Verwachtingen 2014

Vol verwachting wil ik jullie graag vertellen dat onze verwachtingen voor 2014 zijn dat we in verwachting zijn van ons derde kindje dat we in maart verwachten!

Vanaf nu tot begin september ben ik lekker thuis. Ik kan me dus volledig gaan voorbereiden op de bevalling. Oftewel mijn toch al altijd aanwezige opruimwoedes die vanaf nu door de hormonen alleen nog maar heviger zullen worden, kan ik voluit laten manifesteren en dus hopelijk nog veel minder bezittingen!
En na de bevalling heb ik alle tijd om 6 maanden volledige borstvoeding te geven, zalig!
Vanwege deze gezinsuitbreiding zullen we in de maanden maart, april en mei dan ook geen gasten ontvangen.

Isolatie, ventilatie en houtkachel
We willen nog voor de geboorte van ons kindje ons dak goed laten isoleren. Want dat blijkt volgens de huidige normen toch echt wel ondermaats te zijn. Uiteraard gaan we dit doen met eco-materialen.
Ook willen we ventilatieroosters in ons huis gaan plaatsen, want die zijn er nu gewoon niet.
En we verwarmen ons huis met een houtkachel maar het rendement van deze kachel is slecht. Dus die willen we gaan vervangen door een duurzamer alternatief.
Door de extra dakisolatie en efficientere houtkachel hoeven we onze cv-installatie dan hopelijk helemaal nooit meer te gaan gebruiken!
Dit jaar kun je dus ook een paar blogs over “bouwen en wonen” verwachten.

Bewust afval besparen
We hadden vorig jaar helemaal niet als vooropgezet doel om slechts twee afvalzakken te hebben. Mijn vriend zei een keer in maart dat hij toen nog geen zak afval aan straat had gezet. En uiteindelijk bleken we dus met één zak een half jaar te kunnen doen.
Dat we zo weinig afval hebben was dus totaal geen voornemen of streven, maar enkel een positief gevolg van onze consumptiewijze. We hebben er dan ook helemaal geen moeite voor hoeven doen om dat te bereiken.
Dit jaar willen we echt wel op gaan letten, niet zozeer om nog minder afval te produceren, maar gewoon als nieuwe uitdaging en bewustwording!

Oogst
Een andere uitdaging voor dit jaar is om de oogst van onze moestuin te gaan vergroten, want die was wel aardig, maar nog niet zoals we wensen. Dat is vooral te wijten aan de bodem en het klimaat hier, de grond is zware klei en vol met stenen. En de winters zijn hier streng en duren lang, waardoor we pas een maand later kunnen starten en we een maand eerder dan in Vlaanderen en Nederland al vorst aan de grond hebben.
Maar goed, deze omstandigheden zien we niet als belemmering maar als uitdaging en zullen van ons moestuiniers met doorzettingsvermogen maken!

Minder autorijden
Doordat ik dus nu geruime tijd niet meer hoef te gaan werken, zullen we ook véél minder autokilometers maken, want het was toch iedere week dat ik 320km met die kl*te auto moest rijden. Ik ben zo blijblijblij, vooral omdat ik een enorme hekel aan autorijden heb en dit niet past binnen onze eco-lifestyle.

Media
Dit jaar zal een derde tv-reportage over ons te zien zijn, deze keer op de Nederlandse televisie in het programma “ Melk & Honing” (niet echt een vegan-titel ;-)). De opnames zijn al in oktober geweest, de uitzending zal in het voorjaar zijn, wanneer ik een datum heb, laat ik dat uiteraard weten!
Ook zal zal ik in de magazines Margriet en Roots komen te staan.

Vakantie
Ik heb een haat-liefde verhouding met op vakantie gaan. Enerzijds het geregel, inpakken, rit, de was naderhand, moestuin die tot oerwoud is geëxplodeerd en thuis hebben we het ook gewoon zalig. Anderzijds ook wel fijn om er eens uit te zijn.
Afgelopen jaar zijn we niet op vakantie geweest, maar dit jaar gaan we wel weer weg. En natuurlijk willen we dan weer inspiratie gaan opdoen bij mensen die ook een eco-lifestyle hebben.

Ik wil jullie allemaal een groen en verwachtingsvol 2014 wensen en
graag hoor ik welke onderwerpen jij dit jaar op mijn blog wilt lezen?

Lees ook de andere jaarverslagen:
Eco-realisaties 2013
Positief en opgeruimd 2013
Voornemens 2012
Voornemen 2011: minder elektriciteit


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


36 thoughts on “Verwachtingen 2014

 1. Elise Muylaert

  Ik wens jullie een hele dikke proficiat!!
  Van mij mogen jullie nog veel kindjes maken, zo’n mooie, guitige kinderen dat jullie hebben! En met zo’n bewust ouders, ze mogen van geluk spreken!

  Groetjes
  Elise

 2. Katleen

  Woehoe! Dikke proficiat met de gezinsuitbreiding.
  als dat geen super nieuws is om 2014 mee te beginnen.
  Zo blij voor jullie x

 3. Marianne

  Hallo Evelien,

  Wat een heerlijke tijd voor jullie. Het moet een heerlijk gevoel zijn dat je financieel niet meer gedwongen bent om te werken.
  Wat betreft je moestuin, ik ga dit jaar de jaaropleiding permacultuur doen. Volgens mij de meest duurzame oplossing voor tuinieren en op klei niet alleen duurzaam voor Moeder Aarde maar ook duurzaam voor je lijf. Alleen het oogsten duurt iets langer dan in de lange rijen. Het voordeel is dat ik wel allerlei onverwachte eetbare cadeautjes van Moeder Aarde krijg. Tot nu toe eet ik wilde postelein gratis gegroeid als “onkruid”. Dit jaar heb ik ook geen spinazie hoeven zaaien, de groene en rode melde hebben tot juli een paar maal per week een maaltje gegeven. Daarna hebben de asperges de macht overgenomen toen dat seizoen over was.
  In ieder geval wens ik je een heel gelukkig 2014 met veel mooie ontdekkingen.
  Groetjes,

  Marianne

 4. Lot

  Gefeliciteerd met je zwangerschap, knap dat je dat nu pas schrijft.

  Ik ben ook benieuwd naar de uitzending en de tijdschriften, leuk om dat te zien.

 5. Jorinde Berben

  Beste Evelien, ik lees al geruime tijd mee en wil je eerst en vooral proficiat wensen met het 3e kindje. Hier verwachten we in mei ons 2e, en deze keer heb ik me voorgenomen om bzc een echt kans te geven. Onze dochter van 20 maanden is nu half zindelijk, dus we hebben nog wel veel was met de katoenen luiers. Ook wil ik in onze nieuwe woning de verwarming niet hoger zetten dan 18 graden.

  ik had graag meer gelezen over ecologisch kleine kindjes grootbrengen en bv eens een weekoverzicht van veganistische maaltijden? Een mooie bevalling gewenst!

 6. Ingrid

  Van harte gefeliciteerd met de aanstaande komst van jullie derde kindje. Wat een enorm leuk nieuws op deze 1ste januari. Ik wens je een goede en fijne zwangerschap toe Evelien.

  Leuk dat jullie in Roots komen, daar heb ik een abonnement op, ben erg benieuwd.

 7. Laurie

  Gefeliciteerd met de komst van jullie derde kindje! Jullie hebben al twee leuke, lieve kindjes (we hebben ze meegemaakt toen we vorig jaar bij jullie logeerden) en de wereld kan nog wel wat milieubewuste persoontjes gebruiken! Ik blijf je blog volgen, vind het erg inspirerend wat jullie allemaal (niet) doen.
  Groetjes en veel geluk in 2014, Laurie

 8. P.M.Jansen van Veen

  Dag Evelien.
  Allereerst lees ik met veel plezier je Blog.
  Dank je wel daarvoor.
  En veel geluk met de nieuwe wereldburger.
  Mijn vraag is of je nog eens aandacht kunt geven aan spullen in en om het huis reduceren.
  Over de kachel; Wat denk je van een tegelkachel?
  Veel geluk in 2014.

 9. Sandra

  Hallo Evelien,

  Van harte gefeliciteerd!

  De beste wensen voor 2014.
  Ik hoop nog veel inspirerende post van je te mogen lezen!

  Succes met de laatste loodjes van je zwangerschap.

  Groetjes,
  Sandra

 10. Pieter II

  Geachte,
  Je kan misschien op je groentetuin dikke pakken bladeren van bomen leggen in de herfst. Behalve bladeren van eiken laurier enz. Populieren kastanjes enz. die zijn beter.
  Die worden dan toch verteerd en zo ontstaat er dan humus die je dan kan ondiep inwerken.
  Ander groen zal misschien ook gaan. Ik heb bij mijn vader thuis ieder jaar populieren bladeren ingevoerd en lichtjes ingewerkt.
  Pieter II

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Pieter II: Onze moestuin wordt in de herfst altijd al bedekt met een dikke laag bladeren om de bodem te beschermen. Dit najaar hebben onze kindjes fanatiek alle blaadjes in hun kruiwagentje verzameld en op de bedden gelegd, goede tuinhulpen!

 11. lies wesseling

  Beste Evelien,

  Ik lees je blog nu al enige tijd met belangstelling, en in reactie op je uitnodiging om onderwerpen aan te dragen voor het nieuwe jaar zou ik het thema ‘houtkachel’ willen voordragen. Ik begrijp dat jullie hout stoken en daar zelfs je voornaamste warmtebron van willen maken. Hout stoken is controversieel zoals je ongetwijfeld weet, zeker ook in Belgie, omdat het te veel fijn stof zou uitstoten en minder schoon zou zijn dan gas. Een dilemma. Voor mensen die buiten wonen, met een stuk land, is hout stoken aantrekkelijk: het is gemakkelijk om aan gratis hout te komen en naar mijn gevoel hoort het bij een landelijke leefstijl. Maar ook bij een eco levenstijl? Graag hoor ik een keer je visie in deze.

  hartelijke groet
  Lies Wesseling

 12. Marieke

  Hallo Evelien,

  allereerst proficiat met jullie zwangerschap en de beste wensen voor het nieuwe jaar.
  Eerlijk gezegd ben ik een klein beetje teleurgesteld dat jullie er opnieuw voor kiezen om zelf een kindje te maken, terwijl we al met teveel op deze wereld zijn. Er zijn nog zoveel kindjes die een warme thuis zoeken en dit bij jullie zouden kunnen vinden door adoptie of pleegzorg. Op die manier help je een kindje dat het echt nodig heeft en zorg je ervoor dat de wereldbevolking niet stijgt. Bovendien is het een verrijking voor alle gezinsleden!
  Uiteraard is dit een persoonlijke keuze en is deze niet voor iedereen weggelegd.

  Voor het overige doen jullie het trouwens prima, dus het kindje zal veel minder impact op onze planeet uitoefenen dan het ‘gemiddelde’ westerse kind.

 13. Chantal

  Beste Evelien,

  Allereerst gefeliciteerd met jullie nieuwe wonder. Geniet van je zwangerschap! Onze tweede wordt in maart 1 jaar en ik moet je zeggen dat het een erg mooie periode is om een baby te krijgen.

  Ik wil even zeggen dat ik met plezier je blog en site lees. Heel inspirerend en leerzaam.
  Vraag. Zou je tips kunnen geven wat betreft activiteiten met de kinderen buitens huis?

 14. Lien

  Hallo Evelien,

  Recent je website ontdekt, vind hem echt helemaal geweldig! Al mijn eigen wasmiddel en shampoo gemaakt en dat gaf echt een fijn gevoel!
  Ook een hele dikke proficiat met je zwangerschap.
  Thema’s die mij zouden interesseren om te lezen op je blog; doen jullie een alternatief voor doopsuiker of niet, kinderziektes en hoe daar mee om te gaan (al dan niet medicatie),….
  Groetjes!

 15. M

  Ik vind je blog geweldig, en super gefeliciteerd met je zwangerschap! Ik zou heel graag wat meer willen
  Lezen over thuis onderwijs en hoe je dat combineert met je dochter en
  Binnenkort je baby! Volg je een schema, ik lees er graag wat meer over.

 16. Esme

  Gefeliciteerd met je zwangerschap!
  Ik lees je blog met belangstelling, al zit ik zelf mijlenver van het ecologische niveau waar jullie zitten. Maar ik doe m’n best met kleine stappen..
  Waar ik graag meer over zou lezen is hoe jullie aan zingeving doen: alternatieven voor de ’traditionele’ en steeds katholiek geïnspireerde feesten die in ons land gangbaar zijn. Ik las al al over jullie sintfeest en de boeken over de jaarfeesten, maar ik zou graag meer lezen.
  Hebben jullie rituelen omtrent geboorte, puberteit,…..?

 17. Isabel

  Een hele dikke proficiat met jullie toekomstige zoon of dochter, geniet er maar van, tijd gaat al zo snel.
  Ik ben vol enthousiasme over uw website en ga er ook regelmatig kijken. Ook deze blog volg ik op de voet, ik haal er heel veel inspiratie uit. Aangezien veganisme mij ook interesseert maar ik er tot nu toe nog een leek in ben, had ik graag af en toe wat gerechtjes die jij ook klaarmaakt, om die zelf ook eens te proberen en zo er meer over te leren

 18. Elizabeth

  Gefeliciteerd met de verwachte gezinsuitbreiding!

  Ik zou graag lezen over jullie moestuinervaringen en ben geïnteresseerd in jullie weekmenu.

 19. isis

  Een heel dikke proficiat met jullie nieuwe kleine wonder!

  Ik vond je blog ongeveer een maand geleden, en dit is denk ik de eerste reactie die ik achterlaat 🙂 Mijn droom is om binnen tien jaar zo te kunnen leven als jullie nu doen.
  Ik zou graag meevolgen met jullie moestuinavonturen. Ik zou graag meer lezen over hoe jullie je afval zo kunnen beperken. Ook jullie bouwprojecten lees ik met plezier. En dat van die zingeving vind ik ook erg interessant. Ik ben zelf niet gedoopt en vrijzinnig opgevoed, maar ik voel toch ook de behoefte om op een, noem het rituele, manier stil te staan bij bijvoorbeeld het veranderen van de seizoenen. Ik ben best benieuwd naar hoe jullie daarmee omgaan en of jullie überhaupt die behoefte hebben!
  Beste wensen voor 2014!

 20. Annelies

  Hoi Evelien, mooi stuk in trouw zeg! Ik weet zeker dat je veel mensen inspireert, mij in ieder geval wel! En nog gefeliciteerd met je zwangerschap. Groetjes, Annelies

 21. Willemien

  aan de ene kant gefeliciteerd, aan de andere kant dezelfde reactie als Mieke. Ik ben eigenlijk best benieuwd naar jullie overweging.

 22. Lies

  Gefeliciteerd met je zwangerschap!
  Ik volg je blog al geruime tijd en steek er telkens wat van op.
  Zoals Elizabeth aanhaalde ben ik ook geïnteresseerd in jullie weekmenu.
  Ook over thuisonderwijs in de praktijk lijkt het me leuk om meer te lezen.
  Groetjes!

 23. Pauline

  Hallo GreenEvelien,

  Gefeliciteerd met het kleintje op komst! Ik heb je blog ontdekt tijdens mijn eigen zwangerschapsverlof en ik ecologische alternatieven voor de gangbare schoonmaakmiddelen zocht.
  Ik zou dit jaar ook graag meer willen lezen over hoe jullie gezinsmaaltijden zijn samengesteld. Ook ben ik benieuwd hoe jullie omgaan met de ‘status aparte’ die jullie kinderen zouden krijgen door de minder gangbare leefstijl.
  Verder ben ik benieuwd of jullie van plan zijn om de auto te vervangen door een elektrische auto.

 24. Karin

  Hallo Evelien!

  Ik volg je blog al een tijdje met veel interesse. Net als Willemien en Marieke ben ik ook erg benieuwd hoe jullie tot de beslissing zijn gekomen om een derde kindje te krijgen. En in het bijzonder of jullie de afweging hebben gemaakt om het bij twee kinderen te laten (of een kindje te adopteren), omdat dat toch het allerduurzaamst is.

  Ik besef me dat dit een zeer persoonlijke vraag is hoor, en als je die niet wil beantwoorden snap ik dat volledig!

 25. Jasmijn

  Gefeliciteerd met je zwangerschap Evelien! Ik vind persoonlijk de opmerkingen omtrent adoptie wat verregaand en eigenlijk ook totaal niet van toepassing. Wij hebben een tijdje het adoptietraject gevolgd omdat het ons niet lukte om zwanger te worden en we niet tegen de natuur in wilden gaan door geen vruchtbaarheidsbehandelingen te doen. Ik kan je zeggen dat je maximum één eigen kind mag hebben om nog in aanmerking te komen voor adoptie (voor alle landen waarmee Vlaanderen samenwerkt), en dat de wachttijden oplopen tot meer dan 8 jaar momenteel. Wij hadden het geluk dat wij tijdens het traject toch onverwachts zwanger bleken te zijn – van een tweeling, lang leve de erfelijke belasting daarvan 🙂 – en nu dus toch een mooi gezin hebben. Zonder twijfelen hebben wij het adoptieparcours dan verlaten, en helemaal niet zonder spijt in het hart, want wij waren al helemaal verliefd op ons adoptiekindje dat we nog niet kenden. Maar als je tijdens de (verplichte) cursussen de verhalen van de mensen die willen adopteren hoort, kan je het echt niet over je hart krijgen om een kindje te adopteren terwijl zoveel gezinnen kinderloos blijven en de wachttijden alsmaar oplopen.
  Pleegzorg is een ander verhaal, maar ook een derde kindje staat dit niet in de weg, moest je daarvoor open staan.
  Veel succes en een fantastisch jaar toegewenst!

 26. Marieke

  Hallo, allereerst wil ik even kwijt dat alle keuzes in je leven (o.m. hoe groen je wil leven) persoonlijk zijn, dus ook hoeveel kinderen je wil en hoeveel je er zelf maakt.
  De vraag of je al dan niet mag adopteren als je reeds twee kinderen hebt, is afhankelijk van het adoptieland. Er zijn meerdere landen die toelaten om kinderen uit hun land te adopteren indien je zelf al twee eigen kinderen hebt. Bovendien kan je kiezen voor een al wat ouder kindje en niet voor een baby. De meeste kinderloze koppels willen immers een baby of jong kind adopteren. Als je zelf reeds twee kinderen hebt, heb je de baby-fase al meegemaakt en kan je kinderloze koppels beter laten genieten vanaf de baby-fase. Er hangt wel een serieus kostenplaatje aan vast, zeker als je wil adopteren uit het buitenland (>10.000€).
  Vandaar ook dat wijzelf gekozen hebben voor pleegopvang. Hierin kan je ook zelf kiezen wat het beste bij je gezin past (jongen/meisje, leeftijd, nationaliteit, religie, …) en voor hoelang je het kindje wil opvangen (langdurig, kort, crisisopvang, …). Dit kindje heeft het ook echt nodig en de wachttijd kan heel kort zijn.
  Als iedereen drie kinderen maakt die later een eigen huis met veel grond en drie bengels willen, dan zal ons bolleke ook snel te klein worden.
  Ik ben dus ook zeker heel benieuwd naar je overwegingen om zelf terug een eigen kindje te maken.

 27. Vera

  oh wat leuk, een derde ukkie op komst.
  Zelf ben ik aan het aftellen naar de komst van ons 4de (28.01).
  Daarnaast hebben we nog 4 pleegkindjes, dus lekker ‘kotje vol’ hier.
  Hartelijk gefeliciteerd en geniet maar van je zwangerschap !!! xxx

 28. Vera

  de keuze voor een kind (al dan niet biologisch) heeft niets te maken met ecologie … enkel met een keuze die het hart maakt.
  Ooit dacht ik ook dat mijn kinderwens vervult was, maar in mijn hart was nog plaats … vandaar de keuze voor pleegkindjes. Nu zoveel jaar later, vind ik het toch fantastisch nog een ‘eigen’ boeleke op de wereld te zetten.
  En ja, dan hebben we 8 stuks lopen …
  4 eigen kindjes (2-ling 15j-dochter 8j-buikbaby)
  4 pleegkindjes (2j-3j-5j-6j)
  En … ik kan geen van beiden een huis met een lap grond meegeven (zoals hierboven aangehaald). Wat ik hen wel kan geven: liefde, warmte, waarden, normen, opgroeien tot een fantastisch mens … (althans dat hoop ik).
  Luxe hebben we niet, we leven héél, héél eenvoudig. Maar wat is daar mis mee?
  En ja, moest het financieel enigzins mogelijk zijn, ging ik ook voor adoptie … (droom ik al lang van, maar is geen haalbare kaart).
  Wat de opmerkingen hierboven betreft: moet een mens altijd verantwoording afleggen als hij gewoon zijn geluk nastreeft? Zoiets neigt in mijn ogen naar jaloezie …
  Dus Evelien: GENIET, geniet, geniet !!!

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.