Verleidt betere afvalscheiding
tot meer afval?

Afval wordt steeds beter gescheiden, vroeger had je enkel glas, papier, groen en rest-afval.
Tegenwoordig heb ik al 15 verschillende categoriën!


Hier in d’Ardennen moesten we altijd ons PMD afval (Plastic flessen, Metaal, Drinkkartons = tetrapakken) allemaal gescheiden naar het containerpark brengen (voor de Nederlanders: containerpark = milieustraat).
Maar sinds een jaar krijgen we de “blauwe zak” waar al het PMD gezamelijk in kan. En er mag zelfs nog meer in dan enkel het gebruikelijke PMD, zoals plastic bloempotjes en chipszakken.

Trouwe lezers van mijn blog weten dat toen ik mijn halve afvalzak van 2015 ging uitpluizen zeker de helft uit chipszakken bestond. Het volgende jaar zijn we daardoor veel minder chips gaan eten om zo minder afval te hebben (en ook om zelf af te vallen, hahaha).
Als mensen mee vragen wat ik moeilijk vind aan Zero-Waste leven, antwoord ik altijd: CHIPS!

Dus toen zag ik dat chipszakken in de PMD-zak mochten en dus niet meer als “rest-afval” gelden, dacht ik gelijk: “Yes, nu kunnen we weer chips eten!”
En daar schrok ik van, dat zelfs ik als Zero-Waste-persoon zo redeneerde…

Die gescheiden afval-inzameling geeft je een gevoel dat het dan plots minder erg is als afval, want het kan nu toch gerecycleerd worden.
Als milieubewuste burger waak ik ervoor daartoe niet te vervallen. Maar ik hoor vaak dat mensen die redenering helaas wel gebruiken. Zo zet het gescheiden afval-inzameling dus geen zoden aan de dijk. Dit heet het Rebound-effect.

Voorbeelden Rebound-effect

Vervoer
Over dat Rebound-effect heb ik het al eerder gehad in mijn blog:
Onze nieuwe auto is niet milieuvriendelijk.

Verlichting
En tijdens mijn Eco-weekenden vertel ik altijd dat het goed is dat destijds spaarlampen en nu ledlampen minder verbruiken, maar als mensen daardoor het licht langer aan laten staan “want het verbruikt toch bijna niets”, dan gaat alle milieuwinst om apparaten zuiniger te maken verloren door ons gedrag.

Zonnepanelen
Hetzelfde geldt voor zonnepanelen, veel daken liggen er vol mee en dat is natuurlijk super, maar als we daardoor meer stroom gaan verbruiken “want het is toch groen en gratis”, dan schiet het natuurlijk niet op.

Oplossing Reboud-effect: mind-set

Daarom ben ik een voorstander van technologische innovatie én gedragsverandering.
Geweldig die innovaties om zuinigere apparaten te realiseren, zonnepanelen voor iedereen haalbaar te maken en afval beter te kunnen recycleren.
Maar dan zullen wij ook ons best mogen doen om ons gedrag aan te passen.
Zo creëer je een dubbele winst: verbetering qua technologie als mentaliteit!

Dus laten we er voor zorgen dat betere afvalscheiding,
niet (ver)leidt tot meer afval,
maar naar meer zero-waste!Hoe wij één bokaal afval per jaar realiseren en tips hoe ook jij afval kan besparen, lees je hier.

Even ter verduidelijking:
Die chipszakken dienen hier als metafoor om mijn standpunt te verduidelijken dat zelfs ik in de verleiding kwam om producten met afval te kopen omdat het verpakkingsmateriaal nu gerecycleerd kan worden.
Hoef dus geen tip dat ik zelf chips kan maken door aardappelschijfjes in de oven te bakken 😉

Anekdote: Dit jaar hadden we heel veel afvalzakken…

Maar deze waren niet van ons eigen afval hoor 😉
Mijn vriend is een fanatieke zwerf-afval-ruimer en in Wallonie wordt jaarlijks een zwerf-afval-opruim-weekend georganiseerd, hij en Hugo hadden traditiegetrouw weer meegedaan en hadden een “oogst” van 17 zakken!

Lees ook:
Twee afvalzakken per jaar
Eén afvalzak per jaar
Halve afvalzak in 2015
Eén bokaal afval per jaar
Afval-dilemma

Tips afvalbesparing: voeding
Boodschappenlijst
Notenmelk maken
Denk globaal, eet lokaal
Onderweg lekker duurzaam
Kraanwater

Tips afvalbesparing: verzorging
Zelf shampoo maken
Shampoo vrij!
Zelf tandpasta maken
De mond vol van tandpasta
Composteerbare tandenborstel
Wasbare luiers
Schoon zonder zeep
Verzorging: zonder is gezonder

Tips afvalbesparing: schoonmaken
Wasmiddel maken
Wasmiddel gekleurde was
Afwasmiddel maken
Composteerbare afwasspons en schoonmaakdoekjes
Toiletpapier zonder plastic
Katoenen zakdoeken

Tips afvalbesparing: zelf maken
Zelf kweekpotjes maken
Kaars maken van sinaasappel
Zelf kaarsen maken

Tips afvalbesparing: kinderen
Consuminderen met kinderen
Duurzaam speelgoed
Dilemma: 2ehands of eco-speelgoed?
Zelf speelklei maken
Druipklei
Lijm maken
Zelf papier maken


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


12 thoughts on “Verleidt betere afvalscheiding
tot meer afval?

 1. Zwervende Eik

  Heel goed punt heb je daar gemaakt, Evelien! Je hebt daar overschot van gelijk in, en eigenlijk zouden dit soort inzichten meer in de mainstream media moeten komen…

 2. mathias

  Inderdaad, het is een enorme luxe dat we zo gemakkelijk (en goedkoop) van ons afval afgeraken/uit ons eigen zicht kunnen wegleggen.

  Stel u voor dat we al ons afval zouden moeten bewaren in of rond onze eigen woning. We zouden meer dan twee keer nadenken voor we nog iets kopen.
  Verpakkingen, versleten auto, defecte toestellen, alles wat uit onze riool komt,…

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @mathias: Ja, goed idee, omdat het afval iedere week of twee weken (zoals bij ons) wordt opgehaald, is het weg en wordt je dus niet geconfrontreerd met hoeveel afval je veroorzaakt.
   Misschien maar 1x/maand gaan ophalen, dat men inziet wat men produceert.

 3. Marije

  Veel bedrijven, overheden, energie leveranciers en heel veel meer hebben natuurlijk helemaal geen baat bij minder consumeren. Daarnaast hebben heel veel particulieren geen zin in gedoe dus zullen dat ook niet uit eigen beweging doen. Gemak gaat voor alles. Maarrrr gelukkig zijn er ook mensen die hier wel bij stil staan of na het lezen van dit soort berichten en dat is winst. 🙂

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Marije: Zero-Waste is inderdaad niet het doel van bedrijven, het is voor hen enkel een marketing-term.
   En ik hoop het ook dat meer mensen dat inzicht krijgen!

 4. Amsel

  Ik heb een aantal blogs van jou gelezen. Met veel onderwerpen ben ik het met je eens.
  Bij dit onderwerp afvalscheiding is het probleem dat de mensen toch blijven consumeren. Om minder afval te produceren zou het beter zijn als mensen ook liever geen nieuwe spullen meer kopen. Toch denk ik dat de hoeveelheid afval niet alleen de schuld is van de mensen, maar van het systeem. Dit systeem is kapitalistisch en in dit systeem moet er zoveel mogelijk geld verdiend worden. Als je al kijkt naar reclames, televisiezenders, advertenties, dataverzameling via internet(www.), verkopen van elektronica, verpakkingen bij voedsel, etc.
  Ik denk zelf dat mensen beter tweedehands spullen kunnen kopen of proberen om bijvoorbeeld sommige elektronica te repareren. Bij voedsel is het probleem dat plastic toegepast wordt bij verpakkingen. Glas en karton zijn in mijn ogen veel minder slecht of helemaal niet slecht voor het milieu.
  Om dit te kunnen toe passen in de wereld, zal beter naar mijn mening het kapitalistische/globalistische systeem kapot moeten gaan. Dit lijkt mij een goede stap.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Amsel: Uiteraard dient het systeem te veranderen, maar daar zullen politici en beleidsmakers niet voor gaan zorgen 😉
   Die beweging zal van onderaf aan in gang gezet moeten worden, oftewel het volk moet zijn stem laten horen.
   En dat kan door te gaan protesteren, maar meestal heeft dat weinig zin, behalve wat media-aandacht, verandert er niks.
   Dus we kunnen het systeem enkel veranderen met ons gedrag, zo kunnen we laten blijken dat we het anders willen.
   Politici vangen dat op en aangezien zij geilen op stemmen bij de verkiezingen, zullen ze het dan in het verkiezingsprogramma opnemen.
   Zo werkt systeemsverandering en dat zullen wij dus moeten starten!

 5. Anita

  Ik blijf me verbazen hoe de verantwoordelijkheid van de afvalberg in mijn keuken gelegd wordt. Ik betaal jaarlijks een aanzienlijk bedrag en moet steeds meer doen om van mijn afval af te komen terwijl de shell, Unilever, Albert Heijn, McDonald etc er alles aan doen om zoveel mogelijk te produceren. Zelfs mijn wasmachine mag niet langer dan 7 jaar mee gaan om toch vooral de economie beter te laten draaien. Ik zal wel vloeken in de kerk maar kan er met mijn per niet bij. Het klimaat veranderd, ja we hadden ook een ijstijd en daar is ook verandering in gekomen. In die tijd waren er nog geen fabrieken. Ik vind dat er iets moet veranderen maar geloof er geen sikkepit van dat dat op micro nivo bewerkstelligd kan worden. Ik denk persoonlijk dat het milieu en klimaat de grootste geldmaakmachine aller tijden is en we er met zijn allen onderdeel van zijn of we dat nu willen of niet.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Anita: Ik beweer hierboven in mijn reactie op Amsel ook niet dat het énkel de verantwoordelijkheid van de burger is.
   Maar dat is wel de énige plek waar we een transitie in gang kunnen zetten, want dat zullen politici en bedrijfsleven niet gaan realiseren.
   En als wij het goede voorbeeld geven, zullen zij op lange termijn ook volgen, misschien niet met idealistische drijfveren, maar vanwege kiesstemen bij politici of greenwashing imago bij bedrijfsleven, maar dat is van hun kant al een stap in de goede richting.

 6. Dien

  Hoi Evelien,
  Een beetje een verlate reactie van mijn kant. Inderdaad door al die verschillende afvalsystemen weet je niet meer hoeveel afval je in totaal produceert. Alhoewel Babette Porceleijn in haar eerste boek beweert dat plastic niet zo schadelijk is voor het milieu, mits het goed gescheiden in de vuilnisemmer komt. Neemt niet weg dat ik plastic probeer te vermijden. Alleen vind ik het niet heel erg dat iets in plastic zit.

  Even off topic, wat vind jij van windmolens in de Noordzee? De laatste tijd verdiep ik me daar erg in en ik ben tot de conclusie gekomen dat het niet zo duurzaam is als men laat voorkomen. Ten eerste is er voor de productie van een windmolen veel staal nodig, en de productie is – zoals we weten – zeer slecht voor het milieu. Ten tweede betekenen windmolen op zee een ecologische ramp voor de zeebodem. Ik ben benieuwd naar je mening hierover.

  Gr. Dien

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Dien: Merci voor je reactie over afval.

   Wat betreft je off-topic vraag, het is niet de bedoeling dat lezers allerlei andere vragen hier gaan stellen, dus enkel reageren op het onderwerp van bovenstaande blog, zoals ook staat vermeld bij de opmerkingen van het reactieformulier.
   Maar ik zie dat je donateur bent, dus ik zal je vraag per mail beantwoorden 😉

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.