Milieu-filosofie

Gisteren was het Feest van de Filosofie in Leuven, heerlijk dagje geestelijke verrijking!

Is minder biodiversiteit een probleem?
Het eerste debat was met Bas Haring, auteur van het boek Plastic Panda’s waarin hij de hypothese verdedigt dat het helemaal niet zo erg is als de biodiversiteit afneemt en er soorten gaan verdwijnen. Wel vindt hij dat persoonlijk jammer, maar volgens hem is dat geen ramp voor de ecosystemen en de wereld.
Zijn opponenten in het debat waren onder andere Jan Mertens en Glenn Deliège, wat voor een sterke uiteenwisseling van argumenten zorgde.
plastic pandas

Invloed neoliberalisme op identiteit
Daarna was er het debat tussen klinisch psycholoog en psycho-analyticus Paul Verhaeghe en econoom Paul De Grauwe.
identiteit
Verhaeghe laat in zijn boek Identiteit zien hoe het neoliberalisme, vrijemarktwerking en privatisering doorwerkt in de hedendaagse individuele psychische problemen.

De Grauwe heeft echter een totaal andere mening over de vrije markt en is overtuigd dat het marktmechanisme een essentieel onderdeel vormt van de oplossing voor de problemen rond energie, klimaat, arbeid en armoede.
Tijdens het debat lagen de standpunten van beide sprekers helaas zo ver uiteen dat dit niet voor een spetterende discussie zorgde.

Dag Milieufilosofie
Op maandag 22 april, de Dag van de Aarde, is er in Utrecht Dag van de Milieufilosofie. Weer een dag waar ik naar uitkijk om me geestelijk te voeden!

Het Groene Boek
En dan ga ik ook nog naar Het Groene Boek op zondag 28 april met debatten over de transitie naar een sociaal-ecologische samenleving.
boek

Ben je nu nieuwsgierig geworden naar milieufilosofie?
Op mijn website kun je enkele filmpjes van milieufilosofen bekijken en hier vind je mijn favoriete boeken.

Individuele én maatschappelijke transitie
Ik vind dat we ons zelf moeten uitdagen voor een betere wereld zowel wat betreft eigen gedrag als op maatschappelijk vlak. Daarover schreef ik al eerder in Individuele en maatschappelijke betrokkenheid en ook hoe dit in de praktijk te realiseren.

man_in_suitWat ik me wel telkens afvraag is in hoeverre de organisatoren en sprekers op dergelijke debatten zélf hun theorieën in de praktijk realiseren?
Hoe zou de eerste spreker uit Italië van gisteren naar België gereisd zijn, met de trein of het vliegtuig?
En de mannen (bijna altijd mannen…) zagen er niet uit alsof ze tweedehands kleding droegen. Niet dat tweedehands kleding zichtbaar is als tweedehands, maar hun kleding zag er wel erg “nieuw” uit.
Dat geeft me daarom altijd wel een dubbel gevoel aan deze theoretische initiatieven, geestelijk heel verrijkend maar welke praktische bijdragen hebben deze analyses?

Op maatschappelijk vlak kun je daarom naast theoretisch ook praktisch actief zijn, zoals beschreven in Burgerlijke ongehoorzaamheid en in Gek is zo gek nog niet.

paashaasLevenskracht en vruchtbaarheid
De oorspronkelijke betekenis van Pasen komt van het feest Ostara waarin gevierd wordt dat de natuur weer ontwaakt en de winter verdreven wordt. De eieren staan voor vruchtbaarheid net als de paashaas, want hazen staan toch wel bekend om hun grote voortplantingsvermogen.

Laten we daarom dit Paasweekend vieren de levenskracht en vruchtbaarheid van de transitie die we voor ogen hebben!


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.