Puur plantaardig (lees)plezier


Als kind had ik een hekel aan de warme maaltijd, die bij ons thuis vaak traditioneel bestond uit groenten, gekookte aardappelen en vlees.
Vlees lustte ik niet, wat mijn vader niet erg vond, zo had hij altijd een extra portie.
En ook gekookte aardappelen kreeg ik echt niet weg. Dus bleven enkel de groenten over die ik at.
Ook was er altijd een onafgesproken wedstrijd om je bord zo snel mogelijk leeg te eten, zodat we in de bank naar het zes-uur journaal konden gaan kijken.

Toen ik op kamers ging, ging er een culinaire wereld voor me open. Ik had een paar vegetarische kookboeken waarvan ik vele recepten probeerde. Ook nam ik de tijd om rustig van mijn maaltijd te genieten.

Tijdens verblijf in de Amazone had ik daar in de jungle uiteraard geen koelkast en dus at ik vegan. Dit beviel mij heel goed en dus ben ik dit bij thuiskomst blijven doen. Maar ik kon nu niet meer lekker door mijn vegetarische kookboeken bladeren voor inspiratie. Gelukkig vond ik wel veel vega-blogs, maar dat is toch anders dan lekker op de bank zitten met een prachtig kookboek waarbij het water je in de mond loopt.

Die wens om met een kopje thee in de bank te genieten van prachtig vormgegeven vegan kookboeken is nu vervuld. En tweemaal zelfs!
Door “Puur Plantaardig” en “Puur & vegetarisch“.

Puur plantaardig
Wat ik super vind aan dit boek is ten eerste de titel, er is met opzet gekozen voor het woord “plantaardig” in plaats van “vegan”, wat in mijn ogen een goede zet is, omdat vegan toch helaas een negatieve associatie heeft bij niet-vegans. En met “plantaardig” bereik je ook een groter publiek dan enkel de vegans. Dat is ook de opzet van het boek om ook vleesteters en vegetariërs te verbazen dat plantaardig eten zo lekker kan zijn.

De gerechten zijn snel én gemakkelijk te bereiden maar daardoor absoluut niet minder origineel. Heel handig voor als je binnen een half uur een lekkere én verrassende maaltijd op tafel wilt!
Alle gerechten hebben een zomerse twist, heerlijk passend bij dit seizoen. Er zijn zelfs recepten voor de puur plantaardige BBQ! Maar deze recepten zijn ook perfect voor in de winter als je wel weer een beetje instant zomergevoel kan gebruiken.
Ook de opmaak van het boek is kleurrijk zomers, je wordt er direct vrolijk van.

Wij hebben de “Puur plantaardige burger” gemaakt. Hiervan staat ook een foto op de voorkant van het boek. Met deze burgers konden we onze kindjes onopgemerkt linzen laten eten, heel tof!
En de “Kikkererwtenfondue met groenten” gaan we binnenkort zeker ook eens proberen, lijkt me heerlijk. En makkelijk voor ons dochtertje van bijna een jaar die momenteel alles zelf uit haar knuistjes wil eten.

De schrijfster Antoinette Hertsenberg heeft ook het vegetarische kinderboek Krachtvoer geschreven, waar ik onlangs een recensie over heb gepost.

Puur & vegetarisch
Puur & vegetarisch is geschreven door Tine Tomme, zij heeft samen met haar man het vegetarische restaurant “Avalon” in Gent. Geen onbekende dus.
Wat dit boek geweldig maakt is dat de recepten naast plantaardig ook geheel suikervrij zijn. En vaak zelfs ook nog glutenvrij. Uniek!

Je merkt wel dat de Avalon-keuken beïnvloed is door de macrobiotische keuken. Ik heb niets met macrobiotiek, maar ben er ook niet tegen. Zolang ik geen rekening hoef te gaan houden met yin en yang en het enkel bij wat Japanse ingrediënten in de gerechten blijft, vind ik het prima. Voordeel is dat je er veel variaties op tofu en mmmmm-tempeh in vindt.

De gerechten zijn echter niet zo alledaags, wat ze minder geschikt maakt voor een doordeweekse dag en meer om te proberen in het weekend.

De uitstraling van het boek is sober en dat bedoel ik in de positieve zin van het woord. Enkel de gerechten en bijbehorende foto’s en voor de rest geen poespas. Het is een puur boek, net als de gerechten!

Als zoetebekkie heb ik de “Appelmuffins” getest. We hebben wel de bloem vervangen door een helft boekweitmeel en een helft maismeel om het glutenvrij te maken. De hoeveelheden waren voor 10-12 muffins en deze waren gelijk op, zo lekker!

Jammer
Beide kookboeken hebben wel een minpuntje, jammer dat er niet van ieder recept een foto bij staat. Ik wil namelijk vantevoren al trek krijgen in het gerecht door een verrukkelijke foto en ook graag na de bereiding weten of mijn recept gelukt is door het te kunnen vergelijken met het plaatje.

Top
Wat dan weer wel positief is van beide boeken is het handige register. Kookboeken zijn tof om inspiratie op te doen, maar op een doordeweekse dag wil ik gewoon snel even kijken welke gerechten ik met een bepaalde groente kan bereiden. En dan niet het hele boek moeten doorbladeren. In het register van beide boeken staan alle gerechten gesorteerd op de ingrediënten, ideaal.

Kookboeken meer dan recepten!
Het is zo fijn dat er steeds meer plantaardige kookboeken verschijnen die trouwens veel meer zijn dan enkel receptenboeken. Ik pak ze ook uit de kast om gewoon lekker door te bladeren ter ontspanning, want er is toch niets rustgevender dan heerlijk eten.

Als kind had ik nooit kunnen denken
dat ik koken én eten ooit zo zalig zou gaan vinden!

Lees ook:
Uniek kookboek
Wat de pot schaft
Echt eten
Plant-aardige boeken
Ons dagelijks menu
Groen(t)e wensen voor 2015

En hier nog veel meer boeken-tips over voeding!


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


7 thoughts on “Puur plantaardig (lees)plezier

 1. Ilse

  Dag Evelien,
  De laatste maanden bekijk ik regelmatig je site en blog. Ik vind er echt intressante informatie op terug. Zelf ben ik mama van een zoontje van 2 jaar en sinds zijn geboorte ben ik ook thuis gebleven en heb ik het beroepsleven achter mij gelaten. Wij leven in het antwerpse maar gelukkig hebben wij nog een oud boerderijtje gevonden dat redelijk rustig(naar belgische normen) ligt. Net als jullie hebben wij ook gemerkt dat groen wonen niet altijd evident is en moet de auto hier ook (spijtig genoeg) soms gebruikt worden voor bepaalde verplaatsingen. Ons toilet en wasmachine draaien op regenwater.Wij hebben geinvesteerd in isolatie van dak, vloer, muren, ramen en deuren. Wij hebben ook een grote groententuin en kweken biologische groenten. Wij eten 3 keer per week vegie, voor de rest halen we onze producten bij de bio-winkel.We bakken zelf ons brood en er zijn nog zoveel dingen die we zelf doen maar na een tijdje lijkt het een dagelijkse gewoonte.
  Onze zoon slaapt ook sinds zijn geboorte bij ons op de kamer en gaat slapen en staat op wanneer hij zin heeft want mama is toch thuis om voor hem te zorgen…..geen stress. T’is fijn te lezen dat er nog mensen zijn die zoveel “tijd” nemen om te leven! Doe zo verder en wij lezen gezellig mee!

 2. paulus verzuu

  Hallo Evelien,

  Ik ontdekte vandaag jou website, we wonen in de ardennen, ster stavelot sins 12 jaar. We vinden het leuk wat je doet, we zitten ook op jullie lijn, niet zo ver doorgevoerd maar wel zeer gemotiveerd.
  We zouden graag eten in jullie restaurant maar zien nergens een telefoonnummer om te reserveren, hoe moet dat?

  Mvg
  Paulus

 3. margriet

  Evelien, ik las ergens op je site dat je zelf burgers maakt van kikkererwten. Ik heb naar recepten gezocht, maar overal moet je eieren in doen. Hoe maak jij jouw burgers?
  Ik ben heel nieuwsgierig. Alvast bedankt.

  Met vriendelijke groetjes,

  Margriet Reijndorp

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @margriet: Ik denk dat je dat gelezen hebt in mijn blog “Ons dagelijks menu“.
   Daar staat echter ook te lezen dat ik geen recepten deel, want er zijn al genoeg vegan blogs die veel beter kunnen schrijven en fotograferen dan ik.
   Je bent trouwens van harte welkom tijdens een rondleiding waar je ze tijdens het aansluitend diner kunt proeven!

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.