Vrij leven – praktische tips

Mijn vorige blog ging over “Vrij leven” en dat betekent voor mij ook privacy. Oftewel te doen en te laten wat ik wil zonder dat ik daarbij in de gaten gehouden word. Dat is echter niet meer vanzelfsprekend.
Daarom aanvullend op het theoretische verhaal, zal ik nu praktische tips geven hoe je je privacy zoveel mogelijk kunt beschermen.

Telefoon

Sociale netwerken

 • Ik heb me afgemeld voor mijn LinkedIn account.
 • Twitter gebruik ik enkel voor mijn website.
  Edit 04-2017: Ondertussen heb ik mijn Twitter-acount verwijderd.
 • Mijn vriend heeft zijn facebook-account afgesloten. Helaas kan ik dat niet doen, omdat ik voor mijn GreenEvelien-facebookpagina ook een persoonlijke account nodig heb. Anders had ik mijn persoonlijke facebook-account ook zeker afgesloten.

 • Facebook gebruik ik nu niet meer privé, enkel nog voor mijn website. Ook heb ik veel facebook-vrienden met wie ik zelden contact had “ontvriend”. Want vaak denken mensen dat als ze weinig of niets posten op facebook, hun privacy geen gevaar loopt. Maar het gaat niet om de inhoud, maar om je connecties, wanneer en waar je inlogt, je gegevens worden gekoppeld aan die van je smartphone en aan de hand daarvan waar jij je constant bevindt, met wie je contact opneemt, welke apps je gebruikt, etc.
 • Als ik facebook gebruik, dan log ik naderhand uit. Omdat facebook me anders volgt, welke websites ik allemaal bezoek. Dat blijkt uit de reportage van TrosRadar die je hier kunt bekijken.

Zoekmachines

Als zoekmachine gebruikte ik altijd Google, gewoon omdat dé standaard zoekmachine is. Maar deze is dus niet goed voor je privacy. Want het verzamelt veel informatie over de gebruikers om de resultaten specifieker af te stemmen op de wensen van de gebruiker én adverteerders.
En de veelgebruikte zoekmachine Bing is van Microsoft, een bedrijf wat ik al helemaal niets vind, hier kun je lezen waarom.

Er bestaan gelukkig meerdere privacy vriendelijke zoekmachines. De bekendste is “DuckDuckGo”, dit is een opensource-zoekmachine en deze verzamelt geen gegevens over de gebruikers. Het personaliseert zijn data dus niet.

Daarnaast bestaat er ook nog “StartPage” als privacy-vriendelijke zoekmachine, daarmee kan anoniem met Google gezocht worden.
In 2015 ontving de zoekmachine de European Privacy Seal vanwege het gehanteerde privacybeleid dat geheel voldoet aan de Europese wetgeving.

     

Google meer dan een zoekmachine

Als zoekmachine gebruik ik Google dus niet meer. Maar Google is meer dan een zoekmachine.

 • Ik heb geen Gmail, dat is namelijk ook van Google, die leest je emails en aan de hand daarvan krijg je persoongerichte reclameboodschappen.
 • YouTube is ook in handen van Google, dus ik ben al mijn opgeslagen video’s en afspeellijsten aan het verwijderen. Ook zorg ik ervoor ik niet ingelogd ben in mijn YouTube-account (dit is hetzelfde als je Google-account) en probeer zoveel mogelijk video’s anoniem te bekijken.
  Helaas kan ik niet mijn gehele Google-account verwijderen omdat ik dus ook een YouTube-kanaal heb voor mijn website.
  Edit: Ondertussen heb ik mijn YouTube-kanaal & account verwijderd.
 • Hetzelfde voor Google-Maps, ook hierbij zorg ik dat ik niet ingelogd ben in mijn Google-account.
  Edit: Ondertussen gebruik ik geen Google-Maps meer, maar OpenStreet-Map.
 • Voor website statistieken bestaat er Google-analytics, een handig middel voor webbeheerders om de data van hun site te analyseren. Maar ook heel handig voor Google zelf omdat zij zo precies weten welke sites goed bekeken worden, van waar de bezoekers afkomstig zijn, welke pagina’s het meest bezocht worden, welke zoektermen op een website gebruikt worden.
  Daarom heb ik een tijd geleden deze toepassing al verwijderd en vervangen door een statistieken-service van mijn webhoster.

Vervoer

 • We hebben geen gps-systeem, waardoor onze auto dus niet te traceren is.
 • Als we in Nederland zijn reizen we met een anonieme OV-chipkaart. Uiteraard kunnen ze wel achterhalen wie ik ben, doordat ze weten met welke bankkaart deze ov-chipkaart wordt opgeladen. Maar ze moeten nu dus wel iets meer moeite doen dan met een persoonsgebonden ov-chipkaart.

Identiteitskaart

Ons Nederlandse paspoort was verlopen en we hebben nu voor een identiteitskaart in plaats van een paspoort gekozen, omdat hiervoor geen vingerafdrukken nodig zijn.

Ook al worden de vingerafdrukken na een gewonnen rechtszaak met betrekking op privacy niet meer opgeslagen in een databank, toch vinden wij die vingerafdrukken niets. Vroeger werden vingerafdrukken enkel genomen van misdadigers, tegenwoordig wordt iedereen door deze paspoort-maatregel dus beschouwd als een potentiële misdadiger?

En we hebben geen paspoort nodig, want we gaan toch geen wereldreizen maken aangezien we niet met het vliegtuig willen reizen vanwege de milieu-impact.

Klantenkaarten

We hebben al onze klantenkaarten weggedaan en kapot geknipt, zodat winkels ons koopgedrag niet meer kunnen analyseren en op basis daarvan gerichte reclame kunnen sturen. Een heerlijk opgeruimde portemonnee!

Slimme meter

In Nederland is de slimme meter gelanceerd, dit is een digitale energiemeter waarmee de meterstanden van elektriciteit en gas op afstand kunnen worden uitgelezen. Iedere 15 minuten worden deze standen doorgegeven aan de energieleverancier. Op deze manier hoeft deze niet meer langs de huizen te gaan om de standen op te nemen.
Groot nadeel is dat energiebedrijven dus precies weten wanneer jij wel of niet thuis bent, welke apparaten jij gebruikt, hoe vaak en op welk tijdstip.
Tevens kan het apparaat eenvoudig worden gehackt, dus een makkelijke manier voor inbrekers om uit te vinden wanneer een huishouden met vakantie is.

Als consument ben je echter niet verplicht om het spionagekastje te laten installeren en kan je deze dus weigeren. Ook kun je na het plaatsen van een slimme meter een opdracht aan de netbeheerder geven om de meetgegevens niet meer op afstand uit te lezen, hij dient deze functie van de slimme meter daarop uit te zetten. Hierna zal de slimme meter functioneren als eenvoudige energiemeter, waarbij dus alleen de huidige meterstand weergeven wordt.

Meer privacy, meer vrijheid en meer léven!

Al bovenstaande maatregelen hebben we niet enkel gedaan om onze privacy te beschermen en zo meer vrijheid te hebben. Maar ook om minder online te zijn en meer real-life, meer buiten zijn, meer genieten van onze kindjes, meer bewegen, kortom meer te léven!


Deze video is enkel beschikbaar voor donateurs

Meer info

Voor meer informatie, vragen of reacties over dit onderwerp, wil ik je eerst vragen mijn blog “Vrij leven” te lezen. Want daar vind je alle achtergrondinformatie, documentaires, reportages, films, boeken en downloads. Veel lees- en kijkplezier!

Lees ook over privacy:
Vrij leven

Lees ook over phones:
Tv-debat “Maakt de smartphone ons gestrest?”
Waarom onze vaste telefoon vervangen door smartphone gsm?
Krijgen onze kinderen een smartphone?

Lees ook over computers:
Meer computer met minder energie & geld

Lees ook over digitale opruiming:
Zo begin je er aan!

Lees ook over zelfvoorzienend leven:
Zelfvoorzienend?


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


27 thoughts on “Vrij leven – praktische tips

 1. Sofie

  Interessant! Ik wil m’n smartphone ook weg maar vind het zonde om iets wat nog perfect werkt weg te doen. Wat ik me wel afvroeg is welk email-provider het veiligst is? Yahoo, hotmail,…?

  Alvast bedankt! Groetjes

 2. Marianne Beumer

  Hallo Evelien,
  Bedankt voor je praktische tips!
  Ik ben alleen nog verbaasd over wat je schijft over geen vingerafdrukken bij nieuwe ID kaart. Volgens mij moest ik dat wel hoor bij de laatste vernieuwing van mijn kaart. Of je een soort van crimineel bent….
  De tips over de zoekmachines ga ik zeker opvolgen!
  Groeten, Marianne

 3. Leon

  Ha Evelien, goede tips, Duckduckgo gebruik ik ook.
  Ipv Google maps kun je ook Openstreetmap.org gebruiken.
  De slimme meter wordt door Liander trouwens maar 6x per jaar uitgelezen. Alleen als je zelf toestemming geeft wordt dat elke 15 minuten.
  Groeten, Leon

 4. Marja

  Bij een ID hoeft dat inderdaad niet hoor. Ik heb net deze week een nieuwe ID opgehaald en met aanvragen werd niet naar vingerafdrukken gevraagd. Ik heb wel dezelfde vraag als Sofie wat betreft email-provider. Ik heb nu dus wel Gmail maar weet niet welke ik dan zou moeten hebben.

  Groetjes Marja

 5. Marjolein

  Hej Evelien,

  ik zoek nu met Ecosia, maar dat is qua privacy zeker net zo fout als Google of niet?

  Groetjes,
  Marjolein

 6. GreenEvelien Bericht auteur

  @Sofie & Marja: Ik weet ook niet welke email-provider het veiligst is. Hotmail is van Microsoft, waar ik dus ook geen fan van ben, maar moet bekennen dat mijn privé-mailadres ook van hotmail is. Ik heb het al zo vaak willen veranderen, maar hier in Wallonie moet ik mijn naam altijd al spellen en als ik dat dan ook nog voor “@bespaarenergie.com” moet gaan doen, denk ik dat ik geen enkele franstalige mail meer ontvang.

 7. GreenEvelien Bericht auteur

  @Leon: De meterstanden van een slimme meter worden door de netbeheerder wél iedere 15 minuten uitgelezen, de energieleverancier mag ze alleen slechts 6x per jaar gebruiken.

 8. mamadammeke

  Ik vind het precies wat paranoia allemaal…
  Wie zou er nou geïnteresseerd zijn om een kleine Vlaming (Nederlander in jouw geval) te traceren via je gps en dat soort zaken?
  Ik vind het wat overroepen eigenlijk, heel dat privacygebeuren. Ik vind je blog altijd geweldig, maar deze post gaat er voor mij een tikkeltje over, en vind ik toch wat paranoia en vergezocht…

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @mamadammeke: Het gaat er niet om dat ze mij als individu willen volgen, maar dat ze iedereen willen volgen en zo het gedrag van groepen mensen kunnen analyseren. En aan de hand daarvan kunnen voorspellen wat de maatschappelijke tendensen zullen gaan zijn en ze daar uiteraard veel geld mee kunnen verdienen. Bekijk de documentaire “Uw persoonlijke data zijn goud waard” maar eens!

 9. rita zonnekeyn

  Hallo Evelien, bedankt voor al deze nuttige informatie. Ik heb veel bijgeleerd en bepaalde zaken op mijn pc aangepast. Ik vind privacy ook erg belangrijk. Een pluim voor alles wat je doet. Groetjes, Rita

 10. Frank Scholtens

  Een GPS is systeem om je positie op de wereld te bepalen, dit systeem weet zelf echter niet wie jij bent, wie het gebruikt, wanneer je het gebruikt en waarvoor: http://www.allesovergps.nl. Volkomen veilig qua privacy dus.

  Overigens is de grootste inbreuk op je privacy de bank, met je bankrekening en pintransacties is alles te traceren, wie je bent, waar je bent etc. Maar zonder een bankrekening leven is onmogelijk.

 11. rita zonnekeyn

  Hallo, weet iemand hoe je je skype account kan verwijderen? Heb al alles geprobeerd maar het lukt me niet. Alvast bedankt.

 12. Tricia

  Hey Evelien! Omdat je aangaf dat je toch nog bepaalde accounts nodig hebt (facebook, youtube) maar dan telkens moet uitloggen (wat omslachtig is) kan je misschien Ghostery eens bekijken. Dit is een plugin voor je browser (ik gebruik zelf chrome, maar je vindt vast wel iets dergelijks voor de browser die je zelf gebruikt) die allerlei soorten trackers gewoon blokkeert. Je schrikt je een hoedje van wat er allemaal draait op de achtergrond! Ghostery geeft immers zelf aan wat hij geblokkeerd heeft zodat je bepaalden pagina-elementen wél kan toestaan als je dat wilt. En het is veel handiger dan telkens te moeten uitloggen.

 13. Liesbeth

  Hoi Evelien,
  Bedankt voor de nuttige tips. Hier toch ook wat dingen aangepast. Klantenkaarten weggedaan, zoekmachine aangepast,ik ga m’n gsm wat vaker uitzetten denk ik. Ik heb een telenet email adres, misschien beter dan G of Hotmail? Heb geen idee eigenlijk. De documentaires ’s bekeken en twee boeken over dit onderwerp gekocht. Toch wel een hedendaags en boeiend onderwerp vind ik zonder paranoïde te worden. Kredietkaarten en me ingelogd in google en you tube heb ik gelukkig nooit gedaan. Ook geen Facebook meer en Twitter nooit gehad.
  Wat me ook verschrikkelijk stoort is de mentaliteit van bepaalde mensen/werkgevers die bijna eisen dat je constant en overal bereikbaar moet zijn als je een GSM hebt. Naast privacy mag hier wel eens wat etiquette voor uitgevonden worden.
  Rita: ik heb ook een Skype account dat ik zelden gebruik.
  Voorlopig heb ik het gewoon afgemeld en zo ingesteld dat het niet automatisch opspringt als ik de pc opzet. MAW: alleen als ik wil bellen via Skype start ik op. Als ik toch mijn account heb verwijderd, laat ik je het weten hoe je dat doet.

 14. rita zonnekeyn

  Hoi Evelien,
  Een week geleden heb ik mijn facebook account laten afsluiten. Nog een weekje geduld en dan ben ik er definitief vanaf. Ik heb ondervonden dat wanneer je stopt met facebook je dan wel sterk in je schoenen moet staan want je stuit op heel wat onbegrip. Voor sommigen bestaat er geen wereld meer zonder fb. Ik ben in ieder geval blij dar ik er vanaf ben.
  Liesbeth: ik heb het gevonden om skype te verwijderen: bij pc instellingen: programma verwijderen.
  Groetjes aan iedereen.

 15. Sam

  Een aantal overheden, ISPs en bedrijven geven toe dat ze aan deep packet inspection [1] doen, m.a.w. ze lezen mee in je browser en e-mails. Naast het al genoemde Tor [2] zorgen HTTPS Everywhere [3] en GnuPG [4] er voor dat er geen ongewenste ogen meelezen.

  Jezelf uitschrijven bij sociale netwerksites helpt zeker, maar ze volgen je nog altijd via de plusjes en duimpjes op allerlei websites, ook al klik je er niet op. Privacy Badger [5] biedt wat bescherming hiertegen. Adblock Edge [6] verlost je niet alleen van advertenties, je kan er ook zelf gericht spionerende duimpjes (bv. van addthis.com) mee blokkeren.

  [1] https://nl.wikipedia.org/wiki/Deep_packet_inspection
  [2] https://www.torproject.org/
  [3] https://www.eff.org/https-everywhere
  [4] https://emailselfdefense.fsf.org/
  [5] https://www.eff.org/privacybadger
  [6] https://bitbucket.org/adstomper/adblockedge/

 16. Dennis

  Ik gebruik Runbox voor mijn email adres. Het is een bedrijf dat gevestigd is in Noorwegen met strenge privacy wetten(servers staan ook in Noorwegen). Standaard worden je mails 6 maanden bewaard op hun server voor als je zelf per ongeluk wat verwijdert hebt, en ze terug wil halen. Maar je kan ook aangeven dat je dat niet wil. Dan worden je mails direct verwijdert van de server als jij ze verwijdert.

  Het kost 15 euro per jaar, wat eigenlijk niets is voor een beetje privacy.
  Site is runbox.com

 17. yourt

  Ik ben ook niet zo pro big data (om het zacht uit te drukken). Maar anderzijds klopt het wel wat je ergens schrijft van de grotere hooiberg waarin de spelden helemaal niet meer gevonden worden. En ik ben hooguit een tandenstokertje of zo… Het kiezen om iets niet te doen/zijn heeft evenveel implicaties als het kiezen om dat wel te doen/zijn. ik kies eigenlijk voor wat ik zelf wil en voel. Eco, maar ‘connected’. En als ik dan weer eens een aanbieding zie verschijnen voor een grasmaaier, boekenbon of een huurhuisje in de Ardennen moet ik altijd een beetje glimlachen omdat ik geen maaier wou kopen maar even iets opzocht naar aanleiding van een artikel dat ik gelezen had, allang weer op een ander weekendje elders in de Ardennen en/of aan zee ben geweest, of uiteindelijk een boek cadeau gedaan heb in plaats van een bon. Mijn leven is en blijft nog steeds van mij, en laat ze maar denken van rijk te worden daaraan. Ik wil mezelf geen zaken ontzeggen om anderen te verhinderen van rijk te proberen worden. Big data of social media worden overigens voor nuttige zaken gebruikt ook: ‘ik ben ok’-meldingen, puberdochters die contacten leggen met vriendinnetjes van vriendinnetjes en die blijven afspreken met elkaar om dan zonder toestel leuke dingen te doen samen,…
  Maar verder veel leuke en toffe tips hier. 😉

 18. Anita

  Bij mijn weten is het de batterij van ne telefoon die maakt of je traceerbaar bent of niet. De eisen aan de pasfoto”s voor id kaart en paspoort zijn denk ik bedoeld om gezichtsherkenning mogelijk te maken. In combinatie met alle camera.s op straat gaan we naar een totale controle van de mensheid. In China zijn ze al een stuk verder en wordt gezichtsherkenning en controle al in het verkeer gebruikt. In Bekgie is een wet in behandeling om medisch dossiers inzichtelijk te maken voor uitzendbureaus. De mensheid groeit en de arbeidsmarkt wordt door automatisering steeds krapper. Strengere selecties kun je je dsn veroirloven. Nu krijgt ieder kind achter een tablet stempel adhd en de vraag is hoe lang dat stempel hem achtervolgt. We delen alles met elk apparat en je internetverbinding is een open deur.met een ip adres om jou te herkennen. Iedereen geeft braaf zijn telefoonnummer door als daar om gevraagd wordt en pakt een paar stuivers korting met een klantrnkaart, pint er driftig op los en zet een amberallert op zijn gsm. Mensen kinken je wazig aan als je aangeeft dat je dat soort dingen niet wilt.
  Ook hieronder moet ik mijn emailadres en naam invullen.

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.