NL
FR

Welkom > Eco-praktisch > Water

Water

Ons verbruik

Een gemiddeld persoon verbruikt 120 liter water per dag.
Wij verbruiken per persoon slechts 4 liter per dag.
Ons verbruik in verhouding tot een gemiddeld persoon is: 3%


Besparings-tips

 1. Wij vullen de wasmachine met regenwater: 20% van je waterverbruik
 2. Composttoilet: 33% van je waterverbruik = 40 liter/dag!
 3. We douchen niet, maar wassen ons aan de wastafel met jerrycan met regenwater
 4. In de zomer nemen we een zonnedouche met regenwater: bespaar energie én water
 5. douche

 6. Jerrycan met regenwater op het aanrecht voor:
  - handen wassen
  - afwas
  - poetsen
  - kamerplanten water geven
 7. Regentonnen in de tuin om tuinplanten water te geven
 8. regenton


Composttoilet


Ons toilet spoelden we door regenwater. Dat regenwater wordt opgevangen in een put en door middel van een pomp (hydrofoor) naar ons toilet en wasmachine gebracht. Aardig ecologisch, maar nog niet genoeg naar mijn zin.

 1. Want die pomp vraagt elektriciteit en ik vroeg me telkens af of de milieuwinst die je maakt door regenwater in plaats van ledingwater te gebruiken wel opweegt door de toegenomen elektriciteit die je gebruikt.
 2. In de zomer al het langere tijd droog is, maar ook in de winter als het een lange periode vriest, dan raakt onze regenwaterput leeg. En het is helaas al twee keer voorgekomen dat we dan ons toilet en wasmachine weer moeten aansluiten op leidingwater. Dit willen we absoluut niet!
 3. De pomp vraagt dus elektriciteit en dat betekent dat we door dit systeem niet het toilet kunnen doorspoelen als er een stroomstoring zou zijn. Nou hebben we de afgelopen drie jaar dat we hier wonen nog maar één keer een stroomstoring gehad, maar ik wil dus gewoon zo min mogelijk afhankelijk van het elektriciteitsnet zijn en vooral voor zo iets essentieels als het toilet.
  De was kan altijd wel een dag wachten.
 4. Onze hydrofoor maakt een enorm lawaai, dus iedere keer als we het toilet doortrekken, hebben we een paar minuten herrie in huis. En ja, daar kan ik dus echt niet tegen.
  Ik heb er al een technicus naar laten kijken, maar de hydrofoor werkt op zich gewoon nog goed. En om nu een nieuwe hydrofoor van enkele honderden euro's aan te schaffen en dus een nieuw apparaat met nieuwe grondstoffen voor enkel een paar minuten geluidsoverlast, dat vind ik ook weer zonde.
 5. Je moet geld betalen om je ontlasting te laten afvoeren door middel van rioolbelasting of zoals bij ons om de put leeg te laten zuigen. En vervolgens gaan mensen bij het tuincentrum bij weer mest of compost kopen om de tuin te verrijken.
  Ik vind dit syteem niet kloppen. Ik wil niet enerzijds afvoeren en vervolgens weer aanvoeren, ik wil die kringloop sluiten en dus onze eigen mest gebruiken in onze eigen tuin.
Negatieve ervaring composttoilet
Dus ik wilde weer een composttoilet. Maar daar hebben we wel lang over gediscussieerd. Want we hebben in ons huis in Vlaanderen ook al eerder een composttoilet gehad en dat was geen succes.
We hadden daar het Nonolet van de Twaalf Ambachten, dat laat de urine door en de ontlasting valt in een emmer en dek je af met papier wat je aandrukt, zodat je een compacte massa krijgt. Die emmer leeg je dan eens in de zoveel tijd.
Dit Nonolet was echt een desillusie:
 1. Het is verschrikkelijk duur in aanschaf.
 2. Je ziet de hoop ontlasting afgedekt met papier, direct na afdekken is dat papier nog droog, maar bij het volgende bezoek heeft het papier een poep-kleur aangenomen, niet echt een smakelijk gezicht.
 3. Visite moet je altijd eerst uitleg geven voor ze naar het toilet gaan.
 4. Het schoonmaken was smerig!
 5. En het ergste was dat er op het toilet een ventilator was aangesloten, die dus elektriciteit verbruikt én constant herrie maakte. Ik kon met een adapter het vermogen van de ventilator wel veranderen, maar als ik hem zachter zette, had ik minder herrie maar weer meer stank, wat dus niet werkte.
Ik heb destijds verschillende mailwisselingen met de Twaalf Ambachten gehad over de vraag of de waterbesparing wel opweegt tegenover het elektriciteitsverbruik van de ventilator?
En ook of er geen stillere ventilatoren beschikbaar waren?
Maar daar nooit een bevredigend antwoord op ontvangen.

Dus mijn vriend was huiverig toen ik voorstelde dat ik weer een composttoilet wilde installeren. Ik moest nu wel met een goed alternatief aankomen.

Geen buitentoilet
Ik heb bij verschillende vrienden met een composttoilet navraag gedaan, de meesten hadden een toilet waar bij urine en ontlasting in een emmer vielen wat met zaagsel werd afgedekt. Maar ze zeiden dat ze dit toilet buiten hadden geïnstalleerd omdat er wel een luchtje aan zat.
Ik wilde geen buitentoilet, zie het niet zitten om in de winter mijn jas en snowboots aan te moeten doen, door 80 cm hoge sneeuw te moeten banjeren om een pipi te kunnen doen. Ook 's nachts wil ik gewoon even snel binnen naar het toilet kunnen gaan en lekker snel weer in mijn bedje kruipen zonder verkleumd te zijn van de kou.

Geen ventilator
Er zijn heel veel geavanceerde composttoiletten voor in huis op de markt, maar de meeste vragen allemaal elektriciteit. En dat wilde ik juist nu niet, want dan kan ik net zo goed ons huidige systeem met regenwater en hydrofoor blijven gebruiken.
De reden dat al deze composttoiletten elektriciteit verbruiken is voor de ventilator voor de luchtjes die ontstaan. Je zou verwachten dat deze luchtjes veroorzaakt worden door de ontlasting, maar het is (de ammoniak in) de urine die het geheel laat stinken.
Dus ik dacht als je urine afvoert, stinkt je toilet minder en heb je hopelijk geen ventilator nodig. In sommige composttoiletten wordt de urine wel afgevoerd door een afvoerbuis onder in de verzamelbak, maar dan is de urine al wel door het gehele “compostbak” gesijpeld en is alles dus al doordrongen van de urine en zijn geur. En heb je dus ook in deze systemen nog steeds een ventilator nodig.

Gevonden: composttoilet in huis en zonder ventilator
Dus een toilet in huis en zonder elektriciteit. Na avonden zoekwerk op internet vond ik dan toch een toilet dat wel aan mijn verwachtingen voldeed. Een simpele toiletbril die de urine gelijk scheidt van de ontlasting. Hierdoor wordt de urine gelijk afgevoerd en heb je dus geen nare luchtjes. De ontlasting wordt opgevangen in een emmer en met een zaagsel afgedekt.
Dit was precies wat ik zocht, ik was zo blij!

Specificaties: Separett Privy 500, deze wordt geleverd met een blauwe wc-bril van piepschuim. We hebben deze wc-bril echter niet gebruikt en gewoon onze eigen houten wc-bril er op gemonteerd.

Er is trouwens ook model Separett Privy 501 beschikbaar, deze wordt geleverd met een normale wc-bril. Maar dit model is veel duurder en we hadden die bijgeleverde wc-bril toch niet nodig.

Voordelen
We hebben het besteld en inmiddels geïnstalleerd en zijn zeer tevreden:

 1. Elektriciteitsbesparing van de hydrofoor
 2. Geen lege regenwaterput meer in perioden van droogte of vorst
 3. Kunnen ook naar het toilet in geval van stroompanne
 4. Minder herrie van de hydrofoor, nu enkel nog voor de wasmachine
 5. We hebben onze eigen kringloop van mest
 6. Het is simpel in gebruik, dus geen uitleg aan visite nodig
 7. Het ziet er netjes uit, dus geen provisorisch toilet

Vragen?
In mijn blog over het composttoilet, vind je onder de blog veelreacties. Daarin staan ook de antwoorden op veel vragen geschreven.
Of je kunt natuurlijk altijd langskomen op een Eco-weekend, dan kun je het toilet bewonderen, testen, ruiken en kan ik je vraag persoonlijk beantwoorden.


Gratis warm water zonder zonneboiler

In de zomermaanden hebben we gratis warm water waarmee we onszelf wassen en ook de afwas doen. Maar we hebben geen zonneboiler. Hoe doen we dat dan?

zonnedouche Met de zonnedouche! Door deze naam lijkt hij misschien enkel geschikt om water op te warmen om mee te douchen. Maar dit gratis opgewarmde water is uiteraard ook geschikt om de afwas mee te doen.

Het principe van een zonnedouche is heel simpel:
Het is een zwarte zak die je vult met water, in de zon legt en het water wordt warm. Bij ons ligt de zonnedouche daarom iedere zonnige dag voluit in de zon.

Wij vullen de zonnedouche uiteraard met regenwater om zo leidingwater te besparen.

Gas- en elektrabesparing
Door de zonnedouche kun je op zonnige dagen je cv-ketel of je elektrische boiler zelfs geheel uitzetten. Dit bespaart enorm veel gas of elektriciteit!

zonneboiler Geen zonneboiler
We krijgen vaak de vraag waarom we geen zonneboiler hebben?
Omdat we ons niet douchen, maar wassen aan de wastafel en daardoor geen tientallen liters warm water nodig hebben.
Tevens heeft een zonneboiler elektrische aansturing nodig en de aanschaf en installatie kost veel geld. Terwijl een zonnedouche zonder elektriciteit werkt en slechts eenmalig €10.- kost.
Dus waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?


Douche met regenwater

Onze kindjes werden altijd in een babybadje met regenwater gewassen of onder de zonnedouche gevuld met regenwater.
Maar Olaf wordt nu toch echt wel te groot voor het babybadje. En nu de zomer voorbij is, gebruiken we de zonnedouche ook niet meer.

douche

Dus op zoek naar een alternatief om hem toch met regenwater te kunnen blijven wassen.
En we hebben nu zelf een regenwater-douche gemaakt.
Een plankje in de douche bevestigd waarop we een jerrycan zetten gevuld met verwarmd regenwater. En aan die jerrycan de doucheslang van de zonnedouche bevestigd.
Heel simpel!

jerrycan Kost ook bijna niets, plankje wat nog op zolder lag op maat gezaagd, de jerrycan en doucheslang hadden we al. Enkel twee steunen moeten kopen om het plankje op te bevestigen.

In de jerrycan gaat 10 liter, maar we gebruiken slechts 8 liter omdat het water in het onderste deel van de jerrycan onder het kraantje zit en dat er dus niet uitloopt. Met die 8 liter kunnen twee kindjes of één volwassene zich goed wassen.
Met een normale douche verbruik je die hoeveelheid water per minuut!

Dat vind ik nou echt super, van die simpele oplossingen om je ideeën te verwezenlijken!


Groener wassen


Handwas is géén oplossing

De meest ecologische oplossing is natuurlijk met de hand gaan wassen, dan kan je regenwater gebruiken en het kost geen elektra. Maar dat zie ik echt niet zitten. De wasmachine is één van de weinige elektrische apparaten die ik echt niet kwijt wil.

Hot-fill

Dan zijn er nog hotfill-apparaten, waarbij het water niet elektrisch door de wasmachine wordt opgewarmd, maar er direct warm water aan de wasmachine wordt toegevoegd. De verwarming van dit water gebeurt dan door een andere bron.
Maar dit is enkel interessant als je een zonneboiler hebt, die wij om deze reden niet hebben.

Sommige mensen sluiten hun warm-water-voorziening van de cv-ketel of gasboiler op een hotfill-apparaat aan, maar dan heb je natuurlijk weer het vraagstuk wat ecologischer is: water verwarmen door de wasmachine zelf met behulp van groene stroom of water extern verwarmen door een cv-ketel/gasboiler door gas of stookolie?
Want groene stroom is niet altijd zo groen als beweerd wordt (bron).

Bij ons staat de cv-ketel enkel ingesteld op verwarming en dus niet op warm water. Dit omdat we zo weinig warm water gebruiken en in de cv-ketel wordt dit water constant op de juiste temperatuur gehouden wat in ons geval onnodig veel energieverspilling is.

Dus een hotfill-apparaat is voor ons geen optie: én geen zonneboiler én geen warm water uit de cv-ketel.


Wasmachines zonder elektriciteit

We kunnen ook rigoreus kiezen voor een wasmachine geheel zonder elektriciteit.
Bij deze versies moet je wel zelf extern het water verwarmen en toevoegen.
Er zijn verschillende versies beschikbaar.


1. Wasmachines met voetpedaal

1.1. Gira Dora
De GiraDora is eigenlijk ontwikkeld voor ontwikkelingslanden omdat veel mensen daar niet of nauwelijks over elektriciteit beschikken.
Het is een combinatie van een wasmachine en droogtrommel die zonder stroom werkt en wordt simpelweg aangedreven door een voetpedaal.

Helaas kan ik nergens vinden waar je deze GiraDora kunt kopen.


1.2. Twister Eco Wasmachine
De Twister lijkt op de GiraDora en wordt ook door een voetpedaal aangedreven.

Met de Twister kun je zowel wassen, spoelen als centrifugeren.
De capaciteit van de wastrommel is 4 liter en de capaciteit van de wasemmer is 13 liter.

Je kan de Twister wasmachine hier bestellen.


2. Wasmachines met hendel (aandrijving door armkracht)

2.1. WonderWash
Wij hebben toen we in Vlaanderen woonden een WonderWash gehad. Dat is een mini-wasmachine die met de hand wordt aangedraaid. Doordat het vat vacuum wordt afgesloten en door het warme water ontstaat er een hoge druk in het vat waardoor het wasmiddel beter in de vezels doordringt en dus reinigt.

Maar vonden deze WonderWash niet super. Na een paar keer brak de hendel af. Dat kan gebeuren, dachten we en omdat zo graag wilden dat de WonderWash wél werkte, hebben we toen een nieuw exemplaar gekocht. Maar we durfden niet veel kracht meer op de hendel te zetten, bang dat hij weer af zou breken.
Tevens heeft de WonderWash geen centrifugeer-functie, dus moesten we na het wassen, de natte was toch nog in onze elektrische wasmachine doen om het daarin te kunnen centrifugeren.
Ook kon er niet veel wasgoed in de WonderWash, voor een student of eenpersoons-huishouden dus wel geschikt, maar niet voor een huishouden met drie kinderen met ook nog eens wasbare luiers.

De WonderWash is hier te bestellen.


2.2. Laundry Pot
De Laundry Pot is eigenlijk gewoon een vergrote sla-centrifuge.
Je doet je wasgoed, wasmiddel, warm water er in en draait aan de hendel.
Met de Laundry Pot kun je wassen, spoelen en centrifugeren.

Het voordeel van de Laundry Pot boven de WonderWash is dat deze de hendel bovenop heeft in plaats van aan de zijkant, waardoor deze dus minder snel afbreekt.

De Laundry Pot kun je hier bestellen.


2.3. James Hand Washer
De WonderWash en de Laundry Pot zijn beide van kunststof en niet van groot formaat. Er is ook een wasmachine van roestvrijstaal én groot formaat die met een hendel wordt aangedreven. Hij wordt de James Hand Washer of ook wel Lehman's Hand Washer (naar de winkel waar hij verkocht wordt) genoemd.

Enig nadeel aan deze versie is wel het prijskaartje en hij is enkel verkrijgbaar binnen de Verenigde Staten.


3. Wasmachines op fietskracht
Er zijn ook wasmachines die met een fiets aangedreven kunnen worden.

Je kan ook zelf je oude wasmachine ombouwen als fiets-wasmachine, hier een handige instructie-pagina.


Off-grid wasmachine aangeschaft?
We hebben gekeken voor een off-grid model, dus zonder elektra. De WonderWash hadden we zoals al beschreven slechte ervaringen mee. De LaundryPot en Twister zijn te klein. Voor een kleine was als je zonder ondergoed zit gaat dat prima, maar niet voor kilo's wasgoed per week.
De GiraDora zou wel kunnen, want die is veel groter, maar helaas niet hier verkrijgbaar. Ditzelfde geldt voor de James Hand washer.


Semi-automatische wasmachines

Toen ik voor mijn ethno-botanisch onderzoek in Suriname was, wasten we met een semi-automatische wasmachine waar we via een slang koud water in deden, hoewel "koud water" daar natuurlijk altijd al wel een temperatuur van 30°C had. Dat was een wasmachine die we van boven laadden en uit twee trommels bestond, één voor het wassen en één voor het centrifugeren. Het viel me op dat een wasbeurt daar zoveel korter duurde dan een wasprogramma met onze huidige volautomatische wasmachine.

Het is dus ook een optie om zelf verwarmd (regenwater)water aan een semi-automatische wasmachine toe te voegen en enkel elektriciteit te gebruiken voor het draaien van de trommels. Dat scheelt 80% van je elektriciteitsverbruik, want 4/5 van de energie van een wasmachine wordt gebruikt om het water op te warmen!

Er zijn heel veel verschillende halfautomatische wasmachines te koop, tegenwoordig vaak ook in mini uitvoering beschikbaar voor appartementen of voor op de camping.

Onze aanschaf van semi-automatische wasmachine
We hebben van bovenstaande afbeelding, de derde semi-automatische wasmachine gekocht.
In Suriname gebruikte ik een semi-automatische wasmachine van het merk LG. Ik heb lang gezocht, maar kon die helaas nergens in Europa of in de VS vinden, enkel in India.
Hier zijn enkel kleinere semi-automatische modellen te koop voor de doelgroepen studenten, appartementbewoners met weinig plaats en kampeerders. Maar als je de reviews van deze modellen leest, blijkt dat ze ook zeer vaak toegepast worden in gezinnen.

Capaciteit
Ons oude wasmachine heeft een capaciteit van 5 kg. Dit apparaat heeft een capaciteit van 4,5 kg.
De nieuwe volautomatische apparaten hebben tegenwoordig allemaal een capaciteit van 7 à 8 kg. Maar wij hebben helemaal geen behoefte aan een grotere capaciteit dan we nu hebben. Want we willen onze wasbare luiers vaak wassen, niet dat die een halve week in de luieremmer moeten wachten tot we eindelijk een volle was hebben.
Dit geldt niet enkel voor luiers, maar ook voor kleding. Met een grotere wasmachine, moet je langer wachten tot de wasmand vol is, wat dus betekent dat je meer kleding moet hebben. Wat wij niet willen, want we willen van alles juist minder in plaats van meer hebben!

Goedkoper
Een semi-automatische wasmachine is veel goedkoper in aanschaf dan een volautomaat. We hebben voor ons model inclusief internationale verzendkosten nog geen €100 betaald. Terwijl een nieuw volautomatisch model €700 kost.

Simpeler apparaat
We hebben ons ter vergelijking ook even georiënteerd op een volautomatisch wasmachine, maar wat een overload aan modellen heb je dan! En al die technische specificaties, ieder merk heeft weer zijn eigen vernuftjes. En ik wil dat dan ook allemaal begrijpen en met elkaar kunnen vergelijken, maar door al die verscheidenheid zie je door de bomen het bos niet meer.
En ik heb geen tientallen verschillende wasprogramma's nodig, maar slechts twee, één voor 30° en één voor 60°.
Ik vind dus al die extra opties die gepresenteerd worden als een voordeel, helemaal niet een pluspunt. Moet je nog gaan kiezen welke wasprogramma je gaat nemen: energiebesparend, supereco met koud water, vlekken, anti-allergie, verkort, superkort van 20 minuten, etc.
Ook wil ik niet kiezen tussen een ronde of druppelvormige wastrommel. Of wel of geen aanwezigheid van een lampje in de trommel... Ja, je kan het tegenwoordig zo gek niet bedenken!
Tevens is het besturingssysteem het meest kwetsbare onderdeel van een wasmachine. Een wasmachine gaat niet kapot omdat de wastrommel uit elkaar valt, maar omdat er vaak een technisch probleem optreedt. Dus hoe minder technische vernuftjes, hoe minder kans op storingen en dus een langere levensduur.

Voordelen:
- korter wasprogramma
- minder elektra, off-grid mogelijkheid
- simpeler machine
- goedkoper in aanschaf

Nadelen:
- water eerst extern opwarmen
- je bent wel actief een half uurtje met het wassen bezig, we vinden dit trouwens niet echt een nadeel, want liever een half uurtje werk, dan een apparaat wat paar uur energie vreet.

Semi-automatisch: slecht wasresultaat
We hebben ons semi-automatische wasmachine twee weken geprobeerd, maar de was kwam er niet geheel schoon uit. We baalden er flink van. Uiteraard wilde ik weten waarom dit wasmachine minder goed waste dan een normaal wasmachine?

Een semi-automatische wasmachine is een bovenlader, want je laadt hem langs de bovenkant.
In de categorie bovenladers heb je wasmachines met een verticale as en met een horizontale as.

 1. De bovenlader wasmachines met een verticale as zien er uit zoals ondersttande afbeelding.

 2. De bovenlader wasmachines met een horizontale as hebben de wastrommel op dezelfde wijze als een normale (volautomatische) wasmachine.


Een semi-automatische wasmachine is dus een bovenlader met de verticale wastrommel. En dit werkt minder goed dan een horizontale wastrommel. Want in een horizontale trommel wordt het wasgoed "opgetild" tot 3/4 van de hoogte van de trommel en vervolgens valt het wasgoed weer naar beneden. En precies dat proces is wat je was schoonmaakt. Dat is dus ook de reden dat een overvolle trommel niet goed schoon wast, het wasgoed maakt dan geen goede "plons" terug in het water waardoor het vuil niet goed losgeslagen wordt.
Met een verticale wastrommel kun je je was wel goed schoon krijgen als je in verhouding veel meer zeep gebruikt. Maar ja, dat is natuurlijk niet milieuvriendelijk!

We hebben overigens geen spijt van onze aankoop van de semi-automatische wasmachine. Ik wilde dat altijd nog eens testen. En dat hebben we nu dus gedaan en zijn we weer een ervaring en kennis rijker.
Anders zou ik me telkens blijven afvragen of een simpeler wasmachine net zo goed werkt.


Regenwater: handpomp in plaats van hydrofoor

Een absolute vereiste voor ons is om de wasmachine te voorzien van regenwater. Onze wasmachine werd voorzien van regenwater uit de regenwaterput maar dit werd opgepompt met een hydrofoor (pomp).

Deze hydrofoor verbruikt ontzettend veel elektra en ik vroeg me telkens af:

Of de milieuwinst die je maakt door regenwater in plaats van leidingwater te gebruiken wel opweegt tegen de extra elektriciteit die de hydrofoor verbruikt?

Dus we hebben de elektrische hydrofoor in de garage nu vervangen door een handpomp.


Deze handpomp met regenwater uit de put heeft drie voordelen:


We vullen onze wasmachine nu dus handmatig met regenwater.
Hierbij de volgende twee opmerkingen:

1. Het regenwater in het wasmiddelbakje vullen is een precisiewerkje oftewel we konden de eerste keer dweilen. Nu gebruiken we hiervoor een gieter zonder de sproeikop, zodat we het regenwater zonder morsen in het wasmiddelbakje kunnen doen.

2. Je moet tijdens de wasbeurt dus gieters met regenwater paraat hebben staan. Als je niet op tijd water bijvult, stopt de wasmachine wel, maar dat betekent dat de wasbeurt dan wel nog langer duurt. Na een paar keer weet je wanneer de wasmachine tijdens het wasproces weer om water vraagt en dan kun je er op tijd bij zijn om te vullen.
Je kan met deze methode de wasmachine dus niet meer aanzetten, vertrekken en thuis komen terwijl de was ondertussen gedaan is.


Innovaties

Voor de lezers die een nieuwe volautomatische wasmachine overwegen, er zijn verschillende innovaties op de markt wat betreft wasmachines.

Eco-bubble
Zo heb je de Eco-bubble, hiermee wordt gebruik gemaakt van lucht en water om het wasmiddel op te lossen voor het wasprogramma begint. Zo worden reinigende schuimbellen aangemaakt die sneller doordringen in de stoffen dan geconcentreerd wasmiddel. Daardoor wordt kleding met koud water net zo schoon als met warm water en zo zou je energie besparen.
Het programma Volt heeft getest of dit inderdaad wel zo goed werkt als beweerd wordt en dat blijkt dus niet het geval te zijn!

Wassen met ioniserend zilver
De Silver Wash-functie van Samsung maakt gebruik van de natuurlijke reinigingskracht van ioniserend zilver. Daardoor wordt kleding niet alleen schoon, maar ook bacteriën worden gedood en kleding blijft tot een maand na het wassen beschermd tegen nieuwe bacteriën. Deze revolutionaire wasmethode met koud water bespaart niet alleen energie doordat er minder warm water nodig is, maar het zorgt ook voor een hypoallergenedieptereiniging, zonder bleekmiddel of andere chemicaliën die kleding kunnen beschadigen of de huid kunnen irriteren.

Dit lijkt te mooi om waar te zijn en dat is het helaas ook. Want het blijkt hier om nanodeeltjes zilver te gaan die een anti-bacteriele functie hebben waardoor de was dus schoon wordt en er ook voor zorgt dat kleding niet meer zweet gaat ruiken. Die nanodeeltjes komen in ons mariene milieu terecht en hebben daar een giftige werking.
Tevens kunnen door dit nanozilver met die antibacteriele werking de goede bacterien tijdens de waterzuivering hun werk niet meer kunnen doen. Dus dit is absoluut geen goede ontwikkeling met betrekking tot wassen.


Kraanwater in plaats van fleswater

Bekend is dat kraanwater net zo gezond, goedkoper en veel milieuvriendelijker is.
Ik verbaas me dat er dan toch nog zoveel fleswater gedronken wordt, ook door milieubewuste mensen!

Bronwater-Kraanwater

Daarom dit filmpje dat goed samenvat waarom het beter is wel kraanwater en geen fleswater te drinken. Proost!

1. Gezond en lekker
Kraanwater is zeker gezond, want kraanwater moet aan 57 eisen voldoen, terwijl dit er voor bronwater maar 17 zijn.

Leidingwater bevat geen pesticiden, schadelijke hoeveelheden nitraten, of sporen van nieuwe vervuilers zoals hormonen, antibioticaresiduen of andere reststoffen van geneesmiddelen. Dat blijkt uit de laatste test die Test-Aankoop van het leidingwater uitvoerde. Voor de test onderzocht Test-Aankoop 40 stalen leidingwater, uit alle regio's van het land. De consumentenorganisatie ging op zoek naar klassieke vervuilers (nitraten en pesticiden), maar ook nieuwere vervuilers, zoals antibioticaresiduen, hormonen en reststoffen van geneesmiddelen. ‘Alle 40 stalen waren in orde', aldus Test-Aankoop. ‘In acht stalen lag de concentratie nitraten iets hoger dan 25 mg/l, maar dat is nog altijd onder de wettelijke limiet van 50 mg/l. Er is dus geen reden tot ongerustheid.'

Bron: Test-aankoop

Vind je kraanwater teveel naar chloor smaken, laat het dan even staan in een karaf, dan kan de chloor verdampen en proef je het niet meer.

In de volgende reportage is onderzoek gedaan naar de kwaliteit en smaak van fleswater versus kraanwater.

2. Goedkoop
Water verpakt in een fles of pak is maar liefst 325 keer duurder dan kraanwater. Tel uit je winst!
Plus bespaar je ook op benzine, want als je water in flessen koopt, moet je je boodschappen met de auto doen terwijl dat anders misschien wel op de fiets kan.

portemonnee

3. Milieu-impact
Bronwater heeft 300 keer meer CO2 uitstoot dan kraanwater. Voor de productie van een flesje bronwater is bijvoorbeeld 0,25 liter olie en 3 liter water nodig.
Doordat veel flesjes worden weggegooid drijft er in zee een plastic eiland ter grootte van Frankrijk en Duitsland samen. En ondanks alle mooie beloften, wordt nog maar slechts 20% van alle plastic flesjes gerecycled.

Plastic-Soep

Plastic flesjes niet hergebruiken!
Vaak zie dat je een plastic flesje (PET) hergebruikt wordt door het te vullen met kraanwater.
Goed dat er niet telkens opnieuw fleswater gekocht wordt en zo de afvalberg bespaard wordt (en de portemonnee).
Maar in die plastic flesjes zit Bisphenol-A (BPA), een giftige stof. Het toont gelijkenissen met het vrouwelijk hormoon oestrogeen en heeft daardoor invloed op onze voortplanting maar ook op de aanmaak van meer vetcellen.
En vooral als het flesje warm wordt, bijvoorbeeld als het in de zon ligt, komt die BPA vrij en wordt aan het water afgegeven. Niet drinken dus!

Plastic-Soep

Roestvrijstalen fles
Daarom is het beter om kraanwater in een roestvrijstalen fles mee te nemen.
Onze kindjes hadden al een rvs fles, alleen wij zelf nog niet. Dus ook wij hebben nu een roestvrijstalen waterfles aangeschaft.
En we hebben gekozen voor de flessen van de KRNWTR, omdat we zo willen uitdragen dat het veel beter is om gewoon kraanwater te drinken in plaats van flessenwater. Ook willen we zo deze campagne ondersteunen die zich inzet voor deze bewustwording en er ook voor pleit om kraanwater in cafés en restaurants op de kaart te zetten. Super initiatief!

Waterfilters
Mijn visie over waterfilters is dat dit pure commercie is.
Plus laten ze de kwaliteit van het drinkwater dalen in plaats van te verbeteren, omdat bacteriën en microben zich in de filter opeenhopen.
In deze reportage hebben ze het nut van een waterfilter onderzocht:


Nog niet overtuigd?
Misschien kan dan dit onderstaande filmpje de beslissende druppel zijn:

Op mijn blog staan de volgende artikels over water:

Natuurlijk wonen is milieu-onvriendelijk
Voornemen 2011: minder elektriciteit
Verbazingwekkende gasten
Zonnedouche
No Impact Week
No Impact Week - dag 6: water
No Impact Week - dag 8: eco-zondag
Afvalwater-zuivering
Voornemens 2012
Eenvoud in de Pyreneeën
Regen een zegen
Positief en opgeruimd 2013
Afwassen
Gratis warm water
Composttoilet
Eco-realistaties 2013
Wasmachine alternatieven
Groener wassen
Eco-lifestyle: the real life
Kraanwater
Douche met regenwater

Films & documentaires

Inspirerende filmpjes en documentaires over dit onderwerp (en alle andere onderwerpen) kun je bekijken op mijn Films & docs-pagina.

Deze pagina is enkel beschikbaar voor donateurs.
Word ook donateur en krijg toegang tot 302 video's!


Kennisbank

Artikels, achtergrondinformatie en bronnen over dit onderwerp (en alle andere onderwerpen) kun je bekijken in mijn Kennisbank.

Deze pagina is enkel beschikbaar voor donateurs.
Word ook donateur en krijg toegang tot ruim 150 artikels!


Eco-shop

Water

Compost-toilet - met piepschuim bril
Compost-toilet - met normale bril
Compost-toilet - met normale bril, complete set
(incl. emmers, ventilator, etc)
Regentonnen
Regenton-accessoires
Gieters
Jerrycan
Zonnedouche
Handpomp

Wasmachine

Wassen met de hand
Waszak
Wasbord
Wringer

Wasmachine zonder stroom
Wasmachine met hendel 1
Wasmachine met hendel 2
Wasmachine met hendel 3 - WonderWash
Wasmachine met voetpedaal

Wasmachine - semi-automatisch
Voor uitleg over semi-automatische wasmachine, klik hier.

Semi-automatische wasmachine
Merk: OneConcept
1 compartiment
2,8 kg wassen & centrifugeren
180 Watt
Semi-automatische wasmachine
Merk: OneConcept
2 compartimenten
2 & 2 kg
250 Watt wassen, 120 Watt centrifugeren
Semi-automatische wasmachine
Merk: OneConcept
2 compartimenten
4,2 kg wassen & 3 kg centrifugeren
300 Watt wassen, 110 Watt centrifugeren
Semi-automatische wasmachine
Merk: OneConcept
2 compartimenten
4,8 kg
380 Watt wassen, 160 Watt centrifugeren
Semi-automatische wasmachine
Merk: OneConcept
2 compartimenten
6,8 kg wassen & 5,2 centrifugeren
400 Watt wassen, 150 Watt centrifugeren

Op deze pagina word je met een link verwezen naar een webwinkel die dit product verkoopt. En daarbij krijgt onze vereniging een percentage van de opbrengst, zonder dat het jou extra geld kost. Op deze manier steun je de vereniging Green Evelien. Bedankt!

Ben je tevreden over een product uit mijn webwinkel en wil je dit vaker kopen?
Zou je dit dan telkens via mijn webwinkel willen doen? Zo blijf je ons steunen.

Staat jouw gewenste artikel er niet tussen? Laat maar weten, dan zet ik het er graag bij!
Werkt een link niet meer? Merci om dit door te geven op adverteren@greenevelien.com.