Duurzame energie

Lange tijd geen blog geschreven, maar met een goede reden. Vaak werd mijn mening gevraagd over duurzame energie. Ik wilde daar principieel geen antwoord op geven, omdat ik vind dat je eerst energie moet besparen voordat je overgaat op duurzame energiebronnen.
Naar mijn mening zijn mensen te gemakkelijk geneigd om enkel financieel te investeren in plaats van eerst hun gewoonten te veranderen.

Toen ik energie-consults gaf, kwam ik een keer bij een gezin en zij hadden een energieverbruik van 10.000kWh/jaar! Ik gaf de man advies hoe hij hun energieverbruik kon verminderen, maar hij was enkel geïnteresseerd in hoeveel zonnepanelen en een -boiler kosten.

Ik ben niet tegen de technologie, maar vind dat dé oplossing ligt in de combinatie van gedragsverandering met technische evolutie.

Het magazine “Wonen met de Natuur” van Vibe (nr 47, 2008) bevestigt mijn advies:

  • 500 euro investeren in zonnepanelen geeft 70kWh opbrengst
  • 500 euro investeren in zonneboiler geeft 250 kWh opbrengst
  • 500 euro investeren in dakisolatie geeft 4000kWh opbrengst

In hetzelfde artikel wordt er voor gepleit dat de overheid voorwaarden zou moeten stellen voor het geven van premies op zonnepanelen:

  1. Als eerste voorwaarde een goede en winddichte dakisolatie.
  2. De afwezigheid van elektrische verwarming en airconditioning is de tweede voorwaarde.
  3. Ik wil daar zelf als derde voorwaarde aan toevoegen: een redelijk energieverbruik (voorbeeld maximum van 3500kWh/huishouden).

Het volledige artikel is hier te lezen:

Ik kan echter wel blijven pleiten voor gedragsverandering en de noodzaak van het creëren van voorwaarden, feit is dat de consument geïnteresseerd is in duurzame energie. En als energie-website kan ik beter hen dan juist informeren dan principieel niet informeren. Want anders laten ze zich informeren door commerciële firma’s die zich enkel “groen” voordoen om er zelf rijk van te worden. Zie ook mijn post over Zonnige Panelen.

Update:
Ondertussen zijn onze zonnepanelen geïnstalleerd. Alle praktische info, technische specificaties en kritsche bedenkingen vind je op Ecologisch leven – Elektriciteit – Zonnepalen

Lees ook:
Zonnige panelen?
Zonnepanelen: Van droom naar werkelijkheid?
Zonnepanelen

Zelfvoorzienend?
Zelfvoorzienend versus off-grid


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


8 thoughts on “Duurzame energie

  1. Paule Dierens

    Gelijk heb je, Evelien. Ik was stomverbaasd toen ik hoorde dat mensen zonnepanelen laten plaatsen en niet zorgvuldig met energie omgaan. Voor mij was het vanzelfsprekend dat je ook met zonnepanelen op je dak je energieverbruik moet matigen. Kwestie van gezond verstand???

  2. Lieke

    Hoi Evelien,

    ik ben het ook helemaal met je eens.
    Helaas is inderdaad de grote massa sneller te bereiken met technologische oplossingen ipv overtuigen en aanzetten tot gedragsverandering.
    Toch is er wel enig milieubewustzijn nodig om ook echt voor de technologische toepassingen te kiezen en wie weet, door het gebruik ervan, worden ze nog meer bewust en zal ook een gedeelte van deze mensen uiteindelijk hun gedrag willen veranderen, laten we daar in ieder geval op hopen!

    Groetjes, Lieke

  3. Monica

    In Nederland is er nu een energiebedrijf die experimenteert met ‘gratis’ zonnepanelen. Als klant hoef je ze niet te kopen, maar moet je wel 20 jaar klant blijven. Daarnaast moet je nog zo’n 2000 eenheden afnemen. De totale hoeveelheid van de zonnepanelen is ongeveer 1950. Vind ik grote hoeveelheden. Wij zitten hier met een gezin van vier personen op 2400 eenheden per jaar. Straks zonder de kinderen ruim onder de 2000.

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @ Monica: Welk energiebedrijf is dat dan? En wat wordt er bedoeld met 2000 “eenheden”? Is dat 2000kWh?
      Dan komt dit experiment dus overeen met de constructie van ons energiebedrijf, wat ik vermeldde in mijn blog over zonnepanelen.
      Ik heb eerlijk gezegd mijn bedenkingen over een dergelijke constructie.
      Ten eerste is dit alleen interessant voor mensen die meer dan 2000kWh/jaar verbruiken, als je minder verbruikt word je door hen aangemoedigd om meer te verbruiken, wat ik niet bepaald “groen” vind. En ten tweede, elektriciteit wordt alsmaar duurder en zonnepanelen goedkoper én efficienter. Oftewel als je zelf investeert in zonnepanelen, denk ik dat je eerder dan 20 jaar de kosten terug verdiend hebt (je kunt dit uitrekenen via zonnepanelen-berekening). En zit je dan dus niet aan een contract van 20 jaar vast. Want dat is mijn derde argument, ik vind het eng om in deze tijden van energiecrisis, waarin de energiemarkt sterk aan verandering onderhevig is, een energie-contract aan te gaan van 20 jaar. Maar dat laatste argument is dus duidelijk een persoonlijke mening.

  4. Bruno

    Ook wij adviseren mensen die erom vragen eerst hun energieverbruik te optimaliseren, en vooral in isolatie te investeren bij hun verbouwing – passief renoveren is echt wel mogelijk, ook voor jonge en minder kapitaalkrachtige mensen dankzij de subsidies en groene leningen. Maar er draait een hele promo-machine rond de panelen, want dat doet uiteraard de economie beter draaien – en het maakt toch zoveel indruk op de buren…
    Ik zou graag je mening eens lezen over zonnecollectoren – de panelen die warm water genereren. Wat denk je van een investering in een dergelijk systeem?

  5. Joanne

    Ha Evelien,

    Vanavond zag ik op TV een uitzending van Tegenlicht. Het ging o.a. over een nieuwe techniek om groene energie op te wekken. Vind je wellicht interessant: Vuil goud

    Groetjes

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.



Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.