Een veel gebruikte tip om in de keuken energie te besparen is het gebruik van een hooikist. Je kookt het eten even goed door, zet het in de hooikist, waarin het eten dan verder kan garen zonder dat je dus nog elektriciteit of gas nodig hebt.
Ideaal voor stoofpotjes, zilvervliesrijst, kikkererwten, bonen en linzen!
Wij hebben echter geen hooikist, omdat ik een kist teveel ruimte in beslag vind nemen. Ik gebruikte een theemuts. Je kan de pan ook in je bed onder het dekbed plaatsen.
Het probleem bij de theemuts was dat ik er enkel een klein pannetje onder kon plaatsen. En een grotere pan in bed plaatsen leek me niet zo goed idee, stel dat hij omvalt, kan ik al mijn beddengoed wassen. Dan is er geen energiebesparing meer, maar energieverspilling.
Dus ik was heel blij toen ik de Hooimadam vond. Geschikt voor kleine én grote pannen en als we hem niet gebruiken, neemt hij (of beter zij) weinig plek in beslag.
De Hooimadam is verkrijgbaar in verschillende formaten en kleuren.
We weken de avond vantevoren kikkererwten of bonen. De volgende ochtend even met vers water spoelen en aan de kook brengen. Als het geheel goed kookt, gaat de pan in de Hooimadam en ’s avonds zijn ze gaar.
De zilvervliesrijst brengen we ’s ochtends na het ontbijt even aan de kook, dan in de Hooimadam en voor de middagmaaltijd hebben we heerlijke gare rijst.
Een voedzame, biologische, vegan (milieu- en diervriendelijk), afvalvrije én energiezuinige maaltijd, dat is pas smakelijk eten!
Lees ook:
– Groen en gezond koken
– Wonderpan
Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!
Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.
Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.
Kom naar het Eco-Weekend vol duurzame tips, inspiratie eco-mindset, persoonlijke coaching hoe ook jij meer eco, eenvoudig, vrij kunt leven en gezellig samenzijn met gelijkgestemden in de prachtige Ardennen!
Ik heb zelf een Hooimadam gemaakt van oud dekbed en restje katoenen stof. Werkt prima
ohjah geweldig zijn ze he? Ik heb een wonderbag, en die werkt ook echt en fantastisch!
Ik ben verliefd op mijn hooimadam. Vind haar fantastisch 🙂 inderdaad rijst, peulvruchten… Wij eten af en toe vlees (jij niet toch?) maar met suddervlees gaat het ook heel goed..
Maar hoe weet je dan wanneer het gaar is?
@Ingrid V: Proeven 😉
Weten jullie waarom kikkererwten niet gaar krijg, ik deed het als volgt. Weken plm 20 uur en toen met weekwater opgezet zonder zout zoals ik vroeger ook met groene erwten/capucijners deed maar na meer dan 2 uur koken waren ze nog niet zacht met nare harde schillen. Ik heb de staafmixer er ingezet.
Op de verpakking stond dat ze tot mei 2015 goed zijn.
@Theda: Je moet het weekwater van kikkererwten en bonen wegdoen! Dan even omspoelen met vers water zodat al het weekwater van de erwten/bonen is en vervolgens met vers water aan de kook brengen, dan worden ze wel gaar. Smakelijk!
Even over de rijst, die hoef je echt niet in een hooikist te plaatsen. Je zet de rijst in voldoende water op, kookt ze ong. 5 min. Gas uit draaien en de deksel goed op de pan houden en na 15min. even doorroeren. Nog 10 tot 15 min. laten staan en klaar is je rijst!
@Gisela: Wij hebben volkoren zilvervliesrijst, die normaal echt lang moet koken. Enkel even doorkoken en pan met deksel daarna laten rusten is daarbij helaas niet voldoende.
Wij gebruiken een wollen deken met een kurken onderzetter. Gaat prima en kostte niks want beiden hadden we al in huis. En als ik klaar ben, ruim ik alles plat weg in de kast. Die hooimadam is leuk bedacht maar ik vind ‘m veel te duur. Nu kan ik onder 1 wollen deken wel drie pannen kwijt op het aanrecht.
Inderdaad, veel te duur en ook minder efficiënt dan gewoon een plaats waar een paar pannen kunnen staan. Zolang het maar aan alle kanten de warmte niet kwijt kan. Ik heb een oud ledikantje staan, matras zit er in, met hoeslaken, dan een grote badhanddoeken erop een paar dekbedden. Heel regelmatig staan er drie pannen op rij: stoofperen, soep en suddervlees, tussendoor de aardappels of rijst, ideeal. Het houdt ook elkaar warm.
Stoofperen zijn na vier uur gaar en rood, met een hooimadam red je dat niet, die koelt veel eerder af.
@Elly: Maar niet iedereen heeft plaats genoeg om een heel ledikant weg te zetten en deze als hooikist/hooimadam te gebruiken.
Dat is zoals beschreven het grote voordeel van de Hooimadam, als je hem niet gebruikt, kun je hem in de kast proppen en neemt het bijna geen plek in beslag.
Green Evelien, ik ga het nog een keer proberen, bedankt!
Dat ziet er handig uit, maar inderdaad; zoiets kan ik vast zelf wel in elkaar flansen…. leuk en ha.dig!
Wij hebben hier fleecedekens liggen voor als het ’s avonds afkoelt. die gebruik ik om een hooikistachtig iets te maken. ‘k Leg een houten snijplank op een stoel (voor stabiliteit), daarover heen opengevouwen dekens, dan een onderzetter en de pan erop. En dan dekens dichtvouwen en goed instoppen. Werkt perfect en ik heb er niets extra’s voor nodig.
Hallo,
mijn man had van twee oude kisten een bureautje gemaakt voor de kindjes. Een van de bureautjes is nu in beslag genomen als ‘hooikist’. Hier hebben we een oud tweepersoons donsdeken ingelegd en dit fungeert nu als hooikist!
Ik ga nog wel zelf iets hooimadam-achtig maken als ik er eens de tijd voor heb (ik kan nu verder met mijn hooikist, dus dit bengelt achteraan op mijn TO DO-lijst)
Heeft er misschien iemand een patroon van een hooimadam? Zou al héél handig zijn 🙂
Ik vind de Madam ook prijzig maar ben er toch erg blij mee. Als ik haar zelf had moeten maken, dan moest dat nog steeds gebeuren… Gebruik haar bijna elke ochtend om de havermout te garen, voordeel is dat de pan niet aankoekt. Vroeger liep ik nog wel eens naar boven met een aan de kook gebrachte pan om deze onder een dekbed te stoppen. Dan toch liever de madam, even uit de kast en neerzetten. Morgen gaan de kikkererwten erin.
Is er iemand die een patroon heeft?
En dat (evt. tegen betaling) wil delen met me?
Zou er erg blij mee zijn!
Hallo Mirjam, ik weet niet of je ondertussen al een hooimadam hebt, maar als je die nog niet hebt, hieronder heb je een beschrijving van hoe ik het gedaan heb ?
Dankjewel Wilma ?
Ik heb zelf een patroon gemaakt, aan de hand van een plaatje ? Als 1ste heb ik een deksel van een grotere pan gepakt, die over de pan grote paste vanwaar ik de bodem grote wou hebben, plus 1 cm ivm de zoom, en heb deze op een papier neergelegd, en via de buitenrand van de deksel met een pen op het papier de ronding getekend. Daarna de omrandend van de deksel gemeten, door met een cm vanaf de lasnaad de rand of te gaan en zo weet je wat voor lengte van de lap moet hebben, daar doe je nog voor elke zijde 3 cm extra bij aan, ivm de overlapping om hem later af te kunnen sluiten, als je hem ook voor een pan met een steel wil gebruiken, wil je hem niet voor een pan met steel gebruiken, kun je 1 cm extra bij pakken. Je meet dan de hoogte van de pan met deksel, vanaf de bodem aan de zijkant, tot aan de bovenkant van de deksel. Meet hierbij nog extra 10 cm, ivm het dichtdraaien van de hooimadam om haar af te sluiten, en haar dicht te binden. Ik heb zelf een winterdekbed gebruikt, die bij ons in overschot was. De bodem heb ik een patroon van gemaakt, de wand heb ik gewoon via opmeten en via spelden de maten afgespeld op de dekbed. Toen ik alles had uitgeknipt, heb ik alles afgezoomd, en toen alles in elkaar gezet. Vanaf de bodem heb ik 4 cm dichtgemaakt, de rest open, ivm dat ik deze grote hooimadam ook voor mijn grote braadpannen met steel wil gebruiken. De draad om haar af te binden, heb ik 2 bollen wol gebruikt, en daar 4 lange draden grijs en 2 draden paars voor gebruikt. Ik heb deze 2 aan 2 samen gevochten, waarvan 2 draden grijs, en 2 x 1 grijze draad samen met 1 paarse draad. De kasten onderaan zijn ontstaan, omdat ik op het end van elke kant een knoop had gemaakt, en de rest van de draden heb ik afgeknipt, waardoor er kwasten ontstonden.
maak ze van de wol van onze eigen schapen
het is wel bewerkelijk maar erg leuk om te doen
als je interesse hebt wil ik je daar wel bij helpen.
Mvgr.
Hoi renske, zou je mij willen helpen om een hooimadam te maken?
Ik gebruik een kartondoos met enkele kussens. Heerlijk!
Renske, ik zou wel willen weten hoe je die gemaakt hebt. Lijkt me leuk om zelf te maken!
Via deze link kom je bij een patroon voor een Happy, dat is een soort Hooimadam.
Pingback: Energiezuinig koken: hooikist en hooimadam
Ik zou ook graag de hooimadam gaan gebruiken, maar helaas zit er wol in, wat ik als veganist niet wil gebruiken.. Zijn er andere opties Evelien?
@Susanne: Je kan ook een slaapzak gebruiken of een (oud) dekbed waar je je pan in wikkelt.
Beste,
Koken met de zon. Er beweegt wat rond dit thema.
Volgens deze fabrikant zou je met deze toestellen zou je met de zon even snel kunnen koken als met klassiek fornuis.
Volgens deze fabrikent zou je zelfs buiten de zonnetijd kunnen koken. Maar de zonnewarmte wordt wel opgeslagen om op een later tijdstip te kunnen grillen.
@Eddy van Baden: Ja inderdaad tof onderwerp. Wil ik me zeker nog verder in verdiepen, staat al tijdje op mijn to-do-lijstje. Bedankt voor de tips!
Hoi Evelien!
Ik las dit artikel om te weten te komen op welk soort vuur je kookt, maar ik vind het niet terug…. Ik ben wel benieuwd… 🙂
@Julie: Je vindt het antwoord in mijn blog Zelfvoorzienend versus off-grid
Ik heb ook een hooikist. Heel handig. ’s Ochtends de gevulde pan er in en ’s avonds klaar. Soms heb ik meer plekken voor pannen nodig, dan pak ik het in in mijn bed. Dekbed erom heen werkt ook perfect.
Je kan het water van bonen gebruiken als eiwitvervanger. Ze noemen het aquafaba. Ik maak voor de kinderen pannekoeken van volkorenmeel, aquafaba en water.
Groetjes Noa
Voor wie geen hooikist heeft, maar wel al ergens een koelbox heeft staan: een handdoek om de pan, pan in de kist, opvullen met kussentjes (of oude wollen truien, of een fleecedeken… jullie snappen het idee wel, vermoed ik), deksel erop en klaar is je hooikist. Al is een echte hooikist natuurlijk mooier 🙂
Ik vroeg mij af of er een vegan variant te koop is van de hooimadam. Want vanbinnen bestaat die uit wol. Zelf maken met tweedehandsspullen zou eventueel een oplossing zijn, maar ik ben helemaal niet zo handig 🙁
@ellen: Een oude slaapzak werkt ook, maar staat alleen niet zo mooi op je aanrecht.
op de website van landleven staat een perfecte beschrijving hoe je het zelf kan maken
eco-stoof heeft een gelijkaardige zak en ik heb toch de indruk dat die iets beter de warmte bijhoudt dan de hooimadam
@mieke: Natuurlijk kun je hem ook zelf maken, zoals ook in de reacties hierboven al een paar keer staat beschreven.
Je hebt tegenwoordig zoveel verschillende modellen: eco-stoof, slow-cooking-bag, etc
Toen ik deze blog schreef in 2013 was er enkel nog de pionier op dit gebied: dé Hooimadam.