Positief en opgeruimd 2013

Een nieuw jaar, tijd om voor uit te kijken. Ik kan je verzekeren dat de toekomst positief én groen zal zijn:

Ons zoontje zei laatst tegen mij: “Mama, als ik later groot ben….”
Nou gaan we het krijgen dacht ik!
“… dan ga ik lekker koken.”
Wow, een hele trotse mama die vroeg wat hij dan ging koken?
“Prei”
“En wat nog meer lieverd?”
“Kikkererwten”
“Mmm, lekker en wat nog meer?
“Bro-ci-ci voor Linde, want dat vindt Linde zo lekker”
“Wat ben je toch een lieve broer! En wat ga je nog meer koken?”
“Nog meer kikkererwten, die vind ik zoooooo lekker!”
“Dus je gaat prei en kikkererwten en broccoli koken en wat nog meer?”
“Even denken” was zijn antwoord.
“Er is toch iets wat jij ook nog heel lekker vindt…….gebakken aardappeltjes.”
“Jaaaa, ik ga prei koken en heel veel kikkererwten en bro-ci-ci voor Linde en aardappeltjes. Maar nu nog niet, ik moet eerst groenten eten en groot groeien.”

Nog een voorbeeld dat een groene toekomst geen toekomstmuziek is maar realiteit gaat worden:
De straten in ons dorp zijn versierd met kerstverlichting, maar die branden ook overdag. Ons zoontje zei dat deze lichtjes uit moesten, want het was dag, dan is het licht en hoeven de lampjes niet aan.
Juist jongen, je hebt helemaal gelijk!

In de toekomst spelen groenten dus de hoofdrol in de maaltijd, deze zijn uiteraard van het seizoen en de gerechten zijn veganistisch. Tevens zal er geen overbodige energieverspilling meer zijn.
Wat een heerlijk toekomstperspectief!

Goed, ook een terugblik naar het afgelopen jaar. Ik had vijf voornemens voor 2012:

 1. Minder elektriciteit
 2. Minder water
 3. Isolatie vloer huiskamer
 4. Gezonder eten
 5. Minder afval

En vol trots kan ik zeggen dat deze allemaal gelukt zijn!

Ons elektriciteitsverbruik was in 2011 nog 800 kWh, afgelopen jaar was dit slechts 500 kWh. En ons waterverbruik was in 2010 24,4 liter/dag/persoon, in 2011 was dit 18,2 liter en nu is dit nog …… 8,9 liter.

Afgelopen januari hebben we dikke isolatieplaten op de huiskamervloer gelegd, het koude voeten tijdperk was daarmee gelukkig ten einde.

We zijn gezonder gaan eten, we aten al biologisch, veganistisch en suikervrij, maar we gingen in 2012 ook puurder eten, geen bewerkte voedingsmiddelen meer. Resultaat: 10 kilo lichter!

Minder afval hebben we gerealiseerd door heel veel voedingsmiddelen in grootverpakkingen te kopen. Dus zakken van 10 of 25 kilo voor rijst, couscous, pasta, muesli, meel, kikkererwten (die vindt ons zoontje namelijk zooo lekker), linzen, bonen, noten, zaden, abrikozen en vijgen.
Dit jaar ben ik ook shampoo-vrij gegaan en was ik mijn haar enkel nog met water, wat ook weer afval bespaart. En tegenwoordig maak ik zelf wasmiddel, wat afval én geld bespaart, recept volgt binnenkort.

Voor dit jaar heb ik slechts één voornemen en dat is opruimen. In augustus schreef ik al dat ik me ergerde aan de rommel op onze zolder. En tijdens onze vakantie in de Pyreneeën vond ik het bewonderenswaardig hoe onze vrienden in een klein huisje woonden met weinig ruimte voor bezittingen.
Nou hebben we niet echt heel veel spullen, we zijn al drie maal verhuisd waarbij we telkens veel hebben weggegooid. En mijn twee zwangerschappen gingen op het einde gepaard met neurotische opruimwoedes. Bovendien kopen we als consuminderaars uiteraard zo min mogelijk nieuwe spullen.

Maar ik wil dus nog minder spullen hebben, want ik zie bezit als een tweevoudige relatie, je bezit dingen, maar die dingen nemen ook bezit van jou. En ik merk dat het bezitten van minder materiële goederen mij daardoor een enorm vrij gevoel geeft!

Laatst hebben we de zolder al opgeruimd. Daardoor hebben we aardig wat “cadeautjes” uitgedeeld tijdens kerst, ook veel dingen naar de Kringloper gebracht en is mijn vriend twee maal met een bomvolle auto naar het containerpark gereden.
Doordat ik dus 10 kilo ben afgevallen heb ik onlangs mijn kledingkast ook eens lekker uitgekuist. En alle kleding die eigenlijk nog wel goed is maar te groot was geworden, heb ik toch weggedaan. Dat vond ik wel moeilijk hoor!
Ook de keukenkastjes zijn al flink uitgemest en vooral alle plastic spullen zijn tijdens deze derde plastic opruiming verwijderd.

Nou moet ik dus alleen nog maar “mijn hok” nog opruimen. Oftewel mijn zeven boekenkasten met daarin ondere andere het boek “Overlevingsboek voor drukke vrouwen” maar waarvoor ik het te druk heb om het te lezen….
Plus alle stapeltjes tijdschriften die boven op die kasten liggen. En de ontelbare to-do-lijstjes die op mijn bureau zwerven.
Ook mijn latop met duizenden foto’s die ik eens moet gaan ordenen, de meterslange lijst met bladwijzers en favorieten van websites die ik allemaal nog een keertje wil bekijken plus alle links naar documentaires die ik ooit op mijn gemak wil gaan zien.
Ik hoop dat ik dat dit jaar ga redden……..

Graag wens ik iedereen een positief, groen en opgeruimd 2013!

Je kan in Eco-realistaties 2013 lezen of deze voornemens ook daadwerkelijk uitgekomen zijn.

Lees ook mijn andere jaarverslagen:
Verwachtingen 2014
Voornemens 2012
Voornemen 2011: minder elektriciteit


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


23 thoughts on “Positief en opgeruimd 2013

 1. Sabine

  Hoi Green Evelien,

  Heerlijk om deze website te ontdekken! Vooral omdat we op dezelfde golflengte zitten. Ik en mijn man zijn net terug van de biowinkel. Ik was op zoek naar meer info over tahin. Alzo heb ik deze website ontdekt. Nog bedankt voor het recept van tahin. Ik ga hem zeker zelf een keertje maken.

  Groetjes, Sabine

 2. Marianne

  Hallo Evelien,
  Ik wens je een heerlijk opgeruimd jaar toe. En wat de toekomst betreft maak ik me niet echt zorgen, we moeten alleen zorgen dat de generaties na ons niet met onoverkomelijke rommel van ons blijven zitten.
  De kinderen zijn tegenwoordig veel bewuster, ook kinderen die nog midden in de wii maatschappij leven met alleen computers staan open voor andere informatie heb ik gemerkt toen ik nog voor de klas stond. We moeten alleen wel zorgen dat ze die informatie krijgen.
  Mijn balans aan het einde van het jaar is dat ik een stuk minder elektriciteit heb verbruikt, minder afval, helemaal veganistisch ben gaan eten en daardoor heel erg veel ben afgevallen.
  Dat laatste heeft 1 vervelende bijwerking gehad, omdat mijn lagen vet verdwenen kreeg ik het ontzettend koud. Mijn kleding bestond vorige winter nog alleen uit kleding voor toen ik dik was. Geen truien of andere spullen die lekker warm zijn. Die had ik immers nooit nodig, ik liep in mijn t shirt buiten als het vroor.
  De gevolgen daarvan zijn een hogere gasrekening en meer waterverbruik omdat ik me veel langer douchte met heel heet water om weer warm te worden en de kachel ging een stuk hoger.
  Gelukkig had ik mijn oven het hele jaar niet gebruikt en alleen de wonderpan, anders was het echt een ramp geweest.Nu douche ik met een eierwekker op 4 minuten en heb me scheel gebreid aan 2 hele dikke vesten en de kachel is weer naar beneden. Als ik echt niet meer warm word een warme kruik pakken.
  Ik heb nog wel een vraag: wat doe jij voor de B12? Ik ben er nog niet uit wat de juiste oplossing is. Producten met toevoegingen, vaak uit kippeneiwit. Pillen? Hopen dat het wel goed gaat? Voorlopig houd ik het op het laatste, maar ik weet niet of dat slim is.
  Veel plezier met opruimen, het is echt lekker om te doen.
  Groetjes,

  Marianne

 3. Veerle

  Hoi Evelien,

  Alvast proficiat dat je de doelen voor 2012 allemaal gehaald hebt!
  En bedankt ook om dit zo gedetailleerd met ons te delen.
  Daar kunnen we veel van opsteken en proberen zelf toe te passen!
  Ik heb echter dezelfde vraag als Marianne => waar haal jij je B12 vandaan? Ik heb daarover al heel wat gelezen op ’t net, maar ik ben er ook nog niet uit… Graag had ik jou mening hierover eens gehoord.
  Nog een leuke tijd en succes met het verdere opruimen!
  Groetjes,
  Veerle

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Marianne & Veerle: Wij nemen dagelijks een vitamine B12-pil van het merk Veg1 van The Vegan Society uit UK. Naast vitamine B12 zitten er ook de volgende vitamines en mineralen in: Vitamines B2, B6, D, foliumzuur, jodium en selenium.
   Deze pillen zijn in België te koop bij Eva vzw in Gent. Ze hebben daar ook tandpasta te koop waar vitamine B12 aan is toegevoegd, maar die willen we niet omdat we zelf tandpasta maken zonder fluor.
   In Nederland zijn deze pillen verkrijgen bij Vega-Life. Ze hebben daar ook B12-pillen van het merk Veganicity. Je kan in Nederland ook B12-pillen kopen van het merk Solgar, deze zijn bij de meeste reform, bio en kruidenwinkels wel verkrijgbaar. En van Solgar zijn er ook vitamine-pillen “Vegetarian Multiple” met naast B12 ook veel andere vitaminen en mineralen.

   Edit 11-2014: Bovenstaande info klopt niet meer!
   Ondertussen hebben we gekozen voor vitamine B12 supplementen van Solgar, waarover ik nu iets over op mijn website geschreven.

 4. Tante Ria

  Hoi Evelien en marcel

  Het jaar 2012 ligt bijna geheel als een loper uitgerold voor ons uit.

  We zien wat het was, kijken vooruit, en willen zien wat het nieuwe jaar worden moet.

  2012 was het jaar van de waarheid.

  De grote ontmaskering…..ontdekking…overdaad.

  Op alle gebieden in de samenleving is het uur van de waarheid aangebroken.

  Recente schandalen, maar ook eeuwenlange misstanden komen in het licht te staan.

  Stappen naar Het Licht….we zijn er allemaal mee bezig, in feite juist meer en meer in de geest van de tijd.

  Elk verzet ertegen doet alleen maar pijn, persoonlijk, op wereld niveau, en zelfs de aarde lijdt er pijn aan.

  De bewustheidsversnelling van de mens, hoofd-en bijzaken scheiden.

  Hopelijk wordt 2013 het jaar van de verbonden bewustwording van de mens.

  http://youtu.be/WfGMYdalClU
  Filmpje
  ….Een heleboel Hoop te geven….

  Moge al jullie wensen waar worden in 2013
  met onze handen, ons hoofd en ons hart.

  Metliefs,
  Ome Jac, Tante Ria,
  bosschenhoofd

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   Dag Tante Ria,
   Bedankt voor uw reactie!
   We hopen inderdaad dat het jaar 2013 bewustwording gaat brengen. Volgende week sta ik weer in een grote krant in België en aanstaande donderdag ook in de Halderbergse Bode, hoop dat ik daardoor meer mensen kan inspireren en bewust kan maken.
   Jullie ook al het goede gewenst voor 2013!
   Liefs Evelien

 5. Leona

  Dag Evelien! Leve de toekomst met zo’n zoon! Ik vind het ook mooi en inspirerend om te lezen over je gehaalde doelen en de gevolgen van dat succes én over je niet geringe voornemen voor dit jaar. Voor jou dan ook enkele dichtregels uit Little Gidding, het vierde ‘quartet’ van T.S. Eliot’s Four Quartets.
  Het ga jullie heel goed! Leona

  “What we call the beginning is often the end
  And to make an end is to make a beginning.
  The end is where we start from.”

 6. Lilith

  Hoi Evelien. Ik vind het prachtig dat al je voornemens zo goed gelukt zijn. Het is echt bewonderenswaardig.

  Mijn voornemen dit jaar is ook shampoo-vrij te worden. Ik ben nu ongeveer een maand en half geleden begonnen met jouw shampoo recept. Het zou geweldig zijn om er volledig vanaf te zijn. Alleen vind ik het zo jammer dat mijn haar er nu vreselijk levenloos uitziet. Het is wel schoon, maar het wordt nog steeds vettig na een dag of vijf (hoewel dat waarschijnlijk een kwestie van geduld is), het heeft totaal geen glans meer en ik ben al mijn mooie krullen kwijt waar ik zo trots op was. Maar ik bijt voorlopig nog door want ik blijf hopen dat het nog goed komt en zich ergens onderweg zal herstellen.

  In elk geval wens ik jou en je familie een prachtig jaar toe. Mogen al je wensen werkelijkheid worden.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Lilith: Merci voor je bewondering!
   Ik hoop dat je doorzet met de shampoo-methode, het is inderdaad een kwestie van geduld, dat kan ik je garanderen! En als je er nu niet als een vogelverschrikker wilt bijlopen, kun je de dosering en/of frequentie tijdelijk beetje aanpassen. Succes!

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Inge: Ja, ik ken hem, niet persoonlijjk natuurlijk, maar ik heb van hem gehoord en filmpjes van hem gezien. Bedankt voor de link naar zijn boek, die had ik nog niet!
   Ik heb wel het boek hier in huis “Een rijk leven zonder geld” van Heidemarie Schwermer, ook heel leuk om te lezen. Er is daar ook een documentaire van gemaakt “Living without money”, staat ook op mijn to-see lijstje 😉

 7. Edith

  Super wat jullie allemaal doen, ik ben zo ver nog niet en ik denk niet dat dat zou lukken. Maar ik ben al blij als ik een beetje van jullie kan leren. Ik ga je zeker volgen en wie weet kom ik wel eens tot in Vielsalm.

 8. Shélena

  🙂 en dat wil ik ook al heel lang doen..opruimen, opruimen hihi aan de slag weer 🙂 ga is ff je blog lezen over zonder shampo! 🙂
  Liefs

 9. Juliana

  Hallo Evelien eerst wil ik je zeggen, wow wat een goede website en supet tips. Ik probeer ook ecologisch leven, morgen wil ik ook mijn koelkast en stofzuiger opruimen:))ik heb een vraagje:hoe wonen jullie?In de stad of boerderij-weg van de stad? Ik geloof dat mens kan ook ecologisch leven in de stad, toch?Groetjes juliana

 10. Cindy

  Hallo Evelien,
  Het verbaast me dat je synthetische supplementen neemt, terwijl jullie toch zo natuurlijk mogelijk willen leven.
  In die Veg1 die je beschrijft, zijn de ingredienten merendeels synthetisch vervaardigd (ergocalciferol D2, cyanocobalamine B12, potassium iodide jodium, ..), en bijgevolg ook minder opneembaar in het lichaam omdat het lichaam deze nog moet omvormen tot de actieve stof. Ik vermoed dat je dit wel al weet en misschien wel een afweging hebt gemaakt om dit product dagelijks te nemen.

  Natuurlijke supplementen zijn helaas een heel stuk duurder dan synthetische, maar voor mij persoonlijk geef ik (vegetarier) er toch de voorkeur aan.

  Zelf gebruik ik hydroxycobalamine B12 (is een natuurlijke vorm), omdat cyanocobalamine synthetisch is en nog door het lichaam moet omgevormd worden (bron wikipedia)

  Voor vit. D gebruik ik cholecalciferol D3 (D3 is eenzelfde vorm als in het lichaam aanwezig; D2 is synthetisch gemaakt, en moet het lichaam nog omvormen tot de actieve vorm D3)

  Maar bon, ik vermoed dat je wel je redenen hebt om de supplementen te nemen die je neemt, en als je daar tevreden van bent, is dat natuurlijk zeer oke!
  Groetjes,
  Cindy

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.