Eenvoud in de Pyreneeën

Vorige week is er geen blog geschreven omdat we toen weer een hele geslaagde én gezellige rondleiding hadden.

En deze week een blog vanuit de Pyreneeën!
Want vrienden van ons uit de Ardennen zijn een maand geleden naar de Pyreneeën verhuisd. En wij zijn hen nu aan het bezoeken.

Zij leven in een huisje met geen elektriciteitsaansluiting, enkel een zonnepaneel waar 12V-lampen op zijn aangesloten. Dat zijn hun enige elektrische apparaten. Water komt met een tuinslang vanuit het dorp. Het composttoilet zit in een schuurtje vijftig meter naast hun huis. Hun auto parkeren ze bij de kerk en vanuit daar is het vijf minuten stappen over een paadje door de weilanden naar hun huisje toe.
Hun dorpje telt slechts zestig inwoners. En hun kindjes gaan in het volgende dorpje naar een schooltje met 27 leerlingen, kleuterschool én lagere school.

Sommige mensen vinden dat wij sober leven zonder warm water, koelkast, tv & stereo, shampoo & zeep, tweedehands kleding, bio-vegan-suikervrij eten en enkel water & thee als drinken.
Maar vergeleken bij hen is onze eco-lifestyle erg decadent. Wij hebben nog wel een eigen wasmachine, centrale verwarming en een ruim huis.

Er zijn dus veel verschillende manieren van ecologisch leven mogelijk. En het ene is absoluut niet beter dan het andere. Ik wil alleen maar zeggen dat alles relatief is en afhankelijk van welke perceptie je hebt. Dus als mensen ons soms extreem groen vinden, dan zegt dat meer over de onbekendheid van die mensen met andere vormen van leven dan over onze leefwijze.

Uitzicht vanuit hun huis

Wij vinden naast de eenvoudigheid, ook het leven volgens de ritmen van de seizoenen en de grillen van de natuur hier geweldig. En uiteraard de rust en dan bedoel ik niet enkel de stilte maar vooral de geestelijke rust die de natuurlijke omgeving en het ontbreken van allerlei sociale indrukken je hier geven.
Maar we moeten het ook niet romantiseren, want het leven kan hier ook zwaar zijn, vooral in de winter met de sneeuw.
Misschien dat we ooit overwegen om ook hier te gaan wonen en tot die tijd laten we ons hier inspireren om onze eco-lifestyle verder te vergroenen!

Lees ook:
Ver-kantie of stay-cation?
Vakantie: (ont)spanning?
Opgeruimde leesvakantie
Vakantie
Staar voor je uit vakantie
Vakantie 2.0


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


Kom naar het Eco-Weekend vol duurzame tips, inspiratie eco-mindset, persoonlijke coaching hoe ook jij meer eco, eenvoudig, vrij kunt leven en gezellig samenzijn met gelijkgestemden in de prachtige Ardennen!

16 thoughts on “Eenvoud in de Pyreneeën

  1. Evlyn

   Dag Evelien!
   Het is lang geleden dat je van mij nog iets hebt gehoord maar…ergens in een ver verleden herinner ik mij dat je eens geschreven hebt dat je vriend graag in de Pyreneeën zou gaan wonen?
   Nu vraag ik je wat zou je dan doen? Dit allemaal achter je laten? Het huis is mooi op orde. De kinderen willen misschien studeren later. Enfin je bent gesettled hé? Me dunkt dat medische hulp ook niet zo evident is ginder.
   Terug naar de Ardennen: ik vind het oprecht fantastisch wat jij reeds allemaal hebt klaar gekregen door je hersenen te gebruiken! Dus…
   Van harte,
   Evlyn Antwerpen

   1. GreenEvelien Bericht auteur

    @Evlyn: Er zijn verschillende type mensen hè 😉
    Mensen die dromen van een gesettled leven (huisje-boompje-beestje) en mensen waarbij het begint te kriebelen om weer verder te gaan als er geen vooruitgang meer te boeken valt of als de sleur er in dreigt te geraken.
    Het ene is niet beter dan het andere, maar mijn vriend en ik zijn beide meer van de laatste categorie. We hebben altijd gezegd, als alles hier op orde is, dan vertrekken we weer, op zoek naar een nieuwe uitdaging. Naar meer rust, meer stilte en meer eenvoud, want dat is zo verslavend heerlijk.

    Ik weet niet of het de Pyreneeën zullen worden, misschien wel, misschien ander gebied in Frankrijk, misschien Oost-Europa, misschien een lange reis naar Afrika met de boot en daar paar maanden rondtrekken, we zien wel.
    En juist dat vinden we zo fijn, dat alle keuzes open blijven.
    Dat vind ik dé ultieme vrijheid!

    En moet je hele je leven in dicht bevolkt gebied blijven wonen, als je daar niet gelukkig bent, maar dan kun je tenminste wel “genieten” van goede medische zorg? Ik vind dat altijd heel raar, ik geniet liever van mijn leven dan van de zorg!

    Ja, onze kinderen zullen misschien wel gaan studeren of reizen of beide, dan gaan ze toch gewoon op kamers/kot wonen. Dat is toch juist hét allertofste van gaan studeren, weg bij je ouders, je eigen pad gaan bewandelen.
    Als ze klein zijn, dienen we kindjes te koesteren, maar dan stoppen veel ouders ze in een crèche, want ze willen nog carriere maken. En als het tijd is dat kinders gaan uitvliegen, dan willen die ouders ze in “hotel mama” houden, want dan is er al carriere gemaakt of niet, maar er is dan niet veel meer aan te doen en de hypotheek is dan vaak grotendeels afbetaald. En dan is er tijd voor koestering van de kinderen, terwijl we ze juist dan dienen los te laten.
    Dus laat mijn kinderen maar lekker uitvliegen, tuurlijk heb ik het daar dan moeilijk mee, maar ik gun het ze van harte!
    En ik zie dan ook geen enkele reden om een nieuwe toekomstige woonregio te laten afhangen van de studeer/reis-plannen van onze kinderen.

 1. Kenavo

  Er zijn ook vele kleuren groen, lichtgroen donkergroen , kijk maar naar de bladeren van planten.
  Uiteindelijk gaat het om de footprint die je achter. Laat op deze aarde.

 2. Astrid

  even ter aanvulling: wij hebben behalve licht, ook een radio-cd-speler op de 12 V-batterijen aangesloten, en kijken ’s avonds ook wel eens naar een film op de labtop. Verder zou ik jullie leven absoluut niet als decadent omschrijven: ieder legt zijn eigen accenten en op verschillende punten gaan jullie verder dan wij in het ‘vergroenen’ van de levensstijl. Maar dat is inderdaad niet het belangrijkste, het is geen wedstrijd, het gaat om het vinden van de meest respectvolle levensstijl die bij je past.
  Veel groeten,
  Astrid

 3. Dik

  Je me suis régalé de la visite que vous faites (ou avez faites) dans les Pyrénées. C’est la région que nous connaissons très bien. Mais pendant hiver….je ne sais pas. Ce n’est pas un endroit trèssssss agréable quand il gèle ou grêle ! Je me souviens très bien comment vivre sans électricité ou de l’eau pendant les années quand nous étions actifs dans le scoutisme. J’ai même écrit un livre avec mes copains : ‘’Op Expeditie in Nederland ‘’ dans lequel j’écris tant de situations sobres. J’espère que vous auriez de beau temps là-bas. Ambrasse les enfants et à tout bien tôt sur le site ou n’emporte où !

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Dik: Merci pour votre réaction en français!
   Je ne sais pas si les hivers dans les Pyrenees sont plus froid que ici dans les Ardennes. Ici il y a de la neige pour quelque semaines ou mois, la bas c’est seulement pour quelques jours. Pour moi ça est une raison pour penser sérieusement à demenager à les Pyrenees!

 4. Dik

  Mais en outre Evelien, quand il fait froid on n’a pas besoin d’un frigo ou congélateur (pour les légumes bien sûr (…)) L’endroit où vous habitez maintenant c’est un eldorado pour les enfants mais dans les Pyrénées c’est aussi merveilleux. Peut-être l’école cause des problèmes mais il y a toujours des solutions. N’oublie jamais : tes rêves ne t’abonneront pas si tu prends le temps de les suivre.
  Il y a quelques années que nous avons bien réfléchi d’y aller (Prats de Mollo-La Preste). Tant pis que ce n’est pas réussi !
  Je vous embrasse.

 5. Bart

  Hi Evelien,
  Wij zijn al een poos een trouwe stille lezer van je blog…
  Nu we zelf op weg zijn om te gaan leven in de Ariege ( in onze camper en al wwoofend tot nader order…) vroegen we ons af bij welk dorpje jullie vrienden Tim en Astrid eigenlijk zitten en of je hun email anders eens kunt doorgeven?
  Groetjes!
  Bart&marjan

 6. marijke

  Hey Evelien, hebben jou vrienden uit de pyreneeen ook een blog? Ik ben wel benieuwd hoe zij leven zonder elektriciteit, ik vind niet veel info over zo’n levenstijl, het zou misschien wel fijn zijn moesten ze een guest post op jou blog schrijven..? 🙂

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Marijke: Onze vrienden in de Pyreneeen hebben geen blog en willen bewust die aandacht ook niet. Voor ons is hun manier van leven speciaal, daar is dat echter heel vanzelfsprekend.
   Er zijn veel websites te vinden over mensen die “off grid” leven, ik hoop dat je daar lees-inspiratie vindt!

 7. bart

  Hoi Evenlien,
  het was voor mij een tijdje geleden dat ik nog eens je blogje las. Nog steeds heel leuk om lezen! Ondertussen wonen wij al sinds augustus in onze mobilhome in Massat (in de Ariège).. Daarom ben zijn wij natuurlijk nu nog meer benieuwd waar Tim & Astrid nu in feite zitten.. Ik zal het kort houden want ik moet zonodig … en ondanks de 30cm sneeuw die gisteren viel, moet ik me eerst een weg banen naar onze compost-toilet zo’n 20meter verder in de ’tuin’. Heerlijk toch! 🙂
  groetjes!
  bart&marjan

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @bart: Wow, wat gaaf dat je nu ook in de Pyreneeën woont, daar zijn we wel jaloers op!
   Ik heb je adres destijds doorgegeven aan Astrid & Tim, ik zal ze nog eens vragen te reageren.

Geef een antwoord

Graag enkel reageren op de inhoud van bovenstaande blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten, kijk daarvoor bij Adverteren.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.