Wasmiddel maken


Na het succes van zelf verzorgingsproducten maken, wil ik nu ook zelf schoonmaakproducten samenstellen.

Dit bespaart geld, afval, chemische stoffen en nogmaals heel veel geld.
Tevens kun je hierdoor ook besparen op benzine, want schoonmaakmiddelen en waspoeders zijn vaak grote en zware verpakkingen, waardoor je gemakkelijker met de auto boodschappen doet. Maar dat hoeft dus nu niet meer.

Wij gebruiken wasbare luiers dus er gaat bij ons aardig wat wasmiddel door. We kozen altijd uiteraard voor ecologisch wasmiddel. Tot een lezer van mijn blog me haar recept stuurde om het zelf te maken. Enthousiast ging ik aan de slag en het werkt!
We gebruiken het nu al een paar maanden, onze was is heerlijk schoon en ook geen huiduitslag, want ik krijg gemakkelijk eczeem van chemische schoonmaakproducten.

sodaWat heb je nodig:
– 80 gram soda
– 80 gram zeep
– 5 liter (regen)water
– hervulbare flessen met wijde openingen
– eventueel etherische olie voor een geurtje.


Je kan Sunlight zeep gebruiken, deze bevat echter dierlijke vetten en is dus niet plantaardig.

Marseille-zeep is wel een plantaardige zeep, maar bevat palm-olie dat ontbossingen van het regenwoud veroorzaakt. Dit geldt helaas ook voor bijna alle biologische zepen.
Aleppo-zeep
De enige plantaardige zeep zonder palm-olie is Aleppo-zeep op basis van olijfolie.

Hoe ga je te werk:

 1. Rasp de zeep, dit gaat heel gemakkelijk met een grove keukenrasp
 2. Verwarm 1 liter water
 3. Voeg de geraspte zeep toe en roer totdat deze volledig is opgelost
 4. Voeg de soda toe
 5. Doe hier 4 liter water bij, zodat je dus in totaal 5 liter hebt
 6. Giet het dan in de hervulbare flessen
 7. Als het is afgekoeld, eventueel een paar druppels etherische olie toevoegen
  (niet doen als het wasmiddel nog warm is, want dan verdampt het gelijk)
 8. Het is eerst vloeibaar, maar als je zeep met palmolie gebruikt, wordt het daarna dikker
  Aleppo-zeep is zonder palmolie en daarbij blijft het wasmiddel dus vloeibaar

Aan het tv-programma “Voor hetzelfde geld” heb ik meegewerkt wat betreft energie besparen (zie Inlog donateurs – In de media – Video & audio). Maar ook mijn wasmiddel-recept was voor hen een inspiratie om daarover een filmpje te maken.
De kosten die in dit filmpje genoemd worden zijn op basis van Sunlight-zeep.

Soda heeft een blekende werking, dus ik gebruik dit recept enkel voor de witte was.
Hier staat het recept voor de gekleurde was.

Financiële besparing:
Wij gebruikten altijd Ecover wasmiddel. Dit kost €18,16 voor 40 wasbeurten, ofwel 45,4 cent per wasbeurt.
Mijn eigengemaakte wasmiddel kost slechts 2,5 cent!

Soda kost €2,38 voor 2 kilo, dus 80 gram is 9,5 cent.
Aleppo-zeep kost €4,95 voor 200 gram. Voor 80 gram zeep betaal je dan €1,98.
Voor vijf liter wasmiddel zijn de kosten dus €2,08.
Wij gebruiken altijd 60ml wasmiddel voor een wasbeurt (2 doppen van de hergebruikte ecoverflessen). Uit vijf liter wasmiddel gaan bij ons dus 83 wasbeurten.
De kosten voor 1 wasbeurt zijn daarmee 2,5 cent, een besparing van 95%!

Alternatieve wasmiddelen
Er zijn tegenwoordig veel alternatieve wasmiddelen en tips op de markt:

 • De tip om soda aan het wasmiddel toe te voegen voor de witte was, hebben we ook een tijdje gedaan, maar daar kreeg ons zoontje ontzettende luieruitslag van.
 • Ook hebben we wasnoten en wasmagneten geprobeerd, maar daarmee werd de was echt niet proper.
 • Er zijn verschillende eco-wasballen op de markt, sommige daarvan maken blijkbaar de was wel schoon, maar datzelfde resultaat wordt ook bereikt door de aanbevolen kleine hoeveelheid wasmiddel die je dient toe te voegen zónder de wasbal.
  Hier drie onderzoeksresultaten over de eco-wasballen:
  Consumentenbond en Prof. Fraaije, Universiteit Leiden.

Dat wasnoten en wasballen niet werken, blijkt ook uit onderzoeken van Kassa en Radar:

Met ons bovenstaande recept hebben we wel een propere was en geen uitslag!

Ecologisch leven is dus afval- én geldbesparend!

Heb je vragen?
Dan wil ik je aanraden onderstaande reacties te lezen, want veel vragen zijn al eens door anderen gesteld en ook beantwoord. En ook de reacties, vragen, antwoorden en tips onder mijn blog Wasmiddel gekleurde was.
Als je daar geen antwoord vindt, wil ik je vriendelijk verzoeken mijn blog Inspireren te lezen. En je kan ook een persoonlijk eco-advies aanvragen.

Voor vragen over zelfgemaakt wasmiddel met wasbare luiers, kun je de reacties met antwoorden onder deze blog lezen en ook deze ervaring.

Lees ook:
Wasmiddel gekleurde was
Afwassen om zelf afwasmiddel te maken
Wasmachine alternatieven
Groener wassen


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


119 thoughts on “Wasmiddel maken

 1. Natalia

  Het idee is goed, maar die Sunlightzeep is zeker en vast geen natuurlijke zeep. Kijk eens naar de ingredienten.

 2. Evelien F

  Ik was net vandaag een was aan het afdraaien en vroeg me af of ik mijn wasmiddel kon vervangen. Het lijkt alsof u mijn gedachten leest. Ik heb nog een paar stukken bruine zeep van oma liggen, kan ik die daarvoor gebruiken? En welke soda moet eraan toegevoegd worden (soda die men in vlokken kan kopen of het natriumbicarbonaat)? Groetjes, Evelien

 3. Sabrina

  Over Sunlightzeep heb ik ook mijn twijfels, pure olijf- of Marseillezeep lijkt me ook veiliger. Voor witte was gebruik ik vaak enkel soda ipv wasmiddel en azijn als wasverzachter, werkt perfect. Verder gebruik ik meestal de Eco Balls en dan heb je verder geen wasmiddel nodig, maar misschien zijn die minder praktisch als je luiers moet wassen.
  Maar ik denk dat je voor gekleurde was wel hetzelfde wasmiddel maar dan zonder soda kan gebruiken (dat staat ook al even op mijn “te maken”-lijstje :)), dan een scheutje azijn als wasverzachter erbij (en om zeepresten uit de wasmachine te verwijderen). Die combinatie heb ik al meer gehoord en lijkt perfect te werken. 🙂

 4. Josefine

  Ik dacht ook dat Sunlightzeep niet natuurlijk is, want ik ben er jaren geleden mee gestopt het te gebruiken omdat ik de ingrediënten las. Van Marseillezeep weet ik het niet.
  Al 37 jaar gebruik ik Ecover of Sonnet voor mijn was, waar ik (enkel bij de katoenen witte was uiteraard) ecover bleekmiddel aan toevoeg en het resultaat is fantastisch goed, iedereen vraagt me hoe ik mijn was zo proper en wit krijg. En dan gebruik ik nog niet eens de helft van de aanbevolen dosis. Maar ik ga zeker dit middel zelf proberen maken, dankjewel!

 5. VeggieMo

  Ik ken het recept van het zelfgemaakte wasmiddel maar ik durf het niet in de wasmachine te gebruiken. Ik heb al eens een machine gehad met wasluis. Van die vieze grijze drab die je niet meer uit de machine krijgt.
  Ik heb eens gelezen dat iemand een groter deel soda gebruikte voor wassen in de wasmachine.
  Een paar wasmachines geleden (ik verslijt ze blijkbaar), heb ik een tijd de helft wasmiddel en daar een schep soda bij gedaan. Dit werkte goed en ben ik weer gaan doen. Soms heb ik een was van alleen handdoeken of nachtspul dat nauwelijks vies is dan draai ik de machine op het snelle programma van één uur en doe er ipv awasmiddel alleen een schep soda bij.

  Dit is mijn manier van zuinig zijn met wasmiddel en het zo ecologisch mogelijk doen.
  Ik was trouwens meestal op 30 of 40 graden en eens in de twee á drie maanden doe ik een was op 90 graden om de machine schoon te maken. Dan gaan er dus wel handdoeken en theedoeken bij in 😉

  Groetjes, VeggieMo

 6. Annelies

  Wij gebruiken voorlopig nog Ecover, maar de was proper krijgen is lang niet zo evident (twee kleintjes die graag smossen ed., luiers zijn dan wel weer redelijk proper maar dat is dan op 60°). Wil al wel langer experimenteren met ecoballs, magneten… en is dit laatste dan beter voor milieu dan Eveliens recept omdat je dan geen/minder water nodig hebt? Wil recept anders zeker wel proberen mits goed alternatief voor de sunlight. Wie heeft er met wat ervaring en wat valt aan te raden?
  Alvast bedankt.
  Groetjes, Annelies

 7. GreenEvelien Bericht auteur

  @Evelien F: Hi naamgenoot, hiervoor gebruik je sodakristallen, de soda die in de supermarkt bij schoonmaakartikelen ligt ofwel natriumcarbonaat.

 8. Annelies

  Dag Evelien,
  Bedankt voor de snelle reactie. Ik zal me eens bezig houden met het maken van het wasmiddel. Ik kijk alvast uit naar je recept voor een goede kleurenwas ;). Ben ondertussen verder op je website aan het kijken. Zijn jullie met openbaar vervoer bereikbaar (wij hebben geen auto)?
  Groetjes, Annelies

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Annelies: Graag gedaan! Wij zijn uiteraard bereikbaar met het openbaar vervoer. Je kan de trein nemen tot het station van Vielsalm waar we je graag komen ophalen. Heb je interesse in een rondleiding, een vegan-lunch of diner of wil je blijven slapen in onze Bed&Breakfast? Ik hoor het graag!

 9. An

  Dag Evelien
  Ik heb me vorige week een beetje verdiept in het gebruik van soda, en daar staat dat je toch altijd moet oppassen wanneer je het gebruikt. Het tast namelijk stoffen als aluminium aan. Ben je zeker dat de soda de aluminium elementen in de wasmachine niet aantast?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @An: De wasmachines hebben tegenwoordig allemaal een roestvrijstalen wastrommel, enkel bij zeer oude machines is de wastrommel nog van aluminium. Indien je inderdaad nog een dergelijke wasmachine hebt, is het gebruik van soda zeker afgeraden!

 10. Evelien F

  Dag Evelien,

  ik heb het begrepen. Heb zelfs de vertaling in het Russisch gevonden en blijkt dat ik dit zelfs in huis heb. We gaan zo meteen beginnen aan ons zelfgemaakt wasmiddel.

 11. Tine

  Hallo,
  Ik vraag me af hoe jij je luiers wast. Die van mij blijven vlekken hebben, zowel met ecover als met regulier wasmiddel. Ik weet dat ze bleken bij zon en vriesweer, maar jammer genoeg wil het weer hier vaak niet mee.
  VG

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Tine: Onze wasbare luiers werden in het begin ook niet echt proper, vandaar dat ik toen soda aan het wasmiddel toevoegde, want soda heeft een blekende werking. Maar de billetjes van ons zoontje konden daar echt niet tegen, dus ben ik gewoon weer alleen met waspoeder gaan wassen. Daarna had ik trouwens geen last meer van vlekken op de luiers, ik denk dat het dus ook te maken had met de nieuwheid van de luiers. De luiers zijn nu al ruim drie jaar in gebruik, nu voor ons dochtertje, en zijn iedere keer helemaal schoon.

 12. Lieve Pepermans

  Dag Evelien,

  Ook ik gebruik mijn eigen geproduceerd wasmiddel maar enkel voor de fijne was. Als het wasgoed echt vuil is of bevlekt, krijg ik het daarmee echt niet proper. Ik gebruik wasmiddel op grond van zeepvlokken, gemaakt van palmpitolie waarvan de opbrengst toekomt aan een coöperatieve in Senegal. Nu hoorde ik onlangs dat het winnen van palmpitolie een probleem was voor het behoud van habitat, ik denk van de gorillas. Tja, alles in de natuur heeft zijn betekenis en zijn functie. Het is aan ons mensen om dat evenwicht waar mogelijk te herstellen en te bewaren.
  Wasmiddel op basis van Marseillezeep, al dan niet met soda vanwege de blekende werking, gebruik ik voor de 40°was of voor de 60°was in het voorwasprogramma. De hoofdwas gebeurt met Bonux of Omino Bianco, al naargelang de reclame in de winkel. Ik gebruik poeder omdat het wasmiddel anders al verdwenen is uit het bakje voor de machine echt aan de hoofdwas toe is.
  Ik zou in de toekomst nog graag een bevredigende en ecologische oplossing willen vinden voor bevlekt of sterk bevuild wasgoed. Misschien toch overschakelen naar Ecover of een ander ecologisch afbreekbaar merk.

 13. Rudi

  Dag Evelien,

  Wij gebreuken baking soda(natriumbicarbonaat) dit wast perfect voor alle kleuren.

  groeten

 14. MiSS Jeannette

  Hallo Evelien,

  Merk op meerde consumindersites dat zelf wasmiddel maken een hot item is. Dus leuk dat jij hier nu ook je gedachtes over laat gaan.
  Ik heb een vraag over de etherische olie: zou het vlekken achter kunnen laten op je kleding omdat het olie is? Als dit zo is zou er dan een oplossing (letterlijk en figuurlijk 😉 zijn op waterbasis?
  En ik ben ook benieuwd wat je recept voor wasmiddel voor gekleurde kleding gaat worden.

  @Rudi: graag recept van je wasmiddel of bij alleen maar gebruik van baking soda de hoeveelheid per was. (ik ken het product verder niet, weet niet hoe het eruit ziet en wat het doet (waarschijnlijk ontvetten)) Alvast bedankt.

  Groeten MiSS Jeannette

 15. MiSS Jeannette

  Ps. Als je lezers het hebben over azijn als wasverzachter wordt er dan natuurazijn in al zijn soorten bedoeld of schoonmaakazijn?

  Nogmaals groeten MiSS Jeannette

 16. MiSS Jeannette

  Ik geloof dat ik eruit ben: voor de witte en echt vuile was bovenstaand recept en voor de bonte niet echt vuile was wasnoten. (heb jij hier al ervaring mee?)

  Hier de link voor de wasnoten: De Gulle Aarde. Erg leuke blog met allerhande zelfmaakrecepten. Ook de lezers hebben vaak een goede inbreng.

  Op een schone wasgroeten MiSS Jeannette

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @MiSS Jeanette: Mijn ervaring met wasnoten staat in mijn blog, ik ben daar niet tevreden over.
   Ik zal binnenkort eens een recept gaan samenstellen voor de bonte was!

 17. riske

  in belgië kan je zuivere marseillezeep in zakken van ongeveer een kilogram kopen voor een prikje, echt veel goedkoper dan de stukken marseillezeep en je hoeft niet eens te raspen. je kan ze makkelijk vinden in de meeste supermarkten. behalve voor het maken van wasmiddel wordt deze zeep namelijk gebruikt om blauwe hardstenen vloeren te reinigen en te beschermen, en dergelijke vloeren vind je in belgië vaak terug, het is een lokaal product ( helaas stilaan onbetaalbaar maar dat terzijde ).

  ik gebruik dit zelfgemaakte wasmiddel ook al jaren, het wast fantastisch. voor de witte was voeg ik wel extra ecover bleekmiddel toe, omdat ik ondervonden heb dat de witte was anders toch wel snel vergrauwt. ook het vlekkenmiddel van ecover kan zijn dienst bewijzen voor heel erg vieze vlekken.

  etherische olie deed ik er in het begin wel bij, maar ik merkte nauwelijks of geen verschil, beetje zonde vond ik. hou je van een geurtje, kan je beter geurzakjes tussen je kleding leggen.

 18. dorien

  Als massagetherapeute heb ik wekelijks stapels zwarte en gekleurde handdoeken te wassen. Dit doe ik gewoon met zelfgemaakt wasmiddel waaraan soda is toegevoegd. Daarbij heb ik biologische lavendelzeep gebruikt. De was verkleurd niet en is heerlijk zacht zonder gebruik van wasdroger of wasverzachter.
  Ik droog de handdoeken niet buiten in de zon maar op zolder, misschien dat dat scheelt

 19. ikke

  Gisteren ook dit recept eens getest.
  Hadden toch nog een zak zeepvlokken staan…

  Vriendin trok haar ogen alweer op (naar gewoonte, wanneer ik weer bij het zoveelste ecologische experiment begin :))…

  Ik heb wel de indruk dat het middel niet echt indikt, zoals hierboven beschreven.

  Resultaten volgen… 😉

 20. Hannie

  ook ik gebruik nu al ruim een jaar het recept met sunlight en soda. Ik merk geen verbleking of verkleuring van de kleding.
  Ik voeg aan de 5 liter 25 druppels lavendelolie toe en dat ruikt heerlijk. Zelf had ik erg last van allergische reakties op mijn huid. (o.a voor monomeren en latex ben ik allergisch) Nu heb ik helemaal geen uitslag of narigheid meer! de was wordt lekker schoon en ruikt heerlijk. Wel de echte etherische olie gebruiken en niet dat namaakspul van 3 euro per flesje.

 21. Christ'l

  Hallo Evelien,
  met dat schoonmaakmiddel dweil ik al een tijdje de vloeren. Voor de afwas vind ik het niet ontvettend genoeg. Ik moest er teveel van gebruiken en dan nog waren de borden en pannen nog vettig.
  Ik heb wel sunlight gebruikt omdat ik van mijn moeder een aantal stokoude stukken gekregen heb en dan denk ik dat ik beter die vooroorlogse stukken kan gebruiken dan nieuwe te kopen.

  Ik heb je recept voor shampoo uitgetest. Ik was nu al enkele weken mijn haar (2x per week) met zelfgemaakte shampoo en het bevalt me prima! Dankjewel dus.

 22. Bri

  Ik was ook al lange tijd met zelfgemaakt wasmiddel (zeepvlokken +soda) en de was wordt altijd schoon. Wasgoed met vlekken laat ik eerst weken in warm water met wat ossegalzeep. Nadien gewoon wassen met zelfgemaakt wasmiddel. Werkt heel goed zolang je eraan denkt dat ossegalzeep zijn werking verliest boven de 40°C : dus in niet te warm water weken.

 23. Betty

  Vorig weekend ook zelf wasmiddel gemaakt, ben er heel tevreden van, mijn handdoeken ruiken heel fris, t’is wel enorm ingedikt, maar dat is misschien omdat de fles in een koude ruimte staat.

 24. Thamar

  Hoi Evelien,

  Ik zoek nu dus zeep die te betalen is zonder rare dingen erin. (Die van werfzeep is 100% natuurlijk en biologisch)

  Heb de aleppo bekeken
  Ingrediënten: olijfolie (sodium olivate), 16% laurierbesolie (sodium laurelate), plantaardige glycerine, gezuiverd water
  Betreft de glycerine Hoewel vrijwel altijd afkomstig van plantaardige olie, is het gebruik van dierlijk vet, inclusief varkensvet, niet uit te sluiten. Hierdoor zullen bepaalde groepen, zoals veganisten, moslims en joden, deze producten over het algemeen vermijden. Alleen via de producent is te achterhalen wat de oorsprong van de vetzuren is. Chemisch is er geen onderscheid te maken tussen dierlijke of plantaardige vetzuren.
  Dus maakt niet uit of het plantaardig is, het blijft hetzelfde nummer. (E322 rood e nummer)

  Ik hoop dat jij het kan tegen argumenteren, maar ben benieuwd naar je mening?
  Ik bedoel het dus goed, maar ik doe het graag goed:)

  Groetjes thamar

 25. Ook Liesbet

  En hoe zit het met de buizen van je (af)wasmachine? Kunnen die wel tegen soda? Durf het er niet in te gebruiken…

 26. Thamar

  Hoi Evelien,

  Super fijn! De link in je blog deed het bij mij niet, dus was zelf gaan googelen.
  Deze Link doet het wel en heeft inderdaad andere ingredienten, vreemd.
  Maar ga deze zeker bestellen, dankjewel.

  Gr. Thamar

 27. Thamar

  Hoi Evelien,

  Nou we zijn erg blij met het recept!
  Maar we hebben wel eens een zweetluchtje onder onze oksel, deze ruik ik als het uit de was komt nog steeds een beetje.
  Ik doe een volle schep wasmiddel erin, het wordt verder wel schoon.
  Herken je dit? Of heb je hier een tip voor?

  En heb je toevallig al een recept voor de gekleurde en donkere was?
  Ik hoop het!

  Groetjes thamar

 28. Leonie

  Hallo

  Ik ben via de Tahin maken bij jou terecht gekomen.
  Wat een te te gekke tips allemaal, ik ga je volgen.

  Ik merk ,sinds ik Marseille zeep als wasmiddel gebruik en andere zeep, mijn wasmachine stinkt.
  Ik heb al verschillende keren op 95 C gewassen met azijn en soda maar het komt terug na elke wasbeurt.
  Heb jij nog andere tips?
  Het is niet haalbaar en duurzaam na elke wasbeurt de wasmachine leeg op 95 C te wassen!

  Het afwasmiddel recept werkt wel ipv alleen soda of Marseille.
  Ik gebruik ook Teatree in de Marseille en water bv handzeep of wc reiniger.
  Een deo heb ik wel nodig en de combi baking soda, cocosvet ,maizena werkt, alleen je moet geen haast hebben s’morgens.

  Heb je nog tips voor een bleekmiddel op een oude witte douche vloer naast soda en baking soda?

  Als shampoo is het niets( Marseille met olie) voor mij, onder de douche is nog steeds wennen.

  Allesreiniger met water, baking soda en een schep vloeibare zeep( geen driehoek deze is niet dierproefvrij geld ook voor de soda) is heerlijk in een spray voor alle klusjes.
  Ook biotex en sunlight zijn niet dierproefvrij.

  Volgende keer ga ik met Aleppo zeep aan de gang, bedankt voor de tip.

  Als je alleen azijn niet lekker vind als wasverzachter kan je er ook haar conditioneer bij doen.

  Volgende keer ga ik wat Borax bij het wasmiddel maken.

  De Action had 5 liter azijn voor 1,69E.
  Maar witte azijn ga ik ook eens proberen.

  Later ga ik nog eens zelf zeep maken uitproberen, heb jij een alternatief om palmvet hiervoor te gebruiken?
  Bedankt

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Leonie: Ik zou geen borax gebruiken, dit is een giftig product!!!
   Een shampoo recept vind je hier.
   En gebruik olijfolie als je zelf zeep wilt maken ipv palmvet.
   Succes met schoonmaken!

 29. Leonie

  thx Evelien
  had ik eerst maar goed moeten lezen
  nu zit ik met een pot

  Zout zijnde wordt natriumtetraboraat echter ook bij het organisch tuinieren gebruikt ter bestrijding van slakken (zouten tasten de slijmvliezen van slakken aan). In een oplossing van 70 gram natriumtetraboraat per emmer water (10 liter) verbrandt het de wortels van de planten niet, in tegenstelling tot natriumchloride, en is het onschadelijk voor mensen en andere dieren. Echter, natriumtetraboraat hoopt zich op in de grond en kan alleen door uitspoelen verwijderd worden. Daarom wordt het best niet meer dan eens per jaar gebruikt, aangezien natriumtetraboraat bij hogere concentraties wel giftig is voor planten, zoals alle sporenelementen

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Leonie: Daarom borax (natriumtetraboraat) ook niet in de tuin gebruiken als insecticide!
   Enige oplossing is of terugbrengen naar de winkel of inleveren op het containerpark/milieustraat.

 30. Leonie

  Klopt het dat het wasmiddel van Aleppo zeep zonder palmolie en zonder Glycerine heel dun blijft?
  In vergelijking met wasmiddel van Marseille zeep?
  bedankt

 31. Lien

  Wat een tips!
  Kan je ook waspoeder zelf maken? Kom je dan niet langer toe en is dat niet beter voor de wasmachine i.p.v. als je dit vloeibaar maakt?

 32. Marianne

  Dankjewel Evelien voor de tip! Ik heb je gevonden via het tv-proramma ‘voor hetzelfde geld’ 🙂 Ik ga het zeker proberen, ik heb hier nog veel oude blokken Sunlightzeep liggen, die van vroeger, daar zit nog olie in, en inderdaad, mijn vader deed daar ook echt alles mee 🙂 Als wasverzachter gebruik ik al jaren azijn. Geen huiduitslag en goed voor mijn machine! Ik ga je site helemaal doorlopen om ook te kunnen besparen op energie en water, k ben benieuwd en vind het een leuke uitdaging! Superleuk initiatief!

 33. Elke

  Hoi Evelien,
  Ben ook op je website geraakt via één-programma ‘voor hetzelfde geld’. Besparingstips zijn altijd welkom, de natuur moet gerespecteerd worden, maar ik ben vooral blij dat we hierdoor minder afhankelijk worden. Ik ben overtuigde protestantse christen en bij mij is er dus een gelovige reden om zuiniger, bewuster om te springen met grondstoffen en de natuur. Het voelt gewoon échter, weet je wel…
  Veel succes nog en … Gods zegen 🙂

 34. ERICA

  Ik vraag me af ,of het zelf gemaakte wasmiddel niet schadelijk is voor de wasmachine .

 35. Dries

  @ Lien
  @ Evelien
  Hier een recept om wasPOEDER te maken.
  Heb het wel nog niet zelf geprobeerd, wel het vloeibare recept van Evelien, werkt super! (met lavendelgeurtje)

 36. Ilse

  Evelien, ik ben fan geworden.
  Via “voor hetzelfde geld”, zoals velen precies, bij jou terecht gekomen.
  Heb vandaag eerste keer wasmiddel gemaakt. Ben echt benieuwd.
  Enkel te gebruiken voor witte was?
  Al een recept voor donkere was gevonden? Of enig idee waar ik dit kan vinden?
  Bedankt alvast!

 37. Daniëlle

  Ik gebruik bijna hetzelfde recept als Evelien voor de witte was (ik doe 40 gram soda ipv 80). Wasmiddel voor de gekleurde was maak ik ook van 80 gram zeep (ik gebruik sunlight) en 5 liter water. Daar doe ik geen soda in.

  Verder doe ik bij elke wasbeurt 2 eetlepels baking soda (natriumbicarbonaat/zuiveringszout) in het zeepbakje. Daardoor kun je ook weer minder wasmiddel gebruiken!

  Sinds ik de baking soda erbij doe is mijn machine schoner en ruikt minder muf. Als ik over een paar weken weer de schoonmaakronde op 95 graden draai doe ik dat met alleen baking soda (en handdoeken).

  Mijn tanden poets ik al maanden met een mixje van bio-kokosvet, baking soda, himalayazout en etherische pepermuntolie (volgens recept van Julia Kang). Ik heb nog nooit zo’n lekkere tandpasta gehad, veel minder last van bloedend tandvlees en vroeger had ik geregeld aften en die bleven alleen weg als ik met zendium of parodontax poetste, maar ik heb nog geen aft gezien sinds ik ben overgestapt op mijn eigen tandpasta!

  Deodorant, tenslotte, maak ik van colloïdaal zilver, beetje baking soda en een drupje etherische eucalyptusolie in een verstuiver. Sinds ik dat gebruik heb ik nooit meer last van sterk ruikende oksels (ben helaas behept met overactieve zweetklieren).

  Inmiddels ben ik ook aan het experimenteren met zelf kokosolie maken. De eerste poging is mislukt, dus daar moet ik nog even goed op oefenen.

 38. Daniëlle

  Nog een laatste aanvulling: bij moeilijke vlekken gebruik ik ook baking soda als voorbehandelingsmiddel. Gewoon een papje maken van een beetje baking soda en water, of wat baking soda in water oplossen en in een spuitfles doen, en dat op de vlek doen. Even laten intrekken en daarna gewoon wassen (ik was standaard op 40 graden). 95% van de vlekken is daarna verdwenen. Zelfs chocola en tomaat!

 39. Katrien

  Dag Evelien,
  toch nog een vraagje ….
  De keuzes zijn toch soms moeilijk. Wordt deze zeep gemaakt in Syrië ? Ik heb wat gezocht op internet, maar vond nergens een duidelijk antwoord. Want dan zorgt deze zeep toch voor heel wat kilometers en is marseillezeep dan op dat vlak misschien wel “beter”, onafgezien van de bestanddelen dan.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Katrien: Het recept voor Aleppo-zeep komt uit Syrië, maar hij wordt tegenwoordig overal ter wereld gemaakt, net als marseillezeep.

 40. Joachim Nuyttens

  Hoi, de Aleppo zeep die ik via het internet kocht kwam wel degelijk uit Syrie. Niet zo ecologisch dus ben dan maar overgeschakeld op Sunlight zeep. Ik maak zelf wasmiddel met SLS, is toch iets straffer spul dan enkel wasmiddel maken met zeep.

 41. piet

  Ik heb gelezen op internet en ik heb begrepen dat soda is om de vetten op te lossen en dat je (als je het klaar maakt voor de witte was)er dan ook toevoegt 2 lepels Percarbonaat(NIET perbonaat), ecologisch zuurstofbleekmiddel, bij kan doen.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @piet: De juiste benaming van percarbonaat is eigenlijk natriumpercarbonaat. En dit is ook het ingrediënt van ecologisch bleekmiddel van “Ecover”. Natriumpercarbonaat is een vaste stof en valt tijdens het wasproces uiteen in natriumcarbonaat (soda) en waterstofperoxide. De waterstofperoxide heeft een sterk blekende werking. Maar je hebt die percarbonaat eigenlijk helemaal niet nodig, want soda alleen heeft ook al een blekende werking.

 42. Nele

  Waar kan je natriumbicarbonaat kopen? (in België) Ik vind het alleen in kleine zakjes en tegen een prijs waarvoor ik het niet in de wasmachine kan stoppen. Enkel mijn oksels en tanden poets ik ermee.

 43. Jacqueline

  Ik gebruik al een jaar zelfgemaakte was middel van sunlightzeep en soda voor bonte en witte was, voor fijnwas en wolwas heb ik de soda weggelaten. als wasverzachter doe ik een scheut azijn in het bakje (ontkalkt en en haald de zeepresten weg.
  bevalt prima, alle vlekken weg en schone wasmachine ……
  mijn recept

  40 gr sunlightzeep of marseillezeep
  40 gr soda
  2 1/2 ltr water

 44. Katrien

  Ik zag in de bio-planet ook alepzeep aan 3.50 euro van Béroia. Leek mij van samenstelling ook OK !

 45. monique

  Hoe weten jullie of er dierlijkevetten zitten in sunlight zeep? zover ik weet is het de eerste schoonmaak zeep op basis van plantaardige olie omdat dit beter schuimde dan dierlijk vet: zie deze link.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @monique: In sunlight zeep is het eerste ingrediënt “sodium tallowate” en dit is vet afkomstig van dieren (vaak runderen).

 46. Ann

  Dank je wel voor de tip. Ik gebruik dit nu al een paar maanden. Voor de bonte was gebruik ik de helft van de soda en met prima resultaat. Er is echt geen verschil te merken met het resultaat vroeger toen ik met waspoeders uit de handel werkte.
  Het is goed voor het milieu en de portemonnee.
  Veel werk is het niet: naar de winkel gaan om wasprodukten vraagt meer tijd!!!
  Ik geef les en zal dit met mijn leerlingen zeker ook eens maken in het thema: zo was het vroeger: men gebruikte om te wassen en te kuisen enkel zand, soda en zeep.
  Dit zal ongetwijfeld navolging krijgen!!!!

 47. stefaan

  Dag Evelien,

  wat is het verschil tussen de groene en de witte zeep van Marseille en welke kan je het beste gebruiken als wasmiddel? Kan je deze beide in vlokken kopen?

  Groetjes
  Stefaan

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @stefaan: Je hebt Marseille-zeep in alle mogelijke kleuren, welke je beste gebruikt hangt af van jouw persoonlijke voorkeur. Ik gebruik zelf geen marseillezeep omdat er meestal palmolie in zit.

 48. Thea

  Enthousiast ben ik begonnen met het maken van een batch wasmiddel. Na een dag afkoelen was het zo dik dat ik letterlijk de pan onderste boven kon houden en het viel er niet uit. Niet echt handig om in schenk flacons te doen. Heeft iemand daar ook ervaringen mee of is het bij iedereen verder dik-vloeibaar?
  Ik heb gebruikt: 80g Sunlight, 80g Soda, 5 liter water.
  Vast bedankt!

 49. marianne

  Ik lees dat jullie azijn gebruiken als wasverzachter, maar welke soort azijn de schoonmaakazijn of gewone?

  Ik werkte bij een meneer in de thuiszorg en daar moest ik de ramen wassen met regenwater: ramen nat maken en met ragebol alles schoon vegen en water erover en verder niets. Ze drogen super schoon op geen vlek te zien. Beste ’s morgensvroeg als de zon niet zo vel erop schijnt.

 50. Ullie

  Kan je het wasmiddel ook maken met Marseille zeepvlokken van het merk Blan?
  Bij de ingrediënten van deze zeep staat <30% zeep. Dus weet niet of deze even krachtig is als een blok Marseille zeep?
  Bedankt!

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Ullie: In Blan zeepvlokken zit “tertrasodium edta”, dit is cytotoxische en genotoxiche stof, oftewel het is giftig voor cellen en beschadigt het DNA. Niet gebruiken!!!

 51. Ullie

  Bedankt voor het snelle antwoord. Ik zie het nu pas, maar heb intussen 5l wasmiddel gemaakt.
  Dat klinkt niet goed wat jij schrijft.
  Ik heb alle ingrediënten even opgezocht, het is zo’n doos zeepvlokken :
  “zeep (>30%), sekwestratiemiddel (<5%), glycerine (1%), fosfaten (0,6%)
  INCI: sodium tallowate, sodium cocoate, aqua, sodium chloride, sodium hydroxide, tetrasodium edta"
  Dus niet als wasmiddel gebruiken, enkel voor de vloer of iets anders? Toch zonde om het weg te gieten…

 52. agnes

  Ik heb vandaag wasmiddel gemaakt, zit nu in een emmer, moet je een paar uur laten rusten, zeggen ze. Wil er morgen mee wassen, maar ik heb er gewoon palmolive zeep gebruikt, dat kan toch ook? Ben benieuwd, morgen ga ik er voor het eerst mee wassen. Maar zo te zien kan ik dus beter geen zwart mee wassen omdat ik bij deze ook soda er in heb gedaan.
  Petje af hoe jullie leven!

 53. marianne

  Hallo,

  Welke soda heb je nodig? de bakingsoda of huishoudsoda?
  En voor de handzeep moet daar dan ook soda doorheen?
  Bedankt !

 54. janneke

  dag evelien
  ik heb dit weekend wasmiddel gemaakt van 40 gram Aleppo zeep, 40 gr soda en 4 l kokend water. maar… het wordt niet dik!
  wat heb ik fout gedaan? kan ik het nog herstellen?
  ik heb eerder een keer wasmiddel gemaakt van sunlight en dat werd prima dik… balen! want die Aleppo zeep is hartstikke duur…

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @janneke: Was de zeep geheel goed opgelost voordat je de soda er aan toevoegde? Dat zou een oorzaak kunnen zijn, anders weet ik ook niet waarom het is mislukt.

 55. janneke

  dag evelien
  nee, ik heb zeep en soda tegelijk toegevoegd. kan ik het mengsel nu nog ergens voor gebruiken?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @janneke: Je kunt het gewoon proberen om als wasmiddel te gebruiken, de ingrediënten zijn namelijk hetzelfde. Of als allesreiniger.

 56. marianne

  Bedankt Evelien !
  Ik heb gisteren 2,5 liter met 40 gram zeep gemaakt en ook bij mij is het nog niet dik geworden , wel zonder de soda ! weet ook niet wat ik fout doe maar probeer het vanavond weer .

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @marianne: Misschien ligt het ook wel aan het het prachtige warme weer, dat het nu niet goed genoeg afkoelt en wordt het vanzelf alsnog dikker als het weer frisser wordt.

 57. Brigitte de Kok

  Hallo Evelien,

  Ik heb wasmiddel gemaakt met de Aleppozeep,…
  Maar ik heb t idee dat de gekleurde was minder schoon wordt, kopt dat?
  En ook heb ik t idee dat ze zwarte was valer wordt, hebben meer mensen dit?

  Groetjes,
  Brigitte

 58. Ullie

  Intussen gevonden dat ik bij dille en kamille olijfzeep kan kopen. Maar ik wou vragen of het wel goede was want als ik naar de ingrediënten kijk is het niet alleen olijfolie en wil me niet nog eens vergissen zoals met de Blan vlokken:-)
  Ingrediënten: Sodium olivate, sodium palmate, aqua, sodium palm kernelate/sodium cocoate. Deze authentieke Marseillezeep is een 100% natuurlijk product op basis van 72% olijfolie. Zonder parabenen, dierproefvrij.
  Bedankt

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Ullie: Zoals al in de blog beschreven staat bevat Marseillezeep palmolie dat ontbossingen van het regenwoud veroorzaakt. Je kunt dat zien aan de ingrediënten: sodium palmate & sodium palm kernelate.

 59. Ann

  Hoi allen,
  Even een vraagje over de soda in het wasmiddel. Is dit gewone huishoudsoda of is het bakingsoda. Ik lees nl ook wel eens dat er bakingsoda wordt gebruikt. thnx grtjs

 60. Ann

  Ik heb een klein jaar gedaan over een zak van 1 kg Christeyns zeepvlokken. Een zak die wellicht 15 jaar geleden gekocht was (gevonden bij mijn grootmoeder). De zeep dikte flink in (ik deed er 60gr per 5liter water in en het had bijna de textuur van slijm, dus erg dik). Mijn zak was leeg en ik kocht net Blan. Ik kocht tegen mijn zin (maar te lui om verder te zoeken) Blan gezien de palmpitolie. En dat dikt niet in. Het is heel waterig. Wellicht maakt het even schoon (gezien het dezelfde hoeveelheid zeep is) maar het feit dat het zo waterig is stoort me. Al google-end kom ik bij de ingredientenlijst van Blan. Ik vermoed nl. dat de gebruikte vetten bij Christeyns en Blan anders zijn. Wellicht gebruikte Christeyns (verleden tijd, want die vlokken zijn niet meer te vinden) een ander vet dat dikker wordt dan Blan. En nu zag ik net dat Blan Tetrasodium EDTA gebruikt. Grrrrrr…
  Ik was mijn haar met Aleppo maar vertrouw het niet voor de was, het is voedend (hoger vetgehalte, niet echt ontvettend) dus dat lijkt mijn geen goed alternatief. Zelf kokoszeep maar maken dan?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Ann: In de reacties hierboven heeft al eerder iemand een vraag gesteld over Blan-zeep, waarop ik toen al heb geantwoord dat er “tertrasodium edta” in zit, dit is cytotoxische en genotoxiche stof, oftewel het is giftig voor cellen en beschadigt het DNA. Oftewel niet gebruiken!!!
   Een zeep bestaat altijd uit een zuur (vet) en een base (loog), dus het is niet zo dat een zeep vet is, anders zou het geen reinigende werking hebben. En daarnaast voeg je aan je wasmiddel ook soda toe wat zeer ontvettend is, dus aleppozeep met soda is echt wel ontvettend als wasmiddel.

 61. Marijke

  Dag evelien.

  Wij zijn net overgegaan op wasbare luiers van Bummis en willen ook graag ons eigen wasmiddel maken, wat de luiers geen schade doet. Als ik echter op de website van Bummis leest, lijkt bijna geen enkel alternatief goed, op een aantal mij onbekende ecologische merken na. Zelfs voor ingredienten als baking soda, natuurlijke olieen, azijn etc wordt gewaarschuwd met oog op het absorptievermogen en geur van de luiers. Ik vroeg me af wat voor opties er dan nog mogelijk zijn om een natuurlijk wasmiddel te maken dat niet schadelijk is voor onze luiers en overbroekjes.
  Weet jij misschien raad?

  Hartelijke groeten, marijke

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Marijke: Wij gebruiken voor onze wasbare luiers gewoon ons eigen gemaakt wasmiddel en dat gaat prima. En azijn als wasverzachter.
   Voor wasbare luiers mag je alleen nooit chemische wasverzachter gebruiken omdat dit inderdaad het absorbtievermogen vermindert.

 62. Karin

  Zeep zou de luiers doen dichtslibben. Vandaar dat ik ook zoek naar wasbaar poeder. Helaas is inderdaad het enige recept dat ik kan vinden ook met borax. Heeft inmiddels iemand een goed recept gevonden?

 63. Yonna

  Klopt het dat de zeep erg vloeibaar blijft zonder de soda? Ik heb (voor de gekleurde was) 40gr zeep opgelost in 1 liter kokend water. Daarna nog 1,5 liter handwarm water erbij gedaan, meer dan een nacht laten staan maar het blijft vrij vloeibaar. Wat doe ik fout?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Yonna: Het wasmiddel hoort wel dikker te worden. Probeer het gewoon nog eens een keer of eventueel ineens 2,5 liter op te warmen en daar de 40 gr zeep in op te lossen.

 64. anneke

  Hallo Evelien,
  ik gebruik nu al een aantal maanden het recept voot wasmiddel, zowel met soda voor de witte was als zonder voor de gekleurde. Ik heb echter de indruk dat er meer vlekken achterblijven. Kan ik ipv sunlight zeep ook de zeep van d’or uit een pot gebruiken? Bij ingredienten staat: >30% zeep en ook parfums, limonence

 65. Eva

  Ben op zich erg enthousiast over het eigengemaakte wasmiddel. 🙂 Ik was van plan het binnenkort ook te gaan gebruiken voor de wasbare luiers als ons kindje geboren is, maar daarbij heb ik twee vragen:

  Op Kaatjekatoen.nl staat bij wastips: “Wasmiddelen op zeep – en oliebasis (zoals we vaak zien bij zelfgemaakte wasmiddelen) verkleven de microvezels, de luiers absorberen dan minder, gaan onaangenaam ruiken en lekken eerder.”

  Ook staat er: “Gebruik een wasmiddel zonder (…) Natriumbicarbonaat (NaHCO3 oftewel soda). Deze middelen kunnen de tere babyhuid irriteren en schade toebrengen aan de luiers.”

  Wat is jouw ervaring hiermee?

 66. GreenEvelien Bericht auteur

  @Eva: Deze vraag is al hierboven 2x eerder gesteld en daar heb ik op gereageerd.
  Ik wil je dus vragen aub eerst alle andere reacties te lezen, voordat je je vraag stelt, want meestal is dezelfde vraag al eens gesteld en er ook antwoord op gegeven.

 67. Eva

  Ik had de reacties al gelezen en nu nogmaals maar ik heb nog geen antwoord op mijn vragen, met name niet op de tweede over het irriteren van de babyhuid…

 68. elke

  net mn eerste keer vloeibaar wasmiddel voor kleurwas gemaakt.
  nu wachten tot het 9u is dan ist nachttarief en kunnen we beginnen wassen.
  ik ben nieuwsgierig 🙂

 69. Gerdje

  Hey Evelien,
  Eerst en vooral bedankt voor de tips!
  Ik heb verleden week 5L wasmiddel gemaakt met olijfoliezeep 72%
  De helft met soda en de andere helft zonder. Geen van beide is dik geworden.
  Heb jij of iemand anders dat ook al gehad ?
  Ik veronderstel dat de waskracht hetzelfde blijft dus ik gebruik het gewoon.
  Groetjes

 70. Alyke

  Klinkt goed, ik ga dit vanavond proberen. Briljant, ben zó benieuwd!!! Vooraf toch een klein vraagje. Hoeveel gebruiken jullie per wastrommel/wasbeurt? Mijn wasmachine kan ongeveer vier kilo was per keer draaien. Ben benieuwd naar de dosering!

 71. Alyke

  Stom stom stom: het staat er gewoon: 60 ml per wasbeurt. Mijn excuses!!!

 72. an

  Ik gebruikte al een tijdje zelfgemaakt wasmiddel voor de wasbare luiers van mijn zoontje. Maar hij kreeg er huiduitslag van. Nu las is dat je voor de luiers wasmiddel gebruikt zonder soda, omwille van die uitslag. Dat zal ik dan ook maar eens proberen. Ik ben benieuwd of zijn stoelgangvlekken er ook nog zullen uitgaan zonder de soda?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @an: Voor de luiers gebruik ik het wasmiddel voor de witte was, dus mét soda! Alleen voeg ik geen extra soda meer aan het wasmiddel toe, omdat hij dus van dat extra soda uitslag kreeg.

 73. An

  Evelien, mijn zoontje krijgt nu ook uitslag van zijn luiers, ik weet niet of het door de soda komt of niet. Ik ga het nu dus eens proberen zonder de soda. Het is nu zomer, dus de luiers zullen wel bleken in de zon. Ik zal je laten weten of het beter is of niet.

 74. kelly

  Hey Elelien,

  ik ga nu ook zelf wasmiddel maken zowel voor kleur als voor witte was.
  maar nu heb ik een klein vraagje soms kun je ook hardnekkige vlekken hebben op je gekleurde was. Hoe krijg je die er uit of wat gebruik jij als “vlekkenverwijderaar”??

 75. Sofie

  Geïnspireerd door jouw recept ben ik zelf aan de slag gegaan met het maken van mijn eigen wasmiddel. Ik heb er ondertussen mijn eigen versie van gemaakt die PERFECT werkt:
  heet water + soda + d’or zachte zeep uit een pot of mousse de lin + een scheut dreft.
  (verhoudingen inschatten met de natte vinger, ik voeg bij tot de textuur ‘gel-achtig’ wordt)
  Supertevreden van het resultaat. Wel niet gebruiken voor donkere was !

 76. Annelies

  Hoi Evelien,

  Ik heb een tijdje zelf wasmiddel gemaakt, ging prima! Maar na een poosje ging mijn was toch vettig en muffig ruiken. Herken je dat en heb je tips? Groetjes, Annelies

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Annelies: Wat jammer, hier gebruiken we al jaren ons eigen wasmiddel en is dat niet het geval. Tegen het vettige, misschien iets meer wasmiddel gebruiken? En de was goed drogen, de kledingstukken niet te dicht op elkaar hangen, dan ruikt hij minder muf. Succes!

 77. Silke

  Over de witte azijn die je gebruikt als wasverzachter, is dit hetzelfde als alcoholazijn? Of is dit toch iets anders?

 78. Marleen

  Hallo,

  Ik maak wasmiddel met alleen aleppo zeep, geen verdere toevoegingen, en dit blijft altijd dun en waterig. Volgens mij komt dit doordat in deze zeep geen verdikkingsmiddel zoals glycerine of dierlijke vetten zit. En omdat ik geen verder verdikkingsmiddel zoals soda oid toevoeg. Zou dit kunnen kloppen?

 79. Pingback: De vijf geboden voor een groene kleerkast | De tijd van Juliette

 80. Pingback: Wasmiddel maken | Tips en Weetjes

 81. Pingback: Het euvel van wasmiddel; wasbare luiers wassen | Eigenwijzehuisje

 82. Pingback: Oogsten, inmaken en wasmiddel maken – Meanderen

Reacties zijn gesloten.