Wat de pot schaft

Toen ik een paar jaar geleden een energieconsult in Den Haag gaf, heb ik als boekenverslaafde uiteraard ook daar een enorme boekenwinkel bezocht. Ik was toen net vegan geworden en ging op zoek naar Nederlandstalige vegan kookboeken. Dat was zoeken naar een speld in een hooiberg.

Ik vond enkel de vertaalde Skinny Bitch. En dit was een informatief boek, wel met ontzettend veel humor geschreven, maar helaas geen kookboek waarvan het water je in de mond gaat lopen.

De verkoper adviseerde hij mij om zelf eens een vegan kookboek te schrijven, dat is een gat in de markt!
Dat heeft Lisette Kreischer goed verstaan, van haar verschenen al enkele Nederlandstalige vegan kookboeken: Ecofabulous in alle seizoenen, Non*fish*ali*cious en Lisette in Luilekkerland.

Maar deze boeken waren vooral voor de al ervaren vegans die er van houden om te experimenteren in de keuken. Niet voor de “alleseter” die wel eens bewust wil eten, maar daarvoor niet al te lang in de keuken wil staan.


Voor deze doelgroep heeft Lisette nu Wat de pot schaft geschreven met vooral herkenbare recepten die omgetoverd zijn in een diervriendelijke versie.
Bijvoorbeeld ouderwetse stamppotten, zoals boerenkoolstamppot met w*rst, zuurkoolstamppot, hutspot. Maar ook wereldgerechten: nasi met pindasaus, goulash, chili con seitan, pizza mamma mia.
En natuurlijk oer-Hollands, recepten voor op brood. Want de standaard vraag die je als vegan krijgt is toch wel: “Geen vlees en kaas, wat eet je dan op je boterham?”


Wat ik geweldig vind aan dit boek zijn dat de recepten inderdaad gemakkelijk te bereiden zijn, dus ook ideaal voor doordeweekse dagen.
Daarnaast vind ik het een absolute voorwaarde voor een goed kookboek dat er van ieder recept een foto bij staat, zodat je weet wat je kan verwachten en je ook al lekkere trek krijgt. Bij de meeste Engelse vegan kookboeken ontbreekt dit en daardoor blijven ze helaas te vaak in mijn boekenkast staan. Gelukkig heeft “Wat de pot schaft” van ieder gerecht een prachtige foto en loopt het water me al in de mond.
Tevens vind ik het leuk dat Lisette haar vrienden en familie heeft gevraagd om hun favoriete recept en hun verhaal staat ook telkens erbij vermeld. Dit maakt het naast een kookboek, ook een leuk leesboek.

Echter ook wel een klein minpuntje en dat is vooral van persoonlijke aard, ik vind het jammer dat ze veel gebruikt maakt van bewerkte producten, zoals tofu, sojamelk, soja(slag)room, etc. Wij eten deze slechts gematigd, omdat ik het natuurlijker vind om onbewerkte producten te gebruiken zoals noten, linzen, noten, kikkererwten en dus vooral noten. Natuurlijk eten wij ook wel eens sojaproducten, maar dit is meer een uitzondering dan regel.
Anderzijds begrijp ik dat voor een “alleseter” en voor snelle en gemakkelijke gerechten, het vervangen van vlees en zuivel door soja-ingrediĆ«nten al ingrijpend genoeg is.

Ben je dus benieuwd naar de vegan keuken, maar wel met je oude vertrouwde recepten?
Dan raad ik je zeker het boek Wat de pot schaft van Lisette Kreischer aan!

Lees ook:
Uniek kookboek
Echt eten
Puur plantaardig (lees)plezier
Plant-aardige boeken
Ons dagelijks menu
Groen(t)e wensen voor 2015


En hier nog veel meer boeken-tips over voeding!


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


3 thoughts on “Wat de pot schaft

  1. VeggieMo

    Leuk boek! Ik heb het aan mijn studentenzoons gegeven.
    Ik maak graag recepten uit ‘Ecofabulous’ van Lisette Kreischer.

  2. Gerard

    Ik ben benieuwd of je ondertussen al een no-nonsense kookboek hebt gevonden met minder bewerkte producten en makkelijk te bereiden recepten?

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van bovenstaande blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten, kijk daarvoor bij Adverteren.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.