Waarom onze vaste telefoon vervangen door smartphone gsm?

Lang was ik voorstander van de vaste telefoon, zoals je kon lezen in deze blog.
Maar nu heb ik toch onze vaste lijn vervangen door een gsm.
Waarom deze switch?

Mijn zes redenen om afstand te doen van de vaste telefoon

1. Hinderlijk voor anderen
Een voorbeeld, Olaf zit op notenleer waar hij 2x/week naar toe gaat. Dinsdag rijden wij en halen een klasgenootje op, donderdag rijdt die moeder en haalt Olaf op.

Op een donderdag hebben we oudercontact op school en moeten stressen om weer op tijd thuis te zijn omdat Olaf voor muziekles opgehaald wordt.
Olaf staat braaf aan straat te wachten tot hij opgehaald wordt. Maar die moeder komt niet.
Ik naar de garage om omvormer aan te zetten, vervolgens naar boven om modem aan te zetten, dan paar minuten wachten tot telefoonlijn beschikbaar is, ondertussen in mijn papieren adresboekje telefoonnummer van die moeder opzoeken, haar bellen, maar ze neemt niet op. Vervolgens bel ik die vader, maar die is aan het werk en weet van niets. Dat is niets voor zijn vrouw dat ze niet komt, dus hij wordt ongerust.
Dan denk ik, ik zal de voicemail eens checken, doe ik zelden, vergeet dat altijd…
Blijkt dat de muziekschool heeft gebeld dat juf ziek is en les niet doorgaat. En of ik alsjeblieft mijn gsm-nummer wil doorgeven, dan kan ze mij voortaan (net als alle andere ouders) de groeps-sms sturen.
Bel natuurlijk gelijk die vader weer op om het uit te leggen, hij ook weer gerust.

Potverdorie, had ik niet zo hoeven jakken met oudercontact, had Olaf niet kwartier voor niks aan straat hoeven staan en had ik die vader van klasgenootje niet ongerust hoeven maken.
Toen dacht ik echt, nu heb ik Olaf, de ouders van klasgenootje, muziekschool en mezelf onnodig stress/werk bezorgd, omdat ik nog een vaste telefoon heb.

2. Noodnummer bellen duurt te lang
Ik wilde de kinderen uitleggen hoe ze 112 moesten bellen, als er een keer iets voorvalt.
Dat ging zo:

 1. Je gaat naar de garage en met een stok druk je het knopje van de omvormer aan (omvormer hangt te hoog voor ze om er bij te kunnen).
 2. Dan ga je naar boven en zet je de modem aan.
 3. Vervolgens wacht je een paar minuten tot het lampje brandt van de telefoonlijn.
 4. En dan kun je 112 bellen.

Toen ik dat zo uitlegde aan en, dacht ik echt, “jeetje tegen de tijd dat zij eindelijk een keer kunnen bellen, ben ik allang dood of is het huis al afgebrand” .

3. Vaste telefoon en off-grid gaat niet samen
We zijn Off-Grid, maar de eerste winter lukte het ons niet om off-grid te blijven, ondanks ons verbruik van slechts 325kWh/jaar, moest ik helaas toch weer tijdelijk op het net aansluiten.

Dus maatregelen genomen hoe we dan wel off-grid konden blijven.
En de grootste verbruiker was bij ons de modem, die we hebben voor onze vaste telefoonlijn en internet. Het apparaat zelf verbruikt niet veel, slechts 7 Watt.

Maar of ik nu tien apparaten aan heb staan of slechts één, ik moet daar de omvormer voor aanzetten: om van 48 Volt van de batterijen 220 Volt te maken. En die omvormer vraagt 30 Watt, ook geen grootverbruiker, maar als die de hele dag aan staat, tikt het wel door.

Ik wil wel telefonisch bereikbaar zijn als de kinderen op school zitten, zou het mezelf niet kunnen vergeven dat als er iets met ze gebeurt ze me niet kunnen bereiken want we hebben geen stroom.
Er waren twee opties:

 1. Ik zou kunnen overstappen naar Proximus, de Belgische provider waarbij je een vaste telefoonlijn hebt zonder tussenkomst van de modem.
 2. Of de vaste telefoonlijn vervangen door een gsm.

Twijfel:
Proximus is veel te duur,
maar een gsm geeft straling, waar ik ook geen voorstander van ben.

versus      

We hebben na veel wikken en wegen uiteindelijk toch gekozen voor een gsm.

4. Zelfs in Frankrijk geen vaste telefoonlijn meer
Ik houd van Frankrijk, de taal, het weer, de prachtige natuur en daar zijn nog mensen die echt afgelegen wonen.
Nu las ik tot mijn stomme verbazing dat Frankrijk de vaste telefoonlijn gaat afsluiten. Te weinig mensen maken er nog gebruik van en het onderhoud kost daardoor teveel geld.
Wat?
Als zelfs Frankrijk met zijn boerkes met drie koeien en een paard in afgelegen gehuchten al geen vaste telefoonlijn meer aanbiedt, dan is het dus echt wel verleden tijd.

5. Achterhaald
Eerst was er vaste telefonie, toen kwam de gsm en tegenwoordig zit bijna iedereen aan de smartphone. Het is niet door sociale druk dat ik daardoor ook “mee” wil, maar ik wil ook weer niet principieel in het verleden blijven hangen, wil niet ouderwets zijn.

Want ik wil juist aantonen dat je donkergroen kunt leven en dat je daarmee ook wel in de wereld kunt blijven staan.

Maar ik merkte steeds vaker dat een vaste telefoon echt niet meer van deze tijd was. En dat ik dus daarmee wel een “niet van deze tijd”-stempel kreeg. Waardoor je dus het beeld bevestigt dat je juist wilt ontkrachten.


6. Principes mogen comfort niet belemmeren
Ik dacht steeds vaker dat het af en toe toch wel handig was om ook mobiel bereikbaar te zijn. Vooral als de kinderen op school zijn en ik ben niet thuis, dan kunnen de juffen me niet bereiken mocht er een keer iets zijn.

Dat het aanhouden van een vaste telefoon meer een principe-kwestie begon te worden, dat mijn eigen comfort in de weg ging staan en dat wilde ik niet. Principes mogen nooit de overhand krijgen, want dan wordt het dogmatisch.

Wel gsm, maar niet constant aan

We hebben nu dus geen vaste lijn meer, enkel een gsm, maar die staat niet constant aan.

Als de kinderen ’s ochtends naar school gaan, zet ik hem aan. En als het ze uit school komen, gaat dat rotding gelijk uit.
’s Avonds en in het weekend staat dat rotding dus uit, heerlijk rust!

We hebben een voicemail op de gsm en als hij (meestal) uit staat, kunnen bellers onze voicemail inspreken en dan bel ik ze terug als het mij wel uitkomt.

Zo zijn we nu voortaan toch bereikbaar, zonder dat de batterijen van ons Off-Grid-systeem leeggetrokken worden.
En door dat ding niet consant aan te hebben staan, maar slechts op bepaald tijdstip, beperken we de straling en behouden we ook onze rust door niet constant bereikbaar te zijn.

Wij delen één gsm

Mijn vriend en ik hebben samen één gsm, het is voor ons dus gewoon onze huistelefoon.
Dat ding nemen we dus ook niet mee ofzo, als ik boodschappen ga doen, als hij gaat werken of als we gaan wandelen. Dan zijn we niet thuis en dus ook niet bereikbaar.

Samen één gsm delen, scheelt apparaten én kosten.

Internet zonder modem

Nu we dus geen modem meer hebben, hoe doen we dat met internet?
We hebben geen internet via de kabel, want dat kan alleen bij Proximus, de Belgische provider waarbij je kabelinternet hebt zonder tussenkomst van de modem. Maar Proximus is gewoon veel te duur.

Hoe heb ik het dan opgelost?
Met een dongle, dat is een usb-stick waar je een sim-card in stopt, die plug je in je laptop en zo heb je internet.

Er bestaan dongles zonder wifi, dus dan kan je internet enkel gebruiken op het apparaat waar die ingeplugd is. En dongles met wifi, dan kunnen omliggende appraten ook profiteren van de internetverbinding.

En er bestaan ook mifi’s, dat zijn mobiele wifi’s. Ook daar stop je een sim-card in en dan heb je internet. Deze mifi’s zijn oplaadbaar.
Dus zo kan je van internet genieten zonder kabel en (grotendeels) zonder stroom.

Wij hebben gekozen voor een dongle zonder wifi, om niet te veel straling in huis te hebben en ook omdat we niet met 2 personen of meer tegelijkertijd op internet werken.

Waarom gsm en geen smartphone?

Ik heb gewoon geen behoefte aan een smartphone, het is niet om tegendraads of alto te zijn, ik zie er gewoon de meerwaarde niet van in.
Ik kan op mijn laptop op internet en als die uit staat, ben ik offline, want ik wil niet continu online zijn.
Ik wil niet multi-tasken.
Ik wil geen whatsapp waarbij f*ckbook alles van je meeleest.
Ik wil geen handige apps, mijn leven nu zonder die apps gaat ook prima.

Mijn voornaamste redenen waarom ik geen smartphone wil, is vanwege mijn bezorgdheid om privacy, maar vooral ik wil al die extra prikkels niet, ik wil gewoon lekker rust!

Krijgen onze kinderen een smartphone?

Een vraag die ik regelmatig ontvang is of onze kinderen een smartphone krijgen?
Onze oudste gaat volgend jaar naar de middelbare school, vaak het moment waarop kinderen een phone krijgen.
Hoe gaan wij hier mee om?
Uiteraard heb ik hier grondig over nagedacht, verschillende opties overwogen en ik zal daar binnenkort een blog over schrijven.
Als je je inschrijft op mijn nieuwsbrief, blijf je automatisch op de hoogte!

Lees ook over phones:
Tv-debat: “Maakt de smartphone ons gestrest?”
Krijgen onze kinderen een smartphone?

Lees ook over computers:
Meer computer met minder energie & geld

Lees ook over digitale opruiming:
Zo begin je er aan!

Lees ook over privacy:
Vrij leven
Vrij leven – praktische tips

Lees ook over stress & rust:
Keuzestress


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


18 thoughts on “Waarom onze vaste telefoon vervangen door smartphone gsm?

 1. Marleen Brutyn

  Dag Evelien,

  Als je overweegt om een smartphone te geven aan (één van) je kinderen, bekijk dan eens de Fairphone. Deze is duurder, maar hij is wel het fairst geproduceerd.

  Groetjes,
  Marleen

 2. Robin

  Hoewel ik je mening zeker begrijp en waardeer, is het grappig om volgende te lezen:
  Ik wil geen handige apps, mijn leven nu zonder die apps is ook prima.

  Was je redenatie niet:
  Ik wil geen gsm, want mijn leven zonder gsm is ook prima.

  😉

  Zoals je zelf al aangeeft, soms moeten we gewoon mee als we deel van deze maatschappij uitmaken. Helaas. Je hebt misschien nog geluk dat er nog een groeps sms wordt gestuurd. Nu is dat bijna allemaal via WhatsApp. Had er ook geen zin in, maar op de duur bijna onvermijdelijk.
  Ook gebruiken zowat alle scholen in Vlaanderen Smartschool (geen idee hoe het in Wallonië zit), maar die is veel handiger via de app (eenmaal ingesteld). Hoeven we de pc niet meer op te starten om te checken of er iets op staat. Voor huiswerk is het dan misschien weer anders (hier nog kleuters).

  Maar begrijp volkomen je keuze voor gsm: minder vervuiling (kleinere batterij en scherm), veel minder energieverbruik (week vs dag), minder afleiding.

  Een paar voorbeelden waarin smartphone wel handig kan zijn (in de toekomst?):
  – Consumptie van content op internet (lezen, video kijken…) is perfect te doen met een smartphone en verbruikt minder energie dan de laptop. Voor productie van content (blogs schrijven bv.) is een laptop uiteraard veel handiger.
  – Internetbankieren is bij de meeste banken handiger met de app dan via de laptop.
  – bij overheidszaken kun je inloggen met Itsme, bespaart mij enorme stress tegenover het geklooi met id-kaart lezer die telkens niet meer up-to-date is of tokens…
  – Mails checken en kort beantwoorden, evenals blog berichten kan ook snel op smartphone. Uiteraard voor uitgebreide antwoorden kan een laptop handiger zijn (content produceren hé 😀)
  – Betaald parkeren is zoveel minder stresserend met een app: hoe lang zal ik hier staan?? Oei snel naar de auro, mijn ticket verloopt… Nee. Gewoon start/stop of als het verloopt opnieuw starten; waar je ook bent.
  – Autodelen is ook veel handiger met een app (Cambio) moest je daar in de toekomst behoefte aan hebben
  – Gebruik je vaak openbaar vervoer? Dan zijn de Apps zoveel handiger
  – Do It Later is mijn favoriete app: inplannen van sms en mail. Daarvoor moet de smartphone uiteraard wel aan staan 😋. Maar dat zal voor u waarschijnlijk helemaal niet nuttig zijn, gezien uw andere levensstijl 😉. Ik bedenk meestal op de meest onmogelijke momenten dat ik eens iemand een berichtje zou moeten sturen (opbellen is op zo’n moment helemaal geen optie dan: vaak ’s avonds laat 😋). Ik plan dan een sms in voor de volgende dag op een uur die passender is. Ook handig voor felicitaties of herinneringen (herinnerings sms sturen inplannen).
  – Plantnet: identificeren van planten die je nog niet kent.
  – Stellarium is een prachtige app, om de ruimte te verkennen vanaf uw locatie: vergelijk met wat je buiten ziet en leer de namen van de sterren(beelden) of vind Mars bijvoorbeeld. Zeer leerrijk. Zou niet weten hoe je zoiets analoog doet thuis.
  – En dan algemeen: maps (veel beter dan een gewone gps of landkaart), ten allen tijde de kennis van Google/het internet ter beschikking hebben…
  – Smartphone kan ook dienen als wifi hotspot

  Ik wil je helemaal niet overhalen hoor. Gewoon ter info 😀.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Robin: Volgens mij heb ik altijd al gezegd dat ik wél een gsm heb, dus heb nergens gezegd dat ik geen gsm wil.
   Alleen vraag ik me toen en nu nog steeds af: Waarom hebben veel mensen vaak het gevoel dat ze constant bereikbaar/online moeten zijn?

   Ik geloof best dat er veel apps zijn die heel handig kunnen zijn, ik oordeel ook niet over mensen die wél graag een smartphone hebben en apps gebruiken.
   Voor mij werkt het echter gewoon niet, omdat het teveel prikkels zijn. Vind het ook fijn dat nu afgebakend is, op de laptop ben ik online en daarnaast niet.

   Ik zit trouwens iedere doordeweekse dag van 9-16u te werken op mijn laptop, dus een smartphone om even mijn mail te checken & beantwoorden hoeft voor mij niet, omdat ik toch al de hele (werk)dag online ben.

   Onze kinderen krijgen van school ook huiswerk op de computer, prima te doen op de laptop, gewoon ’s avonds even checken of er nieuwe opdrachten op staan.

   Vind fijner om op groter laptopscherm content te lezen, video te bekijken, etc dan op klein phonescherm, is beter voor je ogen.

   We hoeven niet betaald te parkeren, in de Ardense dorpen is parkeren gewoon gratis 😉

   Dingen niet vergeten, daar heb ik een papieren agenda voor, daar schrijf ik alles in op wat ik de volgende dagen wil doen, met verschillende kleuren, blauw voor GreenEvelien-zaken, zwart voor zaken die ik samen met mijn vriend moet bespreken, groen voor huishouden/gezin/kinderen-zaken en rood om af te vinken wat ik heb gedaan.

   Een app om planten te identificeren, daar heb je Heukels voor, hét plantenboek, ik heb Natuurbeheer aan Wageningen Universiteit gestudeerd en dat was/is dé bijbel om planten te identificeren.

   Google maps, no way, ik gebruik OpenStreetMap is tenminste opensource, ben anti-grrroogle.

   Een smartphone als wifi-hotspot, nee dank je, wil juist géén wifi!

   Ook ik wil jou niet overhalen, maar er zijn altijd tegenargumenten, het is maar net welk standpunt je inneemt 😉
   Maar ik vind het wel leuk dergelijke discussies!

 3. Marijke

  Hoi Evelien, Ik herken je bereikbaarheidsdillema.
  Ik ben blij dat ik in een dorp woon, zodat er een paar ecodillema’s voor mij wegvallen. Zo komt er hier glasvezel te liggen, Wat voor mij de toekomst is na 5G en kabel. Waarbij ikzelf de fase van draadloos internet gelukkig kan overslaan.
  Maar in mijn gemengde gezin met een tiener van 16 is dat soms nog best een uitdaging, want zij heeft haar leven om haar smartphone ingericht. Maar op heel veel andere vlakken is zij weer groener, zij eet bij haar moeder helemaal geen vlees. En zo merk ik ook dat er heel veel tinten groen zijn en doe ik elke keer weer leuke groene ideeën op op je site. Dank je wel!

 4. Lex

  Van 48V naar 230V en dan weer terug naar 12V/7W met heel veel verliezen: het is handiger van 48V naar 12V te gaan, of nog beter een 12V systeem gebruiken: Zelfs TV’s werken vaak op 12V, al zijn zij uitgerust met een 230V switch mode powersupply. Er zijn zelfs zuinige compressor koelkasten op 12V. Ook alle LED veerlichting is verkrijgbaar in 12V uitvoering, evenals stofzuigers enz. Kijk eens hoe het op plezierjachten en bij auto’s werkt.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Lex: Ja, ik weet dat er modems zijn op 12V, misschien overweeg ik dat in de toekomst als 2G uitgeschakeld wordt en ik dus geen gsm meer kan aanhouden en verplicht wordt om een smartphone te nemen.
   Maar nu vind ik eerlijk gezegd de oplossing met gsm en dongle wel fijn, het geeft helaas wel wat straling (nadeel), maar nu kan ik internet & telefoon gewoon uitzetten, wat mij rust geeft, gevoel dat ik niet gestoord kan worden, zalig!
   Een modem/router op 12V kan je natuurlijk ook uitzetten, maar is toch een “stapje extra” omdat je daarvoor naar de koude garage moet, omdat hij daar dan aangesloten is op de batterijen.

   Plus 1: met gsm kan ik smsjes ontvangen, wat met vaste telefoon niet kan en veel mensen & instanties (school/muziekschool/etc) communiceren tegenwoordig meer met berichten dan nog met een “ouderwets” telefoongesprek.
   Plus 2: gsm vraagt zeer weinig strooom, hoef ik slechts 1x/2weken op te laden, terwijl modem (ook 12 volt versie) wel constant stroom vraagt.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Chris: Je kan overal van die anti-stralings-hoesjes en stickers kopen.
   Ik geloof er echter niet in!
   Ik wil graag eerst twee wetenschappelijke onderzoeken zien die aantonen dat daarmee de straling vermindert.
   Dus als jij (of iemand anders) bronnen hebt, graag!

   En waarom van die hoesjes en stickers kopen, als je hem ook gewoon heel simpel uit kunt zetten?
   Bespaart geld en zooi.

 5. Zwervende Eik

  Klopt het wel, dat als je je gsm uit zet, er dan geen straling is?
  Ik herinner mij, in mijn activistische tijd toen er hier en daar al moderne mensen met een gsm waren :-), dat we over de omheining van Kleine Brogel klommen en dat ze ons tóch vonden, hoewel de gsm’s allemaal uit waren (juist omdat we dachten dat ze ons dan niet konden opsporen). Bleek toch wel te kunnen, dus… en dus zou er wél straling moeten zijn, want hoe kunnen ze dat anders ‘zien’? Geen idee of mijn redenering klopt, maar ik stel me wél de vraag…
  Zelfde vraag trouwens bij de andere draadloze toestellen die je aanhaalt: zodra er geen kabel meer is, heb je sowieso een vorm van straling, heb ik begrepen. Maar geen idee in hoever dat klopt. Iets om eens grondig na te kijken, als je bewust wil kiezen.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Zwervende Eik: Stoer dat je zo een activistische tijd hebt gehad, herkenbaar toen ik nog jong was 😉
   Als je gsm uit staat, geeft die geen straling, maar door de sim-card in je gsm/phone kunnen ze je toch nog wel traceren…
   Dus als je ook niet getraceerd wilt worden, kun je hem:

   • thuis laten (zoals wij doen)
   • je sim-card uit je apparaat verwijderen én je gsm/phone uitzetten (als je je sim-card verwijderd, maar je apparaat nog wel aan laat staan, kan je gsm/phone nog steeds getraceerd worden omdat hij dan nog zoekt naar netwerk)
   • je batterij uit gsm/phone halen, nadeel is dan wel dat je telkens de tijd opnieuw moet instellen

   Inderdaad, als je apparaten draadloos zijn, gebruik je bluetooth en dat geeft straling. Daarom werk ik met een bedraad toetsenbord, bedrade muis, bedrade koptelefoon, etc.

   Het is trouwens belangrijk om bewust te zijn dat er onderscheid is tussen straling, traceerbaarheid en elektrische velden.

 6. anneke nusselder

  hoi Evelien,
  Ik heb een heel ander probleem waarom ik niet van onze vaste telefoon afstap. Onze vaste telefoon is gewoon hoorbaar in het hele huis. Dus ik hoef nooit na te denken of ik mijn smartphone wel hoor als ik ergens anders in het huis ben. Smartphone blijft lekker in mijn tas ergens zitten, of waar dan ook en ik ben vrij om zonder apparaat in mijn huis rond te lopen. Ik wil wel graag dat mensen mij kunnen bereiken als ik thuis ben, dus ik moet de telefoon horen.
  Hoe doe jij dit eigenlijk?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Anneke: Overdag ben ik aan het werk op mijn laptop en ligt die gsm vlak bij mij, dus hoor ik hem.
   Als de kinderen thuiskomen van school, gaat laptop en gsm uit. En ’s avonds, woensdagmiddag en in het weekend doe ik boodschappen, moestuin en de huishoudelijke taken en dan staat die gsm dus lekker uit.

 7. mathias

  Wij hebben thuis ook een 4G modem. Onze internetbehoeften zijn niet zo groot en zo’n modem verbuikt ook niet veel elektriciteit. Werkt heel goed.
  Wat betreft de straling: als de modem uitstaat dan heb je toch nog steeds de straling van de zendmast? Ik denk dat het voor ons niet veel verschil maakt, ik zie hier massa’s wifi-netwerken als ik op mijn laptop kijk; van de buren, recente pv-omvormers hebben ook allemaal wifi,…

  Voor dagelijks gebruik heb ik mijn eenvoudige nokia gsm (+5j oud), ik heb ook nog een basic smartphone (3j oud) die ik enkel thuis gebruik voor famillie&vrienden-whatsapp en een bankapp.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @mathias: Een modem op zich verbruikt inderdaad niet veel, maar de situatie is natuurlijk anders als je off-grid leeft, da heb je inde winter meestal een tekort aan elektricteit. En als de modem aan staat, moet ook de omvormer aan staan om de modem van stroom te kunnen voorzien, dat samen verbruikt wel wat energie.

   De gouden regel wat betreft straling is: Afstand!
   Ja, natuurlijk zijn er zendmasten in de omgeving die straling geven, maar je modem pakt dat op en versterkt dat in je huis. Dus de intensiteit van de straling is daardoor in je huis vele malen sterker.
   En de modems van je buren staan verder.
   Er is dus altijd wel straling, maar het gaat er dus om zo min mogelijk straling te hebben en dat kun je realiseren door je modem, gsm, smartphone uit te zetten.

 8. Yvonne

  Hai Evelien, heerlijk, jouw blogs, dank je wel! Ik heb nog een opmerking bij het gebruik van een mobieltje: zorg dat hij een vaste plek heeft. Mijn schoonzus heeft zichzelf tijdens het ramen zemen ooit heel ernstig verwond en wilde 112 bellen, maar vond in de paniek haar mobiel niet. Ze is de straat opgelopen en is daar aangetroffen door een voorbijganger en heeft het zo gelukkig gered. Om die reden heb ik altijd een gsm als back-up liggen. Deze gaat trouwens ook aan als ik mijn ‘hoofd’ mobiel uitzet. Mijn dochters en kleinkinderen kunnen mij op deze back-up mobiel bereiken, verder heeft niemand daar het nummer van.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Yvonne: Merci voor je compliment!
   Ja, onze gsm heeft een vaste plek, inderdaad om hem niet te hoeven zoeken.
   Alles in huis heeft hier trouwens vaste plek, sleutels, portemonnee, vind gewoon zo zonde om mijn tijd te verdoen aan zoeken 😉

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.