NL
FR

Welkom > Eco-praktisch > Computer & phone

Computer & phone

Phone

Geen smartphone

Wij hebben nog een gsm, ja je leest het goed een gsm, dus geen smartphone.
Nog een bekentenis, we hebben voor onze gsm nog een ouderwetse prepaid-kaart.
En nu komt het, we delen samen één gsm. Wij zijn dus totaal niet “hip”.

Maar we hebben geen behoefte om continu bereikbaar te zijn. Niemand heeft ons mobiele nummer. En we bellen zelf zelden. Degene die weg gaat, neemt de gsm mee, zodat hij/zij kan bellen als het onverhoopt later wordt. Maar dat heeft eigenlijk weinig zin, want thuis staat de modem toch bijna altijd uit. Dus als we al eens naar huis bellen, krijgen we onze eigen voicemail te horen.
Als mijn vriend of ik later dan het normale tijdstip niet thuis is, zet de thuisblijver de modem aan om de voicemail af te luisteren en dan horen we inderdaad dat het later wordt.


Deelname tv-debat: Maakt de smartphone ons gestrest?

arena Woensdagavond 16 december 2015 was ik te gast in het tv-programma Arena op NPO2. Het was een debat met als onderwerp:

'Maakt de smartphone ons gestrest?'

Daarbij ging ik in gesprek met voor- en tegenstanders van de smartphone.

Je kan de aflevering hier herbekijken:


Deze video is enkel beschikbaar voor donateurs


Geen angst, gewoon geen behoefte
5Info_4inspiratie_W_IM4 Tijdens het gesprek werd er bijna gelijk gesuggereerd dat ik 'bang' was om een smartphone te gaan gebruiken. Waarop ik gelukkig ad-rem reageerde, dat ik helemaal niet bang was. En dat het typisch is dat als je niet meegaat met de stroom, er gelijk van uit gegaan wordt dat je angst hebt. Dat zegt ook wel iets over de maatschappij.
Waarop dan de vraag werd hernomen en veranderde in waarom ik niet met de stroom wilde meegaan? Omdat ik dus die behoefte niet heb.

Sociale status
En toen volgde bijna gelijk de vraag wat anderen daarvan vinden dat ik geen phone heb?
Ik zal daar binnenkort eens een blogje over schrijven. Want deze vraag krijg ik niet over het smartphone-gebruik. Maar ook heel vaak over onze algemene ecologische eenvoud.
In het debat antwoorde ik dus in ieder geval op deze vraag dat ik een telefoon voor mezelf heb en niet voor anderen!

Vrijheid
vrijheid Zoals ik in de eerdere reportage van Telefacts al zei, wil ik niet afhankelijk zijn van elektrische apparaten. Hetzelfde geldt voor mij wat betreft de smartphone. Ik vind het een enorm bevrijdend gevoel dat ik niet altijd bereikbaar ben. Als ik wel altijd bereikbaar zou zijn, zou me dat zelfs een benauwd gevoel geven!

Vaak zeggen mensen vrijheid door de smartphone te krijgen. Maar ze raken wel verslaafd of in ieder geval erg in beslag genomen door dat apparaat, waardoor ze juist dus niet meer vrij zijn!


rust Lege tijd
Ik ben blij in het debat het aspect genoemd te hebben dat we door de smartphone geen "lege tijd" meer hebben. Dat ieder leeg mometje opgevuld wordt met even op je phone je facebook-timeline of de laatste tweets te checken.

En dat ik in de treinrit van vijf uur naar de studio dus niet online was geweest. Dat ik zo rust in mijn hoofd creëerde en door die het rust ruimte kreeg om na te denken en inspiratie om te schrijven.
Waarop de presentator tegen mijn overbuurman zei: "Vijf uur niets doen!"
Ik corrigeerde hem gelijk dat ik niet niets had gedaan, maar dat ik dus door het nietsdoen had nagedacht en deze gedachten had opgeschreven. Grappig dat dat dus wordt gezien als "niets" doen. Dat is wel kenmerkend voor de maatschappij!

5Info_4inspiratie_EM_S5

Gemiste kans
Op een gegeven moment stelde ik de vraag in het debat waarom er eigenlijk uberhaupt zoveel gebeld moet worden? En daarmee bedoelde ik eigenlijk niet enkel bellen, maar ook app-en, chatten, etc. Het algehele veelvuldige gebruik van de smartphone wilde ik dus in vraag stellen.
Er werd direct op mijn vraag ingegaan dat er niet veel gebeld wordt, maar vooral ge-appt.
Ik had mijn vraag dus breder moeten formuleren. Omdat nu de intentie van mijn vraag niet duidelijk was. Jammer, gemiste kans!

Door phone werk je ook in privé-tijd
Veel mensen krijgen een phone van hun werk. Bedenk dan wel waarom je baas jou gratis die phone geeft. Dat betekent dat jij ook als je officieel niet aan het werk bent, wel in staat bent app'jes even te beantwoorden of je werkmail te checken.
Je baas heeft er dus voordeel bij, anders zou hij/zij natuurlijk jou niet “gratis” een phone geven.
En daardoor lopen werk en privé steeds vaker in elkaar over, er is geen scheiding meer. Wat een belangrijke stress-factor is!

Work Life Balance

Sociale media limiteren
facebook Op het einde van het debat werden er enkele tweets van kijkers voorgelezen en met eentje was ik het volledig eens, namelijk om je gebruik te limiteren.
Ik zit zelf voor mijn blog ook op facebook. Maar in plaats van de hele dag telkens even te kijken of er nieuwe updates zijn, beperk ik me tot een moment van de dag, waarop ik dan met volledige aandacht dit bekijk. En ik doe het dus niet tussen de soep en de patatten door (zoals ze dat in Vlaanderen zo prachtig zeggen). Ik kader het.

Terzijde
Ik ben niet tegen de smartphone, dus niet tegen het apparaat. Wel tegen het veelvuldig en in mijn ogen vaak ook het onnozel gebruik er van.
In sommige gevallen is een smartphone echter wel heel handig. Daarbij denk ik aan de vluchtelingen, waarbij dit item hun enige contact met het thuisfront is om te laten weten of ze een veilig plekje hebben gevonden.
Of zoals onze vrienden in de Pyreneeen waar geen vaste telefoonlijn is en sinds een paar jaar een zendmast in de omgeving is geplaatst waardoor de inwoners van het dorpje nu telefonisch wel bereikbaar zijn.

Maar deze uitzonderlijke gevallen, zijn voor mij geen reden om zelf ook een smartphone aan te schaffen.


Niet multitasken, minder stress

Mensen checken vaak hun telefoon op nieuwe berichten, een houding van continue acute paraatheid.
We hebben niet enkel geen smartphone, ook staat bij ons in huis de modem niet altijd aan, enkel wanneer mij dat uitkomt.
Ik wil gewoon niet multitasken, maar aandacht hebben voor hetgeen waar ik mee bezig ben, zonder ondertussen afgeleid te worden door mails, telefoontjes, smsjes, facebook-berichten, whatsapps, tweets, etc.
Als ik met kinderen iets aan het doen ben, wil ik daarin niet gestoord worden. Ook niet als ik aan het koken ben of een mooi boek lees. Ik zet de modem dus aan enkel op het moment dat ik er tijd en aandacht aan kan besteden.
Mensen kunnen mij mailen of de voicemail inspreken en ik mail of bel ze terug wanneer dat voor mij gelegen komt. Het is immers mijn tijd!
Hierdoor hebben we een veel betere tijd- en werk-efficiëntie en dus minder stress!


Onbereikbaar een wereldramp?

Mijn vriendin zou per trein op bezoek komen. Maar op het afgesproken tijdstip arriveerde zij niet op het station. En zij had geen mobiele telefoon. Wat nu...?
Gewoon een uurtje later weer eens kijken toen de volgende trein aankwam. En daar was ze, ze had een aansluiting gemist.

We zijn door de gsm/smartphone zo gewend geraakt dat we altijd bereikbaar moeten zijn en als de planning onverhoopt anders loopt, dat we de ander dan daarvan direct op de hoogte moeten brengen.
Maar het leven valt niet te plannen en dus zijn we tegenwoordig constant bezig onze gewijzigde plannen aan elkaar door te geven.
Het is veel relaxter om weer wat meer geduld te hebben en je te laten verrassen door wat er gaat gebeuren.


Straling

En dan natuurlijk het straling-argument van gsm’s en smartphones, een zeer discutabel onderwerp. Ik wil geen standpunt innemen of straling nou wel of niet schadelijk is. Verschillende boeken, vele artikels, interessant wetenschappelijk filmpje heb ik er inmiddels over gelezen en bekeken (zowel pro als contra) en aan de hand daarvan pas ik liever het voorzorgsprincipe toe.

Nu hanteert men het beleid en de regelgeving op het feit dat het wetenschappelijk (nog) niet verklaard is dat straling schadelijk is, dus concludeert men dat het onschadelijk is.

Terwijl ik van mening ben dat je eerst moet bewijzen dat zaken onschadelijk zijn voordat je ze in de werkelijkheid gaat toepassen. Het gaat dus om een tegengestelde (filosofische) uitganspositie.


Vaste telefoon met snoer

Om energie te besparen maar ook vanuit dit voorzorgsprincipe hebben we dan ook geen draadloze telefoon (maar telefoon met snoer), magnetron, inductiekookplaat en babyfoon in huis.
Een bijkomend voordeel van een draadtelefoon is dat ik echt letterlijk naast de telefoon moet gaan zitten en dan enkel met dat telefoongesprek bezig ben. En dus niet ondertussen ga rondlopen om allerlei andere zaken in de tussentijd te doen. Hierdoor heb ik alle aandacht voor het gesprek.


Voordelen leven zonder smartphone en tablet

Het feit dat wij geen smartphone, tablet of (bereikbare) gsm hebben, levert ons alleen maar voordelen op:
 1. Veel goedkoper
 2. Minder stress
 3. Niet altijd bereikbaar zijn is relaxter
 4. Geen blootstelling aan eventuele schadelijke straling
 5. Geen uitputting van zeldzame mineralen én geen uitbuiting van mensen voor productie van smartphones en tabletsVerborgen energieverbruik computers

Een computer verbruikt energie, maar dat is in verhouding niks tot de energie die de productie van een computer vraagt.
Als een computer een levensduur van 3 jaar heeft, wordt het totale energieverbruik van een computer gedomineerd door de productie (83%) en niet door het gebruik (17%)!


Software en hardware

We zien een computer vaak als één geheel, maar het is van belang onderscheid te maken tussen het apparaat zelf (hardware) en het besturingssyssteem (software) dat er op draait.
Als gezegd wordt dat de computer het niet meer doet, betekent dat vaak dat het besturingssyssteem (software) niet meer werkt of een mankement vertoont. Terwijl het apparaat zelf (hardware) nog prima functioneert.


Windows is milieuvervuilend

Er komen regelmatig nieuwe versies van Windows uit, die iedere keer zwaarder zijn. Wat betekent dat je een steeds meer geavanceerde computer nodig hebt, met meer werkgeheugen, opslagcapaciteit en een hogere processorsnelheid.
Na een paar jaar worden oudere versies van Windows niet meer technisch ondersteund, waardoor je dus verplicht wordt om een nieuwe computer met bijbehorend nieuw Windows-besturingsprogramma te kopen.
Daarmee garandeert Windows zichzelf van een afzetmarkt voor zijn besturingssystemen. En de computerzaken promoten Windows natuurlijk ook, omdat daarmee hun klanten iedere paar jaar verplicht zijn een nieuwe computer te kopen.


Alternatief: Open Source Software

Open Source Software is computerprogrammatuur waarvan de broncode in te kijken en te veranderen is. Dit geeft gebruikers de mogelijkheid om de software te gebruiken, wijzigen, verbeteren en verspreiden. Vaak wordt het in openbare samenwerking ontwikkeld.
Linux is het bekendste besturingssysteem van Open Source Software.
Open Source Software heeft 3 voordelen:

 1. Het is gratis
 2. Een computer waarop Windows draait, verbruikt twee keer zoveel energie als een computer met Linux.
 3. Wie Windows gebruikt, wordt gedwongen om elke drie tot vier jaar een nieuwe computer kopen. In het geval van Linux is dat slechts om de zes tot acht jaar.


Linux enkel voor computernerds?

Vroeger haatte ik computers, op de middelbare school was ik de enige die mijn verslagen nog handgeschreven inleverde omdat ik weigerde met een computer te werken. Ik snapte er niks van en wílde er ook niks van snappen.
Tijdens mijn studies moest ik er wel mee werken, maar dat was met grote tegenzin.

Tot ik een aantal jaar geleden Ubuntu ontdekte, er ging een wereld voor mij open!

 1. Dit was veel simpeler dan Windows. En een veel duidelijkere structuur, zo veel overzichtelijker.
 2. Plus kan ik zelf bepalen welke software (programma's) ik wil en deze heel gemakkelijk installeren of verwijderen.
 3. En dat allemaal gratis, ik hoef nergens dure licentiekosten voor te betalen!

Onze keus

Wij hadden een laptop van 2003 (Windows XP - 20 GB - 512 RAM-geheugen) en hadden daar Ubuntu op gezet. Ubuntu is een distributie gebaseerd op Linux. Ieder half jaar komt er een nieuwe versie uit, die gratis en gemakkelijk te uploaden is.
Deze laptop heeft een levensduur van 7 jaar gehaald!

In 2010 hebben we een nieuwe laptop gekocht. Uiteraard staat hier nu ook Ubuntu op en we hopen dat hij daardoor weer minstens net zo lang meegaat.
Met Linux hoef je dus minder vaak een nieuwe computer te kopen en verbruik je minder energie. Beide zijn goed voor het milieu en je portemonnee!

Bron data energieverbruik: Lowtech Magazine.


Energiezuinige mini-computer

bloggen
We hebben niet veel elektrische apparaten, maar één van de grootste verbruikers is wel mijn laptop, die voor mijn site en blog veel aanstaat.

Vond het daarom geweldig toen een vriend zei dat hij een computertje had die slechts een aantal Watt verbruikte.


raspberrysmall1

En dat deze slechts de grootte van een bankpas had.

Plus omdat het zo klein is, heeft het geen lawaaierige ventilator nodig, gewoon heerlijk in stilte werken!

En nou komt het leukste, het kost slechts € 45.

Die wilde ik ook!

raspberry-schema


Single board computer

Deze computers heten single board computers, er zijn verschillende merken en modellen, met verschillende specificaties en prijsklasses.

En ze waren eigenlijk ontwikkeld om meer mensen en vooral jongeren inzicht te geven hoe een computer precies werkt. Want voor de meeste mensen is het gebruik van een computer slechts het toepassen van andermans software. Ze weten daardoor niet hoe een computer werkt en wat deze aankan.

Dat komt ook omdat Microsoft (Windows) en Apple clausules in de licentie-overeenkomst hebben opgenomen waardoor mensen de codes van computers niet mogen aanpassen.
Daarover schreef ik hierboven ook al: Verborgen energieverbruik van computers.

microsoft

Daarom is er nu een simpele computer ontwikkeld waarbij wél inzichtelijk is hoe een computer er precies van binnen uitziet en hoe deze werkt.

raspberry-pi


Raspberry-Pi-logo

Raspberry

Avonden heb ik zitten zoeken en vergelijken welke single board computer ik wilde. Ik besloot voor de Raspberry Pi te gaan, omdat deze het bekendste en er dus de meeste info over beschikbaar is.

Van de Raspberry zijn er verschillende modellen:

Model RAM Processor Bits Usb
ports
Internet Wifi Energie Adapter
1 A 256 MB 700 Mhz 32 1 nee nee 140 mA 2.0/2.5 A
1 B 512 MB 700 Mhz 32 2 55 Mbit/s nee 360 mA 2.0/2.5 A
1 A+ 256 MB 700 Mhz 32 1 nee nee 100 mA 2.0/2.5 A
1 B+ 512 MB 700 Mhz 32 4 100 Mbit/s nee 200 mA 2.0/2.5 A

2 B 1 GB 900 Mhz 32 4 100 Mbit/s nee 230 mA 2.0/2.5 A

3 B 1 GB 1200 Mhz 64 4 100 Mbit/s ja 230 mA 2.5 A
3 B+ 1 GB 1400 Mhz 64 4 300 Mbit/s ja 400 mA 2.5 A

4 B 1/2/4 GB 1500 Mhz 64 4 ja 575 mA 3.0 A

startpakket


All-in-one-pakket

Ik heb niet enkel de single-board-computer, maar gelijk het All-in-one pakket gekocht:

- Raspberry computer
- voedingskabel
- behuizing
- sd-kaart


Tijd
Alle niet-noodzakelijke elementen zijn in Raspberry weggelaten om het systeem simpel en goedkoop te houden. Er zit dus ook geen klok in Raspberry ingebouwd omdat er verwacht wordt dat je online bent en het haalt zijn tijd dan ook van internet via NTP (Network Time Protocol).

Zelf werk ik het liefste offline op mijn computer. Probleem was dat ik dan geen tijd had op mijn computer, hij gaf dan telkens 1 januari 1970 aan. Als ik een bestand wijzigde, dan was de datum van het bestand ingesteld op 1 januari 1970. Niet zo handig dus.
rasclock
Daarom heb ik voor € 13 een RasClock gekocht en deze op mijn Raspberry geïnstalleerd. Er zit een batterijtje in die de tijd bijhoudt ook als de Raspberry dus niet is aangesloten.

Door de Raspberry word je dus bewust dat dit normaal allemaal ingebouwd zit in je laptop, tablet of pc. En dat dat ook energie kost!


Besturingssysteem

lubuntu Voor Raspberry (hardware) is het besturingssysteem "Noobs" ontwikkeld (software), wat staat voor "New Out Of the Box System". Noobs is een verzameling van verschillende linux-besturingssystemen.

Zelf heb ik er echter voor gekozen om Lubuntu op mijn Raspberry te installeren, Lubuntu is een lichtgewicht versie van Ubuntu. Omdat ik op mijn laptop altijd al met een Xubuntu werkte, ook een versie van Ubuntu.


Monitor

Het energieverbruik van een computer of laptop wordt grotendeels bepaald door het scherm. Dus naast een superzuinige computer had ik nu ook een zuinig scherm nodig.

Bij de "normale" websites die monitoren verkopen kun je selecteren op grootte van het scherm (diagonaal) of op pixels of op wel en geen ingebouwde speakers.
Maar dat interesseerde me allemaal niets natuurlijk, het enige wat ik wilde was het zuinigste scherm.

nerd Dus zocht ik op heerlijke "nerd"-sites het meest zuinige exemplaar.

Dat werd een Philips 193V5LSB, deze heeft slechts een verbruik van 8.76 Watt.

monitor

O nee...!
Toen ik hem ontving zat er een dvd bij met allerlei info over het scherm en ook de technische specificaties. Shit, daar stond dat het energieverbruik veel hoger was dan ik op internet had gevonden. En juist daarom had ik dit exemplaar gekocht!

Dus gelijk gebeld naar de winkel en aan de klantendienst mijn probleem uitgelegd. Toen bleek dat de info op de cd verouderd was en bij een vorig model hoorde. Dat ik een nieuwer model had gekocht, maar dat Philips de info op de cd niet had aangepast. Pfoeh... opgelucht!

Die man van de klantendienst moest trouwens wel lachen dat ik me enkel interesseerde in het energie-verbruik van de monitor!


Energie-besparing van 50%!

verbruiksmeter Het energieverbruik van mijn laptop was volgens mijn energie-meter in idle-toestand (moment dat de computer niets doet) 19.5 Watt. En tijdens activiteit lag het energieverbruik tussen 25 en 30 Watt.

De Raspberry verbruikt slechts 3 Watt en mijn monitor 8.76 Watt, dus totaal 11.76 Watt.
Als we uitgaan van een gemiddeld verbruik van 25 watt van de laptop, betekent dat ik nu per uur 13.24 Watt bespaar.


Een besparing van meer dan 50%, daar word ik écht zo ontzettend blij van:
The Raspberry makes me happy!
happy-raspberry

Als je deze producten wilt bestellen, zou je dat dan via mijn site willen doen?
Zo steun je onze vereniging, zonder dat het jou extra geld kost. Merci!

Raspberry startpakket
Raspberry Raspberry - startpakket

Energiezuinige monitor Philips Raspberry voor Dummies
Energiezuinige monitor Raspberry voor DummiesDigitale opruiming

Laatst zag ik een harde schijf waar je tot 480.000 digitale foto's op kon slaan!
Maar wat moet je met 480.000 foto's?
Is het niet handiger als je foto's van je camera naar je computer uploadt om gelijk te selecteren welke je bewaart en welke je verwijdert? Dat vergemakkelijkt op een later tijdstip het zoeken naar de juiste foto: bespaart tijd en digitale ruimte.

Op mijn werk was vorig jaar de serverruimte vol. Ik heb toen een digitale opruim-actie georganiseerd wat resulteerde in tientallen GB vrije ruimte.
Na ruim een jaar was de server echter opnieuw vol en men wilde geen tijd besteden om weer op te ruimen, dus maar nieuwe serverruimte gekocht. Dat is immers de makkelijkste en goedkoopste optie.
Als je echter weet wat voor vervuiling de productie van computers met zich meebrengt, dan zou er niet zo klakkeloos nieuwe computer(benodigdheden) en andere multimedia gekocht worden.

En het gaat me niet enkel om de vervuiling, als ook om het bewustzijn dat de rommel die je veroorzaakt ook op dient te ruimen. Dit geldt dus ook voor digitale data.
Mensen ruimen geregeld hun kledingkast op, hun huis, de garage en de zolder, want anders past er geen nieuwe rommel meer bij.
Maar dit geldt niet voor een computer, want daar kun je gewoon nieuwe opslagruimte voor kopen. En hoeven mensen zichzelf dus niet te confronteren met de rommel die veroorzaakt hebben.

Ik zie twee oplossingen om deze digitale onverantwoordelijkheid te voorkomen:

 1. Bewustzijn te creëren omtrent de digitale vervuiling. Ik hoop daar door dit artikel een bijdrage aan te leveren.
 2. De kosten van de vervuiling die de productie van digitale apparaten met zich meebrengen in de aanschafprijs doorrekenen. Dan zou iedereen eerst wel zijn digitale data opruimen alvorens nieuwe opslagcapaciteit aan te schaffen.Vrij leven

Veel mensen denken bij “vrij leven” aan minder werken, je eigen groenten kweken, geen hypotheeklasten, je eigen energie opwekken en dus zelfvoorzienend leven.

Maar voor mij is vrij leven meer dan dat, het betekent ook vrij zijn om te doen wat ik wil zonder dat ik daarbij in de gaten gehouden word. Dus recht op privacy!


“Ik heb niks te verbergen”

Een standaard antwoord als je over dit onderwerp begint te praten, is dat mensen zeggen dat het ze niet uitmaakt, want ze hebben toch niets te verbergen.
In het artikel "Nee, je hebt wél iets te verbergen" van De Correspondent wordt met elf zeer goede argumenten dit antwoord weerlegd.

Met de stelling dat je niets te verbergen hebt, bedoel je eigenlijk dat je niets fout doet en je dus daarom niets te verbergen hebt. Maar wat is fout? Dat is zeer plaats en tijdgebonden.
Roken was in de jaren vijftig iets om trots op te zijn, tegenwoordig is het slecht.
In West-Europa is homo zijn geen probleem, in Rusland word je ervoor opgepakt.
Wat je nu doet, kan op dit moment niet fout zijn, maar over een aantal jaar misschien wel en met het bewaren van al deze data kun je dan opeens wel fout zijn.

Zelf denk ik aan het voorbeeld van de actievoerders die een proefveld met GGO-aardappelen hadden vernield. Zij zijn voor mij helden.
Maar in een kapitalitische maatschappij als de onze, waarbij geld (korte termijn) belangrijker is dan onze gezondheid (lange termijn), worden zij als misdadigers gezien en hun gedrag dus als fout bestempeld.

Zo zie je dat “fout” dus niet een vaststaand iets is, maar de invulling daarvan onderhevig is aan tijd, plaats en politieke stroming.


Persoonlijke info is goud waard

Het gaat me niet enkel om veiligheid en onafhankelijkheid, er zijn ook grote bedrijven die veel geld verdienen met onze privé-informatie. Denk aan Google en Facebook.
Het is toch belachelijk dat als ik iets op zoek op Google dat ik vervolgens op Facebook advertenties van dergelijke producten krijg te zien. Hoe weet Facebook dat ik op zoek ben naar die producten? Dit is een simpel voorbeeld om te laten zien hoe alles wordt bijgehouden en daar geld aan wordt verdiend.


Internet is Big Data

Op het internet worden we langs alle kanten gevolgd. De zoekmachine Google staat daarom bekend. Er zijn daarover verschillende reportages gemaakt, die je hier op mijn website kunt bekijken.

Dat we onze persoonlijke gegevens bloot geven via Facebook, Twitter en LinkedIn mag wel duidelijk zijn. Alhoewel vele gebruikers niet bewust zijn van de hoeveelheid informatie die zij daarmee prijsgeven. Want vaak denken mensen dat als ze weinig of niets posten op facebook, hun privacy geen gevaar loopt. Maar het gaat niet om de inhoud, maar om je connecties, wanneer en waar je inlogt, etc. Dát is de info die interessant wordt gevonden!

En de meeste facebook-gebruikers bekijken dit via hun smartphone. Dus bovengenoemde gegevens worden dan ook nog eens gekoppeld aan die van je phone oftewel waar jij je continu bevindt, met wie je contact opneemt, welke apps je gebruikt, etc.


Phone, niet alleen bellen en app’en, maar vooral traceren

Een gsm of smartphone is voor veel mensen onmisbaar en ze hebben deze dan ook altijd bij zich. De provider is verplicht om al jouw telefoonverkeer voor een jaar te bewaren. Maar men is niet alleen geïntereseerd in met wie jij belt en hoe lang. Door die telefoon ben jij ook altijd te traceren. En dit is voor bedrijven misschien nog wel veel interessanter.

In de documentaire "Uw persoonlijke data zijn goud waard" van Tegenlicht is te zien dat een bedrijf aan de hand van de locaties van jouw telefoon kan voorspellen wat jouw persoonlijke interesses zijn en welk (koop)gedrag je gaat vertonen. En aan de hand van iedereen hun phones kunnen ze deze data analyseren en voorspellen welke producten goed gaan verkopen en zo veel winst maken!


Ook controle persoonlijke data zonder internet en phone

Maar niet alleen via internet worden onze gegevens bijgehouden en geanalyseerd.

Klantenkaarten
Denk ook aan alle klantenkaarten die we van winkels hebben. Waarom zouden winkels jou als klant korting geven?
Dat doen ze enkel omdat ze met je klantenpasje het koopgedrag kunnen analyseren. Bijvoorbeeld in mijn geval: Vrouw (=1), 30-40 jaar (=2), drie kinderen (=3), koopt vooral die producten (=4) en komt eens per week/maand/kwartaal/jaar in de winkel (=5).

En zo kunnen ze dus heel goed de behoeften van hun doelgroep analyseren en natuurlijk daar hun marketing op afstemmen. Kassa!

In de documentaire "Uw persoonlijke data zijn goud waard" van Tegenlicht blijkt dat een winkel aan de hand van het koopgedrag kon voorspellen dat een vrouw zwanger was, zelfs voordat ze het zelf wist! En aan de hand daarvan haar als eerste baby-gerichte reclame sturen.

Ov-chip kaart
In Nederland is er een ov-chip kaart. Dit is een pasje waar je een tegoed op zet. Als je met de trein, bus of tram reist, houd je dat pasje voor een scanner en als je uistapt doe je dat weer. Dan wordt automatisch berekend welk traject je hebt afgelegd en dat bijbehorende bedrag van je tegoed op het pasje afgeboekt.

Er zijn anonieme ov-chip kaarten, maar er wordt uiteraard geadviseerd om een persoonlijke ov-chip kaart te nemen, zodat als je tegoed op is, dit automatisch vanaf je bankrekening herladen wordt en je verder kunt reizen. Zonder eerst zelf bij een automaat het tegoed van je ov-chip kaart weer te moeten opladen.

Door die ov-chip kaart kan geanalyseerd worden:
- hoe vaak we reizen (frequentie)
- welke afstanden
- tijdstip (doordeweeks en/of weekend en overdag en/of ‘s avonds)
- welk openbaar vervoer middel we het meest gebruiken (trein, bus, tram)

En bij een persoonlijke ov-chip kaart kan dit ook nog gekoppeld worden aan leeftijdscategorie en bewoner van stad of platteland.

Op basis hiervan kan ons reisgedrag voorspeld worden en kunnen misschien eens extra treincoupés in de spits ingezet worden.
Maar ik verwacht eerder dat deze data gebruikt gaat worden om toekomstige dienstregelingen aan te passen naar gelang de behoeften van de reiziger. En deze data zullen uiteraard ook gebruikt worden voor marketing. Wat op zich helemaal niet slecht is, want hoe meer mensen gebruik maken van het openbaar vervoer, hoe beter!
Het is alleen wel zorgwekkend dat onze persoonlijke gegevens hiervoor gebruikt worden.


Zonder vingerafdruk geen paspoort

Er is een Nederlandse vrouw die uit veiligheidsoverwegingen weigerde een vingerafdruk in haar paspoort te laten opnemen. Daardoor kreeg zij geen nieuw paspoort meer uitgereikt.
“Ze kon daardoor niet bevallen in het ziekenhuis, geen aangifte doen van de geboorte van haar kind en pakketjes die ze moest ophalen op het postkantoor bleven daar liggen, omdat ze zich niet kon identificeren.”
Haar verzet blijkt gegrond, want het nieuwe biometrische paspoort is zeer fraudegevoelig zoals uit deze reportage blijkt:


Deze video is enkel beschikbaar voor donateurs

Ze heeft daarom een rechtszaak ingediend en ook gewonnen! In een paspoort worden nog steeds wel vingerafdrukken opgenomen, maar dankzij haar worden de vingerafdrukken niet meer in een digitale database opgeslagen.


Koppeling data

Hierbij twee voorbeelden om aan te tonen dat al onze persoonlijke data aan elkaar gekoppeld kunnen worden.

Voorbeeld 1:
Wij kregen laatst een brief van onze bank dat er in België nu een systeem is gelanceerd dat al je gegevens bijhoudt: Doccle. En dat kunnen we gebruiken om onze bankzaken te regelen. Niet alleen worden je afschriften hier opgeslagen, maar je kunt ook je eigen administratie hier gaan beheren bijvoorbeeld je facturen, papieren van nutsbedrijven en verzekeringsdocumenten hierin opslaan.

Vervolgens kreeg ik onlangs een mail van onze mutualiteit (ziektekostenverzekering) dat de documenten met terugbetalingen die ik nu nog per mail ontvang, voortaan in dit online archief opgeslagen zullen worden. Ik krijg dan enkel een mail dat er een nieuw document in mijn online archief staat.

Dit betekent dus als ik mijn bankzaken in dit online archief zou zetten, dat ook mijn mutualiteit daar inzicht in heeft. En dan kunnen zij dus zien waar ik geld aan uitgeef, McDonalds of de biowinkel. Of ik lid ben van een sportclub. Of ik sigaretten en alcohol koop. En aan de hand van dit gedrag kunnen zij besluiten om mijn polis te gaan verhogen.

Voorbeeld 2:
We hadden een sis-kaart, dat is de kaart van je mutualiteit (ziektekostenverzekering). Deze sis-kaart is nu geïntegreerd in de Belgische identiteitskaart. De identiteitskaart heb je ook nodig als je belastingaangifte doet. Dat betekent dus dat ze bij de mutualiteit weten hoeveel belasting wij betalen, hoeveel wij verdienen, de waarde van ons huis, etc.
En de overheid krijgt hierdoor inzicht in onze gezondheid: gaan we vaak naar de dokter, nemen we regelmatig medicijnen?
Aan de hand daarvan kunnen overheid en mutualiteit dus hun gegevens aan elkaar kopppelen.


Documentaires

Er zijn een paar goede documentaires verschenen over dit onderwerp.

1. Uw persoonlijke data zijn goud waard – Tegenlicht


Deze video is enkel beschikbaar voor donateurs

In deze documentaire wordt vooral duidelijk dat er niet zozeer geld aan jou wordt verdiend met persoonsgerichte adverterties, al denkt iedereen dat daar de winsten mee behaald worden.
Maar je bent geld waard aan de hand van je gedrag en je connecties. Het is dus niet zo dat ze geïnteresserd zijn in wat je letterlijk op internet vermeldt. Hun interesse gaat uit naar met wie je bevriend bent op facebook, twitter en linkedin. Hoe vaak en wanneer je inlogt op je mail en facebook. Waar jij naar toe gaat en dat kunnen ze natuurlijk afleiden uit je gsm of smartphone. Bij welke winkels en hoe lang je boodschappen doet, waar je werkt, of je uit lunchen gaat, cafeetjes en restaurants bezoekt.
Aan de hand van al deze data kun je ze jouw gedrag voorspellen en dat van de hele bevolking én daar valt het grote geld mee te verdienen!

Aan de hand van het lokaliseren van smartphones valt te achterhalen hoeveel en hoelang mensen boodschappen doen bij een bepaalde supermarkt. Op basis daarvan wordt geanalyseerd of deze winkel winst of verlies maakt. En met deze informatie worden aandelen gekocht of verkocht voordat de beurscijfers bekend zijn.


2. Panopticon


Deze video is enkel beschikbaar voor donateurs

Enkele goede quotes uit deze documentaire:

Waarom doe je wel je gordijnen dicht, maar kunnen ze wel via je je computer/gsm in je leven kijken?

Waarom wordt er miljarden geïnvesteerd in terreurbestrijding terwijl slechts 400-500 mensen de afgelopen 10 jaar in Europa daardoor overleden zijn, terwijl er 580.0000 mensen de afgelopen 10 jaar zelfmoord hebben gepleegd in europa en 420.000 doden in het verkeer, waarom wordt daar niet in geïnvesteerd?


3. Wij weten alles van u – Zembla


Deze video is enkel beschikbaar voor donateurs


4. Is er nog privacy in Nederland – EenVandaag


Deze video is enkel beschikbaar voor donateurs


5. Meer documentaires over dit onderwerp kun je hier bekijken (enkel voor donateurs).


Boeken

Een geweldig boek over in welke mate wij gecontroleerd worden en dit een gevaar vormt voor zowel ons persoonlijk als voor de gehele maatschappij is: Alles onder controle

controle

Hier volgen enkele quotes die ik jullie niet wil onthouden:

Uit recent onderzoek blijkt dat van alle 43 terreuraanslagen die er de afgelopen jaren in Europa zijn gepleegd de daders al in een of ander systeem van politie of inlichtingendiensten geregistreerd stonden. Het probleem is domweg dat de inlichtingendiensten de spelden in de hooiberg niet op tijd hebben kunnen vinden. Dat los je niet op door de hooiberg groter te maken.

Iedereen heeft behoefte aan privacy, ook de mensen die roepen dat ze niets te verbergen hebben. Bijna iedereen doet de wc-deur op slot, mannen kijken bij urinoirs niet links of rechts over het schotje, mensen die in cafés merken dat gasten aan het tafeltje verderop meeluisteren laten hun stem zakken, bij rijen voor loketten houden wachtenden afstand, praten over je salaris is ene taboe, huizen hebben gordijnen en na een inbraak vinden de slachtoffers het vooral erg dat een vreemde door hun spullen is gegaan.

Het kwijtraken van privacy is niet alleen vervelend voor de wat vrijere geesten, de hele samenleving kan daaronder lijden. Vooruitgang komt meestal voort uit innovatie en innovatie kan alleen ontstaan als mensen de gebaande paden durven te verlaten.

Providers moeten de gegevens van klanten anderhalf jaar bewaren. Negentig procent van al het emailverkeer is spam, bij de klant wordt dat afgevangen door ene spamfilter, maar een provider kan dat niet scheiden van het overige emailverkeer. Dat betekent dat er van iedere tien servers om die data te bewaren er negen vol staan met spam. Wat een energieverlies!

Nu bepaalt de techniek het beleid nog te veel: Kunnen we van iedereen gegevens bijhouden? Ja, dan doen we dat. Een zorgvuldige afweging van geval tot geval zorgt voor meer maatwerk.


Naast bovenstaand boek zijn er nog vier boeken die over (het verlies aan) privacy gaan:

1984

Natuurlijk het beroemde boek 1984 van George Orwell die daarin “Big Brother” schept.
Deze Big Brother ofwel de dictatoriale staat controleert zijn burgers tot in het extreme, zelfs hun gedachten moeten in dezelfde lijn liggen als die van de staat, zoniet dan worden ze daartoe wel gehersenspoeld.


wordenwijwakker

Ook is er het boek Worden wij wakker.
Hierin wordt duidelijk gemaakt dat er in de naam van de “war on terror” vele technieken worden ontwikkeld waarmee ons doen en laten precies kan worden nagegaan. En onze privacy daardoor steeds verder in het gedrang komt.


En twee boeken over Big Data:

De Big Data Revolutie en Big Data, de nieuwe goudkoorts?

bigdata1    bigdata2

Want de afgelopen twee jaar hebben we meer informatie geproduceerd dan in de 2000 jaar ervoor. En deze onvoorstelbaar grote hoeveelheid digitale gegevens wordt niet alleen opgeslagen, maar ook steeds beter geanalyseerd.
Big data-analyse levert kennis op die verregaande gevolgen heeft voor hoe we denken, werken en leven.


Films

De film Das leben der anderen gaat over hoe in Oost-Duitsland de Stasi haar burgers onderdrukt en alles van hen te weten wil komen. Echt een geweldige film die terecht een oscar gewonnen heeft!

Minority report geeft dan juist een toekomstscenario waarin terreur bestreden wordt door een technologie die mensen hun gedachten kan lezen.

Dan zijn er nog twee humoristische films, Truman Show en Stepford Wives die op een ludieke manier de controlemaatschappij laten zien.


Downloads

Op mijn website vind je hier nog veel meer informatie over dit onderwerp.


Vrij leven:
praktische tips om je privacy te beschermen

Aanvullend op het bovenstaande theoretische verhaal, nu praktische tips hoe je je privacy zoveel mogelijk kunt beschermen.

Telefoon


Sociale netwerken


Zoekmachines

Als zoekmachine gebruikte ik altijd Google, gewoon omdat dé standaard zoekmachine is. Maar deze is dus niet goed voor je privacy. Want het verzamelt veel informatie over de gebruikers om de resultaten specifieker af te stemmen op de wensen van de gebruiker én adverteerders.
En de veelgebruikte zoekmachine Bing is van Microsoft, een bedrijf wat ik al helemaal niets vind, hier kun je lezen waarom.

Er bestaan gelukkig meerdere privacy vriendelijke zoekmachines. De bekendste is "DuckDuckGo", dit is een opensource-zoekmachine en deze verzamelt geen gegevens over de gebruikers. Het personaliseert zijn data dus niet.

Daarnaast bestaan er ook nog "Ixquick" en "StartPage" als privacy-vriendelijke zoekmachines.

Ixquick geeft voor elke zoekopdracht de top tien van de resultaten van verschillende zoekmachines. Het rangschikt de resultaten door het toekennen van een ster voor elk resultaat dat is gevonden door een zoekmachine. Ixquick is de enige zoekmachine die is goedgekeurd door de EU. In 2008 ontving de zoekmachine het allereerste Europees Privacy Certificaat uit handen van de Europese toezichthouder voor gegevensbescherming. Ixquick is geregistreerd door het Nederlandse College Bescherming Persoongegevens (CBP) dat erop toeziet dat persoonsgegevens zorgvuldig worden gebruikt en beveiligd.

StartPage is een zustersite van Ixquick en daarmee kan anoniem met Google gezocht worden.


Google meer dan een zoekmachine

Als zoekmachine gebruik ik Google dus niet meer. Maar Google is meer dan een zoekmachine.


Vervoer

Identiteitskaart

Ons Nederlandse paspoort was verlopen en we hebben nu voor een identiteitskaart in plaats van een paspoort gekozen, omdat hiervoor geen vingerafdrukken nodig zijn.

Ook al worden de vingerafdrukken na een gewonnen rechtszaak met betrekking op privacy niet meer opgeslagen in een databank, toch vinden wij die vingerafdrukken niets. Vroeger werden vingerafdrukken enkel genomen van misdadigers, tegenwoordig wordt iedereen door deze paspoort-maatregel dus beschouwd als een potentiële misdadiger?
En we hebben geen paspoort nodig, want we gaan toch geen wereldreizen maken aangezien we niet met het vliegtuig willen reizen vanwege de milieu-impact.


Klantenkaarten

We hebben al onze klantenkaarten weggedaan en kapot geknipt, zodat winkels ons koopgedrag niet meer kunnen analyseren en op basis daarvan gerichte reclame kunnen sturen. Een heerlijk opgeruimde portemonnee!


Slimme meter

In Nederland is de slimme meter gelanceerd, dit is een digitale energiemeter waarmee de meterstanden van elektriciteit en gas op afstand kunnen worden uitgelezen. Iedere 15 minuten worden deze standen doorgegeven aan de energieleverancier. Op deze manier hoeft deze niet meer langs de huizen te gaan om de standen op te nemen.

Groot nadeel is dat energiebedrijven dus precies weten wanneer jij wel of niet thuis bent, welke apparaten jij gebruikt, hoe vaak en op welk tijdstip.
Tevens kan het apparaat eenvoudig worden gehackt, dus een makkelijke manier voor inbrekers om uit te vinden wanneer een huishouden met vakantie is.

Als consument ben je echter niet verplicht om het spionagekastje te laten installeren en kan je deze dus weigeren. Ook kun je na het plaatsen van een slimme meter een opdracht aan de netbeheerder geven om de meetgegevens niet meer op afstand uit te lezen, hij dient deze functie van de slimme meter daarop uit te zetten. Hierna zal de slimme meter functioneren als eenvoudige energiemeter, waarbij dus alleen de huidige meterstand weergeven wordt.


Meer privacy, meer vrijheid en meer léven!

Al bovenstaande maatregelen hebben we niet enkel gedaan om onze privacy te beschermen en zo meer vrijheid te hebben. Maar ook om minder online te zijn en meer real-life, meer buiten zijn, meer genieten van onze kindjes, meer bewegen, kortom meer te léven!


Deze video is enkel beschikbaar voor donateurs

Op mijn blog staan de volgende artikels over computer & phone:

Digitale opruiming
Energieverbruik modem
Positief en opgeruimd 2013
Gratis: Inspiratie
Gsm, smartphone en tablet
Eco-realistaties 2013
Meer computer met minder energie & geld
Tv-debat: "Maakt de smartphone ons gestrest?"
Energiezuinige mini-computer

Op mijn blog staan de volgende artikels over privacy:

Vrij leven
Vrij leven - praktische tips

Films & documentaires

Inspirerende filmpjes en documentaires over dit onderwerp (en alle andere onderwerpen) kun je bekijken op mijn Films & docs-pagina.

Deze pagina is enkel beschikbaar voor donateurs.
Word ook donateur en krijg toegang tot 302 video's!


Kennisbank

Artikels, achtergrondinformatie en bronnen over dit onderwerp (en alle andere onderwerpen) kun je bekijken in mijn Kennisbank.

Deze pagina is enkel beschikbaar voor donateurs.
Word ook donateur en krijg toegang tot ruim 150 artikels!


Eco-shop

Computer & phone

Raspberry 4 - 1GB
Raspberry 4 - 2GB
Raspberry 4 - 4GB
Raspberry 4 startpakket - 2GB
Raspberry 4 startpakket - 4GB
Raspberry 4 startpakket met ventilator - 2 GB
Raspberry 4 startpakket met ventilator - 4 GB
Monitor energiezuinig

Op deze pagina word je met een link verwezen naar een webwinkel die dit product verkoopt. En daarbij krijgt onze vereniging een percentage van de opbrengst, zonder dat het jou extra geld kost. Op deze manier steun je de vereniging Green Evelien. Bedankt!

Ben je tevreden over een product uit mijn webwinkel en wil je dit vaker kopen?
Zou je dit dan telkens via mijn webwinkel willen doen? Zo blijf je ons steunen.

Staat jouw gewenste artikel er niet tussen? Laat maar weten, dan zet ik het er graag bij!
Werkt een link niet meer? Merci om dit door te geven op adverteren@greenevelien.com.


Boeken

Computer

Index
Raspberry
Privacy
Big data
Straling

Raspberry


PrivacyBig Data
Straling
Op deze pagina word je met een link verwezen naar een webwinkel die dit boek verkoopt. En daarbij krijgt onze vereniging een percentage van de opbrengst, zonder dat het jou extra geld kost. Op deze manier steun je de vereniging Green Evelien. Bedankt!

Staat jouw gewenste boek er niet tussen? Laat maar weten, dan zet ik het er graag bij!
Werkt een link niet meer? Merci om dit door te geven op adverteren@greenevelien.com.