Echt eten


Michael Pollan heeft het geweldige boek Een pleidooi voor echt eten geschreven waar ik het al eerder op mijn blog over had.
De basisregels daarvan zijn:

– Eet echt eten
– Vooral planten
– Niet te veel

Nu zag ik laatst in de boekenwinkel ook zijn boek Handleiding Echt Eten liggen. Gelijk gekocht! Want dit boek staat vol eenvoudige eettips die het je makkelijk maken om de drie basisregels te volgen.

Hier mijn tien favorieten:

 1. Mijd voedingsproducten die ingrediënten bevatten die je niet in je provisiekast hebt
  Geëthoxyleerde diglyceriden? Cellulose? Xanthaangom? Calciumproprionaat? Ammoniumsulfaat?
 2. Winkel in de periferie van de supermarkt en blijf weg uit het midden
  Vers voedsel staat langs de wanden en de bewerkte producten staan in het midden.
 3. Eet alleen voedsel dat uiteindelijk gaat rotten
  Hoe meer voedsel is bewerkt, hoe groter de houdbaarheid en hoe lager de voedzaamheid. Margarine is bijvoorbeeld een bewerkt product dat nooit gaat rotten. Net als het HappyMeal.

 4. Mijd voedingsproducten die pretenderen dat ze gezond zijn
  Als een product een gezondheidsclaim op zijn verpakking heeft staan, heeft het dus een verpakking en is het eerder bewerkt dan gezond voedsel.
 5. Het is geen voedsel als het in elke taal hetzelfde heet: BigMac, Cheetos of Pringles
 6. Mijd voedingsmiddelen die in televisiereclames worden aangeprezen
  De grootste voedingsproducenten verdienen hun geld met het bewerken van voedingsmiddelen en kunnen zich daardoor reclame op televisie veroorloven.
 7. Eet zoete voedingsmiddelen zoals u ze in de natuur aantreft
  Beter fruit eten dan het sap ervan drinken, want calorieën in vloeibare vorm maken je dikker, doordat ze geen vol gevoel geven.
 8. Betaal meer, eet minder
 9. Stop met eten voordat je vol bent
  Als je honger hebt, zeg je in het Frans: ‘J’ai faim’, maar als je klaar bent bent zeg je niet ‘ik zit vol’, maar: ‘Je n’ai plus faim’ oftewel ‘ik heb geen honger meer’.

Het is maar een klein boek en ik had het zo uit, maar de impact is wél groot. En eigenlijk ook vanzelfsprekend dat het compact is, want wijsheid kenmerkt zich juist door kort en krachtige taal!
Dit boek laat dus op heldere wijze zien dat het eenvoudig is om bewust en gezond te eten. En verheug je alvast dat je na het lezen van dit boek je voortaan veel minder tijd kwijt bent in de supermarkt.

Lees ook:
Uniek kookboek
Wat de pot schaft
Puur plantaardig (lees)plezier

En hier trouwens nog meer boeken-tips over voeding.


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


7 thoughts on “Echt eten

 1. Jantine

  Wow die botertest! Dat zet je wel tot nadenken. Heb je de filmpjes van ‘ de planteneter’ gezien? Ook erg interessant. Gr, Jantine

 2. Rianne

  Ehh, ik heb xanthaangom in de voorraadkast… Mijn vriend eet glutenvrij en suikervrij, dus ik ben druk bezig met recepten uitproberen om een echt lekker brood voor hem te bakken. En veel glutenvrije bak\kookboeken gebruiken dus xanthaangom.

 3. maman verte

  Hey Rianne!
  Evelien vroeg me of ik een vervanging kende voor xanthaangom. Om te beginnen : xanthaangom is gemaakt van maïszetmeel, dat omgezet wordt door een bacterie in een bepaalde stof, die de elasticiteit van het deeg verhoogd. Normaal zorgen gluten voor de elasticiteit, maar in gv brood kan dat dus niet.
  Als je xanthaangom te veel “bewerkt” vindt ( er zou ook sprake zijn van allergische reacties erop), dan kan guargom een vervanging zijn (is gemaakt uit zaden van een plant), of gemalen lijnzaad, of kokosbloem. Maïszetmeel zou ook werken, in dezelfde hoeveelheden te gebruiken als xanthaangom.
  Tip ivm gemalen lijnzaad : koop de zaadjes heel, en maal/plet ze zelf. De olie erin wordt erg snel ranzig, en minder gezond/ongezond.
  Je kan soms ook gewoon de xanthaangom proberen weg te laten?
  Alvast veel succes in je zoektocht naar gv brood. Ik ben ook op zoek….
  Groetjes
  Maman Verte

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   Hi Rianne en Maman Verte,
   Ik eet sinds een paar maanden geen brood meer omdat ik daar niet meer tegen kan. Als ik dat tegen mensen vertel, krijg ik altijd de vraag wat ik nu dan wél eet? Want het standaardmenu bestaat uit minstens een broodmaaltijd per dag. En of ik dan ter vervanging dan rijstwafels of iets dergelijks eet?
   Nee, ik vervang mijn broodmaaltijd(en) niet door een brood-vervanger, maar door een geheel ander type maaltijd. Ik eet nu ’s ochtends fruit, ’s middags groenten met een zetmeelproduct (rijst, pasta, couscous, etc) en ’s avonds groenten met een eiwitproduct (noten, linzen, kikkererwten, bonen, tofu, etc). Echt heerlijk!
   Als je glutenvrij wilt eten, hoef je brood toch niet altijd te vervangen door een glutenvrij brood? Stap af en toe eens af van dat vaste patroon van broodmaaltijden en laat je verrassen door heerlijke salades, groenten en gluten-vrije pasta’s!
   Groetjes Green Evelien

 4. Rob

  Hoi Evelien,
  Ik las op jou site dat je zoveel mogelijk bulkinkopen doet i.v.m. afvalreductie en wellicht een betere prijs. Nu heb ik zelf op internet al naar leveranciers zitten zoeken die in bulkverpakkingen (min 5KG) gemengde (onbewerkte) noten kunnen leveren. Heb je hiervoor nog tips cq adressen? Ik woon overigens in NL. Heb zonet de film Economics of Happiness gezien (dankzij jou sitetip)…….prachtig! en zo gaan we het ook langzaam aan steeds meer doen als we eens bewust worden van waar we mee bezig zijn als persoon. Verbeter de wereld en begin bij jezelf en dat is zo te zien en te lezen bij jou/jullie wel gelukt!

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van bovenstaande blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten, kijk daarvoor bij Adverteren.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.