Tijd is geld

Laatste tijd krijg ik veel vragen hoe wij financieel leven. Heel zuinig uiteraard, we blijven Hollanders, hahaha.
Net zoals energie, vind ik ook geld besparen heel uitdagend.

Want alles wat we niet uitgeven, hoeven we ook niet te verdienen en kunnen we dus minder werken. Het klinkt heel simpel en dat is het gewoon ook.

Door te consuminderen bespaar je zelfs tweemaal tijd, minder werken én minder tijd kwijt aan winkelen.

Wij werken allebei maar twee dagen in de week buitenshuis en nog een halve tot hele dag thuis. Daardoor zijn we dus vijf dagen per week thuis, het omgekeerde van het normale werk-patroon.
Tevens werkt mijn vriend op maandag en dinsdag en ik op donderdag en vrijdag, waardoor er dus altijd een ouder thuis is bij de kindjes. Ideaal!
Veel ouders zeggen dat ze ook wel minder willen werken om zo meer bij de kinderen te kunnen zijn, maar dat dat financieel voor hen niet haalbaar is. Ik snap dat nooit…..
Want wij hebben ook een hypotheek, (helaas) een auto en al onze voeding is bio. En toch kunnen wij met twee halftijdse lonen rondkomen en zelfs iedere maand nog een beetje sparen.
En nee, wij hebben absoluut geen riante salarissen, integendeel wij hebben (uiteraard) beide een idealistische job waarbij de lonen beneden modaal liggen.

Hoe we dat doen? Door gewoon bijna geen geld uit te geven:

 1. Onze voeding is dus bio, maar we kopen enkel basisproducten en de droogwaren kopen we in grootverpakkingen wat goedkoper is en ook plastic afval bespaart. Naast deze basisproducten kopen we niets! Geen bewerkte producten oftewel pakjes en zakjes, (plantaardige) melk en toetjes, frisdrank en sap, koek, snoep en chips.
  Ook gaan we zelden uit eten. Doordat we veel aandacht aan onze maaltijden besteden, eten we thuis heerlijk en hebben we dus geen behoefte om uit eten te gaan. We halen ook geen friet, chinees of pizza’s, we vinden dat veel te duur in verhouding tot wél een voedzame maaltijd thuis.
 2. Kleding kopen we niet, uitgezonderd ondergoed en schoenen.
 3. We hebben geen dure hobby’s, want wandelen en lezen zijn gratis.
 4. We doen niet aan cadeaus, we doen liever iets gezelligs op onze verjaardagen, zie “Mijn “groene” verjaardag“.
  De kindjes krijgen met hun verjaardag en Sinterklaas dingen die ze nodig hebben. Ons zoontje krijgt volgende week voor zijn derde verjaardag nieuwe schoenen en een badjas. En ons dochtertje heeft onlangs voor haar eerste verjaardag speldjes, stiekjes en een diadeem voor haar prachtige krullen gekregen.
  En als we leuke dingen voor onze kindjes zien, kopen we dat, leggen we het op zolder en krijgen ze het pas met hun verjaardag of op 5 december. Zo hoef je dan ook niet op zoek te gaan naar een cadeau.
 5. Tevens besparen we geld door bepaalde zaken goed uit te zoeken, zoals welke telefoon- en internetprovider en verzekeringen het goedkoopste zijn. Dat vraagt enig werk om dat allemaal te vergelijken maar je kan daar ontzettend veel geld mee uitsparen.
  Ook hebben wij enkel een gsm voor noodgevallen, dus prepaid en geen maandelijks abonnement.

Wij vinden het een sport om zo zuinig mogelijk te leven en genieten dus volop van onze -voor sommige mensen sobere- levensstijl.
En het belangrijkste daardoor hebben we tijd om te leven in plaats van te werken!


Deze video is enkel beschikbaar voor donateurs.


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


11 thoughts on “Tijd is geld

 1. Tante Tuut

  Ook wij leven van één inkomen. Mijn man werkt als freelance thuis waardoor we lekker elke dag samen zijn en ik ben blij dat ik thuis ben voor mijn dochter, ook al is ze al 17. We wonen in een huurhuis in het zuiden van Spanje en leven heel zuinig, maar ach whatever, we genieten van elkaar en de zon elke dag…
  Cariños de TT

 2. pieter

  geachte,
  Ik heb iets gevonden bij de Belgische spoorwegen.
  Nmbs webdeal.
  Van 9 oktober 2012 tot en met zondag 4 november 2012 geldig
  Per rit 5€.
  Enkel online te koop.

 3. MiSS Jeannette

  Wat een geweldig filmpje! Heb de hele tijd zitten glimlachen (hoop niet dat er mensen zijn die denken dat ze het op die manier echt goed doen ;- )

  Twee verzoeken:
  Zou je nr.1 in een blog wat meer uiteen kunnen zetten? Waar koop jij je producten in bulk en wat zie jij als basisproducten? Eten jullie brood en zo ja, bak je dit dan zelf?

  Verzoek twee heeft te maken met je vorige blog: daarin schreef je dat jullie sober leven zonder warm water; en een stukje verderop dat jullie alleen water en thee drinken. Niet om flauw te zijn, maar uit nieuwsgierig/leergierigheid: thee is warm water, dus hoe maak jij die, op gas of waterkoker? En hoe zit het met de rest van het water dat de meeste mensen warm gebruiken, zoals douchen, afwassen en kleding wassen. (Zelf gebruik ik koud water als ik me was aan de wastafel, 3x in de twee wkn onder de warme douche als mijn haar gewassen moet worden, denk dan toch dat met koud water alle roetdeeltjes van auto/fabrieksbevuiling e.d. er niet uitgaan)
  Hergebruiken jullie je afvalwater ook om het toilet door te spoelen?

  Genoeg vragen, alvast bedankt voor het antwoorden 🙂 ben elke keer weer erg blij met een nieuwe blog van je, je inspireert me enorm!

  Warme consumindergroeten MiSS Jeannette

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @MiSS Jeanette: Bedankt voor je complimentje!
   Ik zal een keer een aparte blog wijden aan onze boodschappen en wat wij zoal in bulk kopen.
   Wat betreft warm water, wij koken water op gas met een fluitketel voor thee, de afwas en voor warm water om onze kindjes in bad te doen. Ik zelf gebruik nog geen halve liter warm water om mijn lichaam en haar te wassen. Ik doe een beetje warm water in een kan en vul dat aan met koud water.
   We hebben een put waar regenwater in opgeslagen wordt en wat weer omhoog gepompt wordt voor toilet en wasmachine.

 4. Pietertje

  Hoi evelien,

  Hoe doe je dat, geen kleding kopen? Voor een deel kan je ruilen, natuurlijk, En je kunt kleding zelf maken, maar dat is niet per se goedkoper.

  Groetjes, Pietertje

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Pietertje: Wij hebben aan iedereen kenbaar gemaakt dat wij graag tweedehands kleding ontvangen en dus krijgen wij heel veel kleding, zowel voor onszelf als voor onze kindjes. We hoeven dus echt geen kleding meer te kopen. En laatst zijn we naar een kleding-ruilbeurs geweest, waarover ik heb geschreven in “Mijn groene verjaardag“, maar meer om kleding weg te geven dan zelf mee naar huis te nemen.

 5. Martine

  Beste Evelien,
  via de website van de lowimpactman ben ik ook bij jou terecht gekomen. Echt inspirerend hoe jij je leven een ecologische draai hebt gegeven. Met de crisis gaat het nu ook wat minder goed in onze eigen zaak en ik dacht … laat ik van de nood een deugd maken. Via, via ook op de site http://www.buynothingnew.nl/ gestoten. Een hele maand niets nieuws kopen? Zou dit lukken? We zijn nu ondertussen 6 weken verder en nog steeds niets nieuws gekocht. De tijd die vrijkwam omdat we heel wat minder werk hebben, heb ik besteed aan het herbekleden van onze stoelen. De bekleding was kapot maar het frame was nog in prima staat. Ik dus naar de kringloopwinkel en daar vond ik de ideale meubelstof voor 1€ de kilo. Maar de mensen van de kringwinkel waren blijkbaar blij dat ze ervan afgeraakt waren, want ik kreeg de volledige rol (toch wel zo’n 4 kilo) voor 1 euro. Verder wat nietjes gekocht (10 euro) en mijn stoelen zien er weer uit als nieuw. Ondertussen van een trui met lange mouwen (waar een vlek op één van de mouwen zat) een debardeurtje gemaakt en van een andere trui (die te klein was geworden voor onze zonen) een warme wintersjaal. Van prenten uit tijdschriften mooie wenskaarten gemaakt. Mijn veel te groot geworden kamerplanten heb ik kunnen uitpotten en zo meerdere planten verkregen (zodat ik meteen ook een mooi geschenkje had voor mijn jarige buurvrouw). Ik heb nog een aantal projecten op stapel zoals onder andere zelf een tochthond maken (ik heb nog stof over van het bekleden van de stoelen), want er komt zoveel tocht vanonder de voordeur. Verder meer de tijd genomen om de juiste producten te kopen (zoals een brokje zeep in plaats van een plastic flacon met douchegel, melk gaan halen bij de boer hier niet ver vandaan, appels (zomaar gratis gekregen!!) gaan rapen bij mensen waarvan we zagen dat ze ze toch maar lieten rotten in het gras en appelmoes gemaakt, begin oktober nog radijsjes gezaaid en we genieten er nu nog steeds van. Ecologie en creativiteit gaan echt hand in hand … ik ben benieuwd welke vaardigheden ik bij mezelf nog ga ontdekken. De meeste van mijn verplaatsingen met de fiets of te voet gedaan (goed voor het milieu en mijn portemonaie), ik voel me daardoor fitter (waar heb je ook weer fitnes voor nodig?) dan ooit.
  In plaats van naar de pedicure te gaan heb ik thuis eens echt de tijd genomen om mijn voeten en die van mijn man goed te verzorgen (eelt verwijderen en voetmassage), alweer een boel geld uitgespaard en goed voor de romantiek!
  En ik kan het echt bevestigen, je hebt groot gelijk : Tijd is echt geld!

 6. robbie

  Ik ben ook zeer geinteresseerd in de aankoop van bulk droge voeding, maar vond tot nu toe nog geen winkel waar ze dit verkopen, behalve voor (witte) rijst.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Robbie: Winkeliers hebben in hun winkel geen grootverpakkingen uitgestald staan, want daar ze verdienen ze minder op en daardoor kom jij ook minder vaak naar de winkel waardoor ze nog minder verdienen. Maar als je er om vraagt, willen ze het vaak wel voor je bestellen. Dus gewoon vragen, ik heb nog nooit een winkelier meegemaakt die dat niet wilde doen. Ik hoop dat het voor jou ook lukt!

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van bovenstaande blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten, kijk daarvoor bij Adverteren.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.