Welkom > Eco-mindset > Reizen

Reizen

Vakantie: ontspanning?

Voordelen thuis blijven:


Redenen om niet op reis te gaan:

Financieel Stress Gezondheid Milieu Huis & dier


Reizen heeft een hoop schijnbare voordelen:

1. Je zou meer respect leren hebben voor je medemens.

2. Je zou leren hoe belangrijk het is om in harmonie met de natuur te leven.

3. Je zou door de eenvoud van andere culturen overtuigd worden ook meer eenvoudig te leven en blij te zijn met wat je wél hebt.

4. Je bewondert wijsheid, rust, geluk van mensen die nog nooit hun land of zelfs maar hun regio verlaten hebben. Mensen die bijna niets bezitten, maar volop in het leven staan.

5. Met reizen steun je ontwikkelingslanden.

6. Vakantie is ontspanning.


Impact vliegen

Impact vliegen op ecologische voetafdruk

Een 10-daagse vliegvakantie heeft (reis, verblijf en plaatselijk vervoer) een ecologische voetafdruk van 1,8 hectare. Dat staat dus gelijk aan het eerlijk aarde-aandeel van een mens voor één jaar. Oftewel met een vakantie kun je alles verspillen, wat je ter beschikking hebt voor een heel jaar.

Het vliegverkeer is de snelst groeiende sector van CO2 uitstoot!
Als de luchtvaartsector zo blijft groeien, dan hebben alle inspanningen om huizen te isoleren en minder vlees te eten geen zin meer!

Vliegen is ook bijzonder on-democratisch, want nog maar 5% van de wereldbevolking zat ooit in een vliegtuig.

Maar vliegen blijkt helaas een vanzelfsprekenheid te zijn in onze maatschappij. Het is ook een taboe om mensen daar op aan te spreken.
Ze verwijzen dan altijd naar de politiek, industrie, bedrijven, etc die zich maar meer moeten gaan inzetten. Of ze proberen hun gedrag goed te praten door te zeggen dat ze netjes hun afval scheiden, een dag per week geen vlees eten of vaker de fiets pakken.
Ze voelen zich dus totaal niet verantwoordelijk voor de negatieve impact die zij zelf veroorzaken. En vliegen heeft daarnaast een veel grotere impact dan afval scheiden of besparen, vlees eten en auto rijden!
Onderstaand filmpje geeft deze impact concreet weer:


Oplossingen voor vliegen?

Vlieg-quota
Het invoeren van individuele vliegtuig-quota is een goede oplossing. Mensen die namelijk meer willen vliegen dan hun rechtmatige aandeel, zullen zeer dure vliegtuigkilometers moeten opkopen van mensen die ze niet gebruiken. Op deze wijze is er een herverdeling van rijk naar arm en het aantal vliegreizen is gelimiteerd.

Vlieg-taks
Met een systeem van vliegtuigtaksen is dit niet het geval. Rijke mensen kunnen in dat geval naar believen blijven vliegen terwijl minder welgestelde toeristen uit de boot vallen. Ook is er daarbij geen limiet aan het aantal vliegreizen.


Tips duurzaam reizen

  1. Kies voor een fiets- of wandelvakantie in eigen land of buurland.
  2. Ga met trein of bus in plaats van met auto op vakantie.
    Je kunt dan tijdens de reis al ontspannen. En wil je een auto, caravan of fietsen hebben op de plek van bestemming, dan kun je die ook ter plaatse huren.
  3. Vliegen lijkt snel en goedkoop, maar tel daar qua tijd nog wel bij op: rit naar vliegveld, het wachten (inchecken, douane, bagage afhalen) en rit naar plaats van bestemming.
    Ook wat betreft kosten moet je rekening houden met vervoer van/naar het vliegveld en parkeergeld op luchthaven.
  4. Laat je niet verleiden tot "eco-reizen", deze hebben vaak een hogere voetafdruk dan normale reizen.
  5. Wees bereid om traag te reizen en het "onderweg zijn" te herwaarderen. Voorbeeld: Lien is naar Indonesië gereisd zonder vliegtuig, zie Downloads.

Hike-vakantie met kinderen

minimalistisch reizen

Vroeger, toen mijn vriend en ik nog jong waren en geen kinderen hadden, deden we veel hike-vakanties. Tent, matje, slaapzak, pannen, voeding, kleding, alles in een tas op de rug en wandelen.
We wandelden in de Sloveense bergen, Pyreneeën, deden de WestHighlandWay in Schotland en de BurrenWay in Ierland.
Heerlijk, wandelen in de natuur en alles wat je nodig had op de rug.

En toen kwamen er kindjes en verhuisden we naar de Ardennen. Een prachtige omgeving in onze achtertuin, geen nood meer om vakantie te gaan. En met kleine kindjes zijn daguitstapjes ook veel praktischer.

Eerder schreef ik al dat we in de vakanties vaak wandelen naar een jeugdherberg, daar overnachten en de volgende dag weer terug wandelen. Zo hebben de kindjes een doel om ergens naar toe te wandelen en zijn ze meer gemotiveerd.
De kindjes dragen dan hun flesje water, pyama, tandenborstel in hun eigen tas op de rug.

Dat wandelen ging steeds beter, ze maakten steeds meer kilometers zonder te zeuren. En het begon bij ons en bij hen te kriebelen om (weer) te gaan hiken, een meerdaagse vakantie met tent en alles op de rug.

Eind juli besloot ik eens een tochtje in Luxemburg uit te gaan stippelen.
Mijn vriend wilde het liefste gaan wildkamperen, hij vond campings met zwembaden, speeltuinen en veel mensen op elkaar gepropt niet zo geweldig idee. Ik houd ook van de rust, maar mij leek het voor de kindjes wel fijner als ze na een wandeltocht “beloond” werden met kinder-vertier zoals speeltuin en zwembad/rivier.


Zandkasteel met bloemetjes versierd


Blij met de leeszaal op de camping.
Boekenkast was eerst wanorde, kon het niet laten met mijn boeken-adoratie om ze allemaal mooi netjes te zetten.

Nog gezocht naar natuur-campings, maar zo keurmerk was er in Luxemburg niet en sommige campings zagen er wel al natuurlijk uit, geen zwembad maar rivier en zonder kinder-animatie-team.
Het werd dus een 8-daagse tocht van camping naar camping wandelen.


Lichtgewicht kampeermateriaal

We moesten nu nog een lichtgewicht tent en slaapmatjes hebben. Ik heb alle tweedehands-sites afgezocht, maar kon helaas niets naar onze wens vinden, of te zwaar of te groot of te ver weg.
Dus bij een outdoor-winkel nieuwe lichtgewicht tent en slaapmatjes gekocht.


We kozen voor 4-persoontent, veel lichter dan 5-persoonstent. En past ook prima!


Tassen inpakken...

Leuk idee hoor, hiken met kleine kinderen, maar dat betekent dus dat én tent én vijf slaapmatjes én vijf slaapzakken bij ons op de rug moesten. Werd voor ons dus ook een uitdaging!
En als je vegan en glutenvrij eet, moet je dus heel veel eten zélf meenemen. Niet lekker makkelijk ‘s ochtends een vers brood op de camping kopen helaas.
Maar na wat proppen en duwen en chagrijn, is het toch gelukt!

De kinderen droegen in hun tas zelf hun fles water, kleding, regenjas, regenhoes voor de tas, pet, zwemkleding en lichtgewicht handdoek.

Mijn vriend en Olaf wilden naast een wandelvakantie ook op fietsvakantie. Dus ik had voor hen een mooie fietsroute uitgestippeld van thuis naar onze eerste camping in Luxemburg. Zij gingen dus echt vanuit thuis op vakantie, ze waren zo trots!

Ik ging dan met Linde en Hugo met de auto daar heen.
Dan konden de fietsen daarna in de auto die op de camping bleef staan en vanuit die camping zou de gezamelijke wandelvakantie dan beginnen.

En daar gingen we en route, vol positieve moed!
Maar voor Hugo was het met zijn drie jaar best pittig.
Het was ook moeilijk, de afstand en tempo waren voor Linde (5) goed, Olaf (7) wilde sneller lopen, maar voor Hugo was het te ver.
Dus we besloten na twee dagen Hugo zijn spullen in onze tas erbij te proppen, zodat hij zonder rugzak hoefde te lopen. Niet dat die zo zwaar was, maar er viel letterlijk een last van zijn schouders af. En toen ging het beter.


Linde en Hugo samen hand-in-hand

Olaf wilde daarentegen meer bagage in zijn tas. Hij wilde stoer ook zelluf zijn slaapzak en matje dragen. En hij kreeg het voor elkaar om ook zijn slaapzak nog in zijn tas erbij te proppen. Linde wilde natuurlijk niet onderdoen en propte ook haar slaapzak in haar tas.
En volgend jaar willen ze hun eigen hike-tas, net als papa en mama, zo hoeven wij minder te dragen.
Wat een lieverds hè, want het was best pittig voor ons, mijn vriend had 18-20 kilo op zijn rug, ik 15 kilo.


Zodra Olaf en Linde konden klimmen, waren het berggeiten
en konden we ze niet meer bijhouden.

En soms als we al uren gelopen hadden of het begon te regenen, pakten we de bus naar het dorp van de camping. Ook een keer gelift met ons vijfjes en onze tassen.
Het mocht immers wel leuk blijven, we wilden niet dat de kinderen de vakantie als afzien zouden beschouwen, want dan wilden ze nooit meer op hike-vakantie. En we wilden juist dat ze enthousiast raakten!


We hadden al paar uur gelopen, kindjes werden moe, dus met de bus naar de camping.
Na wat eten en rusten “even” naar het meer, toen ze verderop surfers bezig zagen,
moesten ze ze dichterbij zien en zo konden ze opeens nog paar kilometer extra lopen!


Blote voeten

Mijn vriend heeft trouwens bijna de hele vakantie op blote voeten gelopen. Op de rotspaadjes, op de kiezelpaadjes en met veel gewicht op zijn rug. Hij vond dat fijner.
En Linde liep ook een deel op blote voeten. Bikkels!


Trots

De kindjes waren zo trots op wat we deden. Tegen iedereen die we tegenkwamen vertelden ze dat we op hike-vakantie waren en iedere dag wandelden met alles op de rug.


Waarom zou je voor een houten bruggetje kiezen,
als je ook over rotsen kunt klauteren?


Campings

Mijn vriend had gelijk, campings zijn niet aan ons besteed. Jeetje wat een drukte en herrie daar. Thuis hebben we megatuin met rust en daar heb je klein grasplekje met overal luidruchtige buren. En duur, ik had vantevoren niet gekeken naar de prijzen, dacht stukje gras en wc, dat zal niet veel kosten. Wel dus!
Onderweg kwamen we ook wildkampeerders tegen, die in de rust aan de rivier boek zaten te lezen. Zalig!


Hugo helpt met koken

Op het einde van de vakantie vroegen we aan de kindjes wat zij volgend jaar liever wilden doen: wildkamperen of campings? Olaf wilde wildkamperen, Linde campings voor speeltuintjes, Hugo had er nog geen mening over.
Dus volgend jaar gaan we trip doen met combi van campings en wildkamperen.


Off-grid en off-line

Vond het heerlijk om ruim week lang off-line te zijn (immers geen smartphone), geen mails, geen website-to-do-dingen, tijd voor mijn gezin in de natuur, zalig!


Onderweg bramen en appeltjes plukken

Op een geven moment kwamen we camping waar ik echt wel heel veel geld voor plaatsje moest betalen. Ik vroeg of er geen goedkopere optie was?
“Ja, een plekje maar dan heb je geen elektriciteit.”
“Prima”
“Heb je dan geen elektriciteit nodig?”
“Nee hoor.”
We hebben tijdens acht dagen slechts enkel één keer ons fototoestel uurtje opgeladen in de douche-ruimte. Voor de rest geen elektriciteit nodig gehad.


Minimalistisch reizen

Zalig om ruim een week zo minimalistisch te leven. Beseffen met hoe weinig je toe kunt komen.
En ook wel grappig om te zien dat sommigen halve dag bezig waren om grote tent of caravan met voortent(en) op te zetten en alles in te richten. Terwijl wij telkens in kwartier klaar waren, als je niet veel bij je hebt, heb je ook niet veel tijd nodig om uit of in te pakken.


Prachtige quotes

Tijdens de vakantie werden er mooie uitspraken gedaan die ik jullie niet wil onthouden!

Ik tegen Linde: “Waarom sta je hier nu opeens stil?”
Linde: “Ik ben van de stilte en de Aarde aan het genieten.”


Linde wilde wel met klooster op achtergrond op de foto…

We steken de rivier over en lopen verder op het pad naast de rivier.
Linde: “Ik loop op het water.”
Ik: “Nee, we lopen nu naast het water.”
Linde: “Maar in de Aarde zit toch water en ik loop op de Aarde, dus ik loop op het water. Dat wist jij niet hè!”
Ik: “Het is maar goed dat ik zo een slimme dochter heb.”


... Olaf wilde niet met stomme gebouwen op de foto, maar met mooie bomen...
(zijn woorden)

Olaf: “Eigenlijk hebben we niet veel nodig hè mama, een tent om te slapen, kleding, eten en water.”
Ik: “Inderdaad, we hebben heel veel dingen allemaal niet nodig.”
Even pauze.
Ik: “Misschien kun je dan na de vakantie je kamer gaan opruimen en de spullen die je niet meer nodig hebt wegdoen of weggeven.”
Olaf reageert niet, maar je hoort hem nadenken. En na de vakantie gaat hij, hij die altijd alles wil bewaren en nog geen snippertje papier wil weggooien, spontaan zijn kamer opruimen. Yes!


... en Hugo met allebei.

Linde tegen Hugo: “Hugo doorlopen”
Hugo: “Ik doorloop hè.”


Steentje bijdragen aan essentiele wereld

Tof een week back to basics te leven, enkel met datgene wat je werkelijk nodig hebt, hele dagen buiten in de natuur en omringd door hen die je het meest dierbaar zijn.
We hopen dat we onze kinderen deze vakantie hebben kunnen meegeven dat dat essentieel in het leven is. En dat zij op hun beurt zo hun steentje kunnen bijdragen aan een meer essentiele wereld!


Steentje bijdragen


Onze vakanties:
hiken, berghutten & wildkamperen

Een aantal jaar geleden deden we onze eerste hike-vakantie en sindsdien zijn we verkocht. We trekken er vaak op uit. Hier in de Ardennen gaan we regelmatig een weekendje wildkamperen. En in de zomer lopen we in ons geliefde Frankrijk naar berghutten.Berghut-tocht

In de zomer van 2020 hebben we in de Drôme echt een prachtige berghut-tocht gedaan.
We begonnen op 514 meter en we sliepen op 1774 meter in een berghut.
We hebben dus op één dag meer dan 1250 meter geklommen!
Dat was echt zwaar, lichamelijk, maar ook geestelijk, vooral voor mij.

Want twee jaar eerder waren we ook al in de Drôme en wilden een trektocht gaan ondernemen. Maar tijdens een bergwandeling viel ik en brak ik mijn pols. Die pijn was erger dan een bevalling. Het begon toen natuurlijk ook te onweren en dus moest ik met gebroken pols, viel bijna flauw van de pijn, in het onweer, kinderen in paniek, die bergwandeling afmaken om bij de auto te geraken. Toen uur rijden over kronkelige weggetjes naar het ziekenhuis om foto's te maken. Bleek het een gecompliceerde breuk te zijn, moest ik naar ziekenhuis nog een uur verderop om te laten opereren waarbij er een stuk ijzer in mijn pols geplaatst zou worden. Die operatie kon die dag niet meer plaatsvinden, dus nacht in het ziekenhuis blijven. Mijn vriend en kinderen moesten toen in die drukke stad een hotelletje zoeken. Volgende dag geopereerd, pols in het gips en pijnstillers met opium (!) gekregen, oftewel de bergwandelingen hebben we die vakantie maar niet meer gedaan.


2018: tijdens bergwandeling gecompliceerde polsbreuk opgelopen, wachten op operatie


Maar ik wilde de angst die ik daardoor had opgelopen overwinnen en dus in 2020 een pittige berghut-tocht uitgestippeld met 1250 meter hoogteverschil!


2020: Berghut-tocht, Linde (8), Hugo (6) en Olaf (10)


Halverwege waren we echt kapot en het steilste stuk moest nog komen. We twijfelden om terug te gaan. Als ik het verhaal naderhand aan iemand vertelde, denk je echt, wat doe je jezelf toch aan?
Maar het toffe is dat je tijdens zo een tocht dus mensen tegenkomt die allemaal dat soort wandelingen maken. Er waren locals die deze tocht op slechts één dag naar boven én naar beneden liepen. Dan denk je, wij doen er twee dagen over.
Of een gezin met kinderen, die een meerdaagse huttentocht deden en over de stenen sprongen.
En je wordt zo aangemoedigd door die anderen dat je je grenzen wilt verleggen. En iedereen is onderweg aardig en zegt wat tegen elkaar, hoe ver het nog is en vol lof tegen onze kinderen dat ze het knap vinden dat ze dit doen met hun eigen bepakking op de rug. En die zijn dan zo trots dat ze weer enthousiast verder willen en rennen de volgende helling op, terwijl ik me dan met moeite ook maar weer omhoog hijs ;-)


Halverwege, je ziet steile stuk dat we nog omhoog moeten


Het was heet (35°-40°) en ik had gelezen dat de bron boven op de berg daardoor ver droog stond en je dus niet de zekerheid had dat er water was.
Oftewel veel water meenemen (zwaar!) en de eerste dag niet te veel drinken, pas als we wisten dat we ons water konden bijvullen, mochten we royaal aan de drinkflessen lurken.
En het was corona-tijd, de tourist info had gezegd dat berghut dicht zou zijn, dus voor de zekerheid ook maar onze tent meegenomen, oftewel zware tas.

Het was zwaar, afzien, trillende benen van vermoeidheid, ik was bang op de smalle paadjes waarbij de afgrond naar beneden naast je ligt...
Maar als je dan boven komt en de hut ziet, ben je zo blij dat je het gehaald hebt, dat ik mijn angst heb overwonnen!
Die nacht heb ik niet geslapen, mijn lijf trilde de hele nacht nog na van de adrenaline.


Op de top, TROTS, we hebben het gehaald, berghut in zicht


Hugo is altijd al een kind dat gefascineerd is door hoogte, die moet in de hoogste bomen klimmen, paadjes naar boven wandelen, vragen waar de lucht begint en dromen dat hij de wolken kan aanraken.
Toen we boven kwamen en het immense uitzicht hadden, zei Hugo (6) met tranen in zijn ogen:

"Ik had nooit gedacht ik zo hoog zou klimmen,
mijn droom om zo hoog in de lucht te zijn is uitgekomen."
Dan weet je waarvoor je het doet!


Uitzicht


En wat herinner je van een vakantie, niet die dag dat je over een markt geslenterd heb of in de rivier hebt gezwommen, maar dat je grenzen, lichamelijk en geestelijk, hebt verlegd!

En de kinderen waren zo ontzettend trots op zichzelf, dat ze een berg hadden beklommen, dat ze hun bepakking zelf droegen, dat ze in berghut hebben geslapen. Echt zo boost voor hun zelfvertrouwen, die herinnering en trots neemt niemand ze meer af!


Vive la France

Soms hebben we ook wel zin om naar Oost-Europa te gaan, andere cultuur en meer ruige natuur. Maar ik haat autorijden. En met de trein of bus zie ik eerlijk gezegd niet zitten, want dan moet je je zo vastleggen. Ik wil de vrijheid hebben om spullen te pakken en weer verder te trekken.

Vorig jaar hadden we op een camping mooi ruim plekje tussen de bossen. Maar we gingen dus die berghut wandeling doen en toen we terugkwamen was ons plekje bezet, terwijl we gevraagd hadden dat voor ons vrij te houden. Kregen we een ander plekje aangeboden tussen campers en caravans, dacht het dus niet, ik ga echt niet op een recht afgebakend stukje met slechts paar vierkante meter tussen al dat pompeus blik zitten.
Dus hup, andere camping gezocht, waar we wel ergens vrij konden staan.
En dan is het dus wel fijn dat je door die auto de vrijheid hebt om dat te kunnen doen.
Of als het slecht weer is, dat je naar andere regio kunt trekken of eerder naar huis kunt gaan. Wat met een bus/treinreis helaas niet mogelijk is omdat je dan tickets voor bepaalde dag hebt geboekt.

Tevens vind ik Frankrijk een prachtig en afwisselend land qua natuur, dus waarom verder weg zoeken als je zo dicht bij al zo optimaal kan genieten!


Wildkamperen in de Ardennen

Wij wonen in de prachtige Ardennen, dus we gaan regelmatig hier lekker een weekend hiken.
Wildkamperen mag in Belgie officieel niet, maar er zijn hier bivak-zones waar je wel legaal mag wildkamperen.
Ik heb een hele map met kaarten en dan stippel ik een mooie wandeltocht uit.


Kaartlezen is vast onderdeel van de tocht


Zo zalig om zo een prachtige hike-omgeving gewoon als achtertuin te hebben!
Dat je spontaan kan vertrekken als het mooi weer is.


Na een lange tocht, even verkoeling zoeken in de rivier


In de wintermaanden als het te koud is om te kamperen, pakken we een jeudherberg of B&B. Je kan natuurlijk ook kamperen in de winter, er zijn genoeg bikkels die dat doen en het een sport vinden om zodra er sneeuw ligt een bivaktocht te gaan doen. Maar zo een die-hard ben ik niet ;-)

Voordelen hiken

1. Hiken is ultieme natuurervaring

Door de natuur wandelen, in tent slapen, afhankelijk zijn van de weersomstandigheden, je bent zo één met de natuur, zo zalig.
Soms is het ook niet zo zalig hoor, als het dagen regent, al je kleding is nat, je slaapzak is klam, maar dan kan je zo intens blij zijn als het een dag niet regent of als warempel de zon gaat schijnen.


2. Hiken is goed voor relatie/gezin

Tijdens het hiken heb je eindelijk tijd voor elkaar, want geen afleiding van werk, school, dagelijkse beslommeringen. En dus momenten van samenzijn.
Maar hiken is soms ook afzien, die ochtend is die chagerijnig, dat moment is die het lopen beu, op het einde van de middag wordt voor de een de tas te zwaar, dat kind klaagt over dat de voetjes moe zijn, de onvermijdelijke vraag "hoe ver is het nog?", als het dagen regent piekert mama of ze nog wel genoeg droge sokken voor allemaal heeft en als de zon schijnt of ze niet verbranden en genoeg drinken.
En elkaar dan dan door die moeilijke momenten heen helpen, schept een band!


Olaf is moe en we zijn pas op een kwart van de route,
onder zie je het dorpje waar we gestart zijn


Olaf en Linde die vaak ruzie hebben, houden bij het bereiken van de top elkaars hand vast,
omdat ze samen zichzelf hebben overwonnen!


3. Hiken is minimaliseren

Hiken is dé ultieme uitdaging in minimaliseren!
Tijdens iedere tocht maak ik dan ook een lijst wat we de volgende keer niet meer mee hoeven te nemen.
Want alles wat je niet mee neemt, scheelt aan gewicht om te dragen.
Plus dat je rugzak ook geen bende is.


4. Hiken is goedkoop vakantie vieren

Een hikevakantie is goedkoop, je hebt immers niet veel nodig, je hoeft geen duur huisje of caravan te boeken.
Kies voor wildkampeerplekken, als dat in dat land toegestaan is.

Of als je een camping kiest, pak dan de sobere campings, zonder zwembad en kinderanimatie-team. Scheelt in prijs, maar vooral als ik een dag in de natuur heb gewandeld, kan ik die drukte van die krijs-campings echt niet aan ;-)
En check of er op de camping trekkersplekken zijn, die zijn goedkoper én zo zit je niet claustrophobisch ingeblikt tussen de caravans en campers.

Nieuw initiatief is "Welcome to my Garden", waarbij je gratis bij mensen in hun tuin mag slapen, heel tof!


Ruime plek en picknicken in de schaduw onder bomen, heerlijke locatie


Het kampeermateriaal is een aanschaf, maar dat verdien je zo terug als je vergelijkt wat een normale vakantie kost.
En je hoeft niet gelijk voor de ultieme versie te kiezen. Wij vervangen ieder jaar iets. Zo hebben we jarenlang rondgelopen met een vormeloze hike-rugzak van dertig jaar oud van mijn vriend zijn zus. Die hebben we vorig jaar vervangen door een degelijke hike-rugzak. En dit jaar hebben we kleinere en lichtere matjes gekocht voor de twee slaapmatjes die kapot waren.
En je kan veel kwalitatief kampeermateriaal ook 2ehands kopen!
Zo krijg je in de loop der jaren een steeds betere en lichtere uitzet.


Onze hike-hoek


Op de overloop hadden wij een verloren hoek. Daar heb ik nu stellagekasten gezet en daar als ons hike-materiaal netjes op uitgestald: tent, matjes, slaapzakken, kookgerei en natuurlijk mijn dikke map met wandelkaarten en reisboeken. En naast die kasten hangen onze hike-tassen.
Zonde om iets waar we trots op zijn op zolder weg te stoppen. En zo zien we als de trap op/aflopen altijd ons hikemateriaal en worden we getriggerd om er weer op uit te trekken.


Ook zin om te gaan hiken?

In mijn Kennisbank vind je kaarten van LangeAfstandsWandelingen.

Wist je dat er ook Europese fietsroutes zijn? Voor als je meer zin hebt in een fietsvakantie. Ook deze kaarten staan in mijn Kennisbank.
In mijn Boekenshop vind je prachtige boeken om je te laten inspireren voor hiketochten...

...als ook praktische reisgidsen met meerdaagse wandel/fiets-routes.

Door in mijn Boekenshop te kopen, kost jou niks extra, maar steun je onze vereniging en kan ik jou blijven inspireren. Alvast bedankt!

Meer inspiratie

Blogs over reizen:

Vakantie
No Impact Week - dag 3: vervoer
Vakantie (ont)spanning?
Eenvoud in de Pyreneeën
Opgeruimde leesvakantie
Verwachtingen 2014
Ver-kantie of stay-cation
Staar voor je uit vakantie
Vakantie 2.0
Hike-vakantie met kinderen


Films & documentaires

Inspirerende filmpjes en documentaires over dit onderwerp (en alle andere onderwerpen)
kun je bekijken op mijn Films & docs-pagina.

Deze pagina is enkel beschikbaar voor donateurs.
Word ook donateur en krijg toegang tot 330 video's!

Kennisbank

Artikels, achtergrondinformatie, bronnen over dit onderwerp (en alle andere onderwerpen)
kun je raadplegen in mijn Kennisbank.

Deze pagina is enkel beschikbaar voor donateurs.
Word ook donateur en krijg toegang tot ruim 150 artikels!

Eco-shop

Locatie

Natuurhuisjes


Campspace - kamperen op unieke, duurzame locaties in de natuur door heel EuropaVervoer

Flixbus - internationale reizen per bus
Flixbus NL
Flixbus Belgie

Treinrondreizen

Boeken

Thuisblijven
- Thuisvakanties


Hiken
- reisverhalen
- routes

Fietsvakanties
- reisverhalen
- routes


Treinvakanties
- Europa
- Wereld


Thuisvakanties
Hiken - reisverhalen


Hiken - reisverhalen - Santiago de Compostela


Hiken - routes - Nederland


Hiken - routes - Van Nederland naar Zuid-Frankrijk

deel 1 deel 2 deel 3

Hiken - routes - FrankrijkHiken - routes - Groot-BritannieHiken - routes - Europa

Hiken - routes - Wereld
Fietsvakanties - reisverhalen

Fietsvakanties - routes - Nederland


Fietsvakanties - routes - Europa


Fietsvakanties - routes - WereldTreinvakanties - EuropaTreinvakanties - WereldOp deze pagina word je met een link verwezen naar een webwinkel die dit product of boek verkoopt. En daarbij krijgt onze vereniging een percentage van de opbrengst, zonder dat het jou extra geld kost. Op deze manier steun je de vereniging Green Evelien. Bedankt!

Je kan hier ons webwinkel-beleid lezen.

Ben je tevreden over een product uit mijn webwinkel en wil je dit vaker kopen?
Zou je dit dan telkens via mijn webwinkel willen doen? Zo blijf je ons steunen.

Staat jouw gewenste artikel of boek er niet tussen? Werkt een link niet meer?
Merci om dit door te geven op adverteren@greenevelien.com.