Energiezuinig koken:
hooikist en hooimadam

Een veel gebruikte tip om in de keuken energie te besparen is het gebruik van een hooikist. Je kookt het eten even goed door, zet het in de hooikist, waarin het eten dan verder kan garen zonder dat je dus nog elektriciteit of gas nodig hebt.
Ideaal voor stoofpotjes, zilvervliesrijst, kikkererwten, bonen en linzen!
hooikist

Wij hebben echter geen hooikist, omdat ik een kist teveel ruimte in beslag vind nemen. Ik gebruikte een theemuts. Je kan de pan ook in je bed onder het dekbed plaatsen.
Het probleem bij de theemuts was dat ik er enkel een klein pannetje onder kon plaatsen. En een grotere pan in bed plaatsen leek me niet zo goed idee, stel dat hij omvalt, kan ik al mijn beddengoed wassen. Dan is er geen energiebesparing meer, maar energieverspilling.

Dus ik was heel blij toen ik de Hooimadam vond. Geschikt voor kleine én grote pannen en als we hem niet gebruiken, neemt hij (of beter zij) weinig plek in beslag.
De Hooimadam is verkrijgbaar in verschillende formaten en kleuren.
Hooimadam

We weken de avond vantevoren kikkererwten of bonen. De volgende ochtend even met vers water spoelen en aan de kook brengen. Als het geheel goed kookt, gaat de pan in de Hooimadam en ’s avonds zijn ze gaar.
De zilvervliesrijst brengen we ’s ochtends na het ontbijt even aan de kook, dan in de Hooimadam en voor de middagmaaltijd hebben we heerlijke gare rijst.

Een voedzame, biologische, vegan (milieu- en diervriendelijk), afvalvrije én energiezuinige maaltijd, dat is pas smakelijk eten!

Lees ook:
Groen en gezond koken
Wonderpan


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


38 thoughts on “Energiezuinig koken:
hooikist en hooimadam

 1. Ingrid

  Ik ben verliefd op mijn hooimadam. Vind haar fantastisch 🙂 inderdaad rijst, peulvruchten… Wij eten af en toe vlees (jij niet toch?) maar met suddervlees gaat het ook heel goed..

 2. Theda

  Weten jullie waarom kikkererwten niet gaar krijg, ik deed het als volgt. Weken plm 20 uur en toen met weekwater opgezet zonder zout zoals ik vroeger ook met groene erwten/capucijners deed maar na meer dan 2 uur koken waren ze nog niet zacht met nare harde schillen. Ik heb de staafmixer er ingezet.
  Op de verpakking stond dat ze tot mei 2015 goed zijn.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Theda: Je moet het weekwater van kikkererwten en bonen wegdoen! Dan even omspoelen met vers water zodat al het weekwater van de erwten/bonen is en vervolgens met vers water aan de kook brengen, dan worden ze wel gaar. Smakelijk!

 3. Gisela

  Even over de rijst, die hoef je echt niet in een hooikist te plaatsen. Je zet de rijst in voldoende water op, kookt ze ong. 5 min. Gas uit draaien en de deksel goed op de pan houden en na 15min. even doorroeren. Nog 10 tot 15 min. laten staan en klaar is je rijst!

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Gisela: Wij hebben volkoren zilvervliesrijst, die normaal echt lang moet koken. Enkel even doorkoken en pan met deksel daarna laten rusten is daarbij helaas niet voldoende.

 4. Sonja

  Wij gebruiken een wollen deken met een kurken onderzetter. Gaat prima en kostte niks want beiden hadden we al in huis. En als ik klaar ben, ruim ik alles plat weg in de kast. Die hooimadam is leuk bedacht maar ik vind ‘m veel te duur. Nu kan ik onder 1 wollen deken wel drie pannen kwijt op het aanrecht.

  1. Elly

   Inderdaad, veel te duur en ook minder efficiënt dan gewoon een plaats waar een paar pannen kunnen staan. Zolang het maar aan alle kanten de warmte niet kwijt kan. Ik heb een oud ledikantje staan, matras zit er in, met hoeslaken, dan een grote badhanddoeken erop een paar dekbedden. Heel regelmatig staan er drie pannen op rij: stoofperen, soep en suddervlees, tussendoor de aardappels of rijst, ideeal. Het houdt ook elkaar warm.
   Stoofperen zijn na vier uur gaar en rood, met een hooimadam red je dat niet, die koelt veel eerder af.

   1. GreenEvelien Bericht auteur

    @Elly: Maar niet iedereen heeft plaats genoeg om een heel ledikant weg te zetten en deze als hooikist/hooimadam te gebruiken.
    Dat is zoals beschreven het grote voordeel van de Hooimadam, als je hem niet gebruikt, kun je hem in de kast proppen en neemt het bijna geen plek in beslag.

 5. Renate

  Wij hebben hier fleecedekens liggen voor als het ’s avonds afkoelt. die gebruik ik om een hooikistachtig iets te maken. ‘k Leg een houten snijplank op een stoel (voor stabiliteit), daarover heen opengevouwen dekens, dan een onderzetter en de pan erop. En dan dekens dichtvouwen en goed instoppen. Werkt perfect en ik heb er niets extra’s voor nodig.

 6. M. Geerts

  Hallo,

  mijn man had van twee oude kisten een bureautje gemaakt voor de kindjes. Een van de bureautjes is nu in beslag genomen als ‘hooikist’. Hier hebben we een oud tweepersoons donsdeken ingelegd en dit fungeert nu als hooikist!
  Ik ga nog wel zelf iets hooimadam-achtig maken als ik er eens de tijd voor heb (ik kan nu verder met mijn hooikist, dus dit bengelt achteraan op mijn TO DO-lijst)
  Heeft er misschien iemand een patroon van een hooimadam? Zou al héél handig zijn 🙂

 7. Annamarie

  Ik vind de Madam ook prijzig maar ben er toch erg blij mee. Als ik haar zelf had moeten maken, dan moest dat nog steeds gebeuren… Gebruik haar bijna elke ochtend om de havermout te garen, voordeel is dat de pan niet aankoekt. Vroeger liep ik nog wel eens naar boven met een aan de kook gebrachte pan om deze onder een dekbed te stoppen. Dan toch liever de madam, even uit de kast en neerzetten. Morgen gaan de kikkererwten erin.

  1. Nancy Prenger

   Hallo Mirjam, ik weet niet of je ondertussen al een hooimadam hebt, maar als je die nog niet hebt, hieronder heb je een beschrijving van hoe ik het gedaan heb ?

   Dankjewel Wilma ?

   Ik heb zelf een patroon gemaakt, aan de hand van een plaatje ? Als 1ste heb ik een deksel van een grotere pan gepakt, die over de pan grote paste vanwaar ik de bodem grote wou hebben, plus 1 cm ivm de zoom, en heb deze op een papier neergelegd, en via de buitenrand van de deksel met een pen op het papier de ronding getekend. Daarna de omrandend van de deksel gemeten, door met een cm vanaf de lasnaad de rand of te gaan en zo weet je wat voor lengte van de lap moet hebben, daar doe je nog voor elke zijde 3 cm extra bij aan, ivm de overlapping om hem later af te kunnen sluiten, als je hem ook voor een pan met een steel wil gebruiken, wil je hem niet voor een pan met steel gebruiken, kun je 1 cm extra bij pakken. Je meet dan de hoogte van de pan met deksel, vanaf de bodem aan de zijkant, tot aan de bovenkant van de deksel. Meet hierbij nog extra 10 cm, ivm het dichtdraaien van de hooimadam om haar af te sluiten, en haar dicht te binden. Ik heb zelf een winterdekbed gebruikt, die bij ons in overschot was. De bodem heb ik een patroon van gemaakt, de wand heb ik gewoon via opmeten en via spelden de maten afgespeld op de dekbed. Toen ik alles had uitgeknipt, heb ik alles afgezoomd, en toen alles in elkaar gezet. Vanaf de bodem heb ik 4 cm dichtgemaakt, de rest open, ivm dat ik deze grote hooimadam ook voor mijn grote braadpannen met steel wil gebruiken. De draad om haar af te binden, heb ik 2 bollen wol gebruikt, en daar 4 lange draden grijs en 2 draden paars voor gebruikt. Ik heb deze 2 aan 2 samen gevochten, waarvan 2 draden grijs, en 2 x 1 grijze draad samen met 1 paarse draad. De kasten onderaan zijn ontstaan, omdat ik op het end van elke kant een knoop had gemaakt, en de rest van de draden heb ik afgeknipt, waardoor er kwasten ontstonden.

 8. Renske

  maak ze van de wol van onze eigen schapen
  het is wel bewerkelijk maar erg leuk om te doen
  als je interesse hebt wil ik je daar wel bij helpen.
  Mvgr.

 9. Pingback: Energiezuinig koken: hooikist en hooimadam

 10. Susanne

  Ik zou ook graag de hooimadam gaan gebruiken, maar helaas zit er wol in, wat ik als veganist niet wil gebruiken.. Zijn er andere opties Evelien?

 11. Eddy Van Baden

  Beste,

  Koken met de zon. Er beweegt wat rond dit thema.

  Volgens deze fabrikant zou je met deze toestellen zou je met de zon even snel kunnen koken als met klassiek fornuis.

  Volgens deze fabrikent zou je zelfs buiten de zonnetijd kunnen koken. Maar de zonnewarmte wordt wel opgeslagen om op een later tijdstip te kunnen grillen.

 12. Julie

  Hoi Evelien!

  Ik las dit artikel om te weten te komen op welk soort vuur je kookt, maar ik vind het niet terug…. Ik ben wel benieuwd… 🙂

 13. Christine van Pareren

  Ik heb ook een hooikist. Heel handig. ’s Ochtends de gevulde pan er in en ’s avonds klaar. Soms heb ik meer plekken voor pannen nodig, dan pak ik het in in mijn bed. Dekbed erom heen werkt ook perfect.

 14. Noa

  Je kan het water van bonen gebruiken als eiwitvervanger. Ze noemen het aquafaba. Ik maak voor de kinderen pannekoeken van volkorenmeel, aquafaba en water.

  Groetjes Noa

 15. Runa

  Voor wie geen hooikist heeft, maar wel al ergens een koelbox heeft staan: een handdoek om de pan, pan in de kist, opvullen met kussentjes (of oude wollen truien, of een fleecedeken… jullie snappen het idee wel, vermoed ik), deksel erop en klaar is je hooikist. Al is een echte hooikist natuurlijk mooier 🙂

 16. ellen

  Ik vroeg mij af of er een vegan variant te koop is van de hooimadam. Want vanbinnen bestaat die uit wol. Zelf maken met tweedehandsspullen zou eventueel een oplossing zijn, maar ik ben helemaal niet zo handig 🙁

 17. mieke

  op de website van landleven staat een perfecte beschrijving hoe je het zelf kan maken
  eco-stoof heeft een gelijkaardige zak en ik heb toch de indruk dat die iets beter de warmte bijhoudt dan de hooimadam

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @mieke: Natuurlijk kun je hem ook zelf maken, zoals ook in de reacties hierboven al een paar keer staat beschreven.
   Je hebt tegenwoordig zoveel verschillende modellen: eco-stoof, slow-cooking-bag, etc
   Toen ik deze blog schreef in 2013 was er enkel nog de pionier op dit gebied: dé Hooimadam.

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.