Ik heb een grote pantoffel waar je met twee voeten tegelijkertijd in kan. En daar doe ik dan een warmwater-kruik in. Je voetjes gaan zo echt gloeien, zalig!
Eerst zette ik mijn voeten enkel op een kruik (dus zonder pantoffel), dan werden ze van onderen warm maar van boven bleven ze koud. Door de kruik in de pantoffel te steken, zijn mijn voeten zowel van onder als van boven heerlijk warm!
En als je warme voeten hebt, heb je het echt niet koud meer.
Die grote sloffen heb je in allerlei uitvoeringen:
En ik heb er een rubberen kruik ingestoken, dat vond ik fijner dan een metalen ronde versie, omdat de rubberen kruik plat is en je zo dus je voeten er op kan zetten.
Plus is een rubberen kruik ook zachter.
Zo kan ik dus gerust een dag lang werken op mijn (niet zo warme) werkkamer.
We hoeven niet zozeer ons huis te verwarmen,
het is veel efficiënter dat we onszelf verwarmen!
Nadelen
Nadelen
Veel meer info over dit onderwerp kun je lezen in het boek Stralingsverwarming van Kris De Decker.
Hij is ook de auteur van Lowtech Magazine.
CV-ketel | Houtkachels | Overige kachels | Innovaties |
gas | staal | gaskachel | HRe-kachel |
mazout (stookolie) | gietijzer | elektrische kachel | warmtepomp |
pellets | tegelkachel | ||
speksteenkachel | |||
leemkachel/finoven | |||
rocket mass heater | |||
pelletkachel |
De centrale verwarming is de meeste gebruikte manier om te verwarmen. Toch heeft deze wel wat nadelen:
- Een centrale verwarming levert dus convectiewarmte, wat minder positief is dan stralingswarmte.
- Deze kan branden op gas, mazout (stookolie) of pellets. Gas en mazout zijn af te raden omdat dit fossiele brandstoffen zijn en deze dus een negatieve bijdrage leveren aan de klimaatsverandering.
Wil je dus een centrale verwarming, dus kies je het best voor een versie die brandt op houtpellets.
- Een CV-ketel heeft dan wel gas, mazout of pellets als brandstof, toch is er ook altijd elektriciteit nodig voor de ontsteking, circulatiepomp, thermobeveiliging en thermostaat. Mocht er een stroomstoring zijn, dan kun je je huis en water dus ook niet meer verwarmen.
- Persoonlijk vind ik het ook een nadeel dat een cv-ketel herrie produceert.
Er zijn ook gietijzeren of stalen kachels verkrijgbaar die bekleed zijn met spekstenen, deze kachels worden dan verkocht als zogenaamde speksteenkachels. Maar dit zijn dus niet de échte speksteenkachels!
Ze zijn dan ook niet met de echte massieve speksteenkachels te vergelijken inzake behaaglijke en gezonde stralingswarmte, rendement, milieu.
De hete rookgassen worden vanuit de stookruimte via kanalen door de kachel geleid. Op dit lange traject wordt de warmte van de rookgassen aan de stenen af gegeven, voordat ze door de schoorsteen naar buiten gaan.
Zo ontstaat een hoog rendement van de stookbeurt.
Maar iedere soort tegelkachel kan verschillen in materiaal, kanalen en verbrandingskamer. Er zijn onderling veel variaties!
Het binnenwerk van een tegelkachel is opgebouwd uit vuurvastbeton, ook wel chamotte genaamd.
De tegelkachels hebben een vierkante tot rechthoekige vorm. Je kan ze thuis laten bouwen, maar er zijn ook doe-het-zelf-pakketten beschikbaar waardoor de aankoopprijs veel lager is.
Het voordeel van een tegelkachel is dat deze ook verhuisbaar is.
Je kan er natuurlijk voor kiezen om een tegelkachel te bekleden met leem vanwege de natuurlijke uitstraling en/of de vochtregulerende eigenschappen.
Speksteenkachel
Speksteenkachels zijn een duurdere variatie van de tegelkachel. In plaats van met normale tegels, zijn ze dus met speksteen bekleed omdat deze veel warmte kan opnemen en weer langzaam afgeeft.
Mijn persoonlijke mening is dat een speksteenkachel een beetje een elitaire kachel is, omdat speksteen duur is wordt hij zo geprezen en ook verheven tot een statussymbool. Maar (goedkope) leem heeft dezelfde eigenschappen.
Daarnaast vind ik ze ook gewoon helemaal niet mooi, net alsof er een immense grafzerk in je huiskamer staat.
Een leemkachel heeft door de leemstenen en de afwerking met leem een grotere massa dan een tegelkachel en kan daardoor meer warmte accumuleren. Hierdoor is het rendement van een leemkachel hoger dan dat van een tegelkachel.
Leem heeft als bijkomend voordeel dat het vocht kan opslaan en weer kan afgeven. Wat dus voor een drogere lucht en zo een gezonder binnenklimaat zorgt.
Een leemkachel bestaat niet in kant-en-klare-pakketten en wordt altijd ter plaatse gebouwd.
De stookkamer van een leemkachel is net zoals bij een tegelkachel opgebouwd uit vuurvastbeton, ook wel chamotte genaamd. De rest van de kachel is gebouwd met leemstenen. Belangrijk is wel dat deze zijn gemetseld met leemmortel en niet met cement, omdat cement door de hoge temperatuur die bereikt wordt op den duur verpulvert.
De verschillen tussen leemkachel of tegelkachel, kun je hier lezen.
Deze drie foto's zijn afkomstig van Vuurmeesters
Verschillende modellen Rocket Heaters
1. De oorspronkelijke Rocket Mass Heater waarbij een oliedrum, -vat of -ton gebruikt wordt.
En waar een open verticale verbrandingskamer aanwezig is (zie opening voor het vat op onderstaande foto).
2. Ook is er Rocket Batch Box, dit is een tweede generatie Rocket Mass Heaters.
Hierbij is er geen open verticale verbrandingskamer maar een afsluitbare grotere horizontale stookruimte. Waarbij je geen risico loopt dat de rook bij te weinig trek (voorbeeld bij mistig en windstil weer) terugslaat in de kamer, wat je bij een Rocket Mass Heater wel kunt hebben.
Door de grotere stookruimte hoef je de kachel ook minder vaak te vullen.
En het olievat, ook wel de bell genoemd, is vervangen door een gemetselde ruimte.
Op bovenstaande afbeelding het zij-aanzicht van een Rocket Batch Box.
Door deze eigenschappen ziet deze kachel er uit als een leemkachel.
Natuurlijk zijn er ook kachels die een combinatie van bovenstaande twee modellen zijn.
Zoals een model met een afsluitbare horizontale stookkamer maar wel met een olievat.
Waarom de naam Rocket?
Als je het principe van deze kachel, dus een horizontale verbranding heel simpel uitvoert, dan spuiten de vlammen eruit. Net zoals bij een raket, vandaar.
Fornuizen
Houtgestookte fornuizen op basis van het rocket principe zijn uiteraard ook mogelijk.
Verschillen tussen de twee modellen Rocket Heaters
Het voordeel van de Rocket Mass Heater is dat deze niet alleen langzaam warmte afgeeft door de opgeslagen massa maar ook snel (convectie)warmte verspreidt door het dunne olievat.
Dit is handig, dat je zowel snelle convectiewarmte als trage stralingswarmte hebt, als je bijvoorbeeld na een paar dagen in een koud huis komt en je dus niet een paar uur hoeft te wachten tot het er warm wordt.
Anderzijds de geringe warmte die snel afgegeven wordt bij een Rocket Mass Heater, wordt in een Rocket Batch Box net als het grootste gedeelte van de warmte, ook opgeslagen in de massa, wat dus veel rendabeler is omdat je er dan langer profijt van hebt.
De Rocket Mass Heater heeft een kleine verbrandingskamer waardoor je vaak kleine stukje hout moet bijvoeren, terwijl je bij een Batch Box slechts eenmaal per dag een flinke hoeveelheid hout in de stookkamer hoeft te doen.
Een Batch Box heeft een afgesloten stookkamer met een deurtje, waarbij je geen risico loopt dat de rook bij te weinig trek (voorbeeld bij mistig en windstil weer) terugslaat in de kamer wat je bij een Rocket Mass Heater wel kunt hebben.
Een Rocket Mass Heater oogt door het olievat alternatiever dan een Rocket Batch Box, voor sommigen is dat een minpunt, voor anderen een pluspunt.
Een Rocket Mass Heater is zeer goedkoop te realiseren, voor een paar honderd euro kun je er een zelf bouwen of laten bouwen. Een Rocket Batch Box is duurder in uitvoering.
Sinds een paar jaar zijn er ook pelletkachels verkrijgbaar. Dit zijn kachels die werken op houtpellets, deze worden in de kachel verbrand en de daarbij ontstane warme lucht wordt met een ventilator in de woonruimte geblazen.
De kachel heeft een elektronisch regelsysteem voor automatische ontsteking, uitdoving en ingebouwde (klok-)thermostaat. En ze zijn vaak uitgerust met een instelbaar weekprogramma waardoor de kachel zichzelf op gezette tijden in- of uitschakelt.
Voordelen
Nadelen
- Als je deze lucht van binnen haalt, dus uit de huiskamer, heeft het als voordeel dat deze al opgewarmd is en je daardoor een nog hetere en dus schonere verbranding realiseert.
Het nadeel is dat je zuurstof uit je leefruimte ontrekt, waardoor je dus goed moet ventileren en daardoor ook weer warmteverliezen hebt. Ventileer je niet goed, dan ontstaat er te weinig zuurstof en creeër je zo een "suf" gevoel en wordt er koude lucht van buiten door kieren en gaten naar binnen wordt getrokken om zo geen onderdruk te laten ontstaan.
- Haal je de lucht van buiten dan heb je als voordeel dat het zuurstofgehalte in huis goed blijft.
Het nadeel van de lucht van buiten toe te voeren is dat deze kouder is en daarmee daalt de temperatuur in je stookkamer en heb je dus een minder hoge verbrandingstemperatuur.
Verbrandingskamer
De verbrandingskamer dient te bestaan uit vuurvastbeton, ook wel chamotte genoemd, omdat hierin temperaturen van meer dan 1000°C bereikt kunnen worden.
Van sommige slechte tegel- of leemkachels is de verbrandingskamer van gietijzer, maar dit geleidt de warmte teveel, waardoor die warmte dus aan het omringende kanaal wordt afgegeven en op deze manier niet de noodzakelijke hoge temperatuur bereikt wordt om tot een volledige verbranding te komen.
Of een kachel een volledige verbranding heeft, kun je controleren aan een schone verbrandingskamer, want daarbij ontstaat geen roet.
Maar er zijn ook hedendaagse gaskachels die lijken op houtkachels, alleen branden ze dus op gas. Hiervan heb je losstaande en inbouw-modellen. Beide in traditionele als in moderne versies. En soms kun je de intensiteit zelfs met een afstandsbediening regelen.
Als je slechts één ruimte hoeft te verwarmen is een gaskachel vaak zuiniger dan een centrale verwarming. Indien je meerdere ruimten tegelijk gaat verwarmen in huis dan is de cv installatie zuiniger.
Veel gaskachels worden voornamelijk gebruikt voor sfeer en op de tweede plaats als verwarming. Dit zijn dan eigenlijk gashaarden. En hierbij geldt dat sfeer gelijk staat aan inefficiënte verbranding.
Want bij het verbranden van gas betekenen blauwe vlammen de juiste hoeveelheid verbrandingslucht. Voor sfeer wil je gele vlammen die een haardvuur nabootsen. Dit betekent dat fabrikanten de hoeveelheid verbrandingslucht kunstmatig iets knijpen waardoor dit sfeervolle effect optreedt. Deze onvolledige verbranding geeft dus mooie grote gele vlammen, maar betekent ook inefficiënt gasgebruik. Daarmee zijn de meeste sfeer gashaarden vanuit milieuoogpunt en duurzaamheid een slechte keuze.
Bron: Duurzaam thuis
Voor al deze kachels geldt dat het slecht is om ze te gebruiken aangezien elektriciteit de minst ecologische manier is om te verwarmen.
Werking
In een HRe-ketel zit naast een HR-ketel ook een kleine motor, deze drijft een dynamo aan die elektriciteit opwekt. De restwarmte die hierbij vrijkomt wordt gebruikt voor centrale verwarming of water te verwarmen. Er gaat dus weinig energie verloren waardoor het rendement hoog is.
Prijs
Omdat een HRe-ketel ook stroom opwekt, verbruikt deze meer aardgas. Maar je hebt minder elektriciteit nodig, waardoor de energiekosten lager uitvallen. De HRe-ketel is vooral geschikt voor huishoudens die veel energie verbruiken: 2000m3 gas of meer. Een huishouden dat minder gas verstookt, wekt met zijn HRe-ketel te weinig elektriciteit op om het prijsverschil te rechtvaardigen. Want de aanvankelijke verkoopprijs is ongeveer €6.000.
Bedenkingen
1. De HRe-ketel verbruikt aardgas om elektriciteit op te wekken. Deze elektriciteit is tweemaal zo efficiënt opgewekt als in een elektriciteitcentrale, maar het blijft grijze stroom. Ik ga er van uit dat je nu groene stroom hebt. Dat betekent dat je met een HRe-ketel zelf grijze stroom gaat opwekken en daardoor minder groene stroom gaat afnemen.....niet bepaald ecologisch dus.
2. Als je eenmaal een HRe-ketel hebt aangeschaft en je besluit de verwarming een graadje lager te zetten en vaker een trui aan te doen, dan gaat de verwarming minder aan, wordt er geen stroom wordt geproduceerd en dan verdien je de hoge aanschafprijs niet terug. Oftewel een HRe-ketel houdt een hoog energieverbruik in stand.
3. And last but not least, een HRe-ketel is enkel interessant voor huishoudens die veel energie verbruiken. Ik vind dat daar geen technische oplossingen voor moeten zijn, maar enkel bewustwording om minder energie te verbruiken. Dat is een veel rendabelere investering!
Bron: Duurzaam thuis
Bedenkingen
1. Een warmtepomp vraagt 20 tot 30% van zijn afgegeven hoeveelheid energie aan elektriciteit.
2. Ook is een warmtepomp duidelijk een high-tech oplossing, terwijl wij persoonlijk juist liever low-tech oplossingen willen.
Hout is CO2-neutraal, maar bij een onvolledige verbranding (te lage verbrandingstemperatuur en te weinig zuurstof) stoot het veel andere schadelijke gassen uit: roet, zwavel, onverbrande resten en CO.
De milieuvriendelijkheid van deze brandstof is dan ook toestelgebonden. Hoe hoger het rendement van een kachel, hoe meer volledige verbranding en hoe minder schadelijke stoffen.
Meer info over hout stoken vind je in mijn Kennisbank.
Houtpellets zijn samengeperst houtafval. Het gebruik van houtpellets is CO2-neutraal en bosvriendelijk (niet één boom wordt extra omgehakt).
Er wordt vaak vermeld dat houtpellets een hoger rendement hebben dan hout, dankzij de lagere vochtigheidsgraad en grotere densiteit, waardoor de calorische waarde voor een zelfde volume veel hoger zou liggen dan bij gewoon brandhout. Dat klopt echter niet!
1. Het rendement lijkt hoger omdat er minder vocht in houtpellets zit dan in stookhout. Dat vocht hoeft niet te verdampen en het laten verdampen van water vergt veel energie. Vandaar de reden om goed droog hout te gebruiken in een houtkachel.
De energie om pellets droog te krijgen komt uiteraard ergens vandaan. Er is op dit vlak dus geen winst als je de hele cyclus bekijkt. Brandhout drogen aan de wind is veel duurzamer dan het drogen tijdens het persen van de houtpellets.
2. Het rendement van houtpellets ligt hoger omdat de uitlaattemperatuur lager is, dit komt doordat de rookgassen beter gekoeld worden. Daarvoor is echter wel een lawaaierige ventilator nodig die uiteraad ook energie kost.
3. Het rendement van houtpellets zou hoger liggen omdat de luchtaanvoer gestuurd wordt evenredig met de aanvoer van de brandstof. Dit is in tegenstelling tot een houtkachel bij houtpellets wel mogelijk omdat de houtpellets een constantere energie inhoud hebben en in kleinere beetjes geleidelijk aan toegevoerd worden. Daardoor gebeurt de verbranding met minder luchtovermaat dan in een kachel met natuurlijke trek. Er is dan geen overbodig opgewarmde lucht die door de schouw verdwijnt. Optimaal zit er een lambda sonde in om de zuurstofovermaat te meten.
Ook een houtkachel kan zo gestuurd worden, maar dan zit je in het duurdere segment.
Opteer zeker niet voor elektriciteit als verwarmingsbron:
Ik heb heel veel kachelbouwers gesproken, offertes aangevraagd, technisch deskundigen om advies gevraagd en na een maand research, besloten we om voor een Rocket Batch Box te kiezen.
We kozen voor deze kachel:
Nu komt er een vrij technische uitleg. Ben je meer benieuwd naar de uitvoering en het resultaat? Scroll dan naar beneden om het complete fotoverslag te zien.
De kachel bestaat uit twee "bell-en", oftewel twee ruimtes. In de kachel wordt een soort van plafond gebouwd om deze twee bellen af te scheiden. In dit plafond wordt een schuifluikje ingebouwd waarmee we kunnen regelen of we vooral de onderste bell (huiskamer) of bovenste bell (bovenverdieping) willen verwarmen:
- Als we het schuifluikje dicht laten, moeten de hete gassen afkomstig uit de heat-riser helemaal afdalen naar de opening onderin de inwendige schoorsteen. Zo blijft de warmte dus langer in de onderste bell en wordt vooral de huiskamer verwarmd.
- Als we het schuifluikje open zetten, hoeven de gassen niet helemaal af te dalen naar de opening onderin de inwendige schoorsteen, maar ze kunnen direct door het schuifluikje naar de bovenste bell. Hierdoor wordt de bell op de bovenverdieping warmer.
Ook in de bovenste bell werd een klep ingebouwd waarmee we de warmte kunnen regelen:
- Staat de klep dicht dan moet de warmte in de bovenste bell terug naar beneden naar het plafond stromen om daar via de inwendige schoorsteen van de bovenste bell naar buiten te kunnen gaan.
- Draaien we de klep open, dan kan de warmte via die opening rechtstreeks door de schoorsteen naar buiten stromen en hoeft deze niet meer in de bovenste bell af te dalen.
Met dit ontwerp hebben we vier mogelijkheden om te verwarmen:
Nu komen de foto's!
Ik wilde dus dat de schoorsteen in de kachel zelf werd opgenomen, zodat de kachel zijn warmte naar alle kanten kon stralen.
Daarvoor moest de schoorsteen grotendeels worden afgebroken. Enkel het bovenste gedeelte op de slaapkamer moest blijven omdat de kachel daar op aangesloten zou worden. Dit bovenste gedeelte moest dus gestut gaan worden.
Het afbreken was een heel werk, omdat de schoorsteen met ijzeren pinnen in de muur verankerd was. Een hele dag met twee drilboren bezig geweest. Ook het aanwezige stoepje beneden werd verwijderd.
Schoorsteen ontmantelen:
Het resultaat:
Voor het daadwerkelijke bouwen van de kachel waren vier dagen uitgetrokken.
En naast het zorgen voor onze kinderen, het bereiden van voedzame maaltijden voor de werkmannen, hebben wij uiteraard zelf ook meegeholpen.
De werkdagen begonnen om 7u 's ochtends en gingen tot laat in de avond door. Die vier dagen bleven de kachelmannen bij ons slapen en eten. Wat naast hard werken ook zorgde voor tijd voor interessante gesprekken, dat was echt zeer aangenaam!
Er werd begonnen met het belangrijkste, het bouwen van de stookkamer. Deze is gebouwd met chamottestenen. De rest van de kachel werd gebouwd met leemstenen.
Daarna worden de heat-riser en de inwendige schoorsteen geplaatst.
De heat-riser wordt naast de stookkamer geplaatst, hierin wordt uiteraard nog een verticale opening gemaakt van de stookkamer naar de heat-riser toe.
De stookkamer in het midden is afgesloten, de heat-riser links is verlengd
en rechts wordt de inwendige schoorsteen opgebouwd
Het plafond wordt op de onderste bell geplaatst...
...met daarin het schuifluikje...
...als ook de opening van de inwendige schoorsteen van de onderste bell naar de bovenste bell toe.
In het plafond van de de onderste bell zitten dus twee openingen, één van het schuifluikje en één van de inwendige schoorsteen. De warmte komt dus door één van deze twee openingen door het plafond van de onderste bell heen.
Op deze twee openingen werd een horizontale schoorsteen geplaatst.
In deze horizontale schoorsteen is aan de bovenkant één opening.
Op deze opening is dan weer een kleine verticale schoorsteen gezet waarmee de warmte dus in de bovenste bell stroomt.
Werkplaats
Bouw kachel op bovenverdieping
Betonnen balk wordt aangebracht omdat bovenste gedeelte van de kachel minder diep gaat zijn en het gewicht van de voorzijde van dit bovenste gedeelte dan op betonnen balk kan steunen
Gat in plafond en muur gezaagd, zodat kachel boven verder gebouwd kan worden
Kleine verticale schoorsteen op de horizontale schoorsteen waarbij de warmte van de onderste bell dus in de bovenste bell geleid wordt.
Links het ijzeren frame waarop de uiteindelijke schoorsteen van de bovenste bell gebouwd gaat worden die moet gaan aansluiten op de bestaande gestutte schoorsteen.
Dezelfde positie als de vorige foto.
In het midden onderin zie je nog de kleine verticale schoorsteen waaruit de warmte van de onderste bell komt.
En links de bouw van de uiteindelijke schoorsteen die moet gaan aansluiten op de bestaande gestutte schoorsteen.
Dezelfde situatie, alleen nu ander perspectief
Het inbouwen van de regelklep in de inwendige schoorsteen van de bovenste bell.
Staat de klep dicht dan moet de warmte in de bovenste bell terug naar beneden naar het plafond stromen om daar via de inwendige schoorsteen van de bovenste bell naar buiten te kunnen gaan.
Draaien we de klep open, dan kan de warmte via die opening rechtstreeks door de schoorsteen naar buiten stromen en hoeft deze niet meer in de bovenste bell af te dalen.
Op de foto hieronder zie je onderin de horizontale schoorsteen op het plafond van de onderste bell liggen met daarop de kleine verticale schoorsteen die de warmte van de onderste bell in de bovenste bell leidt.
En rechts de inwendige schoorsteen van de bovenste bell met regelklep, die rust op het ijzeren frame en aansluit op de bestaande schoorsteen.
De inwendige schoorsteen van de bovenste bell vindt aansluiting op de bestaande gestutte schoorsteen
Dé laatste steen!
Het bouwen van de kachel duurde vier volle dagen, van 's ochtends 7 uur tot 's avonds 22 uur werken!
Bij ons is het normaal slechts 16°C in huis, dus we zijn al wel wat gehard. Maar omdat er constant naar buiten gelopen werd naar de werkplaats daar, was het deze vier dagen slechts 7°C in huis. De laatste dag werd ik daar toch wel wat "vervelend" van.
Blij dat de werkzaamheden na vier dagen klaar waren!
De kindjes waren ook blij met de kachel, ze hadden tijdelijk een nieuwe verstopplek!
Olaf was de hele bouw van de kachel nauwkeurig aan het volgen, want zo was zijn redenering: "Dan weet ik hoe het moet als ik later mijn eigen huis ga bouwen!"
En nu was hij zo blij dat hij eindelijk ook mee kon helpen!
Het resultaat na de eerste leemlaag is mooi!
En de Ardense leistenen afkomstig uit onze tuin op de oorspronkelijke schoorsteen, hebben we nu hergebruikt door deze voor de kachel te leggen.
We hebben echt de dagen afgeteld en toen het zover was, werd het gevierd met (kinder)champagne!
Het vuur brandt!
Dat mocht nog niet te hard branden de eerste dagen, daarom slechts een kleine vlam.
En Hugo aan de wandel met restjes leemstenen in zijn loopkar.
In de kachel zit geen bakoven, omdat je de stookkamer na het stoken ook gewoon kunt gebruiken als oven. Hij is dan nog heet genoeg om er iets in te kunnen bakken.
Dat hebben we natuurlijk gelijk uitgeprobeerd en de koekjes smaakten goed.
En zo kun je dus ook zelf thuis een pizza op "je eigen houtvuur" bakken!
Door de verwarmde zitbank hebben we nu extra zitplaatsen, waardoor we twee huiskamerstoelen weg hebben gedaan en zo veel meer ruimte in de huiskamer hebben.
En hoe minder spullen, hoe meer bevrijd ik me voel!
Die twee stoelen stonden met hun rugleuning naar het raam opgesteld, dus je keek de kamer in, logisch.
Maar nu die stoelen er niet meer staan wordt de aandacht van de zithoek ook niet meer automatisch gericht op het midden van de huiskamer, maar veel meer door de ramen naar buiten toe.
De warmte die op de bovenverdieping door de bovenste bell afgegeven wordt, is helaas wel minder dan verwacht. Dus van echt verwarmen van de bovenverdieping kunnen we niet spreken.
Maar dat komt ook omdat onze bovenverdieping aardig groot is met 4 royale slaapkamers en een badkamer, totaal 70 m². Plus is de bovenverdieping in de nok ook nog eens 4 meter hoog.
Natuurlijk is het er wel aangenamer dan voorheen, de lucht is boven vooral veel droger!
En dat is wel ideaal omdat we in de winter de lakens boven hangen te drogen aangezien we (uiteraard) geen droogkast hebben.
De ruimte van de verwarmde zitbank werd eerst niet gebruikt, omdat daar planten stonden. Nu is dat een zitplek geworden en rond 16 uur schijnt de zon door de ramen daar naar binnen.
Met je rug tegen de verwarmde kachel, je benen op de bank, zon in je gezicht en kopje thee in je handen, heb je een VIER-voudige verwarming.Ook de kindjes vinden het een fijn hoekje. Omdat de bank verder naar achteren staat, zit je er een beetje verstopt en zo kunnen ze zich daar even terug trekken.
Meer heeft een mens niet nodig om gelukkig te zijn!
Ik zit er letterlijk warmpjes bij!
Deze pagina is enkel beschikbaar voor donateurs.
Word ook donateur en krijg toegang tot ruim 150 artikels!
Thermo-kleding | |
![]() | Hema - Dames, heren & kinderen |
Warme voeten | |
![]() | Kruik |
![]() | Kruik met hoes |
![]() | Pantoffel met geintegreerde kruik |
![]() | Pantoffel grijs |
![]() | Pantoffel rood niet elektrisch |
![]() | Pantoffel poes |
![]() | Pantoffel hond |
![]() | Pantoffel pinguin |
![]() | Pantoffel koala |
CV-besparing | |
![]() | Radiatorfolie |
![]() | Tochtstrips diverse maten |
![]() | Tochtrol voor deuren en ramen diverse maten, vormen en kleuren |
Constructie | Inrichting |
tiny houses | vloeren |
stro & hout | verwarmen |
cob | straling |
natuurlijke materialen |
Tiny housesNederlandstalig |
||
![]() |
![]() |
|
Engelstalig | ||
![]() |
![]() |
![]() |
Stro & hout |
||
![]() |
![]() |
![]() |
Stro & hout - Ben Law |
||
![]() |
![]() |
|
Cob |
||
![]() |
![]() |
|
Natuurlijke materialen |
||
![]() |
![]() |
|
Vloeren |
||
![]() |
![]() |
|
Verwarmen |
||
![]() |
![]() |
![]() |
Straling |
||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Je kan hier ons webwinkel-beleid lezen.
Ben je tevreden over een product uit mijn webwinkel en wil je dit vaker kopen?
Zou je dit dan telkens via mijn webwinkel willen doen? Zo blijf je ons steunen.
Staat jouw gewenste artikel of boek er niet tussen? Werkt een link niet meer?
Merci om dit door te geven op adverteren@greenevelien.com.