Meer computer met minder energie & geld

Een computer verbruikt energie, maar dat is in verhouding niets tot de energie die de productie van een computer vraagt.
Als een computer een levensduur van 3 jaar heeft, wordt het totale energieverbruik van een computer gedomineerd door de productie (83%) en niet door het gebruik (17%)!


Software en hardware

We zien een computer vaak als één geheel, maar het is van belang onderscheid te maken tussen het apparaat zelf (hardware) en het besturingssyssteem (software) dat er op draait.
Als gezegd wordt dat de computer het niet meer doet, betekent dat vaak dat het besturingssyssteem (software) niet meer werkt of een mankement vertoont. Terwijl het apparaat zelf (hardware) nog prima functioneert.

Windows is milieuvervuilend

Er komen regelmatig nieuwe versies van Windows uit, die iedere keer zwaarder zijn. Wat betekent dat je een steeds meer geavanceerde computer nodig hebt, met meer werkgeheugen, opslagcapaciteit en een hogere processorsnelheid.

Na een paar jaar worden oudere versies van Windows niet meer technisch ondersteund, waardoor je dus verplicht wordt om een nieuwe computer met bijbehorend nieuw Windows-besturingsprogramma te kopen.
Daarmee garandeert Windows zichzelf van een afzetmarkt voor zijn besturingssystemen. En de computerzaken promoten Windows natuurlijk ook, omdat daarmee hun klanten iedere paar jaar verplicht zijn een nieuwe computer te kopen.

Alternatief: Open Source Software

Open Source Software is computerprogrammatuur waarvan de broncode in te kijken en te veranderen is. Dit geeft gebruikers de mogelijkheid om de software te gebruiken, wijzigen, verbeteren en verspreiden. Vaak wordt het in openbare samenwerking ontwikkeld.
Linux is het bekendste besturingssysteem van Open Source Software.
Open Source Software heeft 3 voordelen:

 1. Het is gratis.
 2. Een computer waarop Windows draait, verbruikt twee keer zoveel energie als een computer met Linux.
 3. Wie Windows gebruikt, wordt gedwongen om elke drie tot vier jaar een nieuwe computer kopen. In het geval van Linux is dat slechts om de zes tot acht jaar.

Linux enkel voor computernerds?

1Eco_9computer_nerdVroeger haatte ik computers, op de middelbare school was ik de enige die mijn verslagen nog handgeschreven inleverde omdat ik weigerde met een computer te werken. Ik snapte er niks van en wílde er ook niks van snappen.
Tijdens mijn studies moest ik er wel mee werken, maar dat was met grote tegenzin.

Tot ik een aantal jaar geleden Ubuntu ontdekte, er ging een wereld voor mij open!

 1. Dit was veel simpeler dan Windows. En een veel duidelijkere structuur, zo veel overzichtelijker.
 2. Plus kan ik zelf bepalen welke software (programma’s) ik wil en deze heel gemakkelijk installeren of verwijderen.
 3. En dat allemaal gratis, ik hoef nergens dure licentiekosten voor te betalen!

Onze keus

Wij hadden een laptop van 2003 (Windows XP – 20 GB – 512 RAM-geheugen) en hadden daar Ubuntu op gezet. Ubuntu is een distributie gebaseerd op Linux. Ieder half jaar komt er een nieuwe versie uit, die gemakkelijk te uploaden is.
Deze laptop heeft een levensduur van 7 jaar gehaald!

In 2010 hebben we een nieuwe laptop gekocht. Uiteraard staat hier nu ook Ubuntu op en we hopen dat hij daardoor weer minstens net zo lang meegaat.
Met Linux hoef je dus minder vaak een nieuwe computer te kopen en verbruik je minder energie. Beide zijn goed voor het milieu en je portemonnee!

Lees ook over digitale opruiming:
Zo begin je er aan!

Lees ook over phones:
Tv-debat “Maakt de smartphone ons gestrest?”
Onze vaste telefoon vervangen door een smartphone gsm
Krijgen onze kinderen een smartphone?

Lees ook over privacy:
Vrij leven
Vrij leven – praktische tips


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


40 thoughts on “Meer computer met minder energie & geld

 1. PlasticMinimalist

  Ubuntu lijkt me inderdaad veelbelovend. Op mijn werk gebruik ik Windows, maar privé gebruik ik een Macbook. Die kocht ik in 2007 en is nu dus al 8 (!) jaar oud. Ik draai daar gewoon Mac OS X op. Wel heb ik af en toe onderdelen (hardware) vervangen.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @PlasticMinimalist: Er zijn wel twee verschillen tussen Mac en Ubuntu, want Ubuntu is gratis en de broncode is “open”.
   Dat zijn twee principiële argumenten die ik zelf erg belangrijk vind.

 2. Leon

  Voor MacBooks van Apple geldt eigenlijk hetzelfde: daar doe ik ook 6 jaar mee, pas dan is een nieuwe nodig. En na die 6 jaar verkoop ik m tweede hands voor 500 euro.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Leon: Graag wil ik dezelfde reactie geven als hierboven.
   Er zijn wel twee verschillen tussen Mac en Ubuntu, want Ubuntu is gratis en de broncode is “open”.
   Dat zijn twee principiële argumenten die ik zelf erg belangrijk vind.
   Maar ben het met je eens dat een Mac beter is dan Windows!

   1. Serge

    Het nadeel van een Mac is dan weer wel dat herstellen van de hardware niet altijd even makkelijk/goedkoop is dan een defect onderdeel vervangen bij een pc met Linux op. Daarnaast heb je ook het nadeel dat je software niet oneindig kan updaten waardoor je na vele jaren gebruik met een onveilig besturingssysteem zit.

 3. Hanneke

  Hallo,

  Dank voor de info. Maar wat zijn de gevolgen voor het gebruik van mijn pc als ik dit download. Moet ik alles opnieuw installeren, raak ik adressen kwijt enz.?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Hanneke: Ja, je zal dan wel een back-up moeten maken.
   Maar het beste is om die toch al regelmatig te maken (met of zonder nieuwe installatie), zodat als je computer crasht, je nog wel al je bestanden hebt.

 4. Weg naar Zelfvoorziening

  Wat mij is opgevallen is dat laptops vaak ook gemaakt worden met een beperkte houdbaarheid. Onderdelen zijn daarnaast duur en moeilijk (of zelfs helemaal niet) te vervangen als ze stuk zijn.

  Precies om die reden heb ik nu weer een desktop, de kast gevuld met de hardware die ik nodig heb. Mocht er een keer wat stuk zijn, kan ik het onderdeel zelf bestellen en repareren. En als de pc echt ouderwets word kan ik hem zelf upgraden zodat hij weer bij de tijd is. Dit voorkomt veel extra hardware en dus verspilling en energie.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Weg naar Zelfvoorziening: Het klopt dat laptops lastig te repareren zijn, terwijl dat bij desktops makkelijker is, dus in dat opzicht kies je beter voor een desktop.
   Anderzijds gebruiken laptops wel weer minder energie dan een desktop.

   1. Elmyra

    Een laptop is alleen handig als je mobiel wilt of moet zijn. En desktops verschillen onderling veel in energieverbruik. En ze worden met elke generatie zuiniger. Het is niet onmogelijk met moderne hardware om de zuinigheid van een laptop te benaderen met de ergonomie van een desktop.

    1. GreenEvelien Bericht auteur

     @Elmyra: De keuze voor een laptop of desktop is zeer persoonlijk en hoeft niet met mobiliteit te maken te hebben.
     Er zijn ook een hoop mensen die voor een laptop kiezen vanwege andere redenen, zoals goedkoper. Of omdat het minder plek in beslag neemt en je het zo dus gemakkelijker kunt opbergen zonder dat er een kast van een computer staat.

     Desktops worden steeds zuiniger, maar laptops ook.

     Ik ben niet voor laptop of desktop, beide hebben voor- en nadelen!

 5. Bert

  Ik ben voornamelijk benieuwd of programma’s als Office (Word,Excel) nog zijn te gebruiken.En of Ubuntu daar een alternatief voor heeft. En hoe zit het met virusbescherming? Ik ga het uitzoeken bij Ubuntu maar wilde dit ook even kwijt aan anderen om hierover na te denken.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Bert: In Windows wordt er gebruikt gemaakt van “Microsoft Office”, in Ubuntu was er eerst “Open Office” en tegenwoordig is er “Libre Office”. Dus je kunt deze programma’s prima gebruiken, alleen hebben ze een andere naam omdat “Word” en “Excel” de gepatenteerde namen van Microsoft zijn, in Ubuntu heten ze “Writer” en “Calc”.
   En in Ubuntu heb je geen virusbescherming nodig, hoe zalig is dat, want dat vertraagt je computer enorm. En je hoeft dus ook dure licentie van die virusprogramma’s niet meer te kopen!

   1. Elmyra

    Voor een zo goed mogelijke transitie kan je het beste op Windows de Microsoft software vervangen door alternatieven die ook op Linux draaien. Dus Internet Explorer vervangen door Firefox, Opera of Chromium. Office vervangen door LibreOffice of WPS Office, etc. Verwacht niet dat er voor elk programma een goed alternatief is dat op Linux draait.

 6. ward

  Ik volg je blog met plezier, maar dit is een erg zwak artikel.

  > Na een paar jaar worden oudere versies van Windows niet meer technisch ondersteund, waardoor je dus verplicht wordt om een nieuwe computer met bijbehorend nieuw Windows-besturingsprogramma te kopen.

  Je uitleg en de rest van het artikel impliceert dat je wat dat betreft met Ubuntu (of Open Source) beter af zou zijn. De feiten:

  Windows 7: uitgebracht in okt. 2009,”mainstream support” tot jan 2015 = ca. 5 jaar ondersteuning, “extended support” (security fixes etc.) tot 2020 = ca 10 jaar ondersteuning (zie deze link)

  Ubuntu LTS: maximum 5 jaar ondersteuning (zie wiki Ubuntu)

  > 2. Een computer waarop Windows draait, verbruikt twee keer zoveel energie als een computer met Linux.

  Schrap dit toch maar direct van je lijstje, want dat is echt nonsens. Het zal heel hard afhangen van je configuratie, en gevallen waarbij eerder het omgekeerde wordt vastgesteld (link) verbazen mij helemaal niet (zie een aantal /mogelijke/ verklaringen in dezelfde link).
  Als je bedoelt dat, doordat je een Linux PC eventueel een paar jaar langer kan gebruiken dan een Windows PC, het totale energieverbruik minder zal zijn, dan is het heel ongelukkig geformuleerd. En dat heeft eigenlijk ook niets te zien met Open Source (we gebruiken hier nog steeds een Macbook van 2006, alhoewel die echt op zijn laatste benen loopt, en een iMac van 2008 die nog prima mee kan).

  Er zijn een aantal goede redenen waarom iemand kan opteren om voor Ubuntu (Open Source) te kiezen, maar energieverbruik is er zeker *niet* een van.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @ward: 1. Ubuntu geeft ieder half jaar een nieuwe versie uit en iedere twee jaar een LTS-versie (Long Term Support), die gratis te down/uploaden is. Dus je hebt ten alle tijden technische ondersteuning omdat je heel gemakkelijk en gratis een nieuwe versie kunt installeren.
   Terwijl je bij Windows een nieuwe versie moet kopen! En als je dat dus niet doet, heb je geen ondersteuning meer.
   Waardoor je met Ubuntu dus langer ondersteuning krijgt dan bij Windows.

   2. Een computer met linux is tweemaal efficiënter in zijn energie-verbruik. Enerzijds omdat deze dus door linux een langere levensduur heeft.
   Maar ook omdat hij dus minder energie verbruikt. Nu heeft Windows de laatste jaren wel hard aan zijn “power performance” gewerkt, waardoor deze gelukkig ook minder stroom is gaan verbruiken.

   Generally speaking, Linux uses less power at idle than Windows, and a little more than Windows when the system is pushed to its logical limits. In simple terms, it’s namely a difference in how scheduling of processes and handling of interrupts are done on the two systems.
   When there’s a big difference between Linux and Windows on power consumption, it’s generally because of a difference in video driver where a vendor’s Windows version lowers the clock speed of the GPU and the vendor’s Linux version does not.
   Bron: Quora

   Als er veel gebruik wordt gemaakt van de video-kaart (games), dan scoort Linux dus slechter wat betreft energieverbruik. Omdat de grafische kaarten ontwikkeld worden voor het Windows systeem, want dit heeft het grootste marktaandeel. En met het Windowsbesturingssysteem kan deze kaart “aan” en “uit” gezet worden en zo dus veel energie bespaard worden.
   Linux mist helaas deze ondersteuning omdat deze kaarten dus ontwikkeld zijn voor het Windows systeem.
   Door de grafische kaart gewoon “uit” te zetten, kun je je energiebeheer optimaliseren en zo zal je linux systeem energiezuiniger zijn dan Windows:

   You can simply switch the graphic card off and see the magic. Most probably you will see that after switching the graphic card off or doing some tweaking with the graphic card your battery backup in Ubuntu is increased 1.5 or 2 times than it gives you in Windows.
   Bron: Quora

   3. Een groot voordeel van linux is dat er vele distributies mogelijk zijn en deze hebben ieder hun eigen energieverbruik. Vaak wordt er uitgegaan van Ubuntu, maar Xubuntu en Mint zijn lichtere distributies met dus ook een lager stroomverbruik. Zelf heb ik altijd al Xubuntu gebruikt omdat deze nog eenvoudiger is dan Ubuntu. En natuurlijk ook omdat deze nog minder energie verbruikt.

   1. Marger

    1. Tien jaar veiligheidssupport op een specifieke release bij Windows is écht veel langer dan bij een linux-distributie op een specifieke release, dat is een feit. De meeste hardware houdt het die 10 jaar niet eens vol, dus het zal al gauw langer zijn dan je nodig hebt.

    2. Daarnaast krijgen gebruikers van Windows 7 en 8.1 een gratis upgrade naar Windows 10. Dat betekent per saldo als je Windows 7 hebt gekocht nog veel meer jaren support op een up-to-date Windows voor hetzelfde geld. Daarmee gaat het argument van 2x zo veel energie gebruiken als Linux dus ook niet meer op, omdat je meer naar de daadwerkelijke levensduur van de hardware moet kijken.

    3. De vereiste hardware voor Windows 10 is hetzelfde als voor Windows 7. Vroeger klopte het dat nieuwere versies van Windows nieuwere hardware vereisten, op dit moment is dat niet zo.

    Ik ben dol op Windows bashen en zeg ook niet dat het beter is, maar a.u.b. wel op basis van de juiste informatie.

    1. GreenEvelien Bericht auteur

     @Marger: Tien jaar windows-ondersteuning is inderdaad langer dan de support op een Ubuntu-versie. Maar bij Ubuntu krijg je gratis nieuwe versies die super simpel te uploaden zijn.
     Dus bij Windows krijg je tien jaar support voor een bepaald bedrag, terwijl bij linux krijg je oneindig support en daar hoef je helemaal géén licentiekosten voor te betalen!

     Op een oudere computer waar windows xp op draaide en die momenteel niet meer wordt ondersteund, kun je wat betreft hardware vereisten geen nieuwe windows versie op zetten. Omdat de huidige windows versie een zwaardere computer vraagt. Een linux distrubutie zoals Xubuntu of Mint draait nog wel prima op deze oudere computers.

     Dus als je naar de levensduur van de hardware kijkt, is linux een veel milieuvriendelijkere optie. Want hiermee kun je computers die technisch nog in orde zijn nog een tweede leven geven!

 7. Marjolein

  Interessant :). Hier een man die ook graag Linux gebruikt “Ik haaat Windows” roept ie regelmatig gefrustreerd als ie op de windows-laptop iets moet doen. Linux werkt zeker prettig, relatief “sneller” op onze ook al wat oudere beestjes, veel mogelijkheden. Hoewel ik mijzelf (nog) beter red en zekerder voel met Windows gewoon qua ervaring, dat is nog even een drempeltje. We combineren ’t dus een beetje.

 8. Joke Vermanen

  Het makkelijkste is gewoon om zelf je pc te bouwen en indien nodig onderdelen aan te passen aan je gebruik. Mijn man is hier heel handig in en zo gaat onze pc al 10 jaar mee. In 2001 hebben wij windowsXP gekocht en dit dus ook op de huidige pc gezet en daar hebben wij tot begin dit jaar gebruik van gemaakt dus ook nog toen er geen updates en support meer was.
  Tot onze pc het begaf. Toen was het ook niet meer mogelijk om alle updates te installeren en dan moet je inderdaad besluiten wat je nu doet.
  In ons geval wordt er vrij veel gevraagd van de grafische kaart voor het bewerken van foto’s, films en spelen van games. Daarom hebben wij gekozen voor een besturingssysteem van Windows. We hopen dat deze ons ook weer over de 10 jaar tilt.
  Wat pc betreft kan mijn man zelf op zoek naar een nieuw moederbord, ventilatortje oid in zijn ICT kringen. Soms gebruikt en soms liggend op de plank in een kantoortje. Dit scheelt ons weer aanschaf én weggooien van spul wat niet gebruikt wordt. Maar zo hoeft niet de hele pc opnieuw vervangen te worden.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Joke Vermanen: Het meest ecologische is inderdaad zelf computer samen te stellen aan de hand van oude onderdelen, alleen is dit helaas enkel mogelijk voor “computerspecialisten”.

 9. vroon

  Het allermakkelijkst voor iemand die niet een nerd is en die ook geen speciale toepassingen op de computer nodig heeft (het leeuwendeel van de gebruikers) is een chromebook. Een euro of 250 in aanschaf, razendsnel, heeft geen virusscanners ed. nodig, mega-simpel en kan nooit vol raken omdat je in de cloud werkt. Levensduur weet ik nog niet, maar mijn vorige computer was uit het jaar 2002 en is tot vorig jaar mee gegaan. Ik ben voorzichtig met en zuinig op mijn spullen dus hopelijk gaat dit chromebook minstens een jaartje of zeven mee.
  Ik ben er zo blij mee, want ik haatte Windows. Een vreselijk mensonvriendelijk systeem.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @vroon: Maar om in de cloud te werken, moet je wel altijd online zijn en dus moet je modem altijd aanstaan. En die modem vraagt ook energie.
   Terwijl ik het persoonlijk heel fijn vind om offline te zijn, niet zozeer vanwege de energiebesparing van de modem, maar om niet altijd bereikbaar te zijn.
   Ook als ik schrijf doe ik dat het liefste offline op de computer, zodat ik niet te veel afgeleid word door binnenkomende mails, facebook, etc.

 10. Freerk

  Ik heb er lang tegenaan gehikt om over te stappen op Linux. Vorig jaar heb ik de stap gemaakt. Nog geen moment spijt gehad. Ik draai Linux Mint met Cinnamon desktop, dat lijkt het meeste op Windows XP/7, zodat iedereen in de familie er mee overweg kan.

  Begin dit jaar hebben we onze oude laptop uit 2006, waarop XP draaide en die 4,5 minuut deed over het opstarten (ondanks geregeld optimaliseren van opstartprocessen) overgezet naar Linux Mint met de lichtere Xfce desktop variant. Ook hiervan geen spijt gehad. Hij start nu weer op in ca. 45 seconden en werkt heerlijk vlot.

  Wat vooral ook opvalt is dat de harde schijf veel minder actief is. Dat is onder Windows wel anders, de schijf zit dan heel wat te ratelen.

  Wie behoefte heeft aan meer informatie en tips, kan heel veel vinden bij Computertip. Hier heb ik veel aan gehad.

  Je moet voor Linux wel voldoende intern geheugen hebben, anders wordt alles wel erg traag (minimaal 2MB). Heb je een heel oude computer met maar 1MB intern geheugen, dan is Lubuntu de lichtste variant die vaak nog goed draait, mits je niet teveel programma’s tegelijk draait.

  Wel altijd eerst even proberen of alle hardware in je pc wordt ondersteund. Dat kan veilig door eerst van de live-cd op te starten en te kijken of alles werkt, voordat je het installeert.

 11. Crafts'n'Skills

  Ik kende Ubuntu niet, maar ga het zeker onthouden! Nu al een weet-niet-hoeveel-hands pc’tje die het nog prima doet. Dank voor de tip!

 12. NelisV

  Ik heb dit artikel gelezen, en mis dat er een echt groener alternatief is voor een laptop/desktop in de vorm van een tablet. Een tablet gebruikt slechts 6 watt per uur tegen een laptop die al snel op een 28 watt zit, hoewel nieuwere modellen ook zuiniger zijn.

  Sterker nog, voor de meeste computertaken gebruiken wij inmiddels een tablet, en zijn het maar een paar dingen waar we de laptop ook echt voor nodig hebben. Zakelijk kom ik wellicht niet om een laptop heen, maar privé zou ik mij zonder al prima kunnen redden.

  Verder krijg je bij een tablet echt prima hardware voor je dukaten. Bij een tablet van rond de € 400 heb je al snel een IPS scherm met een hoge resolutie, terwijl je bij een laptop een scherm krijgt met een toch wel gedateerde resolutie. Ik als retina gebruiker zou nooit van mijn leven meer een lo-res scherm willen hebben, waardoor laptops beneden de € 900 – € 1000 toch al snel afvallen.

  Het nadeel van een tablet daarentegen is plannen obsolence. Oftewel, je bent afhankelijk van Apple of Samsung qua ondersteuning. Als Apple vind dat het tijd wordt om een nieuwe tablet te kopen heb je dat maar te doen. Aan de andere kant is mijn vorige iPad 5 jaar meegegaan, en ben ik pas net aan mijn tweede begonnen.

  Een ander nadeel is dat je afhankelijk bent van een ecosysteem waarbij ik mij kan voorstellen dat mensen hier problemen mee hebben, vooral mensen die actief bezig zijn met zaken zoals privacy op het internet.

  Een tablet daarentegen is wel weer enorm gebruiksvriendelijk. Zowel een Mac, Windows PC of Linux PC vallen daar niet onder. Alledrie de systemen hebben een leercurve, met de iPad daarentegen kon mijn digibete vader zonder morren mee aan de slag.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @NelisV: Het klopt dat ik geen tablet in het overzicht heb opgenomen, omdat de meeste mensen een tablet “erbij” hebben en dus niet als een volwaardig alternatief voor hun desktop of laptop gebruiken. Daarmee is een tablet als extra gadget dus verre van duurzaam.
   Maar als je hem dus wél als volwaardig alternatief gebruikt ter vervanging van een desktop of tablet, is het inderdaad een duurzame optie.

 13. Elke

  Naar aanleiding van je blog heb ik ook de overstap gemaakt van Windows XP naar Linux! Ik heb na uitgebreid rondkijken gekozen voor Zorin OS (=een versie van Linux, net als Ubuntu). Dit besturingssysteem richt zich op Windows-gebruikers die aan Linux willen beginnen. Het is daarom zo ontworpen dat het zoveel mogelijk op Windows lijkt. Ik wil het hierbij echt aanraden aan iedereen die nog twijfelt of Linux niet te ingewikkeld is!
  De website van Zorin is in het Engels, maar het pakket zelf is gewoon in het Nederlands te installeren.

 14. Anja Groeneveld

  Hallo Eveline, onlangs heb ik een nieuwe laptop gekocht die draait op windows 10. ik ben daar niet blij mee, want ik vind het een onhandig systeem. Als ik nu Linux of Ubuntu installeer, moet ik Windows er dan afhalen? Of draait hij gewoon als windows erop blijft staan en hoe zit het dan met het stroomverbruik?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Anja Groeneveld: Windows is inderdaad een verschrikkelijk onhandig systeem!
   Tijdens de installatie van linux/ubuntu kun je kiezen of je windows er wel of niet op wilt laten staan.
   1. Wil je windows verwijderen, dan wordt dat automatisch voor je gedaan als je die optie kiest.
   2. Je kan ook linux/ubuntu installeren en tegelijkertijd windows erop laten staan, dit heet een “dual boot”. Als je die optie kiest, blijft windows gewoon beschikbaar. Zodra je je laptop opstart, vraagt hij met welk systeem je wilt werken, ubuntu of windows? Als je dan ubuntu kiest is dat een licht besturingssysteem en zal je stroomverbruik ook lager zijn dan als voor windows kiest.

 15. Frederick

  Dag Green Evelien

  Als je begaan bent met het milieu en eco door het leven wil gaan kies je beter voor een desktop. Een desktop gaat langer mee en kan je makkelijker repareren of onderdelen aanpassen. Een laptop is vrij kwetsbaar en verbruikt minder energie, maar hij zal nooit zo lang meegaan als een desktop. Waardoor hij duurder en minder milieuzuinig is (aangezien dit een extra computer is voor in de vuilbak). Een laptop is ook vrij beperkt en moeilijk om te repareren. Daarnaast zal de batterijduur ook steeds kleiner worden, waardoor je uiteindelijk een nieuwe batterij zal moeten aanschaffen. Momenteel heb ik beide (laptop en desktop). Laptop is trager (vreemd want deze is veel recenter dan mijn dekstop). Maar nogmaals een desktop kan je gemakkelijker onderhouden, waardoor deze langer mee gaat en minder productiekosten heeft.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Frederick: Er zijn twee zaken waar we rekening mee dienen te houden:
   1. levensduur
   2. energieverbruik

   Het klopt dat de levensduur van een desktop langer is dan van een laptop. Maar een laptop heeft echter weer een lager energieverbruik. Het is dus niet juist om je argument op slechts op één aspect te funderen.
   Het beste is echter niet een desktop of een laptop, maar een Raspberry! Daarover kun je meer lezen in mijn blog Energiezuinige mini-computer.

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.



Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.