Ga-zon-de

De meeste tuinen hebben een gazon. Maar waarom eigenlijk?
Want een gazon vraagt tijd (om te maaien), beregening, kunstmest, dure machines die ook nog eens elektrcitieit of benzine nodig hebben en geluidshinder veroorzaken.
1Eco_11tuin_gazon

Wij hebben ons gazon omgetoverd in een bloemenweide die we tweemaal per jaar maaien met een zeis:
1Eco_11tuin_bloemenweide
– Minder onderhoud en dus meer vrije tijd.
– Geen aanschaf dure machines die ook nog benzine of elektriciteit verbruiken, dus geldbesparing.
– Geen beregening en kunstmest nodig.
– Genieten van de stilte.
– Kindjes kunnen bloempjes plukken.
– Meer bijen en vlinders in je tuin.

Ook kun je je gazon transformeren in iets productiefs door er een moestuin van te maken!
5Info_4inspiratie_T2

Dat een tuin productief is, heb ik beschreven in Groentenieren.
5Info_4inspiratie_T1

En zeg nou zelf, een bloemenweide of moestuin is toch ook gewoon veel mooier dan een gazon!
1Eco_11tuin_growfood

Lees ook:
Kleurige en “stille” tuin
Groentenieren
Druk bezig in de tuin
Natuur-lijk is natuur-rijk
Zelf kweekpotjes maken
Ons kabouterbos
Oogsttijd
Kruidenvrouwtje


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


24 thoughts on “Ga-zon-de

 1. Helena

  Ik heb het ook niet zo op een gazon. Mijn man kan echter echt genieten van een strakke groene mat. Als compromis houden we een klein stukje groen gazon, de rest is moestuin, wilde tuin of wildernis. Ieder zijn ding he!

 2. Petra van Son

  Omdat ik honden heb die lekker willen rennen en door het gras willen rollen heb ik een gazon. Ik kan alleen hoge eetbare gewassen kweken. Dus bij mij niet om indruk te maken op de buren!!! Ik gebruik geen kunstmest maar biologische mest (zelf gemaakt) en het gras wordt besproeid met eigen bronwater. Een moestuin promoten is niets mis mee maar argumenten gebruiken in je pleidooi die doorspekt zijn van vooroordelen is m.i. niet nodig.

 3. Marjolein

  Zelf ben ik ook geen gazon liefhebber. Doe mij maar groente en fruit! Toch hebben we een behoorlijk stuk gras staan nu, vooral omdat mijn zoontje zo voldoende ruimte heeft om te ravotten. Maar het idee van een bloemenweide lijkt me wel wat. Hoe gaat dat bij jullie? Spelen je kinderen tussen de bloemen zonder dat er niks meer van over blijft?

 4. marion anderson

  hey evelien, wat goed van jullie om zoveel bloemetjes in de tuin te hebben, onze voortuin staat op dit moment vol met moestuinbakken .
  elke dag pluk ik 1 emmertje onkruid met de hand en dat geef ik dan aan onze kippen, iedereen happy, echt goed dat je dit onerwerp bespreekt, geniet ervan , liefs marion

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Karin geens: Ja met hoog gras en een eigen bosje hebben we inderdaad last van teken. Maar ook met een strak biljartlaken als gazon zouden wij last van teken hebben doordat wij heel veel wandelen in de natuur.

 5. Karin Geens

  Wij hebben ook een eigen bosje en veel hoog gras maar heb toch al de ziekte van Lyme gehad. Zonder ooit een tekenbeet gezien te hebben. Dus nu maaien we regelmatig want ook de honden hebben veel last van teken.

 6. Elisa

  Wij hebben een heel klein (3×4) stukje gras, een maaien het met de hand dus zonder stroom of benzine. Mesten niet, doen er eigenlijk niks aan…

  Maar als je zo’n grote tuin hebt is een moestuin of bloemenwijde wel super.

 7. VeggieMo

  Toen wij nog in Friesland woonden op zand/veengrond had ik ook wilde bloemenmengsel in onze tuin en dat was erg mooi.
  We wonen nu op zware zeeklei en ik heb geprobeerd om een bloemenweide te maken bij het fruitbomengedeelte. Helaas lukte dit niet. Er kwamen maar een paar soorten op en veel bloemen hebben we niet gezien. Het lukt waarschijnlijk beter op armere grond.

  Die teken lijken me wel een nadeel. Ik zie wel meer in die moestuinbakken, hoewel ik die bloemenweide erg mooi vind.

 8. Josefine

  dag, ik heb net een stukje tuin laten omspitten en wilde er gras op rol laten opleggen, maar een bloemengraslandje zou ook fijn zijn, de vraag is: waar koop je het zaad? En is dat dan zonder kunstmest enz. gekweekt? Want dat is ook mijn bezwaar tegen de grasrollen: ze zijn natuurlijk behandeld met van alles wat ik niet in mijn tuintje wil. En gesteld dat ik goed zaad vind, kan ik dat nu zaaien? Ik ben een pure beginneling, dus alle goede raad is welkom.

 9. la merlette blanche

  Akkoord met Petra van Son! Wij hadden vroeger ook een gazon, thuis. Dat vereiste niet duizenden liters water, noch zakken vol kunstmest. De bedoeling was ook niet om indruk te maken op de buren. Natuurlijk hou ik van ‘echt’ groen (ik heb een moestuin, bloemenweide, voortuin met ‘wild groen’, tientallen planten in huis, werk mee in een samentuin, etc. etc.), maar wie liever een gazon heeft: ook goed! Allez, dat is mijn mening he 😉

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @la merlette blanche: Goed dat jij en vele andere groen-gezinde mensen geen kunstmest en liters waters aan hun gazon verspillen, maar dit geldt helaas niet voor de meeste gazon-bezitters. Het is vooral voor deze mensen dat ik de foto met de tegenstellingen heb gebruikt.
   En met een gazon bedoel ik dus een strak biljartlaken (zoals op de foto’s), grasveldjes waarin bloempjes en “onkruid” mogen groeien vallen bij mij al in de categorie semi-bloemenweide.

 10. Peter

  Dag Evelien,

  hier een facebookpagina die hierbij aansluit: https://www.facebook.com/GrowFoodNotLawns

  Vraagje ook voor jou: we hebben je voorbeeld gevolgd en hebben een jerrycan met regenwater geïnstalleerd naast onze pompbak om handen te wassen en zaken te spoelen. Helaas komen er al snel algen in de jerrycan. Heb je enig idee hoe je dat kan tegengaan?

  Groet van Peter, vaste lezer van je blog

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Peter: Herkenbaar, dat hebben wij ook regelmatig, helaas. Doe in de jerrycan warm water met soda en laat het een nachtje inwerken. Voeg er ook wit zand of rijst aan toe en dan flink schudden, dit schuurt tot in de kleinste hoekjes de jerrycan schoon.

 11. Sandra

  Wij hebben een wilde tuin. Geen gazon. En onze tuin is voor de hond en de kippen en de kinderen. En er groeien momenteel vooral paardenbloemen. Een hele gele zee is het en ik wil dat het zo blijft. Mijn man wil misschien wel gazon, maar ik niet. Nooit! Af en toe maait hij wel want anders is het te hoog, maar voor de rest. Laat maar groeien.

 12. Debbie

  Je kan ook gewoon een kruidengazon/bloemenweide in je tuin toelaten of zaaien en enkele stukjes maaien (met de machine of met de zeis). Zo heb je maaipadjes: laag gras in de delen waar je regelmatig wandelt (vb. naar het kippenhok) die je eventueel kan versterken met grasdals in de grond, of gewoon stukjes laag gras waar de kindjes kunnen picknicken en spelen. Tegelijk kan je dan nog genieten van de mooie kleuren van de bloemen die rondom in het (langere) gras te voorschijn komen. Pas gezien in een tuin en dit was echt magnifiek en onderhoudsvriendelijk.

  Deze mensen hadden ook wel een ezel en een geit die het lange gras regelmatig begraasden en bemestten wat zorgde voor een nog grotere diversiteit aan kruiden en bloemen –> een héél leuk idee als je de ruimte hebt!

 13. Josefine

  Dag Evelien, dankjewel voor je goede raad, ik ben lid van VELT maar dacht er niet meteen aan daar te gaan kijken.
  Ik sta er nog niet veel verder mee, want ben weg geweest.

 14. Sheena

  Ik deel je mening hierin volledig :-)! Bij ons is het gazon al gedeeltelijk vervangen door groentenbakken en dit is zoveel leuker!

 15. mamalieveheersbeestje

  Mooi, zo’n bloemenveld! Ik heb helaas hier een postzegel tuintje, en voor is het nog kleiner, maar heb het gecombineerd.
  Een grasveldje (zou het nooit een gazon noemen want de helft is klaver..) met een dubbele schommel voor de kinderen en rondom een border. Op de schutting heel veel potten met zelfgekweekte geraniums, die het altijd goed doen. Verder nog een appelboompje, perenboompje, sla in hangpotten en allerlei kruiden zoals munt en peterselie. Voor hebben we een kersenboom, een grote druif die in de lucht groeit rondom onze tuin aan een pergola, daarin heb ik ook nog kalabassen laten groeien en er is een pruimenboompje dat er zomaar is komen te groeien. Ik heb ook rozen, maar die zijn gered toen de gemeente het plantsoen met rozen veranderde in een grasveld met heggen en de rozen werden weggegooid! Gelukkig had ik dat op tijd in de gaten…

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.