Welkom > Eco-praktisch > Vervoer

Vervoer

Leven zonder auto

De auto heeft een enorme impact op je ecologische voetafdruk,
daarom hebben wij in Vlaanderen een paar jaar zonder auto geleefd.

Voordelen

1. Het bespaart veel geld:


2. Fietsen is goed voor je humeur, je bent lekker buiten, je frist er van op.


3. Tijdbesparing:
We konden niet snel even met de auto naar de winkel, maar moesten een kwartier fietsen.
Dus maakten we een goed voorbereide boodschappenlijst en kochten alles in één keer, waardoor we uiteindelijk minder tijd kwijt waren.

Tips

Er zijn tegenwoordig steeds meer mogelijkheden om een auto te huren of te delen, zoals Cambio, GreenWheels, Autodelen, SnappCar, etc.

We hadden een fietskar die we achter de fiets hingen als we grote inkopen gingen doen.


Milieuvriendelijkste auto is geen auto

De term “milieuvriendelijk" of "goed voor het milieu" wordt te pas en te onpas gebruikt. Laten we aub duidelijk zijn: “milieuvriendelijk” of “goed voor het milieu” bestaat niet. Enkel “minder schadelijk voor het milieu”!


Een "milieuvriendelijke" auto bestaat niet,
enkel minder milieu belastend.

Een ledlamp is niet “goed” voor het milieu, het is minder schadelijk dan een spaar- of gloeilamp. Enkel geen licht laten branden is goed voor het milieu.
Je dak vol leggen met zonnepanelen is niet “milieuvriendelijk”, het is beter dan grijze stroom. Maar de meest ecologisch kWh is de kWh die je niet gebruikt!
"Duurzaam reizen" bestaat niet (tenzij je te voet naar Santiago de Compostella loopt), want reizen heeft altijd een milieu-impact.

En voor de duurzame auto geldt dezelfde redenering. Deze auto is niet positief voor het milieu, maar minder negatief.

Ik wil hiermee overigens niet beweren dat je geen ledlampen, zonnepanelen, duurzame reizen of auto's dient aan te schaffen, waar het mij om gaat, is het juiste taalgebruik.
En dus om niet al te ondoordacht mee te waaien met de greenwashing-tendens die nu gaande is.


De enige "milieuvriendelijke" auto is een auto die niet rijdt


Rebound-effect

Het gevaar bij een duurzame innovatie is, omdat het zuiniger is, mensen er meer van gaan gebruiken. Waardoor het besparende effect teniet wordt gedaan, dit heet het Rebound-effect.

Direct Rebound-effect

Door de komst van spaar- en ledlampen, laten mensen makkelijker het licht branden, want ze vebruiken toch minder energie.
Met de komst van zonnepanelen, gaan mensen meer elektriciteit verbruiken, want het is toch groen en gratis.
Doordat je vliegreizen kunt compenseren met de aankoop van CO2-certificaten, kun je gewoon zonder schuldgevoel blijven vliegen.

Voorbeeld: de verwarming wordt energie-efficienter, dan bespaart de gebruiker elektriciteit, dus geld en die persoon kan dan denken: "Hee, mijn factuur is gedaald, dus ik kan meer gaan gebruiken."

Indirect Rebound-effect

Naast het directe Rebound-effect, is er ook nog het indirecte Rebound-effect.
Hetzelfde verwarmingsvoorbeeld: de verwarming wordt energie-efficienter, de gebruiker bespaart elektriciteit en dus geld en gaat dat geld dan besteden aan andere zaken die een energie-impact hebben.

Ik hoor deze redenatie vaak:
"Ik eet geen vlees meer, dus nu ben ik zo goed bezig voor het milieu, dat ik van mezelf toch wel met vliegtuig op vakantie mag."

Dat is dus een typisch voorbeeld van een indirect rebound-effect.

De auto en het Rebound-effect

Vroeger woonden mensen op loop- of fietsafstand van hun werk. Met de komst van de auto kon de mens verder van het werk gaan wonen.
En alle technologische innovatie die werd gedaan om de auto energiezuiniger te maken, wordt weer teniet gedaan door de redenering dat we dan verder van ons werk kunnen wonen “voor hetzelfde geld”.

Met de komst van de duurzame auto, zullen mensen niet minder gaan autorijden, want hun auto is nu toch "goed" voor het milieu.

Gedragsverandering net zo belangrijk als technologische innovaties

Ik ben niet tegen technologie, vind het reuze interessant en ben best wel techno-nerd.
Maar enkel met technologie kunnen we de wereld niet redden.
We zullen ook moeten inzetten op bewustwording en gedragsverandering, want anders worden dus alle voordelen gerealiseerd door technologische innovaties teniet gedaan door het overcompenserende gedrag van de mensen, het Rebound-effect.
En daar wordt naar mijn mening veel te weinig aandacht aan besteed.

Dat is ook simpel te verklaren, want daar valt geen economische winst mee te behalen, met de verkoop van ledlampen, zonnepanelen, duurzame reizen en elektrische auto's wel.

Het zou beleidsmakers sieren, indien ze niet meer enkel gefocust zijn op korte-termijn-winst-scoren, maar zich richten op lange termijn en dus inzetten op gedragsverandering aan de hand van bewustwording en sensibilsatie.


Keuze voor onze nieuwe auto

Huidige situatie

Nu we in de Ardennen wonen is leven zonder auto helaas niet meer mogelijk:

Er zijn hier geen fietspaden of fietsstroken, enkel wegen waar de auto's 100km/h scheuren, dus dat geeft het gevoel dat je op de snelweg rijdt zonder vluchtstrook.
(Als ze hier eens gaan controleren op snelheid, is de Belgische Staatsschuld gelijk afgelost...)
Ik ben pro-milieu en ik heb daar veel voor over, maar ik ga daar niet dagelijks mijn leven of dat van mijn kinderen voor op het spel zetten.

Er is hier nauwelijks openbaar vervoer, slechts 3 keer per week komt er een bus, daarmee wordt naar werk of school gaan onmogelijk.

Initiatieven zoals Cambio, GreenWheels, Autodelen, SnappCar bestaan hier helaas (nog) niet.

En de weersomstandigheden in de winter zijn hier veel strenger, soms ligt er wekenlang een dik pak sneeuw en we hebben ochtenden gehad van -18°C, niet echt ideaal weer om 10 kilometer naar school te fietsen.

De Ardenners vinden ons al zeer eco, omdat wij als gezin slechts één auto hebben ;-)


We moesten onze auto vervangen, hij kwam niet meer door de keuring en de reparatiekosten waren hoger dan dat de auto nog waard was...
Dus op zoek naar een andere bak. Zoals uit mijn woordgebruik al blijkt, ik geef niet veel om auto's. Zou het liefst geen auto hebben, maar dat is hier in de Ardennen helaas onmogelijk.
Als er dan een andere auto aangeschaft moet worden, dan wilden we als eco-gezin liefst wel een exemplaar die minder vervuilend is, dus weinig verbruik en weinig uitstoot.


Afscheid van onze bloemen-vlinder-hippie-bak

Lowtech auto niet duurzaam

Een paar mensen in onze omgeving hebben een 2CV (lelijk eendje), wat een geweldige eenvoud!
Het ding rijdt, ramen klap je manueel open, je doet hem op slot door simpel een sleutel in deur te draaien, geen overdosis aan knopjes oftewel geen poespas.
En als er mankementen aan zijn, zijn die blijkbaar gemakkelijk te repareren, omdat de auto gewoon nog zo simpel is.

Maar ze maken wel een oorverdovend lawaai en hun uitstoot is verre van "milieuvriendelijk".

Elektrische en waterstof auto geen optie

Een elektrische auto is hier in de Ardennen niet mogelijk, er zijn te weinig laadpalen. En met ons off-grid systeem is thuis opladen ook geen optie.

Hetzelfde geldt voor de waterstofauto, er zijn hier geen waterstoftankstations.

Daarnaast ook nog een andere beperking, deze pasten allebei gewoon niet binnen ons budget.

Hybride auto

Dus ik ging op onderzoek uit, wat dan wel mogelijk was.
Voor de mensen die mij nog niet zo goed kennen, ik ben een lijstjes-nerd ;-)
Van heel veel modellen opgelijst wat hun verbruik en uitstoot was.


Ik kwam uit bij een tweedehands hybride wagen.
Een hybride auto heeft een traditionele verbrandingsmotor op benzine of diesel met daarnaast ook een elektrische motor.
De auto rijdt ofwel alleen op elektrische energie of door de combinatie van beide motoren.

Maar van hybride auto's zijn natuurlijk ook weer diverse opties mogelijk:

Wij kozen voor een zelfopladende hybride en om precies te zijn een Toyota Auris.
Deze hebben we tweedehands gekocht en pastte binnen ons budget van 15.000 euro.


Vriend trots, ik ben minder blij met deze decadente bak

Geen "lange bak" of break-model
Verschillende garages bezocht, diverse modellen bekeken en getest.
Een verkoper probeerde ons "een lange bak" aan te smeren, in officiele auto-terminologie heet dat een break-model, met extra laadruimte.
Dat is handiger als je op vakantie gaat, kun je meer zooi meenemen, maar dat is vaak slechts eenmaal per jaar. Om daarvoor het hele jaar door met een zwaardere wagen te rijden, vind ik onlogisch en niet-ecologisch.

En wij gaan minimalistisch op vakantie, dus wij hebben niet veel laadruimte nodig als we op vakantie gaan.

Voordelen hybride auto

Wat we fijn vinden van deze auto:
  1. Hij is zalig stil als we wegrijden, stapvoets of file rijden en als we bij een stoplicht of kruispunt moeten wachten.

  2. Hij heeft automatische versnelling:
    1. Relaxed, niet meer schakelen!
    2. Veilig, want je kunt constant twee handen aan het stuur houden omdat je niet meer hoeft te schakelen en ook ben je geestelijk minder afgeleid omdat je niet meer aan het schakelen hoeft te denken.
    3. Zuinig, vroeger verbruikten automaten meer dan handgeschakelde versnellingsbakken, maar tegenwoordig zijn ze zuiniger en daardoor zullen alle auto's in de toekomst verplicht automaten zijn.
    4. Gezonder, je hoeft je linkervoet niet meer te gebruiken voor de koppeling, geen kramp meer in je been als je file rijdt of voor een stoplicht wacht en daardoor ook minder rugklachten.
    5. Minder onderhoudskosten op lange termijn, omdat de motor en koppeling hierdoor minder slijtage hebben.

  3. Op het dasboard zie je op een wijzerplaat hoe zuinig je rijdt (of niet): charge, eco of power. Als je "power" rijdt, licht de wijzer zelfs rood op, dat proberen we natuurlijk te vermijden.
    Mijn vriend had niet bepaald een rustige rijstijl, maar door deze auto is hij nu (gelukkig!) veel rustiger gaan rijden, omdat je nu visueel hebt wanneer je veel benzine verbruikt.
    Eén van onze kinderen vindt al die technologie reuze interessant, hij zit daarom in het midden op de achterbank zodat hij alle schermpjes goed in de gaten kan houden en als die wijzer naar "power" gaat en rood wordt:
    "Papa, de wijzer is nu rood hè, dat is niet goed voor het milieu en onze veiligheid...".

  4. Op het scherm van de gps en radio heb je ook een functie om de status van de batterijen te bekijken, dan zie je hoe vol de batterijen zijn en of je ze met je huidige rijgedrag aan het laden of ontladen bent.
    Heel tof om dat visueel te hebben, dat ene kind vindt dat ook interessant om te zien:
    "Papa, de batterijen gaan nu ver leeg, je moet rustiger rijden!" ;-)


Auto's worden computers

Dus nu hebben we die nieuwe (=tweedehands) hybride auto. Maar wat een wirwar aan knopjes en automatiseringen.
Ik wil dat helemaal niet, ik wil enkel een bak die mij van A naar B brengt!

Blijkbaar is het dus niet meer mogelijk om een zuinige, minder-milieuvervuilende wagen aan te schaffen, die basic, simpel, eenvoudig en low-tech is. Daar baal ik wel van!

(Wie nog een gat in de markt zoekt...)

Poespas

Een knopje dat bijhoudt hoe lang je al aan het rijden bent, tegen de verkoper riep ik uit:
"Wat een onzin, daarvoor kun je toch gewoon op de klok kijken en zelf een rekensommetje maken!"

Dual-verwarming, je kan voor ieder individueel de verwarmingstemperatuur tot op de halve graad nauwkeurig instellen. Ook de stoelverwarming kan nog op hoog-laag ingesteld worden.
Voortaan tijdens het autorijden geen gesprekken meer over de maatschappij, want tegenwoordig is het:
"Hoe warm wil jij het aan je voeten hebben, schat? En wil je graag ook nog hoge, lage of geen kont-verwarming?"

Om de auto te openen of op slot te doen, hoeven we niet meer met de sleutel in het slot te draaien of op knopje van de sleutel te drukken. Deuren ont/ver-grendelen al als je met je sleutel in de buurt bent en de deur aanraakt.
Ook hoeven we de sleutel niet meer in het slot te steken om de auto te starten, enkel de sleutel in de auto hebben en op power-knop drukken.

Een parkeerhulp met camera's zodat je op het scherm ziet hoeveel ruimte je nog aan achterkant hebt. Nou, ik kan toch al niet parkeren en met dat irritante gepiep van die parkeerhulp al helemaal niet!
Ik rijd gewoon tot ik plekje zie waar ik de ruimte heb om te parkeren, dan loop ik wel beetje extra, kan heus geen kwaad om wat te bewegen.

Een achteruitkijkspiegel die automatisch dimt als er iemand met groot licht achter je in je spiegel schijnt, zijspiegels die automatisch inklappen als de auto afsluit.
Automatische ruitenwissers, elektrisch bedienbare ramen, air-conditioning.

GPS
Een ingebouwde GPS, zo een muts die bij iedere afslag drie keer herhaalt hoe ik moet rijden, dat bepaal ik zelf wel.

In een vorige job had ik een moestuin-bezoek georganiseerd en het adres aan de deelnemers doorgegeven. De helft van de groep kwam te laat, want hun GPS kon het adres niet vinden.
Er was zelfs iemand beweerde dat de straat uberhaupt niet bestond, omdat zijn GPS het niet herkende...
Ik vond dat toch wel straf, dat een GPS blijkbaar bepaalt of straten wel of niet meer bestaan!

Ik wilde dat ding toch een kans geven, nou ik werd door alle onmogelijke zandpaadjes geleid waarbij de vering van onze nieuwe auto gelijk gereduceerd werd.
Aha, daarom bouwen ze tegenwoordig standaard een GPS in je auto, zo krijg je sneller mankementen en verkopen ze meer auto's ;-)

Computerprogrammeurs nodig ipv auto-monteurs

Al die nutteloze poespas, met veel te veel knopjes, mogelijkheden, piepjes, lampjes en dat kan allemaal kapot, ik wil gewoon een bak die rijdt!

Alles is dus elektronica en veel mensen vinden die high-tech handig.
Maar elektronica is zeer gevoelig!
Een wasmachine gaat niet stuk omdat de wastrommel niet meer werkt, maar vanwege een besturingsprobleem.
Een computer/laptop werkt niet meer, niet door een kapot scherm of toetsenbord, maar omdat de software niet meer up-to-date is.
Hetzelfde geldt voor auto's, die gaat niet stuk omdat de motor uit elkaar dondert. Het probleem zit steeds vaker in de elektronica en hoe meer elektronica, hoe meer kans dat op technologisch onderhoud.
We hebben straks geen auto-monteurs meer nodig om auto's te repareren, maar computerprogrammeurs.

Dan kan een auto wel zeer zuinig in verbruik en uitstoot zijn, maar als er continu updates & resets uitgevoerd moeten worden en zekeringen moeten worden vervangen, dan geeft een duurzame auto ook geen vrijheid-blijheid.


Vraagtekens bij duurzame auto's

Ik ben dus redelijk tevreden met onze "nieuwe" auto, blij dat de auto-industrie steeds meer voor hernieuwbare energie kiest. Maar ik stel me nog wel twee vragen bij al deze innovaties: 1. Moeten we in plaats van enkel te zoeken naar "milieuvriendelijkere" auto's, misschien ook niet ons veelvuldig rij-gedrag eens onder de loep nemen en daarin gedragverandering proberen te verwezenlijken?

Want nu wordt iedere uitstoot-besparing teniet gedaan door het directe Rebound-effect:
De gedachte dat de eco-auto minder slecht voor het milieu is, betekent voor veel mensen dat ze dus meer kunnen gaan rijden, zonder zich daar nog schuldig over te voelen.


Duurzame auto rebound-effect: grafiek



Duurzame auto rebound-effect: visueel

Waarom zet de politiek voornamelijk in op het verduurzamen van auto's?

Waarom wordt er niet geïnvesteerd in meer veilige fietspaden?
Vooral Belgie en zeker Wallonie kan daarin nog veel verbeteren!

Waarom wordt openbaar vervoer niet veel goedkoper of zelfs gratis gemaakt, zoals nu in Luxemburg al het geval is?
Dit geldt voornamelijk voor Nederland, want in Belgie kost een enkele reis, ongeacht de afstand, slechts 8,30 euro!

2. Auto's worden steeds zuiniger qua rijden, maar aan de andere kant komen er steeds meer toepassingen die energie slurpen:

Dus de milieuwinst die geboekt wordt door een zuinigere motor, gaat weer (deels) verloren  door het indirecte Rebound-effect, namelijk het in gebruik nemen van al die poespas.


Elektrische fiets

Toen we nog in Vlaanderen woonden, hadden we geen auto en deden we alles op de fiets, heerlijk!
Nu hier in de Ardennen, had ik een goede tweedehands fiets gekocht met 21 versnellingen om de heuvels te trotseren. Maar dat viel nog flink tegen. Vooral met een kind voor- en achterop de fiets. Hoewel ik toch wel een redelijke conditie heb.
Mijn vriend fietst iedere week naar het station waar hij de trein neemt naar zijn werk. Als we dan met ons gezinnetje gingen fietsen, met ieder een kind op de fiets, dan was dat toch iedere keer minder gezellig dan gehoopt, omdat ik telkens gefrustreerd raakte dat hij wel met de fiets omhoog kwam en ik moest gaan lopen.


Trots of een elektrische fiets?
Mijn vriend had al een paar keer gesuggereerd dat ik een elektrische fiets moest kopen. Maar dat wilde ik niet, ik zou gewoon vaker gaan fietsen en aan mijn conditie en spiermassa werken. Helaas liep dat telkens op frustratie uit.
Dus laatst toch maar naar de fietsenwinkel gegaan en naar een elektrische fiets geïnformeerd. Slechts ter oriëntatie natuurlijk hè.
De verkoopster raadde me proefritten op hun verschillende modellen aan om zo te testen welke ik het fijnste vond. Wow, zo is fietsen weer wél leuk in de Ardennen, ik voelde me helemaal bevrijd.
Dus nu ben ik de trotse* bezitster van een elektrische fiets!

*trots betekent hier ook wel: die zich over haar trotsheid heen heeft gezet


Fietskar
We hebben ook een tweedehands fietskar gekocht voor achter de fiets waar de kindjes in kunnen zitten. Dat fietst fijner dan met hen voor- of achterop de fiets, voor mij én voor hen!
Mijn fiets wordt nu niet meer door hun gewicht en bewegingen uit evenwicht gebracht.
De kindjes zitten gezellig naast elkaar en kunnen veel beter om zich heen kijken, vooral ons zoontje klaagde als hij achterop de fiets zat dat hij weinig zag.
Tevens zijn ze zo beter beschermd tegen wind en regen dan op de fiets.
En een fietskar is ook makkelijker vast en los te maken dan fietstoeltjes. Dus als de kindjes niet meegaan, heb ik geen stuur en bagagdrager bezet met lege fietstoeltjes.


Waarop letten bij aanschaf?
Er is wel een groot aanbod in elekrische fietsen en veel zaken die van belang zijn.
De belangrijkste twee zijn het type motor en de grootte van de accu. De motor bepaalt het vermogen en de accu de hoeveel energie die je beschikbaar hebt.


Motor
Wat betreft het type motor, deze zijn er uiteraard in verschillende merken, maar belangrijker is de plaatsing. Hij kan geplaatst zijn in het voorwiel, achterwiel of in het midden bij de trapas. De plaatsing maakt een groot verschil uit. De ene plek is niet beter dan de andere plek, althans in Nederland en Vlaanderen, hier in de Ardennen heb je niets aan een motor in het voorwiel.
Maar je voelt wel degelijk verschil en wat jij het fijnste vindt, dat is persoonlijk en zul je zelf moeten ondervinden.
Ik vond een motor in het achterwiel fijner dan in het midden omdat ik hierbij het gevoel had als ik bergopwaartsging ging dat ik in de rug geduwd werd.


Accu
De grootte van de accu is natuurlijk ook van belang en bepaalt voor een deel de prijs. Je hebt accu’s vanaf 250Wh. Ik heb een grotere accu van 320Wh gekozen omdat ik vaak ondersteuning nodig heb als ik hier bergopwaarts ga en dan ook nog met een kinderkarretje erachter. Plus willen we echt lange fietstochten gaan maken.

Meer info vind je in de Keuzegids elektrische fietsen in mijn Kennisbank.


Trap- én remondersteuning
Ik heb voor een model gekozen dat me niet alleen ondersteunig geeft als ik bergopwaarts ga, maar dat me ook helpt af te remmen als ik bergafwaarts ga (Bionx-systeem). En dat vind ik net zo belangrijk, want tijdens afdalingen hier was ik altijd continu in mijn remmen aan het knijpen.
Mijn vriend heeft minder schrik om hard naar beneden te gaan en racet gerust met 45km/h hier naar beneden. Ik vind het in die afdalingen toch wel fijn dat ik mijn fiets nu kan instellen op automatisch verminderde snelheid met daarin verschillende ondersteuningniveaus.
En het positieve hiervan is dat de energie die vrijkomt bij zowel het handmatig als met de motor remmen, weer opgeslagen wordt in de accu. Dus hoef je minder snel je accu op te laden!


Nadelen
Er is ook wel een nadeel aan een elektrische fiets ten opzichte van een gewone fiets en dat is dat deze veel meer weegt. Dus zonder de ondersteuning trapt een elektrische fiets echt wel zwaarder, waardoor je dus gemakkelijker de ondersteuning nodig hebt.
En ja, een elektrische fiets is duur, maar goedkoper in aanschaf én gebruik dan een (tweede) auto!


Vrijheid
Ik ben dus heel blij met mijn nieuwe elektrische fiets, ondanks dat ik hierdoor wel weer wat meer elektriciteit ga verbruiken voor het opladen van de accu en ondanks dat ik mijn trots opzij heb moeten zetten dat ik met een gewone fiets hier niet happy word.
Maar deze twee bezwaren verdwijnen als sneeuw voor de zon als ik mijn nieuw herwonnen vrijheid ervaar. Want ik kan weer lekker bewegen, me in een grotere straal van ons huis verplaatsen en zie onze kindjes samen genieten in hun fietskarretje.


Update 2020
Mijn elektrische fiets heb ik ondertussen weer verkocht en daarvoor in de plaats een goede mountainbike gekocht.
Omdat die elektrische fiets te stads was en ik er dus niet mee door de bospaadjes kon crossen, juist één van de leukste activiteiten om te doen in de Ardennen!


Impact vliegen

Impact vliegen op ecologische voetafdruk

Een 10-daagse vliegvakantie heeft (reis, verblijf en plaatselijk vervoer) een ecologische voetafdruk van 1,8 hectare. Dat staat dus gelijk aan het eerlijk aarde-aandeel van een mens voor één jaar. Oftewel met een vakantie kun je alles verspillen, wat je ter beschikking hebt voor een heel jaar.

Het vliegverkeer is de snelst groeiende sector van CO2 uitstoot!
Als de luchtvaartsector zo blijft groeien, dan hebben alle inspanningen om huizen te isoleren en minder vlees te eten geen zin meer!

Vliegen is ook bijzonder on-democratisch, want nog maar 5% van de wereldbevolking zat ooit in een vliegtuig.

Maar vliegen blijkt helaas een vanzelfsprekenheid te zijn in onze maatschappij. Het is ook een taboe om mensen daar op aan te spreken.
Ze verwijzen dan altijd naar de politiek, industrie, bedrijven, etc die zich maar meer moeten gaan inzetten. Of ze proberen hun gedrag goed te praten door te zeggen dat ze netjes hun afval scheiden, een dag per week geen vlees eten of vaker de fiets pakken.
Ze voelen zich dus totaal niet verantwoordelijk voor de negatieve impact die zij zelf veroorzaken. En vliegen heeft daarnaast een veel grotere impact dan afval scheiden of besparen, vlees eten en auto rijden!
Onderstaand filmpje geeft deze impact concreet weer:


Oplossingen voor vliegen?

Vlieg-quota
Het invoeren van individuele vliegtuig-quota is een goede oplossing. Mensen die namelijk meer willen vliegen dan hun rechtmatige aandeel, zullen zeer dure vliegtuigkilometers moeten opkopen van mensen die ze niet gebruiken. Op deze wijze is er een herverdeling van rijk naar arm en het aantal vliegreizen is gelimiteerd.

Vlieg-taks
Met een systeem van vliegtuigtaksen is dit niet het geval. Rijke mensen kunnen in dat geval naar believen blijven vliegen terwijl minder welgestelde toeristen uit de boot vallen. Ook is er daarbij geen limiet aan het aantal vliegreizen.

Meer inspiratie

Blogs over vervoer:

Natuurlijk wonen is milieu-onvriendelijk
Heimwee naar autoloosheid
No Impact Week
No Impact Week - dag 3: vervoer
No Impact Week - dag 8: eco-zondag
Elektrische fiets
Verwachtingen 2014
Extreme sneeuwval, stroomstoring en onveilige kerncentrales


Kennisbank

Artikels, achtergrondinformatie, bronnen over dit onderwerp (en alle andere onderwerpen)
kun je raadplegen in mijn Kennisbank.

Deze pagina is enkel beschikbaar voor donateurs.
Word ook donateur en krijg toegang tot ruim 150 artikels!

Boeken





Op deze pagina word je met een link verwezen naar een webwinkel die dit product of boek verkoopt. En daarbij krijgt onze vereniging een percentage van de opbrengst, zonder dat het jou extra geld kost. Op deze manier steun je de vereniging Green Evelien. Bedankt!

Je kan hier ons webwinkel-beleid lezen.

Ben je tevreden over een product uit mijn webwinkel en wil je dit vaker kopen?
Zou je dit dan telkens via mijn webwinkel willen doen? Zo blijf je ons steunen.

Staat jouw gewenste artikel of boek er niet tussen? Werkt een link niet meer?
Merci om dit door te geven op adverteren@greenevelien.com.