Ons dagelijks menu

bio vegan suikervrij glutenvrij afvalarm

Wij eten bio, vegan, suikervrij, glutenvrij en afvalarm.
Als ik dat zeg tegen mensen, krijg ik vaak de reactie:
“Wat eten jullie dan nog wél?”
“En geen brood, wat eten jullie dan zoal op een dag?”
konijn2
Natuurlijk niet alleen konijnenvoer zoals sla en wortels, maar nog veel meer!
Hierbij een kijkje in onze keuken en ons dagelijks menu.
menu1

Stap voor stap
We zijn niet van de één op de andere dag op deze eetwijze overgestapt. We hebben, dit zoals ook alle andere aspecten van onze eco-lifestyle, stap voor stap gedaan.

  1. Ik was al vanaf mijn twaalfde vegetariër.1Eco_4voeding_bio
  2. Zodra ik op mezelf woonde, ben ik alles bio gaan kopen.

1Eco_4voeding_vegan

  3. Tijdens mijn verblijf in de Amazone zonder koelkast, at ik als vegetariër daar automatisch vegan en voelde me daardoor zoveel beter, dat ik dit bij thuiskomst ben blijven doen.

1Eco_4voeding_suiker

  4. Op een gegeven moment ook gestopt met suiker.
  5. Na gezondheidsklachten ben ik glutenvrij gaan eten.

Glutenvrij
Een paar jaar geleden kreeg ik maag- en darmklachten. En die werden steeds heftiger. De dokter bezocht, bloed laten prikken en doorverwijzing naar het ziekenhuis. Daar verschillende inwendige onderzoeken en echo’s gehad. Maar ze konden niets vinden.

Dus ben ik zelf naar een oplossing gaan zoeken. Door producten die allergische reacties kunnen veroorzaken uit mijn voeding te schrappen. Melkproducten (lactose) at ik als vegan al niet. Dus dat kon niet de oorzaak zijn.
Maar ik at nog wel gluten en soja. Toen ik daarom besloot die ingrediënten ook niet meer te consumeren, verdwenen bijna al mijn klachten. Na een paar weken wel weer een keer die producten genuttigd en de klachten kwamen in alle hevigheid terug. Dus dat was duidelijk!
1Eco_4voeding_glutenvrij

Voedselcombinaties
Een vriendin raadde me ook aan een boek over voedselcombinaties te lezen. Dat houdt in dat je bepaalde voedingsmiddelen beter niet samen kan eten. Bijvoorbeeld fruit altijd apart te nuttigen en eiwitten en koolhydraten niet samen te combineren.
thebeautydetoxsolution
Het is een complex verhaal, maar het boek The Beauty Detox Solution maakt het allemaal heel duidelijk en ook inzichtelijk met afbeeldingen. Laat je niet weerhouden door de woorden “beauty” of “detox” of door “de perfecte dame op de voorkant en dat wil/kan ik toch niet bereiken”.
Want het boek is inhoudelijk écht goed!
Er zijn nog een paar boeken over voedselcombinaties. Dus voor meer info hierover, raadpleeg deze boeken.

Na het toepassen van deze voedingstips en het verwijderen van gluten en (niet-gefermenteerde) soja uit mijn menu, verdwenen mijn klachten helemaal!
Ik wil nu niet gaan beweren dat deze methode “juist” is, enkel dat ik er veel baat bij heb gehad.

Ontbijt
We beginnen de dag met havermuesli. We eten havervlokken en geen havermout, omdat mijn vriend dit lekkerder vindt: meer “bite”.
havervlokken

 1. In een schaaltje doe je havervlokken.
 2. Daar voegen we dan smaakje aan toe in de vorm van pindakaas, tahin, appelstroop, jam of rozijntjes.
 3. Plus wat nootjes voor mijn vriend en de kindjes, ik zelf niet want als ik ’s ochtends of ’s middags eiwitten nuttig, krijg ik last van maag en darmen (zie voedselcombinaties).
 4. We voegen wat stukjes vers fruit toe.
 5. In het begin deden we er zelfgemaakte notenmelk bij, maar nu doen we uit gemakzucht gewoon (heet) water. We koken het dus niet zoals gebruikelijk bij havermoutpap omdat het dan zo papperig wordt en we meer houden van wat “bite”.

Twee maal per dag warme maaltijd
We eten hier twee maal per dag een warme maaltijd. Dat is wel iets meer werk, maar ook veel lekkerder!
groenten
We maken ’s ochtends al een dubbele hoeveelheid groenten voor lunch en diner klaar.
Om rekening te houden met de voedselcombinaties, eten we ’s middags groenten met een koolhydraat, dit kan zijn aardappelen, rijst, quinoa, amaranth, boekweit of gierst.
En ’s avonds eten we diezelfde groenten maar dan met een eiwit, bijvoorbeeld tempé, bonen, linzen, kikkererwten of noten.

tempeh   kikkererwten

Als we bonen of kikkererwten eten, zetten we de avond vantevoren al een dubbele hoeveelheid op de week (voor twee dagen). ’s Ochtends omspoelen, aan de kook brengen en daarna in de Hooimadam om verder te garen. Zo hebben we ’s avonds bonen of kikkererwten die met een minimale hoeveelheid energie gaar zijn.
De ene avond eten we dan gemarineerde kikkererwten in tamari en de volgende avond kikkererwtenburgers.
Hooimadam
Het voordeel van ’s ochtends alles klaar te maken, is dat je ’s avonds geen hele maaltijd meer hoeft te bereiden. Heel handig op het moment dat de kindjes moe (en dus wat vervelend/hangerig) beginnen te worden.

koelkastGeen restjes
We hebben geen koelkast of diepvries, dus kunnen geen restjes daarin bewaren. Dat betekent een goede inschatting maken van hoeveel we eten. Ik heb daarvoor in mijn keukenkastje een schemaatje opgehangen met de hoeveelheden die ik moet koken voor 3 of 4 personen, afhankelijk of mijn vriend wel of niet thuis is. Zo weet ik bijvoorbeeld precies hoeveel rijst er per maaltijd gegeten wordt en hebben we zelden kliekjes over.

Recepten
Er wordt me wel eens gevraagd om onze recepten op mijn website te delen. Maar er zijn al genoeg vegan blogs die veel beter kunnen schrijven en fotograferen dan ik.

#Tip 1
Wel heb ik een tip voor een uniek, persoonlijk én gratis kookboek:
Als ik een lekker recept tegenkom, print ik het. En dit bewaren we dan in een map en zo is er in de loop der jaren een heel dik en uniek receptenboek ontstaan. De recepten stoppen we in een plastic hoesje, zodat ze niet vies worden als je ze in de keuken gebruikt. En we hebben de recepten ingedeeld in verschillende categorieën:

 • soepen
 • salades
 • spreads
 • hoofdgerechten
 • burgers
 • toetjes & gebak

De map hebben we ook voorzien van een inhoudsopgave. Superhandig te gebruiken dus!

#Tip 2
Vrienden van ons hadden voor hun trouwfeest aan de gasten hun favoriete recept gevraagd op een A4-tje in een plastic hoesje. Deze werden in een map gestoken en zo hadden zij een uniek, persoonlijk én nuttig cadeau.
Een idee als je niet weet wat te vragen voor je verjaardag/jubileum/trouwfeest!

#Tip 3
Er zijn tal van verschillende kookboeken met heerlijke recepten verschenen. Twee recente uitgaven zal ik hieronder voor jullie in de spotlight zetten.

Plant Power
Gelukkig komen er steeds meer Nederlandstalige vegan kookboeken. Mijn favoriete schrijfster en vegan-queen is Lisette Kreischer!
Zij weet plantaardige voeding heel toegankelijk te maken voor het grote publiek. Want ze is een hippe madam en schrijft super inspirerend.
Haar kookboeken zijn niet enkel geweldig vanwege de verrukkelijke recepten. Ook de hele vormgeving van haar boeken met prachtige foto’s, speelse opmaak en vlotte teksten maken deze een waar genot om te lezen, ook als je niet direct op zoek bent naar een recept, maar gewoon met een kopje thee erbij en even te chillen!

lisette   watdepotschaft

Van haar verschenen al Lisette in Luilekkerland, Non*fish*a*licious en Wat de pot schaft.

En nu is er Plant Power, geen kookboek, maar een lifestyle boek over plantaardige en gezonde voeding.
Want je kunt misschien wel vegan eten, maar dat betekent nog niet dat je ook gezond eet. Dit boek is een pleidooi voor gezond en lekker eten met de plantaardige keuken!
plantpower1

Je ziet dat Lisette in haar boeken een bepaalde ontwikkeling doormaakt. In het begin gebruikte ze nog veel bewerkte producten zoals sojaroom, tofu en margarine. Om zo plantaardig eten voor een groot publiek toegankelijk en lekker te maken.
De recepten in dit boek hebben een gezondere touch, zonder daarbij in te boeten op gemak en smaaksensatie.

De trend in kookboeken is tegenwoordig dat recepten ingedeeld zijn per seizoen, wat je ook al zag bij het tuin- & kookboek De Moestuin van Mme Zsazsa. Helemaal super, want eten volgens de seizoenen is beter voor het milieu en je gezondheid!

Enig nadeel van dit boek vind ik wel de inhoudsopgave die dus de seizoenen weergeeft met daarin per seizoen ontbijt, lunch, diner en snacks.
Tijdens het doorbladeren van het boek had ik een heerlijk recept gezien. Dus wilde ik dat even later aan mijn vriend laten zien, maar kon het niet meer gelijk terugvinden. Want ik wist niet meer of dat taartje nu in lente, zomer, herfst of winter thuishoorde. In de inhoudsopgave vind je namelijk geen overzicht van de recepten. Dan moet je achterin in de index gaan zoeken, waarin het minder overzichtelijk staat weergegeven als dat het in een goede inhoudsopgave zou staan.

Maar de inhoud zelf is SUPER! Naast de vele recepten, het boek telt 300 pagina’s!, dus ook veel nutritionele info en tips.
Onder andere de tip om fruit voor de maaltijd of apart te eten. Hier kom je dus ook de voedselcombinaties tegen.
noten
En het advies om zaden en noten te weken voordat je ze eet. Dit had ik ook gelezen in het boek The Beauty Detox Solution en eventjes toegepast, maar was er na een tijdje weer bij ingeschoten. Nu lees ik het ook weer in dit boek en besluit om dat weer eens in de praktijk te brengen. Merci Lisette!

Super Healthy Snacks
Naast vegan kookboeken van Nederlandse origine, worden er gelukkig ook steeds meer vegan boeken naar het Nederlands vertaald. Zoals ook Super Healthy Snacks. De recepten in dit boek zijn vegan, suikervij én glutenvrij, wow! Dit boek moest ik gewoon hebben, want in veel vegan kookboeken wordt er nog wel suiker en/of gluten gebruikt, waardoor ik altijd de recepten moet aanpassen om ze voor ons geschikt te makken. Maar dit boek is dus al helemaal “op maat”.

superhealthysnacks

Het boek bevat niet de standaard ontbijt, lunch en diner recepten, maar enkel snacks. Helemaal niet erg, want we hebben hier in huis al een ruime keus aan maaltijd-recepten, maar inspiratie voor de lekkere trek is nog heel welkom. Er is onder andere keus aan zoete hapjes en natuurlijk dan ook zoute hapjes. Ook “dips & dippers”, “powersnacks” en “koek, cake & andere zoetigheid”.

Het minpunt aan dit boek is toch wel de excentrieke ingrediënten die worden gebruikt zoals xylitol, xanthaangom, pijlwortel, macapoeder.
Ook wordt er een paar keer in de recepten gebruik gemaakt van chiazaad. Ik had al een paar keer gehoord hoe geweldig dit blijkbaar was en besloot het daarom nu ook eens uit te proberen. En inderdaad, dit is een blijvertje die we aan onze boodschappenlijst toevoegen.
chia1

Verras je smaakpupillen
Door deze twee nieuwe kookboeken krijg ik een hoop nieuwe inspiratie voor heerlijke recepten. Plus tips om toe te passen én tips voor nieuwe ingrediënten.
Zo leer ik steeds weer bij en kan ik mijn smaakpupillen blijven verassen.

Meer lezen en leren over voeding is toch gewoon VERRUKKELIJK!

leesplank

Lees meer over voeding:
Boodschappenlijst
Suikervrij
Denk globaal, eet lokaal
Vegan-suikervrije opvoeding

Lees meer over koken:
Leven zonder koelkast
Blender zonder elektra
Keukenmachine zonder elektra
Energiezuinig koken: hooikist en hooimadam
Groen en gezond koken
Teflon-pan in de ban en fan van keramische pan


Lees meer over kookboeken:
Uniek kookboek
Wat de pot schaft
Echt eten
Puur plantaardig (lees)plezier
Plant-aardige boeken
Groen(t)e wensen voor 2015


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


34 thoughts on “Ons dagelijks menu

bio vegan suikervrij glutenvrij afvalarm

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Ellen: Nee, dat boek heb ik nog niet gelezen. Is het interessant?
   Als je trouwens gewoon op de links in de blog klikt, zie je ze automatisch in de elektronische webwinkel ;-).

 1. Ellen

  Ik vind het wel interessant tot nu toe! Het is niet specifiek vegetarisch maar ik herken wel alvast veel van wat jij ook schrijft.

  Ik bedoelde trouwens de e-bookversie van de boeken die je vermeldt ;). Sommige zijn alvast te vinden op Amazon.

 2. Marjolein

  Ken je de voedselzandloper niet????? ;))
  Dat is echt een megahype (geweest?) waar je je vast voor een groot deel in kan vinden.

  Dank voor de boekentips. Lisette is leuk inderdaad, deze nieuwe/nieuwste klinkt ook erg goed.

  Wij maken warme havermoutpap crunchy door geroosterde boekweit erover te strooien vlak voor het opeten. Geeft net die bite die je anders inderdaad niet hebt. En tegelijk toch ook warm en “troostend” papperig :D.

  Kookse!
  Marjolein

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Marjolein: Ik heb er al wel van gehoord, alleen nog niet gelezen. Omdat het boek niet vegan was, heb ik het destijds aan me voorbij laten gaan. Mijn boekenkast staat inmiddels al erg vol met kookboeken. Maar misschien dat ik toch nog eens ga lezen.
   Bedankt voor je tip voor de crunchy haverpap!

 3. l Stabel

  Ken er alles van, die lijdensweg met gluten ..
  Schitterend vega-glutenvrije recepten kookboek is ’the green kitchen’ van David Frenkiel & Luise Vindahl. Héérlijke en gezonde recepten. Vraagt wel wat werk..
  De voedselzandloper heeft wel wat nuttige info, maar ook niet alles.(hij raadt bijvb ongefermenteerde soja produkten aan, dan nog van Alpro waar ook suiker inzit). Of hij raadt donkere chocolade aan, minstens 75%. Op zich is rauwe cacao supergezond, maar dan helemaal zonder suiker (cacaogehalte van 99% is niet te eten voor mij). Of agavesiroop, dan ben je beter of met kokossuiker (als je dan toch zoetig wil). Hij raadt ook vette vis aan, die zou ik tegenwoordig niet zomaar nog vertrouwen (zware metalen + overbevissing). En dus ook helemaal niet geschikt voor vega’s .

  Wij bakken hier zelf ons glutenvrij ‘brood’ (ben niet zo gek op havermout). Met van nature glutenvrije produkten zoals boekweit, zonnebloempitten, amandelmeel (bio). Draaien er wel eens ook noten onder/krenten uit eigen tuin enz. (rozijnen zijn ook nogal suikerig).

  Is jullie konfituur dan ook zonder suiker Evelien ? Drinken jullie wijn (is ook suiker eigenlijk) ? En drinken jullie wijn zonder dierlijke bijprodukten ?

  Nu nog de quinoa lokaal produceren en het komt goed 😉

 4. Saskia van der Waard

  Je verhaal zet me wel aan het denken.
  Verga al jaren van de pijn in mijn maag/darmen na het eten van brood en pasta.
  Met momenten lig ik echt te kronkelen van de pijn.
  Bloedonderzoek: niets aan de hand.
  Maar die pijn is om gek van te worden en ben alsmaar moe.
  Enorm bedankt voor de boekentip(s)!
  Hartelijke groet,
  Saskia

 5. Esmee

  Evelien, ik ben zo nieuwsgierig naar je dagmenu op het moment toen je in de Amazone verbleef. Dus dat menu waar je je al heel snel beter van ging voelen. Ik ga ervan uit dat het vanwege de primitievere omstandigheden enig sinds afwijkt van wat je hierboven al beschrijft.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Esmee: Het was door vegan te eten ipv vegetarisch, dat ik me zoveel beter voelde, al mijn eczeem verdween, ik viel kilo’s af en voelde me gewoon ook geestelijk veel fijner!

 6. VeggieMo

  @Saskia,
  Heb jij ook een biopt laten doen van de dunne darm? Coeliakie is lang niet altijd aan te tonen via bloedonderzoek. Waarschijnlijk heeft een biot voor jou nu geen zin meer, als je glutenvrij eet gaan de vlokken van je dunne darm zich herstellen en is het niet meer medisch aantoonbaar. Of je moet drie maanden een glutenbelasting doen, maar dat is extreem zwaar als je coeliakie hebt of glutensensitieven bent.

  @GreenEvelien,
  Helaas behoor ik tot diegenen die van een piepklein beetje gluten al heel ziek word. Mocht jij toch weer darmklachten krijgen dan heb jij wellicht wat aan deze info. Havermout is erg besmet met tarwe omdat het in wisselteelt verbouwd wordt met tarwe. Verder worden dezelfde oogstmachines en opslagruimte enzo gebruikt. Verder lijkt het eiwit van havermout veel op dat van tarwe.
  Hopelijk heb je deze info niet nodig, maar je weet maar nooit en het is dan makkelijker zoeken. Er bestaat trouwens glutenvrije havermout.
  Ken jij het Leven Lang Fit kookboek van M. Diamond. Het is een vegan kookboek uit de jaren ’80 en ook daar wordt aan voedselcombinaties gedaan. Geen foto’s, wel een laagdrempelig boek.
  Ik vind de kookboeken van Lisette ook heel leuk. Verder is Dreena Burton mijn favoriete vegan kookboekenschrijfster. Vooral de boeken ‘Vive la Vegan‘ en ‘Eat, drink and be Vegan‘. De laatste heeft heel veel originele hummusrecepten. Ze heeft een weblog waar veel recepten op staan.

 7. Jelle de Jong

  Ik ben benieuwd of jullie nu op deze manier automatisch in het “low fat high carb whole food plantbased diet” komen, hoeveel vet denken jullie als percentage van je totale calorie inname te komen. Is dit rond de 10% of lager? Ik heb in het verleden ook eens wat geschreven over food combining.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Jelle de Jong: Goh, ik ben echt niet van de diëten en zou niet weten hoeveel vet we innemen, ik wil het ook helemaal niet weten en meten. Eten moet gewoon lekker en gezond zijn en oja bio, vegan, suikervrij, glutenvrij, afvalarm en zonder maag- & darmklachten. Dat is voor mij al meer dan genoeg uitdaging.

 8. Inte

  Dank voor dit bericht. Vegan en vega recepten kan ik goed vinden inderdaad, maar hoe dat dan op een dag er zoal uitziet, dat vind ik toch wel interessant om es te lezen. En goh, dat had ik met wat fantasie had ik dat ook zelf wel kunnen verzinnen waarschijnlijk, maar toch, om eens zo van iemand te horen cq lezen die zo leeft. Zeer interessant.
  Ik ga es aan de slag met mijn nieuw verworven kennis. 🙂

 9. Suzanne

  Goeiemorgen,
  Ik eet al 15 jaar vegetarisch en de laatste tijd veganistisch. Mijn menu bestaat uit groenten, fruit, granen, aardappels, brood, noten, tofu, tempeh, seitan en peulvruchten. Ik moet wel vitamine B12 en vitamine D bijnemen. Hoe lossen jullie dat op of halen jullie alles uit jullie voeding?
  vriendelijke groet

   1. AN

    Dag Evelien, jouw blog is een echte inspiratiebron voor mij.
    En nu heb ik toch een concreet vraagje: zou je willen vertellen welke vitamine D druppels jullie nemen in de winter?
    Ik ben nl. op zoek naar een goedwerkend veganistisch supplement.
    Dankjewel!

 10. RiCo

  Omdat ik geen havermoutpap lust maak ik zelf krokante muesli in de oven met grove havervlokken, suikervrije appel-perenstroop en kokosvet.
  Hier vind je het recept.

 11. Katrien

  Dag Evelien,
  het is al een hele “boterham” de manier waarop jullie eten. Ik vermoed dat jullie dan automatisch ook seizoensgebonden eten, dat vind ik zelf nogal belangrijk. Letten jullie daarbij ook op de kilometers van de voeding of wordt dat dan te éénzijdig ? Groetjes !

 12. Marga

  Fijn dat je hier neergezet hebt hoe jullie maaltijden er uitzien!
  Daar heb ik echt wat aan. Ben er gisteren meteen mee begonnen om het ook zo in te delen.
  Dat ontbijt is echt erg lekker zo met de zelfgemaakte tahin erin.

 13. GreenEvelien Bericht auteur

  @I Stabel: Dat boek “The Green Kitchen” is niet vegan en mijn boekenkast staat inmiddels al erg vol met kookboeken, dus enkel nog nieuwe vegan kookboeken krijgen er een plaatsje.

  Onze jam is inderdaad zonder suiker.
  En ik ben al vanaf januari 2009 of zwanger of borstvoeding aan het geven of beide. Dus ik drink al 6 jaar geen alcohol en mis het ook niet. We hebben hier enkel wijn in huis voor visite.

  Ja, we eten wel quinoa die geïmporteerd wordt. Maar soja als veevoeder voor vlees & zuivel wordt op veel grotere schaal geïmporteerd…
  En vlees & zuivel zijn ook nog eens veel inefficiënter voor de voedselproductie, want voor 1kg dierlijke voeding heb je welgeteld 7kg plantaardig voedsel!

 14. Natascha

  Hallo!

  Ik ben zelf sinds ruim een half jaar veganist (voor de dieren) daarvoor al een tijdje vegetarier. Daarvoor heb ik jarenlang een eetstoornis gehad. Herstel was moeilijk en fysiek pas mogelijk sinds ik veganist werd. Blijkbaar kan ik helemaal niet tegen zuivel en eieren (dat vermoeden had ik al, at het ook bijna nooit maar ja het zit wel in een hoop dingen verwerkt, het kwam ook ooit uit een allergietest maar die nam ik niet zo nauw) Toen ben ik ook gestopt met koffie omdat ik dat niet lust zonder melk en een pak sojamelk meenemen naar mijn werk is teveel moeite. Frisdrank ben ik echt zat, ik drink nu thee, water, sojamelk en soms een sapje. Maar ik geef toe, soms doe ik wel siroop in mn water en ben ook niet vies van sojamelk met smaakjes.

  Maar goed, hoewel ik weer kan eten en nog nauwelijks een opgeblazen gevoel heb, heb ik wel heel veel last van mijn huid, geen pukkels, maar eczeem dat verdacht veel op psoriasis lijkt en dat al vanaf mijn geboorte, al gaat het soms even weg of verplaatst het zich (er is ook iets goed mis met mijn hormonen, moet nog verder onderzocht worden dus dit KAN ook een oorzaak zijn) En ben ik me er ook wel van bewust dat ik echt te vaak naar de wc moet… Bizar hoeveel eruit komt soms en dan vraag ik me af of ik alles wel opneem. Heb ik altijd al gehad maar nu ik weer normaal eet valt het op.
  Ik ben pas bij een natuurdokter geweest die beweerde dat mijn darmen niet in orde zijn en dit ook andere organen aantast. Wel even schrikken! Dit is waarschijnlijk ook de oorzaak van mijn eczeem, vermoeidheid, moeite met in slaap vallen, gewichtsverlies zonder verklaring… Nu ben ik nooit getest op coeliakie, wel een tarweallergie maar ze zeggen dat dat een kinderkwaaltje is.
  Zowel veganistisch EN glutenvrij eten lijkt me echt lastig, maar ik wil het toch een tijdje proberen om te kijken of het helpt. De natuurdokter heeft me ook niet getest hierop maar vond het wel het proberen waard.
  Ik blijf veganist, ik sta daar volledig achter en ik kan toch niet tegen zuivel en eieren, veganisme zonder verdere restricties is ook echt niet zo moeilijk. Maar ik weet niet of het gaat lukken om zoveel zelf te maken. Ik haat koken, ben er niet goed in… Nu eet ik niet alles kant en klaar hoor, maar soms wel omdat ik geen tijd heb en ben gek op bepaalde vleesvervangers (en de meeste bevatten toch tarwe) ik zou ook niet weten wat ik als lunch mee zou moeten nemen… Door mijn slaapproblemen lukt het dus ook niet om op tijd mijn bed uit te komen om een salade te maken, een flinke beker sojayoghurt met granola en wat fruit kan wel maar dat eet ik ook al als ontbijt… Crackers vind ik niet lekker, glutenvrij brood ook niet en het valt zo vreselijk zwaar… En het is duur (al maak ik het brood dat ik nu heb wel op natuurlijk)
  Nu wil ik echt geen gezondheidsfreak worden (ook vanwege mijn verleden) ik wil best weleens iets ongezonds of bewerkt eten. Maar ik heb het idee dat het hele glutenvrije schap een grote chemische bende is (al heb ik dat idee ook bij sommige vleesvervangers) Wel gv pasta in huis gehaald, dat is mijn lievelingseten en zal ik nooit helemaal willen schrappen, vegan gehakt is daarom ook de beste uitvinding en de meeste zijn ook gv. Verder blijft er nog maar weinig over qua vleesvervangers… Gelukkig houd ik wel van bonen en peulvruchten, hummus vind ik ook heerlijk (maar waar doe ik dat op als mijn brood op is?) ik snap dat ik er meer tijd in moet steken, ik ben ook pas 2 dagen bezig (half, een paar dingetjes moesten eerst op) maar het duizelt nu al…

  Heb je wat beginnerstips? En sorry dat ik zoveel schrijf dat doe ik altijd haha

 15. Hanna

  Hey Evelien,
  Ik kom geregeld je blog in mijn zoekresultaten tegen op weg naar minder/anders kopen en wanneer ik zoek naar zelfgemaakte alternatieven voor het een en ander.

  Nu zijn jouw blogs die ik lees anno 2022 heel wat jaren oud en ik vroeg me af: eet je nog steeds vegan? Ik hoor geregeld verhalen van mensen die in eerste instantie prima varen op plantaardig eten, maar na jaren toch gezondheidsklachten ontwikkelen die te maken hebben met opgedane vitaminetekorten. Het is (enigszins vanzelfsprekend) blijkbaar voor iedereen verschillend welke type dieet bij je past, no one size fits all als het ware. Nu merk ik dat ik persoonlijk (nu) geen vegan zou kunnen worden, want ik lijk veel beter te reageren op gemakkelijk verteerbaar eten (fruit, grasgevoerde & biologische zuivel en vlees, witte rijst, bepaalde groenten). Heeft waarschijnlijk ook met mijn stressrespons en andere zaken te maken, maar dat terzijde. Ik hoop op een dag wel meer plantaardig eten te kunnen verteren dan nu en tot die tijd vroeg ik me af hoe je lijf reageert na al die jaren vegan zijn.

  Ik zou heel graag meer detail willen horen dan ‘het bevalt prima’ dus mocht je zin hebben hierop in te gaan. Dit zijn zogenaamde kenmerken van een slecht of goed werkende stofwisseling. Ik gok dat je wel kunt raden welke kenmerken waarbij horen. Zelfs als je geen tijd in een uitgebreide onbetaalde reactie wilt stoppen, heb je misschien wat aan de antwoorden op deze vragen. Ik hoop dat je antwoorden positief zijn, want dat zou een hoopvol teken zijn voor een eventuele (meer) plantaardige toekomst 😉

  Hoe slaap je? Slaap je makkelijk in? Slaap je 7-8 uur aaneengesloten of word je ‘ s nachts wakker en heb je moeite met opnieuw inslapen?

  Hoe is je energie gedurende dag? Niet alleen fysiek, maar ook je zogenaamde mentaal state – heb je last van brain fog, vergeetachtigheid, niet op woorden kunnen komen, moeite met concentreren?

  Heb je last van koude voeten of handen? Hoe hoog is je lichaamstemperatuur bij het ontwaken (36.6-37 of daarbuiten?)? Hoe is je hartslag bij het ontwaken, in ruststand (75-90 bpm of daarbuiten)?

  Heb je sterke haren & nagels? Hoe is je gebit: heb je sterke tanden, zijn ze ‘gevuld’ of deels doorzichtig, zitten er verkleuringen of vlekjes op, is je tandvlees gezond en roze?

  Hoe is je libido? Een behoorlijk persoonlijke vraag en ik schaam me er haast voor hem te stellen, maar het is nogal een indicator voor een gezond lijf/ een gezonde stofwisseling.

  Deze zijn ook niet mis: heb je een regelmatige stoelgang van 1-3 keer per dag (number two). Heb je last van winderigheid?

  Menstrueer je regelmatig en heb je geen PMS? Of in geval van de overgang (geen idee hoe jong je bent): heb je veel (pijn- of andere klachten)?

  Word je ‘s ochtends met honger/trek wakker of kun je uren zonder iets te eten?

  Een hele waslijst zo… Ik hoop op een dag een reactie terug te lezen, maar ik snap het ook als het niet gebeurt. Ik ben (ook) Nederlander en je zou kunnen zeggen dat ik te zuinig ben om te betalen voor de antwoorden, net zoals jij je tijd wellicht te kostbaar vind om gratis te reageren haha.

  Het gaat je goed en hopelijk verkeer je op al bovenstaande punten in goede gezondheid.
  Hartelijke groeten,
  Hanna

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Hanna: Ja, we eten nog steeds vegan en voelen ons goed.
   Ik snap je verdere interesse en bijbehorende vragen, maar die ga ik niet beantwoorden:

   1. Dat zijn zeer persoonlijke zaken, ik deel al veel van mijn leven hier gratis en openbaar aan iedereen, maar sommige zaken houd ik graag privé.
   2. Zoals je zelf al aangeeft, kost het beantwoorden tijd en dus geld.
   3. Tevens is mijn ervaring niet dé maatstaf voor alle vegans, dus voor een goed beeld, zou je een hele groep moeten beoordelen.

   Ik raad je aan om navraag te doen bij NVV (Nederlandse Vereniging voor Veganisme) en/of Eva vzw (Belgische organisatie over veganisme).

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.