Wasmachine alternatieven

Onze wasmachine is aangesloten op de regenwaterput, maar daarvoor hebben we wel een hydrofoor nodig die het regenwater oppompt.

Deze hydrofoor gebruikt veel elektriciteit, maakt herrie en ik vroeg me telkens af:

Weegt de milieuwinst door regenwater ipv leidingwater te gebruiken op
tegen de extra elektriciteit die de hydrofoor verbruikt?

Want sinds we ons composttoilet hebben geïnstalleerd is ons elektriciteitsverbruik enorm gedaald! Omdat we ons toilet nu dus niet meer doorspoelen met regenwater en daarvoor dus de hydrofoor niet meer gebruiken.

Ik wil ik nu graag een systeem waarmee we de wasmachine wel van regenwater kunnen voorzien, maar dan zonder elektriciteitsverspillende hydrofoor. Vooral er nu met ons nieuwe kindje weer enorm veel wassen gedraaid gaan worden met wasbare luiers.


Handwas is géén oplossing

De meest ecologische oplossing is natuurlijk met de hand gaan wassen, dan kan je regenwater gebruiken en het kost geen elektra.
Maar dat zie ik echt niet zitten. De wasmachine is één van de weinige elektrische apparaten die ik echt niet kwijt wil.

Wasmachines zonder elektriciteit

We kunnen ook rigoreus kiezen voor een wasmachine geheel zonder elektriciteit.
Bij deze versies moet je wel zelf extern het water verwarmen en toevoegen. Er zijn verschillende versies beschikbaar.

1. Wasmachines met voetpedaal

Twister
De Twister wordt aangedreven door een voetpedaal.
Met de Twister kun je zowel wassen, spoelen als centrifugeren.
De capaciteit van de wastrommel is 4 liter en de capaciteit van de wasemmer is 13 liter.

model wel verkrijgbaar        Twister niet verkrijgbaar

Update 2023:
De Twister is niet meer verkrijgbaar, maar een soortgelijk model kun je hier bestellen.

Gira Dora
De GiraDora wordt ook door een voetpedaal aangedreven.

Update 2023:
De GiraDora is niet meer verkrijgbaar.

Drumi
De Drumi wordt ook door een voetpedaal aangedreven, maar bij dit model heb je een horizontale draai-as, waarbij de was dus niet gezwierd maar geplonst wordt.
Met de Drumi kun je zowel wassen, spoelen als centrifugeren.
De capaciteit van de wastrommel 2 kg wasgoed.

Update 2023:
De Drumi is niet meer verkrijgbaar.

2. Wasmachines met hendel (aandrijving door armkracht)

WonderWash
Wij hebben een WonderWash gehad, dat is een mini-wasmachine die met de hand wordt aangedraaid. Doordat het vat vacuum wordt afgesloten en door het warme water ontstaat er een hoge druk in het vat waardoor het wasmiddel beter in de vezels doordringt en dus reinigt.

Maar vonden deze WonderWash niet super. Na een paar keer brak de hendel af. Dat kan gebeuren, dachten we en omdat zo graag wilden dat de WonderWash wél werkte, hebben we toen een nieuw exemplaar gekocht. Maar we durfden niet veel kracht meer op de hendel te zetten, bang dat hij weer af zou breken.
Tevens heeft de WonderWash geen centrifugeer-functie, dus moesten we na het wassen, de natte was toch nog in onze elektrische wasmachine doen om het daarin te kunnen centrifugeren.
Ook kon er niet veel wasgoed in de WonderWash, voor een student of eenpersoons-huishouden dus wel geschikt, maar niet voor een huishouden met drie kinderen met ook nog eens wasbare luiers.

De WonderWash is hier te bestellen.

Laundry Pot
De Laundry Pot is eigenlijk gewoon een vergrote sla-centrifuge.
Je doet je wasgoed, wasmiddel, warm water er in en draait aan de hendel.
Met de Laundry Pot kun je wassen, spoelen en centrifugeren.

Het voordeel van de Laundry Pot ten opzichte van de WonderWash is dat deze de hendel bovenop heeft in plaats van aan de zijkant, waardoor deze dus minder snel afbreekt.

            Laundry Pot niet verkrijgbaar                         model wel verkrijgbaar

Update 2023:
De Laundry Pot is niet meer verkrijgbaar, maar een soortgelijk model kun je hier bestellen.

James Hand Washer
De WonderWash en de Laundry Pot zijn beide van kunststof en niet van groot formaat. Er is ook een wasmachine van roestvrijstaal én groot formaat die met een hendel wordt aangedreven. Hij wordt de James Hand Washer of ook wel Lehman’s Hand Washer (naar de winkel waar hij verkocht wordt) genoemd.

Nadelen van dit model zijn het prijskaartje én enkel verkrijgbaar binnen de Verenigde Staten.

3. Wasmachines op fietskracht

Er zijn ook wasmachines die met een fiets aangedreven kunnen worden.

Je kan ook je wasmachine ombouwen tot fiets-wasmachine, hier handige instructie-pagina.

Nadeel van de fiets-wasmachine is dat het zoveel plek in beslag neemt.
Het zal toch droog moeten staan, dus je hebt een grote schuur nodig.

Semi-automatische wasmachines met manuele warm (regen)watervulling

Toen ik voor mijn ethno-botanisch onderzoek in Suriname was, wasten we met een semi-automatische wasmachine waar we via een slang koud water in deden, hoewel “koud water” daar natuurlijk altijd al wel een temperatuur van 30°C had. Dat was een wasmachine die we van boven laadden en uit twee trommels bestond, één voor het wassen en één voor het centrifugeren.
Het viel me op dat een wasbeurt daar zoveel korter duurde dan een wasprogramma met onze huidige volautomatische wasmachine.

Het is dus ook een optie om zelf verwarmd (regenwater)water aan een semi-automatische wasmachine toe te voegen en enkel elektriciteit te gebruiken voor het draaien van de trommels. Dat scheelt 80% van je elektriciteitsverbruik, want 4/5 van de energie van een wasmachine wordt gebruikt om het water op te warmen!
En bij deze optie kunnen we regenwater uit de nieuwe bovengrondse tank tappen en kunnen we de hydrofoor dus ook uitschakelen.

Er zijn veel verschillende halfautomatische wasmachines te koop, tegenwoordig vaak ook in mini uitvoering beschikbaar voor appartementen of voor op de camping.

Oplossingen gezocht

We zijn er nog niet aan uit welke oplossing we gaan kiezen:

  1. Een semi-automatische wasmachine, zodat we geen hydrofoor meer nodig hebben en enkel nog elektriciteit voor de bewegingsenergie van de wasmachine.
  2. Een wasmachine geheel zonder elektriciteit.

Ik ben benieuwd of er lezers van mijn blog ervaringen hebben met bovenstaande modellen en hoor deze graag, alvast bedankt!

Vervolg…

Wat we hebben gekozen, kun je lezen in de vervolg-blog Groener wassen.

En ook in mijn blog Wassen zonder elektra.

Lees ook over wassen:
Groener wassen
Wasmiddel maken
Wasmiddel gekleurde was

Lees meer over apparaten zonder elektra:
Klok en wekker op zonne-energie
Keukenmachine zonder elektra
Blender zonder elektra
Leven zonder koelkast
Bezem veegt stofzuiger weg
Lampen voor als we met stroompanne kampen

Lees ook zonder stroom:
Stroomstoring, zonder dat wij het merken
Leven zonder stroom
We zijn Off-Grid!
Off-Grid: eenvoud of comfort?

Lees ook over water:
Composttoilet
Gratis warm water
Douche met regenwater

Deze blog was oorspronkelijk geschreven in 2014 en was toen uitgebreider. In 2023 heb ik de blog een update gegeven en de minder relevante onderwerpen weggelaten, zodat het verhaal beter loopt. Daardoor kunnen sommige van de onderstaande reacties niet meer herleidbaar zijn naar de inhoud van deze blog.


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


54 thoughts on “Wasmachine alternatieven

  1. Dorien

    Kun je voor dat algenprobleem niet ook gewoon de tank zwart schilderen? Dan wordt je water gelijk ook wat sneller warm..
    Ik heb ook nagezocht voor de GiraDora.. Ze stuurden laatst een vragenlijst rond omdat ze een ontwerp willen maken voor de verkoop. Ik hoop dat die gauw komt.. Lijkt me heel handig.
    Bedankt voor het artikel! Heel zinnig!

  2. Lobke

    Ik zou niet gaan voor volledig electraloos, het wassen gaat dan weer veel tijd kosten omdat het vergelijkbaar is met een handwas alleen geen natte handen. Daarbij is je wasmachine al aan vervanging toe? Want het maken van welk ander apparaat en het transport naar jullie kost ook veel energie en grondstoffen.
    Blijft oplossing 1 over, tank aansluiten op je huidige machine.

  3. Tante Tuut

    Hoi Evelien, wij hebben een wonderwash die ik gebruik voor de kleinere kledingstukken zoals kousen en ondergoed. Het eerste spoelwater van de wasmachine wordt opgevangen want dit bevat nog zeep genoeg om in de wonderwash te gebruiken, het overige water gaat naar mijn bomen en spoelen doe ik met regenwater (als dit er is). Centrifugeren hoef ik hier meestal niet te doen want aan zon en wind heb ik hier geen gebrek. In de handleiding staat dat je heel weinig water nodig hebt, ik doe er altijd meer in want dan kan je veel beter ronddraaien met die hendel want dat is inderdaad zijn zwakke punt.
    Bedankt om alle wasmogelijkheden eens allemaal op een rijtje te zetten. Die gira dora lijkt me wel wat.
    Groetjes Trudis

  4. Liesbeth

    Ben ook wel geïnteresseerd in een wasmachine zonder elektriciteit. Ik zou dan voor de twister gaan of de Gira Dora. Lijken me vrij stevige dingen aangezien het met een voethendel is. Alleen vraag ik me af of je er ook bv stevigere kledingen in kwijt kan bv jeansbroeken en lakens? Formaat, stevigheid van het toestel?
    Ik heb voorlopig een super eenvoudige top lader wasmachine zonder veel toeters en bellen, geen display bijvoorbeeld die ik ook nog eens tweedehands gekocht heb van een collega die em na 1 jaar weg deed. Ik heb altijd de knop versneld wassen ingesteld en dat hij maar de helft water neemt en binnenkort ga ik je raad opvolgen en mijn eigen duurzame wasmiddel maken (zeepvlokken komen van de eerlijke handel). Hoop voorlopig zo mijn steentje bij te dragen.
    Hou me op de hoogte wat je besluit geworden is en waar je hem hebt kunnen kopen. Want als mijn wasmachine het opgeeft overweeg ik zeker eentje zonder stroomverbruik.

  5. Laura

    Hoi Evelien,

    Mijn dochter zet een aluminium melkbus met regenwater op de houtkachel, laat deze goed warm worden, dan een klein beetje waspoeder en haar was erin.
    Nadat het goed gekookt is hoeft ze de was maar 1 keer te spoelen.
    Een ecologische manier als je geen waspoeder wilt gebruiken. Kun je de as van een houtkachel in een emmer met water doen dit een nacht laten staan en dan filteren door een doek, de oplossing die hier uitkomt is ook een soort wasmiddel. die je dan bij het waswater doet.

    Groeten Laura

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Sander: Uiteraard ben ik deze mogelijkheid wel tegengekomen, maar dit is voor mij te veel met de hand wassen en zoals ik in mijn blog al vermeldde, zie ik dat toch echt niet zitten.

  6. annick marteaux

    hallo Evelien,

    Mijn man bedacht dat je aan het regenwatervat een handpomp (handmatige waterpomp) kunt installeren die water op druk brengt in een drukvat voor CV-installaties die je bovenop de wasmachine plaatst. Dus je brengt eerst handmatig het regenwater voor één wasbeurt op druk in een drukvat en van daaruit vertrekt het water naar je wasmachine. Het drukvat moet genoeg inhoud hebben voor 1 wasbeurt (hoeveel liter?). Succes ermee 🙂

  7. mirjam

    Handmatig water bijvullen met een sapkan. Wel handig als je een gootsteen naast de wasmachine hebt. Na verloop van tijd weet je precies wanneer je water moet bijvullen en anders stopt de wasmachine omdat er geen watertoevoer is. Vul je het weer bij dan draait hij weer verder.Ik weet niet of dit nadelige effecten heeft voor de wasmachine. Zo doen wij het als het water op is in de put.

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Chris: Die was ik ook tegengekomen op internet en vond het idee geweldig, maar de man niet zo representatief, vandaar dat ik het filmpje niet in de blog had opgenomen, omdat het idee dan gelijk zo een “alternatief” karakter krijgt 😉

  8. VeggieMo

    Ik vul sinds een paar weken mijn wasmachine deels met kruikenwater van de vorige nacht en ik vul een emmer met warm water uit de kraan. Het scheelt veel elektriciteit heb ik al gemerkt.
    Moest alleen even wennen dat de wasmachine hierdoor zichzelf al aanzet en dan doet alsof ik hem bij wil vullen. Dan moet ik op het knopje aanzetten drukken en dan geeft hij geen ‘klik’ maar begint meteen met draaien.

  9. Helena

    Misschien wel te simpel, maar ik vul de wasmachine met de hand. Ongeveer 5 petflessen met warm water per wasbeurt. Het warme water komt van mijn zonneboiler 😉 of houtkachel. Heb zelf een tijd getwijfeld over de Lehman, maar vond het toen te duur.
    Zou trouwens een beetje houtskool in je watervat niet helpen? Helpt ook in de regenton tegen algen.

  10. l stabel

    Op hoeveel graden wassen jullie eigenlijk jullie kledij? Bontwas doen we maar op 30°, dat scheelt ook weer in elektriciteit voor de regenwaterpomp (korter programma).
    Ook ‘witte was’ heb ik een tijdje geprobeerd op maar 40°, maar onze handdoeken, lakens enz wassen nu toch maar terug op 60° . Die kregen we anders toch niet echt proper 🙁

  11. Gunther

    Ik doe mijn wasmiddel in de trommel, daar giet ik dan 10 liter (= 1 gieter) regenwater in, de was erbij en direct daarna de machine opzetten. Bij zonnig weer zet ik de gieter eerst enkele uren in de zon. Bij de eerste en tweede spoeling giet ik dan telkens 1 gieter regenwater langs het wasmiddelbakje in de machine. Het dekt niet het volledige leidingwatergebruik maar is eenvoudig en heeft, buiten de gieter, geen investering nodig.

  12. PlasticMinimalist

    De wasmachines die aangedreven worden door een fiets spreken me wel aan. Natuurlijk is dit arbeidsintensief, net als wanneer je met de hand zou wassen, maar dan kun je de was doen in plaats van een uur sporten. Heb je daar weer een tijdwinst. Vereiste voor mij zou dan wel zijn dat het een goede fiets is. Die op de eerste video ziet er helemaal niet comfortabel uit. De fiets op de tweede video lijkt al veel fijner. Wel jammer dat zo’n fiets-wasmachine veel plaats opneemt.

    Je noemde luiers voor de kleine. In China gebruikt men vaak helemaal geen luiers, maar zit er in plaats van een luier een gat in de broek van de baby, bij het achterwerk. Als de baby wil plassen of poepen, houden de ouders het kindje boven een toilet (of gewoon boven de bosjes in een park…). Heb je zo’n soort strategie ook overwogen? Ik heb geen idee hoe deze methode van zindelijkheidstraining werkt, maar het scheelt wel een hele hoop luiers en/of was.

  13. Jody

    Af en toe op 90 graden wassen is wel belangrijk voor het onderhoud van je machine. Al het vuil wordt er dan uit gespoeld.
    Hoe lang zou je moeten trappen op zo’n twister of gira dora?

  14. Sarah

    Dag Evelien,
    wij wonen in Argentinie en hier zijn natuurlijke bacterieen voorhanden die je in je tank kan doen, daardoor is het algenprobleem direct opgelost. Wij zelf hebben onze watertank op 8meter hoogte, daardoor hebben we niets nodig van pomp.

  15. Roosje

    De Laundry Pot valt tegen.
    Het is handig voor wasgoed dat niet echt vuil is, maar een opfris beurt kan gebruiken.
    Voor echt vuile kleren zoals een modderbroek of zo is het zeker geen aanrader.

  16. Lieve Pepermans

    Heb als alleenstaande niet eens zoveel was meer te wassen. Zou het heel graag willen doen met de GiraDora en liever niet met de twister maar waar is die te koop.

  17. Slobberbone

    Hier gewoon aangesloten op de hr ketel en bij was van 60 graden verbruik hij slechts 0.09 Kw/h per wasbeurt en 75 liter gasverbruik.

    Zuiniger kan ik niet wassen en toch indien nodig op hoge temperaturen voordelig en goed schoon 🙂

  18. vroon

    Een tip: Vlekken zoveel mogelijk onmiddellijk verwijderen met veel water en de was van tevoren lang weken (katoen, linnen) doet al het meeste werk. Gebruik wel koud of lauw water. Vroeger ging na het badderen in de tobbe op zaterdag, de was met vlekken erin (tegen die tijd was het water lauw of koud en zat er natuurlijk ook zeep in, want iedereen badderde na elkaar in hetzelfde water). Op zaterdag werd ook het onderlaken en sloop van alle bedden (bovenlaken werd dan onderlaken) en de kleding verschoond. Dat stond dan ergens in een bijkeuken of in een kapschuur tot maandagochtend (want op zondag werd natuurlijk geen werk verricht). Vieze vlekken die door het weken niet helemaal verdwenen waren (b.v. bloedvlekken, grasvlekken, fruitvlekken, vieze boorden, werden dan met een borsteltje met ossegalzeep of groene zeep op een wasbord verwijderd en de alles werd in hetzelfde water opgewarmd met wat extra soda tegen de kook aan (eventueel in etappes al naar gelang hoeveel was je had) dat liet je dan weer wat afkoelen tot warm en er werd intussen met een houten stamper of pollepel wat in rondgeroerd of gestampt. Vervolgens werd het warme water gebruikt voor de bonte was en de witte was werd gespoeld zodat alle zeepresten eruit waren. Dat ging dan door de wringer (droger dan de meeste centrifuges) en vervolgens aan de lijn, liefst buiten al dan niet onder een overkapping of voor wie genoeg plek had uitgespreid op een bleekveldje. Bij mooi weer kon de was dan na een uur weer gevouwen en/of gestreken. Witter dan deze was heb ik met volautomatische wasmachines nooit meer een was gezien. De bonte en fijne was werd natuurlijk niet opgekookt en wrijven met een borstel gebeurde natuurlijk niet op b.v. zijde of wol. Overigens werden kleine, fijne wasjes niet altijd op maandag gedaan maar hoe het uitkwam met een paar stuks zoals je nu ook nog zou doen met wollen truien of zijden sjaals.

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @vroon: Ook deze reactie is net als je andere reactie geweldig om te lezen. Super om te horen hoe het er vroeger aan toe ging, kunnen we nog veel van leren. Merci om dit te delen!

  19. Maria

    Hallo,
    Ik gebruik ook niet veel mijn wasmachine. Als ik een kleine was heb,
    dan doe ik dat met de hand en laat het drogen buiten op een rek.
    Als ik het binnen moet drogen, steek ik het eens in de wasmachine
    om te laten uitwringen.

  20. jacques

    om het water in tanks van campers goed te houden en bacteriegroei te voorkomen wordt vaak van katadyn micropur gebruikt. 1 gram per 100 liter. maar dit is alleen geschikt voor leidingwater het stopt voor een periode van 6 maanden bacteriegroei. bij herhaling aan het eind van die periode kun je de termijn verlengen tot maximaal 1 jaar.

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @jacques: Dit zou ik echt nooit gebruiken, omdat het gebruik maakt van zilverionen wat zeer schadelijk is voor het aquatisch milieu. Zie ook de info in mijn blog “Groener wassen” en dan onder de paragraaf “wassen met ioniserend zilver”.

  21. Anny

    Leuk en informatief, dank! De James handwasher lijkt op de oude hand- en langzaamwassers van vroeger. Laatste brachten de was wel electrisch in beweging, maar moesten wel zelf gevuld worden met (warm) water. Het water werd in de wasketel op het gasfornuis opgewarmd en dan in de machine gedaan. In die wasketel werd ook de (witte) kookwas gewassen. Op de machine zat een wringer om het water uit de was te wringen, alvorens het aan de lijn ging; goed alternatief voor de centrufuge. De bovenladers die daarna kwamen hadden ook al veel voordelen t.o.v. de huidige (computergestuurde) wasmachiners: je kon zelf bepalen hoelang de was draaide, zelf warm water toevoegen, vooraf of tussentijds laten weken en er tussentijds was bij doen (bijvoorbeeld na afkoeling van het water, kledingstukken die op lagere temperatuur gewassen moesten) en zo efficiënter wassen. Een (2e hands) bovenlader (zonder of met losse centrifuge) of liever nog een langzaamwasser zie ik als goede vervanging voor als mijn (inmiddels 15 jarige ) wasmachine het begeeft. En overdag wassen als de zon schijnt op de zonnepanelen.

  22. Es

    Ik heb sinds kort de Mobile Breathing Washer. Ik ben blij verrast en vind het een geweldig ding! Het wast echt schoon. Het centrifugeren doe ik in de wasmachine op de zonnepanelen. Maar ik ga het niet voor al mijn was gebruiken, want ik heb teveel was met 5 personen. Dus het gaat niet mijn wasmachine vervangen, maar ik wil het erbij gaan gebruiken, zodat ik minder wassen hoef te draaien in mijn wasmachine.

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Lonneke: Die kende ik nog niet, bedankt voor de tip!
      Wel enkel geschikt voor kleine wasjes, dus geen volledige vervanger voor de wasmachine.
      Maar misschien wel beter dan de Twister, WonderWash en de LaundryPot, omdat er geen onderdelen van kapot kunnen gaan.

  23. Craut Conny

    Beste Evelien, ik gebruik het badwater (2 personen in gewassen, 1x per week) voor de was. Ik giet het met de emmer (giettuit) via het waspoederbakje in de wasmachine. Voordeel: het water is al warm, waardoor je zoals je zegt 80% energie bespaart op de elektriciteit. En de warmte van het badwater is niet weggegooid. Spoelen doet de machine dan wel op leidingwater of regenwater. Ik bespaar ook enorm op stroom maar heb wel een stofzuiger die niet stukgaat, geen filters gebruikt en een heerlijke geur in huis verspreid. Hij filtert in water dat je gewoon in het toilet kan gieten na afloop, aan het water voeg ik enkele druppels essentiële olie toe. En omdat die via een ander systeem werkt en zich nooit vacuum kan zuigen maakt die ook de helft minder lawaai. Het voordeel is dat die heel fijn stof uit de lucht wast. Ik gebruik hem maximum 1x per maand vooral voor het verwijderen van dierenharen die je niet zo goed van zachte oppervlakken krijgt met de bezem. Ik heb hem al 16 jaar en hij werkt nog perfect!! PS: zonder zonnepanelen slagen wij erin 1850kWh per jaar te verbruiken.

  24. Kris

    Hey,
    per 10 meter krijg je een druk van 1bar. Om aan je minimum druk van 1.5bar te komen zou je de ton op 15 meter moeten kunnen plaatsen wat volgens mij niet echt haalbaar is.

  25. Pingback: Tiny House rondleiding - Groene Avonturen

  26. Elke

    Hallo, ik ben ook op zoek naar wasmachientje zonder elektriciteit, zelf draaien (of trappen). Bovenstaande info is zeer nuttig, een lijstje! Details ontbreken me wel: hoeveel kilo wasgoed kan erin bij de twee handdraaiertjes? Bijvoorbeeld een tweepersoons dekbedovertrek? Helaas nog niet (tweedehands) gevonden wat ik precies ga aankopen. Desnoods zelf wat knutselen. Bij de (dure) Laundrypot hierboven vroeg ik me af: hoe blijft dat ding op tafel/aanrecht staan terwijl je draait? Bij Wonderwash zie ik zuignappen onderaaan… Deels omdat ik zelf al op idee was gekomen om gewoonweg slazwierder te gebruiken. Er bestaat daar groot formaat van uit gaarkeukens/horeca, van 10l 🙂 En zou het niet mogelijk zijn om aan de Wonderwash zelf een soort binnenmandje toe te voegen zodat je kan centrifugeren?

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Elke: Met mijn site wil ik laten zien welke opties er allemaal zijn. Het is niet mijn bedoeling hier een gedetailleerde alternatieve-wasmachine-vergelijkingssite op te richten 😉 Dus wil je meer detail-info, internet is your best friend!

      En probeer het gewoon zélf eens om in de Wonderwash een binnenmandje toe te voegen. Fijn als je me jouw ervaring laat weten, dan kan ik dat hier posten.

  27. Nico

    we wassen ook met regenwater en hebben het regenvat in de grond. In plaats van een hydrofoorpomp kan je ook een ‘bootpomp’ erop zetten, een drinkwaterpomp. deze kan het water opzuigen en stuurt het met voldoende druk door naar de wasmachine. Een drinkwaterpomp van een bood gebruikt 80 watt (0,08 kwh)per uur en een Hydrofoor vaak 1000 watt per uur of zelfs meer.

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.



Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.