Opgeruimde leesvakantie


Zomervakantie heerlijk! En in de zomervakantie ga je natuurlijk ook op vakantie. Wij waren ook al druk aan het plannen.
Wanneer gaan we?
In een huisje of voor de eerste keer met de kinderen kamperen?
Maar als we gaan kamperen kunnen we niet met de trein en moeten we met de auto.
Hoe lang gaan we weg?
Gaan we enkel weer bij onze vrienden in de Pyreneeën op bezoek of gaan we ook nog een andere regio bezoeken?

Waarom op vakantie?

Tot mijn vriend zei, waarom eigenlijk weggaan? In de zomer is het hier heerlijk en hebben we veel werk in de tuin. Als we nu op vakantie zouden gaan, staat het onkruid twee meter hoog als we terugkomen.
We kunnen beter in de winter op vakantie gaan dan nu, dan hebben we meer behoefte om naar warme contreien te trekken. Plus is de tuin dan ook geen oerwoud bij thuiskomst.

Vorig jaar heb ik ook een blogpost geschreven over of op vakantie gaan wel zo ontspannend is als we er telkens van verwachten? Want dit veroorzaakt een hoop stress vantevoren en naderhand. Plus kost vakantie veel geld dat verdiend moet worden, als je niet op vakantie gaat hoef je minder te werken en kun je het hele jaar door meer ontspannen!

Wandelen met Flora: veelzijdig boek

Om het gemis van de Pyreneeën en het wandelen te compenseren hebben we het boek Wandelen met Flora gelezen van Nick Meynen. Dit gaat over een koppel dat met hun baby Flora dwars door de Pyreneeen trekt van Atlantische Oceaan naar de Middelandse Zee.

Dit boek is niet bepaald in één categorie te plaatsen. Het is verre van een saai reisverslag en ook niet enkel voor mensen die de Pyreneeën al kennen. Want het is een vlot geschreven verhaal over hoe zij als gezin omgaan met de uitdagingen die ze onderweg tegenkomen. Er komt hierbij de nodige zelfspot en zelfrelativering aan te pas. Dit zorgt voor een humoristische kwinkslag in het boek.

Meynen heeft een opleiding als geograaf genoten en deze kennis wordt in het boek ook benut, wat ik zeker een toegevoegde waarde vond hebben. Omdat je op deze wijze het landschap met andere ogen leert aanschouwen.

Filosofische inslag

Maar het boek heeft ook zeker een filosofische inslag. Er wordt uitgebreid stilgestaan bij het “wandelisme”. Voor de auteur is dit wandelisme een soort van religie:

“Stappen is een vorm van meditatie, een manier om te focussen op ademhaling in het hier en nu. Maar soms kan dat evolueren naar trance. Het lijkt of je zintuigen een out-of-office bericht hebben aangezet. Hoe verder je van de beschaving en het hier en nu wegstapt, hoe dichter je naar jezelf stapt. Je zegt niets meer. Woorden worden overbodig, worden zelfs een hindernis in het naar boven laten drijven van emoties. Je voelt die emoties sterker worden, sterker dan de rationele geest.”

“Hoe bevorderlijk is het aanschouwen van een weids landschap voor het onderhouden van een gezonde geest? De waarde van de mogelijkheid om ver te kunnen zien, laat zich al vermoeden als je stilstaat bij het woord “kortzichtig”.”

Ook verwijst Meynen regelmatig naar de filosoof Ton Lemaire, die ook één van mijn favoriete denkers en auteurs is. Meynen en Lemaire hebben dezelfde visie dat wandelen in de natuur en je door haar schoonheid laten inspireren een religieuze act is.

Maatschappelijke context

En alsof het boek nog niet veelzijdig genoeg is, gaat het ook in op actuele maatschappelijke thema’s zoals het kapitalisme, groene economie en transitie.

“Het geloof dat eeuwige groei en consumptie geen middel naar een goed leven maar een einddoel is noem ik de Groeicultus. Maar je kunt niet altijd méér consumeren op een eindige planeet. Ben je daar toch van overtuigd, dan bewijst dat deze Groeicultus een geloof is. In dit geloof is het begrip natuur vertaalt in grondstoffen en mens in consument.
Vandaag kun je Groei/God respect tonen door te consumeren/bidden in een winkel/kerk.”

Ook neemt hij zichzelf (weer) op de spot als West-Europese beeldschermwerker.

“Over het algemeen is een werkende Europeaan in toenemende mate een getemde beelschermwerker, zoals ik. Boeren en arbeiders zijn in Europa bedreigde menssoorten. Het gevolg is dat ik bij de start van elke tocht stramme spieren uit hun comateuze bureaubestaan moet sleuren. Die eerste dagen vervloek ik de romantisering van het wandelen. Maar ons lichaam is een over miljoenen jaren geperfectioneerd instrument om te stappen. Verkrampte spieren soepel krijgen kost veel energie, maar daarna krijg je energie.”

Maar tevens wordt de maatschappelijke context van die beedschermwerker ook benoemd:

“Zittend achter ons computerscherm, op kantoor. Getemd en beroofd van onze natuurlijke drang tot beweging. Het wandelisme is juist een reactie tegen dat eeuwige stilzitten in deze diensteneconomie die van ons verwacht dat we steeds meer en langer aan onze computer blijven zitten. Dat je bewust je zittend werk in dienst van de Groeicultus eens onderbreekt om te bewegen.”

Lachbui door zelfherkenning

Ten slotte kreeg ik een enorme lachbui van herkenning tijdens het lezen van de volgende passage. Meynen schrijft dat hij een obsessie heeft met lichtgewicht rondtrekken en dat uit zich bij hem in minimalisme tijdens het reizen. En deze obsessie voor minderen is hij ook thuis gaan toepassen.

Toen zijn vrouw van haar werk thuiskwam en een kop thee wilde zetten, was de kast met de theekopjes opeens leeg. De tweede kast was ook plots leeg. In de laatste kast vindt zij de helft van hun servies opgestapeld, enkel nog datgene ze noodzakelijk nodig hebben. En die waren op een zodanige wijze geordend dat ze een minimale hoeveelheid aan plaats in beslag namen.

Echt waar, ik ben precies hetzelde! Ik ben als een kind zo blij als ik weer kan opruimen en dingen weg kan doen, dit geeft me zo een bevrijdend gevoel!

Opgeruimde vakantie

En nu we dus tijdens deze zomervakantie thuisblijven heb ik lekker de tijd om mijn voornemen voor dit jaar om minder spullen te hebben te gaan realiseren.
Bij ons wordt eens in de twee maanden oud-papier opgehaald en komende week is het weer zo ver. Dus dat was voor mij aanleiding om alles eens goed uit te mesten en nu kan ik dooooozen met papier aan straat zetten, heerlijk.

In plaats van op vakantie te gaan met de nodige voor- en na-stress, vind ik het dus veel fijner om nu eindelijk eens al mijn to-do-dingen te kunnen uitvoeren en zo het nieuwe school/werk-jaar met een opgeruimde geest (en huis) van start te gaan.

Lees ook over reizen:
Ver-kantie of stay-cation?
Vakantie: (ont)spanning?
Eenvoud in de Pyreneeën
Vakantie: opgeladen door eenvoud
Staar voor je uit vakantie
Vakantie 2.0
Hike-vakantie met kinderen
Onze vakanties: hiken, berghutten & wildkamperen

Lees ook over opruimen:
Minder is meer
Consuminderen met kinderen
Minimalisme en “groen” consumentisme
Nostalgie-opruiming


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


10 thoughts on “Opgeruimde leesvakantie

  1. Van Eenoo Nancy

    Ik ben blij te horen dat ik niet de enige ben die graag in de zomer gewoon eens thuis is. Ik moet veel werken om mijn huis te betalen en als ik dan eens tijd heb om mijn gemakjes thuis te zijn, dan zou ik weggaan? Ik vind dat gek en ‘k ben blijkbaar niet de enige.

  2. Leintjecherubijntje

    Interessant boek, helaas niet in onze bieb. Maar ik word erg nieuwsgierig, dus misschien gewoon maar via bol.com :).
    Ton Lemaire hebben we dan weer wel, die ga ik morgen dan eerst halen.
    Wij gaan een weekje weg, jouw kant op zelfs, grens zuid limburg/Belgie. Naar een stiltegebied, heerlijk als alternatief van (bijna) midden in de stad. Fietsen mee, pufpufpuf heuveltjes op, voelt al als buitenland! Uitstapjes richting Ardennen en oude steden en vooral veel natuur.
    Ik werk op een basisschool dus heb lang vakantie. Meestal denk ik dan “help hoe krijg ik het vol….” en voelt thuis blijven als een soort “zonde van de vrije weken want nu kan het”. Maar diep van binnen vind ik het wel best eigenlijk. Inderdaad die stress van te voren. En het kostenplaatje.
    Mn huisje verdient ook de nodige aandacht in (achterstallig) onderhoud en algehele verzorging. Daar eerst maar eens positieve aandacht in stoppen de rest van deze weken! Een fijn en opgeruimd huis geeft ook een blije en frisse geest.
    En m’n balkon staat zo tjokvol plantjes, met allerhande gebruiksaanwijzingen, dat durf ik de buren niet eens te vragen… ;D

    Fijne zomer!

  3. Op het leven

    Ik heb in zo’n geval een verzoek gedaan bij de bibliotheek of ze het aan wilden schaffen. Het vult hun collectie aan, passend bij de wensen van hun klanten en ik hoef het boek niet te kopen. Alleen wat geduld hebben omdat het eerst moet worden geregistreerd, gekaft etc.

    Wie weet kan het bij jouw bibliotheek ook.

  4. Sandra

    De reden dat wij naar het buitenland op vakantie gaan is dat mijn man anders gewoon doorwerkt. We hebben een caravan op een stille plek in Zeeland, maar daar gaat hij amper mee naartoe en gaat dan gewoon werken. Enkel als we zeg maar meer dan 1000 km van huis zijn stopt ie ermee. Dan kan ie geen offertes, facturen maken of gewoon ‘werken’ wat ie het allerliefste doet. Voor hem hoeft vakantie eigenlijk helemaal niet. Dus dan boek ik wel een buitenlandse vakantie. Dit jaar naar de Provence opnieuw. Gewoon om even meer dan een week met het hele gezin samen te zijn. Samen eten, samen gezelschapsspelletjes spelen, samen wandelen en zwemmen, samen…voor een keertje. Het is misschien jammer en triest dat mijn man niet vaker thuis wil/kan zijn, maar ik wist dit op voorhand. Zelf ben ik de rust zelve. Ik probeer alles slow te doen en werk niet. Echt een tegenpool van mijn man. Dat boek vind ik wel interessant om eens te lezen.

  5. Tineke

    Voor de zelfde reden als Sandra gingen wij ook steeds 1 weekje naar het buitenland. We hebben een eigen zaak (op ons thuisadres) en dan werk je eigenlijk altijd.
    Vanaf 2 september stoppen we met de zaak en gaat mijn man uit werken. Zo heeft hij gewoon zijn uren te werken en verder terug echte vrije tijd … op een bepaald moment is geld minder belangrijk dan vrije tijd. Niet dat we nu kunnen gaan rentenieren, maar omdat we echt geen luxepaarden zijn kunnen we rond komen met veel minder (we zullen nu gewoon niet meer kunnen sparen, maar dat is niet erg want het geld dat we kregen bij de verkoop van de zaak is onze spaarpot). Ik blijf gewoon thuis voor de kinderen … en ik ben er helemaal klaar voor!
    Evelien, jij geeft me zoveel tips om spaarzaam en duurzaam te leven en nu ga ik eindelijk tijd hebben om dit ook echt allemaal in realiteit om te zetten (tot nu toe was het vooral met bewondering lezen over wat jij allemaal doet). De eerste stappen zijn gezet en ik geniet enorm van het tuinieren, het experimenteren met vegetarische gerechten, de verschillende uitdagingen om minder elektriciteit en water te gebruiken, om minder afval te hebben, om minder plastic in huis te halen, om dingen te herstellen in plaats van weg te gooien, om eerst op zoek te gaan naar tweedehands-spullen alvorens meteen naar de winkel te lopen om iets nieuws, om de auto steeds minder te gebruiken, enzovoort.
    Het zou dus best kunnen dat wij volgend jaar ook geen vakantie meer buitenshuis zullen hebben. Onze kinderen genieten enorm van het thuis zijn. Ze slapen in een tentje in de tuin, spelen met water en zand, maken een kampvuurtje (ik weet het! Niet echt ecologisch maar zo gezellig…), liggen lekker languit op de trampoline (we hebben geen hangmat) een boekje te lezen, vrienden lopen af en aan, ze verzorgen de dieren en de planten van buren en vrienden die op vakantie zijn, ze picknicken in het park … gewoon het feit dat er geen schools ritme is : dat is al vakantie!
    Verder valt het me op dat er oneindig veel blogs zijn van mensen (vooral vrouwen) die geen heil meer zien in de huidige economische ratrace en bereid zijn om hun leven grotendeels om te gooien en zich in te zetten voor een betere (schonere) wereld. Dat stemt me toch enorm hoopvol!

  6. Gunther

    Vandaag de laatste blz. van dit prachtige boekje gelezen.
    Er staan zo prachtige zinnen in die ik heb 5 x opnieuw gelezen heb. Het wisselt goed af tussen de wandeltocht zelf en (filosofische) bedenkingen.
    Dit boek wordt een blijvertje in mijn boekenkast en gaat regelmatig eruit komen. Het boek eindigt ook met een leeslijst van boeken die de schrijver aanhaalt – we gaan nog een hele tijd zoet zijn.

    Eveleien, bedankt voor deze leestip en de vele tips en denkwijzen die je telkens opnieuw op je site zet – je bereikt zoveel mensen dat jij een heel groot verschil maakt.

  7. Sil

    Hoi Evelien,
    Nou wij gaan al 16 jaar niet op vakantie, en hebben niets gemist.
    Wij vinden het heerlijk thuis en net wat je zegt het is hier ook mooi weer.
    Geen gestrest en heerlijk in je eigen bed.
    Ze zeggen niet voor niets , het mooie van vakantie is het thuis komen.
    Verder heerlijke site

  8. Eric

    Je kunt ook op vakantie gaan door bij iemand te LOGEREN, of door tijdelijk van huis te ruilen: de essentie van vakantie is dat je ergens bent waar je normaal niet bent. Logeren, wanneer is dat uit de mode geraakt? Lof voor Green Evelien, ik wou dat ik mijn leven ECO kon inrichten.

  9. Sandra

    Ik heb dit boek ondertussen uitgelezen vorige maand en genoten.
    Ondertussen ook al verletst en terug gekregen.
    En ik ga het opnieuw lezen want ik heb het wandelen herontdekt. En vooral het ontdekken van nieuwe wegen, plaatsen, natuur onderweg, het bos, …
    Ook gewoon een boekje om eens heel goed na te denken.

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.



Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.