Groen en gezond koken

Milieubewust en gezond koken, je denkt dan vaak enkel aan de gerechten, maar ook de pan speelt een belangrijke rol. Pannen hebben een anti-aanbaklaag, ideaal. Of toch niet?

Nee, want die teflon-laag is schadelijk voor je gezondheid. Bij teflon, ook wel PTFE-laag (PolyTetraFluorEthyleen) genoemd, komen na oververhitting giftige gassen vrij.
Ook schilfert de teflon-laag af bij overhitting en komen er kankerverwekkende deeltjes in je eten terecht!

Gelukkig bestaat er tegenwoordig ook de “GreenPan“, deze heeft ook een anti-aanbaklaag, niet van teflon, maar van thermolon.
Thermolon is hittebestendig tot hoge temperaturen, zelfs tot 450°C komen er geen giftige dampen vrij en schilfert de antikleeflaag van de pan niet af.

Teflon-antikleeflagen worden geproduceerd met behulp van PFOA (PerFluorOctaanzuur) wat een kankerverwekkende stof is en ook zeer verontreinigend is voor het milieu. De GreenPan is dus beter voor je gezondheid én het milieu.
Dat blijkt ook uit het feit dat de antikleeflaag is gemaakt uit mineralen in plaats van kunststof. En de productie van thermolon heeft ook 60% minder CO² uitstoot in vergelijking met de teflon-antikleefpannen.

Daarom hebben wij afgelopen maand een GreenPan gekocht en die bevalt uitstekend!
Nu zullen onze gerechten zowel wat betreft ingrediënten als bereiding duurzaam zijn. Mmmm, dat smaakt lekker!

Lees ook:
Wonderpan
Energiezuinig koken: hooikist en hooimadam
Teflon-pan in de ban en fan van keramische pan


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


27 thoughts on “Groen en gezond koken

 1. Marianne

  Voor mijn gevoel is het gebruik van een groene anti baklaag die weliswaar milieuvriendelijker is dan teflon ook toegeven aan de commercie die ons wijsmaakt dat we een anti baklaag nodig hebben. Ik heb 4 koekenpannen die dat niet hebben en waarin met weinig vet heel prima te bakken is. 2 pannen met van die kleine kuiltjes erin, waarvan er 1 minstens 62 jaar oud is, mijn ouders kregen hem 2e hands en de andere heb ik op een rommelmarkt gekocht. Het enige is dat je de pannen eerst moet verhitten, dan pas het vet erin. Juist die 2 oudjes bakken het fijnste.
  Groetjes,
  Marianne

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Marianne: Ik wist niet dat er ook nog pannen zonder anti-aanbak-laag bestonden, merci daarvoor! Ik zal daar ook eens naar op zoek gaan, want we willen nog een kleinere pan om bijvoorbeeld zaden en noten in te roosteren.

   1. BA BA

    Zelf gebruik ik al jaren rvs koekenpan zonder antiaanbak laag, goed opwarmen dan olie of vet erin. Voordeel is als de pan aangebakken is even met water zetten en kan hem ook schoon schuren met rvs pannenspons. Pan gaat jaren mee, soms bak ik ook zonder extra vet vlees in eige vet bakken gaat ook goed.

 2. Marianne

  Dat is erg Evelien, dat betekent als een bewust mens zoals jij dat niet weet het grootste deel van onze leefomgeving dat niet weet. Het wordt tijd om de commercie te gaan bevechten.
  De laatste pan die ik heb gekocht vond ik zelf best duur maar ik ben er wel superblij mee. Het is van het merk BK, is lichtkleurig metaal met een metalen handgreep zodat hij in de oven kan. Daarom heb ik die gekocht.
  Mijn oude pannen zijn van gietijzer, het is het beste om ze na gebruik om te spoelen met alleen warm water en laten drogen op de kachel.
  Op rommelmarkten in Belgie zijn vast nog wel gietijzeren pannen te krijgen. Ook mijn braadpan is van gietijzer en heel erg oud. Als je er een koopt, let dan op dat de pan goed zwaar is.
  Nu we het over koken hebben, heb je een wonderpan voor het bakken van koek en brood? Heel erg oud principe dat ik gebruikte in mijn studententijd. Je bakt op een klein gaspitje en het ding werkt als een oven. Scheelt bergen gas. Ik zet hem op een petroleumstel op 2 kleine pitjes,gaat prima. Ze zijn weer te koop, ook via het internet.

  Groetjes,

  Marianne

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Marianne: Wow, jij kan me nog heel veel leren! Bedankt voor die tip over de wonderpan, ook die kende ik nog niet. Ik heb even op internet gezocht en een winkel gevonden waar ze hem verkopen!
   Ik wil deze zeker gaan aanschaffen, zowel om energie te besparen, maar ook omdat de ventilatie van een oven zoveel herrie maakt, waar ik dus echt niet tegen kan. Ben nu helemaal blij!

 3. pieter

  Geachte,
  Op de website van Ikea staan ook pannen zonder kleeflaag. Ik heb nu een gekocht bij Ikea (365+) en wacht nu af.
  Bij colruyt de collishop staan ook pannen zonder kleeflaag maar duurder.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Pieter: Ik heb gelijk even op de Ikea website gekeken, maar zag dat alle koekenpannen een anti-aanbak-laag hebben, ook die van de 365+ serie. Uitgezonderd de senior koekenpan (29.95).
   Bij de collishop inderdaad diverse braadpannen staan zonder aanbak-laag. Merci voor de tip!

 4. Ann

  Hey Evelien,

  ook ik ben een fan van Greenpan! (en van jouw blog :0))
  Nog een groot pluspunt vind ik: het is een Belgisch merk, toch ook niet onbelangrijk wat onze ecologische voetafdruk betreft hè.
  Ik was eigenlijk op zoek naar een pan die in compartimentjes verdeeld is zodat je verschillende dingen tegelijk kan bakken, maar tot hiertoe heb ik dat nog nergens gevonden…

  Groetjes,
  Ann

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Ann: Bedankt voor je compliment over mijn blog!
   Inderdaad erg goed dat de GreenPan Belgische roots heeft, zo hoeven we niet al onze spullen uit China te halen hè.
   En een pan met compartimentjes en zonder anti-aanbak-laag ken ik helaas ook (nog) niet.

 5. maman verte

  Hey!!
  Ik bak al jaren (sinds 2002 denk ik) in een gewone pan, zonder anti-aanbaklaag. En ondanks vele waarschuwingen zijn we daardoor geen kilo bijgekomen.
  Maar ik heb onlangs na een bungalowweekend én bijhorende(nieuwe) teflonpannen-in-de-kast toch het plan opgevat om een greenpan te kopen. Voor pannenkoeken, en voor mijn linzen en bonenburgers. Ik denk dat dat beter zal gaan in zo’n pan. Hoewel ik het nog altijd een beetje een vreemd en onnatuurlijk idee vind hoor….Ik ben alvast blij dat jij ‘m voor ons getest hebt 😉
  Liefs!!
  Maman Verte

 6. pieter

  Geachte,
  Wat denk je van een hooikist? Op verschillende nl blogs staat er veel over geschreven hoe te gebruiken. Nu is er een moderne versie gewoon een zak die men over zijn pan zet en laat het eten zo langzaam klaar komen. website:www.hooimadam.com ofwel http://www.hooimadam.nl. Je kan dit ook zelf maken.
  Pieter

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Pieter: Ja, ik ken de hooikist. We wilden er lange tijd één maken, maar het kwam er maar niet van. En toen we eindelijk aan de slag wilden gaan, beseften we dat een dergelijke kist veel plek in beslag zou nemen.
   Nu gebruiken we gewoon een theemuts. Kikkererwten, bonen, etc weken we een dag en nacht vantevoren. Dan zetten we ze ’s ochtends even op het vuur, daarna onder de theemuts. Bij de lunch weer even op het vuur en daarna weer onder de theemuts. Zo hoeven ze ’s avonds nog maar heel even te koken.
   In de winter zetten we de pan met theemuts overdag ook nog eens op de houtkachel.
   En de fijne is dat de theemuts bijna geen plek in beslag neemt!

 7. VeggieMo

  Een paar jaar geleden heb ik van BK zo’n dure koekenpan gekocht. Eén keer pannenkoeken bakken en de pan kon de afvalcontainer in.
  Hij bakte aan en was niet schoon te krijgen.
  Heel jammer.

  Hopelijk is de Belgische versie beter.
  Groetjes, VeggieMo

 8. riske

  ik heb nu al twee jaar twee van die greenpannen, ze zijn duur, maar dat had ik er voor over. helaas zijn ze niet zo degelijk… ze krassen, er springen barstjes van het email aan de rand, en het anti-aanbakeffect lijkt volledig verdwenen zodat ik opnieuw meer vetstof moet gebruiken. maar zoals iemand al zei… eigenlijk hebben ze ons wijsgemaakt dat we een anti-aanbaklaag nodig hebben. om vetarm te bakken is dat handig natuurlijk, maar als je je niet volpropt met chips en koekjes is er met wat extra olie of gezonde vetstof …

  ik heb dus teruggegrepen naar mijn oude trouwe inox Lagostinapan, deel van een onverslijtbare pannenset die ik van mijn moeder kreeg toen ik het huis uitging ( dus nog sentimentele waarde ook !).
  bakt er toch iets aan ? boenen met staalwol of poetsteen , en klaar. deze pannen zijn bovendien niet zo zwaar als gietijzeren pannen. maar ook die laatste zijn geweldig om mee te koken

  bedenk ook : geen enkele chef in een restaurant bakt in een tefalpan, dat zie je enkel in de reclame

  weg met de anti-aanbaklaag dus, maar voor mij was de greenpan wel een teleurstelling, ik hoop dat de nieuwe pannen misschien verbeterd zullen zijn en dat jullie veel plezier hebben bij het koken

 9. verelst pieter

  Geachte, Ik heb voor mijn hooikist een nachtkastje gebruikt. En binnenin een oude fleecetrui. Daarin steekt ik dan mijn pan in(ik maak meestal eenpangerechten). Dit nachtkastje gebruikt ik als bijzet tafel in het salon om thee of koffie te drinken. Op de http://www.hooimadam.nl wordt ook een soort zak verkocht die lijkt op een theemuts.
  Men kan ook een frigobox gebruiken. Men legt het op zijn kant een fleece of deken erin, je moet wel je pan op een onderlegger zetten en je hebt ook een hooikist.

 10. maaike

  Hallo Evelien,
  Anti-aanbaklagen heb ik afgezworen, daar heb ik er al te veel van opgegeten. Nu ben ik al een tijdje aan het nadenken over een snelkookpan of hogedrukpan, om energie bij het koken te besparen. weet iemand daar iets over te zeggen???Ik ben benieuwd! Maaike

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Maaike: Ik heb zelf geen ervaring met een snelkookpan. Maar naar aanleiding van jouw vraag ben ik gaan zoeken op internet en vond ik deze info: http://nl.wikipedia.org/wiki/Hogedrukpan
   Het lijkt mij wel heel interessant! Dus ik ga nu ook overwegen om deze aan te schaffen, vooral voor het koken van bonen en peulvruchten lijkt het mij handig omdat dat altijd veel tijd in beslag neemt. Dus bedankt voor je vraag!

 11. Claudia

  Wat betreft die wonderpan, is dat hetzelfde principe als een poffertpan ? maar die kan volgens mij niet op het vuur…alleen au bain marie.
  En deze wonderpan is van aluminium gemaakt, dat heeft toch ook invloed op het eten ? ivm. aluminium deeltjes die loslaten…

  Het lijkt me wel handig trouwens… mijn oven duurt ook verschrikkelijk lang met voorverwarmen…

 12. Claudia

  Hé Evelien,
  Heb bewondering voor je!
  Al mijn leven lang interesseer ik me hiervoor, voor puur leven, maar met een gezin met 5kids is dat wel moeilijk, vooral nu ze ouder zijn, de oudste is 17, eten doen we heel bewust, ik heb mijn eigen groentetuin, zelf eet ik geen vlees, kleding komt ook meest uit de kringloop, maar voor de rest, het kost je heel veel tijd om alles uit te zoeken… zucht,

  Wat betreft die wonderpan…. heb je die al gebruikt ? en wat denk je van het aluminium ?

 13. Chantal Buslot

  Hi Evelien,

  Leuk die wonderpan! Bedankt om dit te delen.
  Jij hebt die in Nederland besteld.
  Toen ik die ook wilde bestellen werden mij rond de bijna 15 euro verzendingskosten aangerekend. Dit is toch te veel!
  Ik woon in België, Limburg.
  Heb jij ook zoveel verzendingskosten betaald ?

  Groetjes, en kook maar lekker door 😀

  Chantal

 14. mandy

  Ik gebruik al meer dan dertig jaar gietijzeren pannen. Ideaal.Gaan een leven lang mee. Houden de inhoud voor een lange tijd warm. Wil niets anders. van te voren even behandelen met citroensap en geen sop nodig om schoon te maken, gewoon onder de warme kraan.

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.