Ons dagelijks menu

bio vegan suikervrij glutenvrij afvalarm

Wij eten bio, vegan, suikervrij, glutenvrij en afvalarm.
Als ik dat zeg tegen mensen, krijg ik vaak de reactie:
“Wat eten jullie dan nog wél?”
“En geen brood, wat eten jullie dan zoal op een dag?”
konijn2
Natuurlijk niet alleen konijnenvoer zoals sla en wortels, maar nog veel meer!
Hierbij een kijkje in onze keuken en ons dagelijks menu.
menu1

Stap voor stap
We zijn niet van de één op de andere dag op deze eetwijze overgestapt. We hebben, dit zoals ook alle andere aspecten van onze eco-lifestyle, stap voor stap gedaan.

  1. Ik was al vanaf mijn twaalfde vegetariër.1Eco_4voeding_bio
  2. Zodra ik op mezelf woonde, ben ik alles bio gaan kopen.

1Eco_4voeding_vegan

  3. Tijdens mijn verblijf in de Amazone zonder koelkast, at ik als vegetariër daar automatisch vegan en voelde me daardoor zoveel beter, dat ik dit bij thuiskomst ben blijven doen.

1Eco_4voeding_suiker

  4. Op een gegeven moment ook gestopt met suiker.
  5. Na gezondheidsklachten ben ik glutenvrij gaan eten.

Glutenvrij
Een paar jaar geleden kreeg ik maag- en darmklachten. En die werden steeds heftiger. De dokter bezocht, bloed laten prikken en doorverwijzing naar het ziekenhuis. Daar verschillende inwendige onderzoeken en echo’s gehad. Maar ze konden niets vinden.

Dus ben ik zelf naar een oplossing gaan zoeken. Door producten die allergische reacties kunnen veroorzaken uit mijn voeding te schrappen. Melkproducten (lactose) at ik als vegan al niet. Dus dat kon niet de oorzaak zijn.
Maar ik at nog wel gluten en soja. Toen ik daarom besloot die ingrediënten ook niet meer te consumeren, verdwenen bijna al mijn klachten. Na een paar weken wel weer een keer die producten genuttigd en de klachten kwamen in alle hevigheid terug. Dus dat was duidelijk!
1Eco_4voeding_glutenvrij

Voedselcombinaties
Een vriendin raadde me ook aan een boek over voedselcombinaties te lezen. Dat houdt in dat je bepaalde voedingsmiddelen beter niet samen kan eten. Bijvoorbeeld fruit altijd apart te nuttigen en eiwitten en koolhydraten niet samen te combineren.
thebeautydetoxsolution
Het is een complex verhaal, maar het boek The Beauty Detox Solution maakt het allemaal heel duidelijk en ook inzichtelijk met afbeeldingen. Laat je niet weerhouden door de woorden “beauty” of “detox” of door “de perfecte dame op de voorkant en dat wil/kan ik toch niet bereiken”.
Want het boek is inhoudelijk écht goed!
Er zijn nog een paar boeken over voedselcombinaties. Dus voor meer info hierover, raadpleeg deze boeken.

Na het toepassen van deze voedingstips en het verwijderen van gluten en (niet-gefermenteerde) soja uit mijn menu, verdwenen mijn klachten helemaal!
Ik wil nu niet gaan beweren dat deze methode “juist” is, enkel dat ik er veel baat bij heb gehad.

Ontbijt
We beginnen de dag met havermuesli. We eten havervlokken en geen havermout, omdat mijn vriend dit lekkerder vindt: meer “bite”.
havervlokken

 1. In een schaaltje doe je havervlokken.
 2. Daar voegen we dan smaakje aan toe in de vorm van pindakaas, tahin, appelstroop, jam of rozijntjes.
 3. Plus wat nootjes voor mijn vriend en de kindjes, ik zelf niet want als ik ’s ochtends of ’s middags eiwitten nuttig, krijg ik last van maag en darmen (zie voedselcombinaties).
 4. We voegen wat stukjes vers fruit toe.
 5. In het begin deden we er zelfgemaakte notenmelk bij, maar nu doen we uit gemakzucht gewoon (heet) water. We koken het dus niet zoals gebruikelijk bij havermoutpap omdat het dan zo papperig wordt en we meer houden van wat “bite”.

Twee maal per dag warme maaltijd
We eten hier twee maal per dag een warme maaltijd. Dat is wel iets meer werk, maar ook veel lekkerder!
groenten
We maken ’s ochtends al een dubbele hoeveelheid groenten voor lunch en diner klaar.
Om rekening te houden met de voedselcombinaties, eten we ’s middags groenten met een koolhydraat, dit kan zijn aardappelen, rijst, quinoa, amaranth, boekweit of gierst.
En ’s avonds eten we diezelfde groenten maar dan met een eiwit, bijvoorbeeld tempé, bonen, linzen, kikkererwten of noten.

tempeh   kikkererwten

Als we bonen of kikkererwten eten, zetten we de avond vantevoren al een dubbele hoeveelheid op de week (voor twee dagen). ’s Ochtends omspoelen, aan de kook brengen en daarna in de Hooimadam om verder te garen. Zo hebben we ’s avonds bonen of kikkererwten die met een minimale hoeveelheid energie gaar zijn.
De ene avond eten we dan gemarineerde kikkererwten in tamari en de volgende avond kikkererwtenburgers.
Hooimadam
Het voordeel van ’s ochtends alles klaar te maken, is dat je ’s avonds geen hele maaltijd meer hoeft te bereiden. Heel handig op het moment dat de kindjes moe (en dus wat vervelend/hangerig) beginnen te worden.

koelkastGeen restjes
We hebben geen koelkast of diepvries, dus kunnen geen restjes daarin bewaren. Dat betekent een goede inschatting maken van hoeveel we eten. Ik heb daarvoor in mijn keukenkastje een schemaatje opgehangen met de hoeveelheden die ik moet koken voor 3 of 4 personen, afhankelijk of mijn vriend wel of niet thuis is. Zo weet ik bijvoorbeeld precies hoeveel rijst er per maaltijd gegeten wordt en hebben we zelden kliekjes over.

Recepten
Er wordt me wel eens gevraagd om onze recepten op mijn website te delen. Maar er zijn al genoeg vegan blogs die veel beter kunnen schrijven en fotograferen dan ik.

#Tip 1
Wel heb ik een tip voor een uniek, persoonlijk én gratis kookboek:
Als ik een lekker recept tegenkom, print ik het. En dit bewaren we dan in een map en zo is er in de loop der jaren een heel dik en uniek receptenboek ontstaan. De recepten stoppen we in een plastic hoesje, zodat ze niet vies worden als je ze in de keuken gebruikt. En we hebben de recepten ingedeeld in verschillende categorieën:

 • soepen
 • salades
 • spreads
 • hoofdgerechten
 • burgers
 • toetjes & gebak

De map hebben we ook voorzien van een inhoudsopgave. Superhandig te gebruiken dus!

#Tip 2
Vrienden van ons hadden voor hun trouwfeest aan de gasten hun favoriete recept gevraagd op een A4-tje in een plastic hoesje. Deze werden in een map gestoken en zo hadden zij een uniek, persoonlijk én nuttig cadeau.
Een idee als je niet weet wat te vragen voor je verjaardag/jubileum/trouwfeest!

#Tip 3
Er zijn tal van verschillende kookboeken met heerlijke recepten verschenen. Twee recente uitgaven zal ik hieronder voor jullie in de spotlight zetten.

Plant Power
Gelukkig komen er steeds meer Nederlandstalige vegan kookboeken. Mijn favoriete schrijfster en vegan-queen is Lisette Kreischer!
Zij weet plantaardige voeding heel toegankelijk te maken voor het grote publiek. Want ze is een hippe madam en schrijft super inspirerend.
Haar kookboeken zijn niet enkel geweldig vanwege de verrukkelijke recepten. Ook de hele vormgeving van haar boeken met prachtige foto’s, speelse opmaak en vlotte teksten maken deze een waar genot om te lezen, ook als je niet direct op zoek bent naar een recept, maar gewoon met een kopje thee erbij en even te chillen!

lisette   watdepotschaft

Van haar verschenen al Lisette in Luilekkerland, Non*fish*a*licious en Wat de pot schaft.

En nu is er Plant Power, geen kookboek, maar een lifestyle boek over plantaardige en gezonde voeding.
Want je kunt misschien wel vegan eten, maar dat betekent nog niet dat je ook gezond eet. Dit boek is een pleidooi voor gezond en lekker eten met de plantaardige keuken!
plantpower1

Je ziet dat Lisette in haar boeken een bepaalde ontwikkeling doormaakt. In het begin gebruikte ze nog veel bewerkte producten zoals sojaroom, tofu en margarine. Om zo plantaardig eten voor een groot publiek toegankelijk en lekker te maken.
De recepten in dit boek hebben een gezondere touch, zonder daarbij in te boeten op gemak en smaaksensatie.

De trend in kookboeken is tegenwoordig dat recepten ingedeeld zijn per seizoen, wat je ook al zag bij het tuin- & kookboek De Moestuin van Mme Zsazsa. Helemaal super, want eten volgens de seizoenen is beter voor het milieu en je gezondheid!

Enig nadeel van dit boek vind ik wel de inhoudsopgave die dus de seizoenen weergeeft met daarin per seizoen ontbijt, lunch, diner en snacks.
Tijdens het doorbladeren van het boek had ik een heerlijk recept gezien. Dus wilde ik dat even later aan mijn vriend laten zien, maar kon het niet meer gelijk terugvinden. Want ik wist niet meer of dat taartje nu in lente, zomer, herfst of winter thuishoorde. In de inhoudsopgave vind je namelijk geen overzicht van de recepten. Dan moet je achterin in de index gaan zoeken, waarin het minder overzichtelijk staat weergegeven als dat het in een goede inhoudsopgave zou staan.

Maar de inhoud zelf is SUPER! Naast de vele recepten, het boek telt 300 pagina’s!, dus ook veel nutritionele info en tips.
Onder andere de tip om fruit voor de maaltijd of apart te eten. Hier kom je dus ook de voedselcombinaties tegen.
noten
En het advies om zaden en noten te weken voordat je ze eet. Dit had ik ook gelezen in het boek The Beauty Detox Solution en eventjes toegepast, maar was er na een tijdje weer bij ingeschoten. Nu lees ik het ook weer in dit boek en besluit om dat weer eens in de praktijk te brengen. Merci Lisette!

Super Healthy Snacks
Naast vegan kookboeken van Nederlandse origine, worden er gelukkig ook steeds meer vegan boeken naar het Nederlands vertaald. Zoals ook Super Healthy Snacks. De recepten in dit boek zijn vegan, suikervij én glutenvrij, wow! Dit boek moest ik gewoon hebben, want in veel vegan kookboeken wordt er nog wel suiker en/of gluten gebruikt, waardoor ik altijd de recepten moet aanpassen om ze voor ons geschikt te makken. Maar dit boek is dus al helemaal “op maat”.

superhealthysnacks

Het boek bevat niet de standaard ontbijt, lunch en diner recepten, maar enkel snacks. Helemaal niet erg, want we hebben hier in huis al een ruime keus aan maaltijd-recepten, maar inspiratie voor de lekkere trek is nog heel welkom. Er is onder andere keus aan zoete hapjes en natuurlijk dan ook zoute hapjes. Ook “dips & dippers”, “powersnacks” en “koek, cake & andere zoetigheid”.

Het minpunt aan dit boek is toch wel de excentrieke ingrediënten die worden gebruikt zoals xylitol, xanthaangom, pijlwortel, macapoeder.
Ook wordt er een paar keer in de recepten gebruik gemaakt van chiazaad. Ik had al een paar keer gehoord hoe geweldig dit blijkbaar was en besloot het daarom nu ook eens uit te proberen. En inderdaad, dit is een blijvertje die we aan onze boodschappenlijst toevoegen.
chia1

Verras je smaakpupillen
Door deze twee nieuwe kookboeken krijg ik een hoop nieuwe inspiratie voor heerlijke recepten. Plus tips om toe te passen én tips voor nieuwe ingrediënten.
Zo leer ik steeds weer bij en kan ik mijn smaakpupillen blijven verassen.

Meer lezen en leren over voeding is toch gewoon VERRUKKELIJK!

leesplank

Lees meer over voeding:
Boodschappenlijst
Suikervrij
Denk globaal, eet lokaal
Vegan-suikervrije opvoeding

Lees meer over koken:
Leven zonder koelkast
Blender zonder elektra
Keukenmachine zonder elektra
Energiezuinig koken: hooikist en hooimadam
Groen en gezond koken
Teflon-pan in de ban en fan van keramische pan


Lees meer over kookboeken:
Uniek kookboek
Wat de pot schaft
Echt eten
Puur plantaardig (lees)plezier
Plant-aardige boeken
Groen(t)e wensen voor 2015


doneren Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!

webwinkel
Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


eco-weekend Kom naar het Eco-Weekend vol duurzame tips, inspiratie eco-mindset, persoonlijke coaching hoe ook jij meer eco, eenvoudig, vrij kunt leven en gezellig samenzijn met gelijkgestemden in de prachtige Ardennen!

29 gedachten over “Ons dagelijks menu

bio vegan suikervrij glutenvrij afvalarm

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Ellen: Nee, dat boek heb ik nog niet gelezen. Is het interessant?
   Als je trouwens gewoon op de links in de blog klikt, zie je ze automatisch in de elektronische webwinkel ;-).

   Reageren
 1. Ellen

  Ik vind het wel interessant tot nu toe! Het is niet specifiek vegetarisch maar ik herken wel alvast veel van wat jij ook schrijft.

  Ik bedoelde trouwens de e-bookversie van de boeken die je vermeldt ;). Sommige zijn alvast te vinden op Amazon.

  Reageren
 2. Marjolein

  Ken je de voedselzandloper niet????? ;))
  Dat is echt een megahype (geweest?) waar je je vast voor een groot deel in kan vinden.

  Dank voor de boekentips. Lisette is leuk inderdaad, deze nieuwe/nieuwste klinkt ook erg goed.

  Wij maken warme havermoutpap crunchy door geroosterde boekweit erover te strooien vlak voor het opeten. Geeft net die bite die je anders inderdaad niet hebt. En tegelijk toch ook warm en “troostend” papperig :D.

  Kookse!
  Marjolein

  Reageren
  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Marjolein: Ik heb er al wel van gehoord, alleen nog niet gelezen. Omdat het boek niet vegan was, heb ik het destijds aan me voorbij laten gaan. Mijn boekenkast staat inmiddels al erg vol met kookboeken. Maar misschien dat ik toch nog eens ga lezen.
   Bedankt voor je tip voor de crunchy haverpap!

   Reageren
 3. l Stabel

  Ken er alles van, die lijdensweg met gluten ..
  Schitterend vega-glutenvrije recepten kookboek is ‘the green kitchen’ van David Frenkiel & Luise Vindahl. Héérlijke en gezonde recepten. Vraagt wel wat werk..
  De voedselzandloper heeft wel wat nuttige info, maar ook niet alles.(hij raadt bijvb ongefermenteerde soja produkten aan, dan nog van Alpro waar ook suiker inzit). Of hij raadt donkere chocolade aan, minstens 75%. Op zich is rauwe cacao supergezond, maar dan helemaal zonder suiker (cacaogehalte van 99% is niet te eten voor mij). Of agavesiroop, dan ben je beter of met kokossuiker (als je dan toch zoetig wil). Hij raadt ook vette vis aan, die zou ik tegenwoordig niet zomaar nog vertrouwen (zware metalen + overbevissing). En dus ook helemaal niet geschikt voor vega’s .

  Wij bakken hier zelf ons glutenvrij ‘brood’ (ben niet zo gek op havermout). Met van nature glutenvrije produkten zoals boekweit, zonnebloempitten, amandelmeel (bio). Draaien er wel eens ook noten onder/krenten uit eigen tuin enz. (rozijnen zijn ook nogal suikerig).

  Is jullie konfituur dan ook zonder suiker Evelien ? Drinken jullie wijn (is ook suiker eigenlijk) ? En drinken jullie wijn zonder dierlijke bijprodukten ?

  Nu nog de quinoa lokaal produceren en het komt goed 😉

  Reageren
 4. Saskia van der Waard

  Je verhaal zet me wel aan het denken.
  Verga al jaren van de pijn in mijn maag/darmen na het eten van brood en pasta.
  Met momenten lig ik echt te kronkelen van de pijn.
  Bloedonderzoek: niets aan de hand.
  Maar die pijn is om gek van te worden en ben alsmaar moe.
  Enorm bedankt voor de boekentip(s)!
  Hartelijke groet,
  Saskia

  Reageren
 5. Esmee

  Evelien, ik ben zo nieuwsgierig naar je dagmenu op het moment toen je in de Amazone verbleef. Dus dat menu waar je je al heel snel beter van ging voelen. Ik ga ervan uit dat het vanwege de primitievere omstandigheden enig sinds afwijkt van wat je hierboven al beschrijft.

  Reageren
  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Esmee: Het was door vegan te eten ipv vegetarisch, dat ik me zoveel beter voelde, al mijn eczeem verdween, ik viel kilo’s af en voelde me gewoon ook geestelijk veel fijner!

   Reageren
 6. VeggieMo

  @Saskia,
  Heb jij ook een biopt laten doen van de dunne darm? Coeliakie is lang niet altijd aan te tonen via bloedonderzoek. Waarschijnlijk heeft een biot voor jou nu geen zin meer, als je glutenvrij eet gaan de vlokken van je dunne darm zich herstellen en is het niet meer medisch aantoonbaar. Of je moet drie maanden een glutenbelasting doen, maar dat is extreem zwaar als je coeliakie hebt of glutensensitieven bent.

  @GreenEvelien,
  Helaas behoor ik tot diegenen die van een piepklein beetje gluten al heel ziek word. Mocht jij toch weer darmklachten krijgen dan heb jij wellicht wat aan deze info. Havermout is erg besmet met tarwe omdat het in wisselteelt verbouwd wordt met tarwe. Verder worden dezelfde oogstmachines en opslagruimte enzo gebruikt. Verder lijkt het eiwit van havermout veel op dat van tarwe.
  Hopelijk heb je deze info niet nodig, maar je weet maar nooit en het is dan makkelijker zoeken. Er bestaat trouwens glutenvrije havermout.
  Ken jij het Leven Lang Fit kookboek van M. Diamond. Het is een vegan kookboek uit de jaren ’80 en ook daar wordt aan voedselcombinaties gedaan. Geen foto’s, wel een laagdrempelig boek.
  Ik vind de kookboeken van Lisette ook heel leuk. Verder is Dreena Burton mijn favoriete vegan kookboekenschrijfster. Vooral de boeken ‘Vive la Vegan‘ en ‘Eat, drink and be Vegan‘. De laatste heeft heel veel originele hummusrecepten. Ze heeft een weblog waar veel recepten op staan.

  Reageren
 7. Jelle de Jong

  Ik ben benieuwd of jullie nu op deze manier automatisch in het “low fat high carb whole food plantbased diet” komen, hoeveel vet denken jullie als percentage van je totale calorie inname te komen. Is dit rond de 10% of lager? Ik heb in het verleden ook eens wat geschreven over food combining.

  Reageren
  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Jelle de Jong: Goh, ik ben echt niet van de diëten en zou niet weten hoeveel vet we innemen, ik wil het ook helemaal niet weten en meten. Eten moet gewoon lekker en gezond zijn en oja bio, vegan, suikervrij, glutenvrij, afvalarm en zonder maag- & darmklachten. Dat is voor mij al meer dan genoeg uitdaging.

   Reageren
  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Lina: Natuurlijk eten we soms frietjes. Maar we hebben geen frituurpan, dus we eten het niet vaak en enkel buitenshuis. Dat is voor de kindjes dan echt een feest!

   Reageren
 8. Inte

  Dank voor dit bericht. Vegan en vega recepten kan ik goed vinden inderdaad, maar hoe dat dan op een dag er zoal uitziet, dat vind ik toch wel interessant om es te lezen. En goh, dat had ik met wat fantasie had ik dat ook zelf wel kunnen verzinnen waarschijnlijk, maar toch, om eens zo van iemand te horen cq lezen die zo leeft. Zeer interessant.
  Ik ga es aan de slag met mijn nieuw verworven kennis. 🙂

  Reageren
 9. Suzanne

  Goeiemorgen,
  Ik eet al 15 jaar vegetarisch en de laatste tijd veganistisch. Mijn menu bestaat uit groenten, fruit, granen, aardappels, brood, noten, tofu, tempeh, seitan en peulvruchten. Ik moet wel vitamine B12 en vitamine D bijnemen. Hoe lossen jullie dat op of halen jullie alles uit jullie voeding?
  vriendelijke groet

  Reageren
  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Suzanne: Geregeld krijg ik deze vraag over vitamine B12, daarom heb ik er nu iets over op mijn website geschreven.
   Daarnaast nemen we in de wintermaanden ook vitamine D-druppels, zoals je hier kunt lezen.

   Reageren
   1. AN

    Dag Evelien, jouw blog is een echte inspiratiebron voor mij.
    En nu heb ik toch een concreet vraagje: zou je willen vertellen welke vitamine D druppels jullie nemen in de winter?
    Ik ben nl. op zoek naar een goedwerkend veganistisch supplement.
    Dankjewel!

    Reageren
 10. RiCo

  Omdat ik geen havermoutpap lust maak ik zelf krokante muesli in de oven met grove havervlokken, suikervrije appel-perenstroop en kokosvet.
  Hier vind je het recept.

  Reageren
 11. Katrien

  Dag Evelien,
  het is al een hele “boterham” de manier waarop jullie eten. Ik vermoed dat jullie dan automatisch ook seizoensgebonden eten, dat vind ik zelf nogal belangrijk. Letten jullie daarbij ook op de kilometers van de voeding of wordt dat dan te éénzijdig ? Groetjes !

  Reageren
 12. Marga

  Fijn dat je hier neergezet hebt hoe jullie maaltijden er uitzien!
  Daar heb ik echt wat aan. Ben er gisteren meteen mee begonnen om het ook zo in te delen.
  Dat ontbijt is echt erg lekker zo met de zelfgemaakte tahin erin.

  Reageren
 13. GreenEvelien Bericht auteur

  @I Stabel: Dat boek “The Green Kitchen” is niet vegan en mijn boekenkast staat inmiddels al erg vol met kookboeken, dus enkel nog nieuwe vegan kookboeken krijgen er een plaatsje.

  Onze jam is inderdaad zonder suiker.
  En ik ben al vanaf januari 2009 of zwanger of borstvoeding aan het geven of beide. Dus ik drink al 6 jaar geen alcohol en mis het ook niet. We hebben hier enkel wijn in huis voor visite.

  Ja, we eten wel quinoa die geïmporteerd wordt. Maar soja als veevoeder voor vlees & zuivel wordt op veel grotere schaal geïmporteerd…
  En vlees & zuivel zijn ook nog eens veel inefficiënter voor de voedselproductie, want voor 1kg dierlijke voeding heb je welgeteld 7kg plantaardig voedsel!

  Reageren

Geef een reactie

Graag enkel reageren op de inhoud van bovenstaande blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten, kijk daarvoor bij Adverteren.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.