Zonnige panelen?

Een paar jaar geleden hadden we op de “Hout- en Groen Wonen Beurs” geïnformeerd naar zonnepanelen. Wij verbruikten toen echter maar 350 kWh/jaar, dit was volgens de aanwezige verkopers te weinig om zonnepanelen te kunnen installeren. Want om de transformator te laten werken had je meer panelen nodig dan wij aan energie verbruikten.
Verscheidene installateurs raadden ons toen aan om meer elektriciteit te gaan verbruiken, want het was toch groen en gratis…

Dat is echter niet waar: de productie van zonnepanelen kost namelijk ook energie! Mensen kijken helaas vaak enkel naar hun energiefactuur in plaats van het totale kostenplaatje.
Ik verbaasde me dat die verkopers van zonnepanelen beweerden “groen” te zijn, ze waren enkel “groen” omdat ze er geld mee konden verdienen, anders raad je ons toch niet aan om meer elektriciteit te gaan verbruiken?

Afgelopen week kwam er iemand van ons energiebedrijf langs om ons te informeren over de aanschaf van zonnepanelen. Ons energiebedrijf is Energie 2030, die volgens Greenpeace echt 100% groene stroom verdeelt. Want zij hadden een speciale financiële constructie waarbij zij de aanschaf betaalden en wij de belasting, die we uiteraard terug konden vragen. In ruil daarvoor zouden zij de groene-stroom-certificaten ontvangen. Dat leek mij wel interessant!

Deze man vertelde dat je per jaar volgens hun financiële constructie 2000 Wp aan panelen kon kopen, dus voor de meeste gezinnen was het het beste om twee jaar mee te doen, zodat hun hele elektriciteitsbehoefte gedekt was.
Ik zei dat wij per jaar minder kWh gebruiken dan de opbrengst van 2000 Wp en vroeg of we dus ook minder panelen konden kopen. Dat kon niet, want dan was het voor hen niet rendabel. En weer kregen we het advies om meer elektriciteit te gaan gebruiken…..
Toen ik zei dat ik enkel nog minder energie wilde gaan verbruiken, kwam hij met een ander argument: in de winter leveren zonnepanelen minder energie dan in de zomer, om ook in de winter in je eigen energie te voorzien, moet je dus meer zonnepanelen installeren. En het overschot wat je in de zomer dan produceert, is goed om mensen die nog niet zijn overgeschakeld op groene energie, ook van groene energie te voorzien.
Ik vond dit in het eerste opzicht wel een goed argument van hem. Dat je dus niet enkel voor jezelf maar ook anderen groene energie produceert.

Maar zonnepanelen hebben een financiële terugverdientijd, deze bestaat uit de investering gedeeld door het aantal kWh/jaar maal €0,18+€0,35= €0,53. Achttien cent bespaar je op je energiefactuur per kWh (prijs Ecopower) en vijf-en-dertig cent krijg je van je groene-stroom-certificaat, samen dus €0,53 per kWh. Dat geeft je een gemiddelde financiële terugverdientijd van 6 jaar.
Als je echter een deel enkel levert voor andere mensen en dus zelf niet nodig hebt, zoals de man voorstelde, dan wordt de terugverdientijd veel langer.

Begrijp me goed, ik ben echt niet uit op maximale financiële winst. Waar het mij om gaat is dat zonnepanelen tegenwoordig een technische levensduur hebben van 25 jaar. De ontwikkelingen gaan echter zo snel, en dat juich ik alleen maar toe, dat de zonnepanelen waar wij in 2008 naar geïnformeerd hadden in vergelijking met de huidige zonnepanelen een veel lager rendement hebben en omgerekend naar Wp een veel hogere kostprijs (ja, ik ben zo iemand die dat allemaal graag bij houdt en uitrekent).
Ik vrees dat zonnepanelen in de toekomst daardoor al veel eerder vervangen gaan worden dan hun technische levensduur, omdat dat wat betreft energie-opbrengst rendabeler is.

Hiermee wil ik absoluut geen pleidooi houden om niet te investeren in zonnepanelen, omdat je de ontwikkelingen toch niet kunt bijhouden.
Ik wil enkel mensen bewust maken om niet overdadig te investeren in zonnepanelen, oftewel eerst je energieverbruik zo veel mogelijk beperken! En dan pas zonnepanelen aan te schaffen naar gelang je aangepaste verbruik.

De groenste kWh is immers de uitgespaarde kWh!

En wij gaan dan ook op zoek naar een installateur die wel aan ons verzoek wil voldoen om enkel het aantal panelen te installeren dat nodig is voor ons verbruik.

Lees ook:
Duurzame energie
Zonnepanelen: Van droom naar werkelijkheid?
Is groene stroom écht groen?
Zonnepanelen

Zelfvoorzienend?
Zelfvoorzienend versus off-grid


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


4 thoughts on “Zonnige panelen?

 1. Maman verte

  ge kunt nie geloven hoe erg hard ik het met je eens ben!!!
  Echt waar meiske : ik dacht altijd dat ik de enige was die dit dacht. En … ik heb cijfermateriaal om te bewijzen dat zonnepanelen, en de hype er rond een maat voor bijna niks is geweest. Photovoltaïsche zonne-energie is in België op vlak van elektriciteitsproductie een marginaal randfenomeen, dat enkel geld opbrengt op rug van alle belastingbetalers…en dan nog enkel weggelegd is voor de mensen die al veel hebben; een huis en een spaarboek.
  Windenergie is het enige met een toekomst…..
  Groetjes!
  Maman Verte

 2. Maman verte

  en nog vergeten bij te zeggen : voor alle duidelijkheid : enkel in LEW en PH of voor mensen die zééer weinig verbruiken ( jij dus 😉 is het interessant en haalt het iets uit op milieuvlak!

 3. Bart

  Ik zoek al lang naar betrouwbaar advies voor zonnepanelen voor een appartementencomplex. Maar ik zie door de bomen het bos niet meer.

  Welke zonnepanelen zijn het beste?

  Is het al bekend of er binnenkort nieuwe zonnepanelen op de markt komen die beter zijn?

  Is de terugverdientijd tegenwoordig echt zes jaar? Want dat is wel te overzien dan.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   Hi Bart,
   Een vraag die ik vaak krijg. En daarom heb ik een rekenschema gemaakt waarmee je verschillende zonnepanelen kunt vergelijken. Hij staat nu online onder “Duurzame energie”. Er komt ook nog algemene info over zonnepanelen, de verschillende specificaties en bijbehorende voor- en nadelen. Hou de website dus in de gaten!
   Op Ode stond onlangs dit artikel: http://www.duurzameenergie.org/site/index.php?option=com_content&view=article&id=936:snellere-productie-goedkope-zonnecellen&catid=1:nieuws&Itemid=81
   Maar al jarenlang zijn er artikels over betere zonnepanelen. En zonnepanelen worden ook steeds beter, maar die ontwikkeling is dus continu. Er gaat niet één bepaald moment komen waarbij die ontwikkeling een hoogtepunt bereikt. Als je zonnepanelen wil kopen, moet je dat doen wanneer het jou het beste uitkomt.
   Groetjes GreenEvelien

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.