Digitale opruiming

Op ons nieuwe adres hadden we nog geen sticker op de brievenbus tegen reclamefolders. Gevolg: een halve boom gesneuveld voor commerciële doeleinden. Na jaren geen folders ontvangen te hebben, verbaasde ik me wat er zoal instaat.

Zo zag ik een harde schijf waar je tot 480.000 digitale foto’s op kon slaan!
Maar wat moet je met 480.000 foto’s?
Is het niet handiger als je foto’s van je camera naar je computer uploadt om gelijk te selecteren welke je bewaart en welke je verwijdert? Dat vergemakkelijkt op een later tijdstip het zoeken naar de juiste foto: bespaart tijd en digitale ruimte.

Op mijn werk was vorig jaar de serverruimte vol. Ik heb toen een digitale opruim-actie georganiseerd wat resulteerde in tientallen GB vrije ruimte.
Na ruim een jaar was de server echter opnieuw vol en men wilde geen tijd besteden om weer op te ruimen, dus maar nieuwe serverruimte gekocht. Dat is immers de makkelijkste en goedkoopste optie.
Als je echter weet wat voor vervuiling de productie van computers met zich meebrengt, dan zou er niet zo klakkeloos nieuwe computer(benodigdheden) en andere multimedia gekocht worden.

En het gaat me niet enkel om de vervuiling, als ook om het bewustzijn dat de rommel die je veroorzaakt ook op dient te ruimen. Dit geldt dus ook voor digitale data.
Mensen ruimen geregeld hun kledingkast op, hun huis, de garage en de zolder, want anders past er geen nieuwe rommel meer bij.
Maar dit geldt niet voor een computer, want daar kun je gewoon nieuwe opslagruimte voor kopen. En hoeven mensen zichzelf dus niet te confronteren met de rommel die veroorzaakt hebben.

Ik zie twee oplossingen om deze digitale onverantwoordelijkheid te voorkomen:

  1. Bewustzijn te creëren omtrent de digitale vervuiling. Ik hoop daar door dit artikel een bijdrage aan te leveren.
  2. De kosten van de vervuiling die de productie van digitale apparaten met zich meebrengen in de aanschafprijs doorrekenen. Dan zou iedereen eerst wel zijn digitale data opruimen alvorens nieuwe opslagcapaciteit aan te schaffen.

Doe jij wel eens een digitale opruiming?

Lees ook:
Energieverbruik modem
Gsm, smartphone en tablet
Vrij leven
Vrij leven – praktische tips
Meer computer met minder energie & geld
Tv-debat “Maakt de smartphone ons gestrest?”


doneren Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!

webwinkel
Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


eco-weekend Kom naar het Eco-Weekend vol duurzame tips, inspiratie eco-mindset, persoonlijke coaching hoe ook jij meer eco, eenvoudig, vrij kunt leven en gezellig samenzijn met gelijkgestemden in de prachtige Ardennen!

3 gedachten over “Digitale opruiming

  1. Helena

    Zalig, ik heb (dankzij dit blogbericht) net voorgesteld op mijn werk om een digitale opruimactie te houden, daar wouden ze ook nieuwe opslagruimte aankopen.. Bedankt voor je leerrijke blog!

    Reageren

Geef een reactie

Graag enkel reageren op de inhoud van bovenstaande blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten, kijk daarvoor bij Adverteren.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.