Leven zonder koelkast

Wij leven al een paar jaar zonder koelkast en diepvries en dat gaat prima. Daardoor hebben we een veel lager elektriciteitsverbruik. Plus ook geen irritant gezoem van de koelkast meer.

Maar hoe doen we dat dan?
We eten vegan, dus geen vlees, vis en melkproducten. Dat maakt leven zonder koelkast al een stuk makkelijker.
Groenten en fruit zijn prima zonder koelkast te bewaren.
En de enkele producten die we eten die wel koeling nodig hebben, eten we als we boodschappen hebben gedaan.

Groenten en fruit zonder koelkast?

Eén keer per week doe ik boodschappen en daarna stel ik ons weekmenu op aan de hand van de houdbaarheid van de groenten.
Dus dag 1 en 2 eten we groenten die niet lang zonder koeling houdbaar zijn, zoals sla, paksoi, spinazie, broccoli, boontjes. Op dag 3 en 4 die groenten die iets langer vers blijven. En de laatste dagen van de week groenten die goed houdbaar zijn, zoals wortelen, prei, kool, courgette, bieten, pompoen, witlof.

Vaak bewaren mensen al hun groenten in de koelkast, maar voor veel groenten is het zelfs beter om buiten dan in de koelkast bewaard te worden. Dit geldt met name voor warmteminnende groenten zoals paprika, tomaat, courgette, komkommer, aubergine, avocado en pompoen.
Voor alle groenten geldt trouwens, met of zonder koelkast, dat je ze thuis beter gelijk uit het plastic haalt. Groenten moeten immers kunnen luchten.

Hoe met andere producten die koeling nodig hebben?

Wij eten de dag dat ik boodschappen heb gedaan en de dag daarna tofu en tempé. En de andere dagen eten we linzen, noten, kikkererwten en bonen als eiwitbron.
Ook eventuele andere producten uit de koeling eten we enkel op de boodschappen-dag. Maar veel andere koele producten dan tofu en tempé eten wij eigenlijk niet.

In de zomer?

Vaak wordt ons de vraag gesteld of leven zonder koelkast ook in de zomer mogelijk is?
Ja, want dan kunnen we natuurlijk verse groenten uit onze tuin halen en dan heb je helemaal geen koelkast of specifieke bewaarmethoden nodig.

Restjes eten?

En wat met restjes eten die over zijn?
Nooit gooien we eten weg! Wij eten twee maal per dag een groenten maaltijd, dus die restjes worden gewoon binnen een halve dag in de volgende maaltijd gebruikt.

Soort-specifieke bewaarmethoden

We passen wel soort-specifieke bewaarmethoden toe. Groenten die onder de grond groeien, bewaren we ook koel en in het donker, zoals aardappelen, uien, witlof, bieten. Helaas hebben we geen kelder, dus leggen we deze groenten in een papieren zak in de koele garage.
Groenten die rechtop groeien, bewaren we ook rechtop in een bak met vochtige aarde, zoals wortelen en prei.

Appels, peren, bananen, abrikozen, pruimen, perziken, passievruchten en tomaten trouwens altijd afzonderlijk bewaren en niet in de groentemand of fruitschaal leggen. Want deze vruchten produceren ethyleen dat sommige groenten en fruit sneller doet rijpen en dus ook rotten.
Voor aardappelen is de stof ethyleen overigens wel goed, omdat dit de kieming remt. Dus bewaar je appelen bijvoorbeeld bij de aardappelen.

In onderstaande tabel vind je welk groente en fruit ethyleen-producerend en welke ethyleen-gevoelig zijn en waarvan je contact met ethyleen-producerende soorten dus beter voorkomt.


Deze tabel is beschikbaar voor donateurs in de Kennisbank

Een onderzoekster ging luisteren naar oudere mensen en vertaalde hun kennis over het bewaren van voedsel in een hedendaags design. Zie hier haar project:

Meer info over het bewaren van groenten en fruit zonder koelkast vind je in het volgende artikel van Lowtech Magagzine.

Zonne-koelkast

Je kan ook gebruiken maken van een zonne-koelkast. Dit werkt op het principe van twee potten die in elkaar worden geschoven en waar zich nat zand tussen bevindt. Het water in het zand gaat verdampen en daardoor daalt de temperatuur van de binnenste pot.
Verwacht overigens niet dezelfde koele temperaturen als bij een “echte” koelkast, maar slechts enige graden verschil met de omgevingstemperatuur.

Droogkast

Met een droogkast kun je groenten en fruit drogen waardoor ze veel langer houdbaar zijn. Zelf doen we dit niet, omdat we vers voedsel boven gedroogde voeding prefereren. Maar zij die er geïnteresseerd in zijn, kunnen hier meer info vinden hoe je zelf een droogkast kunt maken.

Zonder koelkast is “cool”

Leven zonder koelkast is dus perfect realiseerbaar. En het voordeel hiervan is, naast het minder energieverbruik, dat je ook weer echt bewust wordt van de afzonderlijke groei-omstandigheden van groente en fruit en die probeert na te bootsen in de bewaarmethode. Als je die methodes eenmaal toepast, heb je zelden nog rotte groenten of fruit.
Aangezien duurzaam leven, je eigen groenten kweken en belangstelling voor vergeten rassen tegenwoordig helemaal hip is, hoort zonder koelkast leven en het toepassen van soort-specifieke bewaarmethoden daar ook bij.
Daarom voorspel ik alvast dat de nieuwe trend gaat zijn: Zonder koelkast is “cool”!

Lees meer over apparaten zonder elektra:
Klok en wekker op water-energie
Wasmachine-alternatieven
Keukenmachine zonder elektra
Blender zonder elektra
Bezem veegt stofzuiger weg
Lampen voor als we met stroompanne kampen


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


59 thoughts on “Leven zonder koelkast

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Joris: Water uit de kraan is altijd heerlijk koel.
   En wij zijn dus geen koelkast meer gewend en dan merk je hoe ijskoud dat gekoelde eten en drinken is. Een glas sap uit de koelkast voelt dan echt als een baksteen in je maag!

  2. Marcel wielinga

   Wij hebben een gat in de tuin gegraven van 1.5 meter en daarin is het altijd koel. Wel wat beestjes maar dan zet je er een houtekistje in en giet je beton om de kist…

   1. GreenEvelien Bericht auteur

    @Marcel wielinga: Ja, zo hielden ze vroeger ook hun eten koel.
    Je kan ook een koelbox diep in de grond ingraven, dan heb je het probleem van de beestjes ook niet. En die is makkelijk te reinigen, mocht er een keer iets omvallen of toch bederven. En een koelbox is goed afsluitbaar, zodat honden en katten die op de geur van vlees, kaas, melk afkomen, er niet bij kunnen.

 1. Marianne

  Een superidee, bedankt voor de tips. Was al heel lang aan het bedenken hoe ik de koelkast af zou kunnen schaffen. Met die dubbele pot is het probleem opgelost. Ik ben namelijk alleen en kan moeilijk een heel pak tofu in 1x opeten. In de winter geen probleem natuurlijk, koelkast is gewoon buiten. Ik probeer trouwens dit jaar om ook voor de winter verse groenten te hebben. Pastinaak, aardpeer, pompoen, groenlof, groene kool. spruiten, eeuwig moes, mosterdkool, boerenkool, prei, en de wilde planten die dan nog groeien zoals vogelmuur. Ben heel benieuwd of het gaat lukken. Bieten en wortels heb ik te weinig gezaaid om te bewaren, volgend jaar beter. Fruit zoals bramen en frambozen droog ik trouwens wel, smaakt heerlijk in gebak in de winter.

  Groetjes,
  Marianne

 2. Anna

  Wat leerzaam! Die bewaarmethodes vind ik erg leuk, vooral die preien in zo’n bak met aarde, rechtop.

  Ik zou wel meer linzen en bonen willen eten, maar kom erg weinig lekkere recepten tegen waar ze in verwerkt zijn. En ik wil geen geitenwollensokken-linzenbrei op mijn bord, als je begrijpt wat ik bedoel. Heb je tips?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Anna: Bedankt!
   Ik heb een keer geschreven over mijn unieke kookboek. Daarvoor volg ik diverse vega-blogs en als ik dan een lekker recept zie, print ik dit uit en stop ik dit in mijn map. Zo is er in de loop der jaren een heel dik en uniek receptenboek ontstaan.
   Ook heb ik een paar toffe vegan kookboeken met heerlijke recepten waar ook linzen en bonen in gebruikt worden. Deze boeken zijn echt heel hip met een prachtige vormgeving en het tegenovergestelde van een geintenwollensokken-imago!

 3. Lilith

  Ik vind het een geweldig concept en ik kan zien hoe je gemakkelijk zonder een koelkast kunt. De diepvriezer is ook nog zo’n energie-vreter maar die zie ik mij toch al moeilijker weg doen. We hebben namelijk thuis een enorme moestuin en het oogstseizoen is net begonnen dus doen we bijna niets anders dan groenten verwerken en in de diepvriezer bewaren. We leven met ons vijven een heel jaar van wat in de tuin staat aan groenten en kopen zelden iets bij. Het lijkt mij moeilijk om alles een heel jaar goed te houden zonder diepvriezer, maar aangezien onze voorouders het konden, zou ook dat mogelijk moeten zijn.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Lilith: Wow, daar kan ik voorlopig alleen nog maar van dromen om voor een heel jaar groenten in de moestuin te hebben….
   Misschien kan je het eens proberen om groenten te bewaren door ze in te kuilen, zoals ik in mijn reactie op Pieter net schreef. Maar dat gaat helaas enkel voor groenten die onder de grond groeien. En misschien de andere groenten wecken?
   Ik ben benieuwd welke methoden je gaat gebruiken!

    1. Zwervende Eik

     Ja, ik doe dat zelfs met gewone confituurpotten… Alles moet wel héél heet zijn (kokend), zowel de potjes als de deksels als het eten zelf, dus enige handigheid is… handig! Potten moeten zo vol mogelijk zitten. En dan de potten ondersteboven laten afkoelen. Het beetje lucht dat er nog in zit krimpt bij het afkoelen (trekt vacuüm), zodat de deksels verzegeld zijn. Er kan geen lucht meer bij, dus alles blijft goed. Makkelijk een jaar, en zonder extra energie!

 4. pieter

  Geachte,
  Als je op google intypt koken met themos kom men op een Engelstalige website waar men laat zien hoe men rijst pasta kan koken in een thermos. Eerst een beetje warm water om uw thermos op te warmen en dan uw rijst of pasta(spirelli) erin en dan vullen met warm water.
  De website is: http://www.thermoscooking.com
  Dan is er nog een ander maar minder duidelijk:
  ’t-over-leven.dansfans.be/index.php/hooikist
  Pieter

 5. pieter

  geachte,
  Op het werk vroeger bewaarden wij onze drank gewoon in de grond.In de schaduw groeven we een put en maakten we hem weer voorlopig dicht.
  Wat ook kan is aardappelen en wortelen bewaren in een goed gesloten ton(muizen) in de grond. Wortelen moet je altijd bewaren in vochtig zand. Mijn grootvader trok voor de vorst de kolen uit de grond met wortel en al hing ze onderste boven omhoog.
  Dit waren een paar gedachten dat bij mij boven komt.Boekentip.
  John Seymour heeft in de jaren 70 twee boeken geschreven:leven van het land niets verspillenen gezond blijven/uitgeverij in de toren Baarn/ kosmos Amsterdam.ISNB 9060740947//Gezond eten uit eigen tuin/ uitgeverij Elsevier Nederland ISNB 9010022188.

 6. GreenEvelien Bericht auteur

  @Pieter: Ik heb als weekendjob een paar jaar bij een boomkweker gewerkt en daar deden we onze flesjes water inderdaad ook altijd in de grond ingraven. En het inkuilen van aardappelen en wortelen, maar ook bieten, rapen, knolselder en kolen is een methode die door de komst van de diepvries helaas vergeten raakt. In het Handboek Ecologisch Tuinieren staat dit nog wel beschreven.
  Op mijn boekenpagina staat onder “Eco-lifestyle” ook het (Engelstalige) boek van John Seymour, “The New Complete Book of Self-sufficiency”, dé bijbel voor zelfvoorzienend leven!

 7. Pingback: Leven zonder koelkast: tips van oma en opa | Art De Vie

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Jess: Wij hebben nooit last van fruitvliegjes. Fruitvliegjes komen af op overrijp fruit en etensresten, zorg dus dat je je fruit op tijd opeet en je hebt ook geen fruitvliegjes in huis.

 8. margreet

  hallo,

  wat een gaaf idee, ga er zeker eens bij stil staan.
  maar vroeg me af hoe je dat met zuivel, melk, kaas enzo doet?
  groetjes margreet

 9. margreet

  oo gut ja dat is waar, ik las vegan als vegetarisch, maar tis natuurlijk veganistisch.
  ik zal eens aan oma vragen hoe zijn dat vroegah met melk deed, er kwam een laagje op dan geloof ik, en dat schepte ze eraf, dat was dan karnemelk?? zal eens vragen..

 10. Lies Daenekindt

  Dank je Evelien! Dit is de info die ik zo graag wou 🙂

  @ Margreet: ikzelf zit met dezelfde vraag. Eieren bewaar ik niet in de koelkast, hoeft ook niet (kijk maar in de Aldi, daar liggen de eieren ook niet in de koelkast) Ben wel benieuwd naar de tips van je oma, voor de melk, kaas en yoghurt, vooral in de zomer dan.

  Groetjes Lies

 11. jannie

  wij hadden vroeger ook geen koelkast, maar wel een kelder, dat scheelt natuurlijk heel veel! kaas en boter werden daar in bewaard
  vlees ging in een Keulse pot, onder het vet, nooit ziek geweest 🙂
  groentes werden in een kuil onder een laagje grond bewaard, waaroverheen dan riet gelegd werd als het ging vriezen als extra bescherming. Kolen kunnen opgehangen worden, pas oogsten als de eerste vorst verwacht wordt. zomers gewoon gelijk uit de grond op eten.
  we hadden iedere dag verse melk, als je een koelbox vol water laat lopen onder de kraan is dat erg koud en blijft lang koud als je het deksel niet te vaak open doet, je kunt daar van alles koel in bewaren.

 12. Tessa

  WoW ik zat me net af te vragen of ik eigenlijk niet zonder koelkast zou kunnen, tv is al de deur uit:)
  Dus stelde de vraag aan google en jouw site was eerste hit:)
  Gaaf hoor en nu ik dit schrijf is de stekker er inmiddels al uit!
  Dank je wel Evelen je hebt me zojuist over de streep getrokken en mij zo`n €500 bespaard (de combi was aan vervanging toe)
  Nu nog iets verzinnen op de wasmachine en het laptopenergieverbruik.
  Dit is zooo leuk om bewuster en energiezuinig te leven, geeft me echt een kick:)

 13. Hella

  Ook een goede koelkast: graaf een oude weckketel of iets dergelijk in de grond in. Ingraven met de rand nét boven de aarde zodat de deksel er nog op kan. Bij voorkeur op een schaduwrijke plaats van je tuin. Werkt perfect, kan je prima voedsel in koud houden. Na hevige regen heb ik er wel eens een klein laagje water in maar dat mag de pret niet drukken. Doordat de deksel van zo’n ketel goed sluit heb ik eigenlijk nooit last van insecten of muizen of zoiets in mijn keteltje. Het voordeel is dat je er geen water in hoeft te doen. Ook melk blijft er een paar dagen goed in.

 14. Tinck

  Wij vragen als eens vrienden op bezoek, wat raad je me aan als ik eens een fles bubbels wil opendoen of waar ik mijn voorbereidingen wil koelen voor het volk op bezoek komt? als kok wil ik graag jouw mening hoe dit allemaal moet. Ik heb geen moestuin want ik werk 14 uur per dag dus geen tijd, ik moet mijn groenten kopen. Ik eet weinig vlees maar veel vis, hoe bewaar ik deze dan als ik ’s morgens mijn boodschappen moet doen en ’s avonds volk krijg? en room, hoe klop ik die op als ze warm is?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Tinck: Wij krijgen heel veel gasten op bezoek voor onze rondleidingen en hebben nooit gekoeld eten in huis, dus het is prima mogelijk, het vraagt gewoon een andere manier van denken en koken. Wij bieden geen bubbels, vis en room aan omdat wij vegan eten. En omdat wij financieel zo zuinig leven werken wij geen 14uur per dag, maar slechts twee dagen per week 😉

 15. marc

  ik vind dit een prima idee.Ben net begonnen met langzaamaan anders te gaan leven.Ik doe dit niet uit financiele noodzaak maar gewoon om al die multinationals een hak te zetten.Ook ben ik totaal geen vegetarier of veganist en misschien ga ik hier boze reacties op krijgen maar 100 jaar geleden bijvoorbeeld aten de mensen ook vlees.In die dagen bewaarde de mensen hun vlees door het te roken of pekelen dus het bewaren van vlees is perfect mogelijk.Maar in ieder geval, blijf zeker verderdoen !!!

 16. jos

  zijn de spullen die de onderzoekster aan de wand heeft hangen ook ergens te koop ? of mag ik zelf met zaag en hout aan de slag ?

  alvast bedankt , groetjes Jos

 17. Leonie

  Hoi Evelien,

  Na het lezen van dit interessante artikel besloot ik direct:

  1. De stekker uit mijn tafelmodel vriezer te trekken (deze is nu aan het ontdooien). Weet je of ik mijn brood nu het best in een broodtrommel kan bewaren? (1 persoonshuishouden en ik koop 1 heel brood per voor ong. 5 dagen).

  2. De stekker uit mijn radio te trekken (die stop ik er wel in als ik radio luister).

  3. De stekker uit de tv te trekken(die staat toch 360 dagen per jaar uit).

  4. Ik durf de stekker nog niet uit mijn koelkast te trekken.
  Dit vanwege:
  A. Soyamelk. Bij mij is een pak pas op na 4 dagen. Ik denk te lang voor buiten de koelkast?
  B. Biologische jam. In de boodschappenlijst las ik dat jij dit ook eet. Hoe doe jij dit?

  Als jij brood koopt, zit dat in een plastic zak? Ik wil nl. graag die herbruikbare zakjes kopen, zodat mijn brood niet in aanraking komt met plastic. Echter het ‘leed’ is al geschiedt als de supermarkt het brood in een plastic zak doet.

  Groet,
  Leonie

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Leonie: Ik zou voortaan gewoon een half brood kopen. Wij eten zelf zelden brood, dus geen brood-zakken-plastic-afval. je kunt dit voorkomen door in plaats van een supermarkt naar een bakker te gaan waar ze het brood vers voor je snijden en gelijk in een herbruikbare zak voor je doen.

   De bio-jam bewaren wij in de garage waar het kouder is. En dat kun je ook eens proberen voor de soyamelk. Hoeft niet persé een garage te zijn, gewoon een plek in huis waar het koeler is.
   Succes!

 18. Leonie

  Hoi Evelien, bedankt voor je snelle reactie.
  Vandaag een heel brood bij de bio winkel gekocht. Door werk en studie heb ik doordeweeks nauwelijks tijd om brood te kopen, dus ik ervaar even hoe dat gaat met een heel brood. Tevens direct een foodwrap en boterhammenzakje van keep leaf besteld. Ik erger me al maanden dat aan al dat plastic (BPA) :(.
  Ik zal onderzoeken waar mijn de koelere plekken in mijn huis zijn, zodat ik daar de bio jam en soyamelk kan bewaren 🙂
  Bedankt voor al je artikelen!

 19. Ine

  Hoi evelien,

  Ik vind bovenstaand verhaal interessant en ik heb ook een aantal jaren zonder koelkast in de winter gedaan (eet vega, en onze spullen waren prima op het balkon in een krat te koelen. Een vriezer heb ik zelfs nooit gehad.

  Toch even een kritische noot: uit de hoek van de kankerbestrijding is bekend dat een ernstige ziekte als maagkanker (maar ook andere spijsverteringskanker) vooral is teruggedrongen (het komt dus veel minder voor) sinds er zo ongeveer in de jaren 50/60 koelkasten kwamen. Door koeling i.p.v. houden in kelder of inmaken in veel zout, zouden er zich minder schadelijke schimmels opstapelen in voeding. Probleem is dat je schimmels niet kunt zien, merken of proeven. Het eten kan er prima uitzien en toch schimmels bevatten. Voor zout geldt natuurlijk een ander proces, maar ook het veel nuttigen van gezouten en ingemaakt voedsel zou hebben bijgedragen aan maagkanker. De Moermanvereniging (staat natuurlijke bestrijding van kanker voor)raadt ingemaakte voeding ook sterk af.
  Is dit je bekend en heb je hier ook een antwoord op?
  Sinds ik vele -gezond levende- mensen in mijn omgeving heb zien wegvallen vanwege kanker probeer ik toch alle risicofactoren zoveel mogelijk tegen te gaan.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Ine: Dat wist ik niet, bedankt voor de info.
   Wij hebben geen koelkast, maar het is niet zo dat wij daardoor veel gezouten en ingemaakt voedsel eten, wij eten alles vers. We plannen het gewoon zo dat op de dag dat we boodschappen doen we datgene eten wat als eerst op moet en op het einde van de week eten we datgene wat het langst houdbaar blijft.

   1. Anneleen

    Via volgende link lees je meer over het verband tussen de opkomst van de koelkast en de vermindering van het aantal (spijsverterings)kankers: http://www.azsintmaarten.be/WebFiles/AZSintMaarten/Documents/actualiteit/Voeding_infoavond.pdf
    Kort samengevat: door de komst van de koelkast werd er meer vers voedsel gegeten en minder ingemaakt voedsel, waardoor de consumptie van zout naar beneden ging. Dit had een gunstig effect op de ontwikkeling van kanker omdat te veel zoute voeding de spijsverteringskanalen aantast.

    1. GreenEvelien Bericht auteur

     @Anneleen: Als je leeft zonder koelkast, betekent dat niet automatisch dat je veel ingemaakt voedsel consumeert.
     Wij hebben geen koelkast of diepvries, maar eten nooit uit potjes of blik! We eten altijd vers en we doen toch maar één keer per week boodschappen.

     Positieve verandering van consumptie van vers voedsel heeft niet zozeer met de komst van de koelkast te maken, maar met nieuwe inzichten over het belang van gezonde en dus verse voeding!

 20. Maus

  Hoi Evelien,

  Besloot vandaag ook dat ik de koelkast eruit wilde hebben (irritant gezoem) en kwam meteen op jouw site. Aangezien ik ook vegan eet, heb je zon ding eigenlijk ook helemaal niet nodig 🙂

  Dus dat ding net meteen bij het grof vuil gezet! Ben benieuwd 🙂

  Grtjs Maus

 21. Mahonie

  Ik heb er nooit bij stilgestaan dat een koelkast zoveel energieverbruikt en men dus veel ecologischer zou leven zonder. Maar ik ben nu student en ik deel een koelkast met mijn huisgenoten maar ik ben beetje vies van die koelkast (vuillakken zijn mijn huisgenoten) plus er is zo weing plaats voor iedereen zijn eten. Wou eerst mini-koelkast kopen maar dat gezoem op mijn kamer zou ik niet van kunnen slapen. Ik ben geen vegan meer en ik eet dus wel weer dierlijke producten. Hoe zou ik die kunnen bewaren zonder koelkast. Hoe lang houdt eten in een koelbox bewaren ?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Mahonie: Ik krijg vaker vragen van studenten hoe zij ecologischer kunnen leven, zal daar binnenkort eens een blogje over schrijven.

   Als je wel vlees en zuivel eet, is het iets moeilijker zonder koelkast. In de winter kan je alle koelproducten gewoon buiten bewaren natuurlijk, in een afgesloten emmer of kast. Of op een andere koele plek, zoals kelder of garage ofzo. In de winter is het dus geen enkel probleem.
   In de zomer zou je kleinere verpakkingen kunnen kopen en vaker naar de winkel gaan voor je koelproducten, je gebruikt dan eigenlijk die winkel als koelkast. Nadeel is dan wel dat je door kleinere verpakkingen weer meer afval hebt. Dat is dus een afweging in de zomer, of eigen koelkast en dus extra elektra en gezoem of vaker naar de winkel met meer afval.
   Succes!

 22. Mischa

  Ik doe het al maanden zonder koelkast en het bevat mij prima en je leert ook hoe je boodschappen doet en je gaat de kleinschaligheid zien en waarderen.

 23. Pingback: Leven zonder Koelkast – Groene Avonturen

 24. Anne

  Wij gaan deze maand verhuizen en denken erover om de koelkast in de schuur te zetten en niet te gebruiken om te kijken in hoeverre dat lukt. Voor groente en zelfs kaas moet het lukken, maar ik vraag me af hoe bijvoorbeeld hummus of een bakje roomkaas buiten de koelkast bewaard moet worden. Is dit überhaupt mogelijk? Een ander idee van ons is om een mini koelkastje of vriezertje aan te schaffen en deze aan te zetten als er bezoek komt als we iets voor op toastjes of taart of ijs willen bewaren. Dat is alleen wel weer een nieuw apparaat. Ik maak nu ook vaak eten voor meerdere dagen zodat ik dit gemakkelijk mee kan nemen naar mijn werk en niet op de ochtend zelf hoef te gaan koken, maar weet ook niet hoe dat zou moeten. Ik weet dat dit een oud artikel is maar hoop dat iemand tips heeft om dit op te lossen! Ik zou het heel gaaf vinden als het ons wel lukt om zonder koelkast te leven!

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Anne: Gewoon proberen en kijken hoe lang het buiten de koelkast goed blijft, dit zal in de winter langer zijn dan in de zomer.
   En het is makkelijker om producten in kleine verpakkingen te bewaren die langer dicht blijven, dan een grote pot die telkens open gaat. Dus als je een grote hoeveelheid hummus maakt, deze in kleine potjes doen, dicht bewaren en telkens slechts één klein potje open doen. Dat werkt beter dan een grote pot die langere tijd open staat.

   Wij hebben destijds ook een mini koelkast genomen ipv een normaal tafel-model, maar deze mini verbruikt net zoveel energie als een normale koelkast, want het heeft minder inhoud en dus in verhouding meer buitenkant-oppervlak, waardoor er ook in verhouding meer energie verloren gaat. Een mini-model heeft dus net zoveel energie nodig om de inhoud koel te houden als een normaal model koelkast. Wat betreft energiezuinigheid hoef je dus geen mini-model te kopen, enkel als je plaats wilt besparen.

 25. lunie

  beste evelien

  die tabel van groenten en fruit die ethyleen gevoelig zijn enzo waar vind ik die op internet want kan die tabel op je site niet vergroten noch bekijken. dank!!!!
  lunie

 26. Marijke

  Hallo, ik vroeg mij nog af of je geen bang hebt voor voedselbacteries die dan voedselvergiftiging kunnen veroorzaken, of groeien bacteriën niet zo snel als je je eten een halve dag later verder opeet terwijl het niet in de frigo gestaan heeft? Misschien komt mijn vraag stom over hoor, maar we leven zo in een tijd dat een koelkast zo normaal is en dat je al denkt dat je niet zonder kan 😉 ik wil het zelf ook heel graag proberen, maar maakte me daar gewoon zorgen over. Ik las ook dat jullie soms mosterd eten, daar staat toch wel op het potje dat het in de koelkast moet? En eten jullie dan nooit miso of vegan yoghurt? Want dat moet dan ook in de frigo. Waar halen jullie dan goede bacteriën voor de darmen? Alvast bedankt voor het lezen van mijn reactie 🙂 vriendelijke groetjes, Marijke

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Marijke: Weet je wat ik zo frappant vind?
   Dat we het wel normaal vinden dat we “voedsel” eten uit de supermarkt vol met alle mogelijke e-stoffen, additieven, smaakversterkers en nog meer chemische rommel erin. Deze zooi is vaak verpakt in plastic, het “voedsel” (als je dat zo nog mag noemen) komt dus in aanraking met dat plastic. En dat dit “voedsel” dan ook nog vaak lekker makkelijk snel-klaar in de magnetron opgewarmd wordt.
   Maar als je je bio-groentjes, zonder rommel, zonder plastic, zonder magnetron, dan een halve dag buiten de koelkast bewaard, zijn we bang voor voedselvergiftiging?!

   Natuurlijk dien je een beetje op te letten wat je wel en niet bewaard, tomaten dien je echt wel gelijk op te eten en dat geldt voor meer voedingsmiddelen.
   Maar we hebben toch een goede neus, dus gewoon even ruiken. En als je niets hebt geroken en het proeft toch niets zo “vers” meer, dan spuug je het uit, dan ga je echt niet gelijk dood.

   Ik schrijf dit niet om jouw persoonlijke reactie af te kraken, maar omdat dit een algemene tendens is die ik helaas steeds meer tegenkom.
   Veel mensen vertrouwen de supermarkten wel en hun eigen neus/smaak niet meer!
   Ze zouden beter vertrouwen op hun lichaam dat signalen geeft wat wel of niet goed is, dan op die kapitalistische supermarkten die ons vol stoppen met rommel als zij er maar geld aan kunnen verdienen!

 27. Sarah

  Hey Evelien,

  verhuisd in januari (appartement dus hier geen gaten in de tuin uitgraven), en heel bewust begonnen zonder koelkast. Het was een koude winter en het werkte prima. Veel bijgeleerd over de conversatie van etenswaren.

  Ik wilde ontzettend graag zonder verdergaan, maar met de eerste hittegolf in april ben ik ziek geworden. Dat was de wake upcall, nadat ik al verschillende keren zuivel had moeten weggooien. Mijn energiebesparing werd contraproductief.

  Het probleem was 100% de zuivel (en dan specifiek melk, harde kaassoorten bleken het vrij goed te doen). Ik ga meer dan akkoord dat het voor groenten heel haalbaar is zonder koelkast te leven. We wilden en willen echt graag melk blijven drinken, zeker omdat we de kans hebben die rechtstreeks van de boer af te kopen, in onze eigen glazen flessen. En we wilden en willen geen kleine verpakkingen van vbv. koffiemelk, die volgens mij het milieu sterk belasten.

  Dus ik zette vaart achter mijn zoektocht naar een model met een relatief (want het blijft energieverbruik) goed energieprofiel. Zoals jij al ergens schreef: tafelmodellen verbruiken evenveel of zelfs meer dan grote koelkasten.

  Uiteindelijk vond ik een model van 151 liter. Te groot voor ons, maar het verbruikt 63 kwh/jaar, van het merk AEG. Ik vond NERGENS iets dat het beter deed.
  Ik ben van plan dat verbruik in de wintertijd nog te verlagen en terug over te stappen naar het terras, dus de frigo uitzetten.

  Zonder is zonder twijfel beter. Maar voor mensen die toch niet zonder willen of kunnen zou ik zeggen: zoek zeker naar een energiezuinig model want ze bestaan. Het vraagt wel heel wat tijd om het goeie model te vinden.

  1. Laura

   In onze caravan hebben wij een compressorkoelkast, die werkt op bijzonder weinig stroom en we kunnen deze op een accu met zonnepanelen gebruiken

 28. Leonard

  Hallo Evelien,
  Super bezig, inpirerend!
  Ik bedacht me dat een stirling motor aangedreven door (geconcentreerde) zonnewarmte een alternatief zou kunnen zijn voor de elektrisch aangedreven compressor in een koelkast, even gezocht en dat blijkt al te bestaan, echter enkel voor medische toepassing en nog op stroom i.p.v. warmte direct omzetten via kracht naar koude.
  Enfin, lijkt me niet onmogelijk om zoiets te bouwen, hoe meer zon en dus behoefte aan een koelkast, hoe beter deze zal werken 😉

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.