Vakantie 2.0

Het nieuwe vakantievieren

Hierbij introduceer ik “Vakantie 2.0”, dé nieuwe manier van vakantievieren!
Goedkoper, geen stress, milieuvriendelijk, kinderen ontdekken eigen interesses en jij hebt “lege” tijd voor reflectie, dromen en persoonlijke koersbepaling!

4Media_column_dte9

Deze column is gebaseerd op mijn eerder verschenen blogs Ver-kantie of stay-cation? en Vakantie (ont)spanning?.

En ik ben al jaren fan om je vakantie niet vol te plannen, maar eens écht te ontspannen en ja, je zelfs eens goed te vervelen. Wat dacht je van een Staar voor je uit vakantie?

Dat is niet enkel goed voor onszelf, maar vooral ook voor onze kinderen!
Want juist die verveling maakt hen creatief omdat ze daardoor zelf iets gaan bedenken om zich te vermaken wat zij leuk vinden. En zo ontdekken ze waar hun eigen belangstelling en interesse ligt!

En als je hoofd dan heerlijk leeg is geworden dan kun je nieuwe inspiratie opdoen door te lezen, dat hoeft niet in een hangmat tussen de palmbomen op een hagelwit strand, dat kan ook gewoon thuis in de tuin.

(Ik 12 jaar geleden in ons stadstuintje in Nederland)

Vakantie is ook een heerlijke tijd om alles eens lekker op te ruimen.

Of beide doen, lezen én opruimen: Opgeruimde leesvakantie!

Je vindt heel veel leesinspiratie in mijn boekenwinkel!

We zijn afgelopen jaren ook wél eens op vakantie gegaan, daarover kun je lezen in mijn blogs Vakantie en in Eenvoud in de Pyreneeën.

Ik wens je een ontspannen vakantie toe!

Lees ook over Vakantie:
Vakantie: (ont)spanning?
Opgeruimde leesvakantie
Eenvoud in de Pyreneeën
Vakantie
Ver-kantie of stay-cation?
Staar voor je uit vakantie
Hike-vakantie met kinderen
Onze vakanties: hiken, berghutten & wildkamperen


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


7 thoughts on “Vakantie 2.0

Het nieuwe vakantievieren

 1. kabouter

  Beste Evelien,

  Je verhaal is zooo herkenbaar. Wij gaan zelden op vakantie. Dit wordt door familie en vrienden vaak als ‘gek’ ervaren, en sommigen vinden het ‘zielig’ voor de kinderen. (want we hebben toch genoeg financiele middelen!!)Ik ben helemaal in mn element in en rondom mijn stadse huis, als iedereen weg is. Rust. Rommelen. En genieten van alle oprechte aandacht die ik mijn kinderen kan geven. Zijzelf vinden het wel best geloof ik. We maken plakboeken en schrijven handgeschreven brieven aan de opa’s en oma’s…zo oefenen ze ondertussen ook nog wat voor school. Want na zo een lange vakantie gaat er soms ook veel verloren.
  We gaan naar lokale kleine natuurzwembaden, speeltuinen etc. En natuurlijk in de rugzak allerlei lekkers (zonder afval!). We kochten een volledig elektrische auto….(handig met zonnepanelen op je dak) en de eerste vraag was: maar hoe doe je dat met die auto als je op vakantie gaat…..ehhhhhh;-))Maar zielig voor de kinderen….nee, dat is het zeker niet, en die reactie maakte me dan ook erg boos. Ik zie in mijn omgeving veel kinderen die erg veel leed te dragen hebben….En daar is ‘niet op vakantie gaan’ echt geen onderdeel van. Dus dankjewel, voor je verhelderend schrijven. Mocht ik al gaan twijfelen aan het ‘geluk’ van mijn kinders, dan lees ik t even terug;-))

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @kabouter: Zielig? Onze kinderen vinden het zalig even niets te moeten en geen verplichtingen.
   Laat vakantie voor kinderen vooral weer wat meer vrije tijd zijn!

 2. Ineke

  Ik vier ook altijd thuis vakantie. Ik weet dat mensen in mijn omgeving dat soms raar, zielig of krenterig vinden. Zal mij eigenlijk een zorg zijn, ik heb het altijd zalig thuis. Lekker doen wat je wil op het moment dat je dat wil, de weken vliegen altijd voorbij.
  Het is eigenlijk begonnen omdat ik een oude ziekige kat had die ik niet aan iemand anders over wilde laten. Het is uitgegroeid tot iets waar ik me steeds weer op verheug. Inderdaad minder werken, over de hele linie minder consumeren en gewoon meer genieten. 🙂

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Ineke: Inderdaad, reizen kost geld, dus minder reizen betekent minder geld nodig, zo hoef je minder te werken en heb je meer ontspanning het hele jaar door in plaats van slechts twee weekjes per jaar!

 3. Strieper

  Beste Evelien,

  Ik begrijp helemaal wat je zegt, maar in mijn huishouden is nog te complex hiervoor. Er is namelijk altijd wel iets te doen. Om ook dat toch te ontsnappen, gaan mijn zoon en ik met de fiets op vakantie. Die vakantie begint al wanneer wij de deur dichttrekken en voor onze deur de zadels bestijgen.
  Echt een route uitstippelen doen we niet, maar mijn zoon vind het wel fijn om een eindbestemming in de vorm van een pretpark te hebben. Dat heb ik ervoor over. Tijdens het fietsen hebben we meestal geweldige gesprekken, we komen door prachtige natuur, picknicken en proberen we eten te scoren voor later als we een camping gevonden hebben. Soms is het ook niet leuk omdat we moe zijn, het koud of warm hebben, of geen zin hebben. Dan ontstaan er irritaties en ruzies die we dan als we er aan toe zijn weer bij kunnen leggen. Daarna begrijpen we elkaar altijd weer een stukje beter.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Strieper: Heel herkenbaar dat er thuis altijd iets te doen is 😉
   Maar daarom schreef ik mijn column dat als je thuis blijft, je dan niet gewoon moet doorgaan met de dagelijkse sleur. Maar dat je ook juist thuis eens vakantie houdt! Dat je ontspanning niet alleen associeert met elders, maar ook thuis leert te ontspannen en leuke dingen onderneemt.

 4. Marita

  Wij hebben jaren lang woningruil gedaan in de vakantie toen de kinderen klein waren.
  Geen gedoe met lange reizen, we bleven in Nederland. De kinderen hadden altijd speelgoed, nieuwe boeken en spelletjes, fietsjes enz. Er stond een wasmachine, we hadden fijne bedden en de plantjes werden verzorgd. Het huis bleef niet leeg achter, dus veiliger.
  We hebben mooie vakanties gehad in die tijd en de kinderen genoten.
  Lekker goedkoop en een mooie manier van vakantie vieren.
  Marita

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.