Bij gezonde voeding denk je vaak enkel aan de ingrediënten, maar het kookgerei speelt ook een belangrijke rol.
Pannen met een teflon anti-aanbaklaag zijn namelijk giftig! Het is daarom dat deze pannen vanaf 2015 verboden worden.
Maar wat dan als alternatief?
Teflon wordt verboden
Eerst even een paar technische details:
– PTFE: anti-aanbaklaag
– PFOA: grondstof van PTFE (de anti-aanbaklaag) die giftig kan zijn bij oververhitting
– Teflon: merknaam voor PTFE
De anti-aanbaklagen die PFOA bevatten zullen dus vanaf 2015 niet meer gemaakt mogen worden. Want deze anti-aanbaklaag gaat namelijk flink in kwaliteit achteruit bij hoge temperaturen en daarbij komen giftige gassen vrij.
Ook schilfert de teflon-laag af bij overhitting en komen er kankerverwekkende deeltjes in je eten terecht!
GreenPan bakt er niets van
Eerder schreef ik al over de GreenPan. Deze heeft ook een anti-aanbaklaag, niet van teflon, maar van thermolon. Thermolon is hittebestendig tot hoge temperaturen, zelfs tot 450°C komen er geen giftige dampen vrij en schilfert de antikleeflaag van de pan niet af.
Een goed alternatief dachten we en daarom hebben we deze pan in 2012 aangeschaft. Maar we vonden hem na een tijdje niet fijn meer bakken, alles brandde er in aan en we hebben hem dus weer weggedaan.
Fan van keramische pan
Nu hebben we keramische koekenpannen. Deze hebben verschillende voordelen:
- Ten eerste hebben ze dus niet de giftige anti-aanbaklaag van Teflon.
Keramische pannen hebben een betere warmte geleiding dan normale pannen en behouden hun warmte vrij lang. Waardoor je dus energie kunt besparen!
- De pannen bakken niet aan, omdat de keramische laag erg glad is.
- Met deze pannen kun je gezond koken zonder olie, omdat de pan dus niet aanbakt.
Door de gladde laag zijn ze gemakkelijk schoon te maken.
Het beste is om ze simpel met een doekje of stukje wc-papier schoon te vegen, afwasmiddel en water zijn dus overbodig.
Je kan ze ook even met de hand af wassen. Wacht hiermee niet te lang, want de kleurstoffen van kruiden kunnen in het witte oppervlak trekken.
Ze zijn vaatwasserbestendig, maar toch kun je ze beter niet in de vaatwasmachine doen, omdat deze het keramische oppervlak stroef kan maken.
Een tip is om de pannen uit te koken met azijn, dit maakt ze weer als nieuw.Voor de handafwas, lees ook mijn blogs hoe je zelf afwasmiddel kunt maken en composteerbare afwassponsjes.
Gezond in het kwadraat
Naast gezonde en pure ingrediënten (bio, vegan, suikervrij, glutenvrij en onbewerkt), koken we dus ook in gezonde pannen. Ze hebben we gezonde maaltijden in het kwadraat!
Lees ook over koken:
Groen en gezond koken
Wonderpan
Energiezuinig koken: hooikist en hooimadam
Leven zonder koelkast
Lees ook over voeding:
Ons dagelijks menu: bio vegan suikervrij glutenvrij afvalarm
Boodschappenlijst
Denk globaal, eet lokaal
Vegan-suikervrije opvoeding
Echt eten
Wat de pot schaft
Gezond snoepen
Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!
Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.
Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.
Kom naar het Eco-Weekend vol duurzame tips, inspiratie eco-mindset, persoonlijke coaching hoe ook jij meer eco, eenvoudig, vrij kunt leven en gezellig samenzijn met gelijkgestemden in de prachtige Ardennen!
Wij hebben ook keramische pannen en in het begin waren ze fantastisch.
Na een paar maanden beginnen ze echter ook aan te bakken 🙁
Wij gebruiken enkel houten/nylon spatels, ze gaan wel in de afwasmachine – hetgeen volgens de fabrikant oké is.
Ik hoop dat jullie meer geluk hebben met je pannen want vind het wel een teleurstelling zo.
Oh, fijn om over een alternatief te lezen. Dat zal dan onze volgende stap zijn. Dankjewel Evelien.
wij hadden ook deze pannen maar helemaal geen succes bakken ging in het begin goed,maar later niet meer.Heb ze weg moeten doen.Dus wat moeten we nu gebruiken na 2015?..
Wij hebben ook de Greenpan is huis maar die gaan in kwaliteit inderdaad snel achteruit. Ze bakken nu snel aan. Bedankt voor de tip voor keramische pannen.
Ik las laatst ook iets over pannen die extra efficient zijn. Als ze dat toch eens combineren.
Wij eten hier erg lekker uit gietijzeren pannen als we willen bakken of braden of stoven.
Ze wegen wel wat meer, dus tillen we ze met twee handen. Ook de koekenpannen, want die hebben een handig handvatje tegenover de houten steel.
Ik heb enige tijd terug een stalen pan gekocht. Als je deze goed voorbereid is het een showdown.ook alleen even afnemen, eventueel met heet water.
Zijn er ook budget proof anti kleef pannen beschikbaar? Ik vind 35-40€ per pan nogal duur, zeker als je maar voor 2 personen moet koken. Als je alternatieven weet, hoor ik het graag. 🙂
Wie weet hoe de kwaliteit van le Creuset pannen is? Ze zijn heel duur, maar gaan generaties lang mee. Ik wilde die gaan uittesten.
Onze greenpan is ook een tegenvaller.
Ook ben ik op zoek naar een koekepan waar pannenkoeken en gebakken ei niet in aanbakken. Het lijkt onmogelijk, behalve met een pan met anti-aanbaklaag. En die laag wil je niet in je pannenkoek.
Oei.. ik vermoedde al zoiets naars, en vrees ook voor vele binnengekomen schilfers en dampen.. Maar goed, de anti-aanbaklaag is er hier ook uit, en we hebben een paar mooie gietijzeren pannen aangeschaft. Geleidelijk verwarmen – eerst halve stand, dan hoog – en gaat erg goed met bakken! Dank voor je inspiratie Evelien!
Op welk soort vuur koken jullie?
@Geertr: Dat kun je hier lezen.
reactie op de Creuset pannen.Ik heb ruim 20 jaar geleden een set gietijzeren pannen van Creuset aangeschaft. Ze bevallen heel goed. Ze gaan nooit in de vaatwasser. Ik spoel ze met warm water af. De houten steel van de steelpan olie ik zo nu en dan in. Verder geen onderhoud. Ik gebruik de pannen om te koken en bakken en braden. Ze staan ook regelmatig in de oven. Ze houden zich uitstekend. Alleen aan de rand van een van de pannen is een stukje emaille af. Ze zijn inderdaad aan de prijs, maar het geld dubbel en dwars waard. En ze zien er mooi uit. Ze zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar.Ik heb vorig jaar ook een Greenpan aangeschaft, maar die houd zich niet goed en bakt aan. De stalen wokpan van deMeyere bakt helaas ook aan. Kortom ik zou weer kiezen voor de gietijzeren pannen van Creuset……..
Heel geregeld heb je ook (in Nederland) bij AH en Hema aanbiedingen van keramische pannen en gietijzeren pannen. Deze gietijzeren pannen kosten een fractie van een Creuset en zijn net zo duurzaam (ik heb beide en weet dit dus heel zeker), de keramische pannen zijn ook geweldig. Laatst een grote koekenpan gekocht voor onder een tientje; perfect! Voor pannenkoeken en gebakken aardappeltjes gebruik ik overigens al jaren een simpele plaatstalen koekenpan, beetje vet erin en na afloop afnemen met wat papier. Verder zijn de gietijzeren pannen heel goed te gebruiken voor zelfgemaakt 5 minuten brood (ongekneed deeg met zeer lange rijstijd) om een perfecte boule te verkrijgen. (Google op: Artisan Bread in 5 minutes a day. Ergens op de site staat ook het gebruik van de Dutch Oven= gietijzeren pan)
Hier om dezelfde reden de teflon pannen al een tijdje de deur uit. Eerst had ik ook keramische pannen. Net zoals de meeste hier ook noemen, in het begin geweldig, maar daarna bakken ze aan. Ik heb nu een gietijzeren pan van Ikea en een plaatstalen pan van de Buyer. Die bevallen beide prima!
wij zijn ook fan van keramische koekenpannen. 2 hebben we in een aanbieding gekocht bij albert heijn en 1 hebben we cadeau gekregen. ik gebruik soms wel een beetje kokosvet of.roomboter om iets te bakken maar stukken minder dan in ik bij andere koekenpannen deed. er bestaan trouwens ook keramische keukenmessen!
Lara
@ellen Dankjewel voor de informatie! Dat wordt le creuset voor ons:)
Die greenpan was hier een ongelooflijke miskoop. Eén keer gebruikt om pannenkoeken te bakken en het ding was rijp voor de kliko.
Het was een dure pan en ik durf nu niet zo goed weer zo’n dure keramische pan te kopen. De ervaringen zijn zo wisselend.
Hier een artikel over onderhoud van een gietijzeren pan
Mvg
Hopelijk kan ik nog een bijdrage leveren, na vele teleurstellingen in de door mij ooit aangeschafte pannen. Er is kennelijk veel verschil in kwaliteit bij keramische pannen. Zelf gebruik ik al nu jaren de handgemaakte gietaluminium keramische pannen van CRAFOND en ben hier uitermate tevreden over. Dit soort pannen is gegoten, net als gietijzer en trekken daarom niet krom. Ze zijn voorzien van een keiharde keramieken binnenzijde. Bakken, zelfs na jaren dagelijks intensief gebruik, niet aan. Bovendien verdelen ze de warmte snel en gelijkmatig. De basis van een pan moet gewoon goed zijn. De Greenpan is weer zo’n massaal gestempelde pan, daarom uit een plaat gestempeld en veel te dun. Hij zal daarom bij veel hitte spotvorming geven en aanbranden. Bovendien kan een gestempelde pan kromtrekken als deze van het vuur onder de kraan gestopt wordt. Ga dus altijd voor een gegoten pan. Persoonlijk vind ik de gietijzeren Le Creuset te zwaar en je moet ze vet houden, anders gaan ze roesten. De gietaluminium pannen van Crafond zijn lichter, roesten niet en hebben een ijzersterke binnenzijde.
Voor mij geen andere pannen meer. Ik heb mijn eerste pannen ooit in Frankrijk gekocht en mijn andere pannen jaren later via internet besteld. In een kookwinkel ben ik ze helaas nog niet tegengekomen.
Wij hadden bij blokker Ballarini-pannen gekocht, met keramische laag. De eerste keer bakken ging prima, maar daarna bakten ze enorm aan. Een miskoop dus, en niet eens zo heel goedkoop. Nu zijn we dus weer op zoek naar pannen die niet aanbakken, lang meegaan en niet schadelijk zijn voor de gezondheid. We zijn er nog niet uit…
@richard en @veggiemo: Ballarini is net als Greenpan weer zo’n gestempelde pan die je binnen de kortste keren bij het grof vuil kunt zetten. Doe jezelf een plezier en schaf een keer een oerdegelijke CRAFOND aan. Je zult zien dat je van al die ergernis af bent. Het kwaliteitsverschil is gewoon enorm groot. Zelf heb ik ze nu bijna 9 jaar en vrienden van mij nog langer. Wij willen in ieder geval nooit meer iets anders. Succes!
Hallo,
Wij hebben een paar maanden geleden gietijzeren pannen (Lodge cast iron) gekocht bij de kookwinkel in Maastricht en zijn hier zéér tevreden over!
Wij kozen voor de combi-cooker (hapjespan met koekenpan als deksel) daar deze ook goedkoper per paar waren dan aparte aankopen. En voor de kinderen gelijk een pannenkoekpan meegenomen. De smaak is zovele malen lekkerder in zo’n pan en ze gaan net als de duurdere Le Crueset wel 100 jaar mee als je ze goed onderhoud. Het onderhoud is zelfs erg simpel. Liefst omspoelen met heet water met gebruik van een afwasborstel na het gebruik ervan en daarna afdrogen (met een aparte theedoek). Daarna insmeren met (biologische) olie en dat is het.
En gaat het toch ergens verkeerd met het gebruik van de pannen, kun je ze zelf weer (bijna) als nieuw “seasonen” zoals het heet. Gaat ook vrij simpel.
Ps, wij hebben ook Hack-pannen (die van de AH)en daar zijn wij ook dik tevreden over. Een tikje duurder dan die Lodge pannen. Of niet, als je ze in de aanbieding kunt kopen zoals wij hebben gedaan.
Al tijden gebruik ik de plaatstalen pannen (koekenpan en hapjespan) van het merk De Buyer. Dit tot mijn grote tevredenheid.
De pannen moet je wel even inbranden maar dan heb je ook pannen voor het leven
De Greenpan is de slechtste en de duurste koop ook, is gewoon dure rommel, moesten ze direct uit de handel halen, na 5 keer gebruik is de pan klaar voor de vuilbak. Beter een goedkope tefal pan van de Aldi of Action, en als ze versleten is gooi je ze weg, heb je langer plezier van dan van een Greenpan !
@Guido van Dessel: Zoals je in de bovenstaade blog kunt lezen, vonden wij de GreenPan ook niet fijn bakken en vandaar dat we nu voor een keramische pan hebben gekozen.
De goedkope tefal-pannen van de Action of Aldi zou ik zeker niet aanraden vanwege dus die giftige anti-aanbaklaag.
Ben wel benieuwd of je nog steeds zo tevreden bent met je keramische koekenpan.
@Hilde: Eerlijk gezegd niet, ik zal binnenkort eens een nieuwe blog schrijven over duurzame pannen.