Eco-lifestyle: the real life

Van veel mensen krijg ik te horen dat ze ook wel willen leven zoals wij.
Ecologisch, weinig werken, veel thuis bij de kindjes, wonen in een rustige en groene omgeving, gezonde voeding, grote tuin, zelfvoorzienend.
5Info_4inspiratie_E13

Maar ik wil wel duidelijk maken dat onze eco-lifestyle geen luilekkerland is. We werken minder voor een baas maar daarentegen hebben we thuis veel meer werk te doen.

Work Life Balance
Dat is dus een keuze die je maakt:
Ga je werken voor een baas, verdien je geld en betaal je daarmee de producten en diensten die je nodig hebt?
Of ga je minder werken, verdien je minder en doe je veel meer zelf?

5Info_4inspiratie_M12
Wij kiezen dus voor de laatste optie, omdat we liever zélf leven dan geleefd worden door de verwachtingen van de maatschappij. En dus niet aan de rat-race wensen deel te nemen.

Maar omdat we minder extern werken en zo geestelijk vrijer zijn, betekent niet dat we niet werken. Om een beetje inzicht in onze eco-lifestyle the real-life te geven, daarom deze blog.

Koken, weken en bestellen
We koken twee keer per dag een warme maaltijd: bio, vegan, suikervrij, glutenvrij en zonder afval.
Ook moet er de avond vantevoren al besproken worden wat de volgende dag gaan eten, zodat we eventueel bonen, linzen of kikkererwten kunnen weken, die de volgende ochtend koken en in de hooimadam doen, zodat we ze ’s avonds kunnen eten.
Dus niet om half zes van je werk thuis komen en even snel een pot geweekte kikkererwten of verpakking veggie-burgers opentrekken.
Hooimadam

En omdat we zo min mogelijk afval willen hebben (dit jaar streven we naar slechts 1 afvalzak), hebben we grootverpakkingen. Maar deze moeten tijdig besteld worden en die bestelling moet een paar keer herhaald worden, want dat duurt hier wel minstens een maand voordat we ze in huis hebben, in het positiefste geval…..
Hier in Wallonië is alles nog veel rustiger en vriendelijker, maar dingen werken daardoor ook veel trager.
DSCN1032_1

Wassen, plassen en geen warm water
In huis gebruiken we voor bijna alles regenwater: handen wassen, afwas, poetsen, ons zelf wassen, planten water geven.
Daarvoor vullen we jerrycans met regenwater, één voor in de keuken en één in de badkamer, maar die moeten uiteraard geregeld hervuld worden.
1Eco_3water_jerrycan

De wasmachine vullen we handmatig met regenwater, wat dus wel meer inspanning en vooral oplettendheid vraagt, want als je niet op tijd bijvult, stopt de wasmachine gewoon.

We hebben gekozen voor wasbare luiers waarbij om de dag een was gedraaid moet worden.
En voor de luieremmers gebruiken we uiteraard ook regenwater, waardoor je natuurlijk weer wel meer heen-en-weer gesjouw hebt om ze te vullen.

Je kunt niet spontaan afwassen of de kindjes in bad doen, want daarvoor moet eerst water warm gemaakt worden.

Ook zelf tijdig tandpasta, wasmiddel en afwasmiddel maken.

Het composttoilet moet regelmatig geleegd en het zaagsel bijgevuld worden en dat laatste dien je eens in de zoveel tijd ook weer aan te kopen.

Buiten bezigheden
Naast het eco-huishouden is er uiteraard buiten ook veel werk te doen. De moestuin moet onderhouden worden.
We besparen veel tijd omdat we ons gras niet wekelijks maaien, maar dat moet wel twee keer per jaar gezeisd worden en dan merk je echt hoe groot je tuin is.

Ook dient er genoeg hout te zijn voor de houtkachel in de winter. En dat hout moet natuurlijk ook gehakt, gezaagd en geklieft worden.

Eco-lifestyle: onrendabel maar puur idealisme
Onze bovenstaande keuzes zijn echt genomen uit idealisme en niet om er geld mee uit te sparen.

Want neem nu bijvoorbeeld leidingwater, dat is zo spotgoedkoop, dat het financieel dus echt niet loont om overal regenwater voor te gebruiken in plaats van leidingwater. De tijd die we spenderen om alles met regenwater te doen weegt niet op tegen het geld dat we er mee uit sparen.
kraan

Ook dat we geen afval willen hebben, vraagt continu oplettendheid als je boodschappen gaat doen. Ook meer inspanning om grootverpakkingen te bestellen. En sommige producten die we speciaal kopen om zo geen afval te hebben zijn duurder dan de gangbare versies van die producten, zoals de composteerbare tandenborstels of composteerbare afwassponsjes.
Maar je wordt er financieel totaal niet voor beloond als je minder afval hebt, helaas!
nowaste

Nog groenere eco-lifestyle
En veel van mijn tijd zit toch wel in het uitzoeken van constant nieuwe ideeën om nog groener te kunnen leven en daarover te bloggen. Gewoon omdat ik dat leuk vind, het me uitdaagt en me een geweldige energieboost geeft!
index_head

Ik doe dat dus met heel veel plezier, maar die tijd de ik daar al in heb gestoken is vergelijkbaar met een full-time job.
Vind je mijn website en tips interessant en wil je me hierin ondersteunen? Dan wil ik je vragen even hier te klikken, merci!

Vrijheid en multi-tasking
Ik beklaag me niet, ik zou echt geen andere manier van leven willen, anders zouden we het natuurlijk ook niet op deze wijze doen.
Maar het vraagt wel een goede planning om zo te leven en je bent constant met honderd dingen tegelijk bezig.

Anderzijds voelen we ons beide heel erg vrij omdat we zelf kunnen bepalen hoe we onze tijd indelen. Plus alle voordelen waar ik deze blog mee begon: wonen in een rustige en groene omgeving, veel thuis bij de kindjes, grote tuin, zelfvoorzienend, onafhankelijk en vooral eco!
vrijheid

Lees ook:
Zelfvoorzienend?
Zelfvoorzienend versus off-grid
To work or not to work
Tijd is geld
Een rijk leven


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


28 thoughts on “Eco-lifestyle: the real life

  1. Dimphy

    Het is zeker mooi om zo te leven. En ik vind het zelfs leuk en fijn om het te lezen, maar om eerlijk te zijn, zou ik niet willen ruilen. Inderdaad is het veel werk omdat per dag allemaal te regelen en te doen. Het is compleet een dagtaak. Maar het spaart enorm veel energie en kosten en dat vind ik erg mooi. Succes en petje af hoor! Ik wil nog veel van je blog lezen. Hopelijk komen er ook dingen die ik graag ook zou willen toepassen.

  2. Daantje

    Ik vind het heel knap dat jullie het zo doen, maar ik zou het echt niet kunnen! Toen we samen waren misschien nog wel, maar nu met een baby erbij moet ik er niet meer aan denken. Inderdaad echt petje af!

  3. Isabel

    Jullie levenswijze spreekt mij zeker aan, ik droom daar van maar als je minder werkt of helemaal niet, hoe spaar je dan voor het latere pensioen?

      1. Sofie

        Hey Evelien, je had een link gepost over ‘pensioen’ maar die werkt niet meer. Dit interesseert mij echter heel erg. Zou je die nog eens willen posten? Alvast erg bedankt! 🙂

  4. Lot

    Hoe zagen jullie het hout? Wij hebben onder de cirkelzaag een bak om zaagsel op te vangen. Ook als je tussen 2 schragen zaagt kan dat toch ook?

  5. rita

    Wij zijn 2 50+’ers, de kinderen zijn de deur uit en wij wonen in een appartement. Wij zijn ook veel bezig met ecologisch leven, maar sommige zaken zijn helaas niet mogelijk. De dingen die we doen zijn eerder kleinschalig. Mijn man werkt en ik blijf thuis. Wij hebben geen regenwater maar springen wel heel zuinig om met water. Bij ons hier aan de Belgische kust is het water heel duur. Wij betalen nu al 40€ per maand! In de zomer kweek ik tomaten op het terras en op de vensterbank in de keuken staan zelfgekweekte kruiden. Ik maak ook alles vers en daar kruipt inderdaad veel tijd in. Ik ga nooit naar de supermarkt en moet soms verschillende winkels doen om alles te vinden wat ik nodig heb.
    Ik vind jullie levenswijze bewonderingswaardig en ik haal veel inspiratie uit jouw blog.

  6. Marieke

    Dat klinkt inderdaad heel mooi, maar zo weinig uit werken is zeker niet voor iedereen haalbaar (als je de woningprijzen tegenwoordig bekijkt). Wij proberen ook zoveel mogelijk ‘eco-bewust’ te leven, maar wij werken wel 4/5e en voltijds. Dat is een hele organisatie en vraagt veel tijd (’s avonds bonen/(kikker)erwten weken en ’s morgens in de hooikist, moestuin, handafwas, regenwater uit regenton, was aan de wasdraad). Wij eten toch elke dag vers én gezond, daar maken we tijd voor.
    We hebben het geld echt wel nodig om ons (bescheiden) huis af te betalen. Met één voltijds loon betalen we de lening en overige vaste kosten (water, elektriciteit, aardgas, verzekeringen). Aangezien er ook nog werk is aan ons huis (de isolatie is ronduit slecht en de ramen niet isolerend), moet er bovendien nog gespaard worden voor de verbouwing.
    In Wallonië zijn de huizenprijzen wellicht lager dan in Vlaanderen, we hebben ook ooit overwogen om daar te gaan wonen. Maar aangezien we dicht bij onze familie en vrienden wilden wonen (nu zijn we er binnen 5 minuten) en we hierdoor geen auto nodig hebben, zijn we dus in ons geboortedorp gebleven. Ook al moeten we veel uit gaan werken voor onze woning, we halen beiden voldoening uit onze job en we zouden ons nergens anders zo ‘thuis’ kunnen voelen.

  7. littledragon

    dag Evelien,
    Ik wil jou ook feliciteren met jouw levensstijl. Jammer genoeg kan ik er mij maar niet toe zetten om ook ecologischer te leven.
    Ik sorteer al als een gek, probeer water te hergebruiken, zoveel mogelijk fiets en openbaar vervoer, geen bad nemen,…
    maar we zitten wel met ons veel te groot huis voor 2 man (huis van de oma), een vriend en ouders die ecologisch leven maar raar vinden, eet nog te veel vlees, verafgelegen hobby’s zodat de auto nodig is, vind maar geen ecologische verzorgingsproducten die effectief zijn…
    en inderdaad geld en dus fulltime jobs nodig om onze levensstijl te kunnen behouden… is een beetje een vicieuse cirkel denk ik.
    toch bedankt voor alle tips, ik probeer stilletjesaan er verbetering aan te brengen!

  8. lieveheersbeestje

    Je blogs zijn erg fijn om te lezen en íemand moet het goede voorbeeld geven nietwaar?! Ik geniet er in ieder geval erg van. Het inspireerd. Al leef ik gewoon in Nederland en heb ik een normale huurwoning in een rijtje, we hebben allemaal een fiets die we elke dag gebruiken, ik hang de was gewoon aan de lijn (voor 6 personen, wel een wasmachine, een heel grote),heb een fijn keldertje en als ik geen kinderen had dan deed ik de koelkast de deur uit.. In de tuin een appelboom, perenboom, tomaten, kruiden, sla, bietjes, aardappelen enz. Alle afval wordt zoveel mogelijk gescheiden en recycled. We kopen bijna alles tweedehands (als we al wat nodig hebben) en ik ben iemand die alles zelf wil maken…tja.. soms lukt dat , soms niet haha!

  9. Caroline

    Beste Evelien,

    Ik heb veel bewondering voor jullie levenswijze en fijn dat je met deze blog dit wil delen. Een vraagje over de houtkachel. Is het gebruik van houtkachel niet erg milieu onvriendelijk? Dan schijnen er toch veel schadelijke stoffen vrij te komen?

  10. Learning Traditional Skills

    Ik ben het helemaal met je eens: real life voor jezelf zorgen is geen vorm van ‘dat doen we even’. het is gewoon heel hard werken!
    Nu ik (even) gedwongen niet meer thuis bij de kinders kan blijven, merk ik dat ik niet meer in alles zelfvoorzienend bezig kan zijn en moet ik helaas keuzes maken. Het blijft alles bij elkaar wikken, wegen, uitdenken en vooral toch ook flink werken. Maar zoals jij ook aan geeft: het gaat om het stukje idealisme. We blijven er dus gewoon mee door gaan. Ik hoop jij hier op je blog ook!

  11. Marieke

    Met een houtkachel stoken is inderdaad (naar lucht toe) niet de meest milieuvriendelijke optie. Je stoot er immers veel NOx, SO2, fijn stof, PAK’s en zelfs dixoines mee uit. Een goede verbranding is hierbij cruciaal, maar zal nog niet alle verontreinigende stoffen uit de verbrandingslucht halen.
    Best is dus om de warmte die je genereert, zolang mogelijk in huis te houden. Dit kan door zo goed mogelijk te isoleren (waardoor de warmte niet naar buiten kan) en met de ‘rocket stove mass heater’ heb je een ware opslagblok van warmte. Je kan de buizen van je kachel ook doorheen het hele huis laten gaan, în plaats van recht naar boven (waardoor er heel veel warmte verloren gaat!).
    Aardgas is naar luchtuitstoot toe de meest milieuvriendelijke keuze, aangezien je hier heel weinig uitstoot van de hierboven vermelde schadelijke stoffen hebt. Dit is evenwel een fossiele brandstof, dus zuinig mee omspringen (ook hier geldt dus goed isoleren en de warmte bijhouden).
    Voor zowel hout als aardgas valt er iets te zeggen. Zo weinig mogelijk gebruiken is dus de boodschap.

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Marieke: Ik ben het helemaal met je eens dat zo weinig mogelijk gebruiken het beste is. Mensen richten zich nog te veel op met welke brandstof verwarmen in plaats van de prioriteit op de volgende twee zaken te leggen:
      – Huis isoleren
      – Wennen aan minder warmte! Bij ons in huis is het in de winter slechts 16°, wij vinden dat niet koud, want we zijn dat gewend. Huizen waarin het in de winter 21° is, vind ik ongeacht welke brandstof, milieuonvriendelijk. Met 18° kun je ook prima comfortabel overwinteren.

      Wij hebben hier geen aardgasaansluiting, dus dat is voor ons geen optie. We hebben wel een mazoutketel, maar stoken dus liever op hout.
      En mijn volgende project is inderdaad verdiepen in een andere kachel en daarbij staat een rocket mass heater ook al op het lijstje.

  12. Stilletjes aan

    Heel veel respect voor jullie levenswijze, ik heb op je site ook al heel wat tips ontdekt!
    De opmerking dat je voor weinig afval niet financieel beloond wordt dus ik zo niet stellen. Tel maar eens op wanneer je niet op je afval let: wekelijks een restafvalzak aan 1euro/stuk en pmd aan 0,5 euro + in containerpark 20cent per kg grofvuil + 30 euro/jaar voor sticker gft container…

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Stilletjes aan: We krijgen hier per jaar een aantal restafvalzakken gratis en kunnen daarmee de rest van ons leven toe. Ook hoeven we hier niet te betalen voor het containerpark. En ook niet voor een gft-sticker. Wel betalen we hier €200/jaar aan afvalbelasting ongeacht hoeveel afval dat je hebt.
      Dus in onze situatie worden we financieel echt niet beloond om geen afval te hebben.

  13. Wouter

    Ik heb er zelf voor gekozen om vanaf januari 2015 deeltijds te beginnen werken! Dat dit samen gaat met consuminderen hoef ik niet uit te leggen (financieel gevolg) maar dat neem ik er graag bij. Het waardevolste in mijn leven is namelijk tijd hebben om te doen wat ik zelf belangrijk vind. Dat het in de huidige samenleving geen evidente keuze is om als 35-jarige man 19u per week te gaan werken, daarvan ben ik mij bewust. Ik krijg alleen maar lacherige en negatieve reacties (waar ik mij overigens niets van aantrek). Net alsof ik mijn uren vooral spendeer aan televisie kijken of computerspelletjes spelen (ik mag er niet aan denken om mijn dagen zo te vullen).

  14. Lizzy S

    Ik ben het helemaal eens met Marieke over de houtkachel. Een goed geïsoleerd huis zorgt ervoor dat je zowiezo nog nauwelijks moet stoken. (plus grote ramen met driedubbel glas, wat tegenwoordig nauwelijks meer kost dan dubbel glas ). In combinatie met een hoge-rendementskachel (met naverbranding) , komen wij hier toe gedurende een jaar of acht met 30 kube hout. Een andere vorm van verwarming hebben we niet (kachel staat centraal in de woning). Maar een houtkachel blijft idd nogal vervuilend. Recent nieuws was hierover dat het vervuilender zou zijn als een auto..
    Even persoonlijk misschien Evelien: als je maandelijks een stempel laat zetten op je kaart van het containerpark hier(misschien ga je niet eens maandelijks aangezien je weinig afval hebt), krijg je 15€ terug via de gemeente.

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Lizzy S: We hadden vorig jaar inderdaad te weinig stempels op onze kaart van het containerpark, maar ze waren zo vriendelijk om hem op het einde van het jaar toch vol te stempelen, waardoor we een reductie kregen.
      Maar ik blijf het onterecht vinden dat wij met slechts één afvalzak per jaar, toch dezelfde afvalbelasting van €200 moeten betalen.

  15. Esther

    Onlangs via een aankondiging in de nieuwsbrief van Genoeg je site ontdekt en met interesse daarop aan het lezen. Wij werken allebei drie dagen per week en leven erg zuinig; niet zozeer qua energieverbruik, maar leven niet volgens de laatste mode, onze huisinrichting is sober met nog onze eerste meubels en bij aankoop van ons huis hebben we niets veranderd (bv. bruine kleur maar goed functionerende badkamer is wat ons betreft prima). Zo kunnen we met een bescheiden salaris leven als god in Frankrijk (waar we wonen 😉
    Wat ik me afvraag is waarom jullie de wasmachine handmatig vullen en niet een regenwater aansluiting direct op de wasmachine hebben. Is dit om technische redenen? Voor ons is het een projekt om volgend jaar het regenwater op te vangen en aan te sluiten op wasmachine en toilet. Daarmee kunnen we een grote ecologische stap maken, maar net zoals je al schrijft, voor de financien moet je het niet doen. Water kost hier ook drie keer niks. Helaas.
    Vriendelijke groeten.

  16. Lizzy S

    Dat is het idd Evelien, onrechtvaardig. Wij verbruiken ook helemaal niet zoveel zakken, hebben er nog van twee jaar geleden. In die 200€ zit ook rioleringsbelasting, wat we hier helemaal niet hebben in de straat. (hebben een waterzuivering) . Hiervoor zouden we een korting kunnen krijgen, maar alleen als we kunnen aantonen dat die waterzuivering jaarlijks gekuist wordt door een externe firma. (contract). Wat we helemaal niet hebben, het systeem wat we gebruiken kunnen we helemaal zelf onderhouden. Allemaal nogal jammer idd. Is het niet in Nederland bijvb waar je betaald pér zak ? Zou rechtvaardiger zijn ! Milieuvriendelijk zijn loont niet altijd als de politiek niet meewil 🙁

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Lizzy S: Ook wij hebben hier geen riolering, dus nog oneerlijker dat we €200 afvalbelasting moeten betalen.
      In Nederland wordt het afval in containers aan straat gezet en niet in vuilniszakken. In sommige gemeenten betaal je een vast bedrag per jaar, in andere gemeenten per container die je aan straat zet.

  17. Pingback: Eco-weekend met Green Evelien | BusyBeezzz

  18. Marco

    Goede morgen,

    Ik vind het echt tof dat jullie zo willen leven, ik ken die levensstijl maar al te goed want ik heb een jaar in de cevennen in Frankrijk zo geleefd. Ik ga terug naar ginder want in Vlaanderen is het een echte rat race en ik start op met het bouwen, isoleren en restaureren van huizen in hennep, en ik hou me ook bezig met organische decoratie. Terug samenleven met de natuur en zelfvoorzienend zijn is prachtig maar het moet volgens mij veel meer in de picture komen. In Frankrijk bouwen we huizen en telen we groenten in groep de ene helpt de andere en als je zo te werk gaat is alles zeer betaalbaar. Ik wens jullie nog veel levensvreugde en gezondheid toe !

    Magistrale groeten

    Marco

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.



Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.