Zonnepanelen: Van droom naar werkelijkheid?

stroomstoringMijn hele leven droom ik er al van om zo veel mogelijk zelfvoorzienend te zijn. En ik ben er ook wel mee bezig om dit te verwezenlijken, maar te weinig tijd om me in bepaalde zaken te verdiepen die noodzakelijk zijn om het te realiseren.
Gisterochtend was er echter een stroomstoring bij ons in de straat. En door deze stroomstoring besefte ik dat het eens hoog tijd wordt om mijn droom in werkelijkheid te gaan brengen!

Een belangrijke stap hierin is zonnepanelen. Ik probeer constant ons energieverbruik verder te verminderen, want dan hebben we minder panelen nodig. En ik vind nog steeds dat we teveel elektriciteit verbruiken en dus mag ik van mezelf nog geen panelen aanschaffen.
Maar misschien moet ik niet het uiterste van mezelf verlangen en er nu gewoon voor gaan!

Ik heb al eens eerder geschreven over mijn ervaringen met informeren naar zonnepanelen. Wij verbruiken volgens de verkopers dus te weinig elektriciteit voor zonnepanelen en zij raadden ons dus allemaal aan meer elektriciteit te gaan verbruiken. Niet dus!

Graag wil ik een autonoom systeem. Omdat je hiermee echt zelfvoorzienend bent. Want bij een stroomuitval heb je niets aan je eigen zonnepanelen als die aan het net gekoppeld zijn. Nadeel van een autonoom systeem zijn de accu’s, maar met ons lage energieverbruik hebben we er hopelijk niet veel nodig.

Nou, waarom schaf ik dat dan niet aan?
Omdat ik gewoon door de bomen het bos niet meer zie. Ik wil alles wat er op de markt is met elkaar vergelijken en er is zoveel dat ik gewoon niet weet waar te beginnen.
Maar goed, ik zal er nu maar gewoon eens in gaan duiken en hoop dat ik een beetje overzicht kan houden. Ik moet natuurlijk wel wat overhebben voor mijn droom.

een tevreden leven overlevenopkm2 selfsuffiency off-grid

intothewild selfsuffiency it's not easy being green onemanswilderness

woodlandyear walden

En als de overload aan informatie me te veel wordt, ga ik mijn boeken over eco-lifestyle weer eens lezen. Dan kan ik er weer vol goede moed tegen aan.

Lees ook:
Zonnige panelen?
Duurzame energie
Zonnepanelen

Zelfvoorzienend?
Zelfvoorzienend versus off-grid


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


9 thoughts on “Zonnepanelen: Van droom naar werkelijkheid?

 1. daantje

  zo herkenbaar dat door de bomen het bos niet meer zien. Ik heb dat dus met het uitkiezen van een nieuwe zorgverzekering… teveel keuze… dat leidt tot keuzestress.

  Wle een mooi streven om autonoom te zijn. Ik ben benieuwd of het je lukt 🙂

 2. Millie

  Zelfvoorzienend zijn is ook mijn droom. Maar niet ten koste van het milieu.

  Ik ben gekant tegen zonnepanelen omdat ze op een enorm milieu onvriendelijke manier geproduceerd worden, ze geen lange levensduur hebben en na hun leven niet op een deftige manier gerecycleerd kunnen worden.

  Ik ben eerder fan van windenergie, goede isolatie, zo weinig mogelijk elektrische apparaten en zo zuinig mogelijke lampen en misschien ook een energiefiets. Ik denk ook dat het geen kwaad zou kunnen om verschillende alternatieven met elkaar te combineren omdat elke technologie zowel zijn voor- als nadelen heeft en elkaar kan aanvullen.

  Hoe je nu effectief zelfvoorzienend kan zijn moet ik ook nog eens uitzoeken, maar voorlopig staat mijn budget dat niet toe.

  Veel succes met de zoektocht!

  Groetjes,
  Millie

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Millie Ik ben ook geen fan van zonnepanelen, althans niet waarop ze tegenwoordig gepropageerd worden als dé oplossing. Zie ook mijn bedenkingen over zonnepanelen. Ik pleit ook altijd voor eerst energie te besparen voordat men gaat onvesteren in groene energie, zie mijn visie op duurzame energie en mijn blog-post over zonnepanelen.
   En ik ben het met je eens over de productie en recyclage.
   Maar aan de andere kant vind ik wel dat we de technologie moeten ondersteunen, zodat met deze investeringen het product in de toekomst wél milieu-vriendelijker kan worden.

 3. NatuurlijkZuinig

  Ik weet precies wat je bedoelt.
  Een paar jaar geleden, toen er zo gigantisch veel sneeuw lag overal, viel de stroom uit in een dorpje dichtbij ons.
  Toen moest daar iedereen daar de nacht op de school doorbrengen ivm warmte, die had een noodgenerator.

  Toen hebben wij onze houtkachel gekocht. Zonnepanelen zijn voor mij te duur (helaas!!!) maar zonder warmte zullen wij nooit komen zitten ;-).
  Gr,
  Julia

 4. pieter

  Dag,
  Ik het Nieuwsblad van de 2°week van februari 2012 stond er een artikel van een firma uit België die nu kleine windmolens bouwt voor particulieren(ook heel grote voor fabrieken).
  Ik dacht dat er in Dilbeek ook iemand bezig was met monteren van windmolens als aanvulling voor zijn bedrijf in zonnepanelen.

 5. Isabel Werbrouck

  Geachte,

  Ik heb ook meer interesse in windenergie dan in zonne-energie.
  Momenteel bouwen wij ons huisje en ik zou me graag verdiepen in windenergie om dit eventueel later te installeren. Graag zou ik ook zelfvoorzienend zijn, want de kost voor zonnepanelen vind ik wel hoog als je de bedenking maakt dat je een even grote sukkelaar bent als de mensen zonder zonnepanelen wanneer de stroom uitvalt.
  Nu is mijn vraag: heb jij al meer informatie gevonden over windenergie bij particulieren en is deze zelfvoorzienend?

  Dank u

 6. Esmee

  Hoi Evelien

  Ik zit vandaag je hele blog door te lezen, wat een geweldig blog.
  Ook wij willen graag zoveel mogelijk zelfvoorzienend leven, daar horen idd ook zonnepanelen bij. Wij zijn nu ook op zoek naar zonnepanelen en misschien accu’s nu is mijn vraag aan jou (want mijn man en ik verschillen daarin van mening) is het energie technisch voordeliger om je zonnepanelen aan te sluiten op het net of om op te slaan in je accu’s. Volgens mijn man gaat er een hoop energie verloren door het op te slaan in accu’s plus dat volgens hem die accu’s niet echt heel erg lang mee gaan. Waardoor het volgens hem nog niet echt groen is.
  Hoe kijken jullie daar tegenaan?
  Groetjes Esmee

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van bovenstaande blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten, kijk daarvoor bij Adverteren.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.