Krijgen onze kinderen een smartphone?

Ons oudste kind ging dit jaar naar de middelbare school en we hadden hem beloofd dat hij dan een smartphone zou krijgen.
Wij zijn echter geen voorstander van een smartphone.
Dus welke smartphone kiezen voor onze kinderen?


2dehands phone: frustratie, geen interesse & netwerk niet ondersteund

Frustratie over on-transparantie
Mijn ouders hadden nog een oude smartphone liggen die hun kleinzoon wel mocht hebben.
Op die phone stond Android, gruwel. Want Android is van Google, het grootste spionagebedrijf ter wereld (ok, samen met Facebook dan).

Ik ben avonden bezig geweest om alle Android-apps zoveel mogelijk te verwijderen en te vervangen door opensource apps.
Ik, de smartphone-hater, moest nu opeens meer weten dan de gemiddelde smartphone-gebruiker van smartphone instellingen, privacy, (verborgen) apps verwijderen en opensource apps installeren.
Ik kan je vertellen, het was niet gezellig hier thuis en dat ging gepaard met expressievolle en luide frustratiekreten…


Ik werk al 10 jaar met linux en ben dus gewend aan transparante systemen, nou Android is verre van een transparant systeem. En het is niet dat ik a-technisch ben, ik heb mezelf leren coderen om deze site te bouwen, ben linux-freak geworden, ik haal laptops uit elkaar om de ventilator schoon te maken of om er dvd-schijf in te bouwen, heb zelf ons off-grid-systeem uitgevogeld en geïnstalleerd.
Maar een Android-systeem is bewust ontoegankelijk gemaakt, je dient het enkel te gebruiken, niet te snappen. Dat doen ze express zodat de gewone mens geen inzicht heeft in hun systeem, maar dat zij wél alle data van jou kunnen jatten.
Ik kan daar echt niet tegen, rationeel vind ik dat zo onrechtvaardig en emotioneel word ik daar echt onpasselijk van, ik kan niet vatten dat iemand/bedrijf zo gemeen, geniepig en achterbaks wilt zijn.
Ik begon dus nog meer smartphone-hater te worden dan ik al was.

Geen interesse
Maar goed, je doet alles voor je kind hè…
Dus hij kreeg de ge-update smartphone. Hij heeft er de eerste week een keer mee gebeld, berichtjes naar vrienden gestuurd en foto’s gemaakt. Leuk en daarna lag dat ding maand op zijn kamer.
Ik was boos, al die moeite voor niks, maar tegelijkertijd ook blij dat hij er dus geen behoefte aan had.


Vrijheid = dammetjes bouwen in de tuin


Vrijheid = kabelbaan over de poel in de tuin

Af en toe zei ik: “Moet je dat rotding niet eens aanzetten, misschien heeft iemand je berichtje gestuurd en dan reageer jij een maand niet?”
Hij reageerde: “Dus??? Dan merken ze vanzelf wel dat ik niet reageer en sturen ze me geen berichtjes meer, hoef ik daar geen tijd aan te verspillen. Want ik heb het al druk genoeg, ik moet naar school en ook nog huiswerk maken, pfoeh, ik wil ook nog vrij zijn hè!”
“Hij heeft helemaal gelijk”, dacht ik, “hij kan zo aan de gang als offline-coach.”


Vrijheid = uren boeken lezen


Vrijheid = kampvuur in de tuin

Maar dan zette hij hem toch even aan, voor mij, hij had berichtjes van paar weken oud:
“Oh, daar hoef ik niet meer op te reageren, want waar het over ging, is toch al voorbij”.

En dan vergat hij dat rotding weer voor 2 maanden.
Ik heb niks meer gezegd 😉


Vrijheid = ski-piste op 10 minuten afstand


Vrijheid = spontaan op bivak vertrekken als het mooi weer is
omdat je al in de Ardennen woont

Netwerk niet meer ondersteund
Een keer wilde hij een vriend bellen, maar hij had geen bereik, bizar, want ik zit op hetzelfde netwerk en heb thuis wel bereik. Bleek dat het nog een phone was voor 3G-netwerk en dat is bijna uitgestorven, er is nog wel 2G-netwerk voor gsm’s en 4G-netwerk voor smartphones en mobiel internet.
Dus die oude smartphone aanhouden was geen optie, omdat hij daarmee zeer slecht tot geen bereik had.

Heroverweging
Ervaring wijzer dat hij dat rotding dus nauwelijks gebruikte, stelden we hem de vraag:
“Wil je andere 2dehands smartphone voor 4G-netwerk of een gsm?
Want je hebt nu afgelopen half jaar gemerkt dat je hem eigenlijk nauwelijks gebruikt.”

Phone op school verboden
Interessant om te vermelden, hier in Wallonie lijken de schoolregels erg op die van Frankrijk en zijn dus smartphones op school verboden. Ze mogen hem in hun tas/zak hebben, maar zodra ze hem gebruiken, wordt hij afgepakt.
Ik weet dat er in Nederland anders mee wordt omgegaan en dat leerlingen hun phone in de klas soms ook mogen gebruiken voor opdrachten. Maar dat hier dus (gelukkig) niet het geval. De reden om een smartphone aan te houden voor school, is hier dus geen geldig argument.

Gsm met camera

Hij zei dat hij geen smartphone meer wilde, hij wilde enkel:

 1. bellen
 2. sms-en
 3. muziek luisteren
 4. foto’s maken

Dus op zoek gegaan naar een gsm met camera. En gevonden!
De ouderwetse Nokia 3310, remember?
Die is ge-update en heeft nu ook een camera.
Hij blij en wij blij.

Ik zeg altijd tegen mijn kinderen:

“Een smartphone betekent een “slimme” phone,
maar het is veel beter dat je zélf slim bent en nadenkt,
dan heb je geen slimme phone nodig.”

Andere type smartphone?

Natuurlijk had ik ook kunnen overwegen om een andere type smartphone te kopen.
Die opties heb ik uiteraard uitgepluisd, maar ik raakte niet overtuigd, integendeel.
Hieronder lees je waarom.

1. Fairphone: greenwashing & spionage

Veel eco-minded mensen zijn fan van de Fairphone, omdat deze ethisch geproduceerd is. Voor de fairphone worden de mineralen zonder slavernij gedolven en de onderdelen zijn makkelijk vervangbaar.
Maar er zijn zo ontzettend veel 2dehands phones te koop, dat het toch beter is om een 2dehands phone te kopen, dan een nieuwe (ethische) phone?
Want het is milieuvriendelijker om geen nieuwe mineralen te gebruiken dan ethische mineralen.

Voor mij voelt het een beetje als het kleding-vraagstuk.
Ik hoor steeds meer mensen zeggen dat ze enkel nog duurzame kleding kopen.
Maar waarom (duurzame) nieuwe kleding kopen als de 2dehandszaken uitpuilen met goede kleding? Daar hoeft uberhaupt geen nieuw (duurzaam) katoen voor te worden geteeld, geoogst, verwerkt, geweven, gekleurd, genaaid en getransporteerd.

In theorie zou je denken dat het goed is dat er Fairphones en duurzame kleding worden geproduceerd. Maar in de praktijk ben ik er geen fan van:

 • Ze focussen op de groene doelgroep, die als deze nieuwe duurzame producten niet op de markt waren, anders voor 2dehands producten hadden gekozen, wat dus beter is!
 • Ze spreken ook mensen aan die graag willen blijven kopen-kopen-kopen, nu gaan ze dat duurzaam doen, zo kunnen ze zichzelf een groen-imago aanmeten en dan denken ze dat ze iets “goeds” doen voor de planeet. Waardoor ze met een gesust geweten gewoon door blijven consumeren.
  Maar duurzaam consumeren is niet milieuvriendelijk (marketing doet je dat wel graag geloven), het is slechts minder milieuvervuilend. Enkel niets kopen is milieuvriendelijk!

Dus ondanks hun nobele intenties om een bijdrage te leveren aan een betere wereld, hebben dat soort duurzame initiatieven, in mijn ogen, een tegendraads effect.

Lees hier meer over in de discussie in de reacties.


Green-washing

Plus is het belangrijk om onderscheid te maken tussen hardware en software.
De Fairphone is het apparaat en dus de hardware. Maar het besturingssysteem oftewel software is van Android. En zoals hiervoven al beschreven, is Android van Google, het grootste spionagebedrijf ter wereld.
Dus je kan dan wel een ethische phone hebben, maar je maakt gebruik van een systeem waarbij je totaal bespioneerd wordt!

Dus om die twee redenen wilde ik absoluut geen Fairphone:

 1. Ik trap niet in die greenwashing-marketing om iets ethisch nieuws te kopen als het qua milieu-impact beter is om 2dehands of nog beter gewoon niets te kopen.
 2. Ik wil geen Grrroogle-Android systeem.

2. Iphone: elitair

Ik ben geen Apple-fan, al hun producten zijn asociaal duur, dat vind ik gewoon elitair.
Ik zeg altijd, het heet niet voor niets een “I” phone, dus voor mensen die hun “I” oftewel zichzelf graag promoten.
Anders ga je toch niet zoveel geld neertellen voor iets wat je voor een kwart van het geld ook kunt hebben met dezelfde functies?

Voor een 2dehands laptop betaalde ik 150 euro, gratis linux-systeem erop en ik heb weer voor 5 jaar een goede laptop. Waarom dan meer dan 1000 euro betalen voor een Apple laptop? Is in mijn ogen gewoon decadent.

Dan beweren de Apple-fans dat hun product langer meegaat en dus duurzamer is.
Ja, in theorie, maar in de praktijk niet, want Apple heeft de geweldige marketing-truc bedacht door het “I-phone” te noemen, waardoor hun phone dus onderdeel is van je “I” oftewel “identity”. Veel mensen zijn gevoelig voor hun sociale status en willen daarom het laatste model met de nieuwste snufjes.

En als Apple zogenaamd zo duurzaam is en hun apparaten zo lang meegaan, waarom brengen ze dan ieder jaar een ander model op de markt? Als ze echt “green” willen zijn ipv “greenwashing”, dan zouden ze slechts één keer in de vijf jaar een nieuw model op de markt brengen.

De enige echt groene Apple is deze, qua kleur en milieuvriendelijkheid:

3. Linux phone: top, maar niet verkrijgbaar

Ben wel top-fan van linux:

 1. transparant en logisch systeem, door linux snap ik eindelijk computers
 2. gratis te downloaden
 3. je ontvangt gratis updates waardoor je het systeem oneindig kunt blijven gebruiken totdat je laptop letterlijk uit elkaar valt, zo kun je dus veel langer met je pc/laptop/tablet doen en dat is natuurlijk beter voor het milieu
 4. lichter systeem waardoor je pc/laptop/tablet minder energie verbruikt, dat is natuurlijk direct goed voor de aarde, maar ook indirect want daardoor heeft je apparaat een langere levensduur en hoeven we minder vaak nieuwe toestellen te kopen

Dus ik wilde heel graag een linux phone, maar die zijn helaas nog niet verkrijgbaar.

Als in de toekomst onze kinderen toch liever een smartphone willen in plaats van gsm met camera en als de linux phone wel verkrijgbaar is, veranderen we misschien wel van mening, maar dat zien we dan wel weer.

Wordt hij niet gepest zonder smartphone?

En dan nu de meest gestelde vraag over onze Eco-lifestyle:
“Wat vinden jullie kinderen er van dat jullie zo leven? En worden ze niet gepest?”

Ik zal daar eens een keer een uitgebreide blog over schrijven, maar samengevat:
1. Zij zijn fanatieker dan wij, ik ben de luxe-kip hier in huis.
2. Nee, ze worden niet gepest.

Of je gepest wordt of niet, heeft niets te maken met welke kleding je draagt of wat voor smartphone je hebt, maar of je zelfvertrouwen uitstraalt of niet.
Onze kinderen zijn niet onzeker, integendeel ze zijn trots op de manier hoe wij leven!

Olaf heeft lang haar, is een buitenlander, eet vegan, draagt 2dehands kleding, loopt bijna hele jaar op sandalen, geen tv/tablet/playstation thuis en heeft dus ook geen smartphone.
Hij vindt het geweldig om anders te zijn, dat straalt hij uit en dus wordt hij niet gepest, integendeel, hij zegt dat hij op zijn nieuwe school al een legende is.
En inderdaad, hij wordt door iedereen positief aangesproken, in de stampvolle bus houden ze zitplaats voor hem vrij en hij heeft vrienden.

Belangrijker is dus om je kind zelfvertrouwen mee te geven in plaats van een smartphone!

 
Olaf draagt al jaren zijn belachelijke berenmuts (vinden wij),
maar hij is er fan van, trots om daarmee anders te zijn

Zonder smartphone: geen holbewoner, maar juist bewuste nerd

Als ik zeg dat ik ecologisch leef én in de Ardennen woon én geen smartphone heb, krijg ik vaak de stempel van “holbewoner die niets met technologie te maken wil hebben”.

Maar het is niet uit verzet tegen moderne technologie dat we geen smartphone hebben.
Integendeel, het is juist omdat ik me er zo in heb verdiept, dat ik het niet wil!

  VS  

Ik merk dat veel mensen een smartphone hebben, maar er geen bal van snappen.
Die weten niet de verschillen tussen merk, besturingssysteem, programma’s, internetbrowser en zoekmachines.

Toen ik tegen mijn ouders zei wat voor rommel er allemaal op hun oude phone stond, en dan heb ik nog niet eens over alle foto’s, documenten, telefoonnummers (front end), maar dus over alle apps en ook beveiligingsinstellingen die niet waren geactiveerd (back end).
“Oh, dat snap ik allemaal niet hoor, geen zin om me daarin te verdiepen.”

En dat doen die IT-bedrijven bewust, dat je er niets van snapt, je dient het enkel gewoon te gebruiken, zodat zij jou kunnen gebruiken!

Oftewel, omdat ik geen smartphone heb, wil niet zeggen dat ik een holbewoner ben die er geen verstand van heeft, ik begrijp het juist te veel waardoor ik er dus bewust geen heb.

En om met een grapje af te sluiten:
Eigenlijk verschilt de smartphone gebruiker niet eens zoveel van de holbewoner 😉

Lees ook over phones:
Onze vaste telefoon vervangen door smartphone gsm
Tv-debat: Maakt de smartphone ons gestrest?

Lees ook over computers:
Meer computer met minder geld

Lees ook over digitale opruiming:
Zo begin je er aan!

Lees ook over privacy:
Vrij leven
Vrij leven; praktische tips


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


20 thoughts on “Krijgen onze kinderen een smartphone?

 1. hein jan

  hoi,

  goed stuk. over een ding ben ik het geloof ik niet helemaal met je eens. Namelijk dat 2e hands beter is dan duurzaam nieuw. Volgens mij zorgt hergebruik van niet duurzaam spul er voor dat het langer duurt voordat we over gaan naar duurzame (lees circulair) producten. De restwaarde maakt het aantrekkelijk voor nieuwkopers het nieuw te blijven kopen en dan, uit de mode, weer van de hand te doen. Het kopen van 2e hands remt tegelijkertijd ‘gezonde’ nieuwe ontwikkelingen. Neemt natuurlijk niet weg dat lang gebruik ook wel duurzaam is 🙂

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @hein jan: Bedankt voor je compliment!
   Ik snap dat we een transitie dienen te realiseren naar een circulaire economie en daarom is de bewuste consument enkel vol goede intenties om een duurzaam product te kopen.
   Maar de massa of de nieuwkopers (het grote deel van de bevolking wat nog niet zo bewust bezig is), blijft helaas toch wel nieuw kopen, of zij hun oude product nu wel of niet kunnen door verkopen.
   Dus de overvolle markt met 2dehands smartphones zal helaas blijven bestaan.
   En het is zonde om nieuwe ethische mineralen aan te spreken, terwijl er dus zoveel 2dehands smartphones beschikbaar zijn!
   Dus als de bewuste consumenten dan ook nog duurzaam nieuw gaan kopen, lijkt me dat ondanks hun oprecht goede intenties, toch niet de beste keuze qua milieu-impact.

   1. Carine Melotte

    Daar ben ik helemaal mee eens Evelien. Daarbij denk ik ook dat, hoe meer mensen het 2de hands circuit gaan volgen, hoe minder nieuw er gekocht zal worden. Hierdoor zullen dan ( maar dat is wishful thinking ) de producenten wellicht ook een andere strategie gaan toepassen… hopelijk zelf meer duurzaam produceren. Enfin… alles hangt samen want daaruit volgt dan waarschijnlijk ook weer dat nieuwe producten duurder zullen worden enz…

    1. GreenEvelien Bericht auteur

     @Carine: Fijn en in inderdaad zo denk ik er ook over!

     Vind jammer dat discussie over de phone nu meestal enkel over apparaat en dus hardware gaat.
     Ik hoop op meer duurzame, lichtere en opensource besturingssystemen, zodat je een phone kan blijven hergebruiken totdat hij letterlijk uit elkaar valt.
     Net zoals je dat nu kunt doen met een pc/laptop en linux.

 2. Arend Harrewijne

  Helemaal mee eens. Ik draai al 27 jaar Debian, een bekende linux variant. Ooit mee begonnen uit frustratie over Windows 98.
  Over smartphone, ik gebruik hem veel, contacten, Signal, mail. Ooit hard nodig gehad toen ik na een zwaar verkeersongeluk in het ziekenhuis lag en alles moest regelen met verzekeringen etc.
  Nu ook weer tijdens ernstige griep.
  Maar, géén facebook, Twitter, INSTA en andere onzin.
  Heb mijn Samsung A5, die na 4 jaar al geen updates meer kreeg, en steeds slechter functioneerde, omgebouwd naar LineageOS plus MicroG. Dan ben je zo goed als vrij van google.
  Helemáál vrij van van google, en toch alles kunnen, daar wordt aan gewerkt door /e/.
  Heb ook een paar oude tablets uit 2012 een nieuw leven gegeven. Doen het weer uitstekend!
  Het vergt nogal wat studie om het te kunnen doen, maar achteraf is het simpel, en alle software is gratis en legaal op het net te verkrijgen. Dus, aan de slag met die oude dingen.

 3. Geert

  Interessante topic. Ik heb geen kinderen. Maar wel oud materiaal.
  Er bestaat ook een Fairphone, wel duur. Maar voor zover ik weet modulair.
  Misschien ooit een toekomstige nieuwe telefoon.
  Maar eerst deze opgebruiken. Gaat al lang mee.
  Om gewoon bereikbaar zijn. Een goede Nokia 3310?
  Europese merk. Toon er geen smartphones waren. Altijd degelijk
  materiaal.
  Of anders een refurbished gsm.
  Onlangs deze ook laten herstellen. Blijft wel laden als hen uit staat.
  Het was wel een betrouwbare herstellers. Want zat er een nieuwe batterij in.
  Het laad op, dat is het voornaamste. De one plus 5 blijft een goed machine.
  Intussen zit men al aan 8/9. Maar mogelijks in de toekomst de Fairphone kopen.
  Nu bied Proximus hem aan.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Geert: Merci!
   De Fairphone bestaat ook beschreven in de blog.

   Inderdaad, eerst opgebruiken wat je hebt in plaats van nieuw te kopen.
   En dan je afvragen of je uberhaupt wel een smartphone nodig hebt?
   Of dat je misschien ook toe kan met een gsm?
   Zo ja, dan een 2dehands/refurbished exemplaar.

   Trap niet in verkooptruc van proximus of andere telecom-aanbieders, zogenaamd gratis telefoon, ja maar met peperduur abonnement, met teveel data en bel-minuten die je waarschijnlijk helemaal niet nodig hebt. Zij zullen er beter van worden, anders bieden ze het niet aan 😉
   Ga dus eerst na wat je werkelijk verbruikt.
   Onze zoon heeft een ouderwetse pre-paid card, want hij gebruikt dat ding toch nooit.

 4. Belinda

  Goed hoe grondig je dit alles hebt aangepakt Evelien, zoals alles. Echter, als je kind naar het voortgezet onderwijs gaat kan het (in ieder geval in Nederland) niet anders dan dat hij/zij een smartphone heeft, voor school en vervoer. Wij kopen ook altijd tweedehands. Wij hebben echter wel allemaal een iPhone. En Apple computers. Voor het werk. Dus alles is met elkaar verbonden. Mijn iPhone is al 7 jaar oud en nu pas is vervanging nodig. De meeste computers worden hier ook pas na zo’n termijn vervangen. En trouwens, de Fairphone draait ook op het OS van Apple.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Belinda: Dank voor je compliment!
   Je hebt altijd de keus om je kind wel of geen smartphone te geven.
   Ik denk in hoeverre je een kind een smartphone “echt” nodig heeft, vooral bepaald wordt door de angst van de ouders dat zijn/haar kind anders gepest gaat worden.
   En als jij als ouder die angst hebt, voelt een kind dat feilloos aan en wordt het onzeker. Je kind straalt in die kwestie dus geen zelfvertrouwen uit en daardoor wordt het gepest. Niet zozeer door het niet hebben van een smartphone 😉

   Onze zoon kan met zijn gsm ook prima bellen of berichtjes sturen als de bus vertraging heeft, etc.

 5. Anne

  Dag Evelien, super geschreven! Dankjewel daarvoor!
  Ikzelf gebruik echt bij wijze van spreken een “prehistorische” hergebruikte gsm (enkel om te bellen en om te sms-en, als het écht nodig is) en ik heb een prepaid kaart.
  Waar ik mij toch wel meer en meer zorgen over begin te maken is het feit dat er meer en meer van de mensen wordt verwacht dat ze een smartphone hebben. Dan denk ik vrij automatisch in eerste instantie aan de app “It’s me” dat je dient te gebruiken om te kunnen inloggen voor meer en meer zaken. Ik ben er geen fan van, maar ik heb het gevoel dat ik meer en meer in de richting wordt geduwd om een smartphone te moeten aanschaffen om “mee te kunnen” qua betalingen/overschrijvingen doen bij een bank, officiële documenten op te vragen bij officiële instanties, … Zolang het nog kan en de mogelijkheid nog bestaat gebruik ik voor internetbankieren dat kleine kaske van de bank om in te loggen met de bankkaart of voor het invullen van de belastingen het ontvangen kaartje (met token) dat gebruikt kan worden om in te loggen. Voel jij die druk niet om een smartphone te moeten aanschaffen op basis van hoe de maatschappij evolueert als het gaat om officiële zaken en niet enkel vertier? Wat is jouw standpunt hierover en hoe ga jij met die druk om?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Anne: Merci!
   Ja, die druk voel ik ook zeker, er wordt constant verwacht dat je een smartphone hebt, inderdaad vooral voor bankzaken en officiele instanties.
   Maar ze kunnen je niet verplichten om daar aan mee te doen, want als je van hun dienstverlening enkel gebruik kan maken met een smartphone en je hebt die niet, dan zouden zij in theorie een smartphone voor mij/jou moeten aanschaffen (die ik niet wil).
   Dus ze zullen een alternatief moeten blijven voorzien voor mensen die geen smartphone hebben.
   Ben benieuwd hoe deze ontwikkeling zich gaat voortzetten, vind wel heel interessant, gewoon als maatschappelijke kwestie!

   En niet enkel voor officiele zaken, laatst wilden we naar een museum met de kinderen, maar ik las dat er bij iedere kast een qr-code was om de uitleg te horen. Daar kun je dus niet meer aan deelnemen, vind belachelijk dat je daardoor uitgesloten wordt van een activiteit die door de staat gesubsidieerd wordt…
   We zijn dus niet meer naar dat museum gegaan.
   Positief denken: sommige activiteiten kunnen nu dus voor ons dus niet meer, is minder keuzestress!

 6. Mathias

  Ik focus zelf vooral op zolang mogelijk doen met je spul. Ik heb wel een smartphone maar die is zeker al 6 jaar oud en gebruik ik enkel via de wifi thuis. Overdag doe ik het met een gewone gsm die nog ouder is.
  Voor mij speelt het ook mee dat een smartphone nogal wat aandacht opeist, met een gewone gsm is dat veel minder.

  Onze zoon is ook dit jaar gestart in het middelbaar. Zit een jaartje voor op zijn leeftijd, weigert als enige van zijn klas een gsm/smartphone(heeft wel een laptop), zijn schoolresultaten zijn uitstekend en komt ook met iedereen goed overeen.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Mathias: Fijn om hetzelfde verhaal te horen!
   Ja, onze kinderen hebben thuis ook wel een laptop.
   Een smartphone steelt naast je privacy, inderdaad ook je tijd, één van de voornaamste redenen waarom wij geen smartphone willen.

 7. Baukje Uitendaal

  Mijn kleindochter moet wel degelijk een smartphone hebben voor school.
  Alles van school staat erop.
  Berichten aan de leerkrachten ed moet via de smartphone.
  Elke dag een chromebook en smartphone mee naar school. Verplicht.
  Samen met nog vele boeken.
  En ja, ze is behoorlijk verslaafd aan haar telefoon.
  Gelukkig heeft ze schermtijd.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Baukje: Triest om te horen!
   Maar ik vraag me af of die berichten van/aan de leerkrachten inderdaad via de smartphone moeten?
   Onze zoon krijgt ook berichten van school via internet, maar dat is dus niet persé via een smartphone, die kunnen natuurlijk ook gewoon via een laptop bekeken worden.
   Vaak is het zo dat als mensen “internet” horen, ze automatisch gelijk aan een “smartphone” denken, maar dat één is dus niet automatisch met het ander verbonden.

   Onze kinderen werken op school en ook thuis met computers en daar ben ik niet op tegen, is deel van onze maatschappij.
   Ik ben niet anti-computer of anti-internet, heb zelf ook een website en blog 😉
   Maar ik ben wel zeer kritisch tegen de vanzelfsprekendheid en dat veel mensen zich niet bewust zijn van de gevaren (privacy).

   Ik denk niet dat een school jou kan verplichten om een chromebook aan te schaffen. Als zij willen dat een leerling daar op werkt, zullen zij in die behoefte moeten voorzien, tenzij dat in het reglement staat.
   Maar ook als het echt verplicht volgens het reglement, dan heb je als ouder altijd nog zélf de keuze, of je je kind wel of niet naar die school laat gaan?
   Dus je hebt altijd een keuze:
   1. Je niet tot iets laten verplichten wat eigenlijk enkel verwacht wordt
   2. Als de school het wel verplicht, ook dan heb je nog zélf de keuze om wel of niet voor de school te kiezen

   Ik houd er gewoon niet zo van als mensen de schuld of verantwoordelijkheid in andermans/vrouws schoenen schuiven. Als ze zeggen dat zij wel willen, maar niet kunnen want de ander…
   Je hebt altijd zélf de keuze!

   1. Baukje

    Ik ben het helemaal met je eens.
    Onze kleindochter wilde absoluut naar deze school.
    En ja, het chromebook is een verplichting die ze zelf moest aanschaffen via school.
    Alle scholen hier werken op deze manier.
    Dus een keuze is er niet echt.

 8. Arieke

  Interessant stuk. Zelfvertrouwen kan naar mijn mening inderdaad voorkomen dat je wordt gepest, maar als al je andere klasgenoten op hun mobieltje zitten of iets op social media hebben gelezen/gehoord/gezien en jij hebt dat niet meegekregen, raak je dan niet sociaal geïsoleerd?

  Toen ik op de middelbare school zat (2012-2017), hadden we een groepsapp en als je dus niet in deze app-groep zit, zou je gesprekken kunnen missen, waarop mensen tijdens fysiek contact op terugkomen. Er kunnen bijv. gebeurtenissen zijn plaatsgevonden die invloed hebben op de sociale banden binnen de groep en als jij dit hebt gemist, kan je moeilijk meepraten/inleven in anderen en val je buiten de boot. Ik ben benieuwd wat jou mening hierover is.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Arieke: Leuke vraag!
   Waar het vooral om draait is of jij (of je ouders) bang zijn dat je buiten de boot valt.
   Dus als anderen het over tv-programma / computerspel / groeps-app en jij kan daar niet aan meedoen en je voelt je buitengesloten, dan voel je je zielig.

   Ook op de basisschool wordt er al gepraat over tv-programma’s en computerspelletjes, waar onze kinderen niet aan mee kunnen doen. Maar dat interesseert ze niets.

   • Laatst vroegen ze bij Linde in de klas hoeveel computerspelletjes ze thuis hadden, Linde zegt dan trots: “0”! Maar zij had wel de meeste boeken thuis 😉
   • Hugo zegt dat sommige kinderen in zijn klas verslaafd zijn aan computerspelletjes.
    Ik zeg dat ze op school al genoeg prikkels krijgen, zowel van de leerstof als ook sociaal/emotioneel, dat als ze thuiskomen ze dus hun hoofd even leeg moeten maken en rust geven door buiten spelen, lego bouwen, muziek luisteren, etc. Dus niet nog meer prikkels binnenkrijgen van computerspelletjes.
    Nu zegt hij telkens dat hij niet snapt dat de hoofden van zijn klasgenootjes niet ontploffen.
   • Olaf vroeg onlangs wat tiktok en instagram is, dan kijken we samen even, hij beseft binnen minuut dat regelrechte onzin is en dan is het klaar.
    Ik zei ook dat mensen daarbij enkel met hun buitenkant willen pronken en afhankelijk zijn de reacties/complimentjes van anderen, maar dat veel beter is om aandacht aan je binnenkant te geven en je goed te voelen onafhankelijk van de reacties van anderen: dat is écht vrij zijn!

   Ik heb jouw vraag vanochtend ook even aan Olaf zelf gesteld en hij antwoordde:
   Dan ga ik toch gewoon over iets anders praten en als ze daar toch over bezig blijven, ga ik gewoon met anderen kletsen.

   Onze kinderen zijn dus gewoon niet bang om buiten de boot te vallen, dat komt ook doordat wij als ouders natuurlijk ook niet bepaald het gebaande pad bewandelen 😉
   Ze zien dus dat het niet erg is om anders te zijn, integendeel, mensen lezen mama’s blog en ze komen naar haar Eco-weekenden en Studiedagen, juist omdat ze anders denkt!
   Dus het is prima om niet als een schaap de kudde te volgen en je eigen pad te bewandelen!

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.