Gsm, smartphone en tablet

Touchscreen smartphone with Earth globeBinnenkort wordt de Fairphone geproduceerd, dat is een smartphone waarin mineralen zijn verwerkt die worden gewonnen in een gebied in Congo waar geen gewapende strijd woedt. Hij wordt geproduceerd onder fatsoenlijke arbeidsomstandigheden, tegen een eerlijk loon en is ook gemakkelijk te repareren.
Op zich een goed initiatief, beter dan de vervuilende smartphones.

Maar ik vraag me af moeten we überhaupt een smartphone/fairphone hebben?

Wij hebben nog een gsm, ja je leest het goed een gsm, dus geen smartphone. En onze gsm stamt uit het jaar 2004 (na Christus, dat dan nog wel).
Nog een bekentenis, we hebben voor onze stenen-tijdperk-gsm nog een ouderwetse prepaid-kaart. En nu komt het, we delen samen één gsm. Wij zijn dus totaal niet “hip”.
eerste-gsm
Maar we hebben geen behoefte om continu bereikbaar te zijn. Niemand heeft ons mobiele nummer. En we bellen zelf zelden. Mijn vriend werkt op maandag en dinsdag en ik werk op donderdag en vrijdag. Degene die gaat werken neemt de gsm mee, zodat hij/zij kan bellen als het onverhoopt later wordt. Maar dat heeft eigenlijk weinig zin, want thuis staat de modem toch bijna altijd uit. Dus als we al eens naar huis bellen, krijgen we onze eigen voicemail te horen.
Als mijn vriend later dan het normale tijdstip niet thuis is, zet ik de modem aan om de voicemail af te luisteren en dan hoor ik dus dat hij inderdaad later thuis komt.

Minder stress

Mensen checken vaak hun telefoon op nieuwe berichten, een houding van continue acute paraatheid.
Als wij bellen met onze vaste telefoon of internetten op onze laptop, dan zetten we de modem aan en gaan wij daar echt voor zitten. En als we daarmee klaar zijn, gaat de modem weer uit en kunnen we daarna bewust en aandachtig bezig zijn met andere zaken zonder ondertussen afgeleid te worden door mails, telefoontjes, smsjes, facebook-berichten, whatsapps, tweets, etc.

Door deze methode bepalen wij zelf dus op welk moment het ons schikt dat we online zijn en berichten ontvangen en daar tijd aan besteden, terwijl als je altijd online bent de verzender bepaalt wanneer jij een bericht ontvangt.
Hierdoor hebben we een veel betere tijd- en werk-efficiëntie en dus minder stress!

Onbereikbaar een wereldramp?

Mijn vriendin zou per trein op bezoek komen. Maar op het afgesproken tijdstip arriveerde zij niet op het station. En zij had geen mobiele telefoon. Wat nu?
Gewoon een uurtje later weer eens kijken toen de volgende trein aankwam. En daar was ze, ze had een aansluiting gemist.

We zijn door de gsm en smartphone zo gewend geraakt dat we altijd bereikbaar moeten zijn en als de planning onverhoopt anders loopt, dat we de ander dan daarvan direct op de hoogte moeten brengen.
Maar het leven valt niet te plannen en dus zijn we tegenwoordig constant bezig onze gewijzigde plannen aan elkaar door te geven.
Het is veel relaxter om weer wat meer geduld te hebben en je te laten verrassen door wat er gaat gebeuren.
Onbereikbaar

Straling

En dan natuurlijk het straling-argument van gsm’s en smartphones, een zeer discutabel onderwerp. Ik wil geen standpunt innemen of straling nou wel of niet schadelijk is. Verschillende boeken, vele artikels, interessant wetenschappelijk filmpje heb ik er inmiddels over gelezen en bekeken (zowel pro als contra) en aan de hand daarvan pas ik liever het voorzorgsprincipe toe.
Nu hanteert men het beleid en de regelgeving op het feit dat het wetenschappelijk (nog) niet verklaard is dat straling schadelijk is, dus concludeert men dat het onschadelijk is. Terwijl ik van mening ben dat je eerst moet bewijzen dat zaken onschadelijk zijn voordat je ze in de werkelijkheid gaat toepassen. Het gaat dus om een tegengestelde (filosofische) uitganspositie.
straling

Om energie te besparen maar ook vanuit dit voorzorgsprincipe hebben we dan ook geen draadloze telefoon (maar ouderwetse telefoon met snoer), magnetron, inductiekookplaat en babyfoon in huis.

1Eco_16bouwen&wonen_telefoonEen bijkomend voordeel van een draadtelefoon is dat ik echt letterlijk naast de telefoon moet gaan zitten en dan enkel met dat telefoongesprek bezig ben. En dus niet ondertussen ga rondlopen om allerlei andere zaken in de tussentijd te doen. Hierdoor heb ik alle aandacht voor het gesprek.

Voordelen leven zonder smartphone en tablet

Het feit dat wij geen smartphone, tablet of (bereikbare) gsm hebben, levert ons alleen maar voordelen op:
1. Veel goedkoper
2. Minder stress
3. Niet altijd bereikbaar zijn is relaxter
4. Geen blootstelling aan eventuele schadelijke straling
5. Geen uitputting van zeldzame mineralen én geen uitbuiting van mensen voor productie van smartphones en tablets

einstein

Lees ook over phones:
Tv-debat “Maakt de smartphone ons gestrest?”
Waarom onze vaste telefoon vervangen door smartphone gsm?
Krijgen onze kinderen een smartphone?

Lees ook over computers:
Meer computer met minder energie & geld

Lees ook over digitale opruiming:
Zo begin je er aan!

Lees ook over privacy:
Vrij leven
Vrij leven – praktische tips


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


33 thoughts on “Gsm, smartphone en tablet

 1. Marijke

  Dag Evelien,

  Jou blogpost is heel inspirerend en geef je volop gelijk, ik heb zelf sinds het begin van dit jaar mijn gsm weg gedaan en mijn tablet en mijn tv en vast telefoontoestel. Mijn echtgenoot heeft nog wel een gsm en we hebben ook nog een pc. Dus dat vond ik wel voldoende. Het leven zonder gsm bevalt mij enorm! Ik voel me zo vrij en opgelucht! 🙂 En mijn tv of tablet mis ik ook helemaal niet.

  Groetjes, Marijke

 2. Darcia De Man

  Ik heb wel een GSM, maar gebruik die heel zelden. Meestal vergeet ik het aan te zetten, en zelfs als die aanstaat, als die dan overgaat, schrik ik me een ongeluk of hoor ik het helemaal niet. De GSM die ik heb is ook nog zo één met toetsen. Ik doe de meeste gesprekken via Skype via de PC of anders stuur ik mailtjes. Dan kan ik zelf kiezen wie en wanneer ik bel. De vrijheid om niet steeds de GSM te moeten nakijken is bevrijdend.
  Ik was onlangs op een verjaardagsfeestje van mijn nichtje en neefje. Er was daar een DJ en alle jongelui stonden op de dansvloer. Ze waren aan het dansen, maar om de 20 seconden werd de smartphone uit de broekzak of de handtas gehaald om na te kijken wat er gebeurde. Waar is de tijd dat je gewoon kon uit de bol gaan op een liedje zonder een elektronische zender in je handen? Zo gaat toch veel verloren van het rechtstreekse contact met de vrienden.
  Leuk om te lezen dat ik niet de enige ben met deze opvattingen.

 3. Esmee

  Goed blogje, ik kan me er wel in vinden.
  De enige reden dat ik een mobieltje heb is om bereikbaar te zijn voor de kinderen.

  Toen ik jou stukje las moest ik gelijk denken aan de tijd dat de röntgenstralen ontdekt werden. In deze tijd kon je op iedere hoek van de staat je skelet bekijken, en via rontgenstralen kon je bv ook zien of je schoenen goed zaten of dat je tenen krom zaten.
  In die tijd wisten ze niet dat röntgenstralen schadelijk waren. Nu denken we ook hoe hebben ze zo dom kunnen zijn. Wie weet denken de mensen dan over 20 jaar van nu ook wel over de mobile telefoon, hoe hebben ze zo dom kunnen zijn om te denken dat het geen kwaad kon
  Groetjes Esmee

 4. Hans

  Hej Evelien,
  Mobiel bellen met smartphone hoeft helemaal niet duurder te zijn dan vast bellen. Als je gebruik maakt van VoIP, komt het zelfs goedkoper uit, zelf als je naar buitenlandse nummers wenst te bellen.
  De hamvraag lijkt mij eerder hoe betrouwbaar mobiel internet diep in de Ardennen is… Mijn ervaring is dat de dekking van 3G-netwerken in dunbevolkte gebieden dikwijls te wensen over laat.

  Ool gestuurd vanaf mijn Smartphone 😛

 5. Lies Daenekindt

  beste Evelien,

  hoe ecologisch ikzelf ook leef, toch vind ik steeds nieuwe tips en aspecten in jouw artikels. Zalig! en een verademing om te lezen dat ook anderen het normaal vinden om geen tv te hebben, of de gsm s een dag uit te laten.

  Mijn gsm is er eentje te leen van de onderbuurvrouw, een prehistorisch exemplaar, waar zelfs geen ‘agenda’ in terug te vinden is. En dat is idd veel meer ontspannend.

  Een tijd geleden was ik bij een goeie vriendin. We stopten samen haar dochter van +- 11 in bed. Zittend bij de dochter, op de rand van haar bed, haalden we herinneringen op aan onze jeugd zonder gsm’s en dergelijke. Waarop haar dochter overeind schiet en in paniek vraagt of wij echt geen gsm’s hadden toen? Moest de mama uitleggen dat dit helemaal niet erg is… Wat hebben we daarmee gelachen!

 6. Jeroen Haringman

  Een heel mooi stuk, waar ik me op zich grotendeels bij aansluit. Een paar kanttekeningen:

  Overschakelen van vast naar mobiel internet kan inderdaad voor een individueel huishouden een energiebesparing betekenen. Maar vergeet niet dat voor mobiel internet een enorm veel energieverbruikend netwerk 24/7 in de lucht wordt gehouden – of het nu gebruikt wordt of niet. Ik heb de cijfers niet bij de hand, maar ik ben er vrij zeker van dat een vaste aansluiting veel minder energie verbruikt dan een mobiele – als je naar het totaalplaatje kijkt. En dat natuurlijk de basis van duurzaamheid 🙂

  Dat de smartphone (consumentenelektronica in het algemeen, eigenlijk) onduurzaam in alle mogelijke opzichten staat buiten kijf. Er wordt hier en daar aan gewerkt (fairphone) maar in feite is dat momenteel nog gerommel in de marge – maar je moet ergens beginnen.

  Zelf heb ik een smartphone (en een laptop, geen tablet). Ik ben me bewust van de onduurzaamheid van beide apparaten en koop dus op een andere wijze in dan de meeste consumenten. Ik geef bij aanschaf meer geld uit voor de zakelijke versie van een apparaat omdat deze langer meegaan. Ook laat ik me qua telefoon niet verleiden door “gratis” aanbiedingen, maar ik heb ik een SIM-only abonnement en koop ik mijn toestel los. Hierdoor heb ik een veel duidelijker inzicht in de kosten van met ondoorzichtige aanbiedingen met een zogenaamd “gratis” toestel.

  Hierdoor spoor ik mezelf ook aan om zo lang mogelijk met een toestel te doen. Wegdoen zal ik mijn smartphone – voorlopig – niet, omdat het een belangrijk onderdeel is van mijn online activiteiten, vooral in support van mijn twee websites. En ja, nadelen heeft het zeker. Altijd bereikbaar zijn, altijd de verleiding hebben van informatie onder handbereik, dat leidt af. Maar voor mij wegen de nadelen niet op tegen voordelen.

  Televisie (zoals genoemd in één van de comments hierboven) vind ik nog iets heel anders. Ik zou het apparaat met alle liefde wegdoen omdat ik totaal niets vind toevoegen aan mijn leven – integendeel. Direct na de uitvinding leek het apparaat ongekende mogelijkheden te bieden voor geestelijke verrijking, maar helaas is het verworden tot een venster naar hersenloze mediaconsumptie.

  Mijn smartphone zie ik anders: met dat apparaat ben ik onderdeel van een aantal online gemeenschappen waaraan ik naar mijn idee ook echt iets kan toevoegen.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Jeroen Haringman: Bedankt voor je uitgebreide reactie, ik wil zeker ook nog een keer een blog schrijven over het energieverbruik van servers en “the cloud” als ook over de ondersteuning van bepaalde besturingsprogramma’s die er voor zorgen dat computers en laptops veel te snel worden afgeschreven in verhouding tot hun technische levensduur.

 7. immie

  Hier staat de modem ook altijd uit als ik niet op internet bezig ben. Puur uit het oogpunt van besparen. Mijn mobiel is ook een ouderwets geval en ligt ergens in een la te verstoffen. Ik gebruik het ding zelden.

 8. Marianne

  Hallo Evelien,

  Ook mijn GSM stamt uit de prehistorie, heb wel een abonnement van 4,95 per maand. Sim only. Over het algemeen kom ik daar prima mee uit. Internet moet ik via Wifi doen, dat kost me 10 euro per maand. De straling baal ik wel van, maar ik denk dat ik die ook in mijn huis krijg zonder een inlogcode.
  De gesprekken naar het buitenland doe ik via een skype tegoed.
  Volgens mij financieel de voordeligste optie voor alles, wel zet ik geregeld mijn GSM uit. Ik hoef niet altijd bereikbaar te zijn.

 9. Annick

  Dag Evelien,

  Ik vind alle ideeën i.v.m. GSM- & modemgebruik zeer interessant. Zelf heb ik sinds een jaar een draadloze modem. Degene die die is komen installeren zei me toen dat ik deze (alsook mijn vorige niet-draadloze modem) enkel voor langere periodes mag uitzetten gezien zo een toestel anders sneller slijt. Heb jij hier toevallig een idee over? Heb jij al problemen gehad met je modem? Ik wil immers heel graag besparen aan energieverbruik, maar als mijn modem hiermee sneuvelt lijkt me dit ook niet zo positief voor het milieu.

  Doe zeker zo door met je website, je doet het super!!

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Annick: Wij zeten de modem dagelijks aan en uit zonder slijtage, maar dat is dus mijn persoonlijke ervaring. Ik heb hier (nog) geen onderbouwde gegevens over.

 10. Evelien

  Eej Eef,

  Heb je pas dat artikel nog gelezen over die studenten uit Denemarken?
  http://www.lexnaturalis.nl/?p=407

  Wij willen wel bereikbaar zijn dus we gaan binnenkort over van een Dectelefoon naar een analoge telefonie (dus vaste telefoon).

  Ik heb wel een mobiel maar die heb ik alleen bij me als ik bereikbaar moet zijn (voor een telefonisch afspraak bijv.) maar dat is zelden.

 11. Ingrid

  Toen vorig jaar, mijn vorige mobiel stuk ging heb ik de goedkoopste en simpelste gsm gekocht die ik kon vinden. Ik kan er mee bellen en sms-sen en verder niets. Geen camera, geen internet en alleen mijn ouders hebben het telefoonnummer. Verder gebruik ik het wel voor het krijgen van codes van internetbankieren en digi-d. Maar verder niet. Hij staat ook vaak uit, ook als ik weg ben. Simkaart is ook pre-paid en ik gebruik ongeveer 10 euro per jaar en dat is al veel.

  Afgelopen november was er storing met de vaste lijn en toen was ik wat meer kwijt, maar ik bel heel weinig. Met vaste lijn ook trouwens.

 12. jezebelle

  dag Evelien wij hebben een oude gsm dochter 16 ook (maar we moesten al es naar de winkel omdat ze te WEINIG belt !! ) ja de appel…de mijne is nog van toen ik met een snorfiets ging werken wij hebben géén distrubutie hebben drie TV zenders ZALIG…! hebben internet kind die nog niet naar de grote school gaat mag dit enkel gebruiken op weekend en woensnamiddag of voor school en niemand van ons 4 wil of kan op “sociale” brolsites…de telefoon is vast ! en van die GSM hebben weinig mensen mijn nr meestal als ie belt (denk ik oei er is iets gebeurd ..)wij zijn van die rare mensen als ze bellen voor digitaal TV of diepvries pizza aan huis geleverd +/-20€ vol rommel en dan die verwondering van de beller we hebben dat niet en WILLEN dat niet !!! lachen !!lieve groet Isabelle

 13. marion anderson

  gaat het om geld ? als je een keuze maakt voor een mobiel,wifi,geen wifi, abonnement of pre-pay ? of gaat het om je keuze om vrij te blijven van deze hype-gadget-competitie ? Geniet ervan , liefs marion

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @marion anderson: In de blog lees je dat we dus niet mee willen doen aan de hype-gadget-competitie gewoon omdat wij er geen behoefte aan hebben en bijkomend voordeel is dat we daardoor maandelijks ontzettend veel geld besparen.

 14. Stabel Lizzy

  Even een opmerking terzijde. Misschien is de mobiele verbinding in Vielsalm prima, maar hier in Limerlé, nochtans dicht bij jou, is hij keislecht … Raar !

 15. mandy

  Ik had tot 2 jaar geleden geen mobieltje. Toen mijn dochter een nieuwe kreeg (abonnement) gaf ze mij de oude en ik gebruik deze alleen om de drie kinderen te whatsappen en ik neem hem mee als ik wegga zodat ik kan bellen (wat nog nooit is gebeurd) in geval van pech. Er zit een kaartje in van E 20,- die nooit leeggaat, haha. Mijn kinderen klagen dat ik wel een mobile heb maar nooit luister omdat hij op een vaste plaats ligt thuis en ik veel in de tuin ben ……en de pc gebruik ik om te skypen en de kranten te lezen…
  Ik hoef absoluut niet constant bereikbaar te zijn… vind ik niets nodig…

 16. Karolien Goethals

  Ik leef al jaren zonder GSM, mijn zoon heeft er ook geen, mijn dochter en man wel. Ik heb er geen behoefte aan en het gaat perfect zonder!

 17. rita

  Hallo Evelien,

  Ik heb een gsm die ik enkel gebruik om te bellen of sporadisch eens een berichtje te sturen. Ik kan er wel mee op het internet als ik wil, maar dat doe ik bewust nooit. Wanneer ik eens een dagje er op uit trek, dan ga ik nooit mijn Facebook of mijn mails checken. Dat doe ik enkel thuis met mijn laptop. Ik moet eerlijk toegeven dat ik thuis steeds geneigd ben om met die laptop bezig te zijn. Het is een beetje een verslaving geworden en dat vind ik niet goed. Er is toch ook nog een leven zonder internet. Groetjes, Rita

 18. Ton en Tiny

  Ha die Evelien,

  Telkens verrassend zoals je schrijft. Ik kan mij er volledig in vinden w.b. de mobiel etc.. Mijn man iets minder. Wat de mobiel betreft: deze gebruiken we om bereikbaar te zijn of als we echt MOETEN bellen. ( vaste foon hebben we niet )Kosten zijn € 6,50 p/m per mobiel. Ook die van ons stamt uit het stenentijdperk….Jaren “90 of zo?? Heelijk gevoel.

  Ga zo door……..

  Lieve groet uit Nederland

 19. Martine

  Hallo Evelien,

  Ben toevallig op je blog terecht gekomen, was aan googlen over optie om smartphone overal in huis te horen ( papa hersen bloeding gehad en wil bereikbaar zijn) smartphone wel gekregen met prepaid, een maal opgeladen, bel nooit word opgebeld als iemand moet langskomen, dit omdat ik al tv opgezegd heb en nu ook vaste telefoonlijn morgen ga opzeggen. Ik dacht dat ik alléén was die van die spullen niet hou maar proficiat met je blog en alle andere mensen die ook zo leven. Heb wel ook geleerd dat ik de modem gaat afzetten heb internet basic om te bankieren enz… Leve de stilte en de rust 🙂

 20. Hanne

  Dag Evelien
  Erg inspirerende site!!
  Je schrijft hierboven dat je (zoals wij) Ello koos voor gsmverkeer. Tenzij ik erover las, schrijf je niet wie je koos voor je vaste telefoon en internetabonnement. Ben benieuwd. Ik voerde onlangs (alvast 1) gsmloze dag/week in. Ik wil dat uitbreiden naar gsmloze avonden en gsmloos weekend maar wil dan eerst opnieuw een gewone ‘draadtelefoon’.
  Dank.
  Ook dank voor je vele tips op zo veel kleine vlakken.
  Google er gisteren ook uit gegooid! En deze week ook windows eruit kegelen.
  En wie weet vanaf morgen de hooimadam als dankbare hulp in de keuken. Erg benieuwd daarnaar.
  Groet

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Hanne: Lief dat je dit deelt, vind het altijd leuk om te horen wat mensen realiseren aan de hand van mijn tips.
   Fijn je zo te mogen inspireren!

   Wat betreft je vraag over ons abonnement. Wij hebben destijds voor Base gekozen, was toen de goedkoopste voor vaste telefoon en vast internet, het pakket wordt inmiddels niet meer aangeboden. Je kan tegenwoordig geen pakketten meer kiezen zonder mobiele telefonie 😉 Of een pakket zonder tv kost net zoveel als mét tv, belachelijk. Wij blijven dus trouw bij ons oude pakketje!

 21. ikke

  Bedenking…je geeft zelf ergens aan dat je spullen beter kan zien als een middel, niet als een doel.
  Waarom zou je dan geen tablet of smartphone kiezen om je werk te doen, ipv een laptop? Sinds ik een smartphone heb, is het gebruik van mijn oude laptop enorm gedaald. Nu gaat die nog slechts een keer per week ofzo op, gewoon omdat ik nu makkelijk via de smartphone mails kan lezen en beantwoorden, zaken kan opzoeken, etc. en dus bijna geen nood meer heb aan een laptop. Enkel de zaken die (nog) niet op de smartphone kunnen, doe ik dan een keer per week met de laptop. Gezien het energieverbruik van een smartphone vele (tientallen) keer lager ligt dan die van een laptop, gaat mijn energieverbruik dus net omlaag door de smartphone.
  Ook een tablet blijkt ruim energiezuiniger te zijn dan een tablet. Dus als je laptop het begeeft, misschien toch maar een “hi-tech” toestel aanschaffen (en een draadloze modem – die kan je evengoed uitzetten als je niet werkt)? Deze dingen hoeven net als een laptop namelijk niet een hele dag aan te staan, als je niet wil meedoen aan de verslaving van deze dingen, je moét er niet mee chatten of whatsappen of of of. Zie het als een middel om je werk te doen, dat ook nog eens minder energie verbruikt?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @ikke: Binnenkort komt er een blog over mijn superzuinige computer die ik tegenwoordig gebruik ipv mijn laptop!

   Ten tweede kies ik voor een pc omdat deze in mijn werkkamer staat en zo dus enkel daar bezig ben met werken. Met een phone of tablet, is de verleiding groot om “even” je mail te checken terwijl je ook met de kinderen bezig bent en ondertussen een maaltijd staat te koken. Dat wil ik niet! Ik wil focussen waar ik mee bezig ben, daar tijd & aandacht voor hebben. Door een pc op mijn kantoor/bureau ben ik daar met volledige aandacht met mijn werk bezig.
   Ook voor de kindjes is dat belangrijk, op mijn werkkamer is mama aan het werk en kan ze niet voor alle ditjes&datjes gestoord worden. Als ik niet aan het werk ben, ben ik beschikbaar voor hen.

   En ten derde wil ik gewoon geen smartphone 😀

    1. GreenEvelien Bericht auteur

     @ikke: Als ik nu dus een superzuinige pc heb, waarom zou ik dan een tablet of phone nemen?
     Ik zit vaak vele uren te werken, dan is het ergonomisch veel beter om achter een pc te zitten, zowel qua houding als wat betreft de grootte van het scherm!

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.