NL
FR

Welkom > Eco-praktisch > Vervoer

Vervoer

Voordelen leven zonder auto

De auto heeft een enorme impact op je ecologische voetafdruk,
daarom hebben wij in Vlaanderen een paar jaar zonder auto geleefd.

Het bespaarde ons een hoop geld: benzine, wegenbelasting, verzekering, jaarlijkse onderhoudsbeurt, afschrijving van de auto en vergeet niet parkeerkosten. Maar ook op sport-abonnementen, omdat we alles met de fiets deden.

Fietsen is goed voor je humeur, je bent lekker buiten, je frist er van op.

Tevens was het tijdbesparend. We konden niet snel even met de auto naar de winkel, maar moesten een kwartier fietsen. We maakten een lijst en kochten alles in één keer, waardoor we uiteindelijk minder tijd kwijt waren.

We hadden een fietskar die we achter de fiets hingen als we grote inkopen gingen doen.

Tips:

- Een auto kost geld, het is ten allen tijde een verliespost.
- Er zijn tegenwoordig vele mogelijkheden om een auto te huren.
- Woon je in Vlaanderen en je doet je auto weg, dan krijg je voor 3 jaar een GRATIS abonnement op tram, metro en bus.

Huidige situatie

Nu we in de Ardennen wonen is leven zonder auto helaas niet meer mogelijk.
Uiteraard hebben we energiezuinige auto en gaan met trein naar ons werk.


Elektrische fiets

Toen we nog in Vlaanderen woonden, hadden we geen auto en deden we alles op de fiets, heerlijk!
Nu hier in de Ardennen, had ik een goede tweedehands fiets gekocht met 21 versnellingen om de heuvels te trotseren. Maar dat viel nog flink tegen. Vooral met een kind voor- en achterop de fiets. Hoewel ik toch wel een redelijke conditie heb.
Mijn vriend fietst iedere week naar het station waar hij de trein neemt naar zijn werk. Als we dan met ons gezinnetje gingen fietsen, met ieder een kind op de fiets, dan was dat toch iedere keer minder gezellig dan gehoopt, omdat ik telkens gefrustreerd raakte dat hij wel met de fiets omhoog kwam en ik moest gaan lopen.

Trots of een elektrische fiets?
Mijn vriend had al een paar keer gesuggereerd dat ik een elektrische fiets moest kopen. Maar dat wilde ik niet, ik zou gewoon vaker gaan fietsen en aan mijn conditie en spiermassa werken. Helaas liep dat telkens op frustratie uit.
Dus laatst toch maar naar de fietsenwinkel gegaan en naar een elektrische fiets geïnformeerd. Slechts ter oriëntatie natuurlijk hè.
De verkoopster raadde me proefritten op hun verschillende modellen aan om zo te testen welke ik het fijnste vond. Wow, zo is fietsen weer wél leuk in de Ardennen, ik voelde me helemaal bevrijd.
Dus nu ben ik de trotse* bezitster van een elektrische fiets!

*trots betekent hier ook wel: die zich over haar trotsheid heen heeft gezet

Fietskar
We hebben ook een tweedehands fietskar gekocht voor achter de fiets waar de kindjes in kunnen zitten. Dat fietst fijner dan met hen voor- of achterop de fiets, voor mij én voor hen!
Mijn fiets wordt nu niet meer door hun gewicht en bewegingen uit evenwicht gebracht.
De kindjes zitten gezellig naast elkaar en kunnen veel beter om zich heen kijken, vooral ons zoontje klaagde als hij achterop de fiets zat dat hij weinig zag.
Tevens zijn ze zo beter beschermd tegen wind en regen dan op de fiets.
En een fietskar is ook makkelijker vast en los te maken dan fietstoeltjes. Dus als de kindjes niet meegaan, heb ik geen stuur en bagagdrager bezet met lege fietstoeltjes.

Waarop letten bij aanschaf?
Er is wel een groot aanbod in elekrische fietsen en veel zaken die van belang zijn.
De belangrijkste twee zijn het type motor en de grootte van de accu. De motor bepaalt het vermogen en de accu de hoeveel energie die je beschikbaar hebt.

Motor
Wat betreft het type motor, deze zijn er uiteraard in verschillende merken, maar belangrijker is de plaatsing. Hij kan geplaatst zijn in het voorwiel, achterwiel of in het midden bij de trapas. De plaatsing maakt een groot verschil uit. De ene plek is niet beter dan de andere plek, althans in Nederland en Vlaanderen, hier in de Ardennen heb je niets aan een motor in het voorwiel.
Maar je voelt wel degelijk verschil en wat jij het fijnste vindt, dat is persoonlijk en zul je zelf moeten ondervinden. Ik vond een motor in het achterwiel fijner dan in het midden omdat ik hierbij het gevoel had als ik bergopwaartsging ging dat ik in de rug geduwd werd.

Accu
De grootte van de accu is natuurlijk ook van belang en bepaalt voor een deel de prijs. Je hebt accu’s vanaf 250Wh. Ik heb een grotere accu van 320Wh gekozen omdat ik vaak ondersteuning nodig heb als ik hier bergopwaarts ga en dan ook nog met een kinderkarretje erachter. Plus willen we echt lange fietstochten gaan maken.

Meer info vind je in de Keuzegids elektrische fietsen op mijn download-pagina.

Trap- én remondersteuning
Ik heb voor een model gekozen dat me niet alleen ondersteunig geeft als ik bergopwaarts ga, maar dat me ook helpt af te remmen als ik bergafwaarts ga (Bionx-systeem). En dat vind ik net zo belangrijk, want tijdens afdalingen hier was ik altijd continu in mijn remmen aan het knijpen. Mijn vriend heeft minder schrik om hard naar beneden te gaan en racet gerust met 45km/h hier naar beneden. Ik vind het in die afdalingen toch wel fijn dat ik mijn fiets nu kan instellen op automatisch verminderde snelheid met daarin verschillende ondersteuningniveaus.
En het positieve hiervan is dat de energie die vrijkomt bij zowel het handmatig als met de motor remmen, weer opgeslagen wordt in de accu. Dus hoef je minder snel je accu op te laden!

Nadelen
Er is ook wel een nadeel aan een elektrische fiets ten opzichte van een gewone fiets en dat is dat deze veel meer weegt. Dus zonder de ondersteuning trapt een elektrische fiets echt wel zwaarder, waardoor je dus gemakkelijker de ondersteuning nodig hebt.
En ja, een elektrische fiets is duur, maar goedkoper in aanschaf én gebruik dan een (tweede) auto!

Vrijheid
Ik ben dus heel blij met mijn nieuwe elektrische fiets, ondanks dat ik hierdoor wel weer wat meer elektriciteit ga verbruiken voor het opladen van de accu en ondanks dat ik mijn trots opzij heb moeten zetten dat ik met een gewone fiets hier niet happy word.
Maar deze twee bezwaren verdwijnen als sneeuw voor de zon als ik mijn nieuw herwonnen vrijheid ervaar. Want ik kan weer lekker bewegen, me in een grotere straal van ons huis verplaatsen en zie onze kindjes samen genieten in hun fietskarretje.

Elektrische fietsen


Impact vliegen

Impact vliegen op ecologische voetafdruk

Een 10-daagse vliegvakantie heeft (reis, verblijf en plaatselijk vervoer) een ecologische voetafdruk van 1,8 hectare. Dat staat dus gelijk aan het eerlijk aarde-aandeel van een mens voor één jaar. Oftewel met een vakantie kun je alles verspillen, wat je ter beschikking hebt voor een heel jaar.

Het vliegverkeer is de snelst groeiende sector van CO2 uitstoot!
Als de luchtvaartsector zo blijft groeien, dan hebben alle inspanningen om huizen te isoleren en minder vlees te eten geen zin meer!

Vliegen is ook bijzonder on-democratisch, want nog maar 5% van de wereldbevolking zat ooit in een vliegtuig.

Maar vliegen blijkt helaas een vanzelfsprekenheid te zijn in onze maatschappij. Het is ook een taboe om mensen daar op aan te spreken.
Ze verwijzen dan altijd naar de politiek, industrie, bedrijven, etc die zich maar meer moeten gaan inzetten. Of ze proberen hun gedrag goed te praten door te zeggen dat ze netjes hun afval scheiden, een dag per week geen vlees eten of vaker de fiets pakken.
Ze voelen zich dus totaal niet verantwoordelijk voor de negatieve impact die zij zelf veroorzaken. En vliegen heeft daarnaast een veel grotere impact dan afval scheiden of besparen, vlees eten en auto rijden!
Onderstaand filmpje geeft deze impact concreet weer:

Tekst op het einde van het filmpje:

An average european flight produces over 400kg of greenhouse gasses for every passenger
that's the weight of an adult polar bear!


Oplossingen voor vliegen?

Vlieg-quota
Het invoeren van individuele vliegtuig-quota is een goede oplossing. Mensen die namelijk meer willen vliegen dan hun rechtmatige aandeel, zullen zeer dure vliegtuigkilometers moeten opkopen van mensen die ze niet gebruiken. Op deze wijze is er een hervedeling van rijk naar arm en het aantal vliegreizen is gelimiteerd.

Vlieg-taks
Met een systeem van vliegtuigtaksen is dit niet het geval. Rijke mensen kunnen in dat geval naar believen blijven vliegen terwijl minder welgestelde toeristen uit de boot vallen. Ook is er daarbij geen limiet aan het aantal vliegreizen.

Op mijn blog staan de volgende artikels over vervoer:

Natuurlijk wonen is milieu-onvriendelijk
Heimwee naar autoloosheid
No Impact Week
No Impact Week - dag 3: vervoer
No Impact Week - dag 8: eco-zondag
Elektrische fiets
Verwachtingen 2014
Extreme sneeuwval, stroomstoring en onveilige kerncentrales

Kennisbank

Artikels, achtergrondinformatie en bronnen over dit onderwerp (en alle andere onderwerpen) kun je bekijken in mijn Kennisbank.

Deze pagina is enkel beschikbaar voor donateurs.
Word ook donateur en krijg toegang tot ruim 150 artikels!


Eco-shop

Vervoer & reizen

Index:
Vervoer
Reizen

Vervoer

Fietsenwinkel Fietsenwinkel.nl
zowel normale als elektrische fietsen
Fietskarren
kinderen - huisdieren - bagage

Reizen

Dezwerver.nl De Zwerver
wandel & fietskaarten

Op deze pagina word je met een link verwezen naar een webwinkel die dit product verkoopt. En daarbij krijgt onze vereniging een percentage van de opbrengst, zonder dat het jou extra geld kost. Op deze manier steun je de vereniging Green Evelien. Bedankt!

Ben je tevreden over een product uit mijn webwinkel en wil je dit vaker kopen?
Zou je dit dan telkens via mijn webwinkel willen doen? Zo blijf je ons steunen.

Staat jouw gewenste artikel er niet tussen? Laat maar weten, dan zet ik het er graag bij!
Werkt een link niet meer? Merci om dit door te geven op adverteren@greenevelien.com.

Advertenties