NL
FR

Welkom > Eco-praktisch > Kleding & Verzorging


Verzorging

Pas op, giftig!

Verzorgingsproducten zitten vol met chemicaliën, deze toxische stoffen veroorzaken kanker, huidirritaties, leerproblemen, astma en vruchtbaarheidsproblemen.

Te vermijden ingredienten (op alfabetische volgorde):

Aluminium
Dit vermindert de zweetproductie en wordt daarom gebruikt in antitransparant deodorants.
Aluminium wordt gelinkt aan het ontwikkelen van Alzheimer en heeft mogelijk een link naar borstkanker.

Diethanolamine (DEA) & triethanolamine (TEA)
Worden in cosmetica vaak gebruikt als emulgatoren en/of schuimmiddel. Kunnen allergische reacties veroorzaken, oogirritaties, droog haar en droge huid. DEA en TEA zijn samenstellingen met ammonia en wanneer deze in contact komen met nitraten kunnen ze kankerverwekkende nitrosaminen vormen. Deze stoffen zijn giftig als ze gedurende een langere periode door de huid worden opgenomen.

Fluoride
Fluoride is een gevaarlijk gif en lage niveaus kunnen al een schadelijk effect op de gezondheid hebben, in de vorm van tandbederf en osteoporose (botbreuken). Maar naast het negatieve effect op botten, heeft het ook invloed op de hersenen zoals het ontwikkelen van een lager IQ bij kinderen en inname tijdens de zwangerschap heeft een negatief effect op het ontwikkelen van de hersenen van de baby.
Teveel fluoride leidt tot fluorose, dit is tandverkleuring en is te zien aan witte vlekjes of streepjes op de tanden. Bij ernstige fluorose zijn de vlekjes bruin. Fluorose ontstaat doordat je kind teveel fluoride binnenkrijgt wanneer de tanden worden gevormd, dus tussen zes maanden en vijf jaar.
Het beste is gewoon om gaatjes te voorkomen door gezond te eten en wenig tot geen suiker te gebruiken.

Glycol (propyleen (PG), butyleen en polyethyleen (PEG))
Dit is een oplosmiddel en zorgt ervoor dat de poriën verwijden en zorgt ervoor dat het product niet bevriest bij koude temperaturen, of smelt bij warme temperaturen.
Het verandert de huid structuur, zorgt ervoor dat andere chemische stoffen diep in de huid kunnen dringen en in de bloedbaan terecht komen.

Oxybenzone (Benzpenone-3)
Het is een UV-filter en wordt daarom gebruikt in zonnebrandcreme en make-up. Deze stof kan allergische reacties veroorzaken. Daarnaast verhoogt het het absorberende vermogen van de huid, waardoor andere chemische stoffen sneller de de huid heen dringen en door het lichaam worden opgenomen.

Parabenen (methyl, ethyl, propyl en butyl)
Deze werken als conserveringsmiddelen en anti-bacterieel. Daarom kom je parabenen in bijna alle cosmetica tegen.
De conserverende werking werkt ook door wanneer het product op de huid aan is gebracht en zelfs als het door de huid wordt opgenomen en in de bloedbaan terecht komt. Het komt uiteindelijk in vitale organen terecht. De conserverende werking is zo sterk, dat het zelfs nu nog doorwerkt (in het lichaam), waar het de normale enzymactiviteit van het lichaam zal reduceren en cellulaire problemen kan veroorzaken. Dit is gebleken uit autopsies op kankergezwellen, waarin sporen werden gevonden van paraben uit huidverzorgingsproducten, zonnebrandmiddelen en cosmetica.

Parfum / fragrance
Parfum wordt in bijna alle cosmetica producten gebruikt, maar de term ‘parfum’ kan een verzamelnaam zijn voor wel 10 tot 300 verschillende chemische ingrediënten. Je weet dus absoluut niet wat je op je huid gebruikt. Veel van deze ingrediënten zijn niet op de veiligheid getest. De fabrikant hoeft deze ingredienten niet vermelden omdat parfum het "geheime recept" is van een merk.

Petrolatum / vaseline
Vaseline wordt gebruikt als huidverzachter en als glansmiddel. Maar deze stof doet juist het tegenovergestelde, het verzacht even de huid of lippen, maar zorgt ervoor dat de huid wordt afgesloten en haar eigen vochtregulerende vermogen verliest.
Petrolatum komt uit de petrochemische industrie en is een goedkope grondstof, dat is ook de reden waarom het veel gebruikt wordt, de natuurlijke vervangers zijn veel kostbaarder.

Phtalates
Het is een oplosmiddel en wordt gebruikt als parfum in een product. Deze stof is gerelateerd aan vruchtbaarheidsproblemen, geboortetekorten, vroege puberteit in meisjes (een risicofactor voor borstkanker) en leverkanker. Het kan het imuunsysteem aantasten en mogelijk kankerverwekkend zijn.

Polyethyleen (PE) - Polypropyleen (PP) - Polyethyleen terephtalaat (PET) - Polymethylmethacrylate (PMMA)
Dit zijn de namen van micro-platsics en deze worden in verzorgingsproducten vaak gebruikt als scrubmiddel. Deze microscopisch plastic deeltjes passeren de waterzuivering, waardoor ze uiteindelijk in zee terechtkomen. In zee worden ze door dieren aangezien voor voedsel en komen zo in de voedselketen terecht.
Plastic heeft de eigenschap dat het giftige stoffen aan zich hecht of zelfs opneemt.

Sodium Lauryl Sulfate (SLS) & Sodium Laureth Sulfate (SLES)
Deze stof is een een goedkope ontvetter en wordt veel gebruikt in reinigers zoals shampoo, douchegel enz. Het verandert de huidstructuur waardoor ook andere chemische stoffen diep de huid binnen kunnen dringen. Bovendien kan het de huid irriteren en tonen dierenstudies aan dat SLS in organen terecht komt.

Triclosan
Dit heeft een antibacteriele en conserverende werking. Het wordt gebruikt in zeep, deodorant, tandpasta, mondwater en facewash.
Deze stof staat als pesticide geregistreerd, het is dus een risicovolle stof voor het menselijk lichaam en het milieu. Het is vermoedelijk kankerverwekkend en het kan genetisch materiaal aantasten en de vruchtbaarheid en seksuele functies laten afnemen.

Bronnen: Project Natural Beauty - Green Jump - Stichting Noordzee


"Natuurlijke" claims

Claims als "natuurlijk", "herbal", "essentiële oliën" zijn niet beschermd en kunnen dus voor ieder product gebruikt worden.Zelf verzorgingsproducten maken

Een heleboel verzorgingsproducten kun je zelf maken. Hiermee bespaar je geld, afval en je hebt geen chemische stoffen op je lichaam.

Zelf gebruik ik enkel nog de volgende producten en aan de hand deze recepten:
- Tandpasta
- Parfum en aftershave

De volgende verzorgingsproducten gebruik ik niet. Omdat je daarmee het zelfreinigend en zelfregulerend vermogen van je lichaam verstoort. En waardoor je telkens die producten opnieuw nodig hebt om je lichaam/haar te reinigen of te verzorgen.
Lees hier welke alternatieven ik gebruik:
- Shampoo
- Douchegel, doucheschuim en zeep
- Bodylotion en bodycrème
- Deodorant
- Reinigingsmelk, tonic, scrubs en peelings
- Dag- en nachtcrème
- Handcrème
- Lippenbalsem


Tandpasta

Baking soda, ook wel zuiveringszout of natriumbicarbonaat, heeft vele goede eigenschappen als tandpasta:
 1. neutraliseert zuren (die gaatjes veroorzaken)
 2. verwijdert tandplak
 3. neemt geurtjes weg
 4. vermindert tandvlees irritatie
 5. bevat het geen giftige stoffen
 6. veel goedkoper dan commerciele tandpasta's

Het is wel een feit dat baking soda een licht schurend effect heeft. Maar ook alle commerciele tandpasta's hebben schuurmiddelen en de “whitening” tandpasta's bevatten zelfs veel schuurmiddelen om zo dus het white-effect te bereiken.
Deze schurende ingrediënten in tandpasta's zijn te herkennen aan de namen:

- Polyethyleen (PE)
- Polypropyleen (PP)
- Polyethyleen terephtalaat (PET)
- Polymethylmethacrylate (PMMA)

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het schurend effect van baking soda niet meer is dan dat van “normale” tandpasta's!

Er zijn zelfs tandartsen die daarom adviseren om geheel geen tandpasta te gebruiken, maar enkel te poetsen met water, want het is het poetsen zelf dat je tanden schoonmaakt, niet het middel dat je op je tandenborstel gebruikt. Tandenpoetsen zonder tandpasta verwijdert zelfs meer tandplak dan poetsen met tandpasta! (Bronnen: 1 en 2)

Net als bij “normale” tandpasta's hangt bij baking soda of het slecht voor je tandglazuur is af van de hoeveelheid die je gebruikt en hoe je je tanden poetst.
Bij “normale” tandpasta wordt altijd geadviseerd om slechts de hoeveelheid van een erwtje te gebruiken en niet een hele streep tandpasta op je tandenborstel te doen. Bij baking soda dus ook slechts een paar korreltjes gebruiken en niet je hele tandenborstel in het potje soppen.
Tevens geldt altijd dat je je tanden lichtjes roterend dient te poetsen en dus niet te hard heen en weer moet schrobben.
Gebruik ook altijd een zachte tandenborstel, beter voor je tanden en je tandvlees.


Tandpasta recept nr1
Deze tandpasta ziet er niet uit als tand-pasta maar als tand-poeder. Maar het werkt prima!

Ingrediënten:
- Natriumbicarbonaat
- Pepermuntolie

Werkwijze
Meng in een afsluitbaar potje natriumbicarbonaat met een paar druppels pepermuntolie.

En met een composteerbare tandenborstel is je afval helemaal zero.

Tandpasta recept nr2

Ingrediënten:
- 2 eetlepels biologische koudgeperste kokosolie
- 5 theelepels baking soda
- paar druppels etherische pepermuntolie

Je kunt het aantal theelepels baking soda variëren, zelf gebruik ik dus vijf theelepels. Kijk welke verhouding jij zelf het prettigste vindt!

Werkwijze
Smelt de kokosolie au-bain-marie en en haal dan van het vuur af.
Voeg natriumbicarbonaat en een paar druppels pepermuntolie toe.
Natriumbicarbonaat zakt naar de bodem, dus regelmatig roeren als de kokosolie weer hard wordt, zodat deze goed verspreid in de tandpasta zit.

Kokosolie heeft een heilzame werking voor je mondhygiëne, want het heeft een sterk remmende werking op de groei van de schadelijke bacteriën. Gebruik wel de koudgeperste kokosolie, dus die nog niet ontgeurd is en waar nog een kokossmaak aan zit, omdat deze onbewerkt is.
In de zomermaanden is de kokosolie zacht en goed smeerbaar. Maar in de wintermaanden is deze hard en zul je dus met je tandenborstel even goed in het potje moeten schrapen om er wat van op je tandenborstel te krijgen.


Vragen?
Als je vragen hebt over tandpasta maken, wil ik je aanraden de reacties onder de tandpasta-blogs te lezen, want veel vragen zijn al eens door anderen gesteld en ook beantwoord. Je leest daar dus tal van adviezen en tips!

Blog Zelf tandpasta maken
Blog De mond vol van tandpasta


Shampoo

Je hoofdhuid produceert olie om je haar te beschermen en in conditie te houden. Shampoo verwijdert vuil maar ook vet van je haar, waardoor je hoofdhuid meer olie gaat produceren om de natuurlijke vetbalans te herstellen. Dus hoe vaker jij je haar wast, hoe vetter je haar wordt.

Deze shampoo wordt "No 'poo" genoemd omdat je geen sham-poo meer gebruikt. In plaats daarvan gebruik je natriumbicarbonaat.

Ingrediënten:
- Natriumbicarbonaat
- Water

Werkwijze
Vul een lege shampoofles met 1 cup water (240ml) en een eetlepel natriumbicarbonaat. Fles schudden en klaar is je shampoo.

Shampoo-vrij
Zelf gebruik ik nu helemaal geen shampoo meer, ook geen "No 'poo"!
Hoe heb ik dit bereikt?

Ik waste mijn haar vroeger tweemaal per week. Toen ik "No 'poo" ging gebruiken, hoefde ik gelijk nog maar één keer per week mijn haar te wassen.
Iedere week verminderde ik de dosis natriumbicarbonaat. Na een tijdje gebruikte ik nog slechts één theelepel natriumbicarbonaat op een halve liter water en daarmee kon ik vier wasbeurten toe.

Toen ging ik ook de frequentie van het wassen verminderen en al snel hoefde ik nog maar eenmaal in de anderhalve week mijn haar te wassen.

Na het bereiken van deze lage dosis en frequentie, heb ik mijn haar enkel met water gewassen en het werd net zo schoon!
Nu wordt het geheel niet meer vet. Eigenlijk hoef ik mijn haar dus niet meer te wassen, enkel om mijn hoofdhuid te verfrissen spoel ik het af en toe even met water en klaar!
Ik bespaar nu geld, afval, water, chemische stoffen en tijd!

Nee, mijn haar stinkt niet, het ruikt gewoon neutraal.
Wil je toch een lekker geurtje in je haar, dan doe je druppeltje van je favoriete etherische olie op je kruin of op je borstel.

Tip: gebruik koud water voor de laatste (of in mijn geval de enige) spoelbeurt voor glanzend haar!

Onze kindjes hebben nooit shampoo gebruikt en omdat er van hun haartjes dus geen vet verwijderd wordt door shampoo, produceert de hoofdhuid ook geen extra olie en worden hun haartjes niet vet. Het bewijs dat je haar prima zonder shampoo kan!


Vragen?
Als je vragen hebt over shampoo maken of shampoo vrij zijn, wil ik je aanraden de reacties onder de shampoo-blogs te lezen, want veel vragen zijn al eens door anderen gesteld en ook beantwoord. Je leest daar dus tal van adviezen en tips!

Blog Zelf shampoo maken
Blog Shampoo-vrij!


Parfum & aftershave

Voor parfum en afterschave hetzelfde recept, want bij allebei gaat het om een lekkere geur.

Ingrediënten:
- Wodka (goedkoopste soort, het gaat enkel om het hoge alcoholpercentage)
- Etherische olie
- Water

Werkwijze
Doe in een verstuiver een beetje wodka, een paar druppels van je favoriete (mix) etherische olie en vul aan met water.
De wodka is nodig om de etherische olie in water op te lossen en je parfum/aftershave/deodorant te laten verdampen.
Schudden en klaar!

Experimenteer zelf wat jouw favoriete geuren(mixen) zijn. Probeer bijvoorbeeld roos, lavendel, sandelhout, ylang ylang, bergamot, etc.
Ik ben benieuwd naar jouw favoriete compositie, laat je het me weten? Dan vermeld ik die hier, uiteraard met jouw naam!

Je kan dit recept trouwens ook voor wc-verfrisser gebruiken door een verfrissende etherische olie te kiezen.


Lees ook mijn blog "Zelf parfum en aftershave maken".


Douchegel, doucheschuim en zeep

Ik gebruik al jaren geen zeep meer en was me enkel met water en word daarmee ook fris en schoon. En ik heb sindsdien ook nooit meer last van een droge huid. Want zeep ontvet net als shampoo je huid of haar. En dan moet je daarna je lichaam weer invetten en hydrateren met bodylotion of bodycrème. Ja, dit is heel lucratief voor de verzorgingsindustrie.

Je kan met het gebruik van zeep gewoon van de een op de andere dag stoppen, zonder “vette” overgangsperiode zoals met shampoo.

Gebruik ik dan helemaal geen zeep meer?
Enkel om mijn handen te wassen na toiletbezoek en na het verschonen van een wasbare luier.
Ik gebruik dan een blok zeep in plaats van vloeibare handzeep. Want vloeibare handzeep bestaat voor het grootste deel uit water wat ook allemaal (plastic) verpakt en getransporteerd moet worden. Terwijl een blok zeep geconcentreerd en daardoor milieuvriendelijker is.


Lees ook mijn blog "Schoon zonder zeep".


Bodylotion en bodycrème

Vroeger gebruikte ik altijd een bodylotion na het douchen en mijn huid was heel droog wanneer ik dit niet deed. Ik had dus het zelfregulerend vermogen van mijn huid verstoord.
Ik ben gewoon gestopt met bodylotion, eerst was mijn huid echt heel droog maar na een tijdje reguleerde het zelf weer de vocht- en vetbalans.

Tips om een droge huid te voorkomen:
- geen zeep gebruiken
- minder vaak/lang douchen
- niet te heet douchen


Deodorant

Ik heb nooit veel deodorant gebruikt en mijn vermoeden is dat het gebruik van deodorant zichzelf in stand houdt. Want je smeert een lichaamsvreemde stof op je huid waar je lichaam uiteraard op reageert met als resultaat een zweetgeur. En zo kom je in een negative spiraal.
Mijn vriend gebruikte vroeger veel deodorant en kon soms echt stinken naar zweet. Sinds ik hem aanraadde om geen deodorant meer te gebruiken, heeft hij nog zelden last van een zweetlucht.

Natuurlijk zweet ik ook wel eens, maar dan was ik me met een washandje met koud water, klaar.
Ik merk wel dat als het weer eventjes geleden is dat ik mijn oksels heb geëpileerd, dat ik dan gemakkelijker een zweetgeur ontwikkel. Dus oksels haarvrij houden!


Reinigingsmelk, lotion, scrubs en peelings

's Ochtends was ik mijn gezicht lekker met koud water en dat is het. En sindsdien heb ik nooit meer last een droge/vette huid of verstopte poriën. Omdat je de zelfregulerende werking van je huid niet meer verstoort.


Dag- en nachtcrème

Dit heb ik nooit gebruikt en dus ook nooit nodig gehad omdat dit een typisch voorbeeld is van een product dit zichzelf in haar behoefte bevestigt.
Als je stopt met deze producten, zal je merken dat je ze inderdaad helemaal niet nodig hebt.


Handcrème

Als je handen droog zijn zijn, kun je ze insmeren met eender welke olie. Dit kan een huidverzorgende olie zijn zoals amandelolie, maar ook olijfolie uit je keukenkast werkt prima. Je hebt dus helemaal geen specifieke handcrème nodig.


Lippenbalsem

Lippenbalsem is verslavend, gebruik het een paar keer en je lippen kunnen niet meer zonder. Niet aan beginnen dus. En als het buiten guur weer is, is het belangrijk om je lippen droog te houden (niet bevochtigen met je tong), dan worden ze niet schraal.Zonnebrandcreme

Giftige stoffen en nanodeeltjes

Zonnebrandcrème beschermt tegen verbranding en voorkomt zo huidkanker. Maar ondertussen zitten er in de meeste synthetische zonnebrandcrèmes veel giftige stoffen die kanker of hormoonverstoringen veroorzaken. Dus het middel is net zo erg als de kwaal!

Vermijd daarom crèmes die de volgende ingrediënten bevatten:
oxybenzone – avobenzone – parfum/fragrance – parabenen

Naast synthetische crèmes zijn er minerale zonnebrandcrèmes, deze bevatten als ingrediënt titaniumdioxide of zinkoxide. Deze filters dringen niet door in de huid, maar blijven als zichtbare witte laag op de huid liggen en reflecteren het zonlicht.
Maar omdat een zichtbare witte laag niet esthetisch wordt gevonden, maken veel fabrikanten gebruik van nanotechnologie: de deeltjes worden dan zo klein gemaakt dat ze niet meer ‘zichtbaar’ zijn. Het is echter nog niet duidelijk wat het effect is van deze deeltjes in ons lichaam. Dus je kunt deze beter ook vermijden.


Vitamine D tekort

Wij laten regelmatig onze bloedwaardes controleren en hadden een vitamine D tekort, zelfs mijn vriend die altijd buiten aan het werk is.
Hier in West-Europa hebben de meeste mensen een chronisch tekort aan vitamine D. Zeker in de winter is de zonkracht op het noordelijk halfrond gewoon niet sterk genoeg om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Vandaar dat veel mensen in de winter massaal ten prooi vallen aan griepjes en verkoudheden.

Vitamine D is onmisbaar voor veel belangrijke lichaamsfuncties. Het bevordert de opname van calcium in de botten. Door een gebrek aan vitamine D wordt er te weinig calcium opgenomen waardoor steeds meer (vooral oudere) mensen osteoporose krijgen.
Verder heeft voldoende vitamine D een positief effect op het immuunsysteem, hart- en bloedvaten en is goed ter voorkoming van botontkalking, astma, MS en type 2 diabetes. Ook (winter)depressie, slechte tanden, geheugenverlies en slechte haargroei kunnen met vitamine D bestreden worden.


Zonnebrandcrème verhindert vitamine D opname

De zon levert gratis vitamine D. Maar door de UV-filters in zonnebrandcrèmes bereikt deze vitamine D onze huid niet meer.

Zonnebrandcrèmes zijn daardoor een belangrijke oorzaak
in ons tekort aan vitamine D.


Onverantwoord zongedrag door zonnebrandcrème

Iedereen weet dat als de zon schijnt je zoveel mogelijk in de schaduw dient te blijven, je lichaam bedekt met kleding en je hoofd met een hoedje en dat je tijdens de heetste uren van de dag beter binnen blijft.
Maar door zonnebrandcrème nemen we die preventieve regels niet altijd meer in acht. We smeren ons in, denken daardoor volledig beschermd te zijn en gaan voluit de zon in.


Huidkanker niet door zon maar door verbranding

De kans op huidkanker kan wel vergroot worden door overmatig zonnen, maar dat geldt vooral als je verbrandt. Uit onderzoeken blijkt dat juist mensen met buitenberoepen de kleinste kans op een melanoom (huidkanker) hebben. Er zijn dan ook artsen die de toename van huidkanker juist toeschrijven aan te weinig buiten zijn van de moderne mens. Daardoor krijgt de blanke winterhuid opeens een overdosis zon tijdens de 3 weken zonvakantie of tijdens de eerste mooie lentedagen. Verbranding vergroot het risico op de ontwikkeling van melanoom, de gevaarlijkste vorm van huidkanker. Regelmatige blootstelling aan de zon doet dat niet als er maar sprake is van geleidelijke verkleuring.


Voorkomen beter dan genezen

Wij gebruiken dus geen zonnebrandcrème meer en volgen de preventieve regels:
 1. We gaan op het heetst van de dag lekker naar binnen, siesta houden of rustig boekje (voor)lezen, het is dan te warm om actief buiten bezig te zijn.
 2. Op een warme zomerdag gaan we niet rond het middaguur aan de rivier of strand zitten, ook niet onder een parasol.
 3. Onze kindjes dragen de hele dag een hoedje en shirt met mouwen, ook als ze spelen in het zwembadje in de tuin.
 4. We bouwen langzaam zon-gewenning op en gaan dus niet een week bakken in de volle zon op een witte winterhuid, want dat is de minst gezonde manier van zonnen.


Ons dochtertje Linde met haar zomerhoedje

Zo zijn we zeker dat onze kindjes niet in aanraking komen met giftige stoffen en nanodeeltjes én dat ze voldoende vitamine D binnenkrijgen.Composteerbare tandenborstel

Hier een overzicht van de composteerbare tandenborstels:

1. Een bamboe tandenborstel met bio-nylon haren.
Verkrijgbaar in de kleuren: blauw, paars en wit.
Hiervan zijn ook kinder-tandenborstels te koop.


2. Een houten tandenborstel met varkensharen (niet vegan).


3. Een tandenborstel met vervangbare koppen uit BPA-vrij kunststof.
Bij deze tandenborstel kunnen de koppen vervangen worden, je hoeft dus niet telkens de gehele tandenborstel weg te gooien.
Verkrijgbaar in de kleuren: blauw, groen en rood.
De verpakking is van bio-plastic.


Afweging
De composteerbare tandenborstels hebben of varkensharen waardoor ze niet vegan zijn. Of de haren zijn van bio-plastics waarvan het discutabel is of dit ook wel zo afbreekbaar is als de naam doet vernoemen, zie hiervoor de reportage van Keuringsdienst van Waarde.
We willen zo weinig mogelijk afval produceren én zo min mogelijk (bio)plastic spullen in ons huis én vegan leven.

Na lang wikken en wegen, hebben we uit bovenstaande drie opties voor de tandenborstel met vervangbare koppen gekozen:
1. We zijn vegan en dus willen we geen varkensharen, we kiezen daarom voor nylonharen.
2. We hoeven niet telkens een hele tandenborstel weg te gooien en zo dus minder afval.
3. Dit model is veel voordeliger.


Met zelfgemaakte tandpasta én composteerbare tandenborstels,
is ons tandenpoetsen nu helemaal zero-waste!Knippen & scheren

Knippen
Al jaren knip ik zelf onze haren. Zo besparen we veel geld.
Ook scheelt het tijd.
En als je met de auto naar de kapsalon zou gaan, bespaar je ook nog eens benzine.

Haren knippen is helemaal niet moeilijk, ik heb jaren geleden een effileerschaar gekocht, daarmee kun je knippen zonder dat er happen in je kapsel ontstaan omdat je hiermee je haar enkel uitdunt.

En voor mijn vriend zijn kapsel hebben we een tondeuse, waarmee hij zijn haar lekker kort kan houden.


Scheren
Wil je een glad gezicht, dan is er de keuze tussen scheerschuim met scheermesjes (afval) of scheerapparaat (verbruik elektriciteit plus grondstoffen en energie voor productie van apparaat).
Dit kan ge-ecologiseerd worden!


       

Wil je met de hand scheren, kies dan voor een natuurlijke scheercrème en after-shave.


       

En in plaats van wegwerpmesjes kun je ouderwets een scheermes en scheerborstel gebruiken.


Benen en oksels ontharen
Om mijn benen en oksels te ontharen gebruik ik een epileerapparaat, ja nog een elektrisch apparaat... Maar ik vind epileren veel fijner dan scheren omdat daarmee de haartjes langer wegblijven en er ook niet stugger van worden wat bij scheren wel vaak het geval is.

Er bestaat ook een methode om zelf wax te maken van suiker en daarmee je benen en oksels te waxen. De ingrediënten daarvoor bestaan uit suiker, water en citroensap.
De onderlinge verhouding verschilt per recept, zoek dus zelf even wat jij het fijnste vindt (google op "sugar wax").

wax

Zolang mijn epileerapparaat nog werkt, ga ik deze niet weg doen, want dat zou ook een verspilling van grondstoffen zijn.
Maar als mijn epileerapparaat het begeeft, wil ik geen nieuw apparaat meer kopen en de suiker-wax-methode gaan toepassen. Om daardoor niet meer afhankelijk te zijn van een elektrisch apparaat. En dan uiteraard herbruikbare repen stof gebruiken als wax-strips.Maandelijkse hygiëne

Een vrouw gebruikt in haar leven minstens 11.000 tampons of maandverbanden. Dit komt overeen met 800kg afval. Jaarlijks gooien vrouwen over de hele wereld 45 miljard sanitaire producten weg.
Naast het afval wat dit veroorzaakt, is het ook schadelijke voor de gezondheid, want deze producten zitten vol met synthetische materialen (plastics), chemicaliën en bleekmiddelen (chloor). En dat draag je in of bij je intiemste lichaamsdeel!

Vrouwen kunnen echter ook kiezen voor stoffen maandverband of een eco-tampon. Een eco-tampon is een soort van opvangtrechtertje, gemaakt uit natuurrubber of silicone. Door het steeltje kan je de tampon makkelijk verwijderen. Je hoeft hem enkel maar leeg te maken en uit te spoelen en opnieuw in te brengen. Een tampon gaat ongeveer 10 jaar mee.

   

Voordelen van stoffen maandverband / eco-tampon zijn:
* voordelig
* minder afval
* huidvriendelijk
* minder schimmelinfecties omdat stoffen maandverband beter ademt


Eco-wegwerp-maandverband en -tampons
Vind je dit echter nog een stapje te ver, dan kun je ook kiezen voor eco-wegwerp-maandverband van het merk Natracare. Dit maandverband is van biologisch katoen en dus zonder synthetische stoffen, chemicaliën en bleekmiddelen.

In de Shop vind je waar je stoffen maandverband, eco-tampons, eco-wegwerp-maandverband en -tampons kunt kopen.Verzorg zonder gevaar

Kan je toch (nog) niet zonder je verzorgingsproducten?
Dan zijn er gelukkig ook producten te koop die wel veilig zijn. Deze zijn te herkennen aan de volgende keurmerken die biologische ingrediënten en dierproefvrij garanderen:
Bdih Ecocert

In de Shop vind je aantal webwinkels die veilige verzorgingsproducten verkopen.Anecdote over de verscheidenheid aan shampoo's:

Mijn shampoo was op. Dus moest ik nieuwe shampoo kopen. Ik moest daarvoor kiezen uit honderden potten en flessen die allemaal werden verkocht als shampoo. "Voor blond haar", "bruin haar", "dof haar", "vet haar", "extra glans", "stralende glans", "multidimensionale glans" (!), "anti roos","volume", "veerkracht", "upstyling", "diamond gloss", "gold explosion".

Ik werd er niet goed van, begon door een opkomende shampooallergie spontaan uit mezelf al te schuimen. En dan had ik nog maar een paar flesjes gehad. Je kon ook nog kiezen uit: "sterk en stevig", "krul en kracht", "zuiver en oplevend", "luchtig en fris", "krachtgevend", "verkwikkend", "voedend", ja zelfs met "proteïnen", "mineralen" en "multivitamines". En met "sexy collagen"! Een soort lijm kennelijk waardoor vrouwen aan je vast blijven plakken, wat je dan daarna weer kunt bestrijden met "anti klit". En dan had je nog "hellohydratation", maar onder mijn oksels begon ik spontaan zelf al te hellohydrateren.
En bij elk volgend etiket schrok ik me nog meer het haarlazarus. "Kleurbehoudend"! Oei. Die andere merken zijn dus allemaal kleurverliezend? "Anti haarbreuk"! Lieve hemel! Als ik niet oppas moeten mijn haren straks worden gespalkt. "Uplifting"! O jé. De rest is allemaal downlifting? Nog meer alarmbellen rinkelden bij "repair", "total repair", "intens repair"! Kies ik het verkeerde merk dan moet mijn haar dus in de reparatie! "Good look", las ik vervolgens. Die andere shampoos zijn allemaal 'bad look'?
"For men", las ik dan ook nog eens! Je hebt tegenwoordig kennelijk shampoos "for men" en "for women"! En ik had dus tot nu toe alleen nog maar een klein stukje vrouwenafdeling bekeken! Verschrikkelijk.
"Can you give me a bottle of shampoo", vroeg ik nog wanhopig aan een van de meisjes achter de kassa's. Maar ik had kennelijk al van die rare rollende ogen gekregen. Nee, ik moest echt uit die idiote overvloed aan potjes en flesjes zelf een keuze maken. Zelfs uit wel tien soorten "iedere dag shampoo"! "Zijn ze nu helemaal gek geworden", gilde ik. Maar nog zotter werd het: nergens ook maar één flesje "eens in het jaar shampoo". Zelfs geen shampoo voor "eens in de maand", "eens in de week" of "eens in de drie dagen". Wel een wondermiddel met de kwaliteit "extra uplifting"! Nou, mijn haar ging van al die kreten vanzelf al recht overeind staan!
"Anti haaruitval", was ook nog een optie! Zouden ze dan ook een wondermiddel hebben voor iemand die op het punt stond zich ter plekke de haren uit zijn hoofd te trekken? Ja waarachtig: "Illuminating shampoo"! Om behalve de geest tegelijk ook het haar te verlichten. Handig in bed als je 's nachts nog wat wilt lezen of je vrouw bij wilt lichten. En wat te denken van "shampoo voor hoofdhaar"! Die fabrikant denkt natuurlijk schatrijk nog te worden met het geplande vervolg: shampoo voor borsthaar, baardhaar, schaamhaar, haar op je tanden enzovoort. "Met kruiden", zo adverteerden verder nog diverse merken met vervolgens daarin weer een heel assortiment van aalbes tot zeepkruid. "Mijn God", riep ik uit, waarna in mijn hoofd meteen een stem klonk die aan mij vroeg: "Wodan, Allah, Boeddha, Jehova, met mirre, wierook, aureool, engelenhaar, stralende glans, extra volume, hydrogerend, anti Roos...". Ik werd echt knettergek en heb ter plekke dus echt letterlijk alle haren uit mijn kop getrokken.

Bron: Henk Kuiper - www.tilburgz.nl/duza


Kleding

Kledingindustrie = vervuilend

Bestrijdingsmiddelen

De meeste kleding is van katoen. Katoen beslaat 2,5% van de beschikbare landbouwgrond, maar is goed voor 16% van het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, meer dan ieder ander landbouwgewas.
Kunstmest en bestrijdingsmiddelen veroorzaken uitputting van de bodem, erosie, lucht- en oppervlaktewaterverontreiniging, huidziektes en allergieën.


Waterverspilling

Voor de productie van één jeans is 10.000 liter water nodig!


Kinderarbeid

In de conventionele katoenproductie is tevens vaak sprake van kinderarbeid.


Onze criteria

Daarom gaan wij bewust met kleding om aan de hand van deze drie criteria:


1. Hebben we nieuwe kleding echt nodig?

- Veel kleding is een emotie-aankoop. We willen ons goed/mooi voelen en denken dat te bereiken met het kopen van nieuwe kleding. Maar je kan je ook goed voelen door eens lekker te ontspannen en tijd voor jezelf te nemen.

- Winkelen is vaak een (vrouwelijke) sociale activiteit. Je kan echter op andere manieren gezellig samen zijn: wandeling/fietstocht maken, uit eten gaan, film/theater bezoeken.

- Vaak is kleding nog in goede staat, maar ben je er op uitgekeken, je wilt dus slechts een andere garderobe. Koop dan geen nieuwe kleding, maar ruil met familie, vrienden, collega's.

- Je bespaart niet alleen geld, maar ook tijd door niet te gaan shoppen. Minder tijdsbesteding aan het winkelen zelf én je hoeft ook minder te werken om dat kleed-geld te verdienen.

- Mode is steeds aan verandering onderhevig: Als het ene jaar hoge hakken in zijn, zijn platte schoenen het jaar daarop de trend. Dat stimuleert de economie, maar niet jouw portemonnee.

- Besef dat je een hoop grondstoffen en vervuiling uitspaart als je minder kleding koopt.

- Probeer eerst kleding te herstellen in plaats van te vervangen door nieuwe kledingstukken. Je kan het ook "pimpen" of restylen. Zie hiervoor volgende download:

2. Is kleding tweedehands verkrijgbaar?

- Vraag familie, vrienden en collega's om de kleding die zij wegdoen, zij vinden het vaak fijn dat ze iemand blij mee kunnen maken. Geef de kleding die jij wegdoet ook door aan anderen.

- Er zijn veel websites waar je 2e hands kleding kunt kopen.

- Leen kleding voor eenmalige gelegenheden of korte perioden bij familie, vrienden, collega's (gala's, kinderfeestjes, carnaval, ski-kleding, zwangerschap, babytijd).


3. Is kleding verkrijgbaar in biologisch katoen?

Bio-kleding is niet duur of moeilijk te verkrijgen, winkelketens zoals H&M en C&A verkopen het ook.
Hier vind je (web)winkels die bio-kleding verkopen.Als veganisten kopen wij geen bont, wol, leer en zijde.

Waarom? Zie onderstaand filmpje:


Blote voeten

Blote voeten?

barefootshoes

Ben je benieuwd waarom ik van die gorilla-poten-schoenen draag?
En waarom ik mijn schoenen die ernaast staan nu weg doe?


blotevoeten


Wij vinden het heerlijk om op onze blote voeten te lopen. We stimuleren onze kindjes ook altijd om dat te doen. Linde loopt zelfs op blote voeten in de winkel en op festivals!

linde

Voordelen

Lopen op blote voeten heeft vele voordelen:

1. Beter voor het hele lichaam
Uiteraard is lopen op blote voeten beter voor de ontwikkeling van je voet, je krijgt sterkere spieren en botten in je voeten.
Dit is vooral belangrijk voor de ontwikkeling van kindervoetjes die nog in de groei zijn.

barefootshoes

Met schoenen land je vaak eerst op je hiel, terwijl als je op blote voeten loopt je meer op de bal van je voet landt.
Bovendien is de schok van de landing op blote voeten minder hard dan als je met schoenen loopt. Omdat je met schoenen voelt en denkt dat je schoenen die demping voor jou doen, waardoor je te harde schokken op"loopt". Wat schadelijk is voor je gewrichten.

Dus met blote voeten heb je minder last van enkel-, knie- en heupklachten.
En dat is ook de reden waarom Keniaanse renners altijd de marathon winnen, zij hebben een betere looptechniek door altijd blootvoets te lopen.

kenyanrunner

Plus is je lichaam door hakken uit balans, je rug dit probeert te corrigeren en dit geeft rugklachten.
Denk bij hakken niet alleen aan vrouwelijke naaldhakken en pumps, bijna alle schoenen (ook heren- en kinderschoenen) hebben helaas hakken.

heels-alignment

2. Warmere voeten
Je hebt zo een betere doorbloeding in je voet en minder snel last van koude voeten.

3. Focus op het lopen
Als je op blotevoeten loopt, ben je aandachtig bezig waar je voeten weg te zetten. Zo ben je gefocust op het lopen. Terwijl als je schoenen draagt, stap je gewoon rond, vaak denkend aan andere zaken. Door op blote voeten te wandelen, gaat je aandacht niet meer naar je hoofd maar naar je voeten. Even niet denken, maar bewust fysiek bezig zijn. En dat werkt ontspannend!

focuswalking

leesvakantie
4. Vrijheid
Ik vind het zelf ook altijd heel bevrijdend als ik thuis kom, om dan gelijk mijn schoenen uit te trekken.

Voor mij zijn blote voeten een symbool van vrijheid!

5. Aarding
Er zijn mensen die zeggen dat door op blote voeten te lopen je beter aardt, letterlijk én figuurlijk. En dat daardoor negatieve energiën in je lichaam via je voeten naar de aarde weg kunnen vloeien. Dit is echter niet wetenschappelijk bewezen.


Lichtvoetig is leuk!

bvp1
Blotevoeten-pad

Bij ons in de buurt is een blotevoeten-pad.
Onze kindjes vinden het echt geweldig tof om daar naar toe te gaan.

Op blote voeten lopen is dus niet alleen beter, maar ook gewoon leuker!

103_0466_10bvp3

Heel jaar op blote voeten
Er zijn mensen die het hele jaar rond op blote voeten lopen, dat doen wij niet. Maar als het niet te koud weer is, lopen we thuis wel binnen en buiten heerlijk op blote voeten.


Barefoot-shoes

Wil je graag buitenhuis op blote voeten lopen, maar durf je dat niet?
Of wil je graag toch wat bescherming om je voeten heen, maar wél de voordelen van blootvoets hebben?
Geen zin meer om na een vermoeiende dag of wandeling je schoenen als een "last" uit te trekken?
Zoek je een oplossing voor je voet, knie, heup of rugproblemen?

ik en vff
Blij met mijn barefootshoes!
Naast mij alle schoenen die ik nu niet meer wil dragen
wegens te hoge hak, te smalle neus of beide.


Dan zijn er barefoot-shoes. Deze schoenen geven hetzelfde gevoel als op blote voeten te wandelen. Barefootshoes hebben de volgende eigenschappen:

 1. Deze schoenen hebben geen hak onder de schoen en ook geen verhoogde demping in de schoen bij de hiel, de hiel zit dus op gelijke hoogte als de bal van de voet.
  Dit wordt ook wel "zero-drop" genoemd. zerodrop
 2. De gehele schoen, zool en omhulsel, is zeer flexibel.

  flexibel

 3. Er is voldoende ruimte bij de tenen zodat ze vrij kunnen bewegen. De schoenen hebben dus in verhouding met normale schoenen een brede neus.
 4. De schoen moet aansluiten bij voet, zowel aan de onder- als bovenkant.
  Bij teenslippers sluit de onderkant niet aan, waardoor je tenen bij iedere stap verkrampen om je slipper vast te houden.
  En als er teveel ruimte aan de bovenkant is, zoals bij klompen of de populaire crocs, dan hebben je tenen juist weer geen grip.
 5. flipflop2 flipflop1

Barefootshoes worden ook wel minimalist shoes genoemd. Dat betekent niet dat een minimale hoeveelheid aan materiaal bevatten, maar dat ze een minimale impact hebben op de oorspronkelijke menselijke beweging.

Er zijn heel veel verschillende modellen, hier een overzicht:

(In mijn Webwinkel vind je een heel groot assortiment aan allerlei verschillende barefootschoenen, voor dames, heren en kinderen. Van casual, ballerina's, outdoor tot running. In alle modellen en kleuren. En door in mijn Webwinkel te kopen ondersteun je onze vereniging zonder dat het jou extra geld kost!)


1. Fivefingertips-shoes (merk: Vibram)

Dit zijn wel meest kenmerkende barefoot schoenen, het lijkt wel een beetje alsof je gorilla-poten hebt.
De visie erachter is dat je zo je tenen afzonderlijk kan bewegen en daardoor je voeten beter ontwikkelt en gebruikt.

5fingershoes_vrouw 5fingershoes

2. Barefoot shoes normal look (merk: Vivobarefoot)
Schoenen die er normaal uitzien maar wel met de zerodrop zool en brede neus voor het blote voeten gevoel.

Vivo3 Vivo4

Vivo1 Vivo2

Vivo5 Vivo6

3. Barefoot sandals (merk: Xero shoes - Vivobarefoot - Unshoes)
Dit bestaat uit niet meer dan slechts een zooltje waaraan touwtjes of sandaal-gespen zitten om ze aan je voeten te binden. Hetzelfde idee als teenslippers maar dan veel dunner. En ook met een enkelbandje, waardoor het vast aan je voet zit en niet aan je voet "hangt" zoals bij een normale teenslipper. En zo hoeven je tenen niet bij iedere stap te verkrampen om je slipper vast te houden wat bij een normale teenslipper wel gebeurt.

xero-shoes vivo-sandaal xeroshoes

4. Barefoot running shoes (merk: Merrell)
Deze renschoenen hebben geen dempende zool zoals bij normale renschoenen. daardoor ga je anders lopen, je landt niet meer op je hiel maar midden of voor op je voet.

merrell1

5. Gehaakte sandalen
Deze sandaaltjes bestaan alleen uit een bovenkant. Je loopt dus gewoon op je blote voeten, het ziet er alleen niet zo bloot uit.
Handig als je nog niet helemaal met naakte voeten de straat op durft. Maar ze zijn ook gewoon prachtig!

cs_bloemwit cs_turqoise

Boeken

Er bestaan veel boeken over barefoot lopen, voor de gewone wandelaar tot marathonloper.

Zelf vind ik het boek Whole Body Barefoot van Katy Bowman echt een aanrader! Het boek is niet te dik, goede theoretische uitleg met verhelderende tekeningen, veel praktische oefeningen om je voeten te versterken en zo dus je hele lichaam.

Voordelen barefoot

barefoot1 barefoot3 barefoot2 barefoot4


Barefoot running

barefoot5 barefoot6 barefoot7 barefoot8


Toffe filmpjes

Vrouw loopt altijd op blote voeten


Man rent marathon op blote voeten


Man rent 100km op blote voeten


Meisje loopt op blote voeten in de sneeuw


Vragen?

Heb je medische vragen met betrekking tot blote voeten lopen en/of barefootshoes?
Ik ben geen barefoot-expert, enkel een enthousiasteling.
Er zijn diverse facebookgroepen over barefoot, ik zou daar je vraag eens stellen. Dan hoor je van verschillende mensen hun advies en meningen.
En er zijn ook barefoot-winkels, ga daar eens langs of bel hen eens op, want die hebben meer expertise in huis dan ik.
Succes!


Zelf sandalen maken

Heerlijk zomer en dus lekker op blote voeten lopen!
Hierboven schreef ik al dat ik blote-voeten-fan ben, ik loop niet alleen op blote voeten in huis & tuin, maar ga ook op blote voeten boodschappen doen en kindjes ophalen aan school.

Maar soms zijn er gelegenheden dat het beter is om wel iets aan je voeten te hebben.
Er zijn speciale barefoot-sandalen, maar die zijn best prijzig, voor slechts een zooltje en wat touwtjes.


Dus besloot ik ze zelf te gaan maken!

Ook leuk als je geen barefoot-fan bent hoor.
En ze zijn ideaal om opgerold in je tas mee te nemen.

Wat heb je nodig:
zool van rubber (of van leer, maar dat is niet vegan)
– touw, je kan nylon gebruiken, ik koos voor zpaghetti-garen
– papier
– potlood
– schaar
gaatjestang / priem / spijker met hamer

Een rubberen zoolplaat kun je kopen in mijn webwinkel.
Maar je kan ook een rubberen fietsband, autoband of automatje gebruiken als je helemaal wilt recyclen/consuminderen!

Er zijn verschillende diktes van zolen verkrijgbaar, hoe dunner de zool, hoe meer barefoot-ervaring.
Ook zijn er verschillende kleuren beschikbaar, zwart is de meest voorkomende kleur, ik koos voor beige.


Hoe ga je te werk:

 1. Zet je voeten op een vel papier en teken de omtrek van je voet op het papier.
 2. Haal je voet van het papier en maak er een mooie vorm van.
 3. Knip deze vorm uit, leg het op de rubberen zoolplaat en teken de vorm over.
 4. Ga met je voet in de vorm op de zoolplaat staan, controleer of het breed en lang genoeg is. Beter iets breder en langer tekenen dan te kort of te smal, je kan er later altijd nog iets van af knippen.
 5. Knip je vorm uit de zoolplaat.
 6. Stap met je voet op de zool en teken drie punten voor de gaatjes in je zool, één tussen je grote en tweede teen en twee gaatjes aan de zijkant. De lokatie voor de gaatjes aan de zijkant kun je bepalen door het potlood voor langs het bot van je enkel te houden.
 7. Maak vervolgens de gaatjes in je zool, dit kan met een spijker en hamer of een priem. Op sommige sites wordt dit afraden omdat dit gemakkelijk zou scheuren.
  Je kan ook een gaatjestang kopen, wordt ook gebruikt bij de schoenmaker om bijvoorbeeld extra gaatjes in een riem mee te maken.
  Hier hadden we nog een ouderwetse conducteur-kaartjes-kniptang liggen, werkt ook goed, creatief hè!
 8. En dan komt het knopen, er zal heel veel verschillende knoopmethodes.


De door mij toegepaste knoopmethode:


Dezelfde knoop, nu met voet:


En het proces in foto’s:

Op het einde als ik het touw door die twee touwtjes heb gehaald, leg ik dan een knoopje, zo kan het niet meer losschieten en dan knip ik het resterende touw weg.

Vantevoren dacht ik dat ik de knoop onder de zool tussen mijn grote teen en tweede teen zou voelen, maar die voel je echt niet.


Sandalen om mee te rennen!
Wist je dat deze sandalen “huaraches” heten en door de indianen in Mexico zijn uitgevonden.
En wist je dat zij ultra-marathons (100 mile = 160 km) met deze sandalen lopen!

Er is een boek over de geweldige loopprestaties van deze stam en hun schoeisel verschenen: De Geboren Renner.


Lichtgewichte sandalen én lichtgewichte prijs
De zoolplaat van 50×35 cm kostte me € 18,90 + € 8,60 verzendkosten, totaal € 27,50.
Het zpaghetti-garen had ik nog liggen.
Uit de zoolplaat heb ik al een paar sandalen voor mezelf en voor Linde geknipt. En ik heb nog genoeg zool over voor nog drie paar sandalen. Dus vijf paar sandalen voor € 27,50, dat is € 5,50 per paar.

Terwijl in de winkel kosten officiele barefoot-sandalen € 40!
Maar ook niet barefoot-sandalen kosten vaak meer dan € 5,50.


En het is natuurlijk gewoon supertof om zelf je spullen te kunnen maken!


Nieuwe knoopmethode

Ik vond dat mijn voorvoet vorig jaar makkelijk verschoof met bovenstaande knoopmethode, dus bedacht ik dit jaar een nieuwe knoopmethode:

En ook Linde kreeg de nieuwe versie, plus kraal-versiersels!

Google gewoon eens op “DIY huaraches” op internet en YouTube, dan kom je heel veel knoopmethodes tegen en kun je experimenteren, wat jij het makkelijkste en/of mooiste vindt!


Kraal-sandaal

Eigenlijk lopen we het liefst op blote voeten, maar om dat er niet zo bloot te laten uitzien, dragen we ook zelfgemaakte sandalen zonder zolen.

Hier zie je de voetjes van Olaf, mij en Linde.
Heel simpel, stukje elastiek en de kralendoos, meer heb je niet nodig.
Lekker samen knutselen, kunnen de kindjes hun eigen schoenen maken (trots) én met hun eigen ontwerp (supertrots)!


Gehaakte sandalen


Als je creatief bent, kun je ook sandalen zonder zool zelf haken. Hier links zie je een boek met ideeën.
Ik heb ze creatief zelf gekocht 😉

Linde en ik met onze gehaakte sandalen op de foto.
Normaal heb ik niet zoveel met schoenen, heb geen schoenen-tic, maar hier ben ik dus echt verliefd op. Verliefd op mijn schoenen die eigenlijk helemaal geen schoenen zijn!En voor de bruiloft van mijn broer had Linde ook haar gehaakte sandaaltjes aan!

Op mijn blog staan de volgende artikels over verzorging:

Zelf tandpasta maken
Zelf shampoo maken
Zelf parfum en aftershave maken
Shampoo-vrij!
Schoon zonder zeep
Verzorging: zonder is gezonder
Knippen en scheren
Zon zonder zonnebrandcrème
De mond vol van tandpasta
Composteerbare tandenborstel
Eco-lifestyle: the real life


Op mijn blog staan de volgende artikels over kleding:

Kleren maken de vrouw
Verbazingwekkende gasten
Eco-mama-doos
Solden
Inspirerende initiatieven
Mijn "groene" verjaardag
Positief en opgeruimd 2013
Eco-realistaties 2013
Tevreden koper van kringloper
Blote voeten
Zelf sandalen maken

Films & documentaires

Inspirerende filmpjes en documentaires over dit onderwerp (en alle andere onderwerpen) kun je bekijken op mijn Films & docs-pagina.

Deze pagina is enkel beschikbaar voor donateurs.
Word ook donateur en krijg toegang tot 302 video's!


Kennisbank

Artikels, achtergrondinformatie en bronnen over dit onderwerp (en alle andere onderwerpen) kun je bekijken in mijn Kennisbank.

Deze pagina is enkel beschikbaar voor donateurs.
Word ook donateur en krijg toegang tot ruim 150 artikels!


Eco-shop

Verzorging

Index:
Ingredienten verzorgingsproducten
Mondverzorging
Maandelijkse hygiëne
Toiletpapier zonder plastic
Knippen en scheren
Condooms
Webwinkels

Ingredienten verzorgingsproducten

Natriumbicarbonaat
Baking soda
Zuiveringszout

Keuze uit verschillende merken, hoeveelheden en soorten verpakkingen

Aleppo zeep
Marseille zeep op basis van olijfolie
Kokosolie

Keuze uit verschillende merken, hoeveelheden en soorten verpakkingen

Etherische olie

Keuze uit verschillende merken en geuren

Trechter RVS

Mondverzorging

Tandpasta
Tandpasta tabletten
zonder fluoride
zero-waste
130 stuks
pijs per stuk: 0.05 euro
Tandpasta tabletten
zonder fluoride
zero-waste
300 stuks
pijs per stuk: 0.07 euro
Tandpasta tabletten
met fluoride
zero-waste
300 stuks
pijs per stuk: 0.07 euro

Tandenborstels
Merk: Humble brush
Steel: bamboe
Haren: nylon
Maat: volwassen
Kleuren: geel, blauw, paars, wit, zwart
Merk: Humble brush
Steel: bamboe
Haren: nylon
Maat: kind
Kleuren: geel, blauw, paars, wit
Merk: Ecobamboo
Steel: bamboe
Haren: biodegradable nylon
Maat: Volwassen
Verkrijbaar in ultra soft, soft, medium, stevig
Merk: Ecobamboo
Steel: bamboe
Haren: biodegradable nylon
Maat: kind
Verkrijgbaar in soft
Merk: Redecker
Steel: hout
Haren: natuurharen (niet vegan)
Tandenborstel met verwisselbare kop
Merk: Yaweco
Steel: BPA-vrij kunststof
Haren: biopolymeren op suikerbasis
Maat: volwassen
Kleur: blauw
Tandenborstel met verwisselbare kop
Merk: Yaweco
Steel: BPA-vrij kunststof
Haren: biopolymeren op suikerbasis
Maat: volwassen
Kleur: groen
Tandenborstel met verwisselbare kop
Merk: Yaweco
Steel: BPA-vrij kunststof
Haren: biopolymeren op suikerbasis
Maat: volwassen
Kleur: rood
Verwisselbare koppen
Merk: Yaweco
Kop: BPA-vrij kunststof
Haren: biopolymeren op suikerbasis
Medium
Verwisselbare kopen
Merk: Yaweco
Kop: BPA-vrij kunststof
Haren: biopolymeren op suikerbasis
Soft

Miswak / Swak
Miswak/swak stok
Miswak/swak tandenborstel met vervangbare koppen
Vervangbare koppen voor miswak/swak tandenborstel

Maandelijkse hygiëne

Wasbaar maandverband
Reiszakje wasbaar maandverband
Cup

Toiletpapier zonder plastic

Toiletpapier zonder plastic
Toiletpapier zonder plastic
ondersteuning bouw toiletten in Afrika

Knippen en scheren

Effileerschaar
Scheercreme
After-shave
Scheermes
Scheermes
Scheerborstel
Aleppo zeep

Condooms

Condooms fairtrade

Webwinkels

Green Jump

Waschbaer

De Weegschaal

Op deze pagina word je met een link verwezen naar een webwinkel die dit product verkoopt. En daarbij krijgt onze vereniging een percentage van de opbrengst, zonder dat het jou extra geld kost. Op deze manier steun je de vereniging Green Evelien. Bedankt!

Ben je tevreden over een product uit mijn webwinkel en wil je dit vaker kopen?
Zou je dit dan telkens via mijn webwinkel willen doen? Zo blijf je ons steunen.

Staat jouw gewenste artikel er niet tussen? Laat maar weten, dan zet ik het er graag bij!
Werkt een link niet meer? Merci om dit door te geven op adverteren@greenevelien.com.

Eco-shop

Kleding

Bio/fair-kleding

Hema
Waschbaer

Bio/fair-kleding - baby's & kids

Green Jump Green Jump
Hema
Waschbaer - kinderkleding

Thermo-kleding

Hema - Dames, heren & kinderen
Thermo ondergoed winkel

Barefoot schoenen - dames - lage schoenen

casual Vivobarefoot - Linx - vegan
casual Vivobarefoot - Motus - vegan
casual Vivobarefoot - Motus - vegan
casual Vivobarefoot - Motus - vegan

Barefoot schoenen - dames - (half)hoge schoenen

gobi Vivobarefoot - Gobi II - eco suède (vegan)
gobi Vivobarefoot - Gobi II - eco suède (vegan)
gobi Vivobarefoot - Gobi II - leer
gobi Vivobarefoot - Gobi II - leer
gobi Vivobarefoot - Gobi Hi Top - vegan
gobi Vivobarefoot - Gobi Hi Top - leer
gobi Vivobarefoot - Gobi Hi Top - leer
gobi Vivobarefoot - Gobi Hi Top - leer
tabi-zwart Vivobarefoot - Tabi - vegan
namib Vivobarefoot - Nambib - leer
laars-zwart Vivobarefoot - Ella - leer
furoshiki Vibram - Furoshiki - vegan
furoshiki Vibram - Furoshiki - vegan
furoshiki Vibram - Furoshiki - vegan
furoshiki Vibram - Furoshiki - vegan

Barefoot schoenen - dames - ballerinas

ballerina Vivobarefoot - vegan
ballerina Vivobarefoot - vegan
ballerina Vivobarefoot - vegan
ballerina Vivobarefoot - leer
ballerina Vivobarefoot - leer
sandalen Vibram fivefingers - VI-B - vegan
sandalen Vibram fivefingers - VI-B - vegan
sandalen Vibram fivefingers - VI-B - vegan
sandalen Vibram fivefingers - VI-B - vegan
sandalen Vibram fivefingers - VI-B - vegan
sandalen Vibram fivefingers - VI-B - vegan
sandalen Vibram fivefingers - sandalen met enkelbandje - vegan
sandalen Vibram fivefingers - sandalen met enkelbandje - vegan
sandalen Vibram fivefingers - Alitza - vegan
sandalen Vibram fivefingers - Alitza - vegan
sandalen Vibram fivefingers - Alitza - vegan
sandalen Vibram fivefingers - V-Soul - vegan
sandalen Vibram fivefingers - V-Soul - vegan
sandalen Vibram fivefingers - V-Soul - vegan
sandalen Vibram fivefingers - V-Soul - vegan

Barefoot schoenen - dames - sandalen

sandalen Lizard - Roll Up - vegan
sandalen Vivobarefoot - Eclipse - vegan
sandalen Vivobarefoot - Eclipse - vegan
sandalen Vivobarefoot - Eclipse - vegan

Barefoot schoenen - dames - sandalen gehaakt

gehaaktesandaal Blaadje - vegan
gehaaktesandaal Bloem wit - vegan
gehaaktesandaal Bloem zwart - vegan
gehaaktesandaal Bloem paars - vegan
gehaaktesandaal Bloem rose - vegan
gehaaktesandaal Driehoek wit - vegan
gehaaktesandaal Driehoek zwart - vegan
gehaaktesandaal Driester oranje - vegan
gehaaktesandaal Driester wit - vegan
gehaaktesandaal Driester kaki - vegan
gehaaktesandaal Rondjes geel - vegan
gehaaktesandaal Rondjes wit - vegan
gehaaktesandaal Rondjes blauw - vegan
gehaaktesandaal Rondjes groen - vegan
gehaaktesandaal Rondjes paars - vegan
gehaaktesandaal Rondjes zwart - vegan
gehaaktesandaal Cirkels blauw - vegan
gehaaktesandaal Cirkels rood - vegan
gehaaktesandaal Bloem-cirkels donkerblauw - vegan
gehaaktesandaal Bloem-cirkels wit - vegan
gehaaktesandaal Bloem-cirkels paars - vegan
gehaaktesandaal Jamaica - vegan
gehaaktesandaal Rond oranje - vegan
gehaaktesandaal Rond blauw-wit - vegan
gehaaktesandaal Rond rose - vegan
gehaaktesandaal Turqoise - vegan

Barefoot schoenen - heren

motus Vivobarefoot - motus - vegan
motus Vivobarefoot - motus - vegan
motus Vivobarefoot - motus - vegan
motus Vivobarefoot - motus - vegan
ra Vivobarefoot - Ra - vegan
ra Vivobarefoot - Ra - leer
ra Vivobarefoot - Ra - leer
ra Vivobarefoot - Ra - leer
instappers Vivobarefoot - instappers - leer
instappers Vivobarefoot - instappers - leer
instappers Vivobarefoot - instappers - leer
gobi Vivobarefoot - Gobi II - eco suède (vegan)
gobi Vivobarefoot - Gobi II - eco suède (vegan)
gobi Vivobarefoot - Gobi II - eco suède (vegan)
gobi Vivobarefoot - Gobi II - leer
gobi Vivobarefoot - Gobi II - leer
namib Vivobarefoot - Namib - leer

Barefoot schoenen - heren - sandalen

sandalen Lizard - Roll Up - vegan
sandalen Vivobarefoot - Eclipse - vegan
sandalen Vivobarefoot - Eclipse - vegan
sandalen Vivobarefoot - Eclipse - vegan

Barefoot schoenen - kinderen - slofjes

Pololo - maat 18-45 - leer
slofjes slofjes slofjes slofjes

Barefoot schoenen - kinderen - dicht

Playshoes


Vivobarefoot
Vivobarefoot - mini primus - vegan
Vivobarefoot - mini primus - vegan
Vivobarefoot - mini primus - vegan
Vivobarefoot - primus - leer
Vivobarefoot - primus - leer
Vivobarefoot - primus - leer
Vivobarefoot - primus bootie - leer
Vivobarefoot - gobi - leer
Vivobarefoot - rooty - leer

Solerunner
Solerunner - Puck - vegan
Solerunner - Puck - vegan
Solerunner - Pan - leer
Solerunner - Chelsea - leer
Solerunner - Chelsea - leer

Barefoot schoenen - kinderen - open

Playshoes
Vivobarefoot
Vivobarefoot - Bay - vegan
Vivobarefoot - Bay - vegan
Vivobarefoot - Bay - vegan
Vivobarefoot - Pally - leer
Vivobarefoot - Wyn - leer

Barefoot schoenen - outdoor

hiking Vivobarefoot - hiker FirmGround - vegan
hiking Vivobarefoot - hiker SoftGround - vegan
hiking Vivobarefoot - hiker SoftGround - vegan
hiking Vivobarefoot - tracker FirmGround - leer
hiking Vivobarefoot - tracker FirmGround - leer
trek Vibram - trek - vegan
trek Vibram - trek - vegan
trek Vibram - trek - met wol
trek Vibram - trek - met wol
trek Vibram - trek - met wol
trek Vibram - trek - met wol
trek Vibram - trek - met wol


Barefoot schoenen - running & trail

Merrell - Vapor Glove 3
glove glove glove

glove glove glove

glove glove glove

Merrell - Trail Glove 4
glove glove glove

Merrell - Trail Glove 4 knit
glove glove glove

Vibram fivefingers - KSO (running)
running running running

running

Vibram fivefingers - Spyridon (trail)
trail trail trail

trail trail

Teensokken

teensokken Teensokken

Rubberen zolen om zelf sandalen te maken

Zoolplaat

zool 2 mm dik - 20 x 27 cm - zwart - profiel oneffen
zool 2 mm dik - 60 x 110 cm - zwart - profiel oneffen
zool 2.7 mm dik - 19 x 26 cm - zwart - profiel buffel
zool 2.7 mm dik - 2 maal 15 x 20 cm - zwart - profiel buffel

zool 2.7 mm dik - 19 x 26 cm - zwart - profiel puntjes

zool 3.5 mm dik - 60 x 96 cm - zwart - profiel puntjes

zool 6 mm dik - 42 x 26 cm - wit - profiel rondjes

zool 6 mm dik - 25 x 45 cm - zwart - profiel grof

Voorgevormde zolen

zool 4 mm dik - zwart - profiel ster - maat 36-48 - vegan
zool 6 mm dik - zwart - profiel ster - maat 36-48 - vegan
zool 4 mm dik - ivoor - profiel ster - maat 36-48 - vegan
zool 6 mm dik - ivoor - profiel ster -maat 36-48 - vegan
zool 4 mm dik - ivoor - profiel croco - maat 36-48 - vegan
zool 4 mm dik - beige - profiel croco - maat 36-48 - vegan
zool 4 mm dik - caramel - profiel croco - maat 36-48 - vegan
zool 4 mm dik - donkerbruin - profiel croco - maat 36-48 - vegan
zool 4 mm dik - zwart - profiel croco -maat 36-48 - vegan

Do-it-yourself-kit

sandalen Do-it-yourself kit sandalen incl draad - zwart - vegan
zool Do-it-yourself-kit sandalen incl draad - zwart - vegan
zool Do-it-yourself-kit sandalen incl draad - honing - vegan

Gaatjestang

tang Gaatjestang
diverse modellen

Koord

Zpagetti-garen
diverse kleuren
Zpagetti-garen
diverse kleuren
Zpagetti-garen
diverse kleuren

Op deze pagina word je met een link verwezen naar een webwinkel die dit product verkoopt. En daarbij krijgt onze vereniging een percentage van de opbrengst, zonder dat het jou extra geld kost. Op deze manier steun je de vereniging Green Evelien. Bedankt!

Ben je tevreden over een product uit mijn webwinkel en wil je dit vaker kopen?
Zou je dit dan telkens via mijn webwinkel willen doen? Zo blijf je ons steunen.

Staat jouw gewenste artikel er niet tussen? Laat maar weten, dan zet ik het er graag bij!
Werkt een link niet meer? Merci om dit door te geven op adverteren@greenevelien.com.

 • Nieuwsbrief

 • Vind je deze site inspirerend?

  En geniet van de voordelen!

 •