Verbazingwekkende gasten

Afgelopen week hebben we een paar dagen 5 gasten (familie & vrienden) op bezoek gehad die hier kwamen skiën. Wij hadden lekkere, voedzame, biologische en seizoensgebonden maaltijden bereid. Namelijk snert (oftewel erwtensoep) met brood en de volgende dag gegratineerde pompoen-ui-schotel met als dessert stoofpeertjes.
Wat mij dan enorm verbaasd is dat er mensen van 30 en 40 jaar niet weten hoe je snert maakt: “dat moet ik toch eens aan mijn moeder vragen”. Pompoen hadden ze nog nooit gegeten….! En ze denken dat stoofpeertjes van nature rood koken, want in de supermarkt worden ze namelijk altijd rood verkocht.

Ze weten wel dat ons dorp uit twee straten bestaat en dat er een oorlogsmonument is, dat hebben ze namelijk van tevoren even gegoogeld.
Maar dat je net zo goed ook kan googelen op recepten als “snert”, “pompoen” of “stoofpeertjes” is waarschijnlijk een raadsel voor ze.

En na twee dagen seizoensgebonden te hebben gegeten, werd er gezegd dat als ze iedere dag zo gezond zouden eten, ze vanzelf kilo’s zouden afvallen. Inderdaad, antwoordden wij vol trots en hopend dat dit een stimulans voor hen was om ook te gaan koken volgens de seizoenen.
Maar de trots en hoop waren slechts van korte duur, want onmiddellijk daarna werd gezegd dat ze morgen even langs McDonalds gingen om het gezonde en ongezonde weer in balans te brengen…

Ook had een vrouw speciaal een warme trui gekocht omdat ze naar de Ardennen ging.
Ik snapte die opmerking niet en vroeg of ze in de winter dan normaal geen truien droeg?
“Nee, ik draag blousjes met een jasje erover”, antwoordde ze.
Aan mijn gezichtsuitdrukking viel mijn verbazing wel af te lezen denk ik.
’s Nachts sliep ze bij ons met pyjama onder 2 dekbedden in een slaapkamer mét verwarming aan, een (overbodige) luxe die wij ons zelf niet permitteren, maar we onze gasten daarom niet ontzeggen. En nog had ze het koud gehad!
Je zou toch verwachten dat iemand die in de winter blousjes-met-jasjes draagt gewend is aan kou?

Ook moest iemand iedere ochtend douchen om “wakker te worden”. Waarop ik nogal bot antwoordde dat dat gewoon een kwestie van gewenning én waterspilling is. Als hij ’s ochtends niet wakker kan worden, moet hij ’s avonds misschien gewoon een uurtje eerder naar bed toe gaan?

Oftewel het was voor ons letterlijk een verbazingwekkend bezoek dat ons deed beseffen dat onze ecologische levenswijze nog niet zo vanzelfsprekend is als wij dachten.


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


5 thoughts on “Verbazingwekkende gasten

  1. VeggieMo

    Ik verbaas me ook vaak over dingen die wij vanzelfsprekend vinden en andere mensen heel alternatief.

    Over die stoofpeertjes. Stoofpeertjes worden vanzelf rozig als ze een tijdje opstaan. Kan aan het soort liggen hoe donker ze worden.
    Ik laat ze niet te donker worden want lichter roze zijn ze lekkerder vinden we hier. En nee, er gaat ook geen rode wijn bij 😉

  2. Jan Jansen

    Beste Evelien,

    Je schreef dit ondertussen een paar jaar geleden en mss. is jullie huis ondertussen al bijna een LEW. Wij wonen zelf al 4 jaar in een LEW en ik snap niet dat mensen er op staan om in een kamer te slapen die kouder dan 20° is. Ik vind dat geheel niet “natuurlijk” en slaapstudies wezen er recent nog op dat je je beste, diepste slaapt bereikt als je kamer 20° is (inslapen lukt iets makkelijker bij 18° blijkbaar).

    In onze LEW is het op het GLV 21° en boven 20°. Dat comfort kost ons 800m³ gas per jaar, of 800L mazout en dus pakweg 600 euro/jaar voor zo’n 220m².
    Dat geeft een onzichtbaar maar voelbaar comfort, zeker in combinatie met een systeem D. Dat is geen verspillende luxe imo en ik snap hoe langer hoe minder de (Belgische) obsessie met killle slaapkamers (en de veelal toch hogere energiefactuur vanwege het afwijzen van nieuwe technologie).

    Van nature uit slaapt een mens blijkbaar het beste als de kamer én aangenaam is én er voldoende aanvoer van verse lucht is. Vooral aan dat laatste schort het meestal vrees ik.
    Hoe ventileren jullie?

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Jan Jansen: Dat is een kwestie van persoonlijke voorkeur, op een kamer van 20° krijg ik het benauwd van de warmte en word ik met hoofdpijn wakker. Onze huiskamer is 16°, de slaapkamers zijn frisser. ’s Nachts staat er ook bijna altijd een raam open, tenzij het zeer hard vriest (-10° of minder ).
      Je kan prima wennen aan frissere temperaturen!
      Ik kan zelf echt niet nadenken in een warme ruimte. Op mijn werkkamer is het in de winter vaak slechts 12°, dan ben ik helder. De zomer vind ik veel fijner dan de winter, maar in de zomer kan ik minder goed schrijven dan in de winter.
      Wij hebben een zeer goed functionerend ventilatiesysteem, gewoon dagelijks ramen open doen. Geen duur systeem om aan te leggen én het kost geen elektriciteit!

  3. Anita

    Hallo Evelien, ik wil niet in discussie maar even vertellen hoe wij, als kinderen, sliepen. Ik ben een boerendochter en wij sliepen boven in het voorhuis van de boerderij. Geen verwarming en wanneer het vroor, hadden wij s morgens het ijs op de wollen dekens liggen. Ik heb hier nooit onder geleden, s’morgens voor wij wakker waren, zette mijn moeder de houtkachel aan en vlogen wij uit ons bed, snel naar de heerlijke kachel. We sliepen heerlijk en denken daar vaak aan terug en moeten lachen … weet je nog wel…. Ik ben nu 56 jaar en weet het nog goed te herinneren. Ik denk dat veel mensen ook deze ervaring hebben opgedaan. Ik vind ook dat je niet elke dag hoeft te douchen. Zoals mijn oma ons bij het aanrecht waste, was ik mij met een washandje in de badkamer. gr. Anita

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.



Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.