Welkom > Eco-mindset > Low-tech

Low-tech

Theorie

Waarom low-tech en geen high-technologie?

Ecologisch leven gaat vaak gepaard met high-tech oplossingen, zoals zonnepanelen, zonneboiler, warmtepomp, elektrische auto.

Ik ben niet tegen high-technologie, maar al te vaak wordt er gedacht dat de wereld wel gered kan worden als we enkel investeren in technologie. En met deze gedachte ben ik het niet eens!
We zullen zowel moeten investeren in technologie als ons gedrag moeten aanpassen.

Waarom kiezen voor hightechnologie als low-tech ook mogelijk is?
Want hightech is duur, kwetsbaar en gecompliceerd (enkel begrijbaar voor experts). Plus vraagt hightechnologie veel zeldzame grondstoffen.
Terwijl lowtech oplossingen zijn goedkoper, robuuster en begrijpbaar voor iedereen.

Wij kiezen daarom in onze eco-lifestyle zoveel mogelijk voor low-tech oplossingen!


Beter slapen zonder stroom

Hugo sliep heel onrustig, na 18 maanden sliep hij nog steeds niet door. Ook Linde sliep niet goed en plaste vaak in haar bed. En dus ook wij sliepen niet.
Olaf had nergens last van en sliep als een blok.
In het begin dachten we dat het aan hun aard lag. Maar na een tijdje zei mijn gevoel dat het misschien wel een andere oorzaak had...

nietslapen


Geen zweefteef
Dus ik ging zoeken op internet. Ik las dat het te maken kon hebben met elektrische velden op de slaapkamer. Maar ik vond dat nogal "zweverig".
Want ik ben zeer wetenschappelijk, ik neem niets aan zonder dat ik meerdere wetenschappelijke bronnen heb gevonden.
Van alle informatie op mijn site kun je ook meer achtergrond-informatie vinden, omdat ik wil laten zien dat de info die ik geef niet zomaar uit de lucht gegrepen is, maar dat deze gefundeerd is.

academic

Dé druppel
Olaf en Linde vonden het leuk om een keer bij elkaar op de kamer te slapen. En toen Olaf een nacht in het weekend bij Linde op haar kamer sliep, plaste ook hij in zijn bed. Wat hij al jaren nooit meer had gedaan. Dat was voor mij letterlijk en figuurlijk dé druppel!

druppel

Elektrische velden de oorzaak?
Het lag dus niet aan Linde, maar aan haar kamer. En omdat ik geen andere oorzaak kon vonden dan die elektrische velden, heb ik haar bedlampje uit het stopcontact getrokken en deze vervangen door een lamp op zonne-energie.

Ook op onze slaapkamer waar Hugo slaapt, verwijderde ik de bedlampjes. En als ik dan toch bezig was, ook op Olaf zijn kamer de bedlamp weg gedaan.
Ik heb ze overal vervangen door lampjes op zonne-energie.

En omdat onze wekker ook op zonne-energie werkt, kon ik de groepen in de meterkast van de slaapkamers uitschakelen waardoor er dus geen elektrische velden meer in de slaapkamer waren.

zonnewekker

Voor de Nederlanders:
In België bestaat de stoppenkast niet uit 3 of 4 groepen, maar vaak uit een twintigtal. Iedere paar stopcontacten hebben een aparte groep. Daardoor kon ik dus zo gericht de elektriciteit van de slaapkamers geheel uitschakelen.

meterkast


Het is goed om zo min mogelijk elektrische apparaten in de slaapkamer te hebben, daarmee verminder je de elektrische velden. Maar de elektrische velden verdwijnen pas helemaal als je de stroom van die kamer uitschakelt.

Je kan eventueel 's avonds ook voor je gaat slapen iedere keer al je groepen uitshakelen. Of een tijdklok instellen.

Wij hebben die groepen van de slaapkamers gewoon permanent uitgeschakeld en ook andere groepen die we toch niet gebruiken omdat we haast geen elektrische apparaten hebben. Zo reduceren we dus de elektrische velden in ons huis dus dag én nacht.

Resulaat
En warempel, Linde sliep gelijk beter en heeft sindsdien niet meer in haar bed geplast. Ook Hugo werd minder wakker. Waardoor mijn vriend en ik na anderhalf jaar eindelijk weer een beetje fatsoenlijke nachtrust hadden!
Door deze maatregel is de nachtrust van ons hele gezin verbeterd!

sleepingfamily

Praktisch
Wij hebben geen vensterbanken bij onze ramen. Maar mijn vriend heeft nu bij een raam boven op het zuiden een vensterbank gemaakt, waar wij 's ochtends allemaal zelf onze eigen bedlamp op zonne-energie wegzetten, zodat deze kan opladen en we 's nachts genoeg licht hebben.


Duurzame educatie
Vind het fijn dat de kinderen zo beseffen dat het licht niet zomaar vanzelf aangaat, maar dat daar energie voor nodig is. En dat die energie afkomstig is van de zon!

zwaan


Praktische toepassingen

Keuken

Leven zonder koelkast

Wij leven al een paar jaar zonder koelkast en diepvries en dat gaat prima.
Daardoor hebben we een veel lager elektriciteitsverbruik.
Plus ook geen irritant gezoem van de koelkast meer.

Maar hoe doen we dat dan?
We eten vegan, dus geen vlees, vis en melkproducten. Dat maakt leven zonder koelkast al een stuk makkelijker.
Groenten en fruit zijn prima zonder koelkast te bewaren.
En de enkele producten die we eten die wel koeling nodig hebben, eten we als we boodschappen hebben gedaan.


Groenten en fruit zonder koelkast?
Eén keer per week doe ik boodschappen en daarna stel ik ons weekmenu op aan de hand van de houdbaarheid van de groenten. Dus dag 1 en 2 eten we groenten die niet lang zonder koeling houdbaar zijn, zoals sla, paksoi, spinazie, broccoli, boontjes.
Op dag 3 en 4 die groenten die iets langer vers blijven.
En de laatste dagen van de week groenten die goed houdbaar zijn, zoals wortelen, prei, kool, courgette, bieten, pompoen, witlof.

Vaak bewaren mensen al hun groenten in de koelkast, maar voor veel groenten is het zelfs beter om buiten dan in de koelkast bewaard te worden. Dit geldt met name voor warmteminnende groenten zoals paprika, tomaat, courgette, komkommer, aubergine, avocado en pompoen.
Voor alle groenten geldt trouwens, met of zonder koelkast, dat je ze thuis beter gelijk uit het plastic haalt. Groenten moeten immers kunnen luchten.


Hoe met andere producten die koeling nodig hebben?
Wij eten de dag dat ik boodschappen heb gedaan en de dag daarna tofu en tempé. En de andere dagen eten we linzen, noten, kikkererwten en bonen als eiwitbron.
Ook eventuele andere producten uit de koeling eten we enkel op de boodschappen-dag. Maar veel andere koele producten dan tofu en tempé eten wij eigenlijk niet.


In de zomer?
Vaak wordt ons de vraag gesteld of leven zonder koelkast ook in de zomer mogelijk is?
Ja, want dan kunnen we natuurlijk verse groenten uit onze tuin halen en dan heb je helemaal geen koelkast of specifieke bewaarmethoden nodig.


Restjes eten?
En wat met restjes eten die over zijn?
Nooit gooien we eten weg! Wij eten twee maal per dag een groenten maaltijd, dus die restjes worden gewoon binnen een halve dag in de volgende maaltijd gebruikt.


Soort-specifieke bewaarmethoden
We passen wel soort-specifieke bewaarmethoden toe. Groenten die onder de grond groeien, bewaren we ook koel en in het donker, zoals aardappelen, uien, witlof, bieten. Helaas hebben we geen kelder, dus leggen we deze groenten in een papieren zak in de koele garage.
Groenten die rechtop groeien, bewaren we ook rechtop in een bak met vochtige aarde, zoals wortelen en prei.

Appels, peren, bananen, abrikozen, pruimen, perziken, passievruchten en tomaten trouwens altijd afzonderlijk bewaren en niet in de groentemand of fruitschaal leggen. Want deze vruchten produceren ethyleen dat sommige groenten en fruit sneller doet rijpen en dus ook rotten.
Voor aardappelen is de stof ethyleen overigens wel goed, omdat dit de kieming remt. Dus bewaar je appelen bijvoorbeeld bij de aardappelen.
In onderstaande tabel vind je welk groente en fruit ethyleen-producerend en welke ethyleen-gevoelig zijn en waarvan je contact met ethyleen-producerende soorten dus beter voorkomt.



Deze tabel is beschikbaar voor donateurs in de Kennisbank


Een onderzoekster ging luisteren naar oudere mensen en vertaalde hun kennis over het bewaren van voedsel in een hedendaags design. Zie hier haar project:


Zonne-koelkast
De zon stelt ons in staat om elektriciteit op te wekken (mbv zonnepanelen) en om zaken op te warmen: zonneboiler, zonnedouche & solar-cooker.
Maar je kunt ook koelen met de kracht van de zon!

Een zonne-koelkast werkt op het principe van 2 potten die in elkaar worden geschoven en waar zich nat zand tussen bevindt. Het water in het zand gaat verdampen en daardoor daalt de temperatuur van de binnenste pot.

Verwacht overigens niet dezelfde koele temperaturen als bij een "echte" koelkast, maar slechts enige graden verschil met de omgevingstemperatuur.


Droogkast
Met een droogkast kun je groenten en fruit drogen waardoor ze veel langer houdbaar zijn. Zelf doen we dit niet, omdat we vers voedsel boven gedroogde voeding prefereren. Maar zij die er geïnteresseerd in zijn, kunnen hier meer info vinden hoe je zelf een droogkast kunt maken.


Zonder koelkast is "cool"
Leven zonder koelkast is dus perfect realiseerbaar. En het voordeel hiervan is, naast het minder energieverbruik, dat je ook weer echt bewust wordt van de afzonderlijke groei-omstandigheden van groente en fruit en die probeert na te bootsen in de bewaarmethode. Als je die methodes eenmaal toepast, heb je zelden nog rotte groenten of fruit.
Aangezien duurzaam leven, je eigen groenten kweken en belangstelling voor vergeten rassen tegenwoordig helemaal hip is, hoort zonder koelkast leven en het toepassen van soort-specifieke bewaarmethoden daar ook bij.
Daarom voorspel ik alvast dat de nieuwe trend gaat zijn: Zonder koelkast is "cool"!


Wonderpan

Een wonderpan, is dat een pan uit een sprookje? Nee, hij bestaat echt!
Het is een pan die je op het fornuis zet en werkt als oven. Omdat je dus enkel de pan verwarmt en niet de gehele oven, hoef je veel minder ruimte te verwarmen. En bespaar je dus elektriciteit in het geval van een elektrische oven of gas bij een gasoven.

Geen herrie
Plus nog een voordeel, een elektrische oven heeft een ingebouwde ventilator die altijd automatisch herrie gaat maken, grrrr... En die blijft maar loeien ook als je de oven al uit hebt gezet en je lekker van je taart aan het genieten bent.
Met de wonderpan heb je dit lawaai niet, je kan gewoon rustig in de keuken verder kokkerellen (of al het bakgerei afwassen...) en je daarna in alle rust volledig overgeven aan het smaak- en geurgenot van vers gebakken taart, mmm!


Geld- en ruimtebesparing
Met een wonderpan hoef je dus niet eens meer een oven in huis te hebben, wat je veel geld voor de aankoop van een oven kan besparen. Maar net zo belangrijk, het bespaart je ook veel ruimte in je keuken!


Werking
De pan heeft een tulbandvorm, waar je je beslag in doet. Deze sluit je af met het deksel met ventilatiegaten. Op het fornuis zet je het bodemplaatje met in het midden een gat. De bodemplaat wordt verwarmd. De warmte stijgt op door het gat in het midden, gaat de pan in en verlaat de pan weer via de ventilatiegaten. Daardoor wordt de warmte heel gelijkmatig verdeeld, zodat het baksel overal goed gaar wordt.
De pan is geschikt voor alle warmte-bronnen, dus ook inductie en houtkachel.


Materialen
De Wonderpan is verkrijgbaar in RVS en aluminium.

Ik kreeg de vraag of het gebruik van de aluminium wonderpan niet schadelijk is voor de gezondheid omdat aluminium een mogelijke rol zou spelen bij dementie en Alzheimer? Wetenschappelijke bronnen melden echter dat een belangrijke rol van aluminium hierin zeer onwaarschijnlijk is (bron). Mocht er toch een mogelijk verband zijn, dan moet je zoveel aluminium binnen krijgen dat dit in het dagelijks leven niet mogelijk is (bron).

Wij gebruiken de wonderpan hooguit eens per maand om een taartje te bakken. De kans is veel groter om aluminium binnen te krijgen via deodorant (aluminium is daarin een belangrijk ingrediënt omdat het de zweetgangen afsluit, zodat de huid minder zweet kan afgeven), eten en drank uit blik, aluminiumfolie en -verpakkingen, voedingsadditieven (diverse E-nummers bevatten aluminium) en vaccinaties (door aluminiumhydroxide reageert het immuunsysteem alerter op de aangeboden antigenen).


Waar te koop?
Je kan de wonderpan hier bestellen.


Zo zie je dat energie-, geld- én ruimtebesparing perfect matchen met heerlijke taart.
Eco-leven is geweldig (lekker)!


Hooikist en hooimadam

Een veel gebruikte tip om in de keuken energie te besparen is het gebruik van een hooikist. Je kookt het eten even goed door, zet het in de hooikist, waarin het eten dan verder kan garen zonder dat je dus nog elektriciteit of gas nodig hebt. Ideaal voor stoofpotjes, zilvervliesrijst, kikkererwten, bonen en linzen!

Wij hebben echter geen hooikist, omdat ik een kist teveel ruimte in beslag vind nemen. Ik gebruikte een theemuts. Je kan de pan ook in je bed onder het dekbed plaatsen.
Het probleem bij de theemuts was dat ik er enkel een klein pannetje onder kon plaatsen. En een grotere pan in bed plaatsen leek me niet zo goed idee, stel dat hij omvalt, kan ik al mijn beddengoed wassen. Dan is er geen energiebesparing meer, maar energieverspilling.

Dus ik was heel blij toen ik de Hooimadam vond. Geschikt voor kleine én grote pannen en als we hem niet gebruiken, neemt hij (of beter zij) weinig plek in beslag.
De Hooimadam is verkrijgbaar in verschillende formaten en kleuren.

We weken de avond vantevoren kikkererwten of bonen. De volgende ochtend even met vers water spoelen en aan de kook brengen. Als het geheel goed kookt, gaat de pan in de Hooimadam en 's avonds zijn ze gaar.
De zilvervliesrijst brengen we 's ochtends na het ontbijt even aan de kook, dan in de Hooimadam en voor de middagmaaltijd hebben we heerlijke gare rijst.


Blender zonder elektra

Onze blender werkt zonder elektriciteit, maar wordt met de hand aangedraaid.


Plaatsbesparing
Wat ik een voordeel vind, is dat dit simpele apparaat geen 21 verschillende opties heeft, waardoor er niet allemaal verschillende attributen in je keukenkastje liggen die je eigenlijk toch nooit gebruikt.

En deze blender is eigenlijk bedoeld voor kamperen, dus het voetstuk past in de kom om zo plaats in je rugzak te besparen. Maar natuurlijk ook in je keukenkastje. Waardoor er weer meer plaats is voor grootverpakkingen.

Omdat deze kampeer-blender lichtgewicht is, moet je het voetstuk tijdens gebruik wel met de bijgeleverde C-klem vastzetten om zo voldoende kracht uit te kunnen oefenen.


Snelheden
Hij heeft twee verschillende snelheden. Als je het handvat bovenin plaatst draait hij gemiddeld, maar als je hem onderin plaatst, gaat hij supersnel!

Ik ben echt heel blij met mijn nieuwe blender, weer een elektrisch apparaat minder, minder rommel in mijn keukenkastjes en toch lekker notenmelk zonder afval te hebben!

In dit filmpje zie je de blender in werking:


Helaas is deze blender niet meer verkrijgbaar.
Goed alternatief is een passe-vite / passeerzeef, werkt ook zonder elektra én is plastic-vrij!


Keukenmachine zonder elektra

Wij hebben zelf de Multisnijder gekocht:


Er zijn ook verschillende andere modellen te koop:

Nog een Multisnijder-model dat ook werkt door aan een touw te trekken.
En een Groentemolen die werkt door aan hendel te draaien.

Nu kunnen we dus weer heerlijke koolsalade eten, zelf kikkererwtenburgers maken en noten fijnhakken voor choco-dadel-cashew-taart. Een fijn keukenapparaat dat heel handig is, niet veel plek in de keukenkastjes in beslag neemt én geen elektriciteit nodig heeft.


Wasmachines


Wasmachines zonder elektriciteit

We kunnen ook rigoreus kiezen voor een wasmachine geheel zonder elektriciteit.
Bij deze versies moet je wel zelf extern het water verwarmen en toevoegen.
Er zijn verschillende versies beschikbaar.


1. Wasmachines met voetpedaal

1.1. Twister
De Twister wordt aangedreven door een voetpedaal.
Met de Twister kun je zowel wassen, spoelen als centrifugeren.
De capaciteit van de wastrommel is 4 liter en de capaciteit van de wasemmer is 13 liter.

model wel verkrijgbaar        Twister niet verkrijgbaar

Update 2023:
De Twister is niet meer verkrijgbaar, maar een soortgelijk model kun je hier bestellen.


1.2. Gira Dora
De GiraDora wordt ook door een voetpedaal aangedreven.

Update 2023:
De GiraDora is niet meer verkrijgbaar.


Drumi
De Drumi wordt ook door een voetpedaal aangedreven, maar bij dit model heb je een horizontale draai-as, waarbij de was dus niet gezwierd maar geplonst wordt.
Met de Drumi kun je zowel wassen, spoelen als centrifugeren.
De capaciteit van de wastrommel 2 kg wasgoed.

Update 2023:
De Drumi is niet meer verkrijgbaar.


2. Wasmachines met hendel (aandrijving door armkracht)

2.1. WonderWash
Wij hebben een WonderWash gehad, dat is een mini-wasmachine die met de hand wordt aangedraaid. Doordat het vat vacuum wordt afgesloten en door het warme water ontstaat er een hoge druk in het vat waardoor het wasmiddel beter in de vezels doordringt en dus reinigt.

Maar vonden deze WonderWash niet super. Na een paar keer brak de hendel af. Dat kan gebeuren, dachten we en omdat zo graag wilden dat de WonderWash wél werkte, hebben we toen een nieuw exemplaar gekocht. Maar we durfden niet veel kracht meer op de hendel te zetten, bang dat hij weer af zou breken.
Tevens heeft de WonderWash geen centrifugeer-functie, dus moesten we na het wassen, de natte was toch nog in onze elektrische wasmachine doen om het daarin te kunnen centrifugeren.
Ook kon er niet veel wasgoed in de WonderWash, voor een student of eenpersoons-huishouden dus wel geschikt, maar niet voor een huishouden met drie kinderen met ook nog eens wasbare luiers.

De WonderWash is hier te bestellen.


2.2. Laundry Pot
De Laundry Pot is eigenlijk gewoon een vergrote sla-centrifuge.
Je doet je wasgoed, wasmiddel, warm water er in en draait aan de hendel.
Met de Laundry Pot kun je wassen, spoelen en centrifugeren.

Het voordeel van de Laundry Pot boven de WonderWash is dat deze de hendel bovenop heeft in plaats van aan de zijkant, waardoor deze dus minder snel afbreekt.

            Laundry Pot niet verkrijgbaar                         model wel verkrijgbaar

Update 2023:
De Laundry Pot is niet meer verkrijgbaar, maar een soortgelijk model kun je hier bestellen.


2.3. James Hand Washer
De WonderWash en de Laundry Pot zijn beide van kunststof en niet van groot formaat. Er is ook een wasmachine van roestvrijstaal én groot formaat die met een hendel wordt aangedreven. Hij wordt de James Hand Washer of ook wel Lehman's Hand Washer (naar de winkel waar hij verkocht wordt) genoemd.

Nadelen van dit model zijn het prijskaartje én enkel verkrijgbaar binnen de Verenigde Staten.


3. Wasmachines op fietskracht
Er zijn ook wasmachines die met een fiets aangedreven kunnen worden.

Je kan ook je wasmachine ombouwen tot fiets-wasmachine, hier handige instructie-pagina.

Nadeel van de fiets-wasmachine is dat het zoveel plek in beslag neemt.
Het zal toch droog moeten staan, dus je hebt een grote schuur nodig.


Off-grid wasmachine aangeschaft?
De WonderWash hadden we zoals al beschreven slechte ervaringen mee. De LaundryPot en Twister zijn te klein. Voor een kleine was als je zonder ondergoed zit gaat dat prima, maar niet voor kilo's wasgoed per week.
De GiraDora zou wel kunnen, want die is veel groter, maar helaas niet hier verkrijgbaar. Ditzelfde geldt voor de James Hand washer.


Semi-automatische wasmachines

Toen ik voor mijn ethno-botanisch onderzoek in Suriname was, wasten we met een semi-automatische wasmachine waar we via een slang koud water in deden, hoewel "koud water" daar natuurlijk altijd al wel een temperatuur van 30°C had. Dat was een wasmachine die we van boven laadden en uit twee trommels bestond, één voor het wassen en één voor het centrifugeren.
Het viel me op dat een wasbeurt daar zoveel korter duurde dan een wasprogramma met onze huidige volautomatische wasmachine.

Het is dus ook een optie om zelf verwarmd (regenwater)water aan een semi-automatische wasmachine toe te voegen en enkel elektriciteit te gebruiken voor het draaien van de trommels. Dat scheelt 80% van je elektriciteitsverbruik, want 4/5 van de energie van een wasmachine wordt gebruikt om het water op te warmen!

Er zijn veel verschillende halfautomatische wasmachines te koop, tegenwoordig vaak ook in mini uitvoering beschikbaar voor appartementen of voor op de camping.


Onze aanschaf van semi-automatische wasmachine
We hebben van bovenstaande afbeelding, de derde semi-automatische wasmachine gekocht.
In Suriname gebruikte ik een semi-automatische wasmachine van het merk LG. Ik heb lang gezocht, maar kon die helaas nergens in Europa of in de VS vinden, enkel in India.
Hier zijn enkel kleinere semi-automatische modellen te koop voor de doelgroepen studenten, appartementbewoners met weinig plaats en kampeerders. Maar als je de reviews van deze modellen leest, blijkt dat ze ook zeer vaak toegepast worden in gezinnen.


Capaciteit
Ons oude wasmachine heeft een capaciteit van 5 kg. Dit apparaat heeft een capaciteit van 4,5 kg.
De nieuwe volautomatische apparaten hebben tegenwoordig allemaal een capaciteit van 7 à 8 kg. Maar wij hebben helemaal geen behoefte aan een grotere capaciteit dan we nu hebben. Want we willen onze wasbare luiers vaak wassen, niet dat die een halve week in de luieremmer moeten wachten tot we eindelijk een volle was hebben.
Dit geldt niet enkel voor luiers, maar ook voor kleding. Met een grotere wasmachine, moet je langer wachten tot de wasmand vol is, wat dus betekent dat je meer kleding moet hebben. Wat wij niet willen, want we willen van alles juist minder in plaats van meer hebben!


Goedkoper
Een semi-automatische wasmachine is veel goedkoper in aanschaf dan een volautomaat. We hebben voor ons model inclusief internationale verzendkosten nog geen €100 betaald. Terwijl een nieuw volautomatisch model €700 kost.


Simpeler apparaat
We hebben ons ter vergelijking ook even georiënteerd op een volautomatisch wasmachine, maar wat een overload aan modellen heb je dan! En al die technische specificaties, ieder merk heeft weer zijn eigen vernuftjes. En ik wil dat dan ook allemaal begrijpen en met elkaar kunnen vergelijken, maar door al die verscheidenheid zie je door de bomen het bos niet meer.
En ik heb geen tientallen verschillende wasprogramma's nodig, maar slechts twee, één voor 30° en één voor 60°.
Ik vind dus al die extra opties die gepresenteerd worden als een voordeel, helemaal niet een pluspunt. Moet je nog gaan kiezen welke wasprogramma je gaat nemen: energiebesparend, supereco met koud water, vlekken, anti-allergie, verkort, superkort van 20 minuten, etc.
Ook wil ik niet kiezen tussen een ronde of druppelvormige wastrommel. Of wel of geen aanwezigheid van een lampje in de trommel... Ja, je kan het tegenwoordig zo gek niet bedenken!
Tevens is het besturingssysteem het meest kwetsbare onderdeel van een wasmachine. Een wasmachine gaat niet kapot omdat de wastrommel uit elkaar valt, maar omdat er vaak een technisch probleem optreedt. Dus hoe minder technische vernuftjes, hoe minder kans op storingen en dus een langere levensduur.


Voordelen:
- korter wasprogramma
- minder elektra, off-grid mogelijkheid
- simpeler machine
- goedkoper in aanschaf


Nadelen:
- water eerst extern opwarmen
- je bent wel actief een half uurtje met het wassen bezig, we vinden dit trouwens niet echt een nadeel, want liever een half uurtje werk, dan een apparaat wat paar uur energie vreet.


Semi-automatisch: slecht wasresultaat
We hebben ons semi-automatische wasmachine twee weken geprobeerd, maar de was kwam er niet geheel schoon uit. We baalden er flink van. Uiteraard wilde ik weten waarom dit wasmachine minder goed waste dan een normaal wasmachine?

Een semi-automatische wasmachine is een bovenlader, want je laadt hem langs de bovenkant.
In de categorie bovenladers heb je wasmachines met een verticale as en met een horizontale as.

  1. De bovenlader wasmachines met een verticale as zien er uit zoals ondersttande afbeelding.

  2. De bovenlader wasmachines met een horizontale as hebben de wastrommel op dezelfde wijze als een normale (volautomatische) wasmachine.


Een semi-automatische wasmachine is dus een bovenlader met de verticale wastrommel. En dit werkt minder goed dan een horizontale wastrommel. Want in een horizontale trommel wordt het wasgoed "opgetild" tot 3/4 van de hoogte van de trommel en vervolgens valt het wasgoed weer naar beneden. En precies dat proces is wat je was schoonmaakt. Dat is dus ook de reden dat een overvolle trommel niet goed schoon wast, het wasgoed maakt dan geen goede "plons" terug in het water waardoor het vuil niet goed losgeslagen wordt.
Met een verticale wastrommel kun je je was wel goed schoon krijgen als je in verhouding veel meer zeep gebruikt. Maar ja, dat is natuurlijk niet milieuvriendelijk!

We hebben overigens geen spijt van onze aankoop van de semi-automatische wasmachine. Ik wilde dat altijd nog eens testen. En dat hebben we nu dus gedaan en zijn we weer een ervaring en kennis rijker.
Anders zou ik me telkens blijven afvragen of een simpeler wasmachine net zo goed werkt.


Water


Gratis warm water zonder zonneboiler

In de zomermaanden hebben we gratis warm water waarmee we onszelf wassen en ook de afwas doen. Maar we hebben geen zonneboiler. Hoe doen we dat dan?

Met de zonnedouche! Door deze naam lijkt hij misschien enkel geschikt om water op te warmen om mee te douchen. Maar dit gratis opgewarmde water is uiteraard ook geschikt om de afwas mee te doen.

Het principe van een zonnedouche is heel simpel:
Het is een zwarte zak die je vult met water, in de zon legt en het water wordt warm.
Bij ons ligt de zonnedouche daarom iedere zonnige dag voluit in de zon.

Wij vullen de zonnedouche uiteraard met regenwater om zo leidingwater te besparen.


Gas- en elektrabesparing
Door de zonnedouche kun je op zonnige dagen je cv-ketel of je elektrische boiler zelfs geheel uitzetten. Dit bespaart enorm veel gas of elektriciteit!


Geen zonneboiler
We krijgen vaak de vraag waarom we geen zonneboiler hebben?
Omdat we ons niet douchen, maar wassen aan de wastafel en daardoor geen tientallen liters warm water nodig hebben.
Tevens heeft een zonneboiler elektrische aansturing nodig en de aanschaf en installatie kost veel geld. Terwijl een zonnedouche zonder elektriciteit werkt en slechts eenmalig €10.- kost.
Dus waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?


Regenwater: handpomp in plaats van hydrofoor

Een absolute vereiste voor ons is om de wasmachine te voorzien van regenwater. Onze wasmachine werd voorzien van regenwater uit de regenwaterput maar dit werd opgepompt met een hydrofoor (pomp).

Deze hydrofoor verbruikt ontzettend veel elektra en ik vroeg me telkens af:

Weegt de milieuwinst door regenwater ipv leidingwater te gebruiken op
tegen de extra elektriciteit die de hydrofoor verbruikt?


Dus we hebben de elektrische hydrofoor in de garage nu vervangen door een handpomp.


Deze handpomp met regenwater uit de put heeft drie voordelen:


We vullen onze wasmachine nu dus handmatig met regenwater.
Hierbij de volgende twee opmerkingen:

  1. Het regenwater in het wasmiddelbakje vullen we met een gieter zonder de sproeikop, zodat we het regenwater zonder morsen in het wasmiddelbakje kunnen doen.

  2. Je moet tijdens de wasbeurt dus gieters met regenwater paraat hebben staan. Als je niet op tijd water bijvult, stopt de wasmachine wel, maar dat betekent dat de wasbeurt dan wel nog langer duurt. Na een paar keer weet je wanneer de wasmachine tijdens het wasproces weer om water vraagt en dan kun je er op tijd bij zijn om te vullen.
    Je kan met deze methode de wasmachine dus niet meer aanzetten, vertrekken en thuis komen terwijl de was ondertussen gedaan is.

Kachel ipv (hr-)verwarmingssysteem of warmtepomp

resultaat1 Er zijn vele mogelijkheden om je huis te verwarmen.
De voor- en nadelen van al deze mogelijkheden staan op deze pagina verder uitgelegd.

Wij hebben bewust gekozen voor een kachel met een zo hoog mogelijk rendement en uiteraard lowtech. Dus geen high-technologische innovaties van een hr-verwarmingssyteem of een warmtepomp.

De keuze en realisatie van onze kachel kun je hier verder bekijken.


Bezem ipv stofzuiger

Sommige elektrische apparaten heb ik niet enkel verwijderd uit huis vanwege energiebesparing, maar ook om tal van andere redenen.
Zoals de stofzuiger, dit apparaat is eigenlijk een vanzelfsprekendheid in ieder huishouden en dat was bij ons dus ook zo, was.....

Onhandig en zwaar apparaat
Maar het gesjouw met dat onding, verschrikkelijk! En dan vooral trap op met dat zwaar geval en natuurlijk de super onhandige stofzuigerslang die altijd achter de trapleunig blijft hangen.
Eenmaal boven, stekker in stopcontact, zuigen, stekker uit stopcontact, volgende kamer, stekker in stopcontact, zuigen, stekker uit stopcontact om vervolgens weer met dat rotding plus niet-meewerkende stofzuigerslang de trap af te gaan.


Herrie
De herrie die dat apparaat produceert, het lijkt wel of er een helikopter in je huis opstijgt!

Opbergruimte
Ook de opbergruimte die de stofzuiger inneemt is niet gering. En dan vooral weer die geweldige, bijbehorende stofzuigerslang die altijd omvalt of je moet er weer een speciale stofzuigerslang-houder voor bevestigen.


Duur in aankoop én gebruik
De aankoop van een stofzuiger is niet goedkoop en na de aankoop van het apparaat moet je ook nog af en toe stofzuigerzakken kopen die behoorlijk aan de prijs zijn.
En altijd als je net een nieuw pak stofzuigerzakken hebt gekocht, gaat je stofzuiger kapot. Deze is niet meer te repareren, want de reparatiekosten zijn duurder dan een nieuwe stofzuiger te kopen. Dus wordt er een nieuwe stofzuiger gekocht waar uiteraard je vorige stofzuigerzakken niet in passen.


Stank
Daarnaast verspreidt de stofzuiger tijdens actieve inspanningen een heerlijke muffe geur in huis.


Oplossing: bezem
Dit kan toch anders dacht ik bij mezelf? Hoe deden onze voorouders het? Met een bezem, dat is gemakkelijker, stiller, minder opbergruimte, goedkoper, stinkt niet én het verbruikt geen elektriciteit. Waarom zijn we eigenlijk überhaupt een stofzuiger gaan gebruiken vroeg ik me destijds af?
En dus gebruiken wij nu al jaren geen stofzuiger meer en zijn we gelukkig met onze bezem en dweil.
Soms zijn de oplossingen zo simpel!


In onderstaand radio-interview breng ik de stofzuiger gewoonte ter sprake:


(enkel voor donateurs)


Zeis ipv grasmaaier

Lekker zomers weertje, heerlijk buiten in de tuin aan het genieten…..en dan begint de buurman het gras te maaien, einde rust. Ik vlucht naar binnen, sluit ramen en deuren omdat ik niet tegen die herrie kan.
Als achttienjarige heb ik een keer het volgende geschreven:
“Genietend van de stilte staar ik vooruit,
stilte dat is toch het mooiste geluid.”
En ligt dat aan mij of beginnen die grasmaaiers tegenwoordig steeds meer herrie te maken? Vroeger had je simpele duw-grasmaaiers met een snoer, tegenwoordig rijden er complete mini-tractoren op het groene veld.

Daarom een pleidooi om je gras niet meer te maaien en de bijbehorende 10 voordelen!


Gazon is onnatuurlijk
Grasmaaiers zijn nog eens nutteloos ook, het gras groeit toch weer aan. Ik snap dan ook niet waarom mensen hier tijd aan besteden? Het is enkel omdat het de gewoonte is om een strak gazonnetje te hebben.

Want een gazon is helemaal niet natuurlijk. Gras zie je in de natuur enkel in pionier-ecosystemen, bijvoorbeeld na een brand.
Maar naarmate het ecosysteem evolueert naar een evenwichtiger ecosysteem zal het gras verdwijnen. Om een gazon te behouden dien je dus telkens in te grijpen en te belemmeren dat het ecosysteem zich verder ontwikkelt. Dat is dus wat je doet met grasmaaien (voordeel 1).

Een natuurlijke tuin bevat dan ook geen groot groen gazon, maar planten die van nature in dat habitat (afhankelijk van grondsoort en zon/schaduw) voorkomen.

Een dergelijke tuin vraagt ook veel minder onderhoud (2) omdat je niet tegenwerkt maar samenwerkt met de natuur.


Niet maaien: meer bloemen, meer biodiversiteit, meer kleuren
Wij maaien ons gras niet waardoor bloemen de kans krijgen om te groeien (3). Het vergroot de biodiversiteit (4) en er ontstaat een vrolijk palet van kleuren (5). Onze kindjes vinden het leuk om bloemetjes te plukken (6) en de kat vindt het heerlijk om door het gras te sluipen (7).


Zeisen
Eens in de zoveel tijd maaien wij de paden dan met een zeis, zodat deze bewandelbaar blijven. Dit scheelt ons tijd (nogmaals 2), elektriciteit (8) en vooral herrie (9).


Premie voor niet-maaien
Gelukkig zien ook lokale overheden in dat het niet-maaien van gras de biodiversiteit verhoogt en wordt er zelfs een premie voor gegeven (10).

Ik wens je een soortenrijke, kleurige en vooral stille zomer toe!

Meer inspiratie

Blogs over low-tech:

Zonnedouche
Leven zonder koelkast
Wonderpan
Knippen en scheren
Bezem veegt stofzuiger weg
Gratis warm water
Blender zonder elektra
Klok en wekker op water
Energiezuinig koken: hookist en hooimadam
Keukenmachine zonder elektra
Wasmachine alternatieven
Groener wassen
Lampen voor als we met stroompanne kampen
House warming
Stroomstoring zonder dat wij het merken
Onze nieuwe kachel
Beter slapen zonder stroom


Films & documentaires

Inspirerende filmpjes en documentaires over dit onderwerp (en alle andere onderwerpen)
kun je bekijken op mijn Films & docs-pagina.

Deze pagina is enkel beschikbaar voor donateurs.
Word ook donateur en krijg toegang tot 330 video's!

Eco-shop

Index:

Elektriciteit: Apparaten op beweging-, zon- en water-energie
- Lampen
- Blender
- Keukenmachine
- Klok en wekker
- Radio
- Wasmachine
- Bezem

Water
- Handpomp
- Douches

Tuin
- Zeis


Lampen

WakaWaka
WakaWaka lamp - geel
zonnepaneel
WakaWaka lamp + power - geel
opladen phone/tablet
zonnepaneel
WakaWaka lamp + power - zwart
opladen phone/tablet
zonnepaneel
WakaWaka zaklamp
oplaadbaar via WakaWaka

Zaklampen
Zaklamp
opwindbaar
Zaklamp
zonnepaneel en opwindbaar
Zaklamp en gsm-oplader
opwindbaar
Zaklamp en radio
opwindbaar
Zaklamp, hanglamp en gsm-oplader
zonnepaneel

Campinglamp
Campinglamp en gsm-oplader
zonnepaneel

Fietsverlichting
lamp: rood en wit
zonnepaneel
lamp: rood
zonnepaneel

Blender

Blender zonder elektra

niet meer verkrijgbaar, een goed alternatief is een passe-vite / passeerzeef, werkt ook zonder elektra én is plastic-vrij!
zie hieronder:

Passe vite / passerzeef

Keukenmachine

Keukenmachine zonder elektra
multisnijder 1
Keukenmachine zonder elektra
multisnijder 2
Keukenmachine zonder elektra
groentemolen

Klok

Klok & wekker op zonne-energie
Klok op water-energie

Radio

Radio met zaklamp, powerbank en alarm
opwindbaar en zonnepaneel
merk: PowerPlus
Radio met zaklamp
opwindbaar en zonnepaneel
merk: PowerPlus
Radio met zaklamp, powerbank en alarm
opwindbaar, zonnepaneel en usb-kabel
merk: Jork
Radio
opwindbaar en zonnepaneel
merk: Muse

Wasmachine

Wassen met de hand
Ontstopper
Emmer(s) met deksel - 20 liter
Opvouwbare emmer - 15 liter
Centrifuge-apparaat
3 kg
Centrifuge-apparaat
4.5 kg
Wasbord
Wringer
Waszak

Wasmachine zonder stroom
Wasmachine met hendel 1
Wasmachine met hendel 2
Wasmachine met hendel 3 - WonderWash
Wasmachine met voetpedaal

Wasmachine - semi-automatisch
Voor uitleg over semi-automatische wasmachine, klik hier.

Semi-automatische wasmachine
Merk: OneConcept
1 compartiment
2,8 kg wassen & centrifugeren
180 Watt
Semi-automatische wasmachine
Merk: OneConcept
2 compartimenten
2 & 2 kg wassen & centrifugeren
250 Watt wassen, 120 Watt centrifugeren

Bezem

Veger en blik
Bezem 40 cm - fsc-hout - kokosvezels
Bezem 60 cm - fsc-hout - kokosvezels
Ragebol
Bezemsteel 150cm
Rubberen bezem
ideaal voor verwijderen van haren

Water

Handpomp
Solardouche
Solardouche

(Solar)douche met manuele pomp
Douche met pomp
Solardouche met pomp
Solardouche met pomp

Solardouche-paal / buitendouche
Solardouche-paal
diverse modellen en prijzen

Zonneboiler low-tech


Zeis

Zeis
Zeisstrijker

Boeken


Zelfvoorzienend - Dick and James Strawbridge


Zelfvoorzienend - Scott and Helen Nearing



Zelfvoorzienend - John Seymour



Zelfvoorzienend






Low en No Impact Man


Overleven in de natuur - Miriam Lancewood



Overleven in de natuur


Eenvoud



Op deze pagina word je met een link verwezen naar een webwinkel die dit product of boek verkoopt. En daarbij krijgt onze vereniging een percentage van de opbrengst, zonder dat het jou extra geld kost. Op deze manier steun je de vereniging Green Evelien. Bedankt!

Je kan hier ons webwinkel-beleid lezen.

Ben je tevreden over een product uit mijn webwinkel en wil je dit vaker kopen?
Zou je dit dan telkens via mijn webwinkel willen doen? Zo blijf je ons steunen.

Staat jouw gewenste artikel of boek er niet tussen? Werkt een link niet meer?
Merci om dit door te geven op adverteren@greenevelien.com.