Toen ik jong was, wilde ik kruidenvrouwtje worden. Ik las alles over kruiden, volgde een cursus bij een kruidenvrouwtje in de buurt en begon ook zelf eigen kruidenzalfjes te maken.
Alle boeken over geneeskrachtige planten die ik kon vinden, kocht ik. Inmiddels heb ik hiervan twee boekenkasten vol staan.
En onze tuin in Vlaanderen toverde ik van saaie, grijze, levenloze bestrating om in een prachtige kruidentuin met maar liefst meer dan honderd verschillende geneeskrachtige planten.
Ethnobotanisch onderzoek bij indianen in de Amazone
Na mijn twee universitaire studies ben ik een ethnobotanisch onderzoek gaan doen bij de indianen in de Amazone. Ethnobotanie betekent “plantenkunde van het volk”. Oftewel leren van de inheemse volken welke geneeskrachtige planten zij gebruiken voor welke kwalen.
Dit was mijn droomjob en ik dacht dat ik voor altijd daar zou blijven. Helaas viel dit tegen, want de indianen leefden voor mij in het paradijs, zij verlangden naar het materialistische Westen. Ik kreeg daar dan ook verschillende huwelijksaanzoeken, niet omdat ze zo verliefd waren op mij, maar omdat ik voor hen een ticket naar Europese welvaart was. Vooral de jonge generatie probeerde onze levensstijl te imiteren.
Hier zie je de oudere en jongere generatie:
Wat ik hen natuurlijk niet kwalijk neem. Als je door natuur omringd bent, is het een vanzelfsprekendheid. Het is pas door het missen van natuur, dat je het gaat waarderen.
Dus keerde ik een illusie armer, maar een ervaring rijker terug naar België. Omdat ik liever hier in het kapitalisme liet omringen door groene mensen en initiatieven, dan daar in het groene paradijs te zijn met mensen die materialisme nastreefden.
En besloot toen om dan mijn eigen leven te vergroenen.
Geneeskrachtige planten vanzelfsprekend
Voor mij is het gebruik van geneeskrachtige planten vanzelfsprekend. Ik drink ’s ochtends brandnetelthee omdat dit reinigt of muntthee omdat dit verfrissend is. ’s Avonds drink ik thee van kamille, citroenmelisse, linde, lavendel of een melange omdat deze rustgevend zijn.
Als ik me grieperig voel pak ik vlierbloesemthee, bij verkoudheden tijm en bij keelpijn zoethout.
Niet tégen huidige geneeskunde
Ik ben niet tegen de huidige geneeskunde en ben heel dankbaar welke vooruitgang zij heeft geboekt. Want het is toch geweldig dat je aan de hand van een bloedname zoveel kan afleiden hoe het met je gezondheid gesteld is.
En toen ik een paar jaar geleden last van maag- en darmklachten had, vond ik het ook heel fijn dat ze door middel van diverse inwendige onderzoeken konden achterhalen dat de oorzaak hiervan niet aan mijn maag/darm-stelsel lag. Zodat ik dat gelukkig kon uitsluiten! En de oorzaak ging zoeken in bepaalde allergene voedingsmiddelen.
Tevens toen bij mijn laatste zwangerschap ernstige complicaties optraden, daardoor de overlevingskans van ons kindje heel klein was en als je dan ook nog eens spontaan veel bloed verliest, je met doodsangst naar het ziekenhuis rijdt bang dat het prille leventje in je buik er niet meer is. Dan is het geweldig dat er echografie bestaat en je huilend van blijdschap dat kleine hartje ziet kloppen!
Ik maak dus graag gebruik van de huidige geneeskunst voor onderzoeken en zo het achterhalen van de oorzaak van een bepaalde klacht.
Ook medisch onafhankelijk zijn
We willen in alle opzichten zo onafhankelijk mogelijk zijn. Niet afhankelijk zijn van elektrische apparaten. Zo weinig mogelijk drinkwater gebruiken. Niet teveel deelnemen aan het consumeren-systeem.
En ook willen we niet teveel afhankelijk zijn van medicijnen. In dat opzicht willen we ook onszelf een beetje kunnen redden.
Begrijp me goed, als je daadwerkelijk iets mankeert of echt ziek bent, dan is het geweldig dat er medicijnen en ziekenhuizen zijn! Maar voor kleine klachten vinden we het fijn om de eeuwenoude kennis te gebruiken.
Kruiden zijn niet onschuldig!
Veel mensen denken bij kruiden, ach, baat het niet, dan schaadt het niet het. Maar het verkeerd gebruik van kruiden kan gevaarlijk zijn!
Een voorbeeld. Sint-Janskruid wordt vaak gebruikt tegen depressies. Als je echter de pil slikt en daarnaast st-janskruid neemt, neemt de betrouwbaarheid van de pil af. Als je al last hebt van een depressie, is een ongewenste zwangerschap nou net niet waar je op zit te wachten.
Geen herborist
Lang heb ik getwijfeld deze blog wel of niet te schrijven. Omdat ik geen vraagbaak wil worden voor allerlei klachten en ziektes. Dus met dergelijke vragen kun je niet bij me terecht! Vraag daarvoor raad bij een professioneel fytotherapeut of herborist.
Met deze blog wil ik gewoon enkel benadrukken dat ik er zelf heel veel plezier in heb in het me eigen maken en toepassen van de eeuwenlange kennis over de geneeskrachtige werking van planten.
Kruidenwinkel
En net zoals alle andere producten voor Ecologisch Leven, heb ik nu ook kruiden in mijn webwinkel opgenomen. En zonder dat het jou extra geld kost, ondersteun je zo de werking van de vereniging Green Evelien!
Interessante boeken
Over dit onderwerp zijn ontelbaar veel boeken geschreven. De boeken die ik zelf zeer interessant vind, kun je hier vinden.
Geneeskrachtige planten
Kruiden bereidingen
Kruiden kweken
Lees ook over gezondheid:
– Ons dagelijks menu: bio vegan suikervrij glutenvrij afvalarm
Lees ook over tuin:
– Kleurige en “stille” tuin
– Ga-zon-de
– Druk bezig in de tuin
– Ons kabouterbos
– Natuur-lijk is natuur-rijk
– Zelf kweekpotjes maken
– Groentenieren
– Oogsttijd
Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!
Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.
Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.
Dag Evelien
Zowel jouw aanpak van de ‘klassieke Vlaamse tuin’ als de lay-out van jouw website zijn zeer geslaagd. Ik lees je blog al jaren en je blijft me inspireren. Ik ben zeer benieuwd naar de inhoud van je lezing in Lokeren. Alvast tot dan! Geniet van de herfst.
@Hilde: Merci voor je compliment over de site als over mijn tuin-transformatie.
Tot in Lokeren!
Ook hier 2 kasten vol met boeken over geneeskruiden en met kruiden koken.
Ik heb wel een opleiding gedaan en en geslaagt in 2006 ben daar heel blij mee dat ik dat heb gedaan, vooral de achtergronden van ziektes en ook kruiden. Ik heb ook geen praktijk en heb het gedaan voor mijzelf.
Kleine klachten doe ik zelf en als ik het niet vertrouw is daar de dokter. Het hoeft elkaar niet te bijten 🙂
Ook ik vind het fijn dat je af en toe kan steunen op de reguliere geneeskunde als het nodig mocht zijn.
Toch goed dat je dit aankaart en vooral dat je zegt ik wil geen vraagbaak zijn!
@its me: Leuk die herkenning!
Wat heb je er een prachttuin van gemaakt!
Wat een leuk stukje!
Me verdiepen in kruiden staat nog op mijn dit-wil-ik-ooit-nog-leren lijstje 🙂
Dag Evelien,
Omdat ik me ook wil verdiepen in het kweken en drogen van kruiden,heb ik een vraagje. Hoe droog ik het best kruiden zoals; salie,dragon enz…?
Waar kan ik eventueel informatie vinden?
Je blog is heel leuk om te lezen,ik heb hem nog maar kort ontdekt,en ben er heel blij om.
Groetjes,
Ingrid
@De Schryver Ingrid: Er bestaan daar prachtige boeken over, ze staan in mijn boekenwinkel!
Daar staat onder “kruiden kweken” onder andere het boek van Jessica Houdret “Kruiden kweken en gebruiken“, dat is echt een aanrader.
(als je boeken in mijn boekenwinkel koopt, steun je zo onze vereniging zonder dat het jou extra geld kost 😉 )