Kleurige en “stille” tuin

Lekker zomers weertje, heerlijk buiten in de tuin aan het genieten…..en dan begint de buurman het gras te maaien, einde rust. Ik vlucht naar binnen, sluit ramen en deuren omdat ik niet tegen die herrie kan.
Als achttienjarige heb ik een keer het volgende geschreven:

“Genietend van de stilte staar ik vooruit,
stilte dat is toch het mooiste geluid.”


En ligt dat aan mij of beginnen die grasmaaiers tegenwoordig steeds meer herrie te maken? Vroeger had je simpele duw-grasmaaiers zonder of met een snoer, tegenwoordig rijden er complete mini-tractoren op het groene veld.

Daarom een pleidooi om je gras niet meer te maaien en de bijbehorende 10 voordelen!

Gazon is onnatuurlijk

En die grasmaaiers zijn nog eens nutteloos ook, het gras groeit toch weer aan. Ik snap dan ook niet waarom mensen hier tijd aan besteden? Het is enkel omdat het de gewoonte is om een strak grasveldje te hebben.

Want een grasveld is helemaal niet natuurlijk. Gras zie je in de natuur enkel in pionier-ecosystemen, bijvoorbeeld na een brand.
Maar naarmate het ecosysteem evolueert naar een evenwichtiger ecosysteem zal het gras verdwijnen. Om een grasveld te behouden dien je dus telkens in te grijpen en te belemmeren dat het ecosysteem zich verder ontwikkelt. Dat is dus wat je doet met grasmaaien (voordeel 1).

Een natuurlijke tuin bevat dan ook geen groot groen gazon, maar planten die van nature in dat habitat (afhankelijk van grondsoort en zon/schaduw) voorkomen.

Een dergelijke tuin vraagt ook veel minder onderhoud (2) omdat je niet tegenwerkt maar samenwerkt met de natuur.

Niet maaien: meer bloemen, meer biodiversiteit, meer kleuren

Wij maaien ons gras niet waardoor bloemen de kans krijgen om te groeien (3). Het vergroot de biodiversiteit (4) en er ontstaat een vrolijk palet van kleuren (5). Ons zoontje vindt het leuk om bloemetjes te plukken (6) en de katten vinden heerlijk om door het gras te sluipen (7).

Zeisen

_SE58002

Eens in de zoveel tijd maaien wij de paden dan met een zeis, zodat deze bewandelbaar blijven. Dit scheelt ons tijd (nogmaals 2), elektriciteit (8) en vooral herrie (9).

Mijn vriend heeft hier de zeis niet in de juiste houding vast en ons zoontje staat er achter wat normaal uiteraard niet het geval is, maar zo moest er even geposeerd worden voor de fotograaf.

Premie voor niet-maaien

Gelukkig zien ook lokale overheden in dat het niet-maaien van gras de biodiversiteit verhoogt en wordt er zelfs een premie voor gegeven (10). Lees hier het nieuwsbericht.

Eco-tips als je toch maait


Deze video is alleen beschikbaar voor donateurs.

Wil je toch regelmatig je gras maaien, kijk dan bovenstaand filmpje voor een praktische tip wat je met je grasmaaisel kunt doen. En hier zijn meer filmpjes met ecologische tuintips te vinden.

Ik wens je een soortenrijke, kleurige en vooral stille zomer toe!

Lees ook:
Groentenieren
Druk bezig in de tuin
Ga-zon-de
Natuur-lijk is natuur-rijk
Zelf kweekpotjes maken
Ons kabouterbos
Oogsttijd
Kruidenvrouwtje


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


11 thoughts on “Kleurige en “stille” tuin

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   Ja, wij hebben inderdaad een simpele duw-grasmaaier zonder snoer: bespaart elektriciteit, geen herrie en gelijk een goede work-out voor je lichaam waardoor je niet meer naar de fitness hoeft en je dus indirect ook nog geld bespaart. In de tuin van ons vorige huis ging dat super. Maar nu is onze tuin te groot en vooral ook te oneffen voor een duw-grasmaaier. Vandaar dat we nu kiezen voor spontane bloemenweides.
   Maar ik ben dus ook een groot fan van deze duw-grasmaaiers!

   1. GreenEvelien Bericht auteur

    De Low Impact Man heeft een oplossing voor lawaaierige grasmaaiers. Als in de toekomst de prijzen voor brandstof en voedsel duurder worden, hebben vliegvakanties geen prioriteit meer voor de mensen, zij opteren dan liever voor het volgende:

    Steeds meer mensen gebruiken de zomer om op een stukje grond of in potten en vensterbanken wat eigen voedsel te produceren. Heel veel traditionele gazons zijn ondertussen omgevormd tot moestuintjes. Met als gevolg dat je bijna nooit meer last hebt van de lawaaierige grasmachines die de rust verstoren. Tja, elk nadeel heeft zijn voordeel.

 1. Krista

  Een bedenking…wat met kleiner wonen? Wat als iedereen in een huis met 3500m2 (!) tuin gaat wonen? Dan…is ons land te klein, en is er geen plaats meer voor echte natuur: je krijgt versnipperde stukjes moestuin en wat groene stukjes natuur hier en daar. En waar komen we dan uit met transport, want we zullen verder uit elkaar wonen? Waarom niet streven naar kleiner wonen, dichter op elkaar. Zo verspillen we minder ruimte, die we dan efficiënter samen kunnen gebruiken om voeding te telen. En dan zal er ook maximale ruimte over blijven voor echte natuur, aaneengesloten stukken groen. En als we dichter op elkaar wonen…heb je meteen ook meer draagkracht voor duurzaam transport zoals de fiets. Iedereen naar de Ardennen, met een eigendom van 3500m2…lekker ver uit elkaar, ieder voor zich…help me even met zoeken naar het ecologische aspect daarvan? Verder chapeau hoor, mooi werk, maar ik probeer de lijn gewoon even helemaal door te trekken?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Krista: Deze discussie is in vorige blogs eerder naar voren gekomen.
   Er zijn echter een paar argumenten die men stelselmatig vergeet mee te nemen in de ecologische voetafdruk van stedeling versus plattelandsbewoner:

   1. Stedelingen gebruiken veel vaker het vliegtuig dan plattelandbewoners waardoor hun energieverbruik op vlak van mobiliteit hoger ligt dan die van plattelandsbewoners. LowTechMagazine heeft daar een zeer interessant artikel over geschreven: Hoe duurzaam is de stadsbewoner?

   2. Michel heeft een keer op mijn blog gereageerd dat het openbaar vervoer in de stad niet zo milieuvriendelijk is als gedacht wordt.

   3. In de stad wordt je meer verleid tot consumeren.

   4. Wij kiezen er in de Ardennen te wonen waar we gelukkig zijn door de rust en de ruimte om ons heen. En als je gelukkig bent, verlaag je indirect ook je voetafdruk, want daardoor heb je minder stress wat vaak gecompenseerd wordt met consumptie van overbodige luxe-artikelen, ongezond eten en (vlieg)vakanties. Dus als die indirecte factor ook meegenomen wordt, blijft onze eco-voetafdruk (met auto) gelijk of misschien daalt hij zelfs!

   Ik wil hiermee niet zeggen dat het beter is om op het platteland dan in de stad te wonen. Ik wil echter enkel benadrukken dat de algemene aanname dat het beter is om in de stad te wonen wat betreft je ecologische voetafdruk niet zo zeker is!

   1. Krista

    “De aanname dat het beter is om in de stad te wonen wat betreft je ecologische voetafdruk is niet zo zeker”. Maar nu halen we verschillende factoren door elkaar. Ik heb het over puur ruimtegebruik en het al dan niet duurzame aspect van landelijk wonen met veel grond; ik had het niet over de stedelijke levenswijze. Je haalt er nu dus zaken bij die niet (meer) van toepassing zijn op mensen die al ecologisch proberen leven, zoals jullie. Het is niet omdat stedelingen nu minder ecologisch leven, dat je dat in de stad niet kan. De argumenten die je aanhaalt, zijn toch niet onlosmakelijk verbonden met ruimtegebruik? Stedelijk wonen leent zich misschien tot een bepaalde levenswijze die minder ecologisch is, maar als je bewust kiest om hier niet in mee te doen, hoeft dat toch niet?
    Waar ik naar toe wou: is ruimtegebruik niet de basis van ecologisch wonen? Als je levenswijze niet door iedereen toegepast kan worden, dan is het toch niet duurzaam ecologisch!?
    Jullie kiezen ervoor om veel ruimte en groen om je heen te hebben om zelf gelukkig te zijn. Zelfs veel eigen ruimte in dit geval. Terwijl het duidelijk is dat dit allesbehalve houdbaar is. Is dat dan niet eenzelfde denkpatroon als bij mensen die weten dat vlees en zuivel vervuilend zijn, maar het toch blijven eten omdat ze het lekker vinden, er gelukkig van worden….? Je kan gerust geconcentreerd wonen en hetzelfde bereiken als met een eigen tuin: CSA en een hoop andere vormen van samen-tuinieren zorgen dat je kan kiezen voor lokaal, bio, zelf-geteeld. Door samen grond te bewerken verlies je minder oppervlakte door versnippering. En zo is er ruimte over voor meer groen. En niet elk voor zich een stukje in de tuin. IK zou dat ook heel fijn vinden om te hebben, zo’n tuin als die van jullie; maar als iedereen dat wil…Ecologisch leven vergt volgens mij ook een andere instelling van de mensen, de maatschappij. Meer samen, en meer delen. En dan zeker wat betreft ruimte…
    En ook al “zondig” je zelf…waarom krijgt het zelfs geen plekje op bvb de website? Je inspireert zoveel mensen, zonde om net dit dood te zwijgen dan…?

    1. GreenEvelien Bericht auteur

     @Krista: Graag wil ik drie tegen-argumenten aan je verhaal toevoegen:

     1. Ik heb die bijkomende argumenten ook genoemd om een volledig beeld te hebben van stad versus platteland, enkel één aspect uitlichten en daarmee tot een conclusie komen, vind ik geen goede benadering.

     2. Het probleem is niet een gebrek aan ruimte op aarde, maar een verkeerde invulling van deze ruimte. Het grootste deel wordt namelijk ingenomen door landbouw en dan vooral voor de veeteelt, een 59%!! Niet alleen weiden om de beesten te laten grazen en hun mest op uit te rijden, maar ook landbouwgrond voor de productie van veevoeder.
     Als we dus allemaal eens wat minder vlees of een plantaardige dag per week zouden introduceren, is er veel meer grond beschikbaar voor mensen. Want het vraagt 7x zoveel land om 1 kilo vlees te produceren in verhoudig tot 1 kilo plantaardige voeding.

     3. En nog belangrijker mensen zijn verschillend! Sommige mensen vinden het heerlijk om in de stad te wonen en veel sociale impulsen te krijgen, anderen verkiezen liever de rust en de ruimte. Als ik in de stad zou moeten leven, had je nooit een enkele blog van mij kunnen lezen, want ik kan daar dus niet denken en schrijven. Ik vind dat jij anderen daarin dient te respecteren. En niet voor anderen kan gaan uitmaken waar zij dienen te wonen.
     Op mijn blog probeer ik anderen te inspireren, ben geen persoon die met een wijzend vingertje anderen vertelt wat zij allemaal niet goed doen. Ik heb bewust gekozen voor een positieve benadering en wil graag een levend voorbeeld zijn. Ik laat het dus daarom ook niet toe dat jij wel een dergelijke “belerende” houding naar mij toe aanneemt.

     Tot slot zeg je dat wij “zondigen” omdat wij een grote tuin hebben, ach ja…

     1. Krista

      Nou nou, een belerende houding…wou ik even gewoon discussiëren…Ik leg toch niemand iets op? Ik zeg toch ook niet dat ik perfect ben, of niet “zondig”? Ik stel me vragen over aspecten die me niet zo duurzaam lijken in jullie huidige groene leven…en dacht/hoopte dat een groen iemand (in “alle” aspecten, homepage) als jij dus wel open zou staan om het hier even over te hebben. Ik haal toch gewoon, net als jij, argumenten aan? Echter zijn mijn argumenten blijkbaar belerend. Jammer, maar dan hou ik er ook over op.

     2. GreenEvelien Bericht auteur

      @Krista: Ik vind discussieren geweldig, daarom heb ik ook filosofie gestudeerd.
      Maar als er gezegd word dat ik “zondig” en “dingen dood zwijg”, is dat voor mij niet meer discussieren, maar eerder een belerende preek. En dan is het voor mij einde gesprek.

 2. kippie

  Evelien, geniet van je tuin!

  Ik probeer een stukje wild te laten, maar daar staan momenteel echt enkel grassen in. Gaan die dan met de jaren verdwijnen? Ik maai begin juli en in september met een bosmaaier.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @kippie: Merci, dat doen we zeker!
   Hoe armer de grond, hoe meer soortenrijkdom. Je dient het gemaaide gras dus wel te verwijderen en niet laten liggen, zodat je bodem armer wordt.
   Een bosmaaier is trouwens niet echt bepaald een “stil” apparaat hè 😉

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.