Suikers: aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Bij het ontbijt las ik op het pak sinaasappelsap dat één glas al voldoende is voor 20% van je dagelijkse hoeveelheid suikers! Ik schrok, dat betekent dat we echt niet veel suikers op een dag nodig hebben.
Ik eet geen koekjes en snoep en drink geen frisdrank en alcohol. Ik dacht dat mijn suiker-consumptie daardoor laag zou liggen. Niet dus…..
Nu ben ik gaan opletten waar overal suiker in zit, daar schrik je wel van zeg. In brood, in pasta-saus, in Alpro-soyamelk (Provamel niet), in japanse mix, etc.
Je moet zelf maar eens gaan kijken in de ingrediënten-lijsten.

Vanaf nu wil ik dus zo min mogelijk suikers meer innemen, natuurlijke koolhydraten zorgen namelijk al voor voldoende en ook voor meer langdurige energie. Maar dat is niet gemakkelijk zeg.
Als veganist ben je al gewend om in de winkel nauwkeurig ingredienten-lijsten te bestuderen. Maar om naast voeding zonder vlees, vis, melk, kaas en eieren, nu ook nog voeding zonder suiker te vinden, is een hele opgave. En liefst wil ik dan natuurlijk ook nog bio.
Soms loop ik in een supersized supermarkt vol met producten, maar geen die voldoen aan mijn criteria. Het zijn slechts producten die de maag vullen, maar niet het lichaam voeden. Dat is denk ik het grote onderscheid: vulling versus voeding.

pleidooi voor echt eten
Michael Pollan heeft hierover een boek geschreven: Pleidooi voor echt eten.
Hierin stelt hij het volgende:

 • Alleen echt voedsel (dus onbewerkt)
 • Eet niet teveel
 • Vooral planten

Om dit te realiseren geeft hij de volgende drie basistips:

 • eet geen producten met meer dan vijf ingrediënten
 • laat producten staan die ingrediënten bevatten waarvan je de naam niet kan uitspreken
 • eet niets wat je overgrootmoeder niet als voedsel zou herkennen

Terug naar het suiker-verhaal. Nu ik minder suiker eet, heb ik ook minder trek in suiker. Dus een positieve werking die zichzelf verstrekt, geweldig toch. Tevens heb ik minder last van moeheid en stemmingswisselingen. Plus geeft de weegschaal al 1 kilo minder aan. Door deze positieve neveneffecten, is het helemaal niet moeilijk om vol te houden, integendeel, ik word alleen maar gemotiveerder!


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


4 thoughts on “Suikers: aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

 1. Geuns Jan

  Beste Evelien,

  Ik weet niet welk sapje u gedronken heeft, en welke aanbevolen dagelijkse hoeveelheid u aanneemt. Als het de hoeveelheid is voorgesteld door de grote bedrijven, kan ik u zeggen dat die dubbel zo hoog ligt als die van de wereldgezondheidsorganisatie, oftewel max. 40 g per dag! M.a.w. u zal waarschijnlijk slechts de helft van de sapjes mogen drinken als u de WHO volgt, en die denkt aan de gezondheid van de mens!

  Mvg,
  Jan

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   Dag Jan,

   Bedankt voor je reactie!
   Ik ga inderdaad uit van ADH die op verpakkingen vermeld staat, die dus uitgaat van 2000kcal/dag.
   In 100ml sap zit 8.7 gram suiker, in een glas sap (200ml) zit dus 17.4 gram en dat is evenredig aan 20% van de ADH suiker. De ADH suiker volgens de voedingsmiddelen-industrie komt dus neer op 87 gram/dag.
   Ik geloof best dat de voedingsmiddelen-industrie er andere richtlijnen op na houdt dan de WHO. Maar ik kan helaas nergens de richtlijnen vinden voor de ADH suiker volgens WHO. Zou je mij hiervan de bronvermelding kunnen geven?
   Alvast heel erg bedankt!

   Groetjes, Green Evelien

 2. sofie

  Hier is een link waarin WHO zegt dat maar 5 a 10% van je calorie-opname in een dag, suiker mag bevatten
  Hopelijk heb je er iets aan!

  Groetjes

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van bovenstaande blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten, kijk daarvoor bij Adverteren.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.