Wonderpan

Ons zoontje Olaf werd vorige week drie jaar en dat was dus feest met uiteraard taart.
En die werd deze keer gebakken in de wonderpan. En de pan is goedgekeurd!

Een wonderpan, is dat een pan uit een sprookje?
Nee, hij bestaat echt!
Een lezer attendeerde me er op. Het is een pan die je op het fornuis zet en werkt als oven. Omdat je dus enkel de pan verwarmt en niet de gehele oven, hoef je veel minder ruimte te verwarmen. En bespaar je dus elektriciteit in het geval van een elektrische oven hebt of gas bij een gasoven.

In ons vorige huis hadden we de hele keuken verbouwd om de elektrische kookplaat en oven te vervangen door een gasfornuis, omdat dit fijner kookt en zuiniger is.
In ons huidige huis hebben we de aanwezige elektrische kookplaat ook al weer vervangen door een gaskookplaat. Maar de elektrische oven is ingebouwd en de keuken ziet er nog prima uit, dus deze gaan we echt niet vervangen enkel en alleen voor die oven.

De wonderpan is daarom de ideale uitkomst voor ons, toch een “oven” op gas en zelfs nog energiezuiniger dan een gasoven.

Geen herrie

Plus nog een voordeel, een elektrische oven heeft een ingebouwde ventilator die altijd automatisch herrie gaat maken, grrrr……. En die blijft maar loeien ook als je de oven al uit hebt gezet en je lekker van je taart aan het genieten bent.
Met de wonderpan heb je dit lawaai niet, je kan gewoon rustig in de keuken verder kokkerellen (of al het bakgerei afwassen…..) en je daarna in alle rust volledig overgeven aan het smaak- en geurgenot van vers gebakken taart, mmm!

Geld- en ruimtebesparing

Met een wonderpan hoef je dus niet eens meer een oven in huis te hebben, wat je veel geld voor de aankoop van een oven kan besparen. Maar net zo belangrijk, het bespaart je ook veel ruimte in je keuken!

Werking

Hoe werkt een wonderpan dan precies?
De pan heeft een tulbandvorm, waar je je beslag in doet. Deze sluit je af met het deksel met ventilatiegaten. Op het fornuis zet je het bodemplaatje met in het midden een gat.
De bodemplaat wordt verwarmd. De warmte stijgt op door het gat in het midden, gaat de pan in en verlaat de pan weer via de ventilatiegaten. Daardoor wordt de warmte heel gelijkmatig verdeeld, zodat het baksel overal goed gaar wordt.

De pan is geschikt voor alle warmte-bronnen, dus ook inductie en houtkachel.

Materialen

De Wonderpan is verkrijgbaar in RVS en aluminium.

Ik kreeg de vraag of het gebruik van de aluminium wonderpan niet schadelijk is voor de gezondheid omdat aluminium een mogelijke rol zou spelen bij dementie en Alzheimer? Wetenschappelijke bronnen melden echter dat een belangrijke rol van aluminium hierin zeer onwaarschijnlijk is (bron). Mocht er toch een mogelijk verband zijn, dan moet je zoveel aluminium binnen krijgen dat dit in het dagelijks leven niet mogelijk is (bron).

Wij gebruiken de wonderpan hooguit eens per maand om een taartje te bakken. De kans is veel groter om aluminium binnen te krijgen via deodorant (aluminium is daarin een belangrijk ingrediënt omdat het de zweetgangen afsluit, zodat de huid minder zweet kan afgeven), eten en drank uit blik, aluminiumfolie en -verpakkingen, voedingsadditieven (diverse E-nummers bevatten aluminium) en vaccinaties (door aluminiumhydroxide reageert het immuunsysteem alerter op de aangeboden antigenen).

Waar te koop?

Je kan de wonderpan via mijn webwinkel bestellen.

Zo zie je dat energie-, geld- én ruimtebesparing perfect matchen met heerlijke taart.
Eco-leven is geweldig (lekker)!

Lees ook:
Groen en gezond koken
Energiezuinig koken: hooikist en hooimadam


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


46 thoughts on “Wonderpan

 1. Mark

  Qua informatie over aluminium zit je er echt helemaal naast:
  (1),
  (2),
  (3), (4)

  Wikipedia kan door iedereen worden aangepast, en belangengroepen, zoals de mensen die aluminium in de markt zetten, en producenten van de farmaceutische industrie, hebben dan ook voltijd marketeers die Wikipedia “aanpassen”. Voor informatie over gezondheid is het zo’n beetje de slechtste bron die je maar kunt hebben.

  Bovendien beweer je dat de wonderpan “energiezuinig zou zijn, maar een oven is veel beter geisoleerd dan de wonderpan, die alle warmte direct aan de omgeving afgeeft. Omdat bakken meestal lang duurt (al gauw 45 minuten denk ik zo), is het verlies van warmte door de slechte isolatie groter dan de extra warmte die nodig is om een wat grotere ruimte te verwarmen.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Mark: Bij bijvoorbeeld vaccinaties snap ik dat een belangengroep zoals de farmaceutische industrie kritische informatie probeert te onderdrukken en marketeers inzet om informatie die in hun nadeel is aan te passen.
   Maar waarom zou men dat doen over gebruiksvoorwerpen van aluminium? Daar is volgens mij echt niet zoveel financiële winst te behalen.

   Ik ben een wetenschapper en dus vind ik dat je altijd beide kanten van de onderzoeken moet aanhoren en niet zoals veel mensen doen gelijk blindelings de alternatieve info aanhangen en de “wetenschappelijke” info wantrouwen.
   De tweede bron die ik vermeld geeft aan door welk onderzoek de veronderstelling is gemaakt dat aluminium schadelijk zou zijn, maar dit was dus geen representatief onderzoek.
   En bij alles geldt dat je van te veel ziek kan worden of sterven, zelfs teveel water drinken is dodelijk.

   Zoals Lies schrijft, nu je door mijn artikel weet waar aluminium overal in zit, kun je zelf je inname bepalen en dus bewust wel of niet kiezen voor het gebruik van de wonderpan.

   Een oven is geïsoleerd, maar verbruikt wel veel meer energie om die grote ruimte te verwarmen. En al die geaccumuleerde warmte wordt ook aan de omgeving afgegeven, niet direct, maar wel als het gerecht klaar is en je hopelijk de oven open zet om die hoeveelheid warmte te hergebruiken voor in huis.
   Ook is de temperatuur in de wonderpan veel lager dan in een oven.
   Een wonderpan is dus tweemaal energiezuiniger: de te verwarmen ruimte is kleiner en de temperatuur is lager!

 2. Lies Daenekindt

  Hoi Green Evelyn,

  Interessant wat je schrijft over aluminium… Met die info kunnen we zelf onze inname van aluminium bepalen dmv niet of wel gebruiken van bepaalde producten.

  Ik wist ook niet dat die ook in E-nummers voorkomt.

  Bedankt!

  Groetjes Green Lizzy 😉

 3. Marianne

  In januari zal ik bericht doen hoeveel gas ik heb bezuinigd door alles met de wonderpan te doen en de oven uit te laten. Even een reactie op de afgifte van warmte, vreemd genoeg wordt het ding niet eens erg heet. Het is mij een raadsel hoe het ding werkt, maar ik weet zeker dat ik minder gas gebruik door 1 pitje een uur op de kleinste stand te laten branden. In een oven gebruik ik echt veel meer. De baktijd is niet langer dan in een oven.
  Ik heb trouwens beide maten gekocht, de kleine gebruik ik om mijn brood in te bakken en normale maat taarten. De grote om kleine broodjes in te bakken, koekjes, muffins e.d, die passen precies in de rand. Het enige probleem is dat je de koekjes moet omdraaien als je ze aan beide kanten bruin wilt hebben, maar op zich gaat dat prima.
  En wat betreft de aluminium moet je ook alles in verhouding zien. We leven op een aarde waar we overal straling krijgen, de lucht is grandioos vervuild, in het overgrote deel van alle producten zit gif, er zit medicatie in het drinkwater dat ze er niet uit kunnen filteren en zo kan ik nog leuk een paar bladzijden gaan vullen. En laten we vooral de stress waar bijna iedereen mee te maken heeft niet vergeten. Bovendien is volgens mij nog steeds niet bekend waardoor Alzheimer en dementie ontstaat.
  Ik gebruik mijn wonderpannen bijna dagelijks en ben er superblij mee. En ja, toen ik studeerde gebruikte ik ze ook evenals de aluminium pannen die toen heel gewoon waren omdat ze als enige betaalbaar waren.
  Het moeilijkste van de wereld tegenwoordig vind ik dat het zo ontzettend moeilijk is om te achterhalen wat een verhaal is dat in de wereld wordt gebracht om de verkoop van een product te promoten en wat waarheid is. Geen aluminium pannen en emaille pannen meer want die zijn ongezond, maar roestvrij staal moet je hebben was toendertijd de leuze. Toen geloofde ik het maar nu vraag ik me af wat er van klopte. zeker ook omdat in die tijd ook volop werd gezegd door artsen dat roken ontspannend was en mensen het advies kregen om te gaan roken bij spanning. Nu is dat onvoorstelbaar, maar het geeft ook aan hoe relatief uitspraken van deskundigen zijn en hoe dingen in korte tijd veranderen, toen was ik nog geen 20 en nu zijn we pas ruim 40 jaar verder.
  Het enige wat ik kan doen is zo dicht mogelijk bij de natuur te leven en alles zoveel mogelijk zelf maken van bio producten of eigen teelt. Ik ga trouwens volgende week zelf mijn wasmiddel en schoonmaakmiddel maken, veel mensen die het gebruiken zijn erg positief daarover. Ik ben benieuwd.
  Als je wilt kan ik het recept sturen.
  Groetjes en geniet van alle goede dingen in je leven.

 4. Dik

  Ja, die wonderpan kennen wij heel goed. En of je er iets aan over houdt? Mijn oma is 93 geworden en bakte er haar hele leven appeltaarten in. Ook in ’t begin van ons trouwen kregen wij een oud exemplaar mee van thuis. Annie heeft er heel veel in gebakken en het was altijd heerlijk. Afzuigkappen bestonden nog niet en het hele huis rook heerlijk naar taart. Wel moet je leren er mee om te gaan. Staat het gas iets te hoog dan wordt de taart van buiten keihard, pikzwart en van binnen niet gaar…

 5. Lot

  Wat een leuk blogje. Ik heb ook een oude die waarschijnlijk bij mijn oma (geb. 1900) vandaan komt en bij mijn moeder al lang ongebruikt stond.
  Mijn pan is maar klein, maar de poffert die ik had gemaakt voor mijn ouders was erg lekker.
  Ik winst niet dat je er ook broood in kon bakken, dank Marianne voor deze tip.

 6. VeggieMo

  Ik heb de wonderpan nu ook diverse keren gebruikt en ik vind het echt een aanvulling op de oven. De oven gebruik ik nog steeds, maar dan doe ik drie verschillende recepten achter elkaar. Het opwarmen kost de meeste energie en zo is het het meest efficiënt.

  Nu heb ik alleen nog cakes gemaakt met eieren en ik wil er ook vegan, glutenvrije, geraffineerde suikervrije cakes in maken. Heb je een recept dat je vaak maakt, moet ik nog ergens speciaal op letten?
  Ik heb ervaring in het maken van dit soort cakes in de oven, maar wellicht werken deze recepten anders in de wonderpan.

  Groetjes, VeggieMo

 7. VeggieMo

  Ik kan zelf het antwoord geven. Vanmiddag heb ik er een glutenvrije, veganistische amandel/sinaasappelcake in gebakken met een mix van oerzoet, melasse en agave.
  Prima gelukt 🙂

  Groetjes,
  VeggieMo

 8. Chantal Buslot

  Hallo VeggieMo,

  Die amandel/sinaasappelcake, glutenvrij en veganistisch vooral
  zie ik enorm zitten.
  Ik heb net de wonderpan, grote maat ontvangen en heb dus nog geen ervaring.
  Kan jij me het recept sturen ?
  Zou heel leuk zijn.

  Dank je,

  Chantal

 9. Carl

  Hey Evelien!

  Eerst en vooral: Interesante website! En proficiat met het groene pioneerswerk! 😉

  Ik wou je eve zeggen, los van de wonderpan, dat ik een gasoven verkies boven een elektrische vanwege het verbruik. Nu zat ik wat met hetzelfde probleem: een inbouwgasoven kan je niet vinden in België omdat’t verboden is bij wet. Nu kan je natuurlijk kiezen voor een vrijstaand model, maar vaak past dat gewoon niet mooi in je keuken… In mijn geval zeker niet, want m’n ganse keukenmeubel is rond.
  In onze buurlanden verkopen ze wel inbouw-gasovens!
  Is het een verouderde wet, gebaseerd op slechtwerkende gasovens in het verleden of zijn gasovens ook echt gevaarlijk? Dat weet ik niet… alleen weet ik dat je ze dus wel kan krijgen in oa. frankrijk, italië, engeland, etc.
  Ik ga er eentje aanschaffen in het buitenland en inbouwen. Of de brandverzekering dit zo leuk vind is weer wat anders… maar hé… af en toe wat rebels doen kan geen kwaad, hé? 😉

  Groetjes,
  Carl

 10. mama

  Levertijd wonderpan
  De wonderpannen zijn uitverkocht. Wij zijn bezig met de ontwikkeling van een nieuwe wonderpan. U kunt de pan nu al bestellen, maar levering zal pas eind maart 2013 plaatsvinden. Er zijn nog wel licht beschadigde pannen te koop uit de oude serie. Zie hieronder.

 11. Veerle

  Die wonderpan overtuigt me niet zo, al heb je al één twijfel verholpen: het aluminiumdilemma. Ik ben geen taartenbakster. En als ik er al één bak, dan eerder type vlaai. Ik maak wel graag zelf brood, toastjes, pizza en af en toe eens een gratin of een lasagne (veganistisch of met kaas). Dat zie ik niet lukken in de wonderpan. Ik vrees dat de meeste mensen de taart komende uit de wonderpan ook niet mooi genoeg vinden voor een verjaardag… als ik zie wat voor kunstwerken velen maken van hun taarten. Nu ja, wij zijn geen taarteters.

  Wat ik wel al geprobeerd heb en verrassend goed lukt: een volledig roestvrijstalen conische kookpot in de openhaard op de hete assen, dichtbij maar uiteraard niet in de vlammen leggen met daarin gekneed en gerezen deeg. Daar komt extra lekker brood uit. We maken het alleen als we de openhaard aandoen. Die openhaard willen we overigens vervangen door een kachel, maar we wonen hier nog maar van in oktober en moeten nog uitzoeken welk model het beste rendement heeft, betaalbaar blijft en het best bij onze manier van leven en gevoel voor esthetiek past… Ik vermoed dat het in een kachel ook lukt. Alleen is het mss iets moeilijker te surveilleren. In een chalet in Frankrijk roosterde ik alleszins al pompoen in een kacheltje. Heerlijk!

  Het enige nadeel: mijn roestvrijstalen pot was nadien pikzwart en vol roet: ik heb kunnen schrobben met een koperen kwastje. Een pyrex schaal is geen goed alternatief: die barst meteen in twee als de openhaard te warm wordt… (al doende leert men :-s). Mss gietijzer? Of een bakplaat monteren in de openhaard?

 12. Johanna

  Zelf maak ik ook gebruik van een wonderpan maar las steeds vaker over de schadelijke effecten van aluminium. Dus ging ik op onderzoek uit en kwam het volgende tegen. Het is alleen schadelijk als je er zuren in gebruikt, dus geen appeltaart of andere zure baksels.

 13. Marian

  Als je de wonderpan op inductie gebruikt kun je hem afdekken met een grote badhanddoek o.i.d. die je een paar keer dubbelvouwt. Nog minder warmteverlies. (Ik doe dit ook met een pan stoofvlees of rijstepap, de kookplaat kan dan 1 standje lager.)

 14. Katrien

  Hallo,
  ik vroeg me af of je ook lasagne, quiches, enz. kan maken in de wonderpan ? De vorm speelt voor mij niet zo’n rol.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Katrien: Een quiche maken kan prima, dan doe je het bladerdeeg tegen de wanden van de pan aan en krijg je een tulband quiche. Lasagne hebben wij nooit geprobeerd, we vinden het veel gemakkelijker om een “gewone” pan met pasta te maken.

 15. Liesbeth

  Hoe gaat het met de wonderland op een keramische kookplaat. En kan je de pan dan na die tijd ook nog op gas gebruiken .?
  Al vast bedankt voor alles wat ik heb kunnen lezen
  Liebeth

 16. Sandrine

  Ik zou geen lasagne erin doen, omdat tomatesaus toch zuur is?

  Ik heb gewoon elektriesche kookplaten (geen keramiek of inductie).
  Ik heb al gehoord dat met elektriesche kookplaat moeten we wel opletten dat de bodem van de kom zeker plat is, om 100% in contact te zijn met de kookplaat (om minder elektriek te gebruiken). Op gas doet dat geen verschil.
  Ik vreesde dat na een paar keer gebruiken, de wonderpan zou niet meer helemaal plat zijn. Kan iemand dit voor mij kijken, als het bodem plat blijft?

 17. Pieter

  Wij varen 40 á 50 dagen per jaar door Nederland.
  Onze boot is te klein om een volledig fornuis te torsen en heeft 2 gaspitten. Door de wonderpan (een vintage Artola) kunnen wij toch genieten van Cake, kruidkoek, brood en allerlei ander lekkers. Vooral als er niet zoveel supermarkten langs onze route liggen is het zelf bakken van bv brood een echte uitkomst. Natuurlijk beleven wij er ook erg veel plezier aan!! De geur en het gevoel van onafhankelijkheid; onbetaalbaar!

 18. anna

  een hele late reactie. maar ik gebruik de wonderpan al heel lang op een petroleumstelletje, waar ik gewone lampolie in doe.
  gaat prima, en is erg voordelig.
  doordat het zo langzaam gaat, bakt de cake of kruidkoek niet aan , rijst regelmatig, en wordt nooit te droog. er is bij mij nog nooit iets in mislukt.

 19. hilde

  Ik stel me de vraag wat het meest energie besparend is een wonderpan die ik op mijn oude electronische fornuis zet, of en combi microgolgoven die een laagverbruik heeft. Misschien kan iemand me hierop het antwoord geven?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @hilde: Daar is geen algemeen antwoord op, ieder elektrisch fornuis en combi-oven heeft namelijk een ander verbruik. Je kunt dat dus het beste zelf even uitrekenen aan de hand van het wattage van jouw toestellen.

 20. anna

  hele late reactie sorry. ieder recept werkt goed
  gewone cake uit een pakje. of met eigen igredienten
  kruidkoek, eigenlijk alles wel.
  mijn wonderpan is wel groot, dus ik verdubbel de hoeveelheden ten opzichte van een gewoon cakeblik groet anna

 21. Gerry

  Hallo medebaksters, Ook ik zou graag het recept voor een brood uit de wonderpan willen hebben. Lekker vers brood voor als we wakker worden in ons oude campertje 1973…Eigenlijk zou ik het helemaal super vinden als jullie mij bewezen goede taart – cake of andere beproefde recepten zouden sturen. Ik ben nog een leek……
  Ik kijk er naar uit, bedankt
  Groetjes Gerry
  P.s Allemaal een fijne zomer toegewenst !

 22. hennie luinge

  ik heb ook de wonderpan voor inductie maar ik weet nog steeds niet op welke stand hij moet staan heb net weer een koek gebakken maar is niet omhoog gekomen dit is de 3de die mislukt stond nu op stand 8 ben bij 4 begonnen.
  wie o wie kan mij helpen om de goede stand te vinden
  groet

 23. Amice

  Om het probleem van het alluminium op te lossen kun je wellicht het beste de Miracle wonderpan van BK tweedehands op de kop zien te tikken. Hij is niet meer nieuw te koop. In deze pan kan je zelf een alluminiumvrije bakvorm naar keuze plaatsen. Cake, tulband muffin”s en taart vormen van silliconen, anti- aanbak en glas. Ook al weet ik niet of deze materialen allemaal even gezond zijn. Je kan in deze pan ook wokken, stomen en pizza”s bakken. De gebruiksaanwijzing/recepten boekje is via mail bij BK te verkrijgen. Zij sturen je dan een PDF. Op You Tube is een klein demo filmpje over deze wonderpan te zien. Veel succes met ecologische eenvoudig zijn.

  1. Majot

   Een goedenmiddag, ik heb ook net een BK wonderpan gekregen maar er zit geen handleiding bij.
   Heeft U voor mij een copy van het BK pdf ?
   bij voorbaat dank.

 24. Marin

  Bedankt voor dit artikelen, anders was ik er nooit achtergekomen 🙂
  Ik heb ‘m ook besteld.

  Wat ik me afvroeg, ik zag het geloof ik al vaker, waarom je niet alles tweedehands koopt? In nederland heb je marktplaats, en die staat vol 3x gebruikte spullen. Nog groener dan nieuw kopen 🙂
  Groet!

 25. heleen

  Zojuist vond ik dit blog over de Wonderpan, omdat ik er deze week eentje heb aangeschaft. Het eenvoudige principe spreekt mij enorm aan en om voor een kleine taart een hele oven op te warmen heb ik altijd zo vreemd gevonden. Dit is een ‘op maat’ oplossing, maar ik moet het nog proberen, dus maar niet te vroeg gejuicht. Is er een facebook groep van mensen die deze pan gebruiken?

 26. Natalie

  Hoi Evelien,
  Wat heb je een leuke website! Ik zie veel interessante zaken langskomen. In dit artikel lees ik dat je de kookplaten hebt vervangen door gas. Ik ben wel benieuwd naar je mening over het volgende: Hier in het noorden van Nederland hebben we veel aardbevingsschade doordat er gas uit de grond wordt gehaald. Geen huis of er zitten scheuren in. De Nederlandse overheid wil daarom geen (minder) gas naar boven halen en daarnaast Nederland gasloos maken. Grappig dat jij juist voor gas kiest.

  In principe vind ik dat er geen gas meer moet worden gewonnen bij ons en eigenlijk dus ook niet meer op andere plekken (het heeft overal consequenties). Ik vind dan ook dat ik moet proberen “gasloos” te leven. Maar dan inductie? Zoals jij zegt: uit voorzorg geen inductie/ smartphone enz. Elektrisch is dan een optie. Of keramisch misschien. In al deze gevallen moet je natuurlijk wel groene stroom afnemen (of bijvoorbeeld zonnepanelen hebben).
  Veel succes met je website!

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Natalie: Bedankt voor je compliment!

   Het grootste gasverbruik in Nederlandse huishoudens is voor de verwarming, niet het koken.
   Als in iedereen niet meer met gas zou verwarmen en uiteraard veel minder zou verwarmen (!), zou het gas-probleem geen probleem meer zijn.
   Vind het altijd “bizar” dat ik deze vraag krijg, terwijl ons klein beetje gasverbruik enkel voor het koken in verhouding helemaal niets is in vergelijking wat een gemiddeld huishouden erdoorheen jaagt door in de winter hun huis op 20° te verwarmen…

   Maar goed, we koken dus op gas omdat we off-grid zijn en dat kan enkel door op gas te koken, zoals je kunt lezen in mijn blog Zelfvoorzienend verus off-grid.

   1. Conny

    Ik moet er niet aan denken om alles elektrisch te hebben.
    In veel landen prijzen ze het nou juist aan om over te stappen op gas.
    en stel je nu eens voor ….wat als al het stroom uit zou vallen ?
    Wij zijn in deze maatschappij “te”afhankelijk van stroom, dat moeten wij niet willen.

 27. Silvie

  Hallo Evelien,

  Inspirerende Blogs! Ik wil eigenlijk ook zo min mogelijk stroom gaan verbruiken voor mijn tussendoortjes (die al zo puur mogelijke voeding zijn). Heb jij nog tips voor lekkere tussendoortjes? Tot nu toe kwam ik toch nog vaak op baksels zoals bananenbrood uit.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Sylvie: Bedankt voor je complimentje!
   Ja, wij hebben hier ook veel “raw”-recepten voor tussendoortjes, niet omdat ik “raw”-fan ben, maar gewoon omdat het lekker snel klaar te maken is 😉
   Ik heb deze recepten verzameld in ons Unieke kookboek, tip!

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.