Energieverbruik modem

Naast energie besparen ben ik groot liefhebber van geld besparen. Blijf Nederlandse hè.

Wij hadden maandelijks een hoge kostenpost aan telefoon- en internet-abonnement. Want toen wij hier kwamen wonen lag er nog geen telefoonlijn, die kon enkel Belgacom aanleggen en dus waren we verplicht om ook bij hen een abonnement af te sluiten.
Voor de Nederlandse lezers: Belgacom is de Belgische KPN.

Maar toen we laatst bij andere providers gingen kijken, bleek dat zij veel goedkoper waren.
Er was echter wel een probleem en voor mij was dat zelfs een heel groot probleem…

Bij Belgacom gaat enkel internet via de modem, telefoon is gewoon via de telefoonlijn, dus zonder modem. In onze huidige situatie staat de modem daardoor enkel aan als we internetten, maar zijn we wel altijd telefonisch bereikbaar.
Bij alle andere providers gaat de telefoonlijn echter via VoIP oftewel de modem moet constant aan staan om te kunnen bellen of gebeld te kunnen worden

Een modem die 24u/7dagen aan staat, verbruikt ongemerkt heel wat elektriciteit:
61 kWh/jaar!

Dilemma: kiezen voor lagere maandlasten of laag energieverbruik behouden?
Mijn vriend is boekhouder, dus hij wilde het eerste en ik als energiefreak het laatste. En zoals dat altijd gaat bij ons, ik praat en weet alles mooi te verkondigen, maar hij is de stille tegenpool die de belangrijke beslissingen neemt.
En dus hebben we nu gekozen voor een goedkoper abonnement met een modem die constant aan moet staan.

Geen fan van gsm
Sommigen zullen nu misschien denken dat we de modem toch enkel aan kunnen zetten als we zelf willen bellen en internetten en dat we hem verder uit kunnen zetten. En als mensen ons telefonisch willen bereiken, kunnen zij naar onze gsm bellen.


Maar wij zijn geen fan van mobiele telefoons.
We hebben als gezin welgeteld één gsm, een type uit het jaar 0 maar hij werkt nog prima, en gebruiken die enkel als de trein vertraging heeft en voor de rest staat deze altijd uit. En dat willen we graag zo houden.
Daar hebben we verschillende redenen voor:

 • Ik heb het niet op straling, dat geldt voor gsm’s, draadloos internet als ook magnetrons. Ik weet dat het nog niet wetenschappelijk is bewezen dat het schadelijk is, maar toch, ik vertrouw het niet.
 • En een andere net zo belangrijke reden voor ons is dat we niet inzien waarom we überhaupt altijd bereikbaar moeten zijn? Als we thuis zijn, kunnen mensen ons bellen en anders niet.

Een nieuwe uitdaging voor mij dus om dit energieverbruik van deze modem toch zo veel mogelijk te beperken. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden:

 1. De modem hoeft ’s nachts natuurlijk niet aan te staan. Met een tijdschakelaar hoef je hier niet dagelijks (eigenlijk nachtelijks) aan te denken.
 2. Als we weg gaan, voor een paar daagjes op bezoek bij familie maar ook als we boodschappen gaan doen, kan de modem uit. Met een stekkerdoos met schakelaar is dit een simpele handeling.
 3. We zetten de modem enkel aan als we internetten of zelf willen bellen en voor de rest zijn we telefonisch niet bereikbaar. We doen toch al onze communicatie per mail en we bellen eigenlijk nog zelden.

Wij kiezen de laatste optie, zodat we niet meer energie aan de modem gaan verbruiken dan dat wij nu doen. Zo zijn zowel de boekhouder als de energiefreak tevreden!

Er waren trouwens verschillende abonnementen beschikbaar afhankelijk van hoeveel je internet. En ik kan je vertellen dat dit bij mij best veel is, helaas te veel naar mijn zin. Daarom hebben we het goedkoopste abonnement afgesloten waarbij maar een beperkte hoeveel data beschikbaar hebt en als je daarover gaat moet je bijbetalen.
Ik hoop dat dit voor mij een stimulans is om mijn internetverslaving een beetje in te tomen. Want al dat gecomputer is niet goed voor het milieu, niet enkel door je eigen elektriciteitsverbruik maar vooral door het indirecte energieverbruik van de servers en de slijtage van je computer/laptop:

Het totale energieverbruik van een computer wordt gedomineerd
door de productie (83%) en niet door het gebruik (17%).

En als ik door dit goedkope abonnement minder ga computeren, verbruik ik natuurlijk ook minder energie, zowel aan modem als laptop. Dus zo werkt geld en energie besparen elkaar hand in hand en leefden de boekhouder en energiefreak samen nog lang en gelukkig!

Deze blog is van 2012 en niet meer up-to-date, inmiddels gebruiken we geen modem meer, maar een dongle voor internet.

Lees ook over computers:
Meer computer met minder energie & geld

Lees ook over phones:
Tv-debat “Maakt de smartphone ons gestrest?”
Waarom onze vaste telefoon vervangen door smartphone gsm?
Krijgen onze kinderen een smartphone?

Lees ook over digitale opruiming:
Zo begin je er aan!

Lees ook over privacy:
Vrij leven
Vrij leven – praktische tips


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


10 thoughts on “Energieverbruik modem

 1. Duurzaam voor Minder

  Tja…door hoeveel mensen word je eigenlijk gebeld op een dag, en met wat voor reden.
  Zodra vrienden en familie weten wanneer de telefoon uit staat weten ze ook dat ze niet moeten bellen.
  Een ‘belvenster’ van een uur per dag of zo voor diegenen die je willen bereiken? Als je weet dat je op dat tijdstip toch het internet op gaat.
  En anders is er altijd nog de voicemail?!

 2. Wimperke

  Beste,

  Bij Telenet zijn ze bezig met te letten op hun energieverbruik en de nieuwe versie van digicorder en hun modem is al drastisch minder verbruik. En ik ben dit nu ook aan het meten met een verbruiksmeter ertussen te steken.

  Want ik denk dat dat niet altijd goed is, je modem aan en uitschakelen.

  Een een nieuwe modem moeten betalen kost ook geld natuurlijk.

  Groetjes,
  Wimperke

 3. Ness

  Een modem is helaas gemaakt om voltijds aan te staan. Het aan en uit zetten is niet goed. Natuurlijk blijft het werken, maar je verkort hier wel de levensduur mee. Bovendien verbruikt het telkens opstarten veel energie. Net hetzelfde voor computers: die verbruiken minder (en gaan langer mee) als je ze aan één stuk door gebruikt dan verschillende keren per dag op te starten.

  Computeren is idd niet milieuvriendelijk, niet enkel owv energieverbruik, maar ook door de productie en transport (hier zijn geen computerfabrieken, computers worden gemaakt in armere landen). Wat in je computer zit, is zeker ook niet milieuvriendelijk. Voor een echt groen leven, zou je niet mogen computeren, maar dat is helaas niet mogelijk in onze samenleving.

  1. Brecht

   Vanwaar haal je deze assumptie dat toestellen veel meer energie verbruiken bij opstart? Waarom denk je dat het aan en uit zetten van een toestel de levensduur niet ten goede komt?

 4. Anja

  Hallo Evelien, vind je het geen vervelend idee dat je ’s nachts niet bereikbaar bent en ook zelf niet kunt bellen als je de modem dan uit hebt staan? Ik neem aan dat als er iemand ziek wordt of er doet zich een noodgeval voor, je dan wel snel wilt kunnen bellen. Als je de modem dan eerst moet opstarten of je mobieltje moet aanzetten, kost dat (te)veel tijd lijkt mij.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Anja: Die vraag krijg ik vaker.
   Maar ik vind het rust-gevoel dat ik ervaar door niet altijd bereikbaar te zijn (en dus niet gestoord te worden) fijner dan de angst dat ik niet ieder moment zou kunnen bellen in noodgevallen.
   Plus vind ik dat dit ook vaal als “excuus” wordt gebruikt, dat men dat als reden aangeeft om de modem/gsm/smartphone altijd aan te hebben, maar hoe vaak wordt het ook daadwerkelijk gebruikt voor noodgevallen? En hoe veel van onze tijd besteden we daardoor (onbewust) aan bellen, internet checken, app-en, etc?
   Ik heb over die bereikbaarheid ook een blog geschreven Gsm, smartphone en tablet.

 5. Bert van der Veen

  Ik heb mijn DV2020 modem al een tijdje achter een tijdschakelaar.
  Daarbij heb ik de adapter vervangen met een modernere die ik nog had liggen. Dat scheelde weer een aantal watt’s.

  Gemeten met energiemeter, opstarten van een modem kost verwaarloosbaar meer energie, en dat voor een paar seconden. Het gaat dan om een paar watt. (datzelfde geldt voor het opstarten van PC’s) Stuk gaan ze er niet van.

  Voor de bereikbaarheid heb ik alleen een mobiel. Geen arsenaal aan apparatuur dat de hele dag aan moet blijven dus.

  Het is overigens belachelijk dat een modem (voor 0,1 watt WIFI in de lucht) evenveel moet verbruiken als een koelkast.
  Zolang er nog mensen zijn met zonnecollectoren die zonder blikken en blozen een terrasverwarmer aanzetten zal dat wel niet veranderen.

 6. Hans Keesom

  270 kwh/jaar……dat is 30 watt continue…….heb je toevallig zo’n modem waar op de achterkant staat dat ie 12 volt a 2,5 A gebruikt? Want dat hebben wel meer mensen……..
  Twee opmerkingen daarover.
  – Die getallen geven vooral wat een voeding moet kunnen leveren voordat je dit modem er veilig op kunt aansluiten. De 12 Volt staat vast maar de 2.5 A wordt echter maar zelden gehaald. Meestal gaat er veel minder doorheen. Je komt dan vaak lang niet aan die 30 watt en dus ook niet aan 270 kwh/jaar.

  – Wat op het kastje staat is niet zo belangrijk, het gaat om de transformator, die van 220 V 12 V moet maken gebruikt. Om dat te meten heb je speciale apparaten die je in het stopcontact kunt stoppen zoals deze.

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.