Groener wassen

Een tijd geleden schreef ik al over alle mogelijkheden van alternatieve wasmachines.
Nu na de geboorte van onze zoon, draait onze wasmachine met zijn wasbare luiers weer overuren. Tijd om deze theorie eens in de praktijk te gaan toepassen of we groener kunnen gaan wassen!

Handpomp in plaats van hydrofoor

En dus ook tijd om een oplossing te bedenken voor het hydrofoor-dilemma (pomp). Want onze wasmachine wordt voorzien van regenwater uit de regenwaterput maar dit werd opgepompt met een hydrofoor (pomp). Deze hydrofoor verbruikt ontzettend veel elektra en ik vroeg me telkens af of de milieuwinst die je maakt door regenwater in plaats van leidingwater te gebruiken wel opweegt tegen de toegenomen elektriciteit die je door de hydrofoor verbruikt?

Verschillende lezers van mijn blog attendeerden me er op dat ik in plaats van de automatische hydrofoor gewoon de wasmachine zelf met de hand met regenwater kan vullen.
Zo simpel en zo geweldig, bedankt voor de tip!
Dus we hebben de elektrische hydrofoor in de garage nu vervangen door een handpomp.

Deze handpomp met regenwater uit de put heeft drie voordelen:

  1. We hebben ook wel regentonnen en een bovengrondse tank in de tuin staan, maar dat water is minder helder dan uit de put.
  2. Plus bevriest het water in de put in de (hardere) winters niet en dat in de regentonnen/tank wel. Dus door die handpomp hebben we zelfs in de winter beschikking over regenwater.
  3. Ook hoeven we op deze manier nooit in de kou, regen, sneeuw of in het donker naar buiten om regenwater te tappen!

We vullen onze wasmachine nu dus handmatig met regenwater.
Hierbij de volgende twee opmerkingen:

  1. Het regenwater in het wasmiddelbakje vullen we met een gieter zonder de sproeikop, zodat we het regenwater zonder morsen in het wasmiddelbakje kunnen doen.
  2. Je moet tijdens de wasbeurt dus gieters met regenwater paraat hebben staan. Als je niet op tijd water bijvult, stopt de wasmachine wel, maar dat betekent dat de wasbeurt dan wel nog langer duurt. Na een paar keer weet je wanneer de wasmachine tijdens het wasproces weer om water vraagt en dan kun je er op tijd bij zijn om te vullen.
    Je kan met deze methode de wasmachine dus niet meer aanzetten, vertrekken en thuis komen terwijl de was ondertussen gedaan is.

Off-grid wasmachine?

Het eerste probleem van de hydrofoor is dus opgelost, nu nog zoeken voor een duurzamer alternatief voor onze huidige wasmachine.

We hebben eerst gekeken voor een off-grid model, dus eentje zonder elektra.
De WonderWash hadden we zoals al beschreven slechte ervaringen mee.
De LaundryPot en Twister zijn te klein. Voor een kleine was als je zonder ondergoed zit gaat dat prima, maar niet voor kilo’s wasgoed per week.
De GiraDora zou wel kunnen, want die is veel groter, maar helaas niet hier verkrijgbaar. Ditzelfde geldt voor de James Hand washer.

Semi-automatische wasmachine

Dus we hebben onderstaande semi-automatische wasmachine gekocht.
In Suriname gebruikte ik een semi-automatische wasmachine van het merk LG. Ik heb lang gezocht, maar kon die helaas nergens in Europa of in de VS vinden, enkel in India.
Hier zijn enkel kleinere semi-automatische modellen te koop voor de doelgroepen studenten, appartementbewoners met weinig plaats en kampeerders. Maar als je de reviews van deze modellen leest, blijkt dat ze ook zeer vaak toegepast worden in gezinnen.

Capaciteit
Ons oude wasmachine heeft een capaciteit van 5 kg. Dit apparaat heeft een capaciteit van 4,5 kg.
De nieuwe volautomatische apparaten hebben tegenwoordig allemaal een capaciteit van 7 à 8 kg. Maar wij hebben helemaal geen behoefte aan een grotere capaciteit dan we nu hebben. Want we willen onze wasbare luiers vaak wassen, niet dat die een halve week in de luieremmer moeten wachten tot we eindelijk een volle was hebben.
Dit geldt niet enkel voor luiers, maar ook voor kleding. Met een grotere wasmachine, moet je langer wachten tot de wasmand vol is, wat dus betekent dat je meer kleding moet hebben. Wat wij niet willen, want we willen van alles juist minder in plaats van meer hebben!

Goedkoper
Een semi-automatische wasmachine is véél goedkoper in aanschaf dan een volautomaat. We hebben voor ons model inclusief internationale verzendkosten nog geen €100 betaald. Terwijl een nieuw volautomatisch model €700 kost.

Simpeler apparaat
We hebben ons ter vergelijking ook even georiënteerd op een volautomatisch wasmachine, maar wat een overload aan modellen heb je dan! En al die technische specificaties, ieder merk heeft weer zijn eigen vernuftjes. En ik wil dat dan ook allemaal begrijpen en met elkaar kunnen vergelijken, maar door al die verscheidenheid zie je door de bomen het bos niet meer.
En ik heb geen tientallen verschillende wasprogramma’s nodig, maar slechts twee, één voor 30° en één voor 60°.
Ik vind dus al die extra opties die gepresenteerd worden als een voordeel, helemaal niet een pluspunt. Moet je nog gaan kiezen welke wasprogramma je gaat nemen: energiebesparend, supereco met koud water, vlekken, anti-allergie, verkort, superkort van 20 minuten, etc.
Ook wil ik niet kiezen tussen een ronde of druppelvormige wastrommel. Of wel of geen aanwezigheid van een lampje in de trommel… Ja, je kan het tegenwoordig zo gek niet bedenken!
Tevens is het besturingssysteem het meest kwetsbare onderdeel van een wasmachine. Een wasmachine gaat niet kapot omdat de wastrommel uit elkaar valt, maar omdat er vaak een technisch probleem optreedt. Dus hoe minder technische vernuftjes, hoe minder kans op storingen en dus een langere levensduur.

Voordelen:
– korter wasprogramma
– minder elektra, off-grid mogelijkheid
– simpeler machine
– goedkoper in aanschaf

Nadelen:
– water eerst extern opwarmen
– je bent wel actief een half uurtje met het wassen bezig, we vinden dit trouwens niet echt een nadeel, want liever een half uurtje werk, dan een apparaat wat paar uur energie vreet.

Semi-automatisch: slecht wasresultaat
We hebben ons semi-automatische wasmachine twee weken geprobeerd, maar de was kwam er niet geheel schoon uit. We baalden er flink van.
Uiteraard wilde ik weten waarom dit wasmachine minder goed waste dan een normaal wasmachine?

Een semi-automatische wasmachine is een bovenlader, want je laadt hem langs de bovenkant.
In de categorie bovenladers heb je wasmachines met een verticale as en met een horizontale as.

  1. De bovenlader wasmachines met een verticale as zien er uit zoals onderstaande afbeelding.
  2. De bovenlader wasmachines met een horizontale as hebben de wastrommel op dezelfde wijze als een normale (volautomatische) wasmachine.

Een semi-automatische wasmachine is dus een bovenlader met de verticale wastrommel. En dit werkt minder goed dan een horizontale wastrommel. Want in een horizontale trommel wordt het wasgoed “opgetild” tot 3/4 van de hoogte van de trommel en vervolgens valt het wasgoed weer naar beneden. En precies dat proces is wat je was schoonmaakt. Dat is dus ook de reden dat een overvolle trommel niet goed schoon wast, het wasgoed maakt dan geen goede “plons” terug in het water waardoor het vuil niet goed losgeslagen wordt.

Met een verticale wastrommel kun je je was wel goed schoon krijgen als je in verhouding veel meer zeep gebruikt. Maar ja, dat is natuurlijk niet milieuvriendelijk!

We hebben overigens geen spijt van onze aankoop van de semi-automatische wasmachine. Ik wilde dat altijd nog eens testen. En dat hebben we nu dus gedaan en zijn we weer een ervaring en kennis rijker.
Anders zou ik me telkens blijven afvragen of een simpeler wasmachine net zo goed werkt.

Innovaties

Voor de lezers die een nieuwe volautomatische wasmachine overwegen, er zijn verschillende innovaties op de markt wat betreft wasmachines.

Eco-bubble
Zo heb je de Eco-bubble, hiermee wordt gebruik gemaakt van lucht en water om het wasmiddel op te lossen voor het wasprogramma begint. Zo worden reinigende schuimbellen aangemaakt die sneller doordringen in de stoffen dan geconcentreerd wasmiddel. Daardoor wordt kleding met koud water net zo schoon als met warm water en zo zou je energie besparen.
Het programma Volt heeft getest of dit inderdaad wel zo goed werkt als beweerd wordt en dat blijkt dus niet het geval te zijn!

Wassen met ioniserend zilver
De Silver Wash-functie van Samsung maakt gebruik van de natuurlijke reinigingskracht van ioniserend zilver. Daardoor wordt kleding niet alleen schoon, maar ook bacteriën worden gedood en kleding blijft tot een maand na het wassen beschermd tegen nieuwe bacteriën. Deze revolutionaire wasmethode met koud water bespaart niet alleen energie doordat er minder warm water nodig is, maar het zorgt ook voor een hypoallergene dieptereiniging, zonder bleekmiddel of andere chemicaliën die kleding kunnen beschadigen of de huid kunnen irriteren.

Dit lijkt te mooi om waar te zijn en dat is het helaas ook. Want het blijkt hier om nanodeeltjes zilver te gaan die een anti-bacteriele functie hebben waardoor de was dus schoon wordt en er ook voor zorgt dat kleding niet meer zweet gaat ruiken. Die nanodeeltjes komen in ons mariene milieu terecht en hebben daar een giftige werking.
tevens kunnen door dit nanozilver met die antibacteriele werking de goede bacterien tijdens de waterzuivering hun werk niet meer kunnen doen.
Dus dit is absoluut geen goede ontwikkeling met betrekking tot wassen.

Conclusie: elektrabesparing en verrijking van kennis & ervaring

Door de installatie van de handpomp in plaats van de hydrofoor realiseren we:
– minder herrie
– weer een elektrisch apparaat minder en dus ook minder afhankelijk
– elektriciteitsbesparing

Nu verbruikten we nog 400 kWh per jaar, ter vergelijking een gemiddeld gezin heeft een verbruik van 3500 kWh/jaar. Ben benieuwd hoeveel ons elektriciteitsverbruik gaat zijn nu de hydrofoor is uitgeschakeld!

De semi-automatische wasmachine heeft helaas niet het gewenste resultaat gegeven dat we gehoopt hadden. Maar nu weten we dat en hoeven dat ons voortaan dus niet meer af te vragen. We zijn zo een ervaring rijker en hebben door het zoeken naar een verklaring ook weer nieuwe kennis vergaart.

Vervolg…

Lees het vervolg in mijn blog Wassen zonder elektra.

Lees ook over wassen:
Wasmachine alternatieven
Wasmiddel maken
Wasmiddel gekleurde was

Lees ook over water:
Zonnedouche
Gratis warm water
Douche met regenwater

Vers van de pers

Gisteren stonden we met twee pagina’s in de Gazet van Antwerpen.
Klik op de foto om het artikel te lezen:


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


35 thoughts on “Groener wassen

  1. Lieve Pepermans

    Ik ben heel erg geinteresseerd in de Giradora, zoals in elke eigenhandig (voetig) aangedreven machine en zou mij die eventueel ook willen aanschaffen. Ik leer hier ten gepaste tijde graag meer over. Bedankt voor het delen van je expertise. Je gaat altijd net dat ietske verder dan ik uit mezelf bereid ben om te gaan

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Lieve Pepermans: De GiraDora lijkt mij van off-grid machines ook de beste omdat deze een veel grotere capaciteit heeft. Maar hierbij heb je ook een verticale “wastrommel” die minder goed schoon wast dan een horizontale wastrommel. Omdat in een verticale wastrommel het wasgoed dus enkel rondgedraaid wordt, terwijl bij een horizontale trommel het wasgoed telkens in het water plonst en juist dat geeft een goede waswerking. Dus ik vrees dat de GiraDora (net als de semi-automatische wasmachine) niet zo proper wast als een normale wasmachine.
      Beter zijn dan de wasmachines op fietskracht (onderaan vermeld in de blog Alternatieve wasmachines) omdat je daarbij dus ook een horizontale “wastrommel” hebt.

  2. Liesbeth

    Hallo Evelien,

    Heb al 8 jaren een toplader (zoals op het fotootje)die ik over gekocht heb van een collega toen die 1jaar oud was. Ik heb nooit problemen ondervonden en hij werkt prima. Mijn was is altijd proper. Vind het vreemd dat jij problemen ondervind. Ik was vooral korte (versnelde) programma’s op 4O en 6O en gebruik sinds kort mijn zelfgemaakt wasmiddel naar jou recept. Het enige wat ik nu wel doe is mijn wasmiddel in een bolletje bij in de trommel steken omdat er anders te veel wasmiddel verloren gaat als ik de klep dicht doe. Mijn eigen wasmiddel is iets lopender dan wasmiddel uit de winkel.

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Liesbeth: Er zijn twee verschillende topladers, met een verticale en met een horizontale trommel. In Europa worden voornamelijk topladers met horizontale wastrommels verkocht en die wassen goed. Het maakt dus niet uit of je een horizontale wastrommel vult langs de voorkant (normale wasmachine) of langs de bovenkant (toplader).
      Enkel een toplader met een verticale trommel zoals op de linker afbeelding wast dus minder goed schoon. En dat was ook het geval bij de semi-automatische wasmachine.

  3. hugo

    Mooie artikel. Dat over Wasmachine alternatieven e.a. trouwens ook.
    We kunnen al veel besparen door gewoon minder te wassen. We wassen textiel veel te vaak. Absoluut niet nodig om dat dagelijks te doen. (Ik heb het over kleding, niet over luiers.)

    Ik kopieer/verkort even uit t-over-leven:
    Net als bij schoonmaken zijn ook voor het wassen van stoffen dezelfde vijf factoren van invloed: temperatuur, duur, mechanische werking, product en schuurmiddel.
    Fiets-wastrommels zijn mede daardoor vaak minder interessant dan ze lijken. Ze draaien te snel. Door de centrifugaalwerking draait de was tegen de trommel (als bij het zwieren in de machine), en verdwijnt deze factor. Kijk maar naar de draai-traagheid van een wasmachine.

  4. Peter

    In geval van een hydrofoorgroep (pomp) zijn de modellen met een drukreservoir veeeel zuiniger in verbruik dan die met een elektronische drukregeling. Deze laatste heeft een constant stand-by verbruik voor de elektronica. De modellen met drukvat werken met een ‘mechanische drukschakelaar’ die in rust helemaal geen energie verbruikt. Bij watervraag wordt ook eerst het water in hett drukvat opgestuwd, enkel als de druk daalt onder de ingestelde waarde zal de pomp terug aanslaan om water bij te pompen tot het voorraad-drukvat weer vol is en op druk staat.

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Peter: Maar een handpomp is nog zuiniger dan een hydrofoor met een drukreservoir. En stiller. En we zijn weer minder afhankelijk van elektrische apparaten.

  5. NoudWelten

    Zorg dat je een klein waterreservoir hebt dat hoger staat dan de wasmachine en sluit die aan op watertoevoer van de wasmachine. Geen gedoe meer met gieters, je hoeft enkel en alleen het waterreservoir bij te vullen.

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @NoudWelten: Ja daar hadden we ook al gedacht zoals in de blog van Wasmachine alternatieven staat beschreven. En in theorie is dat een geweldige oplossing. Maar om dat in de praktijk te realiseren?
      Dat betekent dat we een regenwatertank of reservoir binnen in de garage moeten installeren, want buiten bevriest het hier in de winter. En die tank/reservoir neemt daar dan de nodige ruimte in beslag. Vervolgens moeten we een gat in de muur maken voor een pijp van de regenpijp buiten naar de tank/reservoir binnen. En dan moeten we nog een gat maken in de muur van de garage naar de berging voor een pijp van de tank/reservoir naar de wasmachine.
      Daar wordt het huis niet mooier op en ik wil niet dat ons huis er “provisorisch” uit gaat zien.
      Terwijl er al een grote regenwaterput in de tuin ligt met een pijp naar de garage. Veel gemakkelijker en mooier om van die faciliteit gebruik te maken door de hydrofoor simpel te vervangen door een handpomp.
      Vandaar dat we voor deze optie hebben gekozen.

    2. pascal de gier

      vraagje: als je een normale voorlader afkoppelt van de waterleiding en aankoppelt op bv een jerrycan met (regen)water
      1 heb je dan wel genoeg waterdruk?
      2 hoeveel water moet er dan in de jerrycan zitten voor 1 wasbeurt?

      groet,
      pascale

      1. GreenEvelien Bericht auteur

        @pascal: Je ziet hierboven al mijn antwoord op je eerste vraag staan.
        Zoals ik vermeldde tijdens de webinar Off-Grid, dat hangt af van welk type wasmachine je hebt én je hoeveelheid was. Je hoort vanzelf wanneer je er teveel water in doet, dan gaat hij het water afpompen, gewoon proberen!

  6. Marianne

    Hallo Evelien,
    Interessant om jouw ervaring hiermee te lezen.
    Ik ben wel benieuwd wat je volgende stap is? Op zoek naar een andere oplossing of bij het oude blijven?
    En is er ook verschil in kwaliteit/wasresultaten van de semi-automatische machines? Je noemt bijvoorbeeld de LG die je destijds gebruikte. Was het resultaat daarvan beter?
    Groet, Marianne

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Marianne: Voorlopig laten we het bij de oude situatie. Als iemand een mogelijke nieuwe oplossing heeft, sta ik daar uiteraard voor open!
      Er zal natuurlijk verschil zijn tussen de semi-automatische wasmachines onderling en dan met name capaciteit en vermogen, zoals dat bij de volautomatische wasmachines ook het geval is. Maar de werking van alle semi-automatische wasmachines berust op hetzelfde principe, namelijk een verticale wastrommel waarin het wasgoed dus enkel rondgedraaid wordt en niet in het water plonst zoals bij een horizontale wastrommel.

  7. Gunther

    Zeer uitgebreid artikel, fijn ook om te lezen dat je ook zegt wanneer iets niet goed is… dit komt de geloofwaardigheid van je blog enkel ten goede. Kan je even laten weten waar je die handpomp gevonden hebt (merk) – Ik ben al eens op zoek gegaan naar een degelijke handpomp maar dan kom je al snel bij de gietijzeren (sier)pompen uit. Die van jouw is (denk ik) in roestvrij staal?

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Gunther: Merci!
      We hebben deze handpomp gevonden in de lokale ijzerwinkel en is van het merk “Pressol”. Een gietijzeren (sier)pomp zal ook goed werken hoor, alleen vonden we die zo zwaar en kolossaal om binnen aan de garagemuur op te hangen, vandaar dat we voor de afgebeelde versie hebben gekozen.

  8. Sandrine

    Als mijn kinderen jonger waren, gebruikte ik de water van hun bad om de wasmachine in te vullen, direct na hun bad. Zo was de water nog een beetje warm, en moeste de wasmachine water minder verwarmen.
    Nu lukt dat niet meer, wij nemen alleen douches.
    Het nadeel van met de hand de wasmachine vullen, is als wij te veel water in de machine doen. De machine zal meer water dan nodig verwarmen, en daar is er een energieverlies.

  9. Theda

    Die verticale as is toch een langzaamwasser zoals dat vroeger heette? Maar in dit geval lijkt mij goedkoop=duurkoop. Het zijn wasmachines voor de camping. zo staan ze geadverteerd, zojuist nog bij buienradar. Wil je echt anders wassen dan de was koken in een wasketel ( ’s avonds) op een industriebrander of zo. Uitzetten bij het naar bed gaan en dan ’s morgens ( eventueel nog opwarmen) in een zinken teil kieperen en na wassen met wasbord en wasborstel. Deze teil staat dan op een bok met aan de andere kant ook een teil met spoelwater. boven op de bok een wringer plaatsen en daar dus de was doorheen draaien zodat het in de andere teil valt. Dan kan in het sop de lichte en donkere was gewassen worden. Na de eerste keer spoelen even centrifugeren en dan weer spoelen. zo deed mijn moeder het in de jaren 50, later kwam de langzaamwasser met verwarming dus zonder wasketel en na het wassen centrifugeren en meerdere keren spoelen. Alhoewel ik wassen leuk vind, zou ik niet hiernaar terug willen. Ik let wel op dat ik zo weinig mogelijk was heb, goed sorteer en niet elke handdoek, theedoek direct in de was gooi. Alleen op schone vaatdoeken let ik nauwkeurig.

  10. lieveheersbeestje

    Tja, ik zou wel een alternatief willen, maar met een volwassen kind, een puber van 1.85 meter en een aanstormend tweede puber, een man en een jongen van negen die altijd graag buiten speelt, is de wasmachine iedere dag gevuld. (vergeet ik mijzelf hier nog bij!)
    We hebben wel een zuinig machine waar acht (!) kilo in kan, maar ja.
    Ook hebben we gewoon drie dagen de kleding aan, al dan niet met luchten tussendoor. Al wil dat bij de jongste niet altijd lukken natuurlijk, die is soms gewoon vies van het buiten voetballen en knikkeren.
    Nee, ik herinner mij de tijd dat we nog met z’n tweetjes woonden en aan twee wasjes in het weekeind genoeg hadden, en dat was ook nog eens een klein machientje…
    In ieder geval hebben we de kinderen bewust gemaakt van het feit dat wassen geld, water en tijd kost en dat je zuinig met je kleding moet omgaan. Ook een vlek kun je best even zelf verwijderen en als het droog is kun je het kledingstuk nog best aan. Ook droog ik alles gewoon op rekken en aan de lijn, dat scheelt ook weer.
    Maar ja, tijden veranderen, pubers gaan sporten (en douchen) enz… Tja, voorlopig houden we het maar op de gewone wasmachine. Maar als we ooit weer met minder wonen, dan hoop ik dat er een alternatief is uitgevonden!

  11. PlasticMinimalist

    Wat fantastisch dat je zo’n uitgebreid artikel hebt geschreven over wasmachines. Ik begon me toevallig een paar dagen geleden af te vragen wat jullie uiteindelijk hadden gekozen (ik las een tijdje terug je eerdere post over de zoektocht naar een wasmachine). Hier in Peking hebben we een verticale bovenlader. Na een paar weken wassen vraag ik me inmiddels af of mijn kleding er niet sneller van slijt. Een van mijn shirtjes zag er gisteren echt een beetje versleten uit na een wasbeurt. Het leek dat de stof dunner was geworden.

    In Zweden is er op de meeste plaatsen trouwens een geweldige oplossing voor wasmachines. Appartementsgebouwen hebben samen één wasruimte. Waar ik destijds woonde deelde we met zo’n 25 appartementen één wasruimte met twee machines. Zo hoef je zelf geen wasmachine te kopen en kun je samen investeren in een wasmachine die energiezuinig is en goed wast. Het scheelt ook plaats in je huis.

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @PlasticMinimalist: Je hebt dus twee verschillende bovenladers, met een horizontale en met een verticale trommel. En van die met een verticale trommel heb je ook weer twee versies, met het draaimechinisme onder de trommel of met het draaimechanisme in de trommel, wwaarbij een soort “schoepen” in de wastrommel zitten. En bij dit model slijt je kleding inderdaad veel sneller!
      Het model dat wij hadden gekocht had het draaimechanisme overigens wel onder de trommel zitten, dus hadden we geen last van eerdere slijtage.

      Ik vind het een super idee om een wasmachine te delen met buurtbewoners, net als bijvoorbeeld een boormachine, decoupeerzaag, etc!

  12. Tara van Marwijk

    Hallo Evelien,

    Ik had je pas bij de uitzending van ‘Melk en honing’ gezien en was geïnspireerd door jullie levensstijl. Ik vind het leuk dat ik kort daarna je website ontdekte. Je hebt zoveel dingen die ik op enige wijze zeker kan toepassen in ons leven, waarmee ik de kwaliteit van ons leven kan vergroten. En niet allen van ons leven maar van de natuur en de toekomst van onze kinderen: dank je wel dat je je passie en je ervaring en kennis deelt!

    En waarom ik reageer: ik las bovenstaande gesprekken en kwam op een gedachte.
    Noud Welten reageerde op 25 mei jl. Met het idee van een klein waterreservoir hoger dan je wasmachine die je direct aansluit op de watertoevoer van de wasmachine. Hierop antwoordde je dat jullie het overwogen hadden maar dat er zoveel bij kwam kijken dat jullie dat niet wenselijk vonden.

    Maar wanneer je het nu heel simpel houdt??
    Ik schat in dat jij aardig precies weet, of kan berekenen, hoeveel water je wasmachine verbruikt tijdens één wasbeurt.

    Wat als je nu een waterreservoir zou plaatsen die niet veel groter is dan die hoeveelheid die je gebruikt tijdens één wasbeurt??

    En die volledig vult met gieters/emmers, of hoe dan ook, voor elke wasbeurt. En dat dat reservoir dus alléén aansluit op de wateraansluiting vd wasmachine, en verder geen aansluitingen op regenpijpen en geen gaten in muren en al die poespas?
    Dan heb je eenvoud in plaatsing/aansluiting, en eenvoudig gebruik want je hoeft niet langer tíjdens de wasbeurt bij te vullen…en je kunt ook weer aanzetten, vertrekken, en thuiskomen terwijl de was ondertussen gedaan is, èn met dit kleine formaat reservoir kun je er misschien nog iets mee doen (iets omheen maken, of één van een mooi materiaal (bv een houten) waardoor het er niet provisorisch uitziet.
    Wat vind je hiervan?

    Met vriendelijke groet,

    Tara

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Tara van Marwijk: We hadden zelf ook al een dergelijke oplossing bedacht, de vraag is enkel hoe dit praktisch toe te passen?
      Want die bak moet dus boven de wasmachine hangen en hoe giet je dan het water erin?
      Of iedere keer met een gieter een trapje/ladder op.
      Of die bak aan een katrol hangen waardoor je hem op de grond kunt vullen. Maar dan moet die katrol en de bevestigingshaak wel 30 kilo kunnen dragen.

      En het probleem is dat er in de wateraanvoer van de wasmachine een drukmechanisme zit. Je kunt een slang van de kraan op de wateraanvoer van de wasmachine aansluiten, de kraan opendraaien en via dat drukmechanisme “pakt” de wasmachine daarmee enkel water wanneer hij dat nodig heeft.
      Als je een bak/ton met water aansluit, heb je niet voldoende druk en werkt dat drukmechanisme niet om automatisch water te pakken.

  13. Es

    Ik vul hier de stortbak van het toilet met opgevangen regenwater. Maar de laatste dagen is er zo veel regen gevallen, dat ik eigeniljk ook genoeg water heb om regenwater (gefilterd) in mijn wasmachine te doen. Maar hoe doe ik dat precies? Zet ik de wasmachine aan, dan vult de kraan het water in de wasmachine. Als ik gelijktijdig een gieter in het bakje gooi, stopt de wasmachine dan zelf met water nemen zodra er genoeg water in zit?

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Es: De kraan naar de wasmachine dichtdraaien. De wasmachine stopt met draaien als hij te weinig water heeft en geeft vaak dan een melding. Op dat moment vullen we hem met een gieter. Hier horen we een klik als hij voldoende water heeft en verdwijnt de melding.
      Het is dus even een paar keer uitzoeken wanneer en hoeveel je moet bijvullen. Wij hebben nu een papiertje bij de wasmachine opgehangen dat hij bij zoveel minuten weer zoveel water nodig heeft.
      Succes!

  14. nadasurf

    Water extern opwarmen ? Ben benieuwd hoe ?

    Oplossing kan zo simpel zijn koop een goede boven lader van degelijke Duitse kwaliteit van jaar of 10 voor eurootje of 50 dan was je zo nog 15 jaar mee 🙂

    Sluit hem aan op warm water kraan en voordeliger kun je niet wassen, elektraverbruik per wasbeurt 0.09 Kw/h 🙂

  15. nadasurf

    Ok maar je wast ook op hogere temperaturen,

    GreenEvelien
    3 maart 2014 at 14:55
    @l stabel: Hier ook witte was en donkere was op 60° (lakens, handdoeken en ondergoed) en de bonte was op 30°.

    Als je machine verwarmd dmv elektra is echt veel duurder.

    Energieverspilling valt reuze mee wasmachine verbruikt daarnaast slechts 75 liter gas en leiding goed warm dus direct warm water ook voor de vaatwasser.

  16. Tine

    Hoi Evelien,
    Ik kwam je blog tegen toen ik eens opzocht hoe ik wat economischer luiers kon wassen. Want wasbare luiers zijn wel leuk, maar als ik het kostenplaatje bekijk met al die extra (voor)wasjes die gedaan moeten worden lijkt het helemaal niet meer op te wegen tegenover wegwerpluiers aan Promoprijs. Jouw blog heeft me geïnspireerd om deels met regenwater te werken. Ondertussen heb ik er een handig systeem uitgedokterd om water in de machine te doen zonder de hele tijd de gieter bij te moeten vullen (zie het ook niet echt zitten om te investeren in extra gieters). Ik heb gisteren een kunststof bak van 40 liter op de wasmachine geplaatst met daarin een stukje tuinslang. Via het systeem communicerende vaten laat ik het water nu in de de wasmachine lopen. Het stukje tuinslang dicht ik af met het trekkertje van een spuitje. Ik moet u gewoon maken dat er voldoende water in de bak staat, maar die is snel aangevuld met enkele emmers. De bak heb ik voorlopig wel op een dichtgeklapte klapstoel gezet die het gewicht verdeeld over de wanden van de machine. Alle spullen had ik in huis, dus het was zonder extra kosten gepiept ;-). Ik besef dat ik reageer op een hele oude blogpost, maar mss kan het ook een ander nog inspireren… Ik vang trouwens ook het “propere” spoelwater op om te hergebruiken. Er zit daar zoveel zeep in dat je er haast opnieuw een wasje mee zou kunnen draaien :p
    Het communicerende vaten systeem zullen we nu ook proberen toe te passen op ons 1000L “palletvat”. Tuinslangetje er in, beetje aan zuigen tot het water komt en dan sproeikop er op om open en dicht te draaien. Veel handiger dan die kraan onderaan die je emmertje gewoon wegblaast nadat je ze met de grootste moeite hebt open gekregen…
    Bedankt voor de inspirerende blogs. Groetjes.

  17. Eer

    Beste Evelien,
    Hoe was je nu inmiddels jullie was? Als jullie zoveel buiten leven, heb je dan ook veel was? Ik kan me voorstellen dat kleding sneller vies wordt bij veel buitenspelen.
    Onze 3 jongens spelen veel buiten en mijn man is automonteur. Wij hebben echt heel veel was per week en hebben nu zelfs een wasmachine van 11kg gekocht vanwege de hoeveelheid was. Handdoeken doen we al 2 of 3 keer mee. Kleding is meestal na 1 of 2 dagen vies bij de mannen. Hoe doen jullie dat? We wassen wel zoveel mogelijk op 30 graden. Dat werkt prima met alleen zand en moddervlekken. Werkwas op 40 en echt vuile was (poepongelukjes)en beddengoed op 60 graden. Groetjes, Eer

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Eer: Onze kinderen zijn altijd buiten en ook mijn vriend sjouwt altijd in de tuin, toch hebben wij niet veel was…
      Hoe we dat doen?
      Ze hebben in hun kast een plank “nette” kleding en een plank “thuis” kleding.
      Zodra de kinderen van school komen, doen ze gelijk hun thuis-kleding aan. Zo blijft hun nette-kleding schoon.
      En hun thuis-kleding gooi ik pas in de was als die stijf staat van de modder, want die wordt binnen een uur toch weer vies.

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.



Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.