Welkom > Natuurlijk ouderschap > Wasbare luiers

Wasbare luiers

Voordelen wasbare luiers

Assortiment aan wasbare luiers

Wastips wasbare luiers

Billendoekjes

Wasbare luiers onderweg

Wasbare zwemluiers

Zindelijkheid

Meer inspiratie

  Blogs over wasbare luiers
  Films & documentaires
  Kennisbank

Webwinkel

  Eco-shop
  Boeken

Voordelen wasbare luiers

We hebben gekozen voor wasbare luiers, voor het milieu en voor onze portemonnee!

Dat wasbare luiers beter zijn voor het milieu is algemeen bekend. Want per baby zorgen wegwerpluiers voor meer dan een 1000 kilo afval.

Maar wasbare luiers zijn ook veel goedkoper dan wegwerpluiers.
Gemiddeld besteedt een gezin per kind 1400 euro aan wegwerpluiers.
Bij wasbare luiers is dit slechts 600 euro, dit is uiteraard inclusief waskosten. En als deze luiers eventueel ook nog voor een volgend kindje gebruikt worden, is dit bedrag nog lager!

Plus hebben wasbare luiers als derde voordeel dat kinderen ook eerder zindelijk zijn. Ons zoontje was met anderhalf jaar zindelijk en ons dochtertje met twee jaar.

Assortiment aan wasbare luiers

Er is een groot assortiment aan wasbare luiers. De twee belangrijkste criteria:
- Neem je verschillende maten luiers (S-M-L-XL) of één meegroei-maat?
- Neem je een alles-in-een-broekje of neem je luiers met een apart overbroekje?
Kijk voor het assortiment aan wasbare luiers in mijn Webwinkel.

Wij hebben luiers genomen die één maat zijn, zodat we minder luiers nodig hebben. En we hebben gekozen voor luiers met een apart overbroekje omdat de alles-in-een-luiers veel dikker zijn en dus minder snel drogen. En aangezien wij natuurlijk geen droger/droogkast hebben is het wel van belang dat de luiers dunner zijn en daardoor sneller drogen.
Onze keus is destijds gevallen op strikluiers, omdat dit model al een beetje voorgevormd is en daardoor makkelijker om te doen is dan de vierkante hydrofielluiers. Door de linten kun je ze strikken en heb je geen spelden nodig. Maar ze drogen bijna even snel als tetradoeken. Ook zijn strikluiers van biologisch katoen en helemaal niet duur in aanschaf.
Wij hebben 25 strikluiers aangeschaft.

Als je kiest voor één-maat-meegroei-luiers, dien je wel verschillende maten overbroekjes te kopen, wij hebben zelf die van het merk Popolini waar we heel tevreden over zijn. We hebben enkel de maten S en L gekocht en van iedere maat 5 stuks, dat was wel voldoende.


Wastips

In de luiers leggen we altijd een inlegvel, dat is zacht-papieren vel en als je kindje een kaka heeft gedaan, kun je de kaka met inlegvel in de wc gooien en doorspoelen. Of in ons geval in het composttoilet en met zaagsel bedekken.
Als er enkel een pipi is gedaan en het inlegvel dus alleen nat is geworden en niet vies, kun je het inlegvel gewoon met de luiers in de was gooien en weer hergebruiken. Heel handig!

Deze inlegvellen kun je pas gaan gebruiken vanaf het moment dat de ontlasting wat vaster wordt, dus de eerste zes maanden met uitsluitend borstvoeding werkt dit helaas nog niet, omdat de ontlasting dan nog vloeibaar is. Dan verwijderen we met een borsteltje de ontlasting voordat we de luier in de luier-emmer deponeren.

Na gebruik bewaren we de vieze luiers in een luieremmer gevuld met regenwater. En als de emmers vol zijn, gaan de luiers in de wasmachine. We centrifugeren ze dan eerst altijd even voordat we het wasprogramma aanzetten. Zo is al het vieze water wat van de luieremmer in de luiers is gaan zitten, eruit gezwierd. We wassen onze luiers op 60°C met ons eigengemaakt wasmiddel.


Billendoekjes

Er zijn oneindig veel verschillende billendoekjes te koop. Van goedkoop-drogist-eigen-merk tot biologische billendoekjes. Maar dit zijn allemaal wegwerpdoekjes een aangezien wij zo min mogelijk afval willen hebben, gebruiken we deze dus niet.

We gebruiken katoenen doekjes. Je kan wasbare billendoekjes kopen, maar ook zelf maken. Ik heb hiervoor hydrofiel luiers in vieren geknipt en een zoompje in genaaid, klaar.
Ook voor katoenen billendoekjes is een groot assortiment aan billenreinigings-producten beschikbaar, van bio, allergeen, gevoelige huid en 100% natuurlijk. Wij gebruiken het natuurlijkste en goedkoopste schoonmaakmiddel: water en om preciezer te zijn regenwater. Werkt prima!


Wasbare luiers onderweg

Als we onderweg zijn, gebruiken we ook wasbare luiers. De vieze luiers en katoenen billendoekjes doen we dan gewoon in een luierzak, deze is water- en geurdicht. En zodra we thuiskomen doen we deze luiers gelijk in de luieremmer.


Wasbare zwemluiers

Naast wasbare luiers zijn er ook wasbare zwemluiers. Ideaal voor als je met je kindjes wilt gaan zwemmen en ze nog niet zindelijk zijn.


Zindelijkheid

Ook zindelijk worden kan ecologisch met een eco-potje. Dit potje is gemaakt uit plantaardige restmaterialen van bamboe en rijst, daardoor is het biologisch afbreekbaar. Het potje composteert pas als het in de aarde begraven is.

Baby’s zijn van nature zindelijk
We zijn met zindelijkheidstrainig begonnen toen onze kindjes anderhalf jara oud waren. Is dat niet te jong? Nee, een kind vindt het uiteraard ook veel fijner om een droge poep te hebben dan een vieze luier te dragen.
In veel culturen dragen baby’s zelfs nooit een luier, omdat baby’s van nature zindelijk zijn. Ze geven zelf aan wanneer ze hun behoefte moeten doen. Je moet als ouder alleen die signalen leren te verstaan. Dit heet “baby-zindelijkheids-communicatie” of “elimination-communication”.

Baby-legs
Wat wij heel handig vonden tijdens de zindelijkheidstraining waren de babylegs. Dit zijn lange kousen zonder voetjes, zodat ze warme beentjes hebben en toch gelijk zélf op potje kunnen gaan zitten als ze moeten, zonder datpapa of mama eerst broekje naar beneden moet doen en het dan al vaak te laat is.
En als je kindje nog wel een luier draagt, kun je haar/hem met deze babylegs veel gemakkelijker verschonen.
Daarnaast zijn ze ook gewoon handig in de winter om onder een broek te dragen.

Lager elektriciteitsverbruik
Als je kindje uit de wasbare luiers is, scheelt dat een hoop wasgoed. En dus bespaar je dan op elektriciteit!
Als je wegwerp-luiers gebruikt scheelt een zindelijke peuter een hoop afval en geld. Daarom kan je in beide gevallen het best zo vroeg mogelijk beginnen.

Meer inspiratie

Blogs over wasbare luiers:

Consultatiebureau: zorgzaam of zorgwekkend
Afval - 1: besparing
No Impact Week - dag 2: afval
No Impact Week - dag 5: energie
Zin in zindelijk
Eco-realistaties 2013
Wasbare luiers
Uit de luiers


Films & documentaires

Inspirerende filmpjes en documentaires over dit onderwerp (en alle andere onderwerpen)
kun je bekijken op mijn Films & docs-pagina.

Deze pagina is enkel beschikbaar voor donateurs.
Word ook donateur en krijg toegang tot 330 video's!

Kennisbank

Artikels, achtergrondinformatie, bronnen over dit onderwerp (en alle andere onderwerpen)
kun je raadplegen in mijn Kennisbank.

Deze pagina is enkel beschikbaar voor donateurs.
Word ook donateur en krijg toegang tot ruim 150 artikels!

Eco-shop

Wasbare luiers

Green Jump

Wasbare luiers toebehoren

Papieren inlegvellen voor in wasbare luiers
Hydrofieldoeken als inlegger of billendoekje
Wasbare billendoekjes
Luierzak voor onderweg
Zwemluiers

Zindelijkheid

Babylegs
Oefenbroekjes

Boeken



Op deze pagina word je met een link verwezen naar een webwinkel die dit product of boek verkoopt. En daarbij krijgt onze vereniging een percentage van de opbrengst, zonder dat het jou extra geld kost. Op deze manier steun je de vereniging Green Evelien. Bedankt!

Je kan hier ons webwinkel-beleid lezen.

Ben je tevreden over een product uit mijn webwinkel en wil je dit vaker kopen?
Zou je dit dan telkens via mijn webwinkel willen doen? Zo blijf je ons steunen.

Staat jouw gewenste artikel of boek er niet tussen? Werkt een link niet meer?
Merci om dit door te geven op adverteren@greenevelien.com.