Groen(t)e wensen voor 2015

Een Gelukkig, Gezond en vooral GROEN 2015 allemaal!
Dat je dit jaar inspiratie en enthousiasme vindt om eco te gaan leven op het aspect en het niveau dat jij wilt.
2015

Een nieuw jaar gaat meestal gepaard met goede voornemens en vaak hebben die iets te maken met voeding. Daarom deze blog om je daarin een handje op weg te helpen.

Drie nieuwe boeken over eten!

Het eerste boek Groen is Geweldig is een prachtig kookboek.
Dan Grow, Eat, Share wat meer is dan een kookboek, naast recepten ook een verhaal van lokaal samen bouwen aan een betere wereld.
En het derde boek Handboek Ecologisch Tuinieren over hoe je zelf in je eigen groenten kunt voorzien.

Groen is geweldig

groenis geweldig
De eerste keer dat ik dit boek voorbij zag komen dacht ik niet: “Deze wil ik hebben…”
Die smoothies en die steriele achtergrond, het leek mij een beetje über-healthy.
Maar na het lezen van een review waarin stond dat de recepten vegan, suikervrij én glutenvrij zijn, toch enthousiast geraakt en het boek Groen is geweldig besteld.

En het is werkelijk een prachtboek. Eerst handige basisrecepten hoe je zelf diverse soorten melk, kaas, room, boter kunt maken….maar dan allemaal geheel plantaardig!

En vervolgens zijn er de hoofdstukken:
Good Morning, Lente, Zomer, Herfst, Winter en Diversen.
In deze hoofdstukken staan er veel voedingsrecepten, maar ook beauty tips en yoga-oefeningen..

Wat zo tof is aan dit boek, het zijn makkelijke recepten! En bij ieder recept staat een tongstrelende foto. Groen is geweldig is dus écht Geweldig!

gig1 gig2

Grow, eat, share

Tine Tomme van het restaurant Avalon in Gent bracht al eerder een kookboek uit, Puur & vegetarisch, dat ik recenseerde in mijn blog Puur plantaardig (lees)plezier.
Dat boek bevatte best wel wat exclusieve gerechten, wat ze minder geschikt maakte voor een doordeweekse dag. Plus zag je aan de enkele Japanse ingrediënten dat de keuken beïnvloed was door de macrobiotiek.

groweatshare
Het boek Grow, eat, share is als het ware een tegenhanger van zijn voorganger. Het gaat nu juist om ons te verbinden met ons lokale voedsel!
Geen miso uit Japan dus meer deze keer.

In Grow wordt onder meer ingezoomd op stadslandbouw, zelfplukboerderijen en – onder het motto ‘niets gaat verloren’ – pekelen en fermenteren. In Eat leer je de chefs kennen. In Share kom je alles te weten over Cargo Vélo, Fair Festival en Far Field, enkele van de lokale transitie-initiatieven waaraan Avalon een steentje bijdraagt.

haverkoeken
We hebben zelf de Haverkoeken gebakken en deze waren verrukkelijk!

De recepten in dit boek zijn veganistisch en suikervrij. En hier kun je het boek bestellen.

Handboek ecologisch tuinieren

Een paar jaar heb ik gewerkt bij Velt (Vereniging Ecologisch Leven en Tuinieren) en was het vorige Handboek Ecologisch Tuinieren mijn wijsheer.
Dit boek werd door vele tuiniers ook wel de Moestuinbijbel genoemd.
Maar toen hadden we het er daar al over dat er een nieuwe versie moest komen, bepaalde data en sommige onderwerpen waren verouderd.
Ik was dan ook zeer benieuwd naar deze nieuwe uitgave van het Handboek Ecologisch Tuinieren!

cover handboek ecotuinieren

En het boek is inhoudelijk verbeterd, maar het is nog wel steeds zwaar, niet alleen letterlijk ook figuurlijk. Er staat enkel tekst in, soms een tekening ter verduidelijking, maar geen enkele foto. Dat zie je in de bijbel trouwens ook niet. Dus het is en blijft echt een Moestuinbijbel.

Wat ik jammer vind is dat er summier aandacht wordt gegeven aan permacultuur, dat is zo populair en daardoor geraken zelfs hele westerse stadstammen aan het moestuinieren. Uitgebreidere uitleg is wenselijk over wat nu precies de verschillen en overeenkomsten zijn tussen ecologisch tuinieren en permacultuur. En vervolgens wordt het volgende hoofdstuk “Vegetatie en successie” geschreven, wat naar mijn inzien juist goed hierin had gepast.

logoveltHet is wel fijn dat het Moestuinboek van Velt uit 2002 nu geheel herzien is en ook de wetenschappelijke data weer geheel geactualiseerd zijn. Want daar kun je zeker van zijn bij Velt, dat zij hun informatie op wetenschappelijke bronnen baseren aangevuld met de jarenlange praktische ervaring van hun duizenden leden.
Informatie dus waar je op kunt vertrouwen!

Ben je een tuinier die op zoek is naar info, dan is dit Handboek Ecologisch Tuinieren absoluut het juiste boek voor je.

zsazsa
Wil je tijdens het lezen ook enthousiast raken door inspirerende foto’s, dan raad ik je De Moestuin van Mme ZsaZsa aan, die ik in mijn blog Plant-aardige boeken eerder heb gerecenseerd.

cover tuinieren beginners 2014 (1)
Voor startende tuiniers heeft Velt trouwens het boekje Ecologisch Tuinieren voor Beginners, dat dezelfde principes hanteert maar deze op eenvoudigere en luchtigere wijze gebracht en wel verrijkt met foto’s.

Lees ook over voeding:
Suikervrij
Wat de pot schaft
Echt eten
Vegan suikervrije opvoeding
Puur plantaardig (lees)plezier
Plant-aardige boeken
Ons dagelijks menu


Lees ook over tuin:
Groentenieren
Plant-aardige boeken


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


10 thoughts on “Groen(t)e wensen voor 2015

 1. Natalia

  Bedankt Evelien, ook voor je familie en jou de beste wensen voor 2015!
  Ik heb dat boek ‘Groen is geweldig’ in Carrefour vorig jaar gevonden , – maar in het Frans – en ik vond het super(verbazend dat een 100% plantaardig boek in dergelijke winkel gevonden kan worden!). Ik heb het meteen gekocht.

 2. appelstien

  Bedankt voor de wensen en de tips! Nóg een boek voor op mijn wenslijstje, (Groen is geweldig), en ik ging geen boeken meer kopen… 🙂

 3. agnes

  zo blij dat ik op deze site beland ben!! fantastisch, jij bent mijn grote inspiratiebron voor dit jaar waarin ik mij meer groen voornam. heb immers grootse dromen en jij helpt mij enorm op weg!!

  voor jou ook een schitterend jaar!!

 4. Meinou

  Ik wens jullie ook een heel gezond en groen 2015 toe.
  Wij zijn tussen kerst en nieuw (hihi) in een oud boerderijtje komen wonen dat op een perceel van bijna 3000 m2 staat. Hoera! Ik kan een moestuin(tje) beginnen 🙂 Daar wil ik graag biologische groenten, fruit en kruiden in verbouwen. Permacultuur spreekt mij ook enorm aan. Ik heb enkel totaal geen verstand van moestuinieren en moet dus nog veel leren. Zou Ecologisch Tuinieren voor Beginners een goede start voor me zijn?

 5. PlasticMinimalist

  Jij en je gezin ook de beste wensen voor het nieuwe jaar! Blijf ons vooral inspireren en uitdagen. Ik heb al veel van je geleerd en kijk uit naar je blogs van 2015. Toevallig heb ik vanmorgen voor het allereerst aan onze gloednieuwe moestuin gewerkt. De tuin ligt in een onverwarmde kas. Vanwege de kas is het groeiseizoen een stuk langer en kunnen we nu al beginnen met zaaien. Vanmorgen hebben we prei, wortel, pompoen, veldsla en andijvie gezaaid… terwijl het buiten sneeuwde!

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.