Tv-debat “Maakt de smartphone ons gestrest?”

Woensdagavond was ik te gast in het tv-programma Arena op NPO2.
Het was een debat met als onderwerp:

‘Maakt de smartphone ons gestrest?’

arena
Daarbij ging ik in gesprek met voor- en tegenstanders van de smartphone.
Je kan de aflevering hier herbekijken:

(enkel voor donateurs)

Diepgang

Ik vond het heel erg leuk uitgenodigd te zijn voor dit debat. Eindelijk eens inhoudelijk gesprek over waarom ik bepaalde dingen doe of juist niet doe.
In plaats van altijd hetzelfde praktische verhaal over het niet gebruiken van shampoo en zeep of over mijn wasmiddelrecept of een twinstigste journalist die wil weten wat er allemaal nog in mijn ene vuilniszak zit.
Enthousiast dus dat het nu meer de diepte in ging!

Geen angst, gewoon geen behoefte

Tijdens het gesprek werd er bijna gelijk gesuggereerd dat ik ‘bang’ was om een smartphone te gaan gebruiken. Waarop ik gelukkig ad-rem reageerde, dat ik helemaal niet bang was. En dat het typisch is dat als je niet meegaat met de stroom, er gelijk van uit gegaan wordt dat je angst hebt. Dat zegt ook wel iets over de maatschappij.
Waarop dan de vraag werd hernomen en veranderde in waarom ik niet met de stroom wilde meegaan? Omdat ik dus die behoefte niet heb.
5Info_4inspiratie_M4

Sociale status

En toen volgde bijna gelijk de vraag wat anderen daarvan vinden dat ik geen phone heb?
Ik zal daar binnenkort eens een blogje over schrijven. Want deze vraag krijg ik niet over het smartphone-gebruik. Maar ook heel vaak over onze algemene ecologische eenvoud.
In het debat antwoorde ik dus in ieder geval op deze vraag dat ik een telefoon voor mezelf heb en niet voor anderen!

Vrijheid

Zoals ik in de eerdere reportage van Telefacts al zei, wil ik niet afhankelijk zijn van elektrische apparaten.
Hetzelfde geldt voor mij wat betreft de smartphone. Ik vind het een enorm bevrijdend gevoel dat ik niet altijd bereikbaar ben. Als ik wel altijd bereikbaar zou zijn, zou me dat zelfs een benauwd gevoel geven!
vrijheid

Vaak zeggen mensen vrijheid door de smartphone te krijgen. Maar ze raken wel verslaafd of in ieder geval erg in beslag genomen door dat apparaat, waardoor ze juist dus niet meer vrij zijn!

Niet multi-tasken

We hebben niet enkel geen smartphone, ook staat bij ons in huis de modem niet altijd aan, enkel wanneer mij dat uitkomt.
Ik wil gewoon niet multitasken, maar aandacht hebben voor hetgeen waar ik mee bezig ben. Als ik met kinderen iets aan het doen ben, wil ik daarin niet gestoord worden. En ik zet de modem dus aan enkel op het moment dat ik er tijd en aandacht aan kan besteden.
Mensen kunnen mij mailen of de voicemail inspreken en ik bel of mail ze terug wanneer dat voor mij gelegen komt. Het is immers mijn tijd!
Multitasking

Lege tijd

Ik ben blij in het debat het aspect genoemd te hebben dat we door de smartphone geen “lege tijd” meer hebben. Dat ieder leeg mometje opgevuld wordt met even op je phone je facebook-timeline of de laatste tweets te checken.
rust

En dat ik in de treinrit van vijf uur naar de studio dus niet online was geweest. Dat ik zo rust in mijn hoofd creëerde en door die het rust ruimte kreeg om na te denken en inspiratie om te schrijven.
Waarop de presentator tegen mijn overbuurman zei: “Vijf uur niets doen!”
Ik corrigeerde hem gelijk dat ik niet niets had gedaan, maar dat ik dus door het nietsdoen had nagedacht en deze gedachten had opgeschreven. Grappig dat dat dus wordt gezien als “niets” doen. Dat is wel kenmerkend voor de maatschappij!
5Info_4inspiratie_SL_S5

Gemiste kans

Op een gegeven moment stelde ik de vraag in het debat waarom er eigenlijk uberhaupt zoveel gebeld moet worden? En daarmee bedoelde ik eigenlijk niet enkel bellen, maar ook app-en, chatten, etc. Het algehele veelvuldige gebruik van de smartphone wilde ik dus in vraag stellen.
Er werd direct op mijn vraag ingegaan dat er niet veel gebeld wordt, maar vooral ge-appt.
Ik had mijn vraag dus breder moeten formuleren. Omdat nu de intentie van mijn vraag niet duidelijk was. Jammer, gemiste kans!

Door phone werk je ook in privé-tijd

Veel mensen krijgen een phone van hun werk. Bedenk dan wel waarom je baas jou gratis die phone geeft. Dat betekent dat jij ook als je officieel niet aan het werk bent, wel in staat bent app’jes even te beantwoorden of je werkmail te checken.
Je baas heeft er dus voordeel bij, anders zou hij/zij natuurlijk jou niet “gratis” een phone geven.
En daardoor lopen werk en privé steeds vaker in elkaar over, er is geen scheiding meer. Wat een belangrijke stress-factor is!
Work Life Balance

Sociale media limiteren

rechts_facebookOp het einde van het debat werden er enkele tweets van kijkers voorgelezen en met eentje was ik het volledig eens, namelijk om je gebruik te limiteren.
Ik zit zelf voor mijn blog ook op facebook en twitter.
Maar in plaats van de hele dag telkens even te kijken of er nieuwe updates of tweets zijn, rechts_twitterbeperk ik me tot een moment van de dag, waarop ik dan met volledige aandacht dit bekijk. En ik doe het dus niet tussen de soep en de patatten door (zoals ze dat in Vlaanderen zo prachtig zeggen). Ik kader het.
Edit 04-2017: Ondertussen gebruik ik Twitter niet meer.

Terzijde

Ik ben niet tegen de smartphone, dus niet tegen het apparaat. Wel tegen het veelvuldig en in mijn ogen vaak ook het onnozel gebruik er van.
In sommige gevallen is een smartphone echter wel heel handig. Daarbij denk ik aan de vluchtelingen, waarbij dit item hun enige contact met het thuisfront is om te laten weten of ze een veilig plekje hebben gevonden.
Of zoals onze vrienden in de Pyreneeen waar geen vaste telefoonlijn is en sinds een paar jaar een zendmast in de omgeving is geplaatst waardoor de inwoners van het dorpje nu telefonisch wel bereikbaar zijn.

Maar deze uitzonderlijke gevallen, zijn voor mij geen reden om zelf ook een smartphone aan te schaffen.

Mijn inspiratie

Tijdens mijn lezingen laat ik ook altijd dit filmpje zien, wat ik nog steeds geweldig vind:

(enkel voor donateurs)

Lees ook over phones:
Waarom onze vaste telefoon vervangen door smartphone gsm?
Krijgen onze kinderen een smartphone?

Lees ook over computers:
Meer computer met minder geld

Lees ook over digitale opruiming:
Zo begin je er aan!

Lees ook over privacy:
Vrij leven
Vrij leven – praktische tips

Bekijk ook de volgende tv-reportages:
Het groenste gezin van Belgie
Voor hetzelfde geld
Melk & Honing


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


13 thoughts on “Tv-debat “Maakt de smartphone ons gestrest?”

 1. Moet helaas anoniem blijven i.v.m herkenbaarheid door werkgever

  Ik ben postbezorger en mijn werkgever verplicht mij min of meer om een smartphone te hebben. Ik heb er nog steeds geen. Bedoeling is dat we daarmee via een app pakjes aan de deur kunnen gaan scannen want de postmarkt krimpt dan wel maar de markt voor pakketten groeit. (En nee, ik ben geen pakketchauffeur. De post heeft binnenskamers besloten dat het goedkoper is om pakjes door postbezorgers met minimumloon te laten bezorgen dan door pakketchauffeurs die wat meer verdienen). Er komt nu wel een vergoeding voor smartphonegebruik, maar we krijgen er geen van de werkgever. We moeten hem zelf aanschaffen.

 2. Its me

  Inderdaad als ze willen dat jij zo’n ding voor je werk moet hebben dan mogen zij hem aanschaffen!
  Poot stijf houden zou ik zeggen, en desnoods zeggen dat je daar de centen niet voor kunt uitgeven.

  En Evelien, ik zeg altijd; niets doen is ook iets doen 🙂
  Ik heb de uitzending gezien op de TV je stond daar goed je ‘mannetje’!
  En ik heb respect voor mensen die anders durven te zijn of te leven en zo zich de rug toe te keren naar de ratrace van tegenwoordig.
  Er zijn niet voor niets veel mensen met een burnout.

  Groetjes
  Its me

 3. Debby

  Heel goed geantwoord, Evelien! Geen behoefte is geen behoefte. En het is typisch in ons (norm)denken, dat iemand die ‘afwijkt’ wel angst zal hebben. En over de lege ruimte: dit is heel belangrijk, we verliezen dit door de smart phone. Social media geeft weinig ‘voeding’, wel een meerderheid aan ‘vulling’. Wat niet besprokenwerd, doch wel de kern van de zaak vormt volgens mij: In hoeverre zien wij onze identiteit met de smart phone verbonden? Mensen die hun identiteit ermee verbinden, ervaren met het verlies van hun phone erge stress, want ze zijn zichzelf kwijt (dit in tegenstelling tot even boos worden omdat je data kwijt bent). Plus: ik vraag me af wat het constante geprikkel doet met je zenuwstelsel.

 4. Sophie

  Goed gedaan Evelien! Ik denk juist dat mensen die klakkeloos met de stroom meegaan ‘bang’ zijn. Bang om anders te zijn. En mensen die zoveel hun smartphone gebruiken zijn volgens mij ook eerder bang dan mensen die de moed hebben dat niet te doen. Bang om er niet bij te horen, bang niet op de hoogte te zijn, bang niet leuk te zijn, bang om alles kwijt te raken, bang om niet bereikbaar te zijn.
  Ik heb zelf geen Facebook, Twitter of dat soort social media. Wel ooit gehad. Maar toen ik op Facebook las dat een vriendin zwanger was dacht ik: waar zijn we mee bezig? Ik wil dit nier moeten lezen, ik wil dit van haarzelf horen en anders weet ik het maar niet. Het bevalt me enorm zonder Facebook. Mis het geen monent.
  Nu nog zonder smartphone, daar heb ik nog net de ballen niet voor 😉

 5. suzanne

  “Ik ben niet tegen de smartphone, dus niet tegen het apparaat. Wel tegen het veelvuldig en in mijn ogen vaak ook het onnozel gebruik er van.”

  Daar ben ik het heel erg mee eens. Ik ben gebruiker van een iPhone, maar merkte dat ik deze te vaak pakte als er even niets te doen was. Sinds een tijdje probeer ik mn telefoon bewust te negeren. O.a. door de niet-storen-stand, waardoor ik alleen gebeld kan worden in geval van nood door een beperkte groep mensen. De rest moet gewoon wachten tot ik m weer activeer.

  Ook mijn vriend probeer ik vaak te waarschuwen voor het continue gebruik van zn telefoon voor werk en prive. Daardoor is er nooit een moment van rust in je hoofd.

  Ook merk ik hoe fijn het is als je even ongestoord kunt lezen, schrijven of tekenen; of wat dan ook. Gewoon door je rustig te focussen op 1 ding, in plaats van multitasken, waarvan is bewezen dat het eigenlijk niet kan; je doet alles eigenlijk half, of je doet er alsnog langer over.

 6. Plastic-Free Tuesday - Annemieke

  Wat gaaf dat je deel hebt genomen aan dit tv debat! Ik kan me helemaal vinden in jouw kijk op de smartphone. Ik heb zelf een oude Nokia die ik eigenlijk zelden gebruik. Net als jij word ik niet graag gestoord in mijn bezigheden. De enkele keer dat ik gebeld wordt, schrik ik me meestal een hoedje omdat ik zo geconcentreerd met iets anders bezig ben. Mijn telefoon staat dan ook rustig dagen achtereen uit. Wel ben ik veel op het internet. Ik heb eigenlijk niet het gevoel dat ik iets mis, zo zonder smartphone.

 7. Debby

  Dag Evelien,

  Hierbij de link naar een artikel over wat TV/smartphone en vooral de verdeling van onze aandacht met ons doet. Plus de verklaring van het verslavende ervan: een dopamine-rush alias aan ‘kortstondig feel good’-moment…

  Groeten, Debby.

 8. Hippe Dame

  Wat heerlijk en bevrijdend dat er buiten de geldende norm gedacht kan worden. Zelf (28 jr) heb ik een smartphones maar steeds vaker denk ik waarom en voor wie eigenlijk? Verfrissend optreden in het programma!

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.