Inspirerende boeken:
Leven in de natuur

Er zijn momenteel ontelbaar veel boeken verkrijgbaar over hoe groener, duurzamer, ecologischer te leven vol met praktische tips.
Maar ik wil vooral geinspireerd worden hoe anderen het doen in hun dagelijks leven. Dus geen boek met 100 zero-waste-tips, maar échte persoonlijke verhalen.
Met niet alleen maar gestylde alles-gaat-hier-perfect-foto’s, maar real-life-stories, met trots en vrijheid, maar ook hoe het soms allemaal niet zo lekker loopt.
Herkenbare verhalen dus 😉

Mijn leven in de wildernis – Miriam Lancewood

De Nederlandse Miriam ontmoet in India Peter uit Nieuw-Zeeland. Met hem besluit ze de wildernis van Nieuw-Zeeland in te trekken. Ze zeggen de huur van hun huis op en geven al hun spullen weg.
Dan gaan ze naar hun nieuwe huis: de natuur. Ze slapen in een tent, koken op vuur en trekken rond als nomaden met al hun bezittingen op de rug. Daarbij volgen ze niet de uitgezette paden, maar banen zich een weg door dichte begroeiingen, ruige bergkammen en ondoordringbare ravijnen.

Soms staan die wildernisboeken vol met de verschillende kleurschakeringen van de lucht of welke roep van een vogel ze nu weer hebben gehoord. Dat is heel mooi dat je als auteur die details waarneemt, maar nogal saaaai om te lezen.
Dat saaie is bij dit boek van Miriam niet het geval, het is een avonturenboek, maar dan echt gebeurd!
Je leest over hun tochten, de uitdagingen waar ze onderweg mee te maken krijgen, zowel lichamelijk als ook geestelijk en over hun reflecties als ze weer tijdelijk in de bewoonde wereld zijn.


Deze video is enkel beschikbaar voor donateurs

Ik vind Miriam echt superSTOER! Grote bewondering voor haar.
Wij houden als gezin ook van hiken en wildkamperen, maar na een week ben ik toch blij dat ik geen klamme kleding uit een rugzak meer aan hoef (van zweet of regen of combi van beide) en een eigen plekkie, een thuis te hebben.

Wij in het wild – Andrea Hejlskov

Andrea en haar man Jeppe willen zo niet verder:

“Haasten, haasten, werk, kinderen ophalen, eten koken, tv-kijken. Tijd met elkaar hebben we alleen in de auto. En dan al die rampen, alle oorlogen, schandalen, vertwijfelde mensen, iedereen die moet doen alsof alles normaal is.
Het grootste verraad is inzicht krijgen en er geen consequenties uit trekken. het is alsof je innerlijk sterft. Je weet dat er iets niet klopt, maar je kunt niets…doet niets…dat vreet je op. Ik geloof dat niets doen het allergevaarlijkste is.”

En daarom gaan ze als gezin met vier kinderen in het Zweedse woud wonen, zonder papieren, geld of paspoorten.
Het is verre van gemakkelijk, het is bikkelen, ruzie maken, afzien, maar tegelijkertijd ook beseffen dat je eens in de natuur leeft, je niet meer terug kan. Eens je die hardheid, maar ook de bijbehorende vrijheid hebt geproefd, kun je niet meer terug naar de geciviliseerde wereld.

Deze video is enkel beschikbaar voor donateurs

Wij leven niet zo primitief als zij, wij hebben wel een gewoon huis en de winters zijn hier in d’Ardennen niet zo donker en koud als daar. Maar toch herken ik me wel in dit verhaal.
Vooral dat het geen rozegeur en maneschijn is om met de natuur te leven, het is echt keihard werken! Daarover schreef ik al eerder een blog Eco-lifestyle: the real way.

Maar ook dat wij niet meer terug zouden kunnen naar een “braaf & burgerlijk” leventje.
Begrijp me goed, ik oordeel niet, vind prima als mensen daar wel gelukkig en tevreden mee zijn, maar ook voor ons zou het gewoon niet meer werken.

Mark Boyle – The Way Home

Mark Boyle is bekend als de Moneyless Man, hij leefde een paar jaar zonder geld.
Nu is hij een nieuwe uitdaging aangegaan, leven zonder moderne technologieen. Dus zonder elektra, computer, phone, internet, auto, stromend water, geen mensen-tijd want geen wekker/klok/horloge, zelfs geen lamp.

Ik vind het werkelijk een prachtig boek om te lezen. Het is geschreven als een soort dagboek wat hij zoal meemaakt. Dus geen praktische bijbel “how-to-life-without-technology”, maar vooral zijn mijmeringen en verwonderingen.
Hoe hij dagen bezig is hout te zagen met de hand, terwijl hij weet dat met kettingzaag binnen paar uur klaar zou zijn, maar toch volhoudt. Hoe hij vijf dagen met een kruiwagen op-en-neer loopt om stenen van zijn buurman naar zijn perceel te verplaatsen voor een moestuinpad. Hij beseft dat hij met beton slechts in een halve dag klaar zou zijn, maar hij wil nog liever tien dagen werken dan beton gebruiken.

En ook hoe zijn contacten veranderen. Eerst had hij duizenden online contacten, nu ontvangt hij slechts af en toe een brief en spreekt hij weer met de locals.

“It’s an odd mix of feeling forgotten on one hand and, on the other, feeling liberated from relentless communication with people who, in all likelihood, live too far away for our relation to deepen.”


Deze video’s zijn enkel beschikbaar voor donateurs

Groot respect voor wat Mark doet, zo geheel zonder technologie!
Ik zou het zelf niet kunnen, maar vind het wel heel uitdagend om door dit boek mijn eigen keuzes weer opnieuw af te wegen.

Meer inspirerende boeken

Vaak krijg ik de vraag waar ik mijn inspiratie vandaan haal om zo groen te leven?
Door dicht bij jezelf blijven en kracht vinden in boeken, herkenbaarheid, dat je niet de enige bent die anders denkt.
Daarom wil ik vaker af en toe een blog schrijven met boeken die mij inspireren, ik hoop dat jullie er dezelfde kracht & motivatie uit halen als ik!

Mocht je deze boeken willen kopen, zou je dat dan via mijn boekenwinkel willen doen?
Het kost jou niets extra’s en zo steun je onze vereniging, bedankt!

Lees ook:
We zijn off-grid
Eco-lifestyle: the real life
Zelfvoorzienend?
Zelfvoorzienend versus off-grid

Lees meer boekrecensies:
Boeken voor een betere wereld
Plantaardige boeken
Tijd om naar buiten te gaan
Milieufilosofie
Puur plantaardig (lees)plezier
Groente wensen voor 2015

een tevreden leven overlevenopkm2 selfsuffiency off-grid

intothewild selfsuffiency it's not easy being green onemanswilderness

woodlandyear walden


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


2 thoughts on “Inspirerende boeken:
Leven in de natuur

  1. Dien

    Hoi Evelien,

    Leuk om weer een blog van je te lezen! Ik kijk altijd uit naar je blogs. Ik heb ze wel gemist het afgelopen jaar. De boeken lijken me trouwens interessant!

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van bovenstaande blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten, kijk daarvoor bij Adverteren.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.