Eco-realisaties 2013

Een jaar is weer voorbij, even terugblikken wat we in 2013 aan eco-prestaties hebben gerealiseerd. We zijn best tevreden over onze groene resultaten en hopen je hiermee te inspireren!

Elektriciteit
Ons elektriciteitsverbruik is dit jaar gedaald van 500 naar 400 kWh/jaar: BLIJ en TROTS!

Dit hebben we bereikt door minder elektrisch verbruik en apparaten:
– installatie van composttoilet waardoor minder gebruik van hydrofoor
– wekker en klok op batterijen vervangen door één wekker/klok op zon
– huiskamerlamp met 8 lampen verwijderd
– één ipv twee nachtlampjes
– blender op elektriciteit vervangen door manuele blender
– videocamera verkocht

Plus aan elektrische apparaten:
elektrische fiets

Water
Ons watervebruik is gedaald van 9 liter water per dag per persoon naar slechts 6 liter water per dag per persoon, een daling van 33%!
Ook ons regenwaterverbruik is flink gedaald door de installatie van ons composttoilet.

Afval
We hebben nog slechts twee afvalzakken per jaar.
Ook dit jaar een duurzaam luchtdicht bewaarbakje, niet-plastic schoolbeker en Boc’nRoll aangeschaft waardoor we minder afval hebben als we onderweg zijn.

Tuin
Reeën en vossen in onze tuin bewonderd.
Een houthok gemaakt met gerecupeerd afvalmateriaal.
De voormalige vuurplaats omgetoverd tot “wigwam” waar peultjes en oost-indische kers tegen aan kunnen groeien en waarin de kinderen in de zomer een “groene” hut hebben.
En onze moestuin uitgebreid zodat we volgend jaar hopelijk een grotere oogst gaan hebben.

Minder bezittingen
Heel heel veel veel spullen weggedaan, want dat was mijn enige voornemen voor dit jaar: Opruimen!
Stapels magazines weggedaan en tientallen boeken verkocht/weggegeven, een hele overwinning voor een boekverslaafde als ik.

Ook de zolder en garage meerdere malen opgeruimd en onder andere 30 kilo papier (!) van oude schoolspullen weg gedaan, 50 cd’s en een auto volgeladen met bloembakken en bloempotten naar kringloper gebracht. Ook dozen vol prulleria die op zolder stof stonden te vergaren allemaal lekker weggedaan.

In de huiskamer de grote lamp met 8 fittingen, de klok en de kaarsenstandaards aan de muur verwijderd waardoor het allemaal veel ruimtelijker is geworden plus we ook minder poetswerk hebben 😉

En in de tuin hadden we verschillende (picknick)banken staan. Deze waren echter al oud en ondanks jaarlijks onderhoud begonnen ze letterlijk uit elkaar te vallen. We hebben drie (picknick)banken naar de stort gebracht en er geen banken voor terug gekocht.
Daarmee is mijn voornemen van 2013 wel gerealiseerd.

Kinderen hinderen consuminderen
Maar ik moet er wel eerlijk bij zeggen dat er ook nieuwe spullen in huis zijn gekomen, ja voor de kinderen: leesboeken, educatieve oefenboeken, knutselmateriaal, spelletjes, speelgoed, tweedehands fiets met zijwieltjes en een kruiwagentje. Uiteraard wel volgens onze normen, dus duurzaam en niets van plastic.
Gelukkig ook veel speelgoed weggedaan, tassen vol met knuffels waar ze toch niets mee doen en ook speelgoed waar ze nooit mee spelen of wat niet binnen onze principes past (plastic) naar de kringloper gebracht.

Olaf op zijn “nieuwe” fiets

Schoonmaken
Ik ben zelf wasmiddel voor witte en gekleurde was en afwasmiddel gaan maken, waardoor we nu afval én geld besparen.

Kleding
Dit jaar hebben we ook vuilniszakken vol met kleding weggedaan. En er veel minder tweedehands kledingstukken voor terug gekregen.
Mijn vriend had bijvoorbeeld ook een aantal paar schoenen, die op een gegeven moment bijna allemaal kapot gingen. Maar hij had nog één paar schoenen die wel goed waren dus die draagt hij nu altijd. Tot deze ook kapot gaan en dan pas koopt hij weer een nieuw paar. Waarom eigenlijk meedere paren schoenen hebben?

Financieel
Dit jaar weer flink deel van onze hypotheek afgelost waardoor we volgend jaar hopelijk geheel hypotheekvrij zijn.

Computer
Mijn laptop flink opgeruimd en honderden bestanden en dus gigabytes verwijderd, ik heb weer een digitale opruiming gedaan, heerlijk!

Ouderschap
We zijn in oktober gestart met thuisonderwijs.
De Sinterklaasmythe hebben we doorbroken.
En ons dochtertje Linde is zindelijk geworden waardoor we flink uitsparen op wasbeurten van de wasbare luiers.

Media
Dit jaar heb ik in 27 kranten, tijdschriften en websites gestaan, onder andere in Trouw, Telegraaf, Knack, Libelle. Je kan ze hier allemaal lezen.

Ook waren er de tv-reportages van Telefacts: Het groenste gezin van België en Voor Hetzelfde Geld. En was ik tweemaal op de radio (1 en 2) te horen.
vrolijkeveganist3
De filosoof Floris van den Berg heeft het boek, De vrolijke veganist, geschreven waarin ik ook genoemd wordt als zijn grote voorbeeld!
Tijdens de boekpresentatie was ik daarom dan ook gevraagd om een toespraakje te houden.

En afgelopen jaar hebben we 110 gasten (81 volwassen en 29 kinderen) voor onze presentatie met rondleiding en/of B&B mogen ontvangen en inspireren!

Verwachtingen 2014
En we zijn nog lang niet uitgegroend hoor! Voor volgend jaar hebben we weer veel verwachtingen. Lees daarom vol verwachting mijn volgende blog “Verwachtingen 2014” wat onze groene verwachtingen voor 2014 zullen zijn!

Lees ook de andere jaarverslagen:
Verwachtingen 2014
Positief en opgeruimd 2013
Voornemens 2012
Voornemen 2011: minder elektriciteit


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


15 thoughts on “Eco-realisaties 2013

 1. me

  Meerdere paren schoenen zijn toch wel handig hoor. Schoenen hebben na een paar dagen gebruik “rust”nodig om weer goed in model te komen en zo kan het transpiratievocht ook verdwijnen, gaan je schoenen langer mee en ook beter voor je voeten dus 2 paar schoenen is nou net echt iets wat verspilling is maar eerder een goed idee om je spullen nog langer te gebruiken.

 2. Ellen

  Mooie realisaties!

  Wat die schoenen betreft: ik heb zelf een aantal paar, enerzijds omdat ik natuurlijk wel een vrouw blijf die toch wat aandacht aan uiterlijk besteedt 😉 maar vooral omdat ik nogal transpireer: schoenen om de andere dag dragen (dus minimum 2 paar hebben) verlengt bij mij de levensduur van beide paren.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Ellen & me: Ik bedoelde eigenlijk dat mijn vriend eerst meerdere paren “nette” schoenen had en nu slechts nog één paar.
   Wij dragen in huis altijd allemaal pantoffels. En tevens hebben wij ook allemaal één paar nette schoenen en één paar “oude” schoenen/laarzen/klompen om mee in de tuin te werken of bos te wandelen, dus onze schoenen hebben genoeg tijd om te drogen.

 3. Lies

  Waw, proficiat! Vooral de twee vuilniszakken per jaar vind ik een enorme prestatie.
  Je schrijft ook thuisonderwijs. Gaan je kindjes dan helemaal niet meer naar school? Is het dan niet vervelend dat ze geen Frans leren? Benieuwd naar je ervaringen hierover.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Lies: Onze kindjes gaan inderdaad niet meer naar school, maar er zijn meer plekken waar ze Frans horen: in de winkel, op zwemles, bij de gym, in de bib, bij de buren, etc. Pas de problème!

 4. Jolien

  Heel goed bezig!!! Doe zo door. Ik denk dat heel veel mensen geïnspireerd raken door jouw website.
  Misschien een tip: een soort klantenbestand die een mail krijgen als je een nieuw artikel hebt gepost? Ik kom om de paar dagen kijken, maar zou zo gemakkelijk zijn moest dit automatisch in mijn mailbox komen 🙂
  Voor jou alvast de beste wensen voor 2014!

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Jolien: Je kunt je heel gemakkelijk inschrijven voor de nieuwsbrief:
   – in de linker kolom vind je “op de hoogte blijven”
   – je verwijdert hier het woord “emailadres” en je vult je hier eigen emailadres in
   – je klikt op de knop “inschrijven”
   – er verschijnt een pop-up venster, hier vul je de verificatie-code in
   – vervolgens ontvang je een email met daarin een link waarop je dient te klikken.

 5. Tine

  Petje af! Ben benieuwd naar je plannen voor 2014, ik vraag me af waar er nog verbetering mogelijk is ; ).
  Ook interesse naar je persoonlijke ervaringen met thuisonderwijs, ik had wel al je blog gelezen toen je erover dacht, maar nog niet de concrete start. Zou je daar in de toekomst ook wat meer over willen vertellen? Wat heeft je overstag doen gaan? En hoe vul je de kindjes hun dagen praktisch in? Ben je van plan dit ook te doen als ze ouder zijn en specifieke vaardigheden zoals bv lezen onder de knie moeten krijgen?

 6. Lot

  Gisteren heb ik het afwasmiddel gemaakt en het werkt wel maar niet tot de laatste vette pan, die werd echt niet schoon en heb ik op een sponsje een scheutje afwasmiddel uit fles gebruikt. Ergens las ik dat iemand na tijdje een wittige laag op servies kreeg bij het gebruik, heb jij daar geen last van Evelien?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Lot: Je kan dan het beste als je een grote afwas hebt op het laatst nog een beetje extra afwasmiddel toevoegen.
   Omdat dit afwasmiddel niet schuimt, zijn veel mensen geneigd om er teveel van aan het afwaswater toe te voegen en dan is het te geconcentreerd en blijft er inderdaad een wittige laag (soda) achter. Dus niet teveel afwasmiddel toevoegen en enkel voor de extra vette pannen op het laatst een extra scheutje toevoegen.

 7. Maud

  Hee Evelien,

  Je blog inspireert me! Maar als student, wonende in een bovenwoning met twee anderen (die qua duurzaamheid niet verder gaan dan plastic en restafval scheiden), is het vaak lastig om groen te leven. Heb jij een idee om in zo’n bovenwoning regenwater op te vangen? Ik weet niet of het werkt om een installatie uit mijn raam te hangen, misschien weet jij wat beters. Als jij of iemand anders nog meer tips heeft om maximale duurzaamheid uit een studentenhuis te krijgen, hoor ik het graag!

  Groetjes,

  Maud

 8. safiya

  wat een mooie realisatie in 2013 ik ben echt al benieuwd wat je nog extra hebt gedaan in 2014.
  ik lees in je blog dat je thuis onderwijs geeft. ik vroeg me af hoe je dat nu juist aanpakt want ik ben enorm geïnteresseerd om dit ook te doen maar waar vind je de lesplannen ? wat moet je specifiek doen om met de wet in orde te zijn ? en hoe pak jij het aan?
  ik denk dan er nog heel wat blog lezer hier graag meer over weten

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.