Afvalwater-zuivering

Wij hebben een afvalwater-zuivering. Dat is natuurlijk hartstikke goed dat we op dit aspect zelfvoorzienend zijn. Er is echter een groot nadeel… geluidsoverlast!

herrie

We hebben een compressor in de garage staan die ieder uur een kwartier aan gaat voor de beluchting van de zuiveringsinstallatie. Dit is noodzakelijk voor de bacteri├źn die een reinigende functie hebben. Maar die compressor gebruikt elektriciteit en maakt een brommend geluid. En trouwe lezers van mijn blog weten al dat ik allergisch ben voor geluid.
Dat is ook de reden waarom ik zo blij ben dat onze koelkast uit staat, niet alleen vanwege lager elektriciteitverbruik, maar ook dat we het bijbehorende gebrom niet meer hebben.

Ik heb al ge├»nformeerd bij verschillende firma’s of ik de compressor niet enkel ’s nachts kan aanzetten. Maar dat schijnt voor de werking van het systeem dus niet mogelijk te zijn.

We overwegen nu om de compressor uit te zetten en de put gewoon als septische put te gaan gebruiken die eens in de zoveel tijd leeggezogen zal worden door een gespecialiseerd bedrijf.
Voordeel hiervan is dat we dus geen gebrom meer hebben en minder elektriciteitsverbruik.

Toch twijfel ik heel erg, want als ik inderdaad zelfvoorzienend wil zijn, zoals ik in mijn vorige post heb geschreven, dan wil ik dat dus ook op alle aspecten realiseren. En daarvoor moeten we dan de compressor aan laten staan.

Wat zouden jullie doen?
Kiezen voor zelfvoorzienend principe of voor minder ergernis door geluidsoverlast?


doneren Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!

webwinkel
Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.eco-weekend Kom ook naar het Eco-Weekend vol praktische tips, workshops shampoo & wasmiddel maken, inspiratie eco-mindset, rondleiding in ons huis & tuin, persoonlijke coaching hoe ook jij meer eco, eenvoudig, vrij kunt leven en gezellig samen zijn met gelijkgestemden in de prachtige Ardennen!

11 gedachten over “Afvalwater-zuivering

 1. NatuurlijkZuinig

  Lieve Evelien,
  Soms als ik bij je langskom, voel ik mij zo schuldig…
  Maar laat je dat nergens van weerhouden: wat ik bedoel is dat je zo goed bezig bent om echt groen te zijn: het is echt ongelofelijk.

  Ik weet niet wat ik zou doen wat jouw dilemma betreft trouwens.
  Kunnen jullie dit niet met (geluids)isolatie misschien oplossen?
  Gr,
  Julia

  Reageren
  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Julia Bedankt voor je waarderende reactie, dat geeft me echt zoveel energie!
   Ik heb trouwens ook enorm veel respect voor jouw leefwijze, kijk iedere dag uit naar jouw blog die me veel inspiratie geeft.
   Ga zo door!

   Reageren
 2. Marianne

  Hallo Evelien,

  In de loop der jaren heb ik geleerd dat als mijn verstand(waterzuivering)en gevoel )lawaai) ruzie hebben, ik maar beter mijn gevoel kan volgen.
  Op composttoilet.nl staat een heliofyten zuiveraar, of zoiets. Die vind ik best duur, maar misschien is het ook met een rietveldje alleen al mogelijk. Dan kun je het water weer als grijs water gebruiken.
  Wel ga ik een composttoilet aanschaffen.Dat scheelt alweer een berg water en ik heb compost voor mijn moestuin.
  Succes met je dilemma,

  Groetjes,

  Marianne

  Reageren
  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Marianne Ja, ik kies ook voor gevoel, gisteren de stekker van de compressor er namelijk uit getrokken.
   “Je verstand is er om de keuzes van je hart te begrijpen, niet om ze te maken!”

   Wat betreft die helofytenfilter, daar heb ik me ook al in verdiept. Maar om ons afvalwater naar die filter te vervoeren, heb je ook weer een pomp nodig. En elke pomp maakt geluid en lost mijn dilemma dus niet op, helaas.

   Wij hadden in ons vorige huis ook een composttoilet, maar bij ieder composttoilet hoort een ventilator voor de luchtjes af te voeren. Ook aan het gebrom van deze ventilator stoorde ik me. Let dus goed op bij het kiezen van een composttoilet dat de ventilator niet te veel herrie maakt.
   Wij hadden een Nonolet van de 12Ambachten, maar bij dit toilet zag je de inhoud liggen. Het was wel afgedekt met papier, maar toch zag het er niet fris uit. Er zijn ook composttoiletten op de markt waarbij de inhoud afgeschermd wordt en enkel pas open gaat als je op de bril gaat zitten. Dit oogt veel netter vind ik.

   Wij hebben nu in ons huidige huis een put voor regenwater waar onze toiletten en wasmachine op zijn aangesloten.

   Reageren
 3. Rens

  Ik ben Rens, aannemer is mijn beroep en ik denk een oplossing te hebben voor jullie probleem zonder elektra.
  Als je een pijp op je reservoir monteert creeer je een natuurlijke trek van de lucht. Dat werkt precies het zelfde als een schoorsteen, waarbij de lucht ook altijd aan de bovenkant eruit komt.Het is zaak dat je in je reservoir ook een ventilatie opening hebt. Deze gaat vanzelf als aanvoer werken. Pijp en ventilatie opening zo ver mogelijk uit elkaar plaatsen. Voor voldoende afdichting zorgen, zodat er niet te veel valse lucht word gezogen. Ik wens jullie succes met deze mogelijkheid. Je kan het natuurlijk ook laten doen. Dan maak ik een offerte. Groet Rens

  Reageren
 4. pol

  Beste mensen,

  Wij deden onze iba slechts eenmaal per maand beluchten.

  7 jaar lang nooit problemen gehad.

  Water te gebruiken voor de dieren, tuin besproeien ed.

  aangelegd volgens uitgangs punten de kleine aarde.

  Reageren
 5. pol

  Voor je toilet kun je ook vlas vezels gebruiken.
  om de rest afte dekken neemt heel veel vloeistof op compsteert snel.
  voorkomt geurtjes.

  Reageren
 6. Hans Baarslag

  Vlaslemen, zoals de vlamingen zeggen, of vlasstrooisel wordt vooral gebruikt in paardenstallen en worden dus bij dat soort zaken verkocht. Het zijn juist niet de vezels uit de vlasstengel maar de poreuze kern uit de stengel, die daarvoor gebruikt worden. Hennepsnippers zijn net zo goed maar duurder. Die worden tegenwoordig ook gebruikt als strooisel in vogelkooien. Even googlen voor zaken in de buurt.

  Reageren
 7. rietje

  wat dacht je van een rietveld aanleggen.
  een pijp vanuit je wasbak naar buiten lijden. alles zo aanleggen dat het makkelijk weg stroomt. en buiten een rietveld aanleggen. laag grind en vlas. dit moet luchtig zijn. hier tussen zet je riet en ander waterplanten die veel zuurstof in het water brengen. zo krijg je een goede plek voor de bacterie.

  kijk bij natuur zwembaden hoe ze het daar hebben aangelegd

  Reageren
 8. Pim

  Dankjewel voor dit artikel over afvalwater zuivering. Wat je beschrijft over geluidsoverlast is een groot nadeel van de zelfvoorzienendheid. De zaken die normaal ergens ver van je of achter gesloten deuren gebeuren, gebeuren nu dichtbij.

  Reageren

Geef een reactie

Graag enkel reageren op de inhoud van bovenstaande blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten, kijk daarvoor bij Adverteren.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.