Individuele én maatschappelijke betrokkenheid – praktijk

Naar aanleiding van mijn post Individuele en maatschappelijke betrokkenheid kreeg ik de vraag hoe die maatschappelijke betrokkenheid te realiseren?
En hoe kan deze worden omgezet van bewustwording naar actie?
Een goede vraag!
Ik hoop daar in deze post een antwoord op te kunnen geven.

Eerst wil ik graag zeggen dat Anneleen Kenis over dit onderwerp een interessant artikel heeft geschreven: Voor individuele gedragsverandering: een pleidooi voor herpolitisering van milieuactie.
Hierin wordt geconstateerd dat individuele acties goed zijn, maar deze veranderen niets aan de sociale relaties en structuren die de oorzaak zijn van de huidige milieucrisis. Door de nadruk te leggen op de individuele gedragsverandering, schuiven de verantwoordelijkheden weg van overheden, bedrijven en internationale instellingen. En juist het ontbreken van actiebereidheid bij de overheid, werkt milieuscepticisme in de hand. Want het voedt de gedachten van milieusceptici dat als de milieuproblematiek werkelijk een groot gevaar is, dat de overheid dan wél zou ingrijpen. En daardoor wordt er een negatieve spiraal gecreëerd met betrekking tot de individuele milieu-actie-bereidheid.

Als overheid, bedrijven en internationale instellingen de milieuproblematiek dan toch series nemen, is dat enkel door het nemen van technische oplossingen en/of oplossingen die gebaseerd zijn op het versterken van de economie in plaats van het klimaat, zoals het oprichten van CO2-emissie-markten, het subsidiëren van zonnepanelen, vliegticketbelasting.
Maar de analyse van maatschappelijke structuren en strategieën voor toekomstmogelijkheden blijft achterwege.

Anneleen Kenis bevestigt dus mijn oproep tot maatschappelijke betrokkenheid. Maar hoe dit te realiseren?
Daarvoor heb ik een stappenplan uitgewerkt:

Stap 1: Bewustwording
Allereerst dient men zich bewust te worden dat er sprake is van een milieucrisis en dat veranderingen noodzakelijk zijn.
Ik denk dat de lezers van deze blog niet tot deze doelgroep behoren, maar voor anderen is dit helaas nog niet altijd een vanzelfsprekendheid.

Stap 2: Interesse
De tweede stap, die je vaak onbewust automatisch al maakt, is dat je gaat bekijken welk onderwerp jij interessant vindt. Is dat energie, water, vervoer, voeding, tuin, consuminderen, kleding, financiën, noord-zuid-verhoudingen of het grote geheel?

Stap 3: Daadkracht
Na deze stap is het cruciaal die interesse ook om te zetten in daadkracht. Dit kan door lid te worden van voor jou interessante organisaties, facebook-groepen “leuk te vinden”, inschrijven op nieuwsbrieven, geld te doneren aan goede doelen, stemmen op politieke partijen die deze interesses delen.

Stap 4: Op de hoogte blijven
De vierde en vijfde stap zijn makkelijk en daar hoef je niets voor te doen. Door lid te worden van organisaties, facebook-groepen, nieuwsbrieven, word je op de hoogte gehouden van nieuws en acties.

Stap 5: Inzicht
En hoe meer informatie je over deze materie krijgt, hoe meer je je bewust wordt dat veranderingen noodzakelijk zijn.

Stap 6: Participatie
De zesde stap die hieruit volgt is participatie en dat kan op vele manieren: actief lid worden van een organisatie, petities ondertekenen, deelnemen aan acties, bijwonen van lezingen en discussies, deelnemen aan transitie groep en anderen mensen informeren (in real-life of virtueel via je facebook-twitter-linkedin account interessante items delen).

Uit dit stappenplan blijkt dus dat maatschappelijke betrokkenheid moeilijker klinkt, dan het is. Eens je een stapje in de goede richting doet, gaat de rest vanzelf. Het is dus een positieve spiraal!
En je kan dus op verschillende manieren die maatschappelijke betrokkenheid realiseren, wat jou het beste past.
Door deze deelnames kom je interessante mensen tegen die je weer op de hoogte brengen van andere acties en activiteiten. Ik vind dit echt een heel vriendelijk en behulpzaam netwerk, iedereen wil elkaar helpen aan meer informatie en bewustwording. We hebben namelijk allemaal hetzelfde doel voor ogen: een betere wereld.
Het is niet zoals in het kapitalistische wereldje waar mensen strijden en concurreren met elkaar en een “ieder voor zich” mentaliteit heerst.
Voor deze positiviteit alleen al zou je meedoen in het groene netwerk!

Zelf heb ik meegedaan aan een actie van Milieudefensie, gewerkt op een bio-boerderij, tweemaal een klimaatactie-kamp bezocht, vrijwilliger geweest bij een milieu-organisatie, studie eco-filosofie gevolgd waar dit milieu-maatschappelijke thema’s besproken werden, vele petities ondertekend, transitie bijeenkomst gevolgd, lidmaatschap van diverse groene organisaties, een vakantieweek gevolgd over natuurbehoud en biodiversiteit, “fan” zijn van diverse faceboook-groepen, ben geabonneerd op vele nieuwsbrieven en blogs, bezoek regelmatig eco-beurzen, ik surf heel internet af naar meer en meer informatie en uiteraard deze website en blog.

Op zich lijkt lid worden van organisatie misschien een klein stapje dat niet veel zoden aan de dijk zet, maar het is een stap in de goede richting die dus grote positieve gevolgen kan hebben. En de Low Impact Man schreef in zijn blog Mag het een lidkaartje meer zijn dat investeren in lidgeld van goede doelen een investering met drievoudig rendement is:

  1. Door het ondersteunen van groepen en organisaties, stijgt hun ledenaantal en kunnen ze beter hun stem laten horen.
  2. Soms heb je met lidmaatschap recht op kortingen.
  3. En je draagt ook bij aan je eigenbelang, want deze organisaties zorgen voor prachtige natuur, minder CO2-uitstoot door kolencentrales, minder bestrijdingsmiddelen op groente & fruit, beter openbaar vervoer, een toenemend vegetarisch aanbod in restaurants, overzicht welke energieleveranciers werkelijk 100% groene energie leveren, meer aanbod van bio-producten in de winkels, etc .

Ik zou dus zeggen: JOIN THE CLUB!

Lees ook:
Individuele en maatschappelijke betrokkenheid
Actie!
Gek is zo gek nog niet
Burgerlijke ongehoorzaamheid
Groot(s) effect
Extreme sneeuwval, stroomstoring en onveilige kerncentrales


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van bovenstaande blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten, kijk daarvoor bij Adverteren.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.



Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.